Gość: Paul IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.01, 11:15 Ciekawi mnie Wasza opinia czy malowanie po ścianach, po pociągach tzw. graffiti to wandalizm czy sztuka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kibicWKS Re: GRAFFITI WANDALIZM CZY SZTUKA? IP: 62.87.137.* 12.12.01, 11:21 Jeśli na mojej ścianie domu to wandalizm, jeśli w miejscu do tego przeznaczonym to sztuka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krisqu Re: GRAFFITI WANDALIZM CZY SZTUKA? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.01, 18:11 Zdecydowanie sztuka coraz czesciej eksponowana w najlepszej formie tzn. na legalach. Dopiero wtedy writerzy mogapokazac na co ich stac. Lecz mimio to podziwiam lecz nie twierdze ze jest to w porzadku, dziela nielegalne, jezeli ktos w przeciagu kilku minut potrafi niezle namieszac puszka i zadziwic pociagnieciem lini. Pozdro dla fachowcow, a poczatkujacy niech sie ucza nie psujac wizerunku 1 z 4 elementow HIP HOP u. KRISKU aka KLUHA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hen Re: GRAFFITI WANDALIZM CZY SZTUKA? IP: 156.17.85.* 12.12.01, 19:33 Jeśli taki jeden z drugim są właścicielami muru na którym sprajują, lub zgodzi się konserwator zabytków na osprajowanie niech malują co chcą, jeśli robią to nielegalnie, jest to wandalizm i powinno być karane sporymi kolegiami, nawet jeśli będzie to Mona Lisa. Żeby nie było: zgadzam się, graffiti może być sztuką, ale w naszym mieście nie można jej sie dopatrzyć. Jeśli jeden misiek z drugim chcą poczuć więcej adrenalinki kiedy obsmarowują wagony na bocznicy, niech lepiej idą do PeepShow'u, albo poskaczą na bangi. Albo niech się sami posprajują. Zamiast dezodorantu z rana. Boli mnie, gdy widzę obsmarowany świerzo wyłożone kamieniem fasady budynków. Karać gównażerię, artystom wydzielić specjalne miejsca na artystyczną wypowiedź, najlepiej gdzieś za miastem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spray Re: GRAFFITI WANDALIZM CZY SZTUKA? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.01, 21:40 to czysty skurwysywizm !vide nowe ocieplone bloki lub odnowione zabytki. chciałbym aby jeden gnojek z drugim musieli odmalowac to co zabazgrali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daag Re: GRAFFITI WANDALIZM CZY SZTUKA? IP: *.*.*.* 13.12.01, 12:51 odpowiem pytaniem na pytanie (chociaż to trochę nieeleganckie) czy tatuaż na ciele to zabieg upiększający czy oszpecający? Odpowiedz Link Zgłoś
wromario Re: GRAFFITI WANDALIZM CZY SZTUKA? 15.12.01, 13:43 Gość portalu: daag napisał(a): > odpowiem pytaniem na pytanie (chociaż to trochę nieeleganckie) > czy tatuaż na ciele to zabieg upiększający czy oszpecający? Wszelkie tatuaże, jakie dotąd widziałem, były szokująco pretensjonalne. Grafitti, choć czasem nieudolne, nie przyprawia mnie raczej o ból zębów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: GRAFFITI WANDALIZM CZY SZTUKA? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 13.12.01, 16:55 Zbyt wiele osób myli prawdziwe Graffiti ze zwykłymi bazgrołami , dochodzi wtedy do czegoś , czego efekty można zobaczyć na ulicy Piłsudskiego w kierunku od placu Legionów do placu Orląd Lwowskich . Ci , którzy to robią , ośmieszają tę sztukę ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krisqu Re: GRAFFITI WANDALIZM CZY SZTUKA? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.01, 19:10 Tym bardziej ze czasami bazgroly pokrywaja nawet zaj???ste legale,ale to juz kwestia szerokorozumianego szacunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MadDog Re: GRAFFITI WANDALIZM CZY SZTUKA? IP: *.mw.mediaone.net 14.12.01, 01:33 Ninasycony exhibicjonizm. Wyslac takiego go na zabawe do Rijadu w piatek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzyb Re: GRAFFITI WANDALIZM CZY SZTUKA? IP: 192.168.1.* 14.12.01, 17:46 Jasne, że wandalizm. W krajach cywilizowanych np. Wielkiej Bryt. to taki malarz płaci 3000 funtów i odechciewa mu się graffiti. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krisqu Re: GRAFFITI WANDALIZM CZY SZTUKA? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.01, 19:12 Ale zaloze sie ze w Londunie czy Manchesterze jest tysiackrotnie wiecej miejsc na puszkowe wyzywanie sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: GRAFFITI WANDALIZM CZY SZTUKA? IP: 192.168.1.* 17.12.01, 19:29 Człowiek rozumny nie ma potrzeb takiego wyżywania się!!! Zawsze można w piłkę zagrać lub pojeździć na sankach albo książkę poczytać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nell Re: GRAFFITI WANDALIZM CZY SZTUKA? IP: 213.77.49.* 18.12.01, 09:38 Zdecydowanie wandalizm, szczególnie na odnowionych elewacjach. Poza tym jak wjeżdza sie do jakiegoś dużego miasta i tereny kolei są tak pomalowane jest to dla mnie wyjatkowo przygnębiające i boję się wysiąść z pociągu. Jeśli ktoś wyżywa się na ścianie do tego przeznaczonej to mi to nie przeszkadza, ale jakiś kretyn pobazgrolił naszą nową windę, jakby nie mogło byc w niej czysto i estetycznie, zrobiło się tak slumsowato. Pogłębiło tę szarość wokoło nas i zespsuło wszystko. Zmazywanie bazgrołów powinno odbywać się na koszt wykonawcy. Odpowiedz Link Zgłoś