Dodaj do ulubionych

dobry chleb - z której piekarni?

19.06.03, 20:30
Właśnie kupiłem chleb z Parkowej i jestem bardzo mile zaskoczony. A jaki Wy
lubicie najbardziej?
Obserwuj wątek
    • Gość: Zjadacz chleba Re: dobry chleb - z której piekarni? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.06.03, 23:13
      Ja lubię taki mocno wypieczony, mięciutki z twardą skórką. Ale chyba niestety
      we Wrocławiu nie pieką takiego. Tylko ten bladawiec, twardy i z miękką skórką.
      Okropność.
      • Gość: moja Re: dobry chleb - z której piekarni? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.06.03, 23:34
        chyba masz rację taki jest najlepszy i trudno o taki we wrocku..., ale w moim
        sklepie kupuję chleb z ul. Barlickiego. Przyznaję bez bicia, że jeśli jest
        bardzo świeży, to czekam aż wystygnie, kroję na pół i wkładam do zamrażarki.
        Odgrzewanie w mikrofalówce i jest super.
        Jest również świetny sklep na pl. Bema.
        A od jakiegoś czasu pieczemy sami. Próby, doświadczenia i jest coraz lepszy.
        cześć chlebowicze
    • Gość: Adja Re: dobry chleb - z której piekarni? IP: *.sdt.isp.pl 21.06.03, 01:58
      Na pl. Bema jest i pyszny i o stopniu spieczenia zawsze
      do wyboru. Świeży i chrupiący. Podejrzenia moje budzi
      ino, że bardzo długo (może z tydzień w woreczku foliowym)
      nie pleśnieje.
      Drugi mój faworyt to piekarnia "Jutrzenka" pretendująca
      do producenta żywności zdrowej czy ekologicznej. Ich
      pieczywo rzeczywiście jest jakieś - nazwałabym -
      delikatne, łagodne w smaku, a zarazem nie pozbawione
      aromatu. Jest to ponoć również faworyt katedry
      technologii żywności wrocławskiej AR. Tak przynajmniej
      donosi moja siostra, tamtejsza studentka, po badaniach
      wrocławskiego pieczywa.
      • Gość: lola Re: dobry chleb - z której piekarni? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.03, 09:24
        A co sądzicie o Kubiaku? Bo ja bardzo lubię komiśniak, ale nie w folii, kupuję
        na stoisku firmowym, extra
        • Gość: tangerines Re: dobry chleb - z której piekarni? IP: *.e / 10.10.61.* / 213.199.225.* 21.06.03, 10:13
          Kubiaka nie lubię. Najlepszy chleb jest w piekarni na Biskupinie na ul.
          Olszewskiego oraz na pl. Bema.
          • isis! Re: dobry chleb - z której piekarni? 21.06.03, 20:16
            Gość portalu: tangerines napisał(a):

> Kubiaka nie lubię. Najlepszy chleb jest w piekarni na Biskupinie na ul.
            > Olszewskiego

Oj nie, tylko nie to! Owszem, zaraz po kupieniu jest jadalny, ale wieczorem a
            co dopiero na drugi dzień - albo się kruszy, albo zbija w gumiastą kluchę. Z
            Biskupina - only bułeczki. Kubiak - komiśniak pycha. Kupuję go w EPI. Tam też
            jest pyszny chleb wiejski - ten wieeelki, kupuje się ćwiartkę i starcza na 3
            dni, z chrupiącą skórką, mniam! Albo "chleb żytni Ziółkowskiego", taki w formie
            sześcio- czy ośmiokąta, cudownie "mokry" w środku, zdrowy, obsypany wieloma
            nagrodami jakiejś Polagry czy innej wystawy.
            A niedawno odkryłam cudowny, jedyny, niepowtarzalny, naj naj naj chlebek!
            Znalazłam go przypadkiem w kiosku w przychodni na Biskupinie (Olszewskiego),
            ale produkuje go piekarnia po drugiej stronie ulicy (z żółtą markizą). Chlebek
            nazywa się SŁOWIAŃSKI i jest dziwny, lekko pokręcony w formie, posypany mąką,
            zrobiony z białej mąki żytniej, puszysty, przypomina z wyglądu chleby włoskie,
            ale smakuje jak polski, swojski. Yesooo, RE-WE-LAC-JA!!! Sprzedawany jest na
            wagę (4,50 zł. za kilogram), ale waży mało, bo w środku ma puste, "dmuchane"
            dziury. Ostatnio kupuje tylko ten chlebek. A przy piekarni łatwo zaparkować, no
            i mam po drodze... Naprawdę polecam!
            • Gość: bodyshot Re: dobry chleb - z której piekarni? IP: 62.233.176.* 21.06.03, 22:03
              >w środku ma puste, "dmuchane"
              > dziury

ale takie pieczywo jest niezdrowe!
              wolę ciężki żytni z Bema-na zakwasie ,a nie na polepszaczach...i spulchniaczach
              w mega ilościach
        • diabelek2 Re: dobry chleb - z której piekarni? 21.06.03, 12:36
          Gość portalu: lola napisał(a):

> A co sądzicie o Kubiaku? Bo ja bardzo lubię komiśniak, ale nie w folii,
          kupuję
          > na stoisku firmowym, extra

tak tak, komiśnika jest przepyszny!!!
          ale również pyszny jest chleb z piekarni na ul. Przstrzennej!!!jakież oni tam
          mają rogaliki, chrupiące , , no palce lizać!!!
          pozdrawiam zjadaczy chleba!!
          diabeł
    • m.matkowski Re: dobry chleb - z której piekarni? 21.06.03, 12:27
      Tylko z placu Bema. Żytni jest tak dobry, że palce lizać.
      • Gość: bodyshot Re: dobry chleb - z której piekarni? IP: 62.233.176.* 21.06.03, 12:55

tylko w piekarni na Bema!!!!! wszystkie tzw "ciemne/pełnoziarniste" chleby maja
        przewspaniałe...a i rogaliki marcińskie i pączuchy-pychota! -jako łasuch wiem
        co mowię :)
        • Gość: Alen. Re: dobry chleb - z której piekarni? IP: *.i-one.at 21.06.03, 22:57
          Gość portalu: bodyshot napisał(a):

>
          > tylko w piekarni na Bema!!!!! wszystkie tzw "ciemne/pełnoziarniste" chleby
          maja
          >
          > przewspaniałe...a i rogaliki marcińskie i pączuchy-pychota! -jako łasuch
          wiem
          > co mowię :)
          >
          Na Bema , nie znam tej piekarni , będę musiał spróbować .
          Zawsze kupowałem na ul.Jackowskiego , ciemne bułeczki posypane jak gdyby
          otrębami.
          Bardzo pyszne i pachnące .

Alen.
          • Gość: anna Re: dobry chleb - z której piekarni? IP: *.ppp.get2net.dk 22.06.03, 12:18
            jak wejdziemy do uni kazdy bedzie kupowal tostowy tak jak to robia na
            zachodzie.na taki z piekarni malo kogo stac -jest b.drogi
            • Gość: Mick O'why Re: dobry chleb - z której piekarni? IP: *.pp.htv.fi 22.06.03, 15:00
              Gość portalu: anna napisał(a):

> jak wejdziemy do uni kazdy bedzie kupowal tostowy tak jak to robia na
              > zachodzie.na taki z piekarni malo kogo stac -jest b.drogi

Bez przesady, tylko polnocna Europa niedomaga jesli chodzi o pieczywo.
              ( i ogolnie jedzenie).
              Wystarczy pojechac na poludnie Europy aby przekonac sie ze tradycyjne jedzenie
              jest zawsze w cenie. Choc tam akurat preferuja biale pieczywo. Slyszalem tez ze
              w Szwecji, Niemczech itp tradycje wypieku chleba przywracaja imigranci.
              • Gość: anna polnoc IP: *.ppp.get2net.dk 22.06.03, 15:49
                no tak masz racje polnoc niedomaga pod kazdym wzgledem ,nawet pogode mamy do
                niczego.dobrze ze juz za tydzien bede w naszym pieknym miescie!
            • Gość: niepocieszony Re: dobry chleb - z której piekarni? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.06.03, 19:48
              To straszne - w Europie nawet na chleb nie bedzie nas stac. Bedziemy musieli
              jesc bulki. Ja w takim razie przezucam sie na Azje tzn. wietnamskie knajpy.
              Do widzenia. Ahoj.
              • Gość: Alen. Re: dobry chleb - z której piekarni? IP: *.i-one.at 22.06.03, 20:26
                Gość portalu: niepocieszony napisał(a):

> To straszne - w Europie nawet na chleb nie bedzie nas stac. Bedziemy musieli
                > jesc bulki. Ja w takim razie przezucam sie na Azje tzn. wietnamskie knajpy.
                > Do widzenia. Ahoj.
                >
                W EU ja płacę 3.99 Euro za kg . dobrego chleba .

Alen.
    • lombat Re: dobry chleb - z której piekarni? 23.06.03, 03:40
      Wychowalem sie na chlebkach od Mistrza Kubiaka, z piekarni na Krzykach. Teraz odkrylem
      doskonaly chlebek Zytni Pomorski, z piekarni nieco oddalonej. Jest wypieczony z twarda
      skorka, a w srodku bialy i elastyczny. Pychota, gdy jedzony z maselkiem z Aldika.
      Kosztuje A$ 3.40 za kilogramowy bochenek i moge go kupic tylko w piatki.

Pozdrawiam wszystkich Wroclawian
      Lombat Sydnejski
      • Gość: zjadacz chleba Re: dobry chleb - z której piekarni? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.06.03, 08:47
        No dostalem dobry chleb. Oczywiscie NIE z Wroclawia. Kąty Wrocławskie. Szkoda
        że nie jest pokrojony.
    • Gość: pikac Re: dobry chleb - z której piekarni? IP: *.tlsa.pl 25.06.03, 09:03
      Moi drodzy,
      jeśli chcecie spróbować dobrego chleba polecam piekarnię
      z Kuźnicy Czeszyckiej. Nazywa się chyba Familijna czy jakoś tak.
      Z tego co wiem we Wrocławiu można taki chlebek (żytni - wiejski, krojony
      lub w bochenku) kupić w Astrze lub w takim dużym sklepie spożywczym przy
      Dworcu Nadodrze.

Pozdrawiam,
      pikac
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka