karpis1 30.07.07, 10:09 witam, mam pytanie do księgowych - założyłam nową firmę i zakupiłam sprzęt komputerowy z oprogramowaniem za kwotę 5124 zł. W jaki sposób księguję taki zakup w koszty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ASKA Re: pytanie do księgowych IP: 213.25.67.* 30.07.07, 14:50 wpisz do ewidencji srodkow trwalych a kosztem jest miesieczny odpis amortyzacyjny Odpowiedz Link Zgłoś
adriana-p Re: pytanie do księgowych 30.07.07, 19:07 to nie takie proste! zależy jakie oprogramowanie. jeśli system operacujny to tak. ale jesli inne programy, to osbno i w zalezności od ceny koszt albo WNiP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: pytanie do księgowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 23:00 możesz też skorzystać z nowej "ulgi" uprawniającej do jednorazowego umorzenia ŚT, czyli zaliczenia w koszty w momencie zakupu (komputera z systemem operacyjnym - bez dodatkowych programów typu Office, antywirus one są Wartością Niematerialną i Prawną i umorzane są wg normalnych zasad). Łączna kwota takich odpisów nie może przekroczyć 50000 EUR i można skorzystać przy zakupie ŚT z grupy 2-8 bez samochodów osobowych Odpowiedz Link Zgłoś
karpis1 Re: pytanie do księgowych 31.07.07, 09:06 Dziękuję za informację. O jednorazowej amortyzacji ktoś mi wspominał, ale chciałam się upewnić, czy rzeczywiście tak można zaliczyć w koszty. Na fakturze jest zapis "Notebook z oprogramowaniem" bez wyszczególniania pozycji- tym oprogramowaniem jest VISTA Biznes (jest sprzedawany łącznie z notebookiem) oraz program antywirusowy. Odpowiedz Link Zgłoś