kde44 09.07.07, 21:28 "kręte estakady"?! normalnie jakby tam serpentyny krzyżujących się autostrad stały... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pleple Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.07.07, 21:36 Zburzenie estakad to bedzie najglupsza decyzja w ostatnim dziesięcioleciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balbi Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.07, 21:42 no co ty. dlaczego najgłupszy ? te estakady są paskudne, i rzeczywiście miasto jakiś martwe w tym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.171.18.98.crowley.pl 10.07.07, 07:23 Ona maja byc uzyteczne przede wszystkim i sa. A co znaczy ze miasto jest martwe w tym miejscu? Czy wszedzie musza byc bloki i beton? Pozadzili by tam drzew troche i krzewow byle z glowa zeby w ruchu ulicznym nie przeszkadzaly i wyremontowali estakady i byloby dobrze. Pieniadze mogliby wtedy smialo wydac na dlugo oczekiwana obwodnice, ktorej budowa wciaz sie odwleka... Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: Estakady znikną z pl. Społecznego 10.07.07, 07:42 Teraz ten plac będzie jakiś dziwny. Nie taki jak dawniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kleks Dlaczego IP: 138.227.189.* 10.07.07, 09:30 zmiany zawsze powoduja niepokoj i strach? Przeciez sa oknem w przyszlosc , a nie zagrozeniem. Pl. Spoleczny nie jest ani ladny ani funkcjonalny. Ta francuska wresja wydaje sie byc b. ciekawa, jedynie "gesta zabudowa " troche w niej dziwi. Czekam na wizualizacje tego projektu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Dlaczego miasto=beton????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 11:32 obrazek zamieściła Gazeta Wrocławska i powiem krótko: NIE! litości! przy tym blokowisku sedesowce na Manhatanie (pl. Grunwaldzki) to perełka! A zręczne odrzucenie prawdziwego problemu czyli ruchu kołowego poza zakres opracowania to zwykłe oszołomstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: | Re: Dlaczego miasto=beton????? IP: *.chello.pl 11.07.07, 00:34 jesli ktos jeszcze nie wie, tak to bedzie wygladac: www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=496490 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbarossa Nowe miasto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 17:13 Rzeczywście plac dawniej wyglądał inaczej. Czynszowa zabudowa, teatr Loebego, promenada wzdłuż Odry... Piękna dzielnica to była. Nie to co teraz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bulserw Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.07.07, 15:14 Tragedia z tymi projektami. Miało być drugie centrum Wrocławia, tym czasem widzę, że wszystko zabudują, dzięki Bogu, że park Słowackiego się ostanie. Architekturą też nie zachwycają, już widzę, te kwadratowe, betonowe bloki bez wyrazu, ani nic nowatorskiego, ani nic ładnego. Zero jakiegoś placu, który miałby niby stanowić to drugie centrum, co tam będzie się działo, na zakupy chodziło ? Rachunki opłacić ? Nie ma tam żadnego miejsca, żeby posiedzieć, żadnego reprezentacyjnego placu. Nic nowego, stanowiącego jakiś kolejny symbol Wrocławia nie powstanie, będzie to nowoczesna kupa (betonu). Ja nie wiem, że w innych miastach, bo potrafią coś eleganckiego wybudować, a we wrocławiu to zawsze jest kapiszon, chodźby to nowe centrum Tatarstanu, o którym pisze dzisiaj Gazeta. Zero pomyślunku, jedyne o co się martwili to dobre połączenia drogowe, żeby rozładować WZ i centrum. Zobaczymy za rok jak stworzą ostateczny plan przebudowy placu. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Najpierw spojrzyj spokojnie na ten plan 10.07.07, 17:38 tam nie ma żadnych budynków. to jest urbanistyka. Ludzie wracają do koncepcji normalnego miasta. Są ulice, place, jest plac centralny. Nie narysowano zadnego domu. Wiec, pytam sie gdzie masz domy z betonu? Inni krytykują, że brak traktowania wzetki jako ważnej arteii komunikacyjnej, ale to, że wz jest gwałtem na tej czesci miast, ktory należy zrehabilitowac, to oczywiscie ich nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vera Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: 81.210.38.* 20.07.07, 15:56 bardzo "francuska" ta firma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.07.07, 11:11 Brawo pan Dudkiewicz, Bardzo dobrze ze zburzą te estakady wyglądają fatalnie a miejsce jest totalnie nie wykorzystane i mam nadzieje ze ten projekt będzie zrealizowany jak najszybciej . Odpowiedz Link Zgłoś
maciek-82 Re: Estakady znikną z pl. Społecznego 09.07.07, 21:45 Projekt niezły i oby doczekał się realizacji. Link do niego: www.wroclaw.pl/m3529/p77974.aspx Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbibi Ktoś "urwał się z choinki"... IP: *.tpnet.pl 10.07.07, 12:40 Projekt od strony komunikacyjnej ma się nijak do tego, co w tej chwili jest robione we Wrocławiu w okolicach pl. Grunwaldzkiego. Skoro miasto wydaje dobrą setkę milionów na remont placu i poszerzenie mostu Szczytnickiego i chce utrzymać dwupasmowy ciąg komunikacyjny biegnący od wlotu do miasta (al. Krzywoustego) aż po Kazimierza Wielkiego, to projekt to zupełnie ignoruje - dlaczego?! Obecna WZ-ka jest jedyną trasą, którą da się jeszcze sensownie jechać w godzinach szczytu. Kto nie wierzy, niech się wybierze na Hallera ("obwodnica śródmiejska" - dobre sobie!) w stronę Grabiszyńskiej; ja ostatnio spędziłem tam w korku godzinę i będę ją omijał szerokim łukiem. To samo z mostem Millenijnym - po prostu katastrofa. Jeśli zabudowa pl. Społecznego "złamie" istniejący ciąg komunikacyjny, to miasto w tym rejonie po prostu zapcha się natychmiast, gdyż jest tu potężny ruch lokalny wynikający z prostego faktu, że most Grunwaldzki jest najbliższą przeprawą dla mieszkańców Biskupina, Sępolna, Swojczyc, Strachocina, Wojnowa oraz osiedli na obrzeżach miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: Ktoś "urwał się z choinki"... 10.07.07, 13:57 A na KW nie stoisz w korku? Poza tym obecnie nie ma jeszcze obwodnicy staromiejskiej. Gdy będzie, to w Pułaskiego ruch pójdzie a nie w trasę W-Z. Odpowiedz Link Zgłoś
gem58 Re: Ktoś "urwał się z choinki"... 10.07.07, 14:42 Jesli W-Z miala jeszcze niedawno takie duze znaczenie ze az przecieto nia brutalnie deptak swidnicka (o nieocenionej wartosci turystycznej) to mysle ze wylaczanie jej ze znaczenia komunikacyjnego jest jakas pomylka. Miasto chyba mialo za duzo pieniazkow i jakis konkurs trzeba bylo zaproponowac :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbibi Obwodnica staromiejska - dla kogo? I kiedy? IP: *.tpnet.pl 10.07.07, 16:47 Jeśli jadę od mostu Zwierzynieckiego, to niby którędy mam ominąć Kazimierza Wielkiego? Nie znam dobrze przebiegu obwodnicy staromiejskiej, za to zbyt dobrze znam historię dotychczasowych inwestycji we wszelakie obwodnice we Wrocławiu. A ponieważ nie wierzę w tzw. "życie po życiu", to wolę juz to, co jest i działa. Natomiast pomimo korków na WZ-tce i tak jedzie się nią o niebo szybciej niż Hallera (sam spróbuj, to się przekonasz). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g625 Re: Obwodnica staromiejska - dla kogo? I kiedy? IP: *.tesco.pl 10.07.07, 17:05 ale nie bedziesz wogole jechal od mostu zwierzynieckiego, tylko nowym mostem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tentutaj Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.07.07, 17:13 Szajs Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marko Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.magma-net.pl 09.07.07, 21:47 Zgodze sie z tym ze te estakady trzeba wywalic (juz teraz sa rozklekotane), ale projekt całosci jest dla mnie tak nieprawdopodobny ze nie wierze w ta realizacje. Albo czy wogole tego dozyje. Odpowiedz Link Zgłoś
robak_wroc Re: Estakady znikną z pl. Społecznego 09.07.07, 23:34 dziwi mnie nieco, ze tam gdzie kawalek zielonego [czyt: placyk z trawa i duuuza przestrzen] nalezy zawsze cos tak zakombinowac zeby nasrac wrecz budynkami. czy wszedzie kazda dziure trzeba zatkac galeria lub innym budynkiem? juz sam hilton uwazam za pomylke przy poczcie glownej, bo jakby nie patrzec historyczny budynek zasloni "nowoczesny" potworek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voro Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: 194.0.220.* 10.07.07, 08:21 Zgadzam się z Tobą... projekt jest nieprawdopodobny i rewelacyjnie pomyślany... życzyłbym sobie dożyć jego realizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tentutaj Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.07.07, 17:15 Ten projekt to SZAJS. Odpowiedz Link Zgłoś
kde44 Estakady znikną z pl. Społecznego 09.07.07, 21:51 ale tak serio, nie rozumiem sensu tworzenia takich "wizji". Widzę sens estakad, ponieważ odgrywają ważną praktyczą rolę. Uważam, że lepiej byłoby jednak, gdyby tam były tunele a nie estakady. Mam po prostu wrażenie, że przez ogłaszanie konkursów na "wizje" cała para idzie w gwizdek. Problem chyba leży też w tym, że wygrywają wizje wybujałe, ambitne, a nie takie, które celują w praktyczne ułatwienie życia mieszkańcom. Od takich wizji Wrocław nie przestanie być miastem, w którym żyje się coraz trudniej - miastem, które cywilizacyjnie (mimo zapewnien władz) coraz bardziej odstaje od zachodniej europy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.as.kn.pl 09.07.07, 22:01 Myślę, że chodzi po prostu o wyrwanie jakiejś kasy od miasta. Bo czy miasto, które nie ma pieniędzy na utrzymanie (nie mówiąc o rozwoju) swojej podstawowej infastruktury, stać na takie wizjonerskie przedsięwzięcia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marter7 Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.dialog.net.pl 09.07.07, 22:26 Bez przesady - 30tys. jako pierwsza nagroda to nie chyba nie są duże pieniądze... poza tym pierwszy i drugi projekt są naprawdę ciekawe. W pierwszym brakuje mi tylko "zielonego" połączenia parku Słowackiego z mostem Grunwaldzkim. W trzecim podoba mi się pomysł kładki dla pieszych, ale jak ona miałaby się zmieścić pod mostem Grunwaldzkim przy pływającej tam białej flocie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kde44 Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.ikatel.pl 09.07.07, 22:35 To nie są duże pieniądze. Kłopot w tym, ze projekty powinny rozwiązywać kilka problemów praktycznych: ruch samochodów, ruch tramwajowy są w tych okolicach duże. Projekty tego nie uwzględniają. Jaki sens praktyczny ma obniżenie znacznia trasy W-Z? W jakim sensie będzie ta trasa mniej ważna? bo będzie gorzej połączona z mostem Grunwaldzkim? No i co z tego?! Ja rozumiem, że żeby móc sprzedać te tereny, trzeba mieć choćby zarys tego, co ma być na tym placu. Jednak takie wizje wprowadzą tylko większy chaos. Podstawą projektów powinny być rzetelnie postawione pytania o komunikacyjne znaczenie tego placu i oparte na porządnych badaniach odpowiedzi na te pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
janstefan.g Estakady znikną z pl. Społecznego 10.07.07, 11:19 Tam jest po prostu dziura powojenna która jest fatalnie wykorzystana przez te anarchizmy socjalistyczne , miasto musi się rozwijać . Uważam ze ta wizja rozwoju w formie konkursu jest właściwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manwe Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.07.07, 22:23 Bardzo podoba mi się projekt. Szczególnie zmniejszenie znaczenia trasy WZ. Może wówczas dałoby się ją zwężyć i przywróci ciągłość starego miasta w granicach fosy. Tylko nie bardzo rozumiem, gdzie miałby się przenieść ten cały ruch? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glinar Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: 89.174.12.* 09.07.07, 22:41 najlepsze jest to, ze autor artykulu uwaza, ze parking przy poczcie głónej jest bezplatny. a przymusowa oplata u żuli, którzy czekaja na 2zł i jak im nie dasz, to mozesz byc prawie pewnym ze bedziesz mial jakies braki w pojezdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
przemek733 Re: Estakady znikną z pl. Społecznego 09.07.07, 22:35 Autostrady....marzenia. ...............cóż dążymy do tego aby cały "ruch" zniknął pod ziemią....tylko może by tak nie wszystko jednocześnie:zoo, expo, 2012, obwodnice, pkp, itp., itd.... A będzie jak zwykle:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manwe Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.07.07, 22:48 > tylko może by tak nie wszystko jednocześnie:zoo, expo, > 2012, obwodnice, pkp, itp., itd.... To nie taka zła strategia. jak spróbują 10 rzeczy to może jedna wyjdzie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Józek K. Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.as.kn.pl 09.07.07, 22:43 Czy autorzy prac zwycięskich byli kiedyś we Wrocławiu? Bo mam wątpliwości. Ruch W-Z chcą poprowadzić ulicami Kościuszki i Piłsudskiego!? Chyba po wyburzeniu około 200 budynków! Tunel pod Odrą - następny kretyński nonsens! Wrocław jest najgorszym do przejechania miastem Polski i zamiast pomyśleć o paru kilkupoziomowych skrzyżowaniach będzie jeden tunel pod rzeką! Całkowicie skopano przebudowę Placu Grunwaldzkiego, który niczego nie rozwiązuje, a jedynie pogłebia komunikacyjne problemy tamtego rejonu (oj przepraszam, poprawiono nawierzchnię, za co serdecznie z tego miejsca dziękuję), ale za to będzie tunel! Od 30 lat mówi się o budowie drugiego Mostu Grunwaldzkiego i nie da się, a tu 100 razy kosztowniejszy tunel! Burzyć się chce chyba najfunkcjonalniejsze skrzyżowanie w mieście! Coraz częściej mam wrażenie, że władze miasta Wrocławia mieszkają na księżycu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a. Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.07.07, 23:01 Tez mi sie wydaje ze autor zwycieskiej pracy Wrocław widzial na pocztówce albo na zdjeciach w internecie; wizja architekta jest najwazniejsza w tej koncepcji - osia i centralnym punktem jest hotel sieci hilton, ktory ta pracownia projektuje dla jednego z zagranicznych deweloperów przy poczcie głownej. Ruch ma byc wyprowadzony na ul. pilsudskiego i kosciuszki - autorzy zupelnie pomineli połaczenie placu grunwaldzkiego z dominikanskim - z mostu grunwaldzkiego wjezdza sie w srodek zespolu na jakis placyk i os ulicy łamie jakas poprzeczna uliczka. Ruch ma byc prowadzony mostem i tunelem, ruch zbierany z puławskiego, traugutta, kosciuszki i pl. dominikanskiego - beda MEGAKORKI jakich wroclaw nie widzial. A jak dojechac z pl. jana pawla na grunwald - przez legionów, dworzec, kołłataja, traugutta? - dziekuje, wysiadam !!! Ta koncepcja wyrywa ten fragment miasta z kontekstu całosci, nie uwzglednia kierunków ruchu w miescie - pod tym wzgledem bardziej funkcjonalna i logiczna wydaje sie praca zepolu biura Macków z Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g625 Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: 212.127.94.* 09.07.07, 23:17 polecam zapoznac sie najpierw ze studium. WZ ma byc zlikwidowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie chce mi sie z wami gadac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.07, 23:22 to co piszecie jest żałosne, wasze wizje zatrzynajcie dla siebie, ku.. mac kazdy polak ma lepszy pomysl i zawsze jest zle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kde44 Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.ikatel.pl 09.07.07, 23:25 pytania, których trudno nie zadać: dlaczego? jak zostaną rozwiązane problemy komunikacyjne, które w związku z tym powstaną? trasa WZ nie obsługuje chyba raczej ruchu tranzytowego, więc obwodnice tu nie pomogą? czy ten projekt będzie realizowany w ciągu najbliższych kilku lat, czy to są wizje na przyszłych 50? Jeśli to drugie, to czy aby na pewno projekt jest uzasadniony porządnie przeprowadzonymi badaniami dotyczącymi REALIÓW kierunku rozwoju miasta? czy jest po prostu czystą fantazją projektanta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: claudio1 Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: 89.174.231.* 30.07.07, 17:42 Raczej fantazją projektanta :) Zarzad miasta, zaczynając konkurs, nie postawił żadnych wymagań ani wytycznych biurom projektowym. Po prostu architekci mieli wymyślić koncepcję pl. Społecznego. Z tego co czytałem to do realizacji mają zrobić mix kilku projektów, żeby lepiej dostosować do funkcjonalności Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok projekt jest super 09.07.07, 23:27 a z Twojej odpowiedzi najlepsza jest pointa! Kierunki ruchu w miescie? Kiedys zrobiono ten błód, że zamiast zrobic obowodnicy z prawdziwego zdarzenia, ruch wprowadzono w obszar staromiejski. Zgwałcono dawny bieg Oławy (obecna K. Wielkiego) oraz 43 ha terenu za pomocą zupełnie idiotycznych estakad. Czy to jest funkcjonalne? Dla mnie funkcjnalność występuje wówczas, gdy w miejscu nowego rozwiązania komunikacyjnego, brak jest ograniczeń ruchu korków). Ale te ograniczenia tam nadal są. Funkcjonalność to również estetyka i sensowne zagospodarowanie wielkiego obszaru. Centrum miasta tak nie może wyglądać. Daj więc Boże, abyśmy dożyli czasów, gdy zobaczymy, czy projekt tn po zrealizowaniu będzie taki zły. Centrum miasta musi wyglądać jak centrum, a nie jak wygląd.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j 27 Re: projekt jest super IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.07.07, 23:52 a z dominikanskiego na grunwald pojedziemy obwodnica;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazzek Re: projekt jest super IP: *.srv.volvo.com 10.07.07, 10:07 Tą trasę to można w 10 minut na piechotę zrobić. W dwie minuty przejechać rowerem albo tramwajem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocek Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.chello.pl 09.07.07, 23:42 No i te wiezowce piramidy,piękne palce lizać.Projekt Mackowa bardzo dobry,chociaż zwycieski projekt tez jest niezły.A jakby połączyc oba projekty [ te piramidy sa rewelacyjne ] Byłaby ciekawa wizytówka nowoczesnego Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocławianin Paryskie biuro... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.07, 23:54 ...Gottesman-Szmelcman? Hmmm... Nie żebym był... Ale... Oj, to się Zadruga ucieszy :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul I po estakadach - projekt nieprzemyslany IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.07.07, 00:28 To czy w tym miejscu beda estakady czy tunele to wszystko jedno. Wazne by powstalo tu skrzyzowanie bezkolizyjne, ktore rozladuje ruch w miescie. Trasa WZ co prawda kiedys zniknie dzieki obwodnicom, ale nadal trza bedzie jakos dojechac z pl Jana Pawla II czy tez pl Dominikanskiego na Grunwald. I co? Francuzi w ogole o tym nie pomysleli. Widac ze znaja Wroclaw z widokowek. Pomysl z tunelem pod Odra wydaje mi sie strasznie debilny, bo co to zmieni, skoro w miescu pl Spolecznego ma powstac kilka przecinajaych sie i kretych uliczek? Gdyby tunel rozciagal sie jeszcze pod tym placem. Francuzi robili projekt tylko i wylacznie pod wzgledem estetycznym. Za nic nie kierowali sie problemami miasta. A nawet jesli ruch uliczny nie bylby tam duzy, to co z komunikacja?? Gdzie ta szybka kolej czy tez szybki tramwaj, ktory miasto bardzo chcialo w tym miejscu (jesli jeszcze ktos pamieta artykul z kwietnia). Nawet zWykly tramwaj nie bedzie mial jak szybko przejechac przez to miejsce. No i wychodzi na to, ze WE WROCŁAWIU NAJPROSTSZA DROGA, TO KRĘTA DROGA!!! O wiele lepiej zaprezentowali sie polscy projektanci. Mam nadzieje ze ostateczna wersja pl Spolecznego powstanie w oparciu o ich pomysl (zwlaszcza jesli chodzi o rozwiazania drogowe i komunikacyjne). Tunel pod Odra...pfff... nic dziwnego ze pierwsza nagroda, ale chyba w konkursie na wybujale fantazje artyatyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spec Re: I po estakadach - projekt nieprzemyslany IP: *.finemedia.pl 10.07.07, 10:35 ktos wyzej zamiescil link do wizualizacji tego projektu i jest w nim przeiwdziany tunel zaczynajacy sie zaraz kolo Pulaskiego, wiec pod calym tym placem. Ciezko jest cos oceniac jak sie tego nie widzi, wiec poczekajcie z pochopnymi komentarzami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadziany przy nadziei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 02:38 mam nadzieję że szmelcman nie postawi szmelcu. Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly_siewca_pesymizmu Re: Estakady znikną z pl. Społecznego 10.07.07, 08:02 Nie wiem czy jest sens bronić tych estakad. Niby usprawniają nieco ruch, ale i tak cała sprawa rozbija się o wąskie gardła na wylotach z nich. Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Estakady znikną z pl. Społecznego 10.07.07, 08:55 wesoly_siewca_pesymizmu napisała: > Nie wiem czy jest sens bronić tych estakad. Niby usprawniają nieco ruch, ale > i tak cała sprawa rozbija się o wąskie gardła na wylotach z nich. "Nieco" ????????? No to jest żart roku. Cały projekt placu Społecznego orientuje się na most-bliźniak mostu Grunwaldzkiego. Jadąc od Dominikańskiego w stronę Grunwaldzkiego przed mostem gwałtownie skręcasz w lewo, bo inaczej wpadłbyś do Odry. To nie estakady są winne temu, że na Społecznym jest komunikacyjny burdel, lecz brak bliźniaka (fuj, co za skojarzenia!) mostu Grunwaldzkiego. Estakady należy wyburzyć - to jasne - bo się inaczej same zawalą, ale na ich miejsce należy postawić nowe, z lepszego betonu niż obecnie. Plac jest niezagospodarowany, bo niezagospodarowany jest trawnik, na którym tylko od czasu do czasu staje wesołe miasteczko. Najtaniej byłoby postawić ławeczki, posadzić drzewa i wybudować parę fontann, czyli zrobić z tego placu oazę zieleni w środku miasta, ale rozumiem, że zamiast wydawać pieniądze trend w magistracie brzmi zarabiać, czyli opchnąć każdy dający się opchnąć kąt miasta i zabudować je do końca galeriami handlowymi. Tunel pod Odrą wpisuje się doskonale we wrocławskie tradycje pompatyzmu. Most tysiąclecia również musiał być budowany nad najszerszym z możliwych odcinkiem Odry we Wrocławiu. Rozumiem, że zwykły bliźniak mostu Grunwaldzkiego, do którego nawet wyburzono już budynki swego czasu jest zbyt pospolity w oczach ojców dynamizmu ... ... będzie zatem tunel. A co. Stać nas. Tak to jest, kochane ludzie, jak w mieście nie ma opozycji. Sternikom się już od dawna króliki pod kopułką pie.., ale to Wy przecież ich wybraliście ... Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly_siewca_pesymizmu Re: Estakady znikną z pl. Społecznego 10.07.07, 09:10 To doczytaj do końca, to tylko jedno zdanie, a jakie problemy ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.dint.wroc.pl 10.07.07, 09:31 Niestety, opozycji nie ma i nie będzie, bo kto miałby nią być? Chyba nie tych dwóch kabareciarzy z SLD, którzy niedawno poparli pomysł dynamicznego Dutkiewicza na szukanie oszczędności poprzez likwidowanie przedszkoli - w sytuacji, gdy we Wrocławiu już jest ogromny deficyt miejsc w przedszkolach. Dynamicznego Dutkiewicza i jego zaplecze polityczne popiera mniej więcej 90% mieszkańców miasta, coż się zatem dziwić, że władza jest arogancka jak w latach 50-tych. Upieram się przy swoim przypuszczeniu, że w całym tym konkursie chodziło o to, by wyrwać trochę kasy od miasta. Ktoś napisał, że 30 tys. to mało. Wielu ludzi tyle pieniędzy zarabia przez rok, więc mało to nie jest. Zwycięski projekt jest tak nieprawdopodobny, że na pewno nie zostanie zrealizowany, co tylko potwierdza moje przypuszczenia, że nie o szukanie rozwiązań na zagospodarowanie placu Społecznego tu chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trzeźwomyślący Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.07.07, 09:42 >Jadąc od Dominikańskiego w stronę Grunwaldzkiego przed mostem gwałtownie >skręcasz w lewo, bo inaczej wpadłbyś do Odry. Jadąc Kazimierza Wielkiego gwałtownie skręcasz w Św.Mikołaja chcąc dostać się do pl.1 Maja. Więc może tam też postawmy estakadę? > bo niezagospodarowany jest trawnik, na którym > tylko od czasu do czasu staje wesołe miasteczko. > Najtaniej byłoby postawić ławeczki, posadzić drzewa i wybudować parę fontann, > czyli zrobić z tego placu oazę zieleni w środku miasta Nie ma to jak oaza zieleni wśród estakad i przejść podziemnych. Człowieku czy ty wiesz o czym piszesz? Bywasz w ogóle na tym placu? Na tak wielkim obszarze kręci się może ledwie garstka osób, bo tam nie ma praktycznie żadnych budynków. Kto ci będzie siadał na tych ławkach? >opchnąć każdy dający > się opchnąć kąt miasta i zabudować je do końca galeriami handlowymi. Nie, najlepiej żeby nadal plac był wielkim węzłem komunikacyjnym prawda? Poza tym gdzie jest mowa o jakichkolwiek galeriach handlowych? >Rozumiem, że zwykły bliźniak mostu Grunwaldzkiego, do którego > nawet wyburzono już budynki swego czasu jest zbyt pospolity w oczach ojców > dynamizmu ... Most Grunwaldzki, oprócz roli komunikacyjnej, spełnia także inne role - jest przede wszystkim jednym z wizerunków miasta. Po wybudowaniu blisko drugiego mostu wyglądałby on jak piramida przy Luwrze. Jesli podoba ci sie ta piramida to...ech...kwestia gustu... >będzie zatem tunel. A co. Stać nas a żebyś wiedział że będzie nas stać. Za sprzedanie działek dostaniemy miliard, a dla porównania tunel przez całą ul.Kazimierza Wielkiego kosztowałby 700mln. Wiec jeszcze by zostało dużo w kasie na wybudowanie innych ulic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kierowca Estakady znikną z pl. Społecznego IP: 195.47.239.* 10.07.07, 08:57 Znowu RONDO. Makabra. Zobaczcie na Warszawe, tam dawno temu pobudowali ronda, a teraz sa takie korki ze musza nad rondami budowac estakady zeby roladowac korki. Wroclaw wlasnie zaczal budowac ronda, i znowu utkniemy wszyscy w korkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dominik Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.wroclaw.mm.pl 10.07.07, 08:59 wy umiecie patrzyc na świat? estakady nie odgrywaja zadnej roli, dlatego ze na obu zjazdach z nich są swiatła. Zatem sa w ogóle niepotrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kde44 Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.ikatel.pl 10.07.07, 09:09 to, że zdik potrafi coś takiego zrobić - postawić światła na zjazdach, nie znaczy, że estakady są niepotrzebne, tylko zdik. poza tym spory fragment skrzyżowania estakady pozwalają ominąć, nie? jeśli chodzi o rondo, to idea jest dobra, tylko nie wtedy, jak się stawia na okręgu 10 punktów z sygnalizacją świetlną, w dodatku skoordynowanych w jakiś bardzo tajemniczy sposób, jak na jaju grunwaldzkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pio Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: 62.87.244.* 11.07.07, 09:43 Bo w ogóle są idiotycznie pomyślane! NA tym placu jest skrzyżowanie dwóch ciągów komunikacyjncyh, a na środku światła. Jedyna estakada w tym miejscu powinna być na wprost: albo od mostu Grunwaldzkiego albo Pokoju z efektywnym połączeniem Grunwaldzkiego z ul. Pułaskiego (ale to będzie wazne tylkio do cdzsu wyprowadzenia krajowej 8 poza centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej.z.Zadupia Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.07.07, 09:11 ma zniknąć bezpłatny parking.. a jak nam wprowadzali płatne parkingi to obiecywali na obrzeżach centrum dwa bezpłatne. Jeden już dawno odszedł w niebyt a teraz ma zniknąć drugi?????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej.z.Zadupia PS:Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.07.07, 09:16 co do trasy WZ: to właśnie ona miała zdjąć ruch z Pilsudskiego i Kościuszki.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trzeźwomyślący PS:Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.07.07, 09:49 Ciekawe gdzie to przeczytales? WZ jako obwodnica rynku w centrum miasta nie ma prawa bytu w nowoczesnym miescie. Po to buduje sie Obwodnice Staromiejska (proponuje zajrzec do wikipedii), zeby odciazyc wlasnie trase WZ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trzeźwomyślący Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.07.07, 09:45 będą budowane przy ul.torowej i przy ul.spiskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo potrzebne trzy ronda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 11:58 jedno wielkie, tak po Bielany, Ligotę i Długołękę, drugie mniejsze: Karłowice- Sępolno-Huby-Grabiszyn-Gądów i dla desperatów rondo centralne od 1Maja do RRegana. A poza tym róbta co chceta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leppiej no nie wiem... IP: 89.129.151.* 10.07.07, 09:33 Wolne przestrzenie sa w miescie tak samo potrzebne jak biurowce. Fakt, ze teraz plac i okolice wygladaja szpetnie, ale moze da sie jakos zachowac ten wielki kawal nieba? Boje sie, ze dojdziemy do stadium, ze beda wszedzie budynki a gdzieniegdzie parki ogrodzone plotem, wygladajace bardziej jak ogrody i aby zobaczyc cos wiecej niz waski pasek nieba miedzy scianami biurowcow, hoteli itd. trzeba bedzie jechac za miasto. Mieszkam teraz w czyms takim i wierzcie mi... dlugo tak sie nie da... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trzeźwomyślący Re: no nie wiem... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.07.07, 09:53 Czlowieku to jest CENTRUM miasta! CENTRUM! a ty chcesz z centrum miasta patrzyc w niebo? to moze lepiej zaorac cale stare miasto zeby ci ratusz przypadkiem nieba nie zaslonil? Poza tym dobry kawal zieleni masz przy panoramie raclawickiej. I dosc tego malkontenctwa :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leppiej Re: no nie wiem... IP: *.ija.csic.es 10.07.07, 10:37 Nie chodzi o to aby zostawic tam ugor. Chodzi o to aby miasto nadawalo sie tak samo do zycia jak i do pracy. Luzna zabudowa 2-3 kondygnacyjna i duzo zieleni byloby OK. Pomieszkaj w takim miescie, gdzie z okna oglada sie sciane budynku naprzeciwko, niebo to waski pasek nad glowa a drzewka przy ulicy wyrastaja z dziur w betonie, do tego kazde ma wlasna rure do podlewania, to bedziesz wiedzial o co mi chodzi. I troszke mniej emocji moze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: \ Dobry projekt IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.07.07, 09:58 Zupełnie dobra koncepcja. I, spośród wszystkich pomysłów przywracania "niemieckiego dziedzictwa" najsensowniejsza (w odróżnieniu od imbecylskiej "hali stulecia"). Zieleni jest w okolicy dużo, a plac komunikacyjnie i tak powinien zostać przebudowany. I najlepiej jakby wzięli to możliwie rozproszone zagospodarowanie, to gdzie ma być dużo inwestorów, wtedy nie skończy się na jednej wielkiej jednakowej elewacji na wszystkich ulicach, tylko będzie jak w sąsiedztwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazzek Znów autoplagiat :) IP: *.srv.volvo.com 10.07.07, 10:15 Dwa ostatnie akapity artykuliku były już dwukrotnie publikowane w Gazecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazzek Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.srv.volvo.com 10.07.07, 10:55 Świetny projekt pod względem urbanistycznym. Ta zadrzewiona aleja powtarzająca przebieg rzek - cudeńko. Place, placyki, osie widokowe... Komunikacyjnie być może niewydajny, ale dopiero po wybudowaniu obwodnic coś będzie można na ten temat powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kde44 Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.ikatel.pl 10.07.07, 11:13 kurcze, ale z wami się ciężko gada. Jak to "potem będzie można coś powiedzieć". Potrzebne jest dobre studium wpływu obwodnicy autostradowej na ruchw tamtym rejonie. Podejmowanie jakichkolwiek decyzji na podstawie wybraźni urzędnika (albo, co gorsza, architekta) powinno być wręcz karalne, bo konsekwencje mogą być tragiczne. Tu nie chodzi tylko o to, jak to coś wygląda. Sam w sobie projekt może i jest ok. Tylko że on nie ma wisieć na ścianie w ramkach, nie? Powinien być związany z realiami komunikacyjnymi i rzeczywistymi potrzebami mieszkańców i inwestorów. Zbudowanie w tamtym rejonie tylu mieszkań i biur i ograniczenie przepustowości tego węzła komunikacyjnego to jakaś totalna bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o toz to Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: 195.20.110.* 10.07.07, 12:14 a najbardziej podoba mi sie sformulowanie: "Przeksztalcenie ulic Kazimierza...Traugutta w arterie o mniejszym znaczeniu komunikacyjnym" :) Poprostu boskie...innymi slowy mowia, zwezimy wam ulice zeby byly wieksze korki...:) Super! i jeszcze nasraja budynkami, zeby czlowiek juz nic zieleni (bez budynkow w tle) nie mogl zaznac. To, ze posadza pare drzewek (wzdluz drogi!) niewiele pomoze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TL B. słaby punkt wygranej pracy... :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 12:59 Uważam, że praca nagrodzona I nagrodą ma wyjątkowo duży błąd: w tej koncepcji oś Mostu Grunwaldzkiego 'gaśnie' gdzieś w jakimś nieistotnym placyku. Most Grunwaldzki jest zdecydowanie najbardziej rozpoznawalnym symbolem miasta. U Maćkowa (II nagroda) ta oś jest wyprowadzona prawidłowa. Francuzi zupełnie tę sprawę zignorowali. Szkoda, że Jury nagrodziła to rozwiązanie pierwszą nagrodą :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudi mocny punkt wygranej pracy... :) IP: 213.172.177.* 10.07.07, 14:30 to jest akurat najwieksza zaleta zwycieskiej pracy, unika powtorzenia bledu komunistycznych planistow, skierowujacych caly ruch samochodowy w kierunku WZ-ki. WZ-ka ma zostac zwezona i zabudowana i zwycieska koncepcja prawidlowo rozbija ruch samochosowy na kilka kierunkow (najpierw na rondzie, potem na dwoch skrzyzowaniach. jest to jak nalbardziej zgodne z planami rozwoju dla tej czesci miasta. rejon Starego Miasta nie jest miejscem na wielkie arterie komunikacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LT mocny punkt wygranej pracy... :)ale jednak słaby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 12:42 Ruch samochodowy to jedno, a otwarcie (oś widokowa) to drugie. Dobrze, że szykuje się poważny krok w kierunku osłabienia ruchu na W-Z, natomiast z punktu widzenia budowania krajobrazu (w tym przypadku chodzi mi o ekspozycję Mostu Grunwaldzkiego), jest to decyzja odejmująca istotną, moim zdaniem, wartość w tym miejscu. Na pewno byłaby możliwość zachowania tego układu komunikacyjnego i nie zamykania widoku na most. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Koncepcja z kosmosu IP: *.lan.pop.pl 10.07.07, 14:33 Moim zdaniem koncepcja, która wygrała jest najładniejsza architektonicznie, ale najgorsza pod względem komunikacyjnym. Koncepcja Maćkowa jest jakaś taka chaotyczna i przytłaczająca, ale w jakimś stopniu uwzględnia realia i plany komunikacyjne BRW, trzecia koncepcja jest pośrednia. W ogóle odnoszę wrażenie, że Francuzi w ogóle nie mają pojęcia o planach BRW odnośnie rozwoju struktury komunikacyjnej miasta. Przecież ul.Wyszyńskiego ma tworzyć jeden ciąg komunikacyjny klasy GP z ul.Pułaskiego, a w projekcie francuskim nie widać tego zupełnie. W ogóle mam wrażenie, że polskie i francuskie projekty są oparte na zupełnie różnych założeniach wyjściowych, które przecież wyznacza BRW. W polskich projektach wyraźnie widać pozostawienie trasy WZ jako ważnej arterii komunikacyjnej, a we francuskim nie, a to przecież podstawa do projektowania. Zupełnie kosmicznym pomysłem jest kilkusetmetrowy tunel zaczynający się na ul.Pułaskiego, ciągnący się pod ul. Mazowiecką, pod Odrą i wychodzący na pl.Grunwaldzkim. Przecież jego budowa będzie kosztowała fortunę, zwłaszcza przy trudnościach technicznych jakie będzie sprawiała budowa takiego tunelu pod rzeką w mieście wybudowanym na błocie. Może Francuzów stać na takie ekstrawagancje, ale jesteśmy w Polsce. A tym bardziej, że ten tunel wcale nie rozwiąże zasadniczo problemów. Koncepcja drastycznego ograniczenia ruchu na trasie WZ ma swoich zwolenników, zwłaszcza w osobie słynnego wro2015, z którym toczyłem zażarte dyskusje swego czasu, ale cały czas ci zwolennicy zgrabnie omijają problem gdzie przełożyć ruch z ul.Kazimierza Wlk. Na ogół, i tak też jest u Francuzów, na Pułaskiego i parę ulic Kościuszki/Piłsudskiego. Tylko, że wtedy na Pułaskiego nastąpi nałożenie na siebie dwóch wielkich strumieni ruchu północ - południe (Wyszyńskiego, Pułaskiego, Dyrekcyjna, Ślężna) i wschód - zachód (pl.Grunwaldzki, Pułaskiego, Kościuszki/Piłsudskiego i dalej Grabiszyńska lub Legnicka). Żeby taki strumień przenieść to Pułaskiego musiałaby mieć klasę GP2/6, a i to nie wiem czy by wystarczyło. Nie widzę ani takich możliwości, ani takiej potrzeby. Kolejne pytanie - nawet jeśli przepuścilibyśmy ruch przez Pułaskiego i Kościuszki/Piłsudskiego to co dalej? Docieramy do pl.Legionów i co? Jak przepuścić ten gigantyczny strumień pojazdów przez ten plac, który już dziś jest zatkany, a powinien przepuścić jeszcze większość ruchu z ul. Kazimierza Wlk. Co prawda częściowo odciąży go obwodnica staromiejska, ale to na pewno nie wystarczy. Trzeba by również zapytać jak ma wyglądać w tej sytuacji połączenie komunikacyjne pl.Legionów i pl.JPII, bo obecny przekrój ulic jest nie wystarczający dla dzisiejszego ruchu, a co dopiero do ruchu powiększonego lekko licząc dwukrotnie. Tak panowie urbaniści, tras komunikacyjnych nie planuje się dla MPZP jakiegoś placu czu jednej ulicy. Układ komunikacyjny trzeba projektować w skali całego miasta, a wytyczne z niego płynące trzeba wstawiać jako warunki wyjściowe do projektowania MPZP, a nie odwrotnie. Inaczej zaprojektujecie kolejne ulice z nikąd do nikąd jak Kołłątaja/Skargi. Jedyna nadzieja w tym, że BRW spróbuje zrobić z tych koncepcji jakąś syntezę i wybierze z nich najlepsze elementy. Ale znając BRW nie jest to duża nadzieja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g625 Re: Koncepcja z kosmosu IP: *.tesco.pl 10.07.07, 15:29 Kogo jak kogo, ale Ciebie nie podejrzewalem o nieznajomosc studium. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: Koncepcja z kosmosu IP: *.lan.pop.pl 10.07.07, 16:06 > Kogo jak kogo, ale Ciebie nie podejrzewalem o nieznajomosc studium. Nie rozumiem, w którym miejscu wykazałem się nieznajomością? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g625 Re: Koncepcja z kosmosu IP: *.tesco.pl 10.07.07, 16:38 rondo na osi mostu grunwaldzkiego ma zmniejszyc ilosc aut na tym kierunku. na osi mostu pokoju bedzie kilka dojazdow + tunel (alternatywa B). trasa WZ ma wg studium miec taka sama klase jak ulica Jednosci Nardowej, wiec to praca Mackowa nie uwzglednia pomyslow BRW. ruch z pl. Spolecznego oprocz OStaromiejskiej ma przenosic OS z mostem na WW. plac Orlat odciazy Nowoszpitalna. ps: zapraszam na debate w czawrtek o 17! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: Koncepcja z kosmosu IP: *.lan.pop.pl 10.07.07, 23:07 > rondo na osi mostu grunwaldzkiego ma zmniejszyc ilosc aut na tym kierunku A dlaczego niby rondo miałoby zmniejszyć ilość pojazdów na tym kierunku??? Cały czas pokutuje pogląd, że samochody jeżdżą tam gdzie sobie życzą urzędnicy albo podobna wersja, że jeżdżą tam gdzie się buduje szerokie ulice, wniosek: im szersze ulice się zbuduje tym więcej samochodów będzie nimi jeździć ;-) I ludzie mówią z całkiem poważnymi minami. Kierowcy jeżdżą tam gdzie mają potrzebę jechać. To, że jakiś urzędnik wymyśli żeby obniżyć klasę trasy WZ nie będzie miało żadnego wpływu na ilość kierowców kierujących się na nią. Oni nie jeżdżą dlatego, że lubią nią defilować tylko dlatego że tędy wiedzie najkrótsze, najwygodniejsze czy najszybsze połączenie między punktami pomiędzy którymi podróżują. Żeby pojechali inną trasą trzeba aby była ona konkurencyjna, głównie pod względem czasu przejazdu. A ponieważ objazdy obwodnicami będą dłuższe trzeba im zapewnić na tyle dużą przepustowość, żeby przejazd nimi był szybszy mimo dłuższej trasy. I tu leży pies pogrzebany, bo żadna propozycja jak do tej pory tego problemu nie rozwiązuje. Na ogół wychodzi to co wytknąłem: że sposób opracowywania MPZP jest dokładnym postawieniem problemu na głowie, najpierw opracowuje się MPZP, a potem trzeba kombinować jak w innym miejscu poradzić sobie z problemami komunikacyjnymi, które ten MPZP tam wygenerował. I tak jest w przypadku pl.Społecznego, goście sobie coś tam projektują, a to jak się powiąże jego układ komunikacyjny z resztą układu poza opracowywanym obszarem to już nie ich sprawa. I nie wiadomo jak się ma powiązać ul.Pułaskiego z ul.Wyszyńskiego bo to jest poza obszarem opracowania. Nie ma obliczeń natężenia ruchu na Pułaskiego bo to jest poza obszarem. Nie wiadomo co zrobić z samochodami na pl.Legionów bo to jest poza obszarem itd. Powtarzam jeszcze raz, choć to powinno być oczywiste jak zasada działania cepa, Najpierw trzeba opracować układ komunikacyjny w skali całego miasta, porządnie, z obliczeniami ruchu, z uwzględnieniem głównych kierunków ruchu, z rozplanowanymi trasami alternatywnymi dla nich (to co jest w Studium jest bardzo dalekie od tego) i dopiero na podstawie tego planu przygotowywać wszystkie MPZP, wstawiając wymagania systemu transportowego jako warunki wyjściowe do przygotowania każdego planu. > na osi mostu pokoju bedzie kilka dojazdow + tunel (alternatywa B). Poważnej trasy komunikacyjne nie da się zrobić rozbijając jej fragment na kilka małych uliczek obok siebie. Nawet gdyby to teoretycznie zrobić to powstanie problem równomiernego rozprowadzenia ruchu na każdą z nich, a poza tym nastąpi spadek przepustowości wywołany szeregiem sygnalizacji świetlnych z ich okresami martwymi (czasy ewakuacji) i niemożliwą do zrealizowania synchronizacją. Co do tunelu w wariancie B to trudno coś powiedziec bo niewiele widać na tym rysunku. O ile się jednak orientuję to wariant B jest jedynie wariantem oszczędnościowym wariantu A i obejmuje tunel jedynie pod skrzyżowaniem Pułaskiego/ Traugutta. Kwestii połączenie z mostem Pokoju to nie rozwiązuje. > trasa WZ ma wg studium miec taka sama klase jak ulica Jednosci Nardowej Jak pisałem wyżej sprawa klasy jest wtórna względem ilości samochodów. Najpierw trzeba przygotować trasy odciążające, a potem można sobie robić co się chce. Ale nie odwrotnie. Proponowane alternatywy czyli OS i OSt są moim zdaniem niewystarczające dla rozwiązania problemu tego placu. Mają wąskie gardła. > ps: zapraszam na debate w czawrtek o 17! Nic nie wiem. O jaką debatę chodzi? Jeśli coś o komunikacji to jestem bardzo chętny. Odpowiedz Link Zgłoś
g625 Re: Koncepcja z kosmosu 11.07.07, 09:49 1. Rondo _spowalnia_ ruch - czyli mniej chetnych do przejazu przez Most. 2. Badania naukowe juz dawno wykazaly, ze im szersze drogi, tym wiekszy ruch. Chyba, ze pokazesz inne, ale watpie;) 3. Powazne trasy komunikacyjne to przezytek - dlatego wlasnie likwidowana jest WZka, a powstaja obwodnice i to kilka. 4. Ilosc samochodow na mieszkanca przekroczyla wartosc dla Berlina. z tego wynika, ze trzeba zaorac centrum i zrobic jeszcze wieksze stakady niz na Spolecznym ;P 5. Debate pokonkursowa, organizowana przez SARP i TUMW: www.tumwro.netmark.pl/blog/?p=26 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: Koncepcja z kosmosu IP: *.lan.pop.pl 11.07.07, 14:23 > 1. Rondo _spowalnia_ ruch - czyli mniej chetnych do przejazu przez Most. Że spowalnia to się zgodzę, ale czy zmniejszy ilość chętnych? A co mają do wyboru? Zostać w domu i pograć w Half Lifa? > 2. Badania naukowe juz dawno wykazaly, ze im szersze drogi, tym wiekszy ruch. > Chyba, ze pokazesz inne, ale watpie;) Zgadzam się z tymi badaniami tylko problem w tym gdzie jest przyczyna, a gdzie skutek. Jak na jakiejś trasie jest duże natężenie ruchu to się ją poszerza. I wtedy mamy wspomnianą obserwację - szeroka ulica, duży ruch. Ale w drugą stroną to z reguły nie działa. Jak poszerzysz jakąś ulicę to tylko z tego tytułu ruch na niej nie wzrośnie. > 3. Powazne trasy komunikacyjne to przezytek - dlatego wlasnie likwidowana jest > WZka, a powstaja obwodnice i to kilka. W zasadzie sie z tym zgadzam, sam wielokrotnie na tym forum opowiadałem się za dekoncentracją ruchu na szereg tras alterantywnych zamiast robienia molochów. Ale bez przesady, bo nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. Miasto powinno być pokryte siatką kilku tras klasy GP obsługujących głównie ruch międzydzielnicowy (oficjalnie dzielnice nie istnieją, ale wiadomo o co chodzi), kilkunastu tras klasy G obsługujących głównie ruch międzyosiedlowy, kilkudziesięciu tras klasy Z obsługujących ruch wewnątrz oczek sieci tworzonych przez drogi wyższej klasy, plus oczywiście drogi klasy L i D. Każdy poziom współpracuje z sąsiednimi doprowadzając i wyprowadzając ruch z nich. Tak to mniej więcej powinno wyglądać. Całkowita likwidacja np dróg klasy G i GP i pozostawienie wyłacznie samych Z byłoby przegięciem w drugą stronę. > wynika, ze trzeba zaorac centrum i zrobic jeszcze wieksze stakady niz na > Spolecznym ;P Bez przesady. Zarówno w jedną jak i w drugą stronę :-) Wszelkie propozycje muszą zapewniać zaspokojenie wszelkich potrzeb miasta i jego mieszkańców. Jak się nie da zaspokoić wszystich na raz (a zazwyczaj się nie udaje) to konieczny jest jakiś kompromis. Jest takie przysłowie brytyjskie, że brytyjczycy mówią "osiągnęliśmy kompromis", a Polacy (w oryginale byli Rosjanie, ale to pasuje również do nas) mówią "zostaliśmy zmuszeni do kompromisu". I stąd większość problemów np. z budową dróg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g625 Re: Koncepcja z kosmosu IP: *.tesco.pl 11.07.07, 14:40 > Że spowalnia to się zgodzę, ale czy zmniejszy ilość chętnych? A co mają do > wyboru? Zostać w domu i pograć w Half Lifa? pojechac kawalek dalej i skrecic w kolejna przecznice, ktora idzie do pokoju bez ronda. > to z reguły nie działa. Jak poszerzysz jakąś ulicę to tylko z tego tytułu ruch > na niej nie wzrośnie. chyba nie czytales tych badan. wzrosnie. jak wzrosl na KW, czy Hallera. czy na Klecinskiej po oddaniu drugiej estakady nie wzrosnie? > Ale bez przesady, bo nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. Miasto powinno być > pokryte siatką kilku tras klasy GP obsługujących głównie ruch międzydzielnicowy miasto powinno byc pokryte siatka ulic handlowych, kawiarni, galerii, placow, fontann. a kompromisem jest budowa mostu na WW i skrzyzowanie Sienkiewicza/Wyszynskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mjf Estakady znikną z pl. Społecznego poroniony pomysł IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.07.07, 14:42 Nie tak dawno wybudowano estakady i co, kto za to zapłaci? Tunel pod Odrą , rondo to utopia w naszych warunkach. Dlaczego żydowska firma a nie polska. Brak zdjęć i kosztów oraz odpowiedzialnych osób za te mrzonki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: | Re: Estakady znikną z pl. Społecznego poroniony p IP: *.chello.pl 15.07.07, 08:35 > Dlaczego żydowska firma a nie polska. Dlaczego Polacy dali gorsza ofertę niż Żydzi? Wstrętni Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoko.ono Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.chello.pl 10.07.07, 14:56 wroclaw.hydral.com.pl/001992,foto.html Odpowiedz Link Zgłoś
www.szarlatan.pl Re: Estakady znikną z pl. Społecznego 10.07.07, 15:37 Mnie zastanawia sformułowanie: miasteczko uniwersyteckie otwarte na Odrę 1. Uniwersytet ni ejest w stanie wykorzystać terenów, które juz posiada - więc oddanie im następnych będzie oznaczało pusty plac w tm miejscu 2. Otwarte na Odrę - czy to oznacza wyburzenie kamienic z ul. Słowackiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: | Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.chello.pl 15.07.07, 08:39 > Mnie zastanawia sformułowanie: miasteczko uniwersyteckie otwarte na Odrę > > 1. Uniwersytet ni ejest w stanie wykorzystać terenów, które juz posiada - więc > oddanie im następnych będzie oznaczało pusty plac w tm miejscu Chodzi o wszystkie uczelnie wyzsze w tej okolicy, nie tylko Uniwerek. Najbardziej o Politechnike, ktora bedzie miala tereny po MPWiK Na Grobli. Projekt ma w zalozeniu ulatwic desant dzielnicy akademickiej na druga strone rzeki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.171.16.18.crowley.pl 10.07.07, 15:48 bardziej zmartwil mnie "pięciogwiazdkowy hotel Hilton [stanie przy Poczcie Głównej, w miejscu bezpłatnego parkingu]" czyli zabiora ostatnie miejsce parkingowe, dzieki temu w ogole juz nie bede odwiedzac Rynku i okolic na dluzej niz zakupy w GD, o ile ten praking nie okaze sie za maly w nowej sytuacji.. hotel, nowe bloki.. bedzie ciasno.. ale w Paryzu tez tak jest, tyle, ze ulice oblepione sa zabytkami... Odpowiedz Link Zgłoś
www.szarlatan.pl Re: Estakady znikną z pl. Społecznego 10.07.07, 15:54 5. Po cuda zapraszam do siebie - aktualnie to ksiązki i sztuka współczesna www.szarlatan.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osobowy Odp. Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.pools.arcor-ip.net 10.07.07, 16:02 To jest Polska i to sa polskie uwarunkowania zdrowia i spokojnych rozwiazan ! Czyli takze lepsze rozwiazania komunikacji miejskiej i przebudowa jezdni dwupasmowych w spokojne jezdnie jednopasmowe w kazdym kierunku z wieksza iloscia drzew i zieleni, takze z kwiatami. Przeprowadzane obecnie zbrodnie ludobojstwa w kategorii samobojstwa w niektorych krajach europejskich, na obywatelach z Polski, w tym takze z wojewodztwa wroclawskiego, nie powinny pozwalac na umowy lub umowy wstepne z firmami z tych krajow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROTFL Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.07.07, 16:34 Co ty bredzisz, kobieto? W samej Galerii masz spory parking, a obok przy Kazimierza Wielkiego drugi. Chyba że Ci żal d* ściska, że trzeba będzie wydać dwa złote na postawienie samochodu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dominik Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.wroclaw.mm.pl 10.07.07, 17:51 ROTFL, po co obrażasz te panią? w miescie musza byc płatne parkingi ale musza tez być bezplatne. Płacisz za benzyne, płacisz za ubezpieczenie, płacisz podatek drogowy, płacisz za parkowanie. W benzynie tez płacisz kilka podatków na raz. Jeśli chciałbyś parkować codziennie przez osiem godzin auto, to masz 16 złotych dziennie. Razy 30 to prawie osiem stów! za samo parkowanie. A co do naćpania budynkami: ziemia w miescie jest droga, dlatego sprzedają. A co bedzie pozniej? a kogo to.. Byle zarobić na każdej piędzi ziemi. Wyssać każdy grosz. I zamordowac, zadusic miasto, ale co tam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g625 Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.tesco.pl 10.07.07, 18:10 a kto zaplaci za ziemie, na ktorej ten samochod stoi? bo ktos musi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.ig.pwr.wroc.pl 10.07.07, 18:50 A czy na przystanku można jeszcze stać bez opłat za postój? Przecież też zajmuje się miejsce (jakieś 10 razy mniej ale zawsze). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROTFL Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 22:57 Przystanki, nieuku, są utrzymywane z pieniędzy płaconych za bilety MPK. Stoją na nich z reguły pasażerowie. Coś Ci jeszcze trzeba wytłumaczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.ig.pwr.wroc.pl 11.07.07, 12:09 Drogi, nieuku, są utrzymywane z pieniędzy płaconych przez kierowców w podatkach za benzynę. Tylko ok.15% tych podatków wydawane jest rzeczywiście na drogi a reszta idzie na inne wydatki budżetu - m.in. na dofinansowanie samorządów, które dopłacają do MPK bo z wpływy z biletów są zbyt małe. Coś Ci jeszcze trzeba wytłumaczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROTFL Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.07.07, 12:36 Tak. O czym teraz gadasz, bo chyba wszystko Ci się popieprzyło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.ig.pwr.wroc.pl 10.07.07, 18:47 Ten projekt ma się nijak do obowiązującego(?) "Docelowego Układu Komunikacyjnego Wrocławia" na oficjalnej stronie miasta. W tym DUKW Kazimierza Wielkiego jest (niestety) wciąż główną osią średnicową WZ zaś Pułaskiego główną przeprawą północ-południe w obszarze centrum. W związku z tym pl.Społeczny jest i pozostanie bodaj jednym z najbardziej obciążonym węzłem komunikacyjnym miasta. Tymczasem w zwycięskim projekcie tego nie widać. Zaproponowano bardzo atrakcyjnie wyglądającą (wręcz parysko - ten malowniczy bulwar!) miejską przestrzeń ale zupełnie nie rozwiązano rozprowadzenia ruchu. Projekt tunelu pod Odrą i korytem Oławy jest oczywiście "księżycowy" zatem patrzmy na cały projekt tak jakby go nie było (bo przecież i tak nie będzie). Oto 2 podstawowe zadania transportowe, które są rozwiązane dużo gorzej niż obecnie: Zadanie 1: przejazd z KW na pl.Grunwaldzki 1. samochodem - będzie trwać około kwadransa bez korków, bo po drodze będzie 5 skrzyżowań ze światłami (teraz są 2) i trzeba będzie na niektórych skręcać. 2. autobusem - j.w. 3. tramwajem - to już zupełna porażka. Tramwaje będą musiały skręcać kilka razy, żeby pokonać drogę, która dziś jest niemal prosta (a przecież wiadomo czym się kończy skręcanie tramwajów na nowych torowiskach - patrz Szewska). Zadanie 2: przejazd z Pułaskiego na Wyszyńskiego: 1. samochodem - będą min.4 skrzyżowania ze światłami (teraz są 2) i trzeba będzie na nich skręcać (teraz prosto) 2. autobusem - j.w. 3. tramwajem - w ogóle brak połączenia Widać, że w Paryżu nie ma już tramwajów, bo tamtejsi projektanci nie pamietają, że skręcający tramwaj to zawalidroga - jedzie b.wolno i potrzebuje dodatkowego cyklu świateł. Sprawny tramwaj to tylko linie średnicowe (tak jest w Warszawie). Komunikacyjnie rozczarował mnie też projekt nr 2 - ruch z mostu Pokoju "grzęźnie" w nim na placu. Skoro jednak Dutkiewiczowi projekt się podoba to oznacza, że będzie kontynuowany trend ograniczania przepustowości komunikacyjnej głównych ciągów w centrum miasta (Piłsudskiego,Szewska), niestety bez tworzenia sensownych tras alternatywnych. Współczuję wszystkim, którz muszą dojeżdżać do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g625 Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.tesco.pl 10.07.07, 18:59 moze najpierw zajrzyj do studium, zanim bedziesz o nim pisal? KW ma zostac zdegradowana do takiej roli, jak Jednosci, Kosciuszki, czy Pilsudskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.ig.pwr.wroc.pl 11.07.07, 12:04 Najpierw zajrzałem i dlatego napisałem o braku SENSOWNEGO zastępstwa dla KW. Fakt "zdegradowania" KW z klasy głównych ("G") do zbiorczych ("Z") nie wyeliminuje z niej dużego ruchu, ponieważ wytyczona droga klasy "G" w osi Szczęśliwej (obok Sky Tower generującego zapewne w przyszłości potężne lokalne zatory) biegnie za daleko na południe od Starego Miasta. Zresztą w tym studium plac Społeczny jest nadal jedynym węzłem dróg klasy "G" w tej części miasta: Pułaskiego-Łącznik Warszawski z osią pl.Grunwaldzkiego (tzw.Łącznik Szczytnicki). Nagrodzony projekt, moim zdaniem, tak obciążonego węzła nie obsługuje w wystarczającym stopniu ani dla komunikacji indywidualnej ani dla masowej. Po prostu mamy nawarstwiające się błędy: wpierw nieprzemyślane zdegradowanie komunikacyjne Piłsudskiego (a mogła znakomicie zastąpić KW!), brak przebudowy wąziutkiego połączenia pl.JP2 z Dmowskiego, teraz planowany "downsizing" KW. Przecież gdzieś ten strumień pojazdów (wcale nie tranzytowy!) musi się podziać. Czy naprawdę rozwój miasta musi polegać na tym, że coraz trudniej będzie się po nim poruszać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.07.07, 12:07 "Czy naprawdę rozwój miasta musi polegać na tym, że coraz trudniej będzie się po nim poruszać? " - To jest zacofanie a nie rozwoj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.ig.pwr.wroc.pl 11.07.07, 12:12 Też tak uważam. Powinienem był napisać "rozwój". Odpowiedz Link Zgłoś
hen Re: Estakady znikną z pl. Społecznego 11.07.07, 12:40 Ruch na Społecznym jest głównie generowany od strony trasy W-Z, dzielacą stare miasto na pół. Nie rozumiem więc lamentów nad zlikwdowaniem estakad. Trasa W-Z służy do komunikacji międzydzielnicowej co jest zupełną tragedią, bo odbywa się dosłownie W ŚRODKU Wrocławia. Odnośnie tunelu z Pułaskiego - jeśli miasto na całej inwestycji - sprzedaż działek - zarobi te wielce prawdopodobne miliardy złotych, na pewno nie będzie takie pazerne i jakiś ułmek tej kwoty przeznaczy na tunel. IMO - likwidacja W-Z- tki i tunel od Pułaskiego całkowicie rozwiązuje sprawę. W ogóle zwycięski projekt jest najlepszy, tworzy kawałek miasta, tam gdzie miasto powinno istnieć, gdzie są pierzeje, przecznice, a tam gdzie są przecznice są skrzyżowania. Tam gdzie są skrzyżowania tam są światła, bo tak jest w mieście! Nie rozumiem jedynie tych dwóch wysokich klocków na Traugutta - to jakieś nieporozumienie. Poza tym może lepiej udałoby sie rozwiazać ciągi budynków po południowej stronie Oławskiej/Traugutta, ale o tyle dobrze, że próbują tworzyć przejscia alternatywne - przecznice - coś czego zabrakło w planach na CP. IMO - może nawet lepiej wdrożyc ten plan bez dodatkowych "ulepszeń" na jakie stać wrocłąwskiehc planistów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.ig.pwr.wroc.pl 11.07.07, 15:14 hen napisał: > Ruch na Społecznym jest głównie generowany od strony trasy W-Z, dzielacą > stare miasto na pół. Chyba strumień pl.Grunwaldzki+Wyszyńskiego <-> Pułaskiego jest porównywalny. > Trasa W-Z służy do komunikacji międzydzielnicowej co jest zupełną tragedią, > bo odbywa się dosłownie W ŚRODKU Wrocławia. Zgoda ale takie jest położenie Starego Miasta - dokładnie w środku miasta. Średnicowa, miejska (nie tranzytowa!) trasa WZ jest b.potrzebna - mogłaby to być Piłsudskiego ale została zwężona, może oś Suchej, Swobodnej? Szczęśliwa jest po prostu za daleko -zmusza kierowców do wielu dodatkowych kilometrów (czytaj: straty czasu i emisji dodatkowych spalin) > Odnośnie tunelu z Pułaskiego - jeśli miasto na całej inwestycji - sprzedaż > działek - zarobi te wielce prawdopodobne miliardy złotych, na pewno nie > będzie takie pazerne i jakiś ułmek tej kwoty przeznaczy na tunel. > IMO - likwidacja W-Z-tki i tunel od Pułaskiego całkowicie rozwiązuje sprawę. Rozwiązuje sprawę ruchu miejskiego północ-południe ale nie W-Z bo to nie ten kierunek. > W ogóle zwycięski projekt jest najlepszy, tworzy kawałek miasta, tam gdzie > miasto powinno istnieć, gdzie są pierzeje, przecznice, a tam gdzie są > przecznice są skrzyżowania. Tam gdzie są skrzyżowania tam są światła, bo tak > jest w mieście! Fakt, tworzy kawałek miasta (pomysł z bulwarem jest rewelacyjny) tylko obawiam się, że jego ulice będą permanentnie zatkane stojącymi w korkach samochodami i autobusami w związku z czym jego atrakcyjność będzie sporo niższa od oczekiwanej. I jeszcze sprawa tego miliarda ze sprzedaży działek: nie entuzjazmuję się szybującymi w niebo cenami gruntów w mieście, ponieważ podraża to koszt życia we Wrocławiu i przyczynia się do jego wyludniania. Nakręca się spirala: 1. więcej ludzi wyprowadza się poza miasto 2. muszą oni korzystać z samochodu by dojechać do pracy (brak SKM!) 3. rosną korki na ulicach 4. spada komfort mieszkania w mieście > powrót do punktu 1. A ci co się wyprowadzili płacą podatki w swoich gminach. Może zbudować tę całą dzielnicę na słupach (jak skopany kiedyś pasaż przy sedesowcach tylko na całym obszarze typu paryski Defense ale z zabudową w ludzkiej skali): urządzić 5m nad ziemią deptaki a na dole obszerne, pojemne skrzyżowanie, rozjazdy tramwajów i parkingi. Byłoby taniej niż z tym tunelem (w lokalnych warunkach hydrogeologicznych bardzo kosztownym w budowie i utrzymaniu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g625 Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.tesco.pl 11.07.07, 14:35 > Przecież gdzieś ten strumień pojazdów (wcale nie tranzytowy!) musi się podziać. np. w tramwaju? a jadacy z psiego pola na bielany np. na aow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.lan.pop.pl 11.07.07, 15:16 > Przecież gdzieś ten strumień pojazdów (wcale nie tranzytowy!) musi się > podziać. > Cieszę się, że jest jeszcze ktoś, kto to zauważył. Jest więc nas dwóch :-) Szczerze mówiąc z uwagi na zabudowę i inne uwarunkowania widzę chyba tylko jeden sposób radykalnego rozwiązania problemu tranzytu na linii wschód - zachód i przy okazji odciążenia od ruchu Starego Miasta, co też jest istotne - tunel tranzytowy pod ul.Kazimierza Wlk. zaczynający się na pl.Społecznym i kończący za pl.JPII. Wzdrygałem się zawsze na myśl o kosztach, ale jak komuś przez gardło przeszła propozycja kilkusetmetrowego tunelu po Odrą to mnie to trochę ośmiela, koszt byłby podobny. Większość samochodów na ul.Kazimierza Wlk. pokonuje właśnie tą trasę i po wrzuceniu ich do tunelu na górze może pozostać niewielki ruch dojazdowy i wtedy rzeczywiście bez problemu można obniżyć klasę drogi i nawet ją zwęzić czy częściowo zabudować jak to proponował wro2015. Pozostaje jeszcze problem ruchu północ - południe jaki się odbywa na trasie Krupnicza - KW - most Pomorski i Uniwersytecki. Tu niestety BRW walnęlo nieodwacalnego babola. Można było ten ruch wypchnąć na ciąg Piłsudskiego - Podwale - mosty Mieszczańskie. Problemem jest jednak wąskie gardło w postaci mostu Sikorskiego. Można było wyburzyć dwie kamienice koło Cuprum, poszerzyć ulicę, dobudować drugi most i stworzyć nową pierzeję ulicy w oparciu o linię wyznaczaną przez front budynku Herbapolu i ścianę szczytową biurowca Cuprum. Byłaby porządna jezdnia, szerokie chodniki, szpaler drzew itp. Wysyłałem taką propozycję do BRW. Ale miasto sprzedało działkę na rogu Sikorskiego i Podwala i właśnie budują tam nowy budynek co praktycznie zamyka temat. Pozostaje wąskie gardło komunikacyjne, koślawa, wykrzywiona i zwężona ulica, wąziutkie chodniki bezpośrednio przy jezdni. I brak możliwości odciążenia od ruchu starówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g625 Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.tesco.pl 11.07.07, 15:25 > Cieszę się, że jest jeszcze ktoś, kto to zauważył. Jest więc nas dwóch :-) jest jeszce pewien autorytet, ktory proponowal estakade kolo katedry. tunel tej dlugosci jest po prostu nierealny, a krotszy nic nie rozwiazuje i musialby na obu koncach miec wieksze rozjazdy niz plac spoleczny. a na gorze bylaby megachmura smogu i tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.lan.pop.pl 11.07.07, 16:05 > jest jeszce pewien autorytet, ktory proponowal estakade kolo katedry. Ja nie proponowałem, więc nie wiem po co ta wstawka. > tunel tej dlugosci jest po prostu nierealny Jest bardziej realny niż tunel pod Odrą. > a na gorze bylaby megachmura smogu i tak. No i co w związku z tym proponujesz? Rowery, wrotki, trampki z elektrycznym napędem? A może po prostu zlikwidować samochody? Nie będzie żadnej megachmury, a w każdym razie nie większa niż obecna, i nie większa niż chmura wytwarzana przez te same samochody na dowolnej innej trasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g625 Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.tesco.pl 11.07.07, 16:55 > Ja nie proponowałem, więc nie wiem po co ta wstawka. cieszyles sie, ze jest was dwoch, wiec przypomnialem, ze jest wiecej ludzi, ktorzy maja pomysly rodem z lat 60 i 70. ale te czasy minely > a po co jeden i drugi, skoro wystarczy pulaskiego, ewentualnie z tunelem, ktory juz realny jest. > No i co w związku z tym proponujesz? Rowery, wrotki, trampki z elektrycznym tramwaj, OS, OStaromiejska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.lan.pop.pl 11.07.07, 23:08 > cieszyles sie, ze jest was dwoch, wiec przypomnialem, ze jest wiecej ludzi, > ktorzy maja pomysly rodem z lat 60 i 70. ale te czasy minely Cieszyłem się, że jest nas dwóch, którzy widzą, że nie zaproponowano _realnej_ alternatywy mogącej przejąć ruch z Kazimierza Wlk. Ja nie mam nic przeciwko zdjęciu z niej ruchu, wręcz przeciwnie, ale pytam JAK I GDZIE. Bo samym chciejstwem to nic pożytecznego nie zrobimy. I nie wiem co to ma wspólnego z latami 60 czy 70. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g625 Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: 212.127.94.* 11.07.07, 23:52 realne alternatywy to OS, OStaromiejska i AOW, a do tego tramwaje. z latami 60 i 70 ma wspolnego to, ze wtedy projektowano takie trasy jak Legnicka. skoro chcesz JEDNEJ trasy, na ktora przeniesiony zostanie ruch z WZ, ale dalej przez centrum, to wracasz do tamtych czasow. przyklad - boston - najpierw autostrada przez centrum, pozniej zakopana w tunelu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.ig.pwr.wroc.pl 12.07.07, 12:08 1.OŚ nie ma nawet w planach zamkniętej części wschodniej toteż jej skuteczność w rozprowadzeniu ruchu międzyosiedlowego spada o ok.70% (szacunkowo);właśnie brak części wschodniej wpycha ogromny strumień ruchu miejskiego na pl.Społeczny 2.OStaromiejska od strony północnej też nie będzie skutecznie działać, skoro (jak przeczytałem powyżej) poprzez sprzedaż działki na Sikorskiego miasto zablokowało możliwość wyprowadzenia ruchu z pl.JP2 na Dubois'a-Drobnera- Sienkiewicza (tam potrzebna jest już tylko niezbyt wielka przebudowa skrzyżowania Dubois'a-Drobnera i placu Bema by uzyskać dobry ciąg komunikacyjny W-Z odciążający KW. 3.Koszty budowy tunelu w osi KW (wykopanie koparkami) i budową tunelu pod Odrą i w starym korycie Oławki (chyba metodami górniczymi z mrożeniem gruntu podczas budowy bo inaczej trzeba wypompowywac Oławkę) są zupełnie innej skali. W wielu miastach są tunele pod Starym Miastem (Kolonia, Oslo). Jest to sposób na zachowanie najkrótszego połączenia W-Z (czyli najkrótszego czasu jazdy i najmniejszej emisji spalin w mieście) i nieingerowanie w skale starej zabudowy. Budowanie tunelu w osi KW wydawało mi się za drogie ale skoro serio rozważa się wielokrotnie droższy tunel pod rzeką to warto wrócić do tego pomysłu. 4. Alternatywnych tras W-Z może być kilka i tak oczywiście byłoby lepiej ale: a) Szeroka Legnicka już jest i wprowadza strumień z zachodu na pl.JP2 (chyba, że też są plany jej zwężenia) a tutaj: b) Podwale jest wąskie a Piłsudskiego zwężona od kilku lat c) Sikorskiego - patrz 2. d) oś Szczęśliwej (ale zjazd ok.pl.Strzegomskiego wg studium) jest za daleko na południe - jest obwodnicą a nie - średnicą No to którędy SENSOWNIE ominąć KW? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g625 Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.tesco.pl 12.07.07, 12:33 > brak części wschodniej wpycha ogromny strumień ruchu miejskiego na pl.Społeczny wg ostatnich danych ma byc gotowa za 3 lata. > 2.OStaromiejska od strony północnej też nie będzie skutecznie działać, skoro zupelnie mylisz drogi. OS polnocno wschodnia to ul. Poznańska, niestety most na Pomorska zniknal z WPI. > Budowanie tunelu w osi KW wydawało mi się za drogie ale skoro serio rozważa się > > wielokrotnie droższy tunel pod rzeką to warto wrócić do tego pomysłu. i jest za drogie i nierealne. > zachowanie najkrótszego połączenia W-Z (czyli najkrótszego czasu jazdy i > najmniejszej emisji spalin w mieście) i nieingerowanie w skale starej zabudowy. najkrotszy czas jazdy to nie najkrotsze polaczenie - ile jedziesz z Wro do Opola, a ile z Kleciny na Psie Pole? tunel ingeruje w skale zabudowy - spojrz na dominikanski. a tu jest jeden kierunek. przy Twoim tunelu trzebaby na koncach zrobic wieksze rozjazdy niz plac spoleczny (3 kierunki!) > a) Szeroka Legnicka już jest i wprowadza strumień z zachodu na pl.JP2 (chyba, > że też są plany jej zwężenia) a tutaj: w/g studium ma kazda ulica wewnatrz OStaromiejskiej (a wiec i Legnicka) miala byc zwezana, niestety obencny mpzp dla pl. 1 maja nie jest ze studium zgodny. > d) oś Szczęśliwej (ale zjazd ok.pl.Strzegomskiego wg studium) jest za daleko na > > południe - jest obwodnicą a nie - średnicą > No to którędy SENSOWNIE ominąć KW? obwodnica. srednice juz wystarczajaco skompromitowaly sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.ig.pwr.wroc.pl 12.07.07, 17:33 Gość portalu: g625 napisał(a): > wg ostatnich danych [wschodnia część OŚ] ma byc gotowa za 3 lata. Na planie "Studium i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego Wrocławia (projekt marzec 2006)" Aleja Wielkiej Wyspy jest "połączona" z Kowalami linią przerywaną (wg legendy tzw. "rezerwy perspektywiczne"). Jakim cudem "rezerwa" może być gotowa za 3 lata? W 2002 roku zdecydowano o budowie 2. mostu Warszawskiego i będzie gotowy za rok. W ciągu 3 lat to może wykupią teren ale i to wątpliwe. > zupelnie mylisz drogi. OS[taromiejska] polnocno wschodnia to ul. Poznańska, > niestety most na Pomorska zniknal z WPI. Skoro most zniknął to drogi nie będzie więc nie ma tematu. Zresztą Stare Miasto kończy się na Odrze, zatem Obwodnicą Staromiejską może być ciąg Drobnera- Duboisa-Dmowskiego a nie np. przedłużenie Nowowiejskiej przez EC do Długiej. > > No to którędy SENSOWNIE ominąć KW? > obwodnica. srednice juz wystarczajaco skompromitowaly sie. Zgoda na obwodnice: OŚ i OStaromiejska. Niestety, żadna z tych "obwodnic" nie jest (i nie będzie) zamknięta toteż nie są to wcale obwodnice tylko zaledwie częściowe objazdy. Jeżeli nie ma (i nie będzie) kompletnych obwodnic to pojazdy będą nadal jechać drogami średnicowymi nawet zwężonymi. Ponadto przynajmniej OStar.musi przejechać przez pl.Społeczny, który wobec tego musi mieć sporą przepustowość. Tunel pod Odrą i Oławką z przyczyn geotechnicznych naprawdę byłby horrendalnie drogi i jest bardziej nierealny niż tunel w osi KW. No i znowu utknęliśmy w korku na pl.Społecznym. W innym miejscu piszesz, że bez korków ludzie się nie przekonają do KZ, tak jakby tramwaje i autobusy nie stały dokładnie w tych samych korkach. Zresztą nagrodzony projekt nie przewiduje połączenia tramwajowego Pułaskiego- Wyszyńskiego czyli nie rozwiązuje sensownie nawet KZ. Z tego projektu warto wziąć tylko pomysł bulwaru centralnego otwartego na park Słowackiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g625 Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: 212.127.94.* 12.07.07, 22:39 > kończy się na Odrze, zatem Obwodnicą Staromiejską może być ciąg Drobnera- > Duboisa-Dmowskiego to trasa mieszczanksa na kozanow a nie obwodnica. > będą nadal jechać drogami średnicowymi nawet zwężonymi. czemu? wszyscy maja cos do zalatwienia na rynku po drodze z psoaka na bielany albo z krzykow na biskupin? > Ponadto przynajmniej OStar.musi przejechać przez pl.Społeczny, który wobec tego > > musi mieć sporą przepustowość. wystarczy DOKLADNIE taka, jak wyszynskiego i pulaskiego - czyli 2x2, a nawet troche mniej. > nagrodzony projekt nie przewiduje połączenia tramwajowego Pułaskiego- > Wyszyńskiego a po co takie polaczenie tramwajowe? bo ja zadnego wiekszego sensu nie widze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.lan.pop.pl 12.07.07, 12:11 > Legnicka. skoro chcesz JEDNEJ trasy, na ktora przeniesiony zostanie ruch z WZ, > ale dalej przez centrum Nie chcę jednej, kurde, przecież już pisałem, jestem za dekoncentracją ruchu. Ale wszystko zależy od lokalnych warunków przestrzennych. Gdzie przełożyć ruch z trasy WZ? AOW i obwodnica wschodnia przejmą większość tranzytu, zgoda, ale zdecydowana większość ruchu w mieście to ruch lokalny, wrocławski. OŚ też przejmie część ruchu, tylko jak pytanie jak dużą. Po pierwsze OŚ nie jest z gumy, a już dziś, bez połączenia z Biskupinem Wiśniowa i Hallera są mocno przeciążone. To gdzie jest miejsce na dodatkowy strumień pojazdów? A jeszcze BRW planuje poważną rozbudowę osiedli mieszkaniowych na Jagodnie i w okolicach (nawet do 70 tysięcy mieszkańców) i oczywiście obsługę komunikacyjną zamierza powierzyć... OŚ za pośrednictwem przebudowanej Bardzkiej i Buforowej. Zwycięska ma pozostać klasy Z, a nic innego nie planują. Jak się okaże, że na OŚ stoi korek od Powstańców do Ślężnej to ilość chętnych do skorzystania z OŚ zamiast Grunwaldzkiego może być zerowa. Poza tym OŚ może być alternatywą dla jadących z WW w rejon Kozanowa czy Gądowa lub dalej. Duża część ludzi kieruje się w bliższe rejony i robienie trasy 3 razy dłuższej ich nie zainteresuje. Realnie szacuję, że ruch na Grunwaldzkim dzięki usunięciu tranzytu i połączeniu z OŚ może zmaleć maksymalnie o 20-25%. Między innymi dlatego uważam, że pomysł tunelu pod Odrą jest bez sensu, bo jednak ruch zmaleje, a więc most Grunwaldzki sobie z nim spokojnie poradzi. Wróćmy do pl.Społecznego. Będziemy na nim mieli nieco zmniejszony strumień z mostu Grunwaldzkiego, _zwiększony_ dzięki poprawie przepustowości mostów Warszawskich strumień z mostu Pokoju. Sumarycznie ilość pojazdów trafiających na plac Społeczny zmieni się nieznacznie, powiedzmy, że zmaleje o 10%. Obecnie strumień ten kierowany jest 5 pasów ruchu (w każdą stronę): 2 na Pułaskiego i 3 na trasie WZ. Proste pytanie: ile pasów ruchu powinna mieć ul.Pułaskiego żeby to wszystko przejąć? Ciekawe też co się będzie wtedy działo we Wrocławiu jak trzeba będzie zrobić jakiś remont na Pułaskiego. A ktoś mi tu chyba zarzuca, że to ja chcę JEDNEJ trasy tranzytowej. Sama Pułaskiego w planowanym przekroju nie udźwignie przejęcia ruchu z trasy WZ. Rozbudowa jej do takiego stopnia żeby sobie z tym poradziła jest oczywiście możliwa, ale robienie takiego potwora moim zdaniem jest pomysłem fatalnym (niektórzy powiedzieliby, że rodem z lat 60 i 70). Jakie są inne możliwości? Sienkiewicza - Drobnera - Długa jest już mocno obiążona i ma minimalne możliwości przejęcia dodatkowego ruchu. Bardziej znaczące byłoby wybudowanie nowej trasy, którą lansuję od jakiegoś czasu: przedłużenia Nowowiejskiej wzdłuż torów kolejowych do skrzyżowania Długiej i Poznańskiej. Warunki terenowe są dobre, jedynym problemem, jest przejście przez teren ZEC, ale nawet gdyby pociągnąć tam długa estakadę to moim zdaniem przy dostępie do środków unijnych jest to jak najbardziej wykonalne. BRW jej jednak w Studium nie przewiduje, a Ossowicz, któremu przedstawiłem tą propozycję poza życzliwym zainteresowaniem nie wykazuje dalszych ruchów. Więcej sensownych możliwości raczej nie widzę i moim zdaniem to wszystko jest niewystarczające, żeby radykalnie zmniejszyć ruch z Kazimierza Wlk., co, jak już pisałem mi się nawet podoba, a spór się toczy o to jak to zrobić. Wepchnięcie ruchu do tunelu de facto usuwa go z obszaru Starego Miasta, bo znika on z niego wizualnie, akustycznie i przestrzennie i stąd właśnie moja propozycja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g625 Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.tesco.pl 12.07.07, 12:22 1. ale przeciez OGROMA czesc ruchu z WW na poludnie przejmie nowy most, omijajacy ten rejon. 2. BRW nie ma z tego co wiem zadnych realnych wyliczen, co bedzie po AOW, OS i rozwoju KZ. nie ma, bo miec nie moze. dlatego Ty tez nie mozesz miec. kto kilka lat temu przewidzial, ze we Wro bedzie tyle aut? chyba tylko przeciwnicy WZki;) 3. sam widzisz, ze zadnych realnych mozliwosci upchniecia rosnacego ruchu KI _nie_ma_ - jedyne wyjscie to KZ. a zeby do jej rozwoju _zmusic_miasto_ nalezy je najpierw niestety zakorkowac. takze mnie akurat cieszy, ze samochody stoja w korkach. 4. tez boleje na brakiem polnocnej OStaromiejskiej. problem polega na tym, ze ktos wydal pozwolenie na wybudowanie budynku w miejscu mostu na Dlugiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.lan.pop.pl 12.07.07, 14:24 > 1. ale przeciez OGROMA czesc ruchu z WW na poludnie przejmie nowy most, > omijajacy ten rejon. Ale my cały czas mówimy o tym, co zrobić z ruchem na trasie WZ. Na ten strumień nowy most będzie miał wpływ niewielki. > 2. BRW nie ma z tego co wiem zadnych realnych wyliczen, co bedzie po AOW, OS i > rozwoju KZ. nie ma, bo miec nie moze. dlatego Ty tez nie mozesz miec. Pewne szacunki można zrobić jak sie trochę zna miasto. > 3. sam widzisz, ze zadnych realnych mozliwosci upchniecia rosnacego ruchu KI > _nie_ma_ - jedyne wyjscie to KZ. Ale ja konieczności rozwoju KZ wcale nie neguję. Problem w tym, że Ty negujesz konieczność rozwoju KI. A tak naprawdę trzeba rozwijać i jedno, i drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g625 Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.tesco.pl 12.07.07, 14:48 > Ale my cały czas mówimy o tym, co zrobić z ruchem na trasie WZ. Na ten strumień ten strumien jest sztuczny i nie mozna go rozpatrywac jako punkt wyjscia, poniewaz tworzy tranzyt "zewszad-dowszad". punktem wyjscia sa strumienie z ND na Rynek, z Psiaka na Krzyki itp. to, ze teraz _musisz_ jechac WZ, to blad, ktory wlasnie trzeba naprawic. > Pewne szacunki można zrobić jak sie trochę zna miasto. wiedzac, ze nie bedzie zadnego sensownego sposobu eliminowania tranzytu wewnatrz nie tylko AOW, ale nawet OS, mozna przyjac dowolne zalozenia - zarowno, ze tranzyt zniknie, jak i ze udroznienie WZ przez tunele i poszerzenie wlotu na most grunwaldzki spowoduje jego zwiekszenie. > konieczność rozwoju KI. A tak naprawdę trzeba rozwijać i jedno, i drugie. nieprawda. KI we Wro przekroczyla poziom nie tylko polskich miast (np. Krakowa, gdzie do centrum nie jedzie sie samochodem), ale nawet Berlina! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.lan.pop.pl 12.07.07, 22:23 > ten strumien jest sztuczny Ten strumień (na trasie WZ) generuje układ komunikacyjny, w skład którego wchodzą przeprawy mostowe - most Grunwaldzki i Pokoju. One wprowadzają go na pl.Społeczny i coś z nim trzeba zrobić. Więc co tu jest sztucznego? > nieprawda. KI we Wro przekroczyla poziom nie tylko polskich miast (np. > Krakowa, gdzie do centrum nie jedzie sie samochodem), ale nawet Berlina! Poważnie? To zgadnij co to za miasto: img68.imageshack.us/img68/6471/b1dt3.jpg img68.imageshack.us/img68/8353/b2vh6.jpg img215.imageshack.us/img215/6863/b3mh5.jpg img215.imageshack.us/img215/7584/b4xr3.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g625 Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: 212.127.94.* 12.07.07, 22:36 > wchodzą przeprawy mostowe - most Grunwaldzki i Pokoju. wybudowane przed wojna, kiedy o trasie WZ msyalno w innej koncepcji, poza tym - skierowane raczej na poludnie. > Poważnie? To zgadnij co to za miasto: to miasto, ktore ma kilka razy wiecej mieszkancow i _mniej _samochodow_ na mieszkanca niz Wroclaw! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.ig.pwr.wroc.pl 13.07.07, 09:26 W Berlinie jest jednak droga nr 100 na estakadzie lub w tunelu, budowane są nowe estakady i tunele dla ruchu kołowego. Jest też S-Bahn i U-Bahn a bilety czasowe umożliwiają sprawne przemieszczanie się po mieście - można wygodnie funkcjonować bez samochodu. We Wrocławiu też mogłaby być SKM ale od ponad 30 lat tylko się o tym co jakiś czas mówi. Stąd mieszkańcowi Wrocławia (zwłaszcza w nowych osiedlach) samochód jest potrzebny. Mogłoby być inaczej ale, niestety, nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g625 Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.tesco.pl 13.07.07, 09:47 wnioski sa dwa: 1. urzednicy nie powinni miec samochodow sluzbowych, a korzystac z KZ 2. nie jest jeszcze zle, miasta w ktorych bylo naprawde zle wprowadzily myto za wjazd do centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.ig.pwr.wroc.pl 13.07.07, 12:05 Gość portalu: g625 napisał(a): > wnioski sa dwa: > 1. urzednicy nie powinni miec samochodow sluzbowych, a korzystac z KZ Dobre! I może by to wystarczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.lan.pop.pl 13.07.07, 10:48 > to miasto, ktore ma kilka razy wiecej mieszkancow i _mniej _samochodow_ na > mieszkanca niz Wroclaw! Aha, czyli u ciebie rozwój KI jest tożsamy z tym, że ludzie mają dużo samochodów. Nakupowali ich, więc problem rozwoju KI mamy załatwiony. Infrastruktura już cię nie obchodzi ;-) Sorry, ale dyskutujemy na poważnie czy robimy sobie jaja? Ja się mogę dostosować, ale wolałbym z góry wiedzieć do czego ;-) Berlin ma bardzo rozbudowany i jak twierdzą zorientowani bardzo dobrze funkcjonujący system KZ, a jednak jak widać na zdjęciach (a można by podobnych przedstawić kilkadziesiąt, a nie kilka) nie zaniedbuje budowy infrastruktury dla KI, i to stosując takie rozwiązania, przy których nasze dwie estakady na pl.Społecznym wyglądają jak dmuchany ponton przy atomowym lotniskowcu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g625 Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.tesco.pl 13.07.07, 10:52 > Aha, czyli u ciebie rozwój KI jest tożsamy z tym, że ludzie mają dużo > samochodów. Nakupowali ich, więc problem rozwoju KI mamy załatwiony. > Infrastruktura już cię nie obchodzi ;-) od roku 89 miasto na KI przeznaczylo chyba 80% pieniedzy na komunikacje - restza poszla na volvo, skod jeszcze nie zaczelo mpk splacac. za to wybudowano duzy kawal osi, przebudowano sporo drog. a kz mamy w takim stanie, ze kazdy kto moze, nawet biedny student, kupuje samochod. nie sposob zapewnic wszystkim studentom z wittigowa dojazdu samochodem na zajecia na 8 rano. > dla KI, i to stosując takie rozwiązania, przy których nasze dwie estakady na > pl.Społecznym wyglądają jak dmuchany ponton przy atomowym lotniskowcu. to pokaz mi takie estakady w centrum Berlina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.lan.pop.pl 13.07.07, 15:39 > od roku 89 miasto na KI przeznaczylo chyba 80% pieniedzy na komunikacje 80% pieniędzy miasto wydało na remonty rozpadających się, zaniedbanych ulic. Mieli nie remontować? Czekać aż się mosty zawalą? Nowych inwestycji wcale nie było dużo. A z ulic korzysta także KZ, KZ to nie tylko tramwaje, ale także autobusy. Policz sobie także ile torowisk tramwajowych przeszło kapitalny remont. Zdaje się, że zdecydowana większość. > to pokaz mi takie estakady w centrum Berlina. Wszystko zależy jak daleko rozumiemy centrum, jakie jest otoczenie itd. Ja tam wielkich problemów estetycznych z tymi estakadami nie mam, ale jak zrobią coś lepszego to nie mam nic przeciwko. Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: Estakady znikną z pl. Społecznego 12.07.07, 12:13 Ja naprawdę nie rozumiem takiego parcia w stronę KW. Komu jest ona potrzebna tak bardzo? Jeśli chodzi o ruch Grunwald - południe Wrocławia (Ślężna, Powstańców, Grabiszyńska), to kwestia ma być ładnie załatwiona tunelem i obw. staromiejską. A ruch Grunwald - zachód Wrocławia to nawet teraz szybciej jest jechać Sienkiewicza, Drobnera, Dmowskiego zamiast sterczeć w korku na KW. Piszę "nawet" mimo idiotycznych swiateł koło OBI/Tesco i zwężeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.ig.pwr.wroc.pl 12.07.07, 18:17 KW ma jedną, wielką zaletę - ona już jest (dodam: niestety). Podobnie, już jest obecny pl.Społeczny z PRL-owskimi estakadami. I pomimo swojej brzydoty te drogi działają i spełniają swoja komunikacyjną rolę, podczas gdy inne są od lat tylko na planach. Tymczasem w mieście nie ma: 1. nowej ul.Pułaskiego z nowym wiaduktem pod torami, która obsługiwałaby ruch północ-południe w obrębie centrum i odciążała np. Kołłątaja, 2. wyprowadzenia ruchu z Pułaskiego przez Bardzką na autostradę (alternatywny wyjazd z miasta po wschodniej stronie podwójnej osi Ślężna i Powstańcow) 3. ul.Borowskiej z centrum do Ołtaszyna (wiem, coś się wreszcie robi) 4. wyjazdu z Wrocławia w kier.Środy Śląskiej omijającego Leśnicę 5. wjazdu do Wrocławia z Oławy (Opolska i Krakowska nie są przecież ulicami w żadnym cywilizowanym standardzie); ta droga za kilka lat będzie zatkana samochodami omijającymi płatną A-4 (na marginesie: wiele z nich "wyląduje" na pl.Społecznym) 6. wschodniej części OŚ. Czy braki 1-6 nie są pilniejsze od poprawy estetyki pl.Społecznego i KW? Czy wystarczy środków (i tzw.mocy przerobowych) na wszystko? Podniesiony jest też problem niezagospodarowania wielkiego obszaru pl.Społecznego. Czy tylko tam? Czekają na zagospodarowanie: - na Piłsudskiego od lat płd.pierzeja od Świdnickiej do Stawowej (w ogóle ul.Piłsudskiego w sąsiedztwie dworca degraduje się z roku na rok), - na Małachowskiego plac po dworcu autobusowym, - na Kościuszki i Pułaskiego też puste place jak po wojnie I tak dalej. Może najpierw zająć się tymi drogami, których w ogóle nie ma a potem poprawiać te, które sknocono przed laty ale są i jakoś działają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g625 Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: 212.127.94.* 12.07.07, 22:42 > działają i spełniają swoja komunikacyjną rolę, nie spelniaja, skoro sa korki. > Czy braki 1-6 nie są pilniejsze od poprawy estetyki pl.Społecznego i KW? jesli je zrobisz, to rzeczywiscie - wszyscy omina zapchana A4, bo bedzie skrot, nawet nie tyle tanszy, co szybszy. > te, które sknocono przed laty ale są i jakoś działają? zeby tiry jechaly w wiekszej ilosci przez centrum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.ig.pwr.wroc.pl 13.07.07, 09:13 G625, stać Cię na rzeczowe argumenty a nie na demagogię. Jeżeli piszę, że najpilniejsze dla miasta są m.in. kompletne obwodnice to chyba nie dlatego, żebym chciał TIR-ów w centrum! Pl.Społeczny ma obsługiwać ruch miejski. Ty twierdzisz, że w planowanej postaci da sobie z tym radę, ja i np. darek_w1 uważamy, że nie. Tak się składa, że - zapewne w przeciwieństwie do większości forumowiczów - pamiętam naprawdę duże korki na pl.Społecznym (uwzględniając skalę motoryzacji w mieście przed 30 laty) przed budową obecnego skrzyżowania. Tzw. wtedy plac Społeczny był siatką ulic, które pozostały z przedwojennej zabudowy. W projekcie widzę przywrócenie tej siatki z kwiatkiem do kożucha w postaci abstrakcyjnego tunelu. Gość portalu: g625 napisał(a): > jesli je zrobisz, to rzeczywiscie - wszyscy omina zapchana A4, bo bedzie > skrot,nawet nie tyle tanszy, co szybszy. Czyżbyś uważał, że właściwym sposobem na pozbycie sie TIRów jest totalne zakorkowanie miasta i pozostawianie głównych dróg w stanie agonalnym (Krakowska, Borowska, Bardzka) - czyli na trwałe urządzenie mieszkańcom Wrocławia takiego piekła komunikacyjnego, żeby pies z kulawą nogą nie chciał tu zajrzeć? No, to jest jakaś koncepcja (typu: na złość mamie odmrożę sobie uszy), tylko co z tym "miastem spotkań"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g625 Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.tesco.pl 13.07.07, 09:46 > żebym chciał TIR-ów w centrum! Pl.Społeczny ma obsługiwać ruch miejski. Ty > twierdzisz, że w planowanej postaci da sobie z tym radę, ja i np. darek_w1 twierdze tak, bo ufam ze pracownie, ktore opracowywaly koncepcje komunikacji sie nie pomylily. a byly one nie tylko z Wro, wiec o zmowe posadzac ich nie mozna. > Czyżbyś uważał, że właściwym sposobem na pozbycie sie TIRów jest totalne > zakorkowanie miasta i pozostawianie głównych dróg w stanie agonalnym jeszcze niedawno wszyscy mowili - po co remontowac grunwald, skoro i tak tiry go rozjada. bylo w tym sporo demagogii, ale tez prawdy. jezeli nie planuje sie zadnego systemu eliminacji tirow, to jedynym bedzie wyrazne zwiekszenie kosztu przejazdu przez miasto > czas, plynnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: Estakady znikną z pl. Społecznego 13.07.07, 09:36 No dobrze, ale czy ktoś powiedział, że przebudowa pl. Społecznego ma mieć miejsce w oderwaniu od tych pozostałych, niezbędnych inwestycji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.ig.pwr.wroc.pl 13.07.07, 12:19 Budowa OŚ trwa ponad 25lat (w tym 17 lat "naszych" rządów) i do końca daleko. Bardzka, Opolska, Krakowska, Pułaskiego, Lotnicza, przejazd przez Leśnicę i wiele innych ważnych miejskich dróg pochodzi sprzed wojny. Przez ostatnie 4 lata zaledwie zmodernizowano dojazd prezydentowi do centrum (a i to nie w całości) plus parę kilometrów nowych ulic na południu miasta i jeden nowy wiadukt na Klecińskiej no i przerobiono Szewską na ładny i bardzo kosztowny deptak. To naprawdę niewiele w stosunku do potrzeb. A teraz podobno nie ma kim robić. Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: Estakady znikną z pl. Społecznego 13.07.07, 14:25 I to jest argument za tym, aby zachować status quo i kupę w środku miasta jaką jest trasa W-Z? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.ig.pwr.wroc.pl 13.07.07, 17:03 Tak. Lepszy rydz niż nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: statystyk amator Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.dhcp.uno.edu 13.07.07, 17:46 > Budowa OŚ trwa ponad 25lat (w tym 17 lat "naszych" rządów) i do końca daleko Uprzejmie sie nie zgodze. Budowa trwa juz 54 lata. W miedzyczasie JFK oglosil program Apollo, zbudowali rakiety, polecieli na Ksiezyc, wrocili, zapomnieli a u nas wciaz OS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Estakady znikną z pl. Społecznego IP: *.ig.pwr.wroc.pl 13.07.07, 18:22 Hmm.. 54 to jest ponad 25 (sporo ponad). Nie pamiętałem kiedy się zaczęła więc liczyłem od budowy wiaduktu nad Krakowską. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok budowa OS trwa rzeczywiscie już długo, pewnie 50 l 16.07.07, 15:45 pamiętam, że na początku lat 60 jako obwodnice sprzedawano to, co wybudowano od Dubois, poprzez Plac Bema aż do konca jezdni dwupasmowej, ktora zresztą miała isc dalej, aż do Prusa. Elementem tej inwestycji były śp. podjazdy do mostu Szczytnickiego, od strony wschodniej. Miałem nawet artykuł, nie pomnę Słowo czy Robotnicza z tamtego czasu. Ludzie argumentujący za pozostawieniem estakad nie biorą pod uwagę ważnego elementu ekonomicznego. Tak na prawde to nie chodzi tu o to rozwiązanie - moim zdanie - ale o mozliwosc sprzedaży 32 ha terenu. Miasto obiecuje sobie 1,0 mld. Czy tyle dostanie - to inna sprawa, ale Wrocław nie jest bogatym miastem, a jego potrzeby są wielkie. Wiec lepiej sprzedac ten teren i zdobyć srodki na inwestycje. Na pewno, jeżeli zbudowane zostaną obwodnice (AOW oraz wschodnia, to ruch tranzytowy skasowany zostanie do minimum), a wówczas prewne drogi stracą na znaczeniu, w tym KW. KW to niemiecki pomysł z lat 30. Wtedy tak na miasta patrzono. Obecnie, należy chronic wewnętrzną strefę, ponieważ do niej będą przyjezdac turysci. A to są wielkie kwoty i nie można z nich rezygnować. Chyba, że ktos inny ma lepszy pomysł. Tylko jaki? Ratusz ma grać w totka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: budowa OS trwa rzeczywiscie już długo, pewnie IP: *.ig.pwr.wroc.pl 17.07.07, 14:43 Obwodnicą Starego Miasta w latach 60. miała też być Kołłątaja-Piotra Skargi (zbudowano nowy most przez fosę i podwójną jezdnię) ale konserwator zabytków sprzeciwił się przebiciu trasy przez pl.Nowy Targ (ciekawe, że teraz było wolno) i dalej nowymi mostami do pl.Bema no i ponoć nie wolno było wyburzyć drukarni naprzeciwko LO nr IX. Argument za uwolnieniem terenu na sprzedaż jest b.istotny; byłoby lepiej dla rozwoju miasta by ceny działek tak bardzo nie rosły. Problem komunikacji wewnątrzmiejskiej trzeba jednak rozwiązać. Obwodnice są niezbędne tymczasem tempo ich budowy tak za komuny jak i od 1990r jest porażające. Może najprostszym sposobem zmarginalizowania KW byłoby "przeproszenie się" z Piłsudskiego i przebudowa tej ulicy na w pełni 4-pasową ulicę ze sprawnym zakończeniem z Pułaskiego, połączeniem z Legnicką (np. Podwalem do JP2 i Nabycińską-Braniborską z Legnickiej) oraz sprawnym wyprowadzaniem ruchu w kierunku Krzyków. Może w tym celu trzeba byłoby częściowo zlikwidować ruch tramwajowy wzdłuż Piłsudskiego zostawiając oczywiście sprawniejsze połączenia średnicowe pólnoc-południe? Południowa pierzeja Piłsudskiego od Świdnickiej do Stawowej (a praktycznie do dworca) nadaje się i tak do wyburzenia i zabudowania od nowa w innej skali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: budowa OS trwa rzeczywiscie już długo, pewnie IP: *.lan.pop.pl 17.07.07, 21:02 > Może najprostszym sposobem zmarginalizowania KW byłoby "przeproszenie się" z > Piłsudskiego i przebudowa tej ulicy na w pełni 4-pasową ulicę To by w sumie nie różniło się specjalnie od koncepcji Francuzów ze zwycięskiego projektu (Piłsudskiego + Kościuszki) i pozostawiało największy błąd koncepcyjny jakim jest nałożenie ruchu N-S i W-E na ul.Pułaskiego. Skala wyburzeń też by musiała być spora, bo na skrzyżowaniach konieczne są dodatkowe pasy do skrętu, przynajmniej w lewo. Fakt, że południowa pierzeja jest poszatkowana, ale tych pozostałości jest sporo, bo trzeba rozpatrywać cały ciąg od Pułaskiego co najmniej do pl.Legionów. Moim zdaniem te wszystkie koncepcje to jedynie półśrodki, które owszem, pomogą, ale nie do końca. Naprawdę skutecznym na długie lata środkiem byłby jednak tunel pod KW przejmujący ruch na trasie pl.Społeczny - Legnicka. Relacje skrętne z trasy WZ w kierunkach Kołłątaja, Świdnickiej i Krupniczej można przerzucić na OSt (Pułaskiego i Swobodna/Dyrekcyjna), bo tą część ruchu z trasy WZ ul.Pułaskiego udźwignie, a całości nie. Wówczas na górze zostaje tylko KZ i ruch dojazdowy. Uzupełnieniem tego powinno być podniesienie roli ul.Swobodnej, która w Studium potraktowana została nie wiedzieć czemu po macoszemu, choć jest naturalnym przedłużeniem trasy Bardzka - Hubska. Dzięki temu ruch z Pułaskiego w kierunku południowym poszedłby w Dyrekcyjną, a w kierunku Grabiszyńskiej i łącznika do ul.Poznańskiej przez Swobodną. Swobodna przejęłaby też większość ruchu z Hubskiej. W Studium nie dość, że Pułaskiego przejmuje cały ruch z mostu Pokoju i Grunwaldzkiego to jeszcze na południe za wiaduktem kolejowym dołącza się do OSt ruch z Hubskiej w kierunku Zaporoskiej. Chyba ich pogięło. Dyrekcyjna musiałaby mieć po 5 pasów w każdą stronę żeby się wyrobić. Jak już mówimy o uzupełnieniach to również powinno sie podnieść rangę i poszerzyć ul.Gajowicką, co najmniej na odcinku Zaporoska - Hallera. To zdumiewające, że urzędnicy dostrzegają, że skrzyżowanie Powstańców /Hallera jest przeciążone, a nie widzą, że jedną z podstawowych możliwości jego odciążenia jest skierowanie części ruchu na trasę alternatywną dla ul.Powstańców czyli na Gajowicką, którą jako jedną z nielicznych ulic w mieście można bez większego problemu poszerzyć i zwiększyć jej przepustowość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: budowa OS trwa rzeczywiscie już długo, pewnie IP: *.ig.pwr.wroc.pl 18.07.07, 12:20 W obecnym kształcie komunikacji w centrum nie widzę żadnej możliwości uniknięcia skumulowania ruchu na Pułaskiego ale po wyburzeniach jest dość miejsca na jego pomieszczenie. Piłsudskiego miałaby tylko zastąpić KW w roli dość szybkiego łącza W-Z. Można byłoby w tej sytuacji zrezygnować z lewoskrętów do centrum (poza wjazdem na Kościuszki) - jeżeli ktoś chce jechać DO centrum (a nie PRZEZ centrum) niech wjeżdża Ruską lub Kościuszki ale tam mógłby już obowiązywać spowolniony ruch). Likwidacja tras tramwajowych na Piłsudskiego zwolni jezdnię i obecna szerokość jest wystarczająca nawet dla szerokich dwupasowych prawoskrętów na Grabiszyńską, Świdnicką, Stawową i Pułaskiego (wyprowadzanie ruchu z centrum na południe). Takie rozwiązanie byłoby niedrogie. Tramwaje mogą natomiast skręcać na Podwale i KW skąd ruch samochodowy byłby w znacznym stopniu usunięty. Oczywiście oś Swobodnej też by się przydała po to by skanalizować ruch np.Tarnogaj Huby-Legnicka a także (obok Dyrekcyjnej-Szczęśliwej) pl.Społeczny- Ślężna, Powstańców. Jak widać są możliwości rozwiązania kumulacji ruchu w centrum ale pod warunkiem uznania, że ten ruch nie "wyparuje" i przynajmniej niektóre ulice muszą być przygotowane do jego obsłużenia. Obecna KW w środku Starego Miasta to niewypał (w tunel nie wierzę - we Wrocławiu jego budowa trwałaby półwiecze) ale Piłsudskiego i Pułaskiego naprawdę mogą być samochodowymi arteriami. Ale to wszystko nie załatwi problemu pl.Społecznego, który przy wszystkich rozpatrywanych wariantach pozostaje bardzo obciążonym węzłem komunikacyjnym bo innego w tej części miasta być nie może. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Teraz msci sie brak przewidywanie w trakcie 18.07.07, 12:41 urbanizacji powojennej obszaru południowego od Swobodnej po Plac Powstanców. Trudno zrozumiec, dlaczego zredukowano do minimum drogi rokadowe, które obecnie spokojnie przejmowałyby dużą część ruchu z zachodu na wschód. To był czysty bezsens. Pomysł z wyrzuceniem tramwajów z Piłsudskiego uważam za skandaliczny, ale doskonale wpisujący sie w realizowaną od lat redukcje KZ na rzecz KI. Duch zipsera nadal rządzi w mysleniu o miescie. Czemu to służy widać po infrakcie przejazdu przez Biskupin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Teraz msci sie brak przewidywanie w trakcie IP: *.ig.pwr.wroc.pl 19.07.07, 13:04 1410_tenrok napisał: > Pomysł z wyrzuceniem tramwajów z Piłsudskiego uważam za skandaliczny, ale > doskonale wpisujący sie w realizowaną od lat redukcje KZ na rzecz KI. Jest wprost przeciwnie. Likwidacja linii tramwajowych mających wiele skrętów na skrzyżowaniach (wg przedwojennego układu linii) przyśpieszy ruch pozostałych przez co zwiększy atrakcyjność KZ! Tak jeżdżą tramwaje w W-wie - zdecydowanie szybciej niż u nas. Większość linii tramwajowych przecina Piłsudskiego i one by zostały. Linie, które jadą wzdłuż Piłsudskiego można przerzucić lub wręcz zlikwidować. Obecnie - za sprawą jednorazowych biletów i rzadko jeżdżących składów - podróżny szuka tramwaju bezpośredniego. Szybciej można byłoby podróżować z przesiadką w węźle linii średnicowych o ile składy jeździłyby częściej (bez wielu skrętów byłoby to możliwe od zaraz) a czasowy bilet zachęcałby do przesiadania. Co to są "drogi rokadowe"? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok cos ci sie pomieszało koles z tymi skretami? 19.07.07, 21:18 tak jakby bez skretów było wygodniej. To dziwna logika.Jeszcze raz widac, że chodzi tu o niszczenie KZ! Przecież to jest jasne jak słonce!!! Drogi rokadowe? - popatrz na przedwojenny plan miasta - będziesz wiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Tramwaje tylko na liniach średnicowych IP: *.ig.pwr.wroc.pl 23.07.07, 10:52 Prosta sprawa: bez skrętów tramwaje szybciej przejeżdżają przez skrzyżowania ze światłami (np. w jednym cyklu przejadą od razu 2 składy). Jeżeli zaś jeżdżą szybciej to mogą mieć więcej kursów. Konsekwentna przebudowa linii tramwajowych jeżdżących dotychczas wg archaicznego układu "z każdej pętli do każdej pętli" (z pewną przesadą) na układ średnicowych 4-5 linii północ-południe plus 2-3 linie wschód-zachód spowoduje koncentrację składów czyli b.częste kursowanie. Razem z autobusami mamy wtedy naprawdę szybką komunikację miejską, która faktycznie może zachęcić kierowców do pozostawienia samochodu w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok tylko jedno pytanie - 23.07.07, 20:14 jeździsz tramwajem, czy jedynie zipserujesz (to taki osabnik, który oprócz wszystkich swoich wad, uważa że jedynym środkiem komunikacji winien być samochód)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: tylko jedno pytanie - IP: *.ig.pwr.wroc.pl 24.07.07, 13:49 Najczęściej chodzę a gdy jadę tramwajem to właśnie narzekam na: - zbyt rzadkie kursowanie (15 minut na przystanku w środku dnia to absurd) oraz - zatory tramwajowe na skrzyżowaniach (słynna wrocławska "zerówka" to środek transportu dla emeryta), podczas gdy np. w Warszawie tramwaje jeżdżą zdecydowanie szybciej. Ogólnie idzie mi o taką organizację transportu w mieście by KZ była szybsza i tańsza czyli atrakcyjniejsza od KI ale nie poprzez utrudnianie ruchu KI (co jest realizowane i planowane - patrz projekt pl.Społecznego) tylko poprzez usprawnianie KZ. Gdy jednak patrzę na zamknięty z powodu festiwalu filmowego (!!!!) pl.Teatralny (sławetna tramwajowa linia średnicowa północ-południe) rozumiem, że mój punkt widzenia spraw KZ w mieście jest bardzo odległy od stanowiska Ratusza. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok A to pieknie, czyli jednak jestesmy razem 24.07.07, 23:05 Wrocław jest takim miastem, w ktorym KZ wyraznie stoi na przegranych pozycjach. Choc, gdy zrobic prosty rachunek: obliczyc powierzchniwe autobusu oraz powierzchnie samochodów, w ktorych jadą pasażaerowie tego samego autobusu, mozna dojsc do szalenczych wniosków. Cwiczyłem różne koncepcje wymyslane do Biskupina i zmiany linii. Wiem jedno, ktoś nie chce, aby Wrockowi jezdzili KZ. Zgrzytając zębiskami dopuszcza oczywiście do jazdy żaków. Musi ich znosić, ponieważ są i nie da się ich stąd wywalić. Ale gdy mógł, to de jure, nakazałby im korzystanie z ich własnych samochodów (wg zasady "It is law in Kennesaw") Odnosnie linii srednicowych. W jednym masz napewno racje. Takie linie byc powinny. Dlatego też zastanawiam sie nad tym, jaki to idiota biurkowy spowodował, że nie ma linii srednicowej wzdłuż trasy obwodnicy srodmiejskiej, gdzie przeciez mozna by cos takiego wybudowac. Ale nie, rzeczywiscie nadal wymaga sie od wszystkich srodkow komunikacji miejskiej jazdy przeze centrum. Niemcy pozostawili po sobie sprawną infrastrukturę kolejową. Kiedys zapytałem Łosia na dużym spotkaniu, dlaczego miasto z tego nie korzysta. Zaczął pleść jakies bzdury o złotej zwrotnicy. Problem, moim zdaniem, leży w tym, że brak jest, w odróżneniu od podobnych miast zachodnich, spojnej koncepcji łączącej kolej, busy oraz tramwaje. to przypomina raczej sytuację z San Francisco w latach 20-tych XX wieku. Odnosnie Placu Społecznego. Nadal uważam, że koncepcja, obcych rasowo francuzów, będących nieczłonkami wrocławskiego oddziału sarp, jest doskonała i pozwoliłaby stworzyc z Placu Społecznego niezły zakątek miejski, jakiego po 60 latach jazgotu rajzbret w miescie, Wrockowi po prostu jest brak! Czy powstanie tunel? Pewnie nie powstanie, ponieważ miasto zrobi z nadesłanych projektów jeden spojny projekt, a wiem, że będzie to standardowa mimla z mamlą, którą zachwycac sie będą chłopcy z sarp przy whisku, a która nam, zwykłym mieszkancom, nic nie da. Zbyt wiele jest tu przykładów na to, że w tym miescie potrzeba byłoby nowego tandemu hanke-niehoff i nowego oblężenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: A to pieknie, czyli jednak jestesmy razem IP: *.ig.pwr.wroc.pl 31.07.07, 16:12 W innym wątku jest debata na temat linii Tramwaju Plus, która prowadziłaby od Bardzkiej wzdłuż Suchej (dworce PKP i PKS) aż do Legnickiej. Ponieważ ta linia na długim odcinku biegnie zaledwie ok. 200m od Piłsudskiego (i zapewni niezbędny łącznik pomiędzy równoległymi średnicowymi liniami północ-południe) więc można śmiało zrezygnować z linii tramwajowej na Piłsudskiego. Wszystkie te modernizacje są mało istotne bez SKM wyprowadzonej do rosnącej strefy intensywnej zabudowy mieszkaniowej w podwrocławskich osiedlach (Długołęka, Św.Katarzyna, Bielany, itd.). Tylko szybki transport SKM może zachęcić mieszkających tam a pracujących we Wrocławiu do rezygnacji z samochodu prywatnego, ponieważ alternatywny transport autobusowy jest zbyt powolny. Wniosek: bez organizacji SKM nie uda się rozwiązać problemów komunikacyjnych Wrocławia. Czy Ratusz to rozumie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: budowa OS trwa rzeczywiscie już długo, pewnie IP: *.lan.pop.pl 19.07.07, 11:12 > W obecnym kształcie komunikacji w centrum nie widzę żadnej możliwości > uniknięcia skumulowania ruchu na Pułaskiego ale po wyburzeniach jest dość > miejsca na jego pomieszczenie. Czy jest dość miejsca to nie jestem przekonany, bo moim zdaniem żeby zrealizować przeniesienie ruchu z KW na Pułaskiego potrzebne byłoby 2 x 3 pasy ruchu plus skręty na skrzyżowaniach. Pomijając już kwestię miejsca to i tak taka koncentracja ruchu nie jest najlepszym pomysłem. Ulica z taką ilością pojazdów robi się niezbyt przyjemna dla oka i ucha, pojawiają się dodatkowe problemy z wprowadzeniem i wyprowadzeniem ruchu, kłopotliwe stają się przejścia dla pieszych (na Legnickiej nie da się w wielu miejscach przejść obu jezdni w jednym cyklu świateł - jest tak szeroko, że trzeba by bardzo wydłużyć fazę sygnalizacji dla pieszych, a to drastycznie zmniejszyłoby przepustowość dla samochodów). Ponadto uzależnienie układu komunikacyjnego od jednej ulicy powoduje jego nieelastyczność i regularny kataklizm w razie konieczności zamknięcia tej ulicy z powodu remontu, wymiany sieci podziemnych, wypadku itp. Przejdźmy do Piłsudskiego. Rzeczywiście gdyby zlikwidować tramwaje to pewnie miejsca byłoby na tyle wystarczająco, że skala wyburzeń byłaby niewielka, ale choć nie jestem jakimś szczególnym miłośnikiem tramwajów to pomysł likwidacji ich na Piłsudskiego uważam za hmm... cokolwiek ekstrawagancki :-) Zaczynając od Pułaskiego trzeba by: 1. Zająć część działki po dawnym dworcu PKS wyginając przy okazji ulicę w lekki zygzak albo wyburzyć skrzydła budynku poczty. Teren po dworcu jest w rękach prywatnych i jego przejęcie może być trudne. Podobno znajduje się tam dawny cmentarz żydowski, a judaizm zdaje się wyklucza możliwość przeniesienie szczątków w inne miejsce. Być może dlatego od kilkunastu lat nic sie tam nie dzieje. 2. Na odcinku od Kołłataja do Stawowej trzeba by wyburzyć 6 kamienic. 3. Pod sporym znakiem zapytanie stoi los hallu wejściowego teatru muzycznego Kapitol 4. Pierzeję od Świdnickiej do Zielińskiego dałoby sie ocalić, bo dodanie jednego pasa ruchu kosztem chodnika byłoby możliwe, ale już budynek dawnego technikum elektronicznego raczej by się nie uratował. 5. Kolejny problem pojawia się na pl.Legionów. Rozprowadzenie tak dużego ruchu, większego niż dziś, prawdopodobnie wymagałoby wyburzenia budynku na rogu placu po przekątnej do Lotosu. 6. Od pl.Legionów, a częściowo już od Zielińskiego znowu zacznie nam się nakładać ruch W-E i N-S. Na szczęście tu będzie to mniej krytyczne niż na Pułaskiego, bo znaczna część tego ruchu pójdzie OSt przez Zaporoską, Szpitalną i Poznańską, ale i tak będzie to pewien dodatkowy strumień pojazdów. A możliwości poszerzenia Piłsudskiego do pl.Orląt są niewielkie, a Podwala do pl.JPII żadne. Jedynym praktycznie sposobem byłoby skierowanie strumienia pojazdów w stronę Legnickiej nie do pl.JPII tylko przez pl.Orląt i poszerzoną Nabycińską. Wymagałoby to wyburzenia gomółkowskiego bloku na rogu Tęczowej i Piłsudskiego tego prostopadłego do Piłsudskiego) i ewentualnie zamknięcia tego rogu nowym budynkiem, który łukiem łączyłby te dwie ulice analogicznie do fasady budynku EFL. Dałoby to możliwość poszerzenia wlotu Piłsudskiego. Dalej pozostałoby już tylko wyburzenie wschodniej pierzei Nabycińskiej i przebudowa skrzyżowania z Legnicką. Jak się to wszystko podsumuje to okaże się, że koszt pozyskania terenu (wykup nieruchomości lub ich utrata z majątku gminy plus wyburzenia) oraz koszt prac budowlanych to pewnie połowa kosztów budowy tunelu. A i tak rozwiązanie problemów komunikacyjnych byłoby zdecydowanie gorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: budowa OS trwa rzeczywiscie już długo, pewnie IP: *.ig.pwr.wroc.pl 19.07.07, 13:25 Wydaje mi się, że po usunięciu linii tramwajowych z Piłsudskiego (patrz komentarz powyżej) jest tam wszędzie dość miejsca na niezbyt szerokie (czyli miejskie - przecież nie szybkiego ruchu) 2x2 pasy ruchu na wprost (wystarczy) plus w rejonie skrzyżowań na rozjazdy. Nie widzę potrzeby wyburzeń m.in.poczty, dawnego technikum i na pl.Legionów. Natomiast wyburzenie kilku kamienic od Kołłątaja do Świdnickiej, zaśmieconych parterowymi resztkami domów, parkingami itd., uwalnia spory, atrakcyjny teren pod zabudowę. Czarnecki na dużo mniejszym obszarze za torami zbudował nowe centrum handlowo-biznesowe. Tymczasem ul.Piłsudskiego w ostatnich latach dramatycznie się zdegradowała. Straszą puste place, opuszczone lokale, inne - w których czas zatrzymał się w latach 80. - zapewne szykują się do zamknięcia. Obraz miasta widziany oczami podróżnego wysiadającego z pociągu jest coraz bardziej przygnębiający. Trzeba ten trend odwrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: budowa OS trwa rzeczywiscie już długo, pewnie IP: *.ig.pwr.wroc.pl 19.07.07, 16:21 Szeroką ul.Pułaskiego można urządzić tak jak turyńskie aleje: ulica jest podzielona na 3 równoległe części oddzielone pasami zieleni. Część środkowa, dwukierunkowa (2x2) służy do jazdy na wprost, ewentualnie do skrętu w lewo. Po obu stronach są jezdnie jednokierunkowe do bezkolizyjnych prawoskrętów (trzeba zawczasu, tj.na poprzednim skrzyżowaniu zjechać z części środkowej) i z dodatkowymi, wydzielonymi liniami KZ z przystankami. Zalety: 1. ulica, mimo że jest b. szeroka i pojemna (w sumie 2x2+2x(1+KZ) czyli 8 pasów!), "gubi" optycznie swoją skalę zwłaszcza gdy po kilkunastu latach urosną drzewa zasadzone na pasach rozdzielających. 2. pasażerowie KZ nie wędrują do osi jezdni gdyż tramwaje i autobusy jeżdżą boczną jezdnią. 3. głośniejsza, szybsza środkowa część ulicy jest oddalona od domów mieszkalnych i chodników; ruch na jezdniach bocznych jest spowolniony (dla KZ na wydzielonym pasie wystarczy 30km/h). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Icek Panie Szmelcman, czy Pan wiesz że budowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 14:30 tunelu pod Odrą to nieprawdopodobny wydatek i bezsens wobec parszywych warunków geologicznych tego miasta. I co Pan masz z tych marnych 30 tysięcy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maty Re: Panie Szmelcman, czy Pan wiesz że budowa IP: *.chello.pl 02.08.07, 11:08 Witajcie, No wiec sie zalamalem. Wyprowadzilem sie z Wro 6 lat temu do pieknej stolicy naszego dzielnego Panstwa walczacego na azjatyckich rubiezach z terroryzmem. Na forum GW nie bylem od naprawde bardzo dawna i wszystkich narzekajacych na wladze Wro zapraszam na kilkuletnia wycieczke do Wawy. Poki co elementy zaproszenia :-) Warszawa ma budzet w okolicach 4-krotnosci budzetu Wroclawia, majac przy tym pewnie ok. 2,5 raza wiecej mieszkancow. Narzekacie na Dutkiewicza, to moze wpadnijcie do Wawy. W stolicy prezydent Wawy, obecnie prezydent Narodu Calego kiedys postanowil zbudowac most, ale go nie zbudowal, bo urzednicy zapomnieli kupic przyczolki. Okazalo sie, ze most znikad do nikad jest jednak niepotrzebny. Z awangardowych pomyslow wladz stolicy proponuje rowniez zwiedzenie tunelu WZDLUZ Wisly. Nie wiem czy to jest jedyny tunel zbodowny rownolegle do rzeki, a nie w poprzek, ale na pewno jest to sygnal pompatyzmu, bez sensu i debilizmu. Najlepsza pointa jest to, ze nad nim stoja rozowe jelenie z plastiku (autentyk). No i za Kaczynskiego w Wawie nie robiono remontow (bo ukradna kase) i jedna estakada sie zawalila (we Wro na Krzywoustego tez tak bylo). W Warszawie obwodnic w zasadzie nie ma nawet w planach, podobno ma byc autostrada, ale nikt jej jeszcze w okolicach nie widzial. Przestancie narzekac na zarzad miasta. Tak to prawda, ze czasem zachowuja sie jak buraki, ze rzucaja w policjantow wieszakami i zachowuja w miescie czasem z lekka nieskromnie, ale przynajmniej cos buduja. Czy mi sie podoba koncepcja zabudowy pl. Spolecznego? Estakady i kilka hektarow trawy nie maja wiekszego sensu w centrum miasta. Obsadzenie tego drzewami tez mnie jakos nie przekonuje. Blizniak Grunwaldzkiego? Kurde to przepiekny most i nie chcialbym kolo niego widziec blizniaka. Nawet daleko od niego. Mnie juz Most Pokoju dziala na nerwy. Tunel pod waziutka w tym miejscu Odra za to wydaje mi sie pomyslem stosunkowo tanim. Poza tym zwroccie uwage, ze miasto jest wlascicielem wiekszosci pl. Spolecznego, wiec tunel (inwestycja publiczna) bedzie mozna pokryc z kasy pozyskanej za sprzedaz ziemii pod placem. Oczywiscie to zalozenie dlugoterminowe, bo najpierw wyda sie kase za tunel, a dopiero potem pozyska pieniadze za ziemie. Co tam powinno byc? Jakos ta koncepcja urbanistyczna tez mnie nie zachwyca. Ale jeszcze jeden hotel z tych lepszych, a moze np. dzielnica z hotelami butikowymi? We Wroclawiu w zasadzie jest tylko jeden hotel butikowy (Art Hotel), a na swiecie robi sie na takie miejsca moda (vide Conde Nast i jego wydawnictwa na ten temat, albo centrum Rygi z mnostwem wlasnie takich hotelikow). Gdyby udalo sie tam zbudowac miejsce publiczne, polaczone z subcentrum biznesowym, jakas iloscia apartamentow (zeby to nie zamieralo po 18 - jak ktos nie wie o czym mowie to zapraszam do dzielnicy europejskiej w Brukselii po 18 - hrabia Dracula by tam zdechl z glodu, albo musialby zamawiac krew przez telefon) to byloby po prostu cudnie. Ogolnie zabudowa placu tak, warunki zabudowy w miejscowym planie dosc rygorystyczne i wrecz zaryzykowalbym pomysl, ze miasto powinno wrecz odpuscic troche z ceny za pl. Spoleczny na rzecz lepiej zagospodarowanej przestrzenii, choc to ryzykowne, bo Wojciecha Kozaka w Warszawie za cos takiego chce prokurator posadzic do wiezienia. pozdrawiam ze Stolnicy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś