Dodaj do ulubionych

Witam mieszkańców Wrocławia

IP: *.ilot.edu.pl 15.05.01, 12:13
Dzień dobry wszystkim. Będę jeden dzień we Wrocławiu. Co powinnam zobaczyć
(oprócz Panoramy). Mam na myśli stary Wrocław i gdzie coś zjeść ale żebym nie
zbankrutowała. Czy mozna kupic plan Wrocławia z zaznaczonymi liniami
komunikacji miejskiej? Ile kosztuje bilet na tramwaj i autobus? Jak dostać się
do rynku z dworca? Dziekuje wszystkim za informacje. Pozdrawiam. I jeszcze
jedno, czy jest knajpka lwowska?
Obserwuj wątek
    • Gość: BreslY Re: Witam mieszkańców Wrocławia IP: *.chem.uni.wroc.pl 15.05.01, 13:17
      Gość portalu: Ela napisał(a):

> Dzień dobry wszystkim. Będę jeden dzień we Wrocławiu. Co powinnam zobaczyć
      > (oprócz Panoramy). Mam na myśli stary Wrocław i gdzie coś zjeść ale żebym nie
      > zbankrutowała.
      Elu,
      Przejdz sie od Rynku do Hali Targowej, stamtad przez Most Piaskowy na Ostrow Tumski, stamtad w do
      mostu Grunwaldzkiego i Wybrzezm Wyspianskiego do Mostu Zwierzynieckiego, stamtad pod ZOO i
      zakoncz w parku Szczytnickim. Z powrotem jakims tramwajem. Panorame sobie daruj, bo kicz i tlumy.

Czy mozna kupic plan Wrocławia z zaznaczonymi liniami
      > komunikacji miejskiej? Ile kosztuje bilet na tramwaj i autobus?

Nie wiem. pewnie tak.
      Normalny 1,80.

Jak dostać się
      > do rynku z dworca?

Wyjdz z dworca, zobacz neon "Dobry wieczor we Wroclawiu" dojdz do niego i ulica Pilsudskiego w lewo.
      Na duzym skrzyzowaniu z hotelem w budowie "godzinie 10.00" skrec w prawo Swidnicka. Stamtad pieszo
      do rynu 10-15 minut. Zobaczysz glowny trakt handlowy.
      Zjesz gdziekolwiek po drodze do i od Rynku. Jest restauracja Lwowska, ale ja polecam jakas pizzerie :-)

Dziekuje wszystkim za informacje. Pozdrawiam. I jeszcze
      > jedno, czy jest knajpka lwowska?

• Gość: Jarosz Re: W kwestii porządkowej IP: 195.116.104.* 15.05.01, 14:05
        Gość portalu: BreslY napisał(a):

>> Jak dostać się do rynku z dworca?
        >
        > Wyjdz z dworca, zobacz neon "Dobry wieczor we Wroclawiu" dojdz do niego i ulica
        > Pilsudskiego w lewo.

Tyle że tego neonu już nie ma - patrz: wątek "Dobry wieczor we Wroclawiu". Sam
        nie mogłem w to uwierzyć, póki nie zobaczyłem.

Elu,
        ostrożnie z planami miasta i zaznaczonymi tam liniami tramwajowymi. Musisz wziąć
        poprawkę na:
        1. remont ul. Piotra Skargi,
        2. nieczynny od niedawna dla tramwajów Most Pokoju.
        Niby to tylko dwa utrudnienia, ale przez to trasy wielu tramwajów uległy czasowym
        modyfikacjom. Najbardziej szczegółowe rozkłady jazdy znajdziesz na stronie ZDiK-
        u: www.zdik.wroc.pl/komunikacja/.

Życzę Ci udanego i sympatycznego pobytu we Wrocławiu :-)))
    • Gość: Dari Re: Witam mieszkańców Wrocławia IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.05.01, 13:28
      Gość portalu: Ela napisał(a):
      > Dzień dobry wszystkim. Będę jeden dzień we Wrocławiu. Co powinnam zobaczyć
      > (oprócz Panoramy). Mam na myśli stary Wrocław i gdzie coś zjeść ale żebym nie

Przede wszystkim wejść na wieżę kościoła Św. Elżbiety.
      Potem pójść na ulicę Więzienną i wejść w podwórze muzeum - klimat niepowtarzalny.
      Następnie przejść na Ostrów Tumski, zaliczyć Katedrę, a jeśli będzie niedziela to być
      może także kościół prawosławny obok (bardzo rzadko jest otwierany, a to prawdziwa perełka).
      ZOO , jeśli starczy Ci czasu i lubisz oglądać zwierzaki.
      W Spiżu, na Rynku możesz się napić specyficznego piwa.

Do tego jest wiele miejsc, które uważam, za magiczne, ale sama ich nie odnajdziesz.

> zbankrutowała. Czy mozna kupic plan Wrocławia z zaznaczonymi liniami

Bardzo dobre jedzenie jest w Barze Małym na ul. Kołłątaja (jej skrzyżowanie
      z ul. Kościuszki, patrz mapka). Zjesz tam naprawdę smacznie już za 10 zł.
      Możesz także pójść do Hubertusa na ul. Oławskiej (to blisko Rynku)
      Do tego masz restaurację w Zwiazkach Twórczych (Ratusz) gdzie za 25 zł
      objesz się ile wlezie (szwedzki stół), jest Wega, której nie polecam, bo drogo,
      mało tyle, że niby jarsko.
      Naprawdę tanie żarcie masz np. na Nowym Targu, bodjże 4 złote wystarczy,
      ale to coś w stylu "baru mlecznego" z nieciekawym towarzystwem wokół.
      W samym Rynku jest też Mc Donalds, a na Świdnickiej blisko Rynku KFC

> komunikacji miejskiej? Ile kosztuje bilet na tramwaj i autobus? Jak dostać się

Tak, są na mapkach trasy. Niestety dużo jest remontów i czasowych zmian, które
      nie są siłą rzeczy oznaczone na mapkach :((
      bilet kosztuje 1,8 zł, jednodniowy kosztuje 6 zł

> do rynku z dworca? Dziekuje wszystkim za informacje. Pozdrawiam. I jeszcze
      > jedno, czy jest knajpka lwowska?

Ponoć jest jakaś knajpka lwowska, gdzieś na Rynku, ale nie wiem gdzie,
      bo nigdy nie zaglądałem za nią.

pozdrawiam
      Arek
      • Gość: Dari I jeszcze mała mapka IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.05.01, 13:51
        Zapomniałem podpiąć.
        Tu masz mapkę, jaką umieściłem kiedyś z innej okazji. Na niej
        masz trasę do Rynku.
        http://www.astec.pl/mapa.jpg

pozdrawiam
        Dari
        • Gość: Ela Re: I jeszcze mała mapka IP: *.ilot.edu.pl 18.05.01, 11:03
          Dziekuję za mapkę. Jest bardzo fajna. Wydrukowałam sobie w kolorze.
      • Gość: daag Re: Witam mieszkańców Wrocławia IP: *.*.*.* 15.05.01, 14:32
        > Ponoć jest jakaś knajpka lwowska, gdzieś na Rynku, ale nie wiem gdzie,
        > bo nigdy nie zaglądałem za nią.
        >
        > pozdrawiam
        > Arek

e to wielka lipa!
    • Gość: Bea Re: Witam mieszkańców Wrocławia IP: 195.205.145.* 15.05.01, 13:42
      Polecam, wejdź na stronę www.um.wroc.pl/
      Tam znajdziesz plan miasta, informacje o komunikacji miejskiej i o zabytkach
      też. I właściwie chyba na każdym przystanku tramwajowym i autobusowym wisi
      strefowy plan komunikacji miejskiej.
      Zabytki i knajpy sa też opisane na stronie www.wroclawonline.px.pl/

Pozdrawiam
      • Gość: Ela Re: do wszystkich, którzy odpowiedzieli IP: *.ilot.edu.pl 15.05.01, 14:45
        Bardzo gorąco dziękuje za wyczerpujące informacje. Pozdrawiam ze słonecznej,
        choc wietrznej Warszawy. Po powrocie podzielę się odczuciami.
        • Gość: wroclawi warto zobaczyc Jatki IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.01, 21:36
          Warto zobaczyc Jatki i jedyny na swiecie pomnik zwierzat rzeznych oraz ulice
          Kielbasnicza... warto wejsc na wieze (o ile bedzie otwarta) kosc. sw. Elzbiety
          tudziez jesli sil brak wjechac na wieze katedry na ostrowie tumskim - mozna
          sproboac wejsc na taras widokowy uniwersytetu wroclawskiego - stamtad rozciaga
          sie najlepszy moim zdaniem widok na miasto - nie za wysoko nie za nisko... w
          sam raz !

jak starczy czasu to w parku szczytnickim jest japonski ogrod... tez atrakcyjne
          miejsce
          • Gość: Ela Re: warto zobaczyc Jatki IP: *.ilot.edu.pl 16.05.01, 09:04
            Pomnikiem jestem zaskoczona. Pierwszy raz słyszę. Gdzie sa jatki i ten pomnik?
            Dziekuję i pozdrawiam
            • Gość: Jarosz Re: warto zobaczyc Jatki IP: 195.116.104.* 16.05.01, 11:22
              Bardzo blisko Rynku. Dwie minuty drogi. Trzeba wejść w ul. Odrzańską (północno-
              wschodni róg Rynku, oprócz Odrzańskiej odchodzi stamtąd ul. św. Mikołaja) i
              dojść mniej więcej do jej połowy, po czym wejść w bramę/furtkę po lewej
              stronie, idąc od strony Rynku. Na mapce polecanej parę postów wyżej przez
              Dariego Jatki się już nie zmieściły, ale to tylko trochę wyżej nad kościołem
              św. Elżbiety, który na samym jej skraju, tuż obok numerów telefonów, się
              znajduje.
              Ciekawe, że ten pomnik się co jakiś czas rozrasta, przybywa mu elementów -
              niedawno pojawiły się tam pozłacane jajko i... takież bobki.
              • Gość: Jarosz Re: warto zobaczyc Jatki IP: 195.116.104.* 17.05.01, 11:25
                Ups, sorki - chodziło mi oczywiście o północno-zachodni
                róg Rynku; tam, gdzie na rogu stoją kamieniczki Jaś i
                Małgosia.
    • Gość: choco Re: Witam mieszkańców Wrocławia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.05.01, 14:46
      Jest knajpa - "Lwowska",w samym sercu Rynku, warto usiasc na gorze skad
      rozposciera sie piekny widok na Ratusz
      • Gość: Biskupin top 10 you must see czyli nie możesz tego pominąć IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.01, 21:47
        1. Ogród Japoński
        2. Ratusz
        3. Ostrów Tumski (dotknąć niedźwiedzia i podczepić się do czakramu)
        4. Uniwerek (z tarasem)
        5. Wyspa Bielarska * nocą
        6. Splendido (choćby na małe conieco)
        7. Dworzec główny
        8. Hala z Zoo (w Zoo niedźwiedzie)
        9. spacer nad Odrą (może gdzieś Biskupin)
        10. Niskie łąki - przebój ostatnich miesięcy
        No, kto da więcej
        A może to inna kolejność
        Albo to nie to
        • Gość: adam Re: top 10 you must see czyli nie możesz tego pominąć IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.05.01, 01:51
          Jeżeli starczy czasu na kawę to polecam Kawiarnie pod Gryfami ( druga – trzecia
          kamienica na lewo stojąc twarzą do Jasia i Małgosi – urocze kamieniczki przy
          koś. Św. Elżbiety – rynek) obok Lwowskiej. Polecam też najlepsze tosty nie
          tylko we Wrocławiu „ u Witka” na ul. Wita Stwosz ( ul. odchodząca w prawo,
          patrząc na plan, od zachodniej pierzei rynku ). Zawsze są kolejki, ale warto.
          Dobrze i nie drogo można również zjeść w Egipskiej na ul. Igielnej ( róg z
          Więzienną – tuż obok rynku ).
          Na ul. Piłsudskiego, obok budynku NOT jest azjatycka restauracja gdzie można
          zjeść świetne jedzenie. Łatwo tam trafić idąc z dworca do ul. Świdnickiej
          prowadzącej na rynek.
          Jadąc w stronę ZOO jest świetny kebab bar prowadzony przez chyba Turka na rogu
          ul. Curie Skłodowskiej i Norwida.
          Jest jeszcze mexico bar w starym mieście na ul. Rzeźniczej i dobre naleśniki w
          pastelowej na Ruskiej ( bliżej skrzyżowania z Kazimierz Wielkiego).
          To tyle to mogę polecić ( nie jeden raz sprawdziłem ) jeżeli chodzi o
          gastronomie.
          O zabytkach i innych interesujących miejscach poprzednicy powiedzieli prawie
          wszystko, chyba, że masz jakieś konkretne zamiłowania np. architekturą
          secesyjną? – okolice ul. Prusa
          Pozdrawiam
          adam
    • Gość: Ela Re: Witam mieszkańców Wrocławia IP: *.ilot.edu.pl 16.05.01, 09:05
      Jeszcze raz wszystkim dziękuję i pozdrawiam
      • Gość: Jarosz Re: Witam mieszkańców Wrocławia IP: 195.116.104.* 17.05.01, 20:54
        Elu,

Liczymy na sprawozdanie z Twojej wizyty we Wrocławiu :-)))

Jeszcze raz udanego pobytu!
        • Gość: Ela Re: Witam mieszkańców Wrocławia IP: *.ilot.edu.pl 18.05.01, 08:24
          Oczywiście, ze napiszę sprawozdanie. Bardzo się
          ucieszyłam, że tyle osób tak miło odpisało. Przyznam
          się, ze tak sobie poczytałam na forum, ze nas nie
          lubicie, to nawet w pierwszym poscie na wszelki
          wypadek nie pisałam, ze jestem z Warszawy. Pozdrawiam,
          • Gość: walec Re: koniecznie zobacz IP: *.lo10.wroc.pl 18.05.01, 10:44
            Naprawde wspaniala architekture ma zabudowa przedmiescia olawskiego
            okolice ulic Traugutta i Pulawskiego.
            szczegolnie ulica Piernicza.
            Tam jeszcze czuc atmosfere ostatniej wojny i nietylko ;-&
            Pozdrawiam i polecam.
            • Gość: walec Re: koniecznie zobacz IP: *.lo10.wroc.pl 18.05.01, 10:46
              sorry ulica miernicza a nie piernicza
            • Gość: Ela Re: koniecznie zobacz IP: *.ilot.edu.pl 21.05.01, 08:00
              Właśnie dowiedziałam się od znajomego, że sa ślady z czasów wojny. Gdy on
              studiował na Politechnice, wiele lat temu, to jakas część miasta była
              całkowicie przez Niemców wyburzona, gruzy sięgały nieba. Oczywiście, zobaczę.
              Poza tym we wcześniejszym poście jest informacja, ze sa budynki secesyjne, a ja
              myslałam, że u Was tylko czerwona cegła. Jak to tzw. obiegowa opinia robi
              człowiekowi wodę z mózgu. Plany się zmieniły i będę dopiero w tym lub na
              początku przyszłego tygodnia. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka