marghot Re: sernik na zimno 21.07.04, 16:19 sernik niesernik, z forumowych porad: 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego - schłodzić przez noc w lodówce lub ekspresowo 2-4h w zamrażarce (tak i się też przytrafia). 2 galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody, ostudzić. Mleko ubić do konsystencji śmietany i dodać galaretkę, znów miksować. Wlać masę do tortownicy, którą można wyłożyć biszkoptami. Wsatwić do lodówki do stężenia. 1 galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu i ostudzić. Owoce ułożyć na masie w tortownicy i zalać galaretką. Wstawić znów do lodówki i tam najlepiej sernik-nie-sernik przechowywać. Pyszne z galaretką truskawkową+truskawki a na wierzch galaretka agrestowa lub kiwi. Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: sernik na zimno 21.07.04, 16:26 Zależy, jak bardzo chcesz się napracować, bo ja mam tylko taki przepis, w którym ser robi się samemu. Jeśli Cię interesuje, podam. :) Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: sernik na zimno - służę :) 21.07.04, 16:36 szined napisała: > Poproszę:) 3 litry mleka (z folii, normalnego, które się zsiada) 4 KWAŚNE śmietanki (12 lub 18, kup co najmniej poprezdniego dnia) 1,5 kostki masła 6 jajek szklanka cukru pudru dowolne bakalie / zapachy do smaku 1) mleko zagotuj, wlej do niego rozbełtaną z jajkami śmietanę, gotuj na małym ogniu, aż się zważy, mieszaj i uważaj, żeby się nie przypaliło 2) Kiedy wszystko przestygnie - ale kompletnie, ma byc zimne, wyłóż powstały ser na sito z gazą i odcedź. 3) Zmiksuj ser z masłem utartym z cukrem na gładką masę. Dodaj bakalie. Możesz podzielić masę na dwie części i do jednej dodać kakao i np. zapach rumowy, czy jaki lubisz. Będą dwa kolorki, a gorycz kakao zrównoważy słodycz drugiej cęści. 4) wyłożyć dno tortownicy gazą, włożyć masę - całą albo w tych dwóch warstwach, wstawić do lodówki, żeby dobrze zastygło. Można potem polukrować albo jakoś przybrac. Ilość na małą tortownicę, na większą biorę 1,5 porcji. smacznego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goska Re: sernik na zimno - służę :) IP: *.gizycko.mm.pl 21.07.04, 18:20 Polecam!Jadłam taki sernik ...naście lat temu i był przepyszny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: sernik na zimno - służę :) IP: *.telia.com 21.07.04, 18:50 do dwoch tezejacych galaretek z mniejsza iloscia wody dodac dwa opakowania jugurtow waniljowych wymieszac i wylozyc na biszkopt,schlodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowana do Tess:) IP: 213.17.230.* 22.07.04, 09:13 Czy możesz coś bliżej o proporcjach? Opakowanie galaretki jest na 1/2 litra wody, ale zmniejszam wodę do 1/4 litra, czyli jednej szklanki? A ten jogurt waniliowy? Ile go dajesz, bo pojemniczki można kupić różne? :))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: do Tess:)/do zainteresowanej IP: *.telia.com 22.07.04, 11:45 wiesz, zawsze go robie jak jestem w kraju bo tu nie mamy galaretek(przepis byl w przyjaciolce chyba ze dwa lata temu) zadzwonie dzis do Mamy o recepte,jak znajdzie to podam, a jak nie ,to jak bede na urlopie(bo sie wybieram) to zapodam pozniej pamietam,kupowalam male pudeleczka tego yogortu i zmniejszalam wlasnie wode do galaretki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowana Re: do Tess:)/do zainteresowanej IP: 213.17.230.* 22.07.04, 14:36 Dzięki, to co teraz podajesz już nieco przybliża sprawę. Będę próbować, bo na razie pogoda u nas tylko zimnym daniom sprzyja. Nie masz "tu" galaretek? Wydawało mi się, że są wszędzie tzn. żelatyna. Chociaż chyba np. Anglicy za nimi nie przepadają:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: /do zainteresowanej IP: *.telia.com 24.07.04, 10:45 ja mieszkam w skandynawi.... nie maja gotowych galaretek.... oczywiscie mozna samemu zgobic, jest zelatyna w platkach i granulkach, ale jakos niechce mi sie .... zawsze przy pieczeniu chce isc po najlatwiejszej "linji". zapodam Ci recepte,jak wrocilam z kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s. Re: sernik na zimno IP: *.csk.pl 22.07.04, 09:27 250 serkka śmietankowego zmielonego lubu serka homogenozowanego 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka gorącej wody 1 szklanka bitej śmietany 1 tabliczka czekolady 2 łyżki mleka 1 1/2 szklanki pokryszonych herbatników 1 kostka margaryny 1/4 szklanki cukru herbatniki, cukier i rozpuszczoną margarynę wymieszać i masą wyłożyć dno i boki tortownicy. Ser utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać mleko sondensowane, kawę rozpuszczoną w łyżce gorącej wody i przestudzoną czekoladę rozpuszczona w mleku. Masę dokładnie wymieszać. Delikatnie wymieszać z bita śmietaną i wyłozyc do tortownicy na spód z herbatników Przykryc folią i włożyć do zamrażarki na 12h. Odpowiedz Link Zgłoś