Dodaj do ulubionych

Badanie PET-em już za darmo

01.08.07, 15:47
Juz z przerazeniem wyobrazam sobie wizyty rzesz hipochondrykow chcacych sobie
wykonac PET, bo podejrzewaja u siebie raka. Juz jutro rano albo nawet dzis po
poludniu w gabinetach lekarzy rodzinnych zjawi sie kilkuset chetnych. Do
konca tygodnia na biurku konsultanta wojewodzkiego, po bardzo nieprzyjemnej
filtracji sensu tych oczekiwan przez lekarzy rodzinnych, wyladuje z 200
takich skierowan. Serdecznie Panu , Panie Konsultancie , wspolczuje.
Chociaz oczywiscie bardzo fajnie, ze takie badanie jest dostepne we
Wroclawiu :-))))
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość Re: Badanie PET-em już za darmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 16:43
      a mnie ciekawi to zdanie: "diagnostyka jest droga"
      a zwłaszcza jaki w cenie badania udział mają koszty tzw zmienne - obsługa,
      energia itp, a jaki - koszty stałe jak amortyzacja urządzenia
      bo kontrakt na 100 badań - to i straszne i śmieszne
      jeśli wziąć pod uwagę koszty leczenia zbyt późno zdiadnozowanego nowotworu...
      • Gość: mm Re: Badanie PET-em już za darmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 16:54
        Niech ci tzw.hypochondrycy,których wcale nie mało "dofinansują"kasę pracowni
        PET.Co tam limity z NFZ.
        • Gość: Bo Re: Badanie PET-em już za darmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 22:13
          Niech ci tzw.hypochondrycy,których wcale nie mało "dofinansują"kasę pracowni
          PET.Co tam limity z NFZ.

Co niektórym widzę, że coś na mózg padło.
          O co Wam chodzi z tymi hipochondrykami? Jeśli ktoś ma uzasadnione podejrzenie,
          że coś się dzieje nie tak to ma prawo do badania. Czasami nowotwór rozwija się w
          tempie ekspresowym, 3-6 miesięcy. Choć to może drogie badanie, to osoby z grupy
          ryzyka powinny robić sobie takie badanie raz na 2 lata. To czy pacjent dostanie
          skierowanie wiele zależy od dobrej woli lekarza, a nie racjonalnych przesłanek.
          Przy 100 skierowaniach może zdecydować i...koperta :]
          • osmiol a co to znaczy? 02.08.07, 01:57
            ze ktos ma uzasadnione podejrzenie? Swedzi go pieta, czy przeczytal w
            niedzielnym poradniku dla rolnika-emeryta? Ja tam zawsze myslalem, ze
            podejrzenia w sprawie chorob to powinni miec lekarze na podstawie wywiadu,
            przeprowadzonych badan, postepow w leczeniu... a tu prosze! pacjent ma
            podejrzenie - robimy badanie! Ciekaw jestem kiedy wreszcie odbiora tej bandzie
            w bialych kitlach monopol na wypisywanie recept? No , bo jak to tak - jak
            Chrabaszczowa bierze na serce pimpindol to czemu ten konowal mi nie chce go
            przepisac? Pimpindol jest najlepszy! Sama chce kupowac! Wiec jak ten
            niedopalek, znaczy sie pet , ma mi znalezc raka - dawac go tu!
            • Gość: hip hop Ty Osioł powinieneś się nazwac a nie osmiol. Swoją IP: *.crowley.pl 23.07.08, 14:13
              żółć zbadaj bo zachowujesz się jak zasmarkany histeryk. Te twoje "złote myśli" wzbudzają
              obrzydzenie do ich autora. Współczuję bardzo twojej rodzinie- ona niestety, nie mogła
              wybierać, jest na ciebie skazana.
            • Gość: podejrzewająca Re: a co to znaczy? IP: *.as.kn.pl 05.08.10, 14:18
              Jakbym tak jak ty chciałbyś ufała lekarzom, a nie przeczuciom, to by
              mi nie wykryto 3,5 cm guza mózgu, ośle. Czasami wywiad jest przez
              lekarza i to specjaliste (neurologa) bagatelizowany i nawet sugestie
              innych lekarzy krytykowane. Dopiero kolejne sugestie lekarzy o
              innych specjalnościach niz ten co nie chciał dać skierowania na
              badanie i wizyta u innego neurologa zaskutkowała skierowaniem na
              badanie. Jakby nie mój upór to nadal bym się bujała z nowotworem
              może już 4 lub 5 centymetrowym w głowie. Teraz jestem po operacji i
              byćmoże przed dalszym leczenie. A wg lekarza objawy podane w
              wywiadze i samo standardowe badanie neurologiczne nie uzasadniało
              skierowania. Dopiero jakbym przestała mówić albo ruszać ręką to by
              było uzasadnienie. Ale wtedy mogłoby być za późno. A nie mam
              niewiadomo ilu lat tylko trochę ponad 30 i roczne dziecko do
              wychowania. Także trzeba walczyć o swoje życie, choćby na podstawie
              przeczuć. Konowały zdarzają się w każdym zawodzie...
      • osmiol a to jest polski wynalazek! 01.08.07, 18:12
        ja kupisz auto za 100tys zlotych i bedziesz jezdzil na dzialke raz w tygodniu
        10 km w dwie strony , to po roku dmuchniesz cale 1000, po 5 latach spalisz
        paliwka za 2000zl, za przeglady zabulisz z 4000zl, za ubezpieczenia z 10 tys.
        Jak sprzedasz auto za 50% wartosci to dobrze. Czyli przejechanie 5000km
        kosztowac Cie bedzie ...tak! 66 tysiecy zlotych.Czyli ponad 30zl za
        kilometr.Wiec taniej byloby wozic grabie i sliwki wynajeta limuzyna. oczywiscie
        wydales wlasne pieniadze na samochod wiec to Twoja sprawa skoro Cie stac.
        A PET kupuje sie za panstwowe, czytaj niczyje pieniadze. Kosztuje toto z 20
        milionow zlociszy i po 10 latach wypada wypierniczyc na zlom. Robiac przez ten
        czas 1000 badan za jedno bulisz 20 tysiecy i to nie liczac kosztow personelu,
        wymienialnych materialow, klimatyzacji pomieszczenia i jego przystosowania itp
        itd. Aby wiec takie inwestycje mialy sens nalezaloby wykonywac minimum 20 razy
        tyle badan. To wcale nie duzo! Raptem 6 na dobe. Koszt pojedynczego mozna
        ustalic wtedy na poziomie 2000zl i stac byloby ludzi nawet na prywatne
        badanie...no pewnie nie wszystkich, ale auto-casco do byle autka za 40tys
        rocznie kosztuje wiecej, wiec jak potrzeba zadbac o wlasne zdrowko - znalazloby
        sie.
        • Gość: m za darmo ? IP: *.magma-net.pl 01.08.07, 19:42
          W zeszłym roku wybuliłem ponad 5000 na NFZ. Mógłbym w razie potrzeby chyba
          skorzystać z tego PET-a. I tylko niech mi nikt nie pisze że za darmo!
          • osmiol Statystycznie moze i sporo 02.08.07, 01:53
            ale praktycznie...hmmm...jak masz zone i dwoje dzieci to na PET kosztujacy
            faktycznie 40 tysiakow od lebka (jak napisal komentator powyzej) musisz wplacac
            taka skladke przez...coz ...niestety ponad 30 lat. Oczywiscie nie korzystajac z
            innych dobrodziejstw "bezplatnej" opieki zdrowotnej: porodow, szczepien itd
            itp. Okrutna ta prawda. Ale nie przejmuj sie , sa tacy , co placa mniej niz Ty
            rocznie przez cale zycie( np rolnicy) i oni pierwsi zakrzykna aby u ich 88-
            letnich matek PET-em diagnozowac przyczyny zaburzen pamieci...no taka to
            przedziwna rzeczywistosc.
        • Gość: Egghead Re: a to jest polski wynalazek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 01:50
          Nazbyt to optymistyczne. Przecież tam nie ma nawet akceleratora! Zatem izotopy
          do każdego badania należy przewozić helikopterem. Zatem już tu kalkulacja się wali.
          Frapuje mnie to zdanie: "PET-CT jest znacznie skuteczniejszy niż rezonans
          magnetyczny". Pomijam niefachowy termin "skuteczniejszy", choć redaktor mógłby
          sprawdzić, że ma większą czułość a mniejszą specyficzność. Natomiast samo zdanie
          jest chyba wzięte z ulotki reklamowej :) Są sytuacje, gdy PET jest niezbędny i
          są tysiące sytuacji, gdy lepszy jest rezonans magnetyczny. Po prostu PET to
          specyficzne badanie, coś jak usługa skanowania szóstego szwu w podeszwie. Nie
          każdy tego potrzebuje, limit 100 badań powinien spokojnie dla mieszkańców
          regionu wystarczyć.
          Zaś osoby podejrzewające u siebie nowotwór powinny przede wszystkim zgłosić się
          do lekarza, a nie stawiać sobie diagnozę i wyznaczać ścieżkę diagnostyczną. Ale
          w Polsce każdy jest lekarzem, politykiem no i na sporcie się zna ;-)
          • Gość: do egghead Limit 100 badań powinien wystarczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 08:13
            "According to Thakur, Japan now has approximately 300 PET and PET/CT scanners",
            (ludność Japonii to około 126 mln.)
            "Najpierw ogarnął mnie śmiech pusty,
            A potem litość i trwoga"

Tata co cyta Tacyta.
        • taxi.wroclaw Re: a to jest polski wynalazek! 24.07.08, 15:32
          Wrocławski PET jest zakupiony za środki prywatnej spółki i jest jej własnością.
          Pracuje w państwowym budynku "Akademii Medycznej" na dzierżawionej powierzchni.
          Dotychczas żadnej PAŃSTWOWEJ instytucji służby zdrowia nie przyszedł do głowy
          taki zakup. Mamy więc moralny dylemat. Czy lepiej jest mieć taki prywatny z
          możliwością skorzystania w ramach NFZ w uzasadnionych przypadkach, czy lepiej
          dojechać sobie do Białegostoku lub Warszawy i liczyć na prawdziwy cud?
    • Gość: JM Badanie PET-em już za darmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 22:18
      Za darmo to się dostaje w zęby na przystanku. Badanie PET-em kosztuje około
      40000 PLN. PET nie może zastąpić ani tomografu, ani rezonasu. Służy zupełnie do
      czego innego. I nie jest taką cudowną metodą, badania PET-em obarczone sa dużą
      ilością błędów. Stawianie teraz PET-ów w każdym mieście wojewódzkim jest niczym
      innym jak skokiem na kasę!
    • Gość: zenada Re: osmiol twoja era to IP: *.blt.pl 01.08.07, 22:20
      osmiol napisał:
      kamien łupany!!:-(
      > Juz z przerazeniem wyobrazam sobie wizyty rzesz hipochondrykow chcacych sobie
      > wykonac PET, bo podejrzewaja u siebie raka. Juz jutro rano albo nawet dzis po
      > poludniu w gabinetach lekarzy rodzinnych zjawi sie kilkuset chetnych. Do
      > konca tygodnia na biurku konsultanta wojewodzkiego, po bardzo nieprzyjemnej
      > filtracji sensu tych oczekiwan przez lekarzy rodzinnych, wyladuje z 200
      > takich skierowan. Serdecznie Panu , Panie Konsultancie , wspolczuje.
      > Chociaz oczywiscie bardzo fajnie, ze takie badanie jest dostepne we
      > Wroclawiu :-))))
      • angorek Re: osmiol twoja era to 01.08.07, 23:22
        podobno badnie prywatne ma kosztować ok.4500 zł. Z NFZ będą niestety
        refundowane badania tylko w ściśle określonych przypadkach. Nie ma więc moy o
        rzekomych hipochondrykach. Dla chorych z nowotworem jest niesamowicie potrzebne
        badanie. Szczegóły znalazłam na www.pet-ct.euromedic.pl
      • osmiol a mozna jasniej? 02.08.07, 01:46
        dlaczego? Ze ciesze sie, ze bedzie we Wroclawiu PET, czy , ze mam swiadomosc
        absurdalnych oczekiwan przecietnego pacjenta?
        • Gość: giewont Re: a mozna jasniej? IP: 217.153.42.* 02.08.07, 13:38
          Smiol - Ty to się na pewno rozchorujesz, zeżre cię złość i nienawiść!
    • Gość: Wacek Re: Badanie PET-em już za darmo IP: 82.152.154.* 23.07.08, 13:43
      W Danii PET stoki w prawie kazdym szpitalu, a osoby o podwyzszonym ryzyku (
      zachorowania w rodzinie ) maja darmowe badania okresowe. Dawno sie zorientowali
      , ze szybko diagnoza to tansze leczenie. My niestety jestesmy pod tym wzgledem
      10 lat za zachodnia Europa i 30 za Kanada , Australia i USA.
    • Gość: aaaaa Re: Badanie PET-em już za darmo IP: 82.160.224.* 09.11.08, 16:39
      ŚMIECH NA SALI !)) 100 badań ,przecież wszyscy wiemy jakie są potrzeby,???????????????
    • Gość: gdzie logika? Re: Badanie PET-em już za darmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 19:06
      Jestem młoda, nie odczuwam żadnych dolegliwości. Ale może we mnie
      tli się już choroba nowotworowa? A może zachoruję na chorobę
      Alzheimera? Nie mam objawów, ale może PET już wykaże? Chcę się
      znależć w tej grupie szczęśliwej setki. Do takich nienajmądrzejszych
      wniosków można dojść po przeczytaniu tego artykułu. I jeszcze trzeba
      dodać, że badania refunduje NFZ już obecnie, że PET działa też w
      Poznaniu, być może w jeszcze innych miastach. Niedokładność,
      nierzetelność, czy ukryta reklama?
      • Gość: pe Re: Badanie PET-em już za darmo IP: *.magma-net.pl 10.11.08, 04:13
        Nikt nie będzie przy takim śmiesznym limicie używał PET do diagnostyki chorych, którym się coś wydaje, tylko i wyłącznie do kontroli postępów leczenia, sprawdzania przerzutów itp. Przy tak żałosnym limicie można tylko pomarzyć o darmowych badaniach przesiewowych.
    • Gość: hmmm osmiol ..lekarze to raczej idioci czy IP: *.dsl.teksavvy.com 09.11.08, 21:56
      lapowkarze?????? Inaczej nie wyobrazam sobie kto wypisywalby te
      bezzasadne skierowania....A moze beda korzystac z tych badan
      wylacznie lekarze i ich rodzinki????
    • Gość: ela Re: Badanie PET-em już za darmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 19:31
      Wczoraj byłam z moim bratem na badaniu PET i jestem bardzo zadowolona z
      przebiegu badania,odbyło sie bardzo szybko i bez żadnych komplikacji.U mojego
      brata wykryto nowotwór.W zeszłym roku przeszedł operacje,ale żeby podjąć dalsze
      leczenie potrzebne było badanie PET aby lekarze zdecydowali co dalej?Dlatego
      uważam,że z tego badania powinni korzystać osoby z zaawansowaną chorobą a nie
      osoby podejrzewające raka!!!
      • Gość: DORNIKA5 Re: Badanie PET-em już za darmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.09, 22:20
        Droga Elu! Czy możesz napisać, w jaki sposób dostać się na to
        badanie? Bardzo mi na tym zależy... U mojej przyjaciółki wykryto
        czerniaka złośliwego, znamię usunięto, niestety był to już przerzut.
        Zachodzi poważna obawa, że nowotwór umiejscowił się w narządach
        wewnętrznych. Nie wiemy, jak się do tego zabrać... Od czego
        zacząć??? Przyjaciółka była u onkologa, zlecił jej wykonanie PET ale
        nie dał żadnych wskazówek. Proszę o pomoc...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka