Dodaj do ulubionych

Mieszkańcy Przesieki bronią wodospadu

23.07.07, 01:01
Jestem w szoku, ze na takim terenie moze ktos cos takiego zbudowac?
Dlaczego ten teren nie jest wlaczony do Parku Narodowego?
Przeciez to poza tym miejsce turystyczne!
Kto na to pozwala?
Obserwuj wątek
    • Gość: Paul Re: Mieszkańcy Przesieki bronią wodospadu IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.07.07, 01:32
      To jest oberwanie gołą dupą po twarzy. Bezmyslnosc i glupota niektorych ludzi
      nie zna granic. Malo im robienia afer po cichu i za plecami innych. Teraz
      trzeba wymyslic najwieksza glupote publicznie i zwrocic na siebie uwage. I
      jeszcze bezczelnie udawac ze wszsystko jest w przorzadku. To tak jakby nasrac
      komus na wycieraczke i poprosic o papier. Pomysl zbudowania tej elektrowni
      wlasnie w tym miejscu powinien byc wysmiany przez pierwsza osobe ktota go
      uslyszy, on nawet nie powinien trafic do urzedow gdzie powinno sie go
      natychmiast odrzucic. A tu jeszcze bez zastanowienia dano zgode, i teraz w
      ogole bedzie problem by to cofnac, mimo ze wszyscy sa przeciw. A durnie sie
      jeszcze tlumacza ze juz projekt gotowy i nie chca zmieniac. Debile. Wymyslaja
      najwieksza glupote, to niech sie spodziewaja naniesienia poprawek. A sam
      pomyslodawca niech sobie w leb strzeli.
    • wuit Re: Mieszkańcy Przesieki bronią wodospadu 23.07.07, 02:00
      Nie jest to sprawa całkowicie jeszcze przesądzona, ale wszystko to pokazuje, że
      w RP rozsądek, mądrość i wyobraźnię zastępują bezduszne przepisy, bezmyślne
      procedury i uzależnienie od punktu siedzenia. Ale jeśli wodospad obronić się
      uda, to na pewno, idąc za ciosem, powstanie tam odpowiedni rodzaj strefy chronionej.
      Naprawdę do tej pory mieszkańcom i turystom w głowię się nie mieściło, że ktoś
      ośmieli się podnieść rękę na takie piękno.
      www.wisniowysad.pl
      • Gość: Oj Moje zdanie jest takie... IP: *.um.wroc.pl 23.07.07, 10:25
        Ciekawe jak długo może funkcjonować demokracja oparta wyłącznie na przepisach
        (na domiar złego często łamanych)? Bez pewnych zasad moralnych/etycznych szlag
        trafi każdą "demokrację"!
        Jeśli można wysuszyć wodospad - symbol całej gminy i urzędnicy z Urzędu Gminy
        oraz Starostwa nie widzą w tym nic złego (a nie widzą, bo gdyby widzieli, Wójt
        poruszył by ten problem na zebraniu Sołeckim!) to można praktycznie wszystko -
        byleby mieć na to jakiś przepis.
      • Gość: and Re: Mieszkańcy Przesieki bronią wodospadu IP: *.jelfa.com.pl 27.07.07, 13:55
        Trzeba jak najszybciej wystąpić o odwołanie tych urzędników, którzy wydali
        zgodę na powstanie elektrowni wykorzystując oczywiście legalne i oficjalne
        metody. Jeśli wiem to w tej chwili kilka osób zaczyna zbierać rózne materiały
        co do działalności tych urzędników w róznych obszarach - co umozliwe efektywne
        wystąpienie o ich odwołanie
    • jakry Re: Mieszkańcy Przesieki bronią wodospadu 23.07.07, 08:31

chce się powiedzieć "Bo to Polska właśnie...."

piszą o ekonomii, bo myślą, że ta elektrownia to jakiś super interes będzie,
      ale w obecnych czasach największy interes i skarb to turystyka
      i na turystyce Przesieka zarobi więcej niż 100 takich elektrowni.
      Więc jeśli miasto do tego dopuści, to sobie samo podetnie gałąź na której siedzi.

www.foto.pwsk.pl/
      • Gość: Ryszard Re: Mieszkańcy Przesieki bronią wodospadu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.07, 08:38
        To istny debilizm. Niedługo na Śnieżce wybuduja hutę, tylko w tym kraju takie rzeczy są możliwe.

Dołącz się do protestu - www.przesieka.pl
        • bf109 Re: Mieszkańcy Przesieki bronią wodospadu 23.07.07, 09:31
          Przedwczoraj byłem na tym wodospadzie na rowerze. Dla tych co nie widzieli tego
          miejsca powiem że w tej okolicy wszystko kręci się koło turystyki, jest dużo
          nowych knajp, pensjonatów, sporo turystów, za to mało samochodów bo to wszystko
          w większości jest przeznaczone dla pieszych i rowerzystów. Czyli w sumie cisza,
          spokój, świeże powietrze i inne rzadko spotykane rzeczy we Wrocławiu.
          Podgórzyn, Przesieka, Borowice i inne okoliczne miejscowości ma na kilometr
          kwadratowy więcej scieżek rowerowych niż cały "przyjazny" rowerzystom Wrocław
          razem wzięty. Mówiąc krótko: jak mi tam ktoś postawi jakąś elektrownię to mu ją
          wysadzę w powietrze. Amen
          • Gość: Malutki Re: Mieszkańcy Przesieki bronią wodospadu IP: *.dsl.teksavvy.com 25.07.07, 22:31
            Zabierz mnie ze sobą, jak będziesz szedł ją wysadzać.
    • Gość: romanek Re: Mieszkańcy Przesieki bronią wodospadu IP: 212.75.114.* 23.07.07, 09:19
      A któż to jest ten inwestor poznański? Czyżby z rodu kluczyka?
    • 1410_tenrok Po zaprojektowaniu obwodnicy Augustowa przez do- 23.07.07, 09:54
      line Rospudy, jest to naturalna konsekwencja hasła "Kraj musi sie rozwijać, a
      ochrona środowiska jest tylko przeszkodą na naszej drodze" (słowa J.K.).
    • wiev Re: Mieszkańcy Przesieki bronią wodospadu 23.07.07, 10:16
      Najgorsze w tym wszystkim jest to, że - z tego co wiem - w Polsce urzędnicy
      nie odpowiadają za swoje decyzje. Bo przeca jakiś - za przeproszeniem - imbecyl
      wydał zgodę czy przyjął projekt na taką inwestycję.

Znam to miejsce dobrze i bardzo by było szkoda, gdyby inni nie mogli już go
      zobaczyć w stanie takim, w jakim jest teraz.
    • Gość: Leppiej Przeplyw minimalny? IP: *.ija.csic.es 23.07.07, 10:18
      Marzenia scietej glowy. Wystarczy popatrzec na Pomorze czy Swietokrzyskie,
      gdzie rzeki ponizej zapor wysychaja. Delikwent po prostu nie moze dopuscic aby
      mu cala woda zeszla, a tak by sie stalo, gdyby przez dluzszy okres suszy
      wypuszczal wiecej niz doplywa. To sie nazywa "mala retencja" - ja trzymam wode,
      a ci co ponizej maja kamienie i pìasek.
      • Gość: czytelnik Re: Przeplyw minimalny? IP: *.vast.net.pl 23.07.07, 10:32
        Przylaczam sie do protestu. Urzednicy interpretuja przepisow o ochronie
        srodowiska w/g wlasnego widziemisie. W zakres ochrony wchodzi tez ochrona
        krajabrazu. Elektrownie mozna budowac tez tam, gdzie przed wojna znajdowaly
        sie min. mlyny wodne. A takich miejsc w kraju jest wiele.
    • chateau Re: Mieszkańcy Przesieki bronią wodospadu 23.07.07, 11:07
      Może jeszcze apartamentowiec na Ślęży, co?!?
      Jak szaleć to szaleć :/
    • Gość: duch gór Re: Mieszkańcy Przesieki bronią wodospadu IP: 81.15.171.* 23.07.07, 11:50
      Jakoś przy wodospadzie Szklarki w Szklarskiej Porębie od czasów niemieckiego
      właściciela schroniska działała elektrownia wodna i nikomu to nie
      przeszkadzało. I woda nie wyschła i prąd był. No cóż Niemcy potrafili pogodzić
      ekologię z cywilizacją już w poczatkach XX wieku. Nie wiem czy elektrownia
      działa nadal bo nie byłem przy tym wodospadzie - targowisku próżności na
      terenie KPN, już chyba z 10 lat.
      • Gość: Leppiej Re: Mieszkańcy Przesieki bronią wodospadu IP: *.ija.csic.es 23.07.07, 12:23
        No wiesz, za Austriaka wydobywano w Tatrach rudy zelaza i (chyba) antymonu,
        ktore przerabiano na miejscu. Tez reaktywowac?
      • Gość: LS Re: Mieszkańcy Przesieki bronią wodospadu IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.07.07, 15:13
        Elektrownia na Szklarce cały czas działa :-)
    • allspice Mieszkańcy Przesieki bronią wodospadu 23.07.07, 12:06
      To miejsce nalezy promować a dzisiaj bronić.
      • Gość: ostrz Re: Mieszkańcy Przesieki bronią wodospadu IP: *.jelfa.com.pl 27.07.07, 14:32
        Nawet jeśli inwestycja powstanie to wiele osób bardzo szybko doprowadzi do jej
        likwidacji, oczywiście przede wszystkim na drodze prwnej ze znaczną stratą dla
        iwestorow i decydentów. Bronic należy Polskę przed ludżmi wydającymi takie
        decyzje, mogą być wprzyszłości bardzo niebezpieczni dla Polski
    • Gość: tommy Natura 2000 IP: 195.205.44.* 23.07.07, 12:26
      Przesieka wraz z wodospadem leży na obszarze należącym do programu Natura 2000.
      Przynajmniej tak wynika z mapki pod tym linkiem skocz.pl/n2000
      Można i trzeba to wykorzystać w obronie wodospadu.
    • Gość: golmark Mieszkańcy Przesieki bronią wodospadu IP: *.lanet.net.pl 23.07.07, 12:56
      Witam. Znam to miejsce niezwykłe, w powietrzy skwar a woda lodowata. Unikalny mikroklimat, jedna z atrakcji okolicy - dobrze, że jest w tym gronie prawnik - pokaże tym cwaniaczkom zza biurek za co nie powinni brać pieniędzy.
      A tak na marginesie - wyliczenia ilości przepływającej wody są chyba dla kwietnia lub maja , gdy topnieje śnieg w górach.
      Jeśli teren jest objęty programem Natura 2000 to należy zwolnić poszczególnych urzędników za niedopełnienie obowiązków służbowych i narażenie gminy na łatwo policzalne straty materialne spowodowane spadkiem ruchu turystycznego. Należy wymienić każdego z imienia i nazwiska i funkcji jaką pełni w łańcuszku decyzyjnym !
      • Gość: tom Re: Mieszkańcy Przesieki bronią wodospadu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 16:25
        lapy precz od wodospadu!
        • fleicher Re: Mieszkańcy Przesieki bronią wodospadu 23.07.07, 17:58
          W artykule pisze że "że w czasach, gdy tereny te były niemieckie, w czasach
          suszy do wodospadu doprowadzało się wodę specjalną śluzą"więc istnieje
          morzliwość zwiększenie ilości przepływającej wody to może zrobić tak żeby i
          elektrownia działała i wodospad był nie naruszony?
      • Gość: and Re: Mieszkańcy Przesieki bronią wodospadu IP: *.jelfa.com.pl 27.07.07, 13:49
        Trzeba wystąpić jak najszybsze odwołanie tych urzędników na odpowiedniej drodze
        formalnej
    • ytaka Re: Mieszkańcy Przesieki bronią wodospadu 23.07.07, 17:44
      Już posłałam swoje parę groszy elektronicznie, może i urzędnicy kasują te maile
      bez czytania ale jak przyjdzie ich kilka setek dziennie to może choć zauważą że
      nie jest tak pięknie jak się widzi przy kawusi i papierosku!
      A w pierwszy weekend sierpnia jest w Szklarskiej kolejna Giełda Piosenki
      Studenckiej, trochę narodu przybędzie i to nie tylko aktualnych studentów...
      Oj ruszy narodek, ruszy!
      bo to już podobna inwestycja w Karpaczu była i jest, tak jak i rzeczka na
      której siłownia powstała, to znaczy: siłownia jest, rzeczka była!!!
      Oj mają powody sie obawiać wszyscy kochający naturę. Podgórną może czekać ten
      sam los!!
      Tam gdzie w grę wchodzi kasa, w tym kraju rozsądek nie tylko zasypia, on ginie
      brutalnie rozdeptany buciorami!
      Szkoda, że jestem tak daleko!!! Ale i tak zrobię co mogę choćby tylko miałosię
      to ograniczyć do zbierania podpisów od znajomych i ich znajomych...niemców;)
      Jak ktoś już to na forum stwierdził, obciach na cały świat!!!!!!
    • ytaka NIE TYLKO Mieszkańcy Przesieki bronią wodospadu 23.07.07, 17:45
      Już posłałam swoje parę groszy elektronicznie, może i urzędnicy kasują te maile
      bez czytania ale jak przyjdzie ich kilka setek dziennie to może choć zauważą że
      nie jest tak pięknie jak się widzi przy kawusi i papierosku!
      A w pierwszy weekend sierpnia jest w Szklarskiej kolejna Giełda Piosenki
      Studenckiej, trochę narodu przybędzie i to nie tylko aktualnych studentów...
      Oj ruszy narodek, ruszy!
      bo to już podobna inwestycja w Karpaczu była i jest, tak jak i rzeczka na
      której siłownia powstała, to znaczy: siłownia jest, rzeczka była!!!
      Oj mają powody sie obawiać wszyscy kochający naturę. Podgórną może czekać ten
      sam los!!
      Tam gdzie w grę wchodzi kasa, w tym kraju rozsądek nie tylko zasypia, on ginie
      brutalnie rozdeptany buciorami!
      Szkoda, że jestem tak daleko!!! Ale i tak zrobię co mogę choćby tylko miałosię
      to ograniczyć do zbierania podpisów od znajomych i ich znajomych...niemców;)
      Jak ktoś już to na forum stwierdził, obciach na cały świat!!!!!!
      • Gość: A Re: NIE TYLKO Mieszkańcy Przesieki bronią wodospa IP: *.jelfa.com.pl 27.07.07, 14:23
        WSZYSCY ROZSĄDNI LUDZIE BRONIĄ WODODPADU PRZESIEKI I ROWNOCZEŚNIE MĄDREJ I
        PRAWORZĄDNEJ POLSKI
    • Gość: Oktoberfest Warto poprzeć ten protest! IP: *.core.lanet.net.pl 23.07.07, 18:08
      www.przesieka.pl/wodospad/index.html

Wodospad Podgórnej to jedno z najbardziej urokliwych miejsc w Karkonoszach:

karkonosze.ournet.pl/Foto/moje/2005/kwiecien/wodospad_podgornej_01.jpg
      www.spdgniazdo.pl/grafika/wodospad.gif

• Gość: joanna_bo Mieszkańcy Przesieki bronią wodospadu IP: *.toya.net.pl 23.07.07, 18:53
      Ludzie... co się dzieje w tym kraju... starch się bać. Przyjeżdzam do Przesieki od kilku lat w maju i nie wyobrażam sobie aby coś mogło się przytrafić WODOSPADOWI PODGÓRNEJ. Czy urzędnik wydający decyzję w ogóle był przy wodospadzie ... widział że mieszkańcy Przesieki żyją z turystyki??
      CZy wiecie że niżej wzdłuż biegu Podgórnej, wpada do niej Myja i wspólnie niosą więcej wody ? Jeszcze ok. 500 m niżej są ruiny starej elektrowni wodnej, prawdopodobnie poniemieckiej... dlaczego tam nie można zbudować elektrowni a nie niszczyć odrobinę piękna zagubionego w górach??
      Z tego co wiem Niemcy wykorzystywali Podgórną do napędzania kuźni ale na odcinku poniżej dopływu Myii.
      • fleicher Re: Mieszkańcy Przesieki bronią wodospadu 23.07.07, 19:23
        W artykule pisze że "że w czasach, gdy tereny te były niemieckie, w czasach
        suszy do wodospadu doprowadzało się wodę specjalną śluzą"więc istnieje
        morzliwość zwiększenie ilości przepływającej wody to może zrobić tak żeby i
        elektrownia działała i wodospad był nie naruszony?

• Gość: ja Mieszkańcy Przesieki bronią wodospadu IP: 213.178.209.* 23.07.07, 20:45
      poznaniaku ziemniaki kopac u siebie won z karkonoszy i slaskiej ziemi
    • Gość: Z. Bilski - Bilon Mieszkańcy Przesieki bronią wodospadu IP: *.toya.net.pl 23.07.07, 20:52
      Od wielu lat oglądam wodospad w różnych barwach, w zależności od pory roku, pory dnia i zawsze robił na mnie wrażenie,(a wędrowałem po wszystkich większy pasmach górskich w Polsce), po raz pierwszy zobaczyłem wodospad na początku lat dziewięćdziesiątych. Dotarłem do wodospadu z grupą harcerzy własnego hufca z bazy obozów wędrownych (położonej koło leśniczówki Jedlinki na zboczu Kowarskiego Grzbietu), i od tej pory co roku przebywaliśmy nad wodospad aby się wykapać (cały dzień marszu) i to z inicjatywy harcerzy. Pokazaliśmy wodospad również odwiedzającym naszą bazę grupą zagranicznym zawsze wywoływał zachwyt i radość że można go dotknąć wejść do wody, i popływać w misce erozyjnej.
      Obecnie opiekuję się Harcerską Bazą Karkonoska Komendy Hufca Łódź – Śródmieście (znajdującą się w byłym budynku szkoły), i wielokrotnie pokazywałem Wodospad Podgórnej jak i sam potok różnym grupą i zawsze budził on podziw wszystkich.
      W tym roku podczas wizyty w gminie widziałem pismo w sprawie zezwolenia wodno prawnego, a wzdłuż Podgórnej i Myj widziałem ślady prac geodezyjnych związane z pomiarem potoków, ale myślałem ż prace tę są związane z odbudową starego młyna i ewentualnym uruchomieniu tam elektrowni, lud odbudowa starej elektrowni położonej między uszkodzonym jazem a ujściem Myj do Podgórnej. Takie położenie elektrowni zapewniło by większy przepływ wody – z dwóch potoków, a spadek od ujścia Myj do Podgórnej do starego młyna jest bardzo duży. Pomysł pobierania wody powyżej wodospadu jest barbarzyństwem w tym roku byłem w Przesiece w styczniu, kwietniu, maju i czerwcu i niestety przepływ wody był mały, w tym roku były bardzo małe opady śniegu i nie zasiliły one górskich potoków podczas wiosennych roztopów.
      Sam pomysł pod jest absurdalny względem ekonomicznym, elektrownia przyniesie jakieś nieduże zyski ekonomiczne jednej osobie, a może przyniesie Przesiece duże straty, straci ona największą atrakcje tak potrzebną do powrotu Przesieki do dawnej świetności.
      Moim zdaniem należy zastanowić się czy wodospad nie został wpisany do rejestru zabytków przyrody, a jeżeli nie to postarać się o wpisanie go do takiego rejestru jeżeli istnieje taka możliwość.
      A tak na końcu proponuje zastanowić się na jeszcze jednym tematem dotyczącym wody w gminie, dlaczego Zbiornik Sosnówka jest obszarem zamkniętym, a przecież wykorzystanie tego zbiornika rekreacyjnie znacznie by wzbogaciło atrakcyjność turystyczną gminy, podobny pomysł ochrony istniał w przypadku Zbiornika Sulejowskiego na rzece Pilicy który stanowi zbiornik wody pitnej dla Łodzi na szczęście go nie zrealizowano, i pełni on obecnie również funkcje rekreacyjne.
      Pomyślcie o tym pięknym widoku żagli w podnóża Gór Olbrzymich.
    • Gość: MARTA Mieszkańcy Przesieki bronią wodospadu IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 23.07.07, 21:50
      BYŁAM W PRZESIECE WODOSPAD NAPRAWDE DODAJE UROKU TEJ MIEJSCOWOŚI
    • Gość: flame Re: Mieszkańcy Przesieki bronią wodospadu IP: *.chello.pl 23.07.07, 22:07
      Upłynęło aż 10 lat od pobytu w Przesiece, ale to urokliwie miejsce trudno zapomnieć. Szkoda byłoby tego wodospadu.

Niestety ta sytuacja pokazuje jak nielogiczne są postulaty ekologistów.
      Inspirowana tą ideologią Bruksela wyznacza obowiązkowe wskaźniki procentowe produkcji energii z odnawialnych źródeł. Żeby spełnić te wyśrubowane limity trzeba będzie coraz mocniej ingerować w środowisko. Stąd wiatraki na szlakch przelotowych ptaków wędrownych czy elektrownie wodne na górskich potokach.
      Liczy się efektywność, a praw fizyki i uwarunkowań geograficznych nie uda się przeskoczyć urzędniczą decyzją.
    • Gość: ekol uratować, nie zabudować IP: *.chello.pl 23.07.07, 23:44
      Czy ktos widział żeby zabierać wodę która zasila wodospad? Ocalić wodospad.
    • wuit Re: Mieszkańcy Przesieki bronią wodospadu 24.07.07, 01:00
      I tak już niedużo wody przepływa w porównaniu z <a
      href="www.jelonka.com/binary/aktualnosci/2007/07/17/podgorna/01.jpg"
      target="_blank">okresem przedwojennym</a>

A tak jest dziś
      • Gość: Oktoberfest Żywioł Podgórnej - sierpień 2006 IP: *.core.lanet.net.pl 24.07.07, 07:02
        I tak już niedużo wody przepływa w porównaniu z <a
        href="www.jelonka.com/binary/aktualnosci/2007/07/17/podgorna/01.jpg"
        target="_blank">okresem przedwojennym</a>
        A tak jest dziś

A tak było w powodziowym sierpniu ubiegłego roku:

www.przesieka.pl/zdjecia/historia/powodz2006/index.html

Brońmy tego wodospadu!

• Gość: Delfin Mieszkańcy Przesieki bronią wodospadu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.07.07, 07:55
      Ludzie przecież tyle wody ile wpłynie do rury tyle samo musi wypływać !!!
      Nie dajmy sie zwariować. Woda nie bedzie przetwarzana na pare uchodzącą w powietrze.
      • Gość: Mici Re: Mieszkańcy Przesieki bronią wodospadu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.07.07, 18:46
        Nie doczytałeś artykułu kolego, a już masz swoje zdanie. Problem nie w tym ,że
        nie lubimy elektrowni, ale w jej lokalizacji - pobór wody nad wodospadem, a
        odpływ pod wodospadem - wniosek - brak wody w wodospadzie.
    • Gość: ja_brzoza Mieszkańcy Przesieki bronią wodospadu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.07, 13:09
      Owszem, elektrownie wodne sa ekologiczne i same w sobie nikomu nie szkodza lecz
      w przypadku Podgornej problem polega na planowanym UMIEJSCOWIENIU inwestycji-
      otoz, prawie 3kilometrowy podziemny rurociag srednicy 40cm bedzie przechwytywal
      ponad 70% wody juz 2KM NAD WODOSPADEM i przesylal ja omijajac koryto potoku do
      elektrowni wybudowanej KILOMETR PONIZEJ WODOSPADU na dzialce zakupionej przez
      inwestora Bartlomieja B. polozonej tuz przy Osrodku Wypoczynkowym Energetyki
      Poznanskiej "Na Wzgorzu" przy ul. DROGA DO WODOSPADU 12, heh.. Czy zaufacie
      bezwzglednemu zachlannemu biznesmenowi i urzednikom powtarzajacym, ze tak duzy
      pobor wody nie wplynie w zaden sposob na dotychczasowy wyglad kaskad i kotla
      eworsyjnego wodospadu?? Podgorna choc nurt ma rwacy to juz teraz jest
      niewielkim i plytkim potokiem. Jestem wlasnie w Przesiece, posiadam kopie
      wszystkich decyzji.. Sprawa wyglada bardzo powaznie. Walczymy! Przylaczcie sie
      www.przesieka.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka