brezly 22.06.03, 14:55 Wszystko jak we Wroccq: 1. Architektura, tylko stare kamienice lepiej zadbane 2. Mieszkania w wielkiej plycie po 499 euro za m2 3.Stacja Orlenu 4. Wykopy jakies w srodku miasta Sa roznice, ale co tam. Pozdrowki BreslY Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kibicWKS Re: Pozdrowki z Berlina IP: *.e / 10.10.40.* / 213.199.225.* 22.06.03, 15:12 A jakiś stadion widziałeś? Jak wrażenie? Pozdrowki z Wrocławia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Pozdrowki z Berlina IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.06.03, 15:43 brezly napisał: > Wszystko jak we Wroccq: > > 1. Architektura, tylko stare kamienice lepiej zadbane > 2. Mieszkania w wielkiej plycie po 499 euro za m2 > 3.Stacja Orlenu > 4. Wykopy jakies w srodku miasta > > Sa roznice, ale co tam. > Pozdrowki > BreslY ale ostrowa Tumskiego nie ma i Rynku też :p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eyeofthebeholder popatrz w niebo nad Berlinem... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.06.03, 16:51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bea Re: Pozdrowki z Berlina IP: *.tvk-gaj.pl 22.06.03, 17:09 Brezly, a możesz coś więcej na temat Berlina. Jakie jest to miasto? Przyjdzie mi tam spędzić trochę czasu, a jakoś nie mogę się do tego miasta przekonać. Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Pozdrowki z Berlina/do bea-tv-gaj 23.06.03, 09:39 Sila by pisac, wiec jak potrzebujesz jakichs info i tekstow dluzszych ogolnowrazeniowych - zglos sie na mojego priva gazetowego, cos tam mam juz do przeslania. PS: KibicWKS - stadion Herty przebudowuja. Na mecze wcale nie jest prosto kupic bilety, na ile mi mowiono. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibicWKS Re: Pozdrowki z Berlina IP: *.e / 10.10.40.* / 213.199.225.* 23.06.03, 11:13 brezly napisał: > PS: KibicWKS - stadion Herty przebudowuja. Na mecze wcale > nie jest prosto kupic bilety, na ile mi mowiono. Ech w Berlinie to kochają piłkę nożną. Jakbyś zobaczył kibiców, którym nie udało się kupić biletu na mecz to zaproś ich do Wrocławia. U nas miejsca na stadionach dostatek :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bea Re: Pozdrowki z Berlina/do bea-tv-gaj IP: *.tvk-gaj.pl 23.06.03, 18:12 brezly napisał: > - zglos sie na > mojego priva gazetowego, cos tam mam juz do przeslania. > Zaraz się zgłoszę. Odpowiedz Link Zgłoś
wedzonka Brezly, ja tez! :) 23.06.03, 18:18 Gość portalu: bea napisał(a): > brezly napisał: > > > - zglos sie na > > mojego priva gazetowego, cos tam mam juz do przeslania. > > > > Zaraz się zgłoszę. Slij smialo, adres ten co zawsze! Z gory dziekuje i pozdrawiam! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Berlin to taka... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.06.03, 17:28 niemiecka Warszawa.Wpompowano duzo kasy ale nic specjalnego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bea Re: Berlin to taka... IP: *.tvk-gaj.pl 22.06.03, 17:35 Gość portalu: Rafis napisał(a): > niemiecka Warszawa.Wpompowano duzo kasy ale nic specjalnego :) blee. Nie przepadam za Warszawą, to pewnie Berlin też mi się nie spodoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jureek Re: Berlin to taka... IP: 212.185.202.* 23.06.03, 12:12 Gość portalu: bea napisał(a): > Gość portalu: Rafis napisał(a): > > > niemiecka Warszawa.Wpompowano duzo kasy ale nic specjalnego :) > > blee. Nie przepadam za Warszawą, to pewnie Berlin też mi się nie spodoba. Bea, nie przejmuj się opinią Rafisa, bo to porównanie do Warszawy zupełnie nietrafione jest. Gdybym mógł, to 100 razy bardziej wolałbym mieszkać w Berlinie niż w Wiesbaden. Pozdrawiam Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bea Re: Berlin to taka... IP: *.tvk-gaj.pl 23.06.03, 18:11 Gość portalu: Jureek napisał(a): > Bea, nie przejmuj się opinią Rafisa, bo to porównanie do Warszawy zupełnie niet > rafione jest. Gdybym mógł, to 100 razy bardziej wolałbym mieszkać w Berlinie ni > ż w Wiesbaden. > Pozdrawiam > Jurek Dzięki, pocieszyłeś mnie. Niby pół roku to nie tak dużo, ale jak się jakiegoś miejsca nie lubi, to może być cała wieczność. Ale ja wiem, że będzie fajnie:) pozdrawiam serdecznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marlena Re: Berlin to taka... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.06.03, 22:36 Gość portalu: Rafis napisał(a): > niemiecka Warszawa.Wpompowano duzo kasy ale nic specjalnego :) Głupoty gadasz! Gdzie tam Warszawie do Berlina! Berlin to wspaniałe miasto, zupełnie odmienne od tego ohydnego zlepka różnych dziwolągów architektonicznych. Niby kilkumilionowa stolica, a trochę atmosfera prowincji, ale takiej w pozytywnym znaczeniu tego słowa. Poa tym brak zadęcia (jak np. w Paryżu), masa zieleni. Chętnie bym się tam przeniosła na stałe, gdybym mogła. Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Berlin to taka... 23.06.03, 12:10 Gość portalu: Rafis napisał(a): > niemiecka Warszawa.Wpompowano duzo kasy ale nic specjalnego :) Wot, znawca Berlina się odezwał : - jest prawdziwe metro, a nie pół jednej linii ( w porównaniu do tzw. stolicy RP), - jest S-Bahn, czyli szybkie połączenie sypialni z centrum, - jest Wannsee (przepiękne jezioro w mieście) - są trzy lotniska - a każde większe od Okęcia, - nie ma dziur w jezdniach (chyba, że w bocznych uliczkach strefy wschodniej) , - Jest wspaniałe połączenie z Wrocławiem ( z niemieckiego punktu widzenia : nowa autostrada aż do granicy, a potem, no cóż, potem to już "polnische Wirtschaft" ), - jest Charlottenburg - kto nie był, niech żałuje, - jest Kanzleramt z drzwiami wejściowymi zaprojektowanymi specjalnie dla H. Kohla, - jest dzielnica turecka ( warto zwiedzić, szczególnie, kiedy ktoś jest głodny i nie ma za dużo pieniędzy w kieszeni ), - jest polska ambasada ( "jedyny budynak przy Unter den Linden z brudnymi szybami" - jak mawiają berlińczycy), warto samemu sprawdzić, - jest pewnie 100 tysięcy innych zalet, których nie zdążyłem podczas krótkiego pobytu poznać. Ale u Rafisa - jak zwykle : moja chata z kraja ... Czy Ta twoja arogancja to coś wrodzonego, czy nabytego ? Jeśli to schorzenie nabyte, to pewnie da się wyleczyć, np. odcięciem od koryta. Jeśli już się taki urodziłeś, to składam Ci serdeczne wyrazy współczucia. Zapewniam Cię, Berlin w rzeczywistości jest krańcowo różny od tego skrawku panoramy miasta widocznej z perspektywy Flohmarktu, trzeba tylko te swoje cztery litery chcieć ze straganu ruszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Berlin to taka... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.03, 15:32 map4 napisał: > Gość portalu: Rafis napisał(a): > > niemiecka Warszawa.Wpompowano duzo kasy ale nic > specjalnego :) > > Wot, znawca Berlina się odezwał : > > - jest prawdziwe metro, a nie pół jednej linii ( w > porównaniu do tzw. stolicy RP), > - jest S-Bahn, czyli szybkie połączenie sypialni z centrum, > - jest Wannsee (przepiękne jezioro w mieście) > - są trzy lotniska - a każde większe od Okęcia, > - nie ma dziur w jezdniach (chyba, że w bocznych > uliczkach strefy wschodniej) , > - Jest wspaniałe połączenie z Wrocławiem ( z niemieckiego > punktu widzenia : nowa autostrada aż do granicy, a potem, > no cóż, potem to już "polnische Wirtschaft" ), > - jest Charlottenburg - kto nie był, niech żałuje, > - jest Kanzleramt z drzwiami wejściowymi zaprojektowanymi > specjalnie dla H. Kohla, > - jest dzielnica turecka ( warto zwiedzić, szczególnie, > kiedy ktoś jest głodny i nie ma za dużo pieniędzy w > kieszeni ), > - jest polska ambasada ( "jedyny budynak przy Unter den > Linden z brudnymi szybami" - jak mawiają berlińczycy), > warto samemu sprawdzić, > - jest pewnie 100 tysięcy innych zalet, których nie > zdążyłem podczas krótkiego pobytu poznać. > > Ale u Rafisa - jak zwykle : moja chata z kraja ... > > Czy Ta twoja arogancja to coś wrodzonego, czy nabytego ? > Jeśli to schorzenie nabyte, to pewnie da się wyleczyć, > np. odcięciem od koryta. Jeśli już się taki urodziłeś, to > składam Ci serdeczne wyrazy współczucia. > > Zapewniam Cię, Berlin w rzeczywistości jest krańcowo > różny od tego skrawku panoramy miasta widocznej z > perspektywy Flohmarktu, trzeba tylko te swoje cztery > litery chcieć ze straganu ruszyć. Berlin to duże, brudne miasto, w które cały kraj pompuje miliardy żeby wyglądało jako tako. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vicious Re: Berlin to taka... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.03, 12:57 Gość portalu: Rafis napisał(a): > niemiecka Warszawa.Wpompowano duzo kasy ale nic specjalnego :) Rafis, jestes prosty jak podatek liniowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jureek Re: Pozdrowki z Berlina IP: 212.185.202.* 23.06.03, 12:20 Hej, Brezly Jak będziesz miał wieczorem trochę czasu, odwiedź koniecznie Klub Polskich Nieudaczników na Torstraße 66 (10 min. piechotą z Alexanderplatz). Pozdrowiam Jurek www.mdr.de/viaeuropa/themen/327748.html Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Pozdrowki z Berlina 23.06.03, 13:28 Ja juz jestem zurueck. Sfotografowalem sie pod Palacem Republiki, obejrzalem na Murze 'pocalunek Honeckera z Brezniewem'** i graffiti 'You are now entering Japanese zone' i musialem wrocic. Wspaniale, stukniete miasto. ** www.german-way.com/german/eastsideg01.html Odpowiedz Link Zgłoś
silencium Re: Pozdrowki z Berlina 23.06.03, 15:49 Krotki opis Berlina: 1. Duzo bardzo nowoczesnej i odwaznej architektury (przeciwnicy Zdroju Bogdana - zaslaniac oczy!!). 2. Stare kamieczki, palace itp. zabytki zapomniane i zaniedbane, tak, jakby ich wlasciciele wstydzili sie historii. 3. Alexanderplatz = okolice Palacu Kultury 4. Mitte (centrum Berlina wschodniego) = klimat i miejsce troche jak w Rynku we Wrocq (tam sie toczy zycie nocne), ale troche bardziej "bochemiany", brudniejszy, ale niekoniecznie w tym zlym znaczeniu. 5. (tamze) ogromna ilosc knajpek; zadko ktora jednak wystrojem i pomyslem dorownuje jakiejkolwiek knajpce z Rynku. 6. Swietna organizacja ruchu i transportu miejskiego (wysoka kultura kierowcow). 7. Godne pozazdroszczenia, dobrze utrzymane parki i jeziorka w okolicy. 8. W wiekszosci sklepow obsluga jak w GSie 20 lat temu. 9. Dla poszukiwaczy Wrocka w Berlinie polecam rynek w Spandau (rowniez jarmark swiateczny). 10. I roznica najbardziej dramatyczna: kobitki. Ale zeby byc poprawny politycznie powiem tylko tyle: Wroclawianki sa przepiekne ;-) Pozdrawiam, Silencium Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Pozdrowki z Berlina 23.06.03, 16:14 silencium napisał: > 2. Stare kamieczki, palace itp. zabytki zapomniane i zaniedbane, tak, jakby ich > wlasciciele wstydzili sie historii. IMHO: zalezy po ktorej stronie muru > 3. Alexanderplatz = okolice Palacu Kultury Tak!! !! Lacznie z targowiskiem typu: wieszaczki z ciuchami z napisem CK (Kielce?) z furgonetki na grunt. Ale tez stoisko z pamiatkami po DDR. Juz za 6 teuro mozna kupic opaske 'dobrowolny pomocnik Sluzby Granicznej DDR' albo proporczyk 'Kollektive Deutsche-Sowjetische Freundschaft' (3 teuro). (...) > 6. Swietna organizacja ruchu i transportu miejskiego (wysoka kultura kierowcow) Tak, tak. > 10. I roznica najbardziej dramatyczna: kobitki. Nie jest tak zle. Zalezy co kto lubi. Model 'plastikowy gadzet dresiarza' - rzeczywiscie trudny do przyuwazenia. Duzo, IMHO, fajnego, nienadetego, przypasowanego o do wlasnej urody i wieku - stylu. Klimat luzu na rowerze i niezaleznosci a nie goraczki przedsylwestrowej. Ale zeby byc poprawny > politycznie powiem tylko tyle: Wroclawianki sa przepiekne ;-) A to zupelnie inna sprawa. > > Pozdrawiam, Tez > Silencium B. Odpowiedz Link Zgłoś
nelka Re: Pozdrowki z Berlina - oj TAAAAAAK !!!!! 23.06.03, 16:49 Wczoraj wróciłam po 4 dniach w Berlinie i jeszcze mi nie minał taki fajny lekko upojny nastrój w jaki tam wpadłam :-))) Cudowne, wspaniałe miasto. Również jak Jureek chętnie bym tam zamieszkała. Świetna architektura i stara i nowa, wielki rozmach, ale nie przytłacza a przy tym jak ktoś napisał jakiś taki spokój. I ta zieleń, ktos kiedyś nazwał Wrocław miastem zieleni, nie miał pojecia o czym mówi, a na to szczególnie zwracałam uwagę (zboczenie zawodowe). A jak ktos pisze, że knajpy nie dorównuja Wrocławkim, to chyba nie był tam wcale, albo nie był w miejscach, które obecnie są trendy. Na Kudamm juz nikt nie chodzi tylko np. na Plenzlauerberg. Świetny pomysł dla Wrocka, z takimi strymi połączonymi 7-8 podwórkami, a knajpy całkowity odjazd. Super pomysły, wykonanie, styl i co najwazniejsze żarełko. Sorry, ale we Wrocku, niestety pod tym względem sie chyba pogorszyło i takiej róznorodności na pewno nie ma. Wszyscy uprzejmi, i pierwszy raz czułam się w tym mieście jak obywatel europy, a nie jak ubogi krewny. Przy wysiadaniu z windy w Fernsehturm, usłyszałam od windziarza : dziekuje , do widzenia ( z niemieckim akcentem). No i jeszcze Poczdam, kto był ten wie o czym mówię. Więcej szacunku i tolerancji Rafisie, bo ani się obejrzymy, a Berlin będzie, bo juz się pomału staje niekoronowaną stolicą Europy, a my ze swoją arogancją i patrzeniem na czubek własnego nosa, znowu będziemy mieć pretensje do wszystkich tylko nie do siebie. -- nell Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Pozdrowki z Berlina - oj TAAAAAAK !!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.03, 16:53 nelka napisała: > Wczoraj wróciłam po 4 dniach w Berlinie i jeszcze mi nie minał taki fajny lekko > > upojny nastrój w jaki tam wpadłam :-))) > Cudowne, wspaniałe miasto. Również jak Jureek chętnie bym tam zamieszkała. > Świetna architektura i stara i nowa, wielki rozmach, ale nie przytłacza a przy > tym jak ktoś napisał jakiś taki spokój. > I ta zieleń, ktos kiedyś nazwał Wrocław miastem zieleni, nie miał pojecia o > czym mówi, a na to szczególnie zwracałam uwagę (zboczenie zawodowe). > A jak ktos pisze, że knajpy nie dorównuja Wrocławkim, to chyba nie był tam > wcale, albo nie był w miejscach, które obecnie są trendy. Na Kudamm juz nikt > nie chodzi tylko np. na Plenzlauerberg. Świetny pomysł dla Wrocka, z takimi > strymi połączonymi 7-8 podwórkami, a knajpy całkowity odjazd. Super pomysły, > wykonanie, styl i co najwazniejsze żarełko. Sorry, ale we Wrocku, niestety pod > tym względem sie chyba pogorszyło i takiej róznorodności na pewno nie ma. > Wszyscy uprzejmi, i pierwszy raz czułam się w tym mieście jak obywatel europy, > a nie jak ubogi krewny. Przy wysiadaniu z windy w Fernsehturm, usłyszałam od > windziarza : dziekuje , do widzenia ( z niemieckim akcentem). No i jeszcze > Poczdam, kto był ten wie o czym mówię. > Więcej szacunku i tolerancji Rafisie, bo ani się obejrzymy, a Berlin będzie, bo > > juz się pomału staje niekoronowaną stolicą Europy, a my ze swoją arogancją i > patrzeniem na czubek własnego nosa, znowu będziemy mieć pretensje do wszystkich > > tylko nie do siebie. > -- > nell > Bez przesady Berlin nigdy nie będzie stolica Europy.Chciałby bardzo ale nawet te miliardy pompowane przez rzad nie uczynia z niego stolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
nelka Obawiam się, ze jednak ... 23.06.03, 17:24 Gość portalu: Rafis napisał(a): > Bez przesady Berlin nigdy nie będzie stolica Europy.Chciałby bardzo ale nawet > te miliardy pompowane przez rzad nie uczynia z niego stolicy. będzie, pieniądze sa ważne, ale nie tylko. Tu chodzi też o tygiel kilkudziesięciu narodowości, którzy zgodnie żyja obok siebie, wnosząc swoje pomysły do wspólnego gara. Wiesz jakie flagi wiszą pod Czerwonym Ratuszem ? Berlińska, Niemiecka, UE i taka w kolorach tęczy ;-) bo burmistrz nie wstydził sie przyznac, że jest gejem. Faktycznie troche przykro mi się zrobiło, jak moja córka urodzona i wychowana we wrocku (16 lat)na drugi dzień w Berlinie powiedziała : mamuń, czuję się jakbym przyjechała z głębokiej prowincji. No cóż, to jest juz inne pokolenie, ale tak własnie to widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
wedzonka Nelka moze miec racje Rafis... (Jureek, odbior! :) 23.06.03, 17:56 nelka napisała: > Gość portalu: Rafis napisał(a): > > > Bez przesady Berlin nigdy nie będzie stolica Europy.Chciałby bardzo ale > > nawet te miliardy pompowane przez rzad nie uczynia z niego stolicy. > > będzie, pieniądze sa ważne, ale nie tylko. Tu chodzi też o tygiel > kilkudziesięciu narodowości, którzy zgodnie żyja obok siebie, wnosząc swoje > pomysły do wspólnego gara. Wiesz jakie flagi wiszą pod Czerwonym Ratuszem ? > Berlińska, Niemiecka, UE i taka w kolorach tęczy ;-) bo burmistrz nie wstydził > sie przyznac, że jest gejem. > Faktycznie troche przykro mi się zrobiło, jak moja córka urodzona i wychowana > we wrocku (16 lat)na drugi dzień w Berlinie powiedziała : mamuń, czuję się > jakbym przyjechała z głębokiej prowincji. > No cóż, to jest juz inne pokolenie, ale tak własnie to widzi. > Dawno dawno temu Jureek rzucil byl na forum liste siedzib niemieckich urzedow "centralnych", ktore wszak wcale nie mieszcza sie w Berlinie (ani w Bonn - tylko rozsiane sa po wielu pomniejszych miastach). Berlinowi widac w niczym nie ujmuje to poczucia stolecznosci! Takiej Warszawie np. nawet siedziby urzedow nie dosc maskuja swiadomosc prowincjonalnosci, ujawnia sie to karykaturalnie gdy np. pisza sie na pierwszym miejscu alfabetu "bo sa stolica" - bez tego w swej swiadomosci juz by nie byli... Szkoda ze ten watek z lista Jureeka przepadl gdzies bez wiesci. Mial jakis taki dziwny tytul... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katarynka ALE TE MILIARDY POMPOWANE PRZEZ RZAD.... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.03, 18:05 no text Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duzY Decentralizacja Niemiec nastapiła po II wojnie IP: *.dtvk.tpnet.pl 24.06.03, 10:00 Miało byc to zabezpieczeniem przed odrodzeniem sie zbyt silnych Niemiec, centralnie rządzonych. I tak praktycznie wszytskie urzedy centralne typu prokuratura federalna, sąd federalny, policja etc. maja siedziby poza Bonn (no i co jasne poza Berlinem). To samo dotyczy decentralizacji na poziomie landów. Krajowe śady, policje, urzędy najczęściej sa poza stolicami landów. Spowodowało to równomierny rozwój wielu miast. U nas akurat pozytywnym przykładem jest województwo mazowieckie, gdyz komenda wojewódzka policji jest w Radomiu, a Mazowieckie Kuratorium Oswiaty w Płocku. A na Dolnym Ślasku (i w wielu innych województwach) wszysko lokalnie scentralizowane. Narzekamy na centralizm Warszawy sami akceptując centralizacje Dolnego Ślaska. Dla mieszkańców Jel. Góry, Wałbrzycha jestesmy takimi lokalnymi warszawiakami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Obawiam się, ze jednak ... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.03, 20:06 nelka napisała: > Gość portalu: Rafis napisał(a): > > > Bez przesady Berlin nigdy nie będzie stolica Europy.Chciałby bardzo ale na > wet > > te miliardy pompowane przez rzad nie uczynia z niego stolicy. > > będzie, pieniądze sa ważne, ale nie tylko. Tu chodzi też o tygiel > kilkudziesięciu narodowości, którzy zgodnie żyja obok siebie, wnosząc swoje > pomysły do wspólnego gara. Wiesz jakie flagi wiszą pod Czerwonym Ratuszem ? > Berlińska, Niemiecka, UE i taka w kolorach tęczy ;-) bo burmistrz nie wstydził > sie przyznac, że jest gejem. > Faktycznie troche przykro mi się zrobiło, jak moja córka urodzona i wychowana > we wrocku (16 lat)na drugi dzień w Berlinie powiedziała : mamuń, czuję się > jakbym przyjechała z głębokiej prowincji. > No cóż, to jest juz inne pokolenie, ale tak własnie to widzi. > Ciekawe w którym Berlinie byłaś :) Ciekawe co by powiedziała po spotkaniu z ogolonym na łyso przedstawicielem tego tygla kultur? Odpowiedz Link Zgłoś
nelka W tym właściwym ! 23.06.03, 20:42 Gość portalu: Rafis napisał(a): > > Ciekawe w którym Berlinie byłaś :) > Ciekawe co by powiedziała po spotkaniu z ogolonym na łyso przedstawicielem > tego tygla kultur? A Ty popadasz w paranoję i mówisz o jakimś marginesie, u nas we Wro np. na meczu też można nie tylko oberwać :-( Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: W tym właściwym ! 23.06.03, 20:50 nelka napisała: > A Ty popadasz w paranoję i mówisz o jakimś marginesie, u nas we Wro np. na > meczu też można nie tylko oberwać :-( > Nelka, nie denerwuj sie. Rafciu czasem lecim takim tekstem ze ja sie zastanwiam czy to nie jest kabaret 'Liberal' jakiejs mlodziezowki Unii Pracy :-))) A z lysymi patriotami to oni sobie poradzili po niemiecku. Stwierdzili problem, zanalizowali i postanowili rozwiazac. Pod tym wzgledem sa niezli. Jakos nie slychac ostatnio o tym. Zreszta to nie byl specjalnie problem Berlina. Problem Berlina to sa trzy Uniwersytety i cztery Opery czy na odwrot i skad wziac na utrzymanie tego srodki. Nawiasem piszac, czy wiesz w Berlinie Zachodnim dopiero cos w 1986 uchylono przepis na mocy ktorego grozila kara 5 lat wiezienia za poruszanie sie bez dowodu osobistego, a kara smierci za noszenie noza o ostrzu dluzszym niz 4.5 cala? Nie zeby ktos tego przestrzegal, ale przepis byl. Szczeka mi opadla jak sie o tym dowiedzialem. Pozdr. Br/Y Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: W tym właściwym ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.03, 20:53 nelka napisała: > Gość portalu: Rafis napisał(a): > > > > Ciekawe w którym Berlinie byłaś :) > > Ciekawe co by powiedziała po spotkaniu z ogolonym na łyso przedstawicielem > > > tego tygla kultur? > > > > A Ty popadasz w paranoję i mówisz o jakimś marginesie, u nas we Wro np. na > meczu też można nie tylko oberwać :-( > Nie mwóie o marginesie tylko o normalnym zjawisku.Jeśli jedziesz gdzieś jako turysta nie zauwazasz uciążliwości życia codziennego, które widzisz w miejscu zamieszkania. Wedzonka-Berlin też nie jest święty jesli chodzi o porównanie do Warszawki-na Berlin ida panstwowe środki :) Poza tym Wrocław miał zawsze na pienku z Berlinem.Nawet w Mikrokosmosie jest opis pogawedki 2 kolegów.Jeden przyjezdza do Wrocławia z Berlina i wychwala swoje miasto-jak tam jest pieknie, jakie parki, aleje itp.Wrocławianin stwierdza, że jego miasto i tak jest ładniejsze co wprowadza w szał Berlinczyka (czasami myśle, że to był Poznaniak). Zgadzam sie, że jesli chodzi o rzeczy materialne nie mamy co sie równac do stolicy kraju z najwieksza gospodarka ale mysle, że Berlinczyk może znalezc we Wrocławiu pewien urok i klimat, którego nie ma w stolicy :) Odpowiedz Link Zgłoś
nelka Wreszcie piszesz coś sensownego ! 23.06.03, 21:04 Gość portalu: Rafis napisał(a): ... ale mysle, że Berlinczyk może znalezc we > Wrocławiu pewien urok i klimat, którego nie ma w stolicy :) Oczywiście, że tak, i nawet zaprosiłam moich przyjaciół z Berlina do nas, mają wielką ochotę na przyjazd, myslę, że wywiozą niezapomniane wrażenia ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Wreszcie piszesz coś sensownego ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.03, 21:24 nelka napisała: > Gość portalu: Rafis napisał(a): > ... ale mysle, że Berlinczyk może znalezc we > > Wrocławiu pewien urok i klimat, którego nie ma w stolicy :) > > Oczywiście, że tak, i nawet zaprosiłam moich przyjaciół z Berlina do nas, mają > wielką ochotę na przyjazd, myslę, że wywiozą niezapomniane wrażenia ;-) > To sie ciesze :) Odpowiedz Link Zgłoś
wedzonka Re: W tym właściwym ! 23.06.03, 21:30 Gość portalu: Rafis napisał(a): > nelka napisała: > > > Gość portalu: Rafis napisał(a): > > > > > > Ciekawe w którym Berlinie byłaś :) > > > Ciekawe co by powiedziała po spotkaniu z ogolonym na łyso przedstawicielem > > > tego tygla kultur? > > > > > > > > A Ty popadasz w paranoję i mówisz o jakimś marginesie, u nas we Wro np. na > > meczu też można nie tylko oberwać :-( > > > > Nie mwóie o marginesie tylko o normalnym zjawisku.Jeśli jedziesz gdzieś jako > turysta nie zauwazasz uciążliwości życia codziennego, które widzisz w miejscu > zamieszkania. > Wedzonka-Berlin też nie jest święty jesli chodzi o porównanie do Warszawki-na > Berlin ida panstwowe środki :) Ale sadzac po tym jak pompowali szmal w "prowinje" NRD, az tacy zakompleksieni jak w stolicy Mazowsza to chyba nie sa... Mysle ze gdyby Warszawe ogrodzic krata to mielibysmy Zoo z naprawde unikalna pod tym wzgledem populacja w skali swiata! Wracajac do tematu - jedno co pamietam z zamierzchlej przeszlosci z Berlina: w weekend wszystko zamkniete! Na Amen! Tylko Map4-owe smietnikowe bazary otwarte. Jesli sie zmienilo to mnie poprawcie, ale jesli nie to wybaczcie, porownanie z cywilizowanym Wrockiem jest lekkim naduzyciem... ;)) > Poza tym Wrocław miał zawsze na pienku z Berlinem.Nawet w Mikrokosmosie jest > opis pogawedki 2 kolegów.Jeden przyjezdza do Wrocławia z Berlina i wychwala > swoje miasto-jak tam jest pieknie, jakie parki, aleje itp.Wrocławianin > stwierdza, że jego miasto i tak jest ładniejsze co wprowadza w szał > Berlinczyka (czasami myśle, że to był Poznaniak). To musial byc Poznaniak. > Zgadzam sie, że jesli chodzi o rzeczy materialne nie mamy co sie równac do > stolicy kraju z najwieksza gospodarka ale mysle, że Berlinczyk może znalezc we > Wrocławiu pewien urok i klimat, którego nie ma w stolicy :) Bez dwoch zdan! A czy sie nie mamy co rownac to tez nie wiadomo. Wiele zalezy od przyjetego horyzontu. Tu znow: dawno dawno temu widzialem watek o tym ze swego czasu to Wrocek mial wiekszy budzet! Nie wiem kiedy to bylo, ale jesli to fakt to moze to miejsce wabi ludzi takich jak Zdrojo, i po nocy komuny zaczyna tu wlasnie switac poranek? :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: W tym właściwym ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.03, 22:05 wedzonka napisał: > Bez dwoch zdan! > A czy sie nie mamy co rownac to tez nie wiadomo. Wiele zalezy od przyjetego > horyzontu. Tu znow: dawno dawno temu widzialem watek o tym ze swego czasu to > Wrocek mial wiekszy budzet! Nie wiem kiedy to bylo, ale jesli to fakt to moze > to miejsce wabi ludzi takich jak Zdrojo, i po nocy komuny zaczyna tu wlasnie > switac poranek? :) > > Pozdrawiam! Mielismy większy budżet bo Berlin podobnie jak Wawa jest młody w porównaniu z Wrockiem i był wiocha kiedy tu tetniło zycie stąd mieszy innymi poje porównanie Wawa-Berlin :) Ja mówiłem tylko o terazniejszosci, która wynika z przeszłości a przyszłośc to juz inna historia. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: W tym właściwym ! 23.06.03, 22:07 Gość portalu: Rafis napisał(a): > Ja mówiłem tylko o terazniejszosci, która wynika z przeszłości a przyszłośc to > juz inna historia. > pozdrawiam #:-)) !!!! Rafi, superzdanie!! Jakbym slyszal bylego prezydenta (tego z Gdanska)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: W tym właściwym ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.03, 22:56 brezly napisał: > Gość portalu: Rafis napisał(a): > > > Ja mówiłem tylko o terazniejszosci, która wynika z > przeszłości a przyszłośc to > > juz inna historia. > > pozdrawiam > #:-)) > !!!! Rafi, superzdanie!! Jakbym slyszal bylego prezydenta > (tego z Gdanska)! Rzeczywiście!!! jestem genialny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yani Re: W tym właściwym ! IP: *.proxy.aol.com 24.06.03, 07:59 wedzonka napisał: > Wracajac do tematu - jedno co pamietam z zamierzchlej przeszlosci z Berlina: >w weekend wszystko zamkniete! Na Amen! Tylko Map4-owe smietnikowe bazary >otwarte. > Jesli sie zmienilo to mnie poprawcie, ale jesli nie to wybaczcie, porownanie >z cywilizowanym Wrockiem jest lekkim naduzyciem... ;)) Jeszcze wiosna zeszlego roku wszystko w tym ponurym i nudnym miescie wygladalo tak samo, zaznaczam tez, ze punkt widzenia zalezy od punktu patrzenia a dla niektorych na bezrybiu... Berlin powierzchniowo to najwieksze miasto Europy, ale co z tego. Kulturalna stolica Niemiec staje sie Drezno. Imprezy o swiatowym rozglosie w Berlinie to tylko parada jakichs zboczencow lub defilady skinheads zakonczane biciem niedoszlych "germancow". Morderstwa i przestepstwa kriminalne w stosunku do cudzoziemcow osiagnely juz rozmiary wieksze jak w latach 30-tych ubieglego stulecia i z kazdym rokiem jest ich wiecej. Rzad trabi na alarm, wladze lokalne pozoruja jakies dzialania. Mer Berlina woli zaliczac kochankow jak zajmowac sie sprawami mniejszosci spolecznych, ktorych problemy ma gleboko w du..., o przepraszam, gleboko w d.... to on woli miec cos innego:) Ktos powyzej wspominal o jakichs lotniskach. Mialem okazje na jedno z nich przybyc. Ladowisko to zwalo sie Shonefeld. Po wyladowaniu w polu, polowa pasazerow pytala co sie stalo; czy samolot zostal uprowadzony czy tez bylo to ladowanie awaryjne. Dopiero po dziesieciu min. ukazal sie szary budynek (terminal)i ludzie odetchneli z ulga. Podjechala drynda z drabinka i 400-tu pasazerom z Jumbo Jet kazano wychodzic jednymi drzwiami. Myslicie , ze podjechal autobus, nie, w chlodnym dzdzystym poranku biec trzeba bylo przez plyte "lotniska", nawet jednorazowych peleryn nie dali. Chcialem wynajac samochod, zeby na dzien podjechac do Wroclawia, ale samochodow do Polski nie wynajmuja, gdyz kradna tam. Pokazali mi puszki na kolkach, ktore moga do Polski jechac, musialem zrezygnowac. O reszcie nie ma co pisac, gdyz nic nie bylo warte zapamietania. Jezeli kogos interesuje stara i nowoczesna architectura to moge polecic kilka stolic tzw. trzeciego swiata w Ameryce Pd. Sa duzo ciekawsze, ladniejsze od Berlina i tetni w nich zycie przez cala dobe a lotniska sa naprawde swiatowej klasy:) Odpowiedz Link Zgłoś
nelka Pozwolę sobie nie dokońca się z Toba zgodzić 24.06.03, 10:25 Gość portalu: Yani napisał(a): ... Imprezy o swiatowym rozglosie w Berlinie to tylko parada jakichs zboczencow lub defilady skinheads zakonczane biciem niedoszlych "germancow". Chyba troche przesadzasz. "Zboczeńców" nogdzie nie brak, u nas też, a co gorsza się o nich głośno nie mówi, tylko kryje (np. Słowiki i ksiadz z Tylawy, żeby przypomnieć ostatnie newsy). I to co piszesz, trochę trąci nietolerancją. ... Jezeli kogos interesuje stara i nowoczesna architectura to > moge polecic kilka stolic tzw. trzeciego swiata w Ameryce Pd. Sa duzo > ciekawsze, ladniejsze od Berlina i tetni w nich zycie przez cala dobe a > lotniska sa naprawde swiatowej klasy:) ... Z pewnością na świecie jest dziesiatki wspaniałych, pieknych miast. W Europie też. Kilka z nich miałam przyjemność zwiedzić, np. Paryż, Londyn, a z pozaeuropejskich np. Dubaj ma również sporo do oglądania, mimo, że praktycznie nie ma zabytków. Nie o tym tu jest mowa. A poza tym nie każdego stac na podróż do Ameryki Południowej. Sama się chętnie wybiorę jak będzie taka możliwość. Lotniskiem "światowej klasy" w Niemczech jest Frankfurt/Mein, to bezsporny fakt. Przeczytaj co inni napisali o decentralizacji. Po prostu mamy tu blisko kilka takich pieknych miast jak Praga, Drezno i właśnie Berlin. I z penością warto je zobaczyć, poznać, zanurzyć się w życie codzienne życie mieszkańców. Poznać ich i zaprosić do nas. Dla mnie to wielka przyjemność i kupa radości, z przewagą radości :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yani Re: Pozwolę sobie nie dokońca się z Toba zgodzić IP: *.proxy.aol.com 25.06.03, 19:50 Badzmy bardziej obiektywni co do tolerancji Nelciu. Sama w pierwszej kolejnosci podkreslasz, jak urzad miejski multikulturowej spolecznosci segreguje wg orientacji sexualnej. Chyba, ze flaga w kolorach teczy honoruje bez wyjatku wszystkich, a nie tylko tych, co pozwola burmistrzowi podejsc sie od tylu. Pozdr:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yani Re: Obawiam się, ze jednak ... IP: *.proxy.aol.com 23.06.03, 21:17 nelka napisała: > Tu chodzi też o tygiel kilkudziesięciu narodowości, którzy zgodnie żyja obok > siebie, wnosząc swoje pomysły do wspólnego gara. Kilkadziesiat narodowosci zyje w zgodzie, pod etniczna nietolerancja jednej rasy ogarnietej ksenofobia :) I nie jest to zjawisko marginalne. Odpowiedz Link Zgłoś