Dodaj do ulubionych

List otwarty do Bogdana Zdrojewskiego

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.03, 21:13
Nie widzę miejsca, gdzie obywatele mogliby dopisywać swoje
poparcie dla tego listu. Ja popieram. No to może na początek
tutaj. Choć przykro, że jak to w internecie zaraz dopiszą sie -
excuse le mot - pojeby - ze swoim >>Balcerowicz musi odejść<<
lub z podobnie bezkompromisowymi sądami.
Obserwuj wątek
    • wedzonka I ja popieram 17.06.03, 22:15
      Choc obawiam sie ze po takim wyroku i tak juz nikt godny tego
      stanowiska nie bedzie chcial kandydowac na prezydenta Wroclawia..
      • Gość: Jas Zdecydowanie nie popieram IP: ebal:* / 10.2.2.* 18.06.03, 09:29
        Najpierw wczoraj Huskowski w spoób żenujący odniósł się do wyroku sądu w
        Rawiczu,a dziś Kółko wzajemnej adopracji Zdrojewkiego wystosowało list,w
        ktorym w sposób niedopuszczalny i skandaliczny krytykuje wyrok sądu. Ja wiem
        nie od dziś, że panowie podpisani pod listem mają od dawna gdzieś sądy,
        prawo, bo uważają się za niedotykalnych i niezatapailnych miejskich
        kacyków. Tak, tak nie tylko w Warszawie tacy siedzą, w miastach od
        takich Łosiow i Huskowskich aż roi się. Prawo powinno być jednakowe i dla
        Zdrojewskich i Kowalskich.
        Tymczasem, klika wrocławskich kolesi, w skandaliczny żenujący sposób odnosi
        się do wyroku sądu, w małym Rawiczu, bo miał, według nich, czelność skazać
        ich idola, któremu, nawiasem mówiąć, najlepiej wychodzi nawijanei makaronu na
        uszy, Do skandalu przyłączyłA się Gazeta publikujać ten kuriozalny list
        wrocławskcih pseudoprominentów. Przyzwoitość, powtarzam przyzwoitość
        nakazywała taktowne milczenie, aż do zakończenia sprawy przed sądami
        wyższych isntancji, ale gdzie tam, mali chorzy na ambicje wrocławskie
        urzędasy dały głos. Tu juz nie ma porównania nawet Filip s Kopnopii. Wstyd i
        dla maista i dla gazety.
    • Gość: david ani za , ani przeciw IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.03, 22:38
      Kazdy ma prawo wystepowac z podobna inicjatywa , nawet Mieczyslaw Dusza z
      mojego podworka , co pija codzien od rana do wieczora .
      Martwi mnie , ze z ta inicjatywa wystepuja panowie tzw. koledzy , lub ludzie z
      tej samej orientacji miejskiej . Wyglada to dosc groteskowo .
      Pan Zdrojewski korzystal z tzw. interpretacji przepisow , dzisiaj podobna
      interpretacja prawa zostaje skazany .
      Nie ma co krecic nosem panowie . Broncie sie , garde !
      Moze w koncu kiedys zrozumiecie , ze czas skonczyc z panstwem ciaglych
      interpretacji .
      • Gość: Rafis popieram n/t IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.03, 22:43
    • Gość: justicje Re: List otwarty do Bogdana Zdrojewskiego IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.03, 23:13
      Sąd sądem, a sprawiedliwość musi być po naszej stronie...
      gdzieś to już słyszałam
    • Gość: Janek Rokita Jasna sprawa!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.03, 23:24
      Niezależnie od groteskowości tego listu myślę ze należy go zdecydowanie
      poprzeć. Ewentualnie możemy udawać że nie widzimy jak państwo Millera,
      Czarzastego i innych cynicznych cwaniaczków staje się rzeczywistością!!!
      • Gość: bollo Re: Jasna sprawa!!! IP: *.crowley.pl 17.06.03, 23:47
        Dusza ,Kuba ,Franek i inni obywatele Wrocławia stracili mase pieniedzy przez
        niudolność i nieznamojość prawa byłego prezydenta miasta.
        Moze gazeta wyłozy kase za nieodolność faceta którego tak ubustwia.
        Wrocław stracił 37 mln zł za gupote tego człowieka.
        Wyrok uważam za jak najbardziej sprawiedliwy.
        Moze wystarczy tego ubolewania .
        • Gość: Wrocławianin List do drojewskeigo.- nie popieram IP: ebal:* / 10.2.2.* 18.06.03, 15:12
          Coś komuś pozajączkowało zupełnie. Gdyby ten list podpisali ludzie
          kryształowi, to pal licho, ale Aniszczyk, Łoś, Huskowski łgarz, ten który
          pierwszy przed orkiestrą leciał zmieniać wojewodę Zalsekiego po wyborach,
          Najniger od wrednego projektu ustawy o mieszkalnictwie, tudzież inni koleżkowie
          Zdrojewskiego od koryta, to już zakrawa na totalne kpiny. Kolesiom zupełnei
          się popieprzyszyło we łbach skoro porównują dzisiejszy sąd do
          PRL=owskiego.Miernoty, które po plecach "S" powłaziły na stanowiska uwżaja sie
          dziś za świete krowy, nietykalne i poza prawem. List Kolesi świadczy jedynie o
          tym,że prawo owszem, może być, ale oni przecież są poza prawem, więc jakim
          prawem jednego z nich postawiono przed sąd i o zgrozo skazano. Ma rację "Jas"
          to wstyd dla miasta i gazety. A jeśli już ci włąściciele Wrocławia mówią o
          złym prawie, to co robi w parlamencie właśnie Zdrojewski, grzeje pośladki?
    • chrust popieram 18.06.03, 03:34
    • wszywa1 Re: List otwarty do Bogdana Zdrojewskiego 18.06.03, 04:40
      Ja mogie isc do wieznia za Bogdana i odkiwac wyrok.Mam chody u naczelnika i
      klawisze mnie po szlugi lataja.A Bogdan niech kompinuje jak z tego wyjsc i
      druga raza nie dac sie zlapac.
      • Gość: wacek Re: List otwarty do Bogdana Zdrojewskiego IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.03, 07:38
        wszywa1 napisał:

> Ja mogie isc do wieznia za Bogdana i odkiwac wyrok.Mam chody u naczelnika i
        > klawisze mnie po szlugi lataja.A Bogdan niech kompinuje jak z tego wyjsc i
        > druga raza nie dac sie zlapac.
        zdrojewski nie garował a już cvel,nachy ze stracha na glebie mu kroka dostały,
        co ty na to, on fantami dzieli tych co grypsa do gazety dały.
    • Gość: ms Re: List otwarty do Bogdana Zdrojewskiego IP: *.emit.pl 18.06.03, 05:52
      piszą przyjaciele posła, że słabe są struktury państwa, ale do
      cholery jasnej to posłowie m.in powinni dbać o państwo, czyli
      nastepny kamyczek do ogródka koledze wrzucają. O tym , że ten
      pan nie ma pojęcia co robi parlament i lekceważy sobie prawo
      świadczy najdobitniej fakt, że bedąc senatorem startował w
      wyborach samorządowych i został prezydentem Wrocławia. Przeciez
      musiał wiedzieć, że tych funkcji nie mozna łączyć bo sam tę
      ustawę uchwalał. Pytanie brzmi: Ile pieniędzy kosztowały wówczas
      dodatkowe wybory do senatu?, bo kto za to zapłacił to wszyscy
      wiemy.
    • Gość: wacek Re: List otwarty do Bogdana Zdrojewskiego IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.03, 07:30
      szanowni panowie sąd jest niezawisły.bronicie faceta z którym
      razem kombinowaliśćie.okradliśćie skarb państwa.okradliśćie
      wszystkich polaków.wstyd mi za was! Panowie gęby w kubeł,d..pe
      w kroki i do łopaty a nie do koryta. wasz list nie broni on,
      potwierdza waszą pyche i i gąbczastość waszych umysłów.
    • bakalarz_przed_emeryturka Re: List otwarty do Bogdana Zdrojewskiego 18.06.03, 07:38
      Popieram w całej rozciągłości. Na to, co wykręcił ten cały
      wielki sąd z "Pipidówki" nie ma innego określenia jak granda!
      Kiedy wreszcie prawnicy zaczną rozumieć "to samo przez to
      samo" ? Jak w naszym "PAŃSTWIE PRAWA" można dopuszczać do takich
      sytuacji, aby za takie samo wykroczenie (przyjmijmy nawet, że
      miało ono miejsce) będą wydawane diametralnie różne wyroki ? Czy
      sędziowie nie są zobowiązani do studiowania orzecznictwa innych
      sądów ? Czy wogóle słyszeli coś o takim pojęciu jak "precedens"?
      Chyba raczej są dowodem na to, jak bardzo wielu naszych rodaków
      nie potrzfi czytać ze zrozumieniem...
    • sapere Popieram!!!! 18.06.03, 08:11
      Podpisuję się pod tym listem obiema rękami. Wszystko wskazuje na to, że jest
      nas całkiem dużo, włączając w to formalnych sygnotariuszy listu. Zróbmy
      happening! Podzielmy się wyrokiem Bogdana, każdy po kilka dni, gdyby okazało
      się, że orzeczenia dalszych instancji byłyby równie skandaliczne!
      • slawek__j Re: Popieram!!!! 18.06.03, 08:34
        Popieram. Chociaz już tu nie mieszkałem za jego prezydentury, to widzę ile
        zrobił dla Wrocławia. Jak trzeba będzie to tydzień biorę :)
        • wedzonka Biore wakacje i semestr dziekanki-bedzie pol roku! 18.06.03, 13:02
          slawek__j napisał:

> Popieram. Chociaz już tu nie mieszkałem za jego prezydentury, to widzę ile
          > zrobił dla Wrocławia. Jak trzeba będzie to tydzień biorę :)

Za zdroja warto!!!

Pozdrawiam! :)
          • sapere Re: Biore wakacje i semestr dziekanki-bedzie pol 20.06.03, 11:50
            Dzięki Sławek-j, dzięki Wędzonka (na miejscu jak zawsze!). Czekamy na kolejne
            zgłoszenia chętnych do partycypacji. Uściski, Sapere
    • Gość: AS Re: List otwarty do Bogdana Zdrojewskiego IP: 156.17.253.* 18.06.03, 08:24
      Dziękuję za to co prezydent zrobił dla Wrocławia i podpisuję się
      pod listem.
    • Gość: STrup Popieram i ja - STrup IP: *.chem.uni.wroc.pl 18.06.03, 08:40
      Albowiem prawo musi być jednakowe dla wszystkich.
      Za to samo jednego się uniewinnia, a drugiego skazuje.
      Świadczy to jak najgorzej o naszym sądownictwie.
    • tadreq Re: List otwarty do Bogdana Zdrojewskiego 18.06.03, 08:47
      Popieram Autorów Listu i jestem za rehabilitacją Bogdana Zdrojewskiego wobec
      prawa.
      • gotwald Re: List otwarty do Bogdana Zdrojewskiego 18.06.03, 11:41
        Panowie którzy podpisali się pod listem są od lat prominentnymi działaczami
        samorządowymi, przecież to oni wspólnie z Bogdanem Z. pracowali w naszym
        magistracie i podejmowali przeróżne (czasami błędne) decyzje.
        Taki list poparcia byłby dla mnie do zaakceptowania gdyby wystosowały go osoby
        powszechnie szanowane ale nie związane z żadnymi układami personalnymi ze
        skazanym (przecież p. Huskowski był wice. prez. za kadencji B.Z.) tymczasem
        treść tego listu przyjmuję z zażenowaniem bo wygląda na to iż panowie po prostu
        stanęli za swoim kolegą murem wszystko zwalając na ułomny system prawny.
        Chętnie zapytałbym tych ludzi kto zwróci gminie 37 mln zł za odsetki zapłacone
        za butę najwyższego urzędnika w gminie. Jak zwykle za błędy władzy zapłacili
        podatnicy.
        • Gość: Koza Re: List otwarty do Bogdana Zdrojewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.03, 11:47
          • Gość: lefff KRUK KRUKOWI OKA NIE WYKOLE !!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.03, 11:50
            RZĄD KOLESI, SAMORZĄD KOLESI, SEJMIK KOLESI....., A PODATNICY
            PŁACĄ (NIECH SPRÓBUJĄ NIE ZAPŁACIĆ/Z BRAKU ZALEGŁEJ PENSJI/
            JAKIEGOKOLWIEK ŚWIADCZENIA!!!)
            • wedzonka Re: KRUK KRUKOWI OKA NIE WYKOLE !!!!!!!!!! 18.06.03, 18:11
              Gość portalu: lefff napisał(a):

> RZĄD KOLESI, SAMORZĄD KOLESI, SEJMIK KOLESI....., A PODATNICY
              > PŁACĄ (NIECH SPRÓBUJĄ NIE ZAPŁACIĆ/Z BRAKU ZALEGŁEJ PENSJI/
              > JAKIEGOKOLWIEK ŚWIADCZENIA!!!)

Bardzo wielu Wroclawianom dotknietym brakiem pensji miasto umozylo wszystkie
              dlugi z okazji 1000 lecia, skoro juz o to pytasz...

Pozdrawiam!
        • wedzonka Re: List otwarty do Bogdana Zdrojewskiego 18.06.03, 18:05
          gotwald napisał:

> Panowie którzy podpisali się pod listem są od lat prominentnymi działaczami
          > samorządowymi, przecież to oni wspólnie z Bogdanem Z. pracowali w naszym
          > magistracie i podejmowali przeróżne (czasami błędne) decyzje.
          > Taki list poparcia byłby dla mnie do zaakceptowania gdyby wystosowały go osoby
          > powszechnie szanowane ale nie związane z żadnymi układami personalnymi ze
          > skazanym (przecież p. Huskowski był wice. prez. za kadencji B.Z.) tymczasem
          > treść tego listu przyjmuję z zażenowaniem bo wygląda na to iż panowie po
          > prostu stanęli za swoim kolegą murem wszystko zwalając na ułomny system
          > prawny.
          > Chętnie zapytałbym tych ludzi kto zwróci gminie 37 mln zł za odsetki zapłacone
          > za butę najwyższego urzędnika w gminie. Jak zwykle za błędy władzy zapłacili
          > podatnicy.

Mylisz sie, liczby swiadcza o czyms dokladnie przeciwnym. Zdrojewski zapewnil
          miastu prawie dokladnie 50 razy wieksze roczne dochody niz te odsetki, czym
          przebil wszystkie miasta w Polsce procz Warszawy!

Za swoje bledy zaplacil wiec sam - i to z taka nawiazka, ktorej, jak widze po
          Twoim poscie, nawet nie jestesmy warci!

Pozdrawiam!
    • Gość: ucieszony Re: List otwarty do Bogdana Zdrojewskiego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.06.03, 11:52
      Szczególnie ucieszyło mnie poparcie pana Łosia. Miał chłopina czas na mądre
      pomysły jak mu kierowca służbowego samochodu pieska na spacer wyprowadzał.
    • Gość: rysiek Re: List otwarty do Bogdana Zdrojewskiego IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.06.03, 15:21
      Panie Zdrojewski, Pan powinien kare ponieśc za swoje długie i
      nudne monologi. Zawsze gdy dziennikarze o cos Pana pytali starał
      sioę pan wybrnąć z opresji przez zanudzenie.
      List Pańskich kolegów to niebezpeiczny atak na praworządnosć.
      Większe mam zaufanei do sądu niż do tych, których powinno się
      sądzić
    • Gość: Wernyhor być może za kilka m-cy Boguś pokocha Poznań:) IP: *.icpnet.pl 18.06.03, 16:05

I ja podpisuję się pod listem.
    • gelu Re: List otwarty do Bogdana Zdrojewskiego 18.06.03, 18:15
      Zwolennikiem Zdrojewskiego nie jestem, ale list zdecydowanie POPIERAM.
      Nie zgadzam się, że nie wypada krytykować sądów, bo tak jak napisano w liście,
      sądy, prokuratura i policja to są jedne z najgorzej działających instytucji w
      Polsce - w mojej ocenie w bardzo wysokim stopniu upolitycznione (o czym
      świadczą coraz częstsze skandale z udziałem prokuratury). Z mojego
      doświadczenia nie wynika, aby sądy w Polsce były w pełni niezawisłe. Zresztą,
      może podam jeden cytat, jaki zapamiętałem z zajęć z prawa gospodarczego: "w
      sądach wiele rzeczy decyduje o wyroku, ale niekoniecznie to, kto ma rację".
      • oskar1001 Re: List otwarty do Bogdana Zdrojewskiego 18.06.03, 19:22
        Brawo ,brawo,brawo.Dworacy,w obronie swego Pana,stanęli na wysokości zadania.To
        że przy okazji opluli III Rzeczpospolitą,porządek prawny i niezawisłe sądy,to
        co?Nic.Przecież dzięki "Słońcu Karpat" wypłynęli na wierzch.Mają z tego powodu
        ciepłe posadki i żyje im sie wcale,wcale.To własnie z tego powodu
        list "kolesi"jest nie do przyjęcia.Osiągnięcia Zdroja?Proszę bradzo:gdzie
        kamera,woda-tam Zdrojewski,umorzone podatki-i tak były
        nieściągalne.Dalej:fontanna,"Expo",łapówki(sprawa sądowa
        współpracownika),mieszkanie Jarocha,itd,itp.A tak było piknie i swojsko.Jan
        Kowalski,ażeby dyskutować z urzędem,czy podatek jest należny,musi wpierw go
        zapłacić.Nie dotyczy to jednak Zdrojewskiego.Tutaj jest właśnie sedno sprawy.Za
        to został skazany.Bo prawa winno być równo dla każdego.Jest to podstawa państwa
        demokratycznego.Należy to jeszcze rozumieć i stosować.
        • Gość: mały List otwarty do B. Zdrojewskiego o zwrot 37 mln zł IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 18.06.03, 19:33
          Szczytem hipokryzji która denerwuje mnie za każdym razem kiedy B.Z. mówi o
          sprawie jest jego tekst o tym że nie ma przecież przewinienia z jego strony bo
          podatek został zapłacony !!!
          A co z 37 mln zł odsetek które gmina musiała oddać Skarbowi Państwa ????????????
          Kto zapłacił za błąd tego nie przyjmującego krytyki bufona, no
          kto ??????????????
          MY KTÓRZY JESTEŚMY WIECZNIE KOPANI W DUPE ZA BYLE SPÓŹNIENIA Z OPŁATAMI DO KASY
          GMINNEJ !!!
          MY KTORZY TOCZYMY WIECZNĄ (ZAWSZE PRZEGRANĄ) WALKĘ Z URZĘDNIKAMI PROTEGOWANYMI
          WSZYSTKOWIEDZĄCEGO BOGDANA Z. !!!
          Niech ta wrocławska kasandra odda teraz miastu nasze pieniądze !!!
          • Gość: Rafis Re: List otwarty do B. Zdrojewskiego o zwrot 37 m IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.06.03, 20:47
            Gość portalu: mały napisał(a):

> Szczytem hipokryzji która denerwuje mnie za każdym razem kiedy B.Z. mówi o
            > sprawie jest jego tekst o tym że nie ma przecież przewinienia z jego strony
            bo
            > podatek został zapłacony !!!
            > A co z 37 mln zł odsetek które gmina musiała oddać Skarbowi
            Państwa ???????????
            > ?
            > Kto zapłacił za błąd tego nie przyjmującego krytyki bufona, no
            > kto ??????????????
            > MY KTÓRZY JESTEŚMY WIECZNIE KOPANI W DUPE ZA BYLE SPÓŹNIENIA Z OPŁATAMI DO
            KASY
            >
            > GMINNEJ !!!
            > MY KTORZY TOCZYMY WIECZNĄ (ZAWSZE PRZEGRANĄ) WALKĘ Z URZĘDNIKAMI
            PROTEGOWANYMI
            > WSZYSTKOWIEDZĄCEGO BOGDANA Z. !!!
            > Niech ta wrocławska kasandra odda teraz miastu nasze pieniądze !!!

Jestes kopany w d... za byle spóznienie.Chcę tylko przypomnieć, że to
            Zdrojewski umorzył długi lokatorom(2 krotnie), których nie było stac na spłate.
        • Gość: Rafis Re: List otwarty do Bogdana Zdrojewskiego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.06.03, 20:56
          oskar1001 napisał:

> Brawo ,brawo,brawo.Dworacy,w obronie swego Pana,stanęli na wysokości zadania.

Tak Oskarku, każdy kto nie jest z Tobą jest przeciw.

To
          >
          > że przy okazji opluli III Rzeczpospolitą,porządek prawny i niezawisłe
          sądy,to
          > co?Nic.

Chyba chciales napisac o Lepperze, Rywinie, Łapinskim i reszcie śmietanki?

Przecież dzięki "Słońcu Karpat" wypłynęli na wierzch.Mają z tego powodu
          > ciepłe posadki i żyje im sie wcale,wcale.To własnie z tego powodu
          > list "kolesi"jest nie do przyjęcia.
          Jesli już idziemy tą drogą to łatwiej byłoby odciąc sie od Zdroja, odrzucić
          go, wyprzec się znajomości z nim tak jak zrobiło SLD z Łapinskim.

Osiągnięcia Zdroja?Proszę bradzo:gdzie
          > kamera,woda-tam Zdrojewski
          To mam cos wspólnego ze Zdrojewskim bo gdzie byłem przy powodzi tam była
          kamera :) Jestem nawet na filmie.

,umorzone podatki-i tak były
          > nieściągalne.Dalej:fontanna,"Expo",łapówki(sprawa sądowa
          > współpracownika),mieszkanie Jarocha,itd,itp.A tak było piknie i swojsko.Jan
          > Kowalski,ażeby dyskutować z urzędem,czy podatek jest należny,musi wpierw go
          > zapłacić.Nie dotyczy to jednak Zdrojewskiego.Tutaj jest właśnie sedno
          sprawy.Za
          >
          > to został skazany.Bo prawa winno być równo dla każdego.Jest to podstawa
          państwa
          >
          > demokratycznego.Należy to jeszcze rozumieć i stosować.

To niech to zrozumieja sądy i prokuratury.Prawo powinno byc równe dla każdego?
          hehhe fajnie to brzmi gdy sie wie jaki wyrok zapadł w Gdańsku i Lubinie :)
          Rozbawiłes mnie.jednak nie liczyłbym na to, że polskie sady to zrozumieją.

pozdrawiam
          • oskar1001 Re: List otwarty do Bogdana Zdrojewskiego 19.06.03, 09:21
            Drogi Rafisie!Potraktowałeś mój list jak Zdrojewski i jego ówczesny "dwór"
            ustawy podatkowe.Pominąłeś bowiem zdanie kluczowe dla tej sprawy:w naszym
            systemie podatkowym najpierw płaci sie podatki a później dopiero można
            procesować się z urzędem w sprawie wymiaru.Gdyby moje "Słońce" to zrobiło nie
            byłoby tej sprawy i odsetek.Następnie należy dodać,że każda sprawa jest inna,są
            różne stany faktyczne,dowody i dlatego wyroki mogą być różne.Przywoływanie ich
            przez Zdrojewskiego i resztę jest robieniem ludziom wody z mózgu.Każdy normalny
            człowiek,gdy jest niezadowolony z orzeczenia składa zapowiedź apelacji,a nie
            piszę listów.Mogę dodać jeszcze jedno:nasz system nie opiera się na
            precedensach,a wyrok sądu ma moc obowiązującą tylko w danej sprawie."Słońce
            Karpat" w zasadzie nic na nim nie traci,oprócz nimbu nieomylnego.Z tym sobie
            poradzi.Myślę nadto,że należy poczekać do uprawomocnienia się wszystkich
            wyroków.
            • Gość: Rafis Re: List otwarty do Bogdana Zdrojewskiego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.06.03, 11:20
              oskar1001 napisał:

> Drogi Rafisie!Potraktowałeś mój list jak Zdrojewski i jego ówczesny "dwór"
              > ustawy podatkowe.Pominąłeś bowiem zdanie kluczowe dla tej sprawy:w naszym
              > systemie podatkowym najpierw płaci sie podatki a później dopiero można
              > procesować się z urzędem w sprawie wymiaru.Gdyby moje "Słońce" to zrobiło
              nie
              > byłoby tej sprawy i odsetek.Następnie należy dodać,że każda sprawa jest
              inna,są
              >
              > różne stany faktyczne,dowody i dlatego wyroki mogą być różne.Przywoływanie
              ich
              > przez Zdrojewskiego i resztę jest robieniem ludziom wody z mózgu.Każdy
              normalny
              >
              > człowiek,gdy jest niezadowolony z orzeczenia składa zapowiedź apelacji,a nie
              > piszę listów.Mogę dodać jeszcze jedno:nasz system nie opiera się na
              > precedensach,a wyrok sądu ma moc obowiązującą tylko w danej sprawie."Słońce
              > Karpat" w zasadzie nic na nim nie traci,oprócz nimbu nieomylnego.Z tym sobie
              > poradzi.Myślę nadto,że należy poczekać do uprawomocnienia się wszystkich
              > wyroków.

Każda sprawa jest troszke inna ale mówienie, że inna to robienie ludziom wodu
              z mózgu :)
              Prawda jest taka, że Gdański sąd orzekł o tym, że miasto nie musi płacic vatu
              we wszystkich przypadkach.Rawicz orzekł, że musi zawsze.Ktos więc kłamie!!!
              Tez mysle, że nalezy poczekać.
    • Gość: Stanisław Dz. Szlachetny człowiek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.03, 20:46
      Bogdan Zdrojewski jest człowiekiem szlachetnym. Wszystko co
      robił miało na względzie dobro mieszkańców naszego miasta.
      Miałem przyjemność poznać tego skromnego, inteligentnego i
      bardzo pracowitego człowieka. A wyrok sądu w Rawiczu,
      utwierdził mnie w przekonaniu jak słabe jest nasze państwo.
      Pierwsze dwie władze kompromitują się od dłuższego czasu, teraz
      dołączyła jeszcze ta trzecia. Moim zdaniem pierwszą władzą w
      Polsce jest teraz ta czwarta,czyli PRASA.
    • Gość: Krisqu071 Re: List otwarty do Bogdana Zdrojewskiego IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.03, 20:52
      Jam jest wielce zazenowany - mam ambiwalentne uczucia - z jednej strony
      Zdrojewski stworzyl Wrocek takim jakim go widzimy teraz - w miare zadbany,
      ladniejacy itd. Ale z drugiej, prawo jest prawem i powinno byc przestrzegane...
      Lekkom zawiedziony Zdroju!
      • Gość: Krisqu071 Re: List otwarty do Bogdana Zdrojewskiego IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.03, 20:55
        Gość portalu: Krisqu071 napisał(a):

> Jam jest wielce zazenowany - mam ambiwalentne uczucia - z jednej strony
        > Zdrojewski stworzyl Wrocek takim jakim go widzimy teraz - w miare zadbany,
        > ladniejacy itd. Ale z drugiej, prawo jest prawem i powinno byc
        przestrzegane...
        >
        > Lekkom zawiedziony Zdroju!

Jezeli jednak potwierdzily by sie przekrety wynikajace z niedociagniec tego
        prawa - wyjasnia to calkowicie cala sprawe - tego zycze panu... i nam
        wszystkim, ktorzy zaufali!!!
        • Gość: kris Re:panowie i panie - lekka histeria IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.06.03, 22:21
          przemawia w tym wątku , ostateczny wyrok w tej sprawie będzie zależał od
          polityki i politycznych koneksji i koncesji - ze sprawiedliwością nie ma to
          nic wspólnego , nie mniej jednak nauczy ten wyrok naszych niewydarzonych
          politycznych kombinatorów że nie ma bezkarności - nawet gdy jest to tylko
          publiczne napiętnowanie btw w normalnym kraju nie płacenie podatków to jeden
          z największych przewinień obywatelskiech , czytam tu i ówdzie bzdury typu
          odsetki od podatków są mniejszą stratą niż odsetki od kredytów - czy
          niektórzy już calkiem na głowę upadli ? czy to oznacza że niepłacenie
          podatku było świadome na zasadzie może się jakoś uda - a jak nie to ogłupimy
          opinię publiczną że działaliśmy w imię dobra publicznego a
          nieprzetrzeganie prawa to tylko takie wymysły niepraktycznych moralistów i
          naszych przeciwników politycznych - rafis i inni trochę reflekscji
          • wroclawczyk Re:panowie i panie - lekka histeria 18.06.03, 22:29
            Gość portalu: kris napisał(a):

> przemawia w tym wątku , ostateczny wyrok w tej sprawie będzie zależał od
            > polityki i politycznych koneksji i koncesji - ze sprawiedliwością nie ma
            to
            > nic wspólnego , nie mniej jednak nauczy ten wyrok naszych niewydarzonych
            > politycznych kombinatorów że nie ma bezkarności - nawet gdy jest to tylko
            > publiczne napiętnowanie btw w normalnym kraju nie płacenie podatków to
            jeden
            >
            > z największych przewinień obywatelskiech , czytam tu i ówdzie bzdury typu
            > odsetki od podatków są mniejszą stratą niż odsetki od kredytów - czy
            > niektórzy już calkiem na głowę upadli ? czy to oznacza że niepłacenie
            > podatku było świadome na zasadzie może się jakoś uda - a jak nie to
            ogłupimy
            > opinię publiczną że działaliśmy w imię dobra publicznego a
            > nieprzetrzeganie prawa to tylko takie wymysły niepraktycznych moralistów
            i
            > naszych przeciwników politycznych - rafis i inni trochę reflekscji

Jasne, że niepłacenie podatku było świadome ponieważ nie było konieczne czego
            dowiódł NSA w Gdansku.
            Poza tym śmieszy mnie ta nagonka.Jaki cel miał Zdrojewski wg was w niepłaceniu
            vat-u? Mi przychodzi do głowy tylko korzyść miasta ale zapewne cos wymyslicie,
            czekam z niecierpliwością.
            Przecież żadnych korzyści własnych nie mógł miec i nie miał a jak widać ma
            tylko straty.
            pozdrawiam
            Wrocław od zawsze poddaje się ostatni :-)
            • Gość: kirs Re:panowie i panie - lekka histeria IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 19.06.03, 10:51
              jaki miał cel zdroju w niepłaceniu Vat-u bardzo trywialny - chciał
              pokazać że miał rację nie urzędy , prawnicy i sądy - tylko on wiedział jaka
              jest prawidłowa wykłądnia prawa / no i oczywiście misiąg prywatnie go poparł/
              tak to jak to zwykle w przypadku zdroja amatorszczyzna udawała wszechwiedzę
              dla zachwowania więc autorytetu zdroja miasto weszło w spór ze skarbówką
              nie mając specjalnie argumentów , nie piszcie o odestkach od kredytów ,
              obniżaniu ceny nieruchomości /bez Vat-u/ gdyż te argumenty pojawiły się
              później i miały tylko medialne pzreznaczenie ...
    • Gość: david Re: List otwarty do Bogdana Zdrojewskiego IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.03, 11:57
      Grupie wielbicieli systemu (matrixa) Zdrojewskiego juz nic nie pomoze i nic nie
      przekona , czekam tylko na wasza wypowiedz w rodzaju , ze kto nie rozumie
      Zdroja i jego kolegow ten nie moze byc wroclawianinem , ale dojdzie do tego
      albo juz bylo .
      Cale szcescie , ze wakacje nadeszly i mozna z tej wroclawskiej bryndzy wyjechac.
      • Gość: mały Re: List otwarty do Bogdana Zdrojewskiego IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 20.06.03, 19:37
        Czytam i czytam i nachodzi mnie jajkieś dziwne wrażenie, że koledzy Wedzonka,
        Rafis itp. sa chyba na uslugach jasnie Zdroja i watachy innych Losiow.
        - piszecie ze sad w Gdansku w takiej samej sprawie wydal lepszy/wlasciwszy
        wyrok to moze tamten sad byl zmataczony i podlegal wplywom tego co go sadzil ?!
        - ze Zdroj umorzyl czynesze i zaleglosci - tak umorzyl te co ich i yak gmina
        nigdy by nie sciagnela i tylko wydalaby kase na procesy, bo Ci co nie maja na
        czynsz na zapalacenie za postepowanie tez by nie mieli itd.
        Wniosek jest tylko jeden kazdy ma prawo polenic blad, ale nie kazdy potrafi sie
        do niego przyznac !!!
        • wroclawczyk Re: List otwarty do Bogdana Zdrojewskiego 20.06.03, 22:18
          Gość portalu: mały napisał(a):

> Czytam i czytam i nachodzi mnie jajkieś dziwne wrażenie, że koledzy
          Wedzonka,
          > Rafis itp. sa chyba na uslugach jasnie Zdroja i watachy innych Losiow.

Jeśli my jesteśmy na usługach Zdroja to na czyich usługach jesteś Ty?
          Jeśli ktos może atakować Zdroja to ja go moge bronic.Tak bardzo was to boli,
          że ma on obrońców?
          Słyszałem juz różne teorie na swój temat, najlepsza jest ta która mówi o mojej
          pracy w UM.Ale jesli ktoś nie potrafi uwierzyc w to, że Zdroja ma obrońców w
          mieszkancach to juz jego problem.
      • wroclawczyk Re: List otwarty do Bogdana Zdrojewskiego 20.06.03, 22:20
        Gość portalu: david napisał(a):

> Grupie wielbicieli systemu (matrixa) Zdrojewskiego juz nic nie pomoze i nic
        nie
        >
        > przekona , czekam tylko na wasza wypowiedz w rodzaju , ze kto nie rozumie
        > Zdroja i jego kolegow ten nie moze byc wroclawianinem , ale dojdzie do tego
        > albo juz bylo .
        > Cale szcescie , ze wakacje nadeszly i mozna z tej wroclawskiej bryndzy
        wyjechac
        > .

Davidzie nie podaba Ci się UE,nie podoba Polska, nie podoba Wrocław więc
        wyjeżdzaj jak najprędzej, droga wolna niech i my odpoczniemy na forum :)
    • Gość: Richardo BALCEROWICZ MUSI ODEJŚĆ!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.06.03, 23:04
      Tak by pewnie powiedział Lepper, ale nie ja. JESTEM ZA
      • Gość: Rafis ZDROJEWSKI IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.06.03, 23:44
        oto małe przypomnienie:
        www.wcss.wroc.pl/powodz/zdroj.gif
        • Gość: kris Re: ZDROJEWSKI IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 21.06.03, 20:59
          rafis nie przesadzaj z tą czołobitnością i nie wzbudzaj litości zdjęciem
          bo to oznacza że w sprawie podatków już nie masz argumentów
          • Gość: Rafis Re: ZDROJEWSKI IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.06.03, 23:08

> rafis nie przesadzaj z tą czołobitnością i nie wzbudzaj litości
            zdjęciem
            > bo to oznacza że w sprawie podatków już nie masz argumentów

Post niżej jest odpowiedz samego prezydenta więc skorzystaj i dyskutuj z
            nim.OK?
    • Gość: Bogdan Zdrojewski Podziękowania IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 21.06.03, 00:30
      Wszystkim chcę bardzo serdecznie podziękować. Sympatykom za sympatię i
      przekonanie, iż Wrocław straty nie poniósł. Przeciwnikom za troskę o miasto i
      jego finanse. Tak też buduje się lokalny patriotyzm: przez autentyczne spory o
      dobro miasta. Dziś nie wiele dodam do sporów na forum, ale obiecuje, iż na
      każdy pojawiający się wątek odpowiem. Teraz jedynie w dużym skrócie:

1. Odsetki uznane za stratę (37 mln.) zawierają także odsetki umorzone.
      2. Kosztów egzekucji i odsetek karnych nie było (nie mogło być)
      3. Należność główna została uregulowana nieruchomościami zajętymi lub
      przyobiecanymi skarbowi państwa do przekazania w trybie nieodpłatnym.
      4. Wartość zaoszczędzonych środków wyniosła około 47 mln zł. (zostały
      dołączone do pozyskanych pieniędzy z banku światowego (warunek uzyskania
      dotacji: minimum 50% wkładu własnego)
      5. Nie to było celem sporu z fiskusem o VAT - przypomnę spieraliśmy się przed
      sądem. Gdyby Fiskus nie miał wątpliwości mógł wcześniej ściągnąć środki z
      przelewanej przez Izbę Skarbową partycypacji w podatku dochodowym.
      6. Gmina nie zapłaciła podatku VAT także za lata 1993, 1994, 1995 (umorzone
      lub zaniechane)
      7. Gmina nie ma szans na odzyskanie VAT-u bo: jest ostatnim elementem procesu
      tworzenia wartości dodanej (zwroty nie przekraczają w Polsce około 3-5%)
      8. To nie prawda, że Gmina nie płaciła VAT (płaciliśmy VAT za inwestycje,
      płaciliśmy za realizowane i sprzedawane usługi,.. płaciły ZGK-i, ZDIK,
      MPEC itd, itd - tam gdzie była działalność gospodarcza był odprowadzany
      VAT) - spór dotyczył tych czynności, które były związane z działalnością
      czynioną wyłącznie na rzecz wspólnoty mieszkańców i związana z
      czynnościami na ich majątku (w tej sprawie sądy w Gdańsku i Borne-Sulimowo
      orzekły na rzecz Gmin, kwestionując przy tej okazji wprost orzeczenie
      wrocławskie).
      9. Bez względu na powyższe, jeszcze raz potwierdzam: podatki należy płacić !
      Ale odpowiadając za społeczne środki należy zachować należytą staranność
      i nie dopuszczać do sytuacji przekazywania środków bez ustalenia i to
      precyzyjnego wielkości należnych państwu świadczeń fiskalnych.

pozdrawiam wszystkich bardzo, ale to bardzo serdecznie

Bogdan Zdrojewski
      • Gość: kris Re: Podziękowania IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 22.06.03, 11:30
        zniknął wcześniejszy wpis bz na tym wątku - co się z nim stało ? może
        zniknła dlatego iż wypowiedż zdroja była wysoce nie fortunna ? oj red !!!
        • wedzonka Merytorycznych kontrargumentow nie ma? 22.06.03, 15:41

> zniknął wcześniejszy wpis bz na tym wątku - co się z nim stało ? może
          > zniknła dlatego iż wypowiedż zdroja była wysoce nie fortunna ? oj red !!!

Nie zniknal, choc faktycznie sprawiasz wrazenie jakbys go od ponad doby nie
          zauwazal :). Oto link:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=6545999&a=6595297
          Pozdrawiam! :)
          • Gość: jajaccek Re:ten jest z bledem IP: *.chicago-05-10rs.il.dial-access.att.net 22.06.03, 18:40
            wedzonka napisał:

> Gość portalu: kris napisał(a):
            >
            > Nie zniknal, choc faktycznie sprawiasz wrazenie jakbys go od ponad doby nie
            > zauwazal :). Oto link:
            > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=6545999&a=6595297
            > Pozdrawiam! :)
            Nie ma go???
          • Gość: jajaccek Re: a teraz byl:))) IP: *.chicago-05-10rs.il.dial-access.att.net 22.06.03, 18:42
            wedzonka napisał:

> Gość portalu: kris napisał(a):
            >
            > > zniknął wcześniejszy wpis bz na tym wątku - co się z nim stało ? moż
            > e
            > > zniknła dlatego iż wypowiedż zdroja była wysoce nie fortunna ? oj red
            > !!!
            >
            > Nie zniknal, choc faktycznie sprawiasz wrazenie jakbys go od ponad doby nie
            > zauwazal :). Oto link:
            > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=6545999&a=6595297
            > Pozdrawiam! :)
            Pojawia sie i znika?????
    • Gość: wrocławianin Re: List otwarty do Bogdana Zdrojewskiego IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 23.06.03, 02:31
      Podpisuję się pod tym listem, choć też wolałbym żeby jego autorami byli ludzie
      mniej zwiazani z Prezydentem (celowo tak piszę, bo to był Dobry Prezydent)-
      byłoby bardziej wiarygodnie, ale nie widzę nic złego w tym, że koledzy stają za
      sobą murem. Wręcz przeciwnie. To dobrze świadczy o przyjaciołach. Poza tym w
      tej sprawie moim zdaniem mają rację. I ja również popieram Bogdana
      Zdrojewskiego. Bardzo dużo zrobił dla Wrocławia, o czym najlepiej świadczy
      długość jego prezydentury (chyba fenomen w skali kraju), która pewnie trwałaby
      nadal gdyby nie kandydował w wyborach parlamentarnych (przypominam ilość głosów
      jaką oddali na niego wyborcy). A to, że żeby dyskutować z Urzędem Skarbowym
      zasadność płacenia podatku w spornych kwestiach, trzeba najpierw go zapłacić
      jest kuriozalne!!! Trzeba zmienić takie prawo. (Wiem, że wtedy pojawia sie
      zagrożenie, że wszyscy zaczną negować, dlatego piszę w spornych kwestiach a
      prawo MUSI BYĆ PRECYZYJNE). To "wykłada" także przedsiębiorców i w ogóle
      stosunki gopodarcze i cywilne w Polsce. CO z tego, że Fiskus później oddaje
      niesłusznie ściągnięte podatki skoro w między czasie przedsiębiorstwo straciło
      płynność finansową i padło albo z braku funduszy utraciło kontrakty?! Za to
      fiskus już nie płaci! A poza tym nieścisłości artykułów wedle DUCHA PRAWA
      powinny być rozstrzygane zdaje się na korzyść oskarżanego - tu: prezydenta,
      poszkodowanego - tu: GMINY. A różne orzeczenia sądów to już w ogóle jest jakaś
      paranoja! Jak w takim przypadku można się powoływać na sąd?!! Abstrahujac od
      tej sprawy sądy są u nas skompromitowane! I to od dawna. Powinniśmy
      przeprowadzić podobną akcję jaką poczyniono w Estonii - wymiana personelu!!! Od
      zaraz...I może wtedy coś się zmieni. Dlaczego u nas są takie problemy z
      aplikacjami, że w większości przypadków bez układów ani rusz?!!

Poza tym na mój gust miasto nawet z tymi odsetkami nie straciło (do tego część
      umorzona, część w nieruchomościach, których miasto i tak powinno się wyzbywać).
      To jak Wrocław wyglada dziś i jak jest postrzegany to zasługa Prezydenta
      Zdrojewskiego i warte jest więcej niż te 37 mln zł. Popatrzcie choćby na
      strukturę dochodów miast w Polsce!!! Pouczająca lektura. Gdyby stolica nie była
      w Warszawie mielibyśmy bodaj najlepszą sytuację w kraju. Więc będę bronił
      swojego Prezydenta - jednej z bardziej zasłużonych postaci dla mojego Miasta.

Ps. nie jestem z Prezydentem nijak związany, ale Pan Bogdan Zdrojewski może
      liczyć na mój głos. Gdybym miał wybierać: Prezydent Zdojewski i odsetki w
      wysokości 37 mln.(naprawdę było mniej) albo Prezydent X bez tych 37 mln,
      wybrałbym Pana Zdrojewskiego. Bo wykonał dla Wrocławia ogromną pracę i jestem
      przekonany, że niepłacenie części podatku (podatki sporne!) nie było
      spowodowane chęcią działania na szkodę miasta. Na szkodę miasta można działać
      skuteczniej i jeszcze przy okazji coś samemu skorzystać! A tu co?! Jaki motyw?!
      Na złość fiskuowi nie zapłacę!!? Proszę Państwa, litości!
      • Gość: wrocławianin małe uzupełnienie IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 23.06.03, 03:36
        o! małe uzupełnienie, bo znalazłem coś ciekawego:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=6562832&a=6579447,
        Zastanawiające, że na Leppera i mu podobnych, łapówkarzy i innych nie ma
        sposobu, a Bogdana Zdrojewskiego się skazuje. Szkoda słów. Przykre.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka