Dodaj do ulubionych

Zaczęło się - petardy!

11.12.01, 00:10
Niestety - na Biskupinie już dziś dało się słyszeć odgłosy wybuchów petard.
Oznacza to, że sezon petardowy się zaczął, rozpoczął też działalność sklepik na
Olszewskiego oferujący te "cuda". Apeluję do rodziców - nie dawajcie swym
młodym forsy na petardy, a jesli już jesteście tacy tolerancyjni, to poradźcie
im, by szli sobie postrzelać (a przy okazji może i uszkodzić rączkę lub oczko)
na łąkę, nad Odrę. Dzisiaj myślałam, że wybuchł mi w domu piec gazowy! Nie
mówiąc o najważniejszym - mój pies jak co roku trząsł się ze strachu i nie
chciał wyjść na ogród. W trosce o zdrowie psychiczne naszych zwierząt domowych
i niektórych homo sapiens - apeluję o zaniechanie procederu petardowego na
ulicach Wrocławia! A do Sylwestra jeszcze daleko...
Obserwuj wątek
    • Gość: Jureek Re: Zaczęło się - petardy! IP: 62.8.156.* 11.12.01, 09:07
      Chyba są jakieś przepisy kodeksu wykroczeń o zakłócaniu spokoju, powodowaniu zagrożenia itp. Dałoby się je
      chyba zastosować wobec oetardowiczów. Trzeby tylko chcieć. Rozumiem dyspensę na sylwestra, ale żeby
      przez cały grudzień nie dać ludziom spokoju.
      A jeśli policji nie chce się uganiać za każdym strzelającym, to można by zastosować rozwiązanie niemieckie.
      Zakazać w ogóle sprzedaży petard poza kilkoma dniami przed Sylwestrem. Taki zakaz nie byłby chyba zbyt
      trudny do wyegzekwowania.
      Pozdrawiam
      Jurek
      • Gość: ktotam Re: Zaczęło się - petardy! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.12.01, 01:48
        obowiązuje zakaz odpalania petard w miejscu publicznym. Tak samo karana jest
        sprzedaż takich materiałow nieletnim ( i to z kodeksu karnego, a nie z kodeksu
        wykroczeń)
        A co do strzelających to należy tak długo dzwonić na policję,aż przyjadą.
        • isis! Re: Zaczęło się - petardy! 14.12.01, 00:09
          Gość portalu: ktotam napisał(a):

> A co do strzelających to należy tak długo dzwonić na policję,aż przyjadą.

Zanim się zdąży sięgnąć po słuchawkę, strzelający już się przeniosą na inną
          ulicę. Niewykonalne. A nawet gdyby - to co - aresztują małolatów?
          • Gość: ktotam Re: Zaczęło się - petardy! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.12.01, 00:07
            Najlepiej w ten sposób podejść do sprawy, najlepiej narzekać i nic nie robić.
            Jednak skoro przejdą na sąsiednią ulicę, to pewnie też będzie ich słychać.
            Ciekawe skąd wiesz, że sklepik przy Olszewskiego sprzedaje te cuda dzieciakom?
            • isis! Re: Zaczęło się - petardy! 15.12.01, 00:24

> Ciekawe skąd wiesz, że sklepik przy Olszewskiego sprzedaje te cuda dzieciakom?

Nie widziałam na własne oczy, że akurat dzieciakom, ale to jedyny sklepik w
              okolicy, a skądś przecież mają petardy. To nie tyle sklepik co stoisko w
              pawilonie na piętrze (przy pętli tramwajowej). Chyba, że kupują w
              hipermarketach...
              • Gość: ktotam Re: Zaczęło się - petardy! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.12.01, 00:30
                sprzedaż petard dzieciakom jest poważnym przestępstwem. Policja pewnie
                ucieszyła by się, gdyby ktoś znalazł się, kto widział, że petardy sporzedawane
                są dzieciakom
              • Gość: ktotam Re: Zaczęło się - petardy! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.12.01, 00:36
                Swoją drogą to współczuję. Mój pies bardzo boi się wybuchów. Dosyć gwałtownie
                reaguję, jeżeli to dzieje się przy nim. Dzwoninie na policję też pomaga, lecz
                związane to jest z podaniem swoich danych i późniejszym zeznawaniem, lecz wolę to
                niż gdzyby dzieciom miała satć się krzywda od fejewerków.
        • isis! Re: Zaczęło się - petardy! Ktotam... 17.12.01, 22:50

> obowiązuje zakaz odpalania petard w miejscu publicznym. Tak samo karana jest
          > sprzedaż takich materiałow nieletnim ( i to z kodeksu karnego, a nie z kodeksu
          > wykroczeń)

Dzisiaj w dzienniku było o tym, że wojewoda nowosądecki wprowadził taki zakaz. Z
          tego wynika, że nie jest to sprawa kodeksu wykroczen, lecz lokalnych praw. A czy
          u nas on też obowiązuje? Bo nie chciałabym się wygłupić, dzwoniąc do odpowiednich
          służb!!!
    • Gość: kiwas Re: Zaczęło się - petardy! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 11.12.01, 22:28
      A ja lubie sobie postrzelac,a tym bardziej w ucho jakiejs babci-np.isis,niech
      podskoczy az milo-sama radosc.Jestescie przewraźliwieni,po kiego licha pisac o
      petadrach jak na swiecie gina ludzie?
      • Gość: Gn0m Re: Zaczęło się - petardy! IP: *.dtvk.tpnet.pl 12.12.01, 00:18
        > Jestescie przewraźliwieni,po kiego licha pisac o petadrach jak na swiecie gina
        > ludzie?

Ot chociazby dlatego ze na ludzi ginacych na swiecie nic nie poradzimy zas z
        petardami, kto wie? Jak nie mozesz zrobic czegos duzego, zrob cos malego,
        zawsze lepsze to niz nic.
        A tak strzelisz jakiejs babci petarda w ucho, babcine serce juz nie te, zawali
        sie (czyt. zawalu dostanie) i bedziesz mial trupa. Uwierzysz wtedy ze czasem
        warto o malych rzeczach pomyslec? (ze juz o pourywanych palcach nie wspominam)
      • isis! Re: Zaczęło się - petardy! 13.12.01, 00:32
        Gość portalu: kiwas napisał:

> A ja lubie sobie postrzelac,a tym bardziej w ucho jakiejs babci-np.isis,niech
        > podskoczy az milo-sama radosc.

Kiwas, chyba cię dziś spotkałam. Miałeś plecaczek, czapeczkę z batmanem i
        czerwoną kurteczkę. Około 140 cm wzrostu i brak jedynek. Wracałeś ze szkoły i
        strzeliłeś mi petardą koło ucha. Wstydź się!
        • Gość: Krisqu Re: Zaczęło się - petardy! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.01, 19:16
          Trzeba zahamowac zrodla sprzedazy tych gowien. A tym fetyszom hukowym wrzucic
          kilka takich petard pod nogi gdzies na polu.( a i tam szkoda robaczkow i innych
          zyjatek)
          • Gość: lidia Re: Zaczęło się - petardy! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.12.01, 14:04
            Pamietam, ze kiedy jeszcze zyl moj s.p. pies, to jednego sezonu petargowego niemalze wysylysial z
            permenentego stresu. W nastepnym roku juz od polowy listopada dawalam mu syrop uspokajajacy z
            bromem (taki jak dla dzieci) i pomoglo.
            • Gość: ktotam Re: Zaczęło się - petardy! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.12.01, 21:02
              Mój też dosteje syropek, ale i tak telepie się, nawet szyneczki nie chce jeść.
              Tylko przytulanko i łasanie przez kilka godzin trochę pomaga
              • isis! Re: Zaczęło się - petardy! 16.12.01, 00:49
                W styczniu w okolicach Komandorskiej spotkałam panią z przedziwnym jamnikiem.
                Zupełnie bielutkim. Myślałam, że to albinos, ale nie pasowały mi oczy. Pani
                wyjasniła, że posiwiał w ciągu jednej nocy ze strachu - od odgłosów petard.
                Prawie się popłakałam.
                A co do sklepiku na Olszewskiego (przedstawiciela firmy Tripplex czy jakoś
                tak) - dziś byłam świadkiem naocznym kupowania fajerwerków przez grupkę około
                10 małolatów. Ale co miałam wtedy zrobić? Biec do budki i dzwonić po policję???
                Chyba zadzwonię do straży miejskiej, jak myślicie, da to coś?
                • Gość: ktotam Re: Zaczęło się - petardy! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.12.01, 10:52
                  Biedna psinka.
                  W przypadku, gdy widzisz, że ktos sprzedaje petardy nieletnim zadzwoń po
                  policję lub straż miejską. Jeżeli nawet nie złapią małolatów wystarczą zanania,
                  że byłaś tego świadkiem aby przeciwko takiej osobie wszcząc postepowanie i
                  cofnąć koncesję. Mało, że wybuchy peterd są uciążliwe dla otoczenia (pewnie z
                  Olszewskiego jest za dalego nad Odrę:)), ale co najważniejsze petardy są
                  niebiezpieczne dla tych dzieci.
                  Powodzenia i cichych dni:)
                  • Gość: lidia Re: Zaczęło się - petardy! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.12.01, 10:01
                    A swoja droga nie wydaje sie Wam dziwne, ze legalnie sprzedaje sie cos, czego nie mozna legalnie uzywac -
                    przeciez nasz wojewoda tez wprowadzil zakaz. A kiedy widze w hipermarkecie sterty petard sprzedawane
                    normalnie w hali, gdzie chodzą tysiące ludzi, to robie w majty ze strachu. Przeciez wystarczylbby jeden swirus
                    • Gość: Jajaccek Re: Zaczęło się - petardy! IP: *.chicago-03-04rs.il.dial-access.att.net 26.12.01, 12:20
                      Gość portalu: lidia napisał(a):

> A swoja droga nie wydaje sie Wam dziwne, ze legalnie sprzedaje sie cos, czego n
                      > ie mozna legalnie uzywac -

Mozna rownie zadac sobie pytanie-dlaczego reklama pysznej, legalnie produkowanej
                      wodeczki, jest nielegalna.?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka