Dodaj do ulubionych

Ta Hala powinna być Stulecia

15.06.07, 22:05
Jestem Wrocławianinem, z pochodzenia i z poczucia więzi z tym miastem. Bardzo
się cieszę, że to miasto przestało się wstydzić swojej historii. Dzięki temu
stała się ona pełna i prawdziwa. Wielkim atutem Wrocławia jest jego otwartość,
nie tylko na ludzi, ale i na myśl. Bardzo się cieszę, że miasto zdecydowało
się wpisać w historię Breslau a nie odcinać od niej. Świetnym pomysłem było
przywrócenie oryginalnego herbu miasta. Bardzo udane były obchody 300-lecia
UWr, a tym samym potwierdzenie kontynuowania tradycji Uniwersytetu założonego
w 1702r.
Myślę więc, że również przywrócenie prawdziwej nazwy Hali jest jak najbardziej
zasadne i nie ma nic wspólnego z brakiem patriotyzmu. Po prostu jesteśmy dumni
z naszego dziedzictwa. Potrafimy je w całości uszanować.
I właśnie dlatego cieszę się, że jestem Wrocławianinem.
Obserwuj wątek
    • Gość: C.V. Ta Hala powinna być Stulecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 22:15
      Polacy są jednak nie do wytrzymania...
      • gregkopen Że też w każdych czasach znajdzie się oszołom 16.06.07, 18:06
        Nasz naród to fenomen.......... A w ogłoe to po co baćsięNiemców i tego co niemieckie??

Niech się Niemcy wstydzą... Ja nie widzępowodu.
        telewizjastrzelin.pl/view_video.php?viewkey=0ae62e3b1396831a8398
    • Gość: x Ta Hala powinna być Stulecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 22:40
      Ta Hala nie "powinna być Stulecia", bo ta hala już od sześćdziesięciu prawie lat
      jest "Ludowa". Czy mamy zmieniać swoje wieloletnie przyzwyczajenia tylko
      dlatego, że Pani i kilku innych dziennikarzy w mieście uważacie, iż wszystko co
      ludowe jest be, bo śmierdzi wam PRL-em? Mnie stulecie 1813-1913 nie smakuje
      jeszcze bardziej, niż "ludowość" naszej Hali. Wasze pomysły mi się wcale nie
      podobają, to takie robienie się na "nowoczesnych" i "otwartych" na siłę. Most
      Grunwaldzki najpierw przemianujcie na "Kajzerbrike" albo chociaż "Most Cesarski"
      a dopiero potem się mieszajcie do Hali Ludowej.
      • Gość: skrzypce1 Uparta ta p. Beata IP: *.hsd1.fl.comcast.net 15.06.07, 23:12
        Szanowna Pani,
        To juz, jesli mnie pamiec nie myli 3 Pani artykul nawiazujacy do nazwy Hali
        Ludowej vel Stulecia. Z uporem maniaka probuje Pani narzuc swoj sposob myslenia
        na temat nazwy budynku. Nie przekona mnie Pani do zmiany mojego stanowiska na
        rzecz nazwy "Stulecia".
        1. Ta nazwa nie ma nic wspolnego z polska historia. Dla tych co to zaraz zaczna
        polemizowac, ze to komunistyczne... Czy Wam sie to podoba czy nie komunizm jest
        czescia naszej historii(kropka).
        2. Sama Pani pisze, ze UNESCO w Paryzu zasugerowalo nazwe "Stulecia" a wiec nie
        Polacy( sic).
        3. Breslau czy Wroclaw? Zadaje to pytanine Pani. Wiekszosc swego zycia
        spedzilem poza granicami Polski. Bylem w wielu zakatkach swiata. Zawsze mnie
        pytano skad pochodze. Nie bylo problemu z nazwa "Polska" ale Wroclaw! Ludzie na
        tej planecie znaja nazwe "Breslau". Kiedy zainteresowanym moim pochodzeniem
        odpowiedzialem, ze to dawny Breslau to odpowiadano mi zwykle tak:))) Ooooo,
        Breslau! Wiem, gdzie to jest, itp.
        A wiec, jak to jest z tym nazewnictwem? Polskie, pruskie, niemieckie, czeskie,
        rosyjskie, katolickie a moze mysliciele IV RP wykreuja cos nowego.
        • Gość: db Re: Uparta ta p. Beata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 23:39
          > 1. Ta nazwa nie ma nic wspolnego z polska historia. Dla tych co to zaraz zaczna
          >
          > polemizowac, ze to komunistyczne... Czy Wam sie to podoba czy nie komunizm jest

A czy Hala ma cos wspolnego z polska historia?
          • Gość: jWz Re: Uparta ta p. Beata IP: *.magma-net.pl 16.06.07, 10:46
            10 lat temu miało miejsce we Wrocławiu , wydawać by sie mogło, wiekopomne
            wydarzenie: Kongres Eucharystyczny, z udziałem Jana Pawła II. Podczas Maszy św.
            przy Statio Orbis, lektor prowadzący uroczystośc złozył propozycję, która
            spotakała się chyba z uznaniem, o czym świadczyły oklaski. Otóż zaproponował,
            by Halę nazwać na pamiątkę tamtych wydarzeń Kongresową.
            Wolimy nazwę pierwotną. Może pomyśleć, by przywrócić "starającemu się" o status
            zabytku Pałacowi Kultury i Nauki w Warszawie imię Stalina, w imię tych samych
            argumentów, które przyświecają zwolennikom nazwy Hala Stulecia?
            • Gość: art Re: Uparta ta p. Beata IP: *.wfd102.dsl.pol.co.uk 16.06.07, 20:20
              Cóż za porównanie? Jeśli chcesz porównywać Pałac Kultury im. Stalina z Halą
              Stulecia, to jak porównywać dziecko poczęte z gwałtu, do dziecka adoptowanego.
              Nie koniecznie trzeba nadać mu imię jakie chciałby gwałciciel.
              • Gość: tarnowski Re: Uparta ta p. Beata IP: *.magma-net.pl 16.06.07, 21:20
                trafne, to znaczy powrównanie nazw oby słynnych budowli, a nie rozróżnianie
                rangi dziecka od sposobu poczęcia.

• Gość: art Re: Uparta ta p. Beata IP: *.wfd102.dsl.pol.co.uk 17.06.07, 18:14
                  Zeby wydać jakiś osąd trzeba poznać najpierw historię danej rzeczy, a nie rzucać
                  łatwo wpadające w ucho hasła. Do Wrocławia to myśmy się wprosili, a do Warszawy
                  to nasi przyjaciele się wprosili z Pałacem Stalina właśnie, chociaż do samej
                  budowli nie mam akurat pretensji.
                  • Gość: W ze Lwowa Re: Uparta ta p. Beata IP: *.magma-net.pl 17.06.07, 20:37
                    Ależ akurat ja nie wpraszałem się do Wrocławia. I wielu moich znajomych. Myśmy
                    chcieli mieszkać w Lwowie. Oj , trzeba znać historię. Historia nie podlega
                    prawom poprawności politycznej.
                    • Gość: art Re: Uparta ta p. Beata IP: *.wfd102.dsl.pol.co.uk 17.06.07, 21:28
                      Ja się tylko wykłócam z "tarnowskim" o Halę Stulecia. Wprosiliśmy się/ zesłano
                      nas/ wkroczyliśmy/ przyjechaliśmy ...(niepotrzebne skreślić) i coś już tu było,
                      dlaczego więc nie uszanować czegoś cudzego, co powstało przed nami? Swoją drogą
                      żałuję, że moi dziadkowie spod Lwowa zatrzymali się na opolszczyźnie, a nie 100
                      km dalej.
                  • Gość: tarnowski Re: Uparta ta p. Beata IP: *.magma-net.pl 17.06.07, 20:44
                    gratuluję gustu.
                    • Gość: art Re: Uparta ta p. Beata IP: *.wfd102.dsl.pol.co.uk 17.06.07, 21:10
                      To nie gust tylko fakty, bo nie podejrzewam,że jesteś zachwycony obecnymi
                      wysokościowcami. Na bezrybiu i rak ryba:)
                      • Gość: Tarnowski W Re: Uparta ta p. Beata IP: *.magma-net.pl 17.06.07, 21:59
                        co innego rak, co innego ryba. Jeśli komuś we wszystkim wszystko jedno, to może
                        pomylić gó.. z miodem. Ale przyznaję: to niepodważalny fakt: śą tacy, którym
                        podoba sie PKiN. Może niech nie wypowiadają się o Hali Stulecia, bo to
                        obraźliwe dla tego wrocławskiego gmachu.
                        • Gość: art Re: Uparta ta p. Beata IP: *.wfd102.dsl.pol.co.uk 18.06.07, 20:11
                          Wolę "gów..." Pałac ,niż "miodowe" Złote Tarasy. A Hala mam nadzieję, że nie
                          jest taka obraźliwa i ścierpi moją marną osobę. Kiedy w połowie lat 90-tych
                          miałem szczęście być przy jej remonciew i mogłem poznać ją od podszewki, to do
                          dzisiaj nie mogę wyjść z podziwu w jakim stanien jest jej stuletni żelbet.
                          Jednym słowem przysłużyli nam się sąsiedzi, a obie budowle na szczęście
                          przetrwają nie takie zawieruch, i to na tyle.
        • Gość: HALA STULECIA Hala Stulecia Precz z Komuną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 23:42
          Ad.1 Czy Ci się to podoba czy nie Wrocław był kopę lat niemiecki.
          Ad.2 Nie krytykuj organizacji, w których zasiadają najwięksi inteligencji
          świata, chyba ze się za taką masz?
          Ad.3 Przestań pi....lić Ty omamamiony komunistyczną propagandą półgłówku!
        • Gość: P. Re: Uparta ta p. Beata IP: *.connecta.pl 15.06.07, 23:43
          > 1. Ta nazwa nie ma nic wspolnego z polska historia. Dla tych co to zaraz zaczna
          > polemizowac, ze to komunistyczne... Czy Wam sie to podoba czy nie komunizm jest
          > czescia naszej historii(kropka).

Ta nazwa ma wiele wspólnego z historią miasta. Czy Tobie się to podoba, czy nie
          Niemcy, Prusacy, Czesi są częścią historii naszego miasta.

P.
        • ludendorf Re: Uparta ta p. Beata 16.06.07, 00:33
          > 1. Ta nazwa nie ma nic wspolnego z polska historia.

Jak i sam Wrocław ma z nią niewiele . tak na dobrą sprawę to Polską historię
          Wrocławia można skrucić do okresu 1000-1164, Potem było "niezależne państwo
          śląskie" którego więzi z państwem piastów systematycznie słabły. Potem przyszedł
          Jan Luksemburski i wszystkie śląskie Księstwa "schłdował"

2. Sama Pani pisze, ze UNESCO w Paryzu zasugerowalo nazwe "Stulecia" a wiec nie

Piszę że w ten sposób łatwiej było uzyskać wpis na listę światowego dziedzictwa
          czytanie ze zrozumieniem się kłania

Dziwne że pomimo iż z ciebie taki światowiec to prezentujesz komunistyczną
          mentalność.
          • Gość: Pinezka Patriota a pisze "skrucić". Chłopie, od nauki... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.06.07, 01:27
            ...mowy ojczystej zacznij bo to ona głównie stanowi kim jesteś. Później weź się
            za nauke hiostorii i zauważ, że poczucie wspólnoty narodowej w dzisiejszym
            pojęciu jest w miarę współczesnym wynalazkiem. Dopiero na samym końcu pisz na
            forach.
            • ludendorf No jasne 16.06.07, 13:14
              Właśnie się biorę za naukę egz 25 VI :D. A na forach mogę pisać i na początku i
              na końcu. Zresztą błędy ort robiło wielu gigantów historii i ona im to wybaczała
              :-O... Poczucie wspólnoty narodowej w znaczeniu więzi hist-kulturowej istniało
              od czasów Rewol Francuskiej. Idąc tym torem narodu polskiego nigdy nie było na
              tych ziemiach przed wojną
              • Gość: NRR Re: No jasne IP: 89.174.34.* 16.06.07, 17:28
                ludendorf napisał:

> Właśnie się biorę za naukę egz 25 VI :D

a z czego??
                • ludendorf Re: No jasne 16.06.07, 20:18
                  Jak cię to interesuję to rusz głową i prześledź moje wypowiedzi przekonasz się
                  że ta zagadka to niezbyt skomplikowana historia :O
                  • Gość: Pinezka Pewnie. Prosta jak budowa cepa. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.06.07, 23:48
                    Par excellence i bez obrazy.
        • Gość: berg historia Wroclawia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 09:47
          ni jak ma sie z historia Polski...

• Gość: Wrocek Re: Ta Hala powinna być Stulecia IP: *.chello.pl 15.06.07, 23:57
        Jaka ona ''Ludowa'' to nazwa nazucona przez władzę komunistyczne [ chociaz z tym
        komunizmem w polskim wydaniu to bym polemizował]Hala Stulecia taka jest nazwa
        historyczna i taka ma być.Jestem Wrocławianinem od urodzenia kocham to miasto
        takie jakie jest.Czesto czytam na forum złe opinie o Wrocławiu [ze drogi złe
        poniemiecka kostka,ze nie jest taki piekny jak my go przedstawiamy itd]Mnie nie
        przeszkadza ze to miasto było czeskie,austrijackie .pruskie czy wreszcie
        niemieckie.Jestem dumny z jego historii.Byłem kilkakrotnie w Niemczech i wiem ze
        dla niemca te miasto zawsze bedzie Breslau ,pod ta nazwą jest znany w całej
        Europie i na tym polega jego wielokulturowość.Zadne polskie miasto nie moze sie
        tym szczycic i moze dlatego jest tyle zawisci ze strony mieszkańców innych
        miast.Na zakończenie chciałbym powiedziec za władze miasta dbaja o historie
        miasta za co im chwała.
      • Gość: A-Z Re: Ta Hala powinna być Stulecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 00:33
        To dobry pomysł powrócić do nazwy "most cesarski" - dla promocji miasta byłoby to korzystne. Cóż znaczy pańskie "nie podoba mi się" wobec 50 złotych więcej dziennego utargu budek z knyszą i tostami? Wobec 500 złotych więcej utargu we wrocławskich restauracjach i barach? Pańska propozycja oznacza mniejsze dochody, dlatego nie wydaje mi się, żeby zasługiwała na miano poważnej. Jest pan podstajennym nicponiem działającym na szkodę miasta i swojej społeczności.
      • Gość: Rafal-Mi Re: Ta Hala powinna być Stulecia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.06.07, 22:24
        Ha, czyli nowoczesność to zdaniem twoim swoisty snobizm? Czy coś banalnego?
        Nowoczesność, to postęp, a że od kilku lat jesteśmy w Europie, a nie pod opieką
        matki Rosji, więc nie widzę nic złego w zmianie tej paskudnej nazwy. Jak na
        nasze warunki, i wieloletnią, co tu ukrywać, mało postępową przeszłość minionego
        ustroju politycznego, to po prostu nazwa normalna i na miejscu. A co do
        pozostałych wypowiedzi niektórych autorów w tym temacie, ewidentnie o
        zabarwieniu nacjonalistycznym, hasło Polska dla Polaków to jest to, nie?
    • Gość: heh Re: Ta Hala powinna być Stulecia IP: *.akron.net.pl 16.06.07, 00:10
      Hala powinna być Stulecia, dlatego, że taka jest historyczna i oryginalna nazwa
      tej budowli. Nie ma sensu przedłużać sztucznego komunistycznego tworu jakim była
      nazwa Ludowa. Zresztą, Hala jest pamiątką po naszych poprzednikach, to nie my
      Polacy ją stworzyliśmy. Musimy pamiętać również o przeszłości i o ludziach,
      dzięki którym Wrocław jest i jest taki piękny. Poza tym Stulecia brzmi
      ponadczasowo i wyjątkowo i nie kojarzy się z żadną ideologią (jak w przypadku
      Ludowej).
    • Gość: salt str Ta Hala powinna być Stulecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 00:15
      mówiąc krótko, wrocławianie nie są świniami i dobrze wiedzą komu zawdzięczają tak wspaniałe miasto - oczywiście sobie, ale również ludziom, którzy musieli stąd wyjechać. Nie ma większego znaczenia, jak bedziemy nazywać halę, którą nie my zbudowaliśmy - my nie będziemy tą nazwą palić mostu wspólnej życzliwości dla Wrocławia. My jesteśmy tutejsi, tak jak i oni byli.
    • januszz4 Świetny artykuł 16.06.07, 00:16
      Pani Beato, gratuluję artykułu. Chociaż mieszkam we Wrocławiu już 45 lat i siłą
      rzeczy przyzwyczaiłem się do nazwy Hala Ludowa, to jednak w pełni popieram
      powrót do nazwy historycznej. Nie chce mi się już na ten temat dyskutować, bo
      ksenofobicznych pseudopatriotów i tak się nie przekona. Swoją mentalnością
      tkwią jeszcze w czasach Gomułki.
      • Gość: ... Re: Świetny artykuł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 00:44
        bardzo proszę o nie używanie słowa "patriota" nawet z przedrostkiem "pseudo"
        wobec ludzi nadal opętanych wizją mocnego państwa pod przywództwem czerwonej gwiazdy
    • Gość: arturopala1 wrocławskość IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.06.07, 02:06
      Do mojego ludu;
      "Historia Wrocławia jest trochę jak stare napisy na poniemieckich kamienicach,
      które po latach wyłażą spod niechlujnych i pośpiesznych przemalowań - tu był
      fryzjer, tam szewc, tu piekarnia a tam Hala Stulecia. Wydaje się nam że
      zagarnęliśmy potem to miasto i cały Śląsk, ale jak to nieraz bywa -
      niepostrzeżenie nasz łup podbił nasze serca i zawładnął naszą wyobraźnią. Nie my
      go, ale on nas teraz kształtuje i dlatego możemy być razem z Panią Beatą dumni
      ze Śląskiej i Wrocławskiej historii, z naszej małej "ojczyzny", o którą już
      potrafimy walczyć i której już sobie nie zabierzemy. Ręce precz od Wrocławia.
      Niech żyje."
    • Gość: Inkwizytor Breslau T-34 na Tygrysy IP: *.jgora.dialog.net.pl 16.06.07, 03:44
      Jak ktoś mnie pyta o drogę do Hali to prawie zawsze o Halę Ludową, sporadycznie
      o stulecia, i nikomu to nie przeszkadza. Jak ktoś chce to niech to zwie
      stluecia, jak inny chce to ludowa, zupełnie mnie to nie obchodzi. Drażni mnie
      tylko poprwane politycznie gadanie o tym że wszystko co piękne zrobili Niemcy, a
      to co przed nimi było i po nich jest ma się nijak do tego. Zaraz ktoś wyskoczy
      na tej fali politycznej poprawnosci żeby zamienić czołgi z wjazdu do Wrocławia z
      T-34 na niemieckie Tygrysy, bo w końcu to niemieckie miasto było i Festung
      Breslau sie zwało...
      • Gość: skrzypce1 Kosmopolityzm IP: *.hsd1.fl.comcast.net 16.06.07, 06:17
        "Kosmopolita charakteryzuje sie biernym stosunkiem do tradycji, kultury i
        interesow wlasnego narodu". Dla przypomnienia tym ktorym zdarzylo sie
        zapomniec. Nazywaja nas Polakami a Wroclaw jest polskim miastem. To,ze historia
        przerzucala grod nad Odra z raka do rak, to tylko swiadczy o tym jak waznym
        osrodkiem handlowo-kulturalno-militarnym byl Wroclaw w ostatnich X wiekach. Nie
        nalezy laczyc historii Wroclawia z historia panstwa polskiego. Jakkolwiek w
        pewnych okresach Wroclaw i Polska stanowily i ponownie stanowia jedna
        nierozerwalna calosc. Byloby logicznie powiedziec,ze Wroclaw jest miastem
        kosmopolitycznym. Problem w tym, ze dla sporej czesci mieszkancow tego miasta i
        nie tylko, termin "patriota" jest rozumiany inaczej i ma bardzo silne znaczenie
        emocjonalne. Naklaniajac do zmiany nazwy hali na "Hale Stulecia" (z
        tlumaczenia) a nie pozostawienie przy dawnej nazwie "Ludowa" wywoluje sporo
        kontrowersji. Nie przemawia przeze mnie ksenofobiczny obraz swiata, co jeden z
        forumowiczow sugeruje, lecz jest to odczucie powolnego odbierania polskosci,
        wlasnego domu. A szczegolnie jest to drazliwy temat na ziemiach zachodnich.
        Strach przed utrata dobytku, ziemi jest wciaz silny w ludziach zamieszkujacych
        te tereny.
        Wiele osob na tym forum wypowiedzialo sie, ze slowo "Ludowa" kojarzy im sie z
        komunizmem. Jest to normalny stan rzeczy dla wielu z nas a szczegolnie mlodego
        pokolenia, ktore zna ten okres z opowiadan, ksiazek, filmow itd. Nawet kiedy
        negujemy tamte lata, to nie mozemy ich wymazac z naszego zycia, historii
        naszego kraju. Czy w takim razie we Wroclawiu wszystko ma byc zmienione bo
        zostalo skalane komunizmem? To jest chore! Tak jak wiekszosc moich przedmowcow
        jest chorych z urojenia. Ja nie widze potrzeby dokonywania kolejnej zmiany w
        nazewnictwie. A to, ze pod wplywem sugestii w UNESCO zapisano zabytek
        jako "Hala Stulecia", to tylko zle swiadczy o Polakach, ze nie potrafili bronic
        tego co polskie - nazwy. Na lotnisku w Monachium mozna zobaczyc nazwe
        Breslau/Wroclaw, odlot/przylot... "Breslau" dla Niemca, "Wroclaw" dla Polaka.
        Czy wkrotce p. Beata napisze kolejny wspanialy artykul o wyzszosci
        nazwy "Breslau" nad nazwa "Wroclaw"? A wyraz "Odra" zamieni sie w "Oder", "Zoo"
        w "Zoologischen Garten", itd, itd... Pani Beatko, to sa wszystko historyczne
        nazwy! Przed Pania moc pracy i nie wiem czy w tym zyciu zdola Pani to wszystko
        pozmieniac... A pozniej przyjda nowi i zaczna znowu zmieniac. I tak do obledu.
        Ot, taka polska karuzela.
        • Gość: P. Re: Kosmopolityzm IP: *.connecta.pl 16.06.07, 09:42
          Nie porównuj zmiany nazwy do zmiany "Odra" na "Oder", bo nikt nie chce zmieniać
          nazwy na "Jahrhundert Halle", tylko na polskie "Hala Stulecia".

A tak na marginesie - dlaczego Wy wszyscy żywicie ciągle niechęć do wszystkiego
          co niemieckie? Dla Was z definicji Niemiec=zły i niemieckie=złe?

P.
        • Gość: br Re: Kosmopolityzm IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.06.07, 15:28
          > Czy w takim razie we Wroclawiu wszystko ma byc zmienione bo
          > zostalo skalane komunizmem? To jest chore!

Jakoś nie ma już we Wrocławiu pl. Dzierżyńskiego, ani alei Przodowników Pracy.
          W przypadkach nazewnictwa ulic i miejsc usunięto nazwy chwalące i promujące
          dawny ustrój. W przypadku Hali Stulecia pseudonazwa "ludowa" jest po prostu
          tworem sztucznym i powinna zostać zmieniona już dawno.

> Na lotnisku w Monachium mozna zobaczyc nazwe
          > Breslau/Wroclaw, odlot/przylot... "Breslau" dla Niemca, "Wroclaw" dla Polaka.

Nazwa "Wroclaw" jest nazwą angielską i dlatego jest ona stosowana na lotnisku,
          które z założenia jest dla osób z różnych krajów.

> Czy wkrotce p. Beata napisze kolejny wspanialy artykul o wyzszosci
          > nazwy "Breslau" nad nazwa "Wroclaw"? A wyraz "Odra" zamieni sie w "Oder", "Zoo"

Typowy przykład paranoi rodem z LPR.

> w "Zoologischen Garten", itd, itd... Pani Beatko, to sa wszystko historyczne
          > nazwy!

I przecież NADAL tak się to nazywa - ogród zoologiczny - tylko po Polsku. TAK
          SAMO będzie z Halą Stulecia - czy słowo "Stulecia" występuje w języku niemieckim?

To może zmieńmy nazwę Wrocław na jakąś Polską? Bo przecież Wrocław to TA SAMA
          NAZWA co Breslau tylko w języku Polskim - powinno to też przecież razić!
          • Gość: gość Radia ZET Re: Kosmopolityzm IP: *.as.kn.pl 17.06.07, 00:26
            Szkoda dyskutować, jak ktoś od urodzenia miał problemy z logiką, to teraz nic
            już mu nie pomoże. Będzie używał nielogicznych argumentów porównując powrót do
            nazwy Hala Stulecia ze zmianą nazwy Odry na Oder i Wrocław na Breslau.
            Kompletna mózgowa paranoja.
    • Gość: Historyk Ta Hala powinna być Stulecia IP: *.kalisz.mm.pl 16.06.07, 08:46
      Popieram opinię p. Maciejewskiej. Zarówno Wrocław jak i Dolny Śląsk mają
      zdecydowanie więcej pomników kultury niemieckiej niż polskiej (nawet polskość
      gotyku wrocławskiego jest mocno naciągana)i musimy się z tym pogodzić, jeśli
      nie chcemy, by uznano nas za prymitywnych nacjonalistów. Pociągniecia wojewody
      Grzelczyka jak i prawicy przypominają jako żywo komunistyczną "repelonizację" z
      lat pięćdziesiątych. Niestety, historii nie da się wymazać ani przekreślić. Z
      przynależnością do Polski wojewoda też przesadził dobre 100 lat.
    • Gość: przemsw Ta Hala powinna być Stulecia IP: 62.233.231.* 16.06.07, 09:13
      Nic ująć, jedno dodać - może warto, żeby Wrocław doczekał się wreszcie
      porządnej bibliografii (współcześnie napisanej) historycznej. Panowie Radni -
      dajcie zarobić historykom - to pomoże Wrocławiowi!
    • Gość: ag Ta Hala powinna być Stulecia IP: *.atol.com.pl 16.06.07, 09:52
      co to znaczy nazwa prawdziwa , ile nazw ulic zmieniło sie we Wrocławiu ostanio/
      bo były niby niesłuszne , ale polskie/. Jestem za Halą Ludową
    • Gość: sfajros Re: Ta Hala powinna być Stulecia IP: *.media4.pl 16.06.07, 10:19
      Jestem rodowitym Wrocławianinem.
      I naprawdę jest mi obojętne jak się na Halę będzie mówić.

Naprawdę szkoda czasu na takie czcze dywagacje.

• Gość: Inkwizytor Breslau Festug Breslau IP: *.jgora.dialog.net.pl 16.06.07, 10:37
      Oczywiście, zgadzam sie że to miasto kiedyś było niemieckie, (austriackie,
      czeskie, jak ktoś chce to nawet celtyckie) ale niech nikt nie mówi że to miasto
      w stu procentach zawdzięcza wszystko Niemcom. Ci sami Niemcy któży zbudowali
      Halę Ludową/Stulecia potem osobiście rozwalili większosć miasta po to tylko żeby
      ich gauleiter mógł ich porzucić i zwiac z oblężenia. Ze złożonej historii
      Wrocławia i jego wielokulturowej tradycji można by stworzyć obraz Wrocławia jako
      symbolu zjednoczonej Europy (zamiast wyssanych z palca hasełek typu miasto
      spotkań, raczej miasto korków...) a nie wykorzystywać to tylko do włażenia w zad
      naszm zachodnim sąsiadom.
    • Gość: Rudi Ta Hala powinna być Stulecia IP: *.as.kn.pl 16.06.07, 10:46
      Liebe Beate!
      Po tych wspaniałych trzech tekstach, spokojnie może Pani liczyć na kilku kolumnową, swoją rubrykę, w "Der Schlesier", a ponadto Erica czeka na pani aplikację, na jej doradczynię. Tylko po co Pani wspomniała o tym UNESCO.
    • Gość: 1944 Re: Ta Hala powinna być Stulecia IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.06.07, 11:09
      Kompletne bzdury , kto zbierał się w hali jakie były manifestacje. Tu jest
      teraz Polska i ma być hala ludowa względnie hala polska. Inne nazwy to
      germańskie i hitlerowskie mrzonki.
    • Gość: DonBolano Ta Hala powinna być Stulecia IP: *.SLOWIANKA.ds.uni.wroc.pl 16.06.07, 11:15
      Brawo! Co tam Warszawa wie o Wroclawiu!
      Zgadzam sie z kazdym slowem :)
    • Gość: mjf Ta Hala powinna być Stulecia IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.06.07, 11:17
      Tylko Hala Ludowa, albo Ziem Odzyskanych. Inne nazwy wykazują dążenie do
      niemieckiego szowinizmu. Co niektórym trzeba przypomnieć , że tu jest Polska
      jak się im nie podoba to wyjazd do Niemiec. Jeszcze trochę i przywrócą pomnik
      Wilhelma i Hitler str. Dziwię się władzom miejskim , że w ogóle dyskutują na
      ten temat. Może coś z tego mają od sąsiadów?
    • Gość: ale ale Re: Ta Hala powinna być Stulecia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.06.07, 11:59
      to ja proponuje zwrócić w polskiej wersji językowej nazewnictwa ulic w całym wrocławiu, a szczególnie w okolicach hali ludowej niech mickiewicza bedzie hitler a stadion olimpijski, niech bedzie goeringa jak przed wojna, Czemu we lwowie nikt nie zmienia nazw ulic, ani budynkow na polskie? Moze sa za mało kosmopolityczni albo zacofani a może są polakofobami??
      Czemu nie moze byc polskiej nazwy, która obowiazuje od 60 lat, a na tej hali tylko tabliczki przypominającej o tym ze była to kiedys jahrhunderthale? czemu musimy zmieniac nazwy na niemieckie i nie tylko, jakaś mania zmieniania nazw we wrocławiu sie zrodziła plac I maja>jana pawłaII, rondo reagana na grunwaldzkim no i hala ludowa na hale stulecia, czy wrocław nie ma innych problemów?
      • Gość: mckwack Hitler str. to nie oryginalna nazwa IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.06.07, 12:26
        Powrót do oryginalnych nazw nie ma nic wspólnego z przemianowywaniem Mickiewicza
        na Hitlera. Tamta nazwa była wprowadzona tak samo na zamówienie polityczne jak
        Hala, która została przemianowana na Ludową.
        Nie ma najmniejszego sensu obstawać przy tej nazwie, skoro hala z ludem nie ma
        nic wspólnego, z kolei cały świat zna ją jako Halę Stulecia.
        Wrocław jest polski i nic tego nie zmieni. Wrocławianie są patriotami, ale
        patriotyzm to również uszanowanie lokalnej historii. Wrocław jest spadkobiercą
        Breslau. Mnóstwo pięknych miejsc i pięknych rzeczy stworzyli tutaj Niemcy.
        Uszanujmy to.
        • Gość: ale ale Re: Hitler str. to nie oryginalna nazwa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.06.07, 12:53
          to nie mozna tego upamietnic tabliczka na budynku?? odrazu trzba zmieniac obowiązującą nazwę na orginalną niemiecką? Czemu tak bardzo włazimy w d**e niemcom? Ja bym sobie dał spokój jeżeli wiedziałbym, że zakończy się tylko na hali stulecia, ale znając życie za jakiś czas znów powstanie następny problem w którym jakas budowla (np most grunwaldzki) nie powinna sie nazywać jak za niemca. Powstanie debata, w której gw znów bedzie wiesc prym i wyznaczac sposób myślenia wrocławianina kosmopolitanina...
          • Gość: mckwack Re: Hitler str. to nie oryginalna nazwa IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.06.07, 13:24
            Przecież nikt nikomu w nic nie wchodzi! Zwyczajnie wracamy do nazwy, która jest
            rozpoznawana za granicą. Skoro istnieje już pewna marka to po co wprowadzać i
            promować nową?
            • Gość: skrzypce1 Re: Hitler str. to nie oryginalna nazwa IP: *.hsd1.fl.comcast.net 16.06.07, 16:09
              Przyjacielu, za granica rozpoznawana jest nazwa Breslau a nie Wroclaw. Minelo
              60 lat od zakonczenia II wojny swiatowej i wciaz w swiadomosci ludzi tkwi nazwa
              niemiecka. Nawet ten znienawidzony przez Was komunizm nie byl w stanie tego
              stanu zmienic. A teraz w IV RP zaczynamy tlumaczcyc na j. polski nazwy
              niemieckie, zeby przywrocic prawde historyczna. Pytam sie po co? Kto Was o to
              pyta? Komu jest to potrzebne? Nikt na tym formu nie neguje historii m.
              Wroclawia. Historia jest taka jaka jest i my jej zmienic nie mozemy. Zachowajmy
              nasza polska tozsamosc w rozgardiaszu historii Wroclawia.
              Moja rodzina zostala wysiedlona ze Lwowa, mimo, ze nasz rodowod zwiazany z tym
              miastem siega XVII w . Wroclaw nie byl wyborem moich dziadkow, rodzicow. Ja
              jestem pierwszym pokoleniem wroclawian i zarazem ostanim, ktory zyl w tym
              miescie. Moi synowie sa Amerykanami... Czy powinienem powiedziec sa
              Indianinami? Bo, jakby nie patrzac na historie Stanow Zjednoczonych, to wlasnie
              biale twarze wyrznely w pien pierwotna ludnosc zamieszkujaca te tereny.
              Przeszlo 200 lat konsekwentnej, skierowanej przeciwko pleminom indianskim
              polityki doprowadzilo niemal do ich calkowitej zaglady. Zyjacy w rezerwatach
              indianie pozbawieni sa praktycznie wszelkiej pomocy rzadowej. Alkoholizm,
              narkomania, prostytucja, samobojstwa w szczegolnie wsrod mlodziezy, gdzie na 10
              nastolatkow dwoch nie dozyje wieku 18 lat. Takie sa fakty. Pozbawiona wlasnej
              tozsamosci ludnosc ta egzystuje w najbogatszym panstwie swiata.
              Dziele sie z Wami tymi informacjami, zeby pokazac na przykladzie zza oceanu do
              czego moze doprowadzic brak przynaleznosci narodowej.
              Polski nie mozna sklonowac. Zachowajmy ja dla nas i nastepnych generacji. Taki
              jest nas obowiazek.
              Droga p. Beato, nauczmy sie laczyc a nie dzielic. Pani jako dziennikarz powinna
              o tym wiedziec a szczegolnie w miescie, ktorego historia pelna jest niepolskich
              zmian. Mimo, ze merytorycznie jest duzo prawdy w tym co Pani pisze, to pominela
              Pani w swoim artykule to co najwazniejsze - NASZA POLSKOSC.
              Zycze Pani POLSKICH sukcesow w dziennikarstwie.

• Gość: mckwack Re: Hitler str. to nie oryginalna nazwa IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.06.07, 16:30
                Skąd pomysł, że powrót do oryginalnej nazwy obiektu ma coś wspólnego z utratą
                polskości?! Rozumiem, że Pan może czuć potrzebę zachowywania każdego skrawka
                tożsamości narodowej mieszkając w Ameryce. Tutaj jednak mamy polskości pod
                dostatkiem. Obawa, że przywrócenie Hali jej nazwy historycznej, jest moim
                zdaniem co najmniej dziwna.
                Ja urodziłem się we Wrocławiu, czuję się Polakiem i Wrocławianinem. Niemiecka
                historia tego miasta w zupełności mi nie przeszkadza. Jestem dumny z Wrocławia,
                który nie wstydzi się tego, że kiedyś nazywał się Breslau i tego co wówczas
                osiągnął.
                Wrocław jest polski już od 62 lat. W tym czasie sporo w nim napsuliśmy, ale
                również sporo stworzyliśmy rzeczy, które mogą dawać nam powody do dumy. Nasza
                polska tożsamość w tym miejscu nie jest niczym zagrożona, a już na pewno nie
                będzie zagrożona przez zmianę nazwy budynku!
    • Gość: a.m. Re: Ta Hala powinna być Stulecia IP: *.e-wro.net.pl 16.06.07, 12:05
      A co jest złego w słowie "ludowa" ??
      Czy złe skojarzenia mają nas zmuszać do wstrzykiwania sobie do żył zielonego
      atramentu?
      Czy nie jest to obsesja skojarzeń??
    • Gość: KR Centennial Hall IP: 87.105.164.* 16.06.07, 12:33
      chyba raczej sie pisze....
    • Gość: wrocławianin Ta Hala powinna być Stulecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 13:51
      Pani Beato jesteśmy z Panią.
    • Gość: zdziwiony Ta Hala powinna być Stulecia IP: *.e-wro.net.pl 16.06.07, 15:39
      Czy ta Pani Maciejewska to jest córka red. Macieja Maciejewskiego,jeśli tak to
      proponuje jej niech też walczy o przywrócenie starej nazwy Regencja Śląska
      gmachowi Muzeum Narodowego.Jest też wiele innych pięknych nazw godnych
      przywrócenia.Ja nie jestem tu z łapanki, tu się urodziłem w 46r. ponieważ moi
      rodzice byli tu za niewolników i tu zostali jako pionierzy.Pytam Panią
      Maciejewską czy też pamięta z dzieciństwa to morze ruin te zwalone mosty to
      wielkie odgruzowanie,tą wielką kradzież wrocławskiej cegły na odbudowe
      stolicy,jeśli tak to można jej przyznać częściowe prawo do zabierania głosu w
      sprawie przywracania starych niemieckich nazw.
      • Gość: haunold Re: Ta Hala powinna być Stulecia IP: *.finemedia.pl 16.06.07, 15:48
        Raczej Stara Rejencja - jeśli już chcemy posługiwać się poprawną polszczyzną.Po
        niemiecku zaś Regierung der Provinz Schlesien. Prawo do zabrania głosu w tej
        sprawie ma każdy obywatel Wrocławia. Skończmy z historyczną traumą.
        • Gość: zdziwiony Re: Ta Hala powinna być Stulecia IP: *.e-wro.net.pl 16.06.07, 16:10
          Do Haunolda .Jak jesteś taki poprawny to zgłoś Pani Maciejewskiej,żeby też
          przemianować most Pokoju (budowali komuchy tak blisko Regierung, może wiesz w
          którym roku?)na Lessingbruke taka ładna stara nazwa obywatelu Wrocławia.
          • Gość: breslau Re: Ta Hala powinna być Stulecia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.06.07, 16:45
            Brawa dla Pani Maciejewskiej - gratuluję odwagi i wszechstronności w tym
            artykule, bo tylko tacy ludie jak ona są w stanie łamać ograniczające zasady i
            wyjść naprzeciw przyszłości.
            • Gość: skrzypce1 Przyszlosc? IP: *.hsd1.fl.comcast.net 16.06.07, 18:50
              Jaka? Dla kogo? Przeciez to co zaczeliscie juz robic - zmieniac nazwy, to nie
              zaden nowy pomysl. Juz w 1945 r "komuchy" to zrobily. Teraz na piedestal chwaly
              i slawy weszli "nowi" rozumujac podobnie jak za czasow PRL-u. Nie daleko pada
              jablko od jabloni. Roznica pomiedzy Wami jest taka, ze tamci postawili na nowe
              nazwy a Wy odgrzebaliscie historyczne relikty. Przyszlosciowe to jak szlag! Nie
              da sie ukryc, ze awangarda cmentarna doszla do glosu. To ludzie jak Wy powinni
              byc inspiracja do kontynuowania i tworzenia nowej (naszej) historii. A to co
              prezentujecie to tylko nasladownictwo przemawiajace za brakiem kreatywnosci,
              inspiracji narodowych. Lepsze niemieckie nazwy (z tlumaczenia) niz polskie z
              czasow komuny. A to juz jest kosmopolityzm. Mysle, ze jestescie zakompleksiona
              spolecznoscia. Spolecznoscia ludzi malych, w kazdym badz razie niektorzy z Was.
              • Gość: haunold Re: Przyszlosc? IP: *.finemedia.pl 16.06.07, 19:44
                Dla kogo? Przeciez to co zaczeliscie juz robic - zmieniac nazwy, to nie
                > zaden nowy pomysl. Juz w 1945 r "komuchy" to zrobily.
                Praktyka stara jak świat, nic nowego nie wymyślili.

Lepsze niemieckie nazwy (z tlumaczenia) niz polskie z
                > czasow komuny.
                Projektant - Max Berg - Niemiec.
                Wykonawca - Dyckerhoff & Widmann.
                Nazwa także związana z historią Niemiec.
                A to juz jest kosmopolityzm. Mysle, ze jestescie zakompleksiona
                > spolecznoscia. Spolecznoscia ludzi malych, w kazdym badz razie niektorzy z
                Was.
                Mam nadzieję, że napiszesz w podobny sposób kiedy larum się podniesie na
                wschodzie. Że na Litwie nie pisowni polskich nazwisk, matury nie można zdawać
                po polsku itd. kosmopolityzm? nie! prawda. określona grupa ludzi wybudowała ten
                obiekt i ma ona prawo do upamiętnienia. można zmieniać nazwę, wmawiać przez 50 -
                60 lat co innego. ale w pamięci ludzkiej to będzie Hala Stulecia. ta nazwa
                nawet lepiej brzmi, chyba że pozostaniemy przy obecnej - WROCŁAWSKIE
                PRZEDSIĘBIORSTWO HALA LUDOWA Sp. z o.o.
          • Gość: haunold Re: Ta Hala powinna być Stulecia IP: *.finemedia.pl 16.06.07, 19:26
            w 1959 r. co z tego, że komuchy? Nazwa Lessingbrucke odnosi się do mostu, który
            funkcjonował od 1875 i po II W.Ś. zakończył swój byt. Zaś rzeczony Most Pokoju
            do 1966 r. nazywał się Wojewódzki. ot żarcik historii
    • r0b0l Hala im. Świętego Kichnięcia. dobre rozwiązanie? 16.06.07, 19:16
      zburzyć iglicę bo komunistyczna a na jej miejsce jakiś święty pomnik

albo nadziać giertycha na szczyt i też będzie fajnie
    • Gość: Przemek Re: Ta Hala powinna być Stulecia IP: *.citysat.com.pl 16.06.07, 21:57
      Ja też.
    • Gość: Edi Nieproszeni Polacy IP: *.citysat.com.pl 16.06.07, 22:00
      Prosze nie zapominac, ze to Polacy weszli z buciorami do Breslau. Niby nie z
      własnej woli, ale w imię czego? Władzy stalinowskiej. I w imię tej władzy mamy
      trzymać się komunistycznych nazw? To niesprawiedliwe wobec dzidzictwa Wrocławia
      i głupie dla mnie jako Polaka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka