Gość: NARODOWIEC IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.07.03, 20:52 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jan Hus Jaki z ciebie narodowiec, skoro wierzysz IP: *.pl / 192.168.3.* 06.07.03, 22:10 w żydowskiego bożka i wyznajesz żydowski dekalog? W jednym przedziale pociągu jadą ksiądz i rabin. Rabin pyta : - proszę księdza, jak to u was w kościele jest z tą hierarchią? - no, żydzie, najpierw jest się wikarym, potem proboszczem, dziekanem, biskupem, kardynałem i w końcu może papieżem. - i to koniec? - co ty, durny żydzie, Bogiem chciałbyś zostać?! - a jednemu z naszych się udało ... Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Panie Żuk ma pan rację 06.07.03, 23:05 Ciekawe, czy mi miasto da choćby garaż za symboliczne 200 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
chenjera_imbwa Re: Panie Żuk ma pan rację 07.07.03, 00:08 wielki_czarownik napisał: > Ciekawe, czy mi miasto da choćby garaż za symboliczne 200 zł. Garażu to chyba nie. Ale masz szansę załapać się na kamienicę albo na grunt pod budowę kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MKK Re: Panie Żuk ma pan rację IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.07.03, 10:24 wielki_czarownik napisał: > Ciekawe, czy mi miasto da choćby garaż za symboliczne 200 zł. oczywiście, że "da" : 200zł/m-c Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
borsuk1951 Re: Panie Żuk ma pan rację 07.07.03, 14:50 Rzeczywiście pytania p. Żuka są jak najbardziej zasadne. Zwłaszcza gdy brakuje pieniędzy w kasie miejskiej na inne cele. W tym samym wydaniu GW czytamy np. o stałym braku środków na salę gimnastyczną przy jednej z wrocławskich szkół. A ile jest takich szkół? Ile jeszcze należałoby wydać np. na drogi? Miałem przyjemność poznać p. Żuka przed laty. Myślę, że mogę teraz powiedzieć, zwracając się, jak kiedyś: "Piotrusiu, jestem dumny, że kiedyś Cię uczyłem". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotras Pan Zuk ma racje! Wreszcie ktos sie za to bierze! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.07.03, 08:57 Gratuluje Panu Zukowi, ze w przeciwienstwie do obcalowujacych pierscienie biskupow i papieza panow przywodcow SLD wreszcie ktos zaczyna sie brac za to! Tak trzymac! A "narodowiec" niech sie moze najpierw zapozna troszke z historia i poczyta, jaki to stosunek do firmy pt. kosciol katolicki mial jegi idol, marszalek Pilsudski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woytek Re: Czy radny SLD atakuje kościół? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.03, 10:18 Nic nowego,afera goni afere,korupcja jest coraz wieksza-wiec co robi SLD? Wiadomo,atakuje Kosciol,aby tylko na chwilke odwrocic uwage od tego,co sie dzieje. Ale to ich stara metoda,i jak widze ciagle sie sprawdza.Problem w tym,ze wlasnie dzieki takiemu zachowaniu nastepne wybory moze wygrac Samoobrona. A wtedy juz nie bedzie tak wesolo:(A moze tak zamiast zatakowac Kosciol,SLD zrobi porzadek w swoich szeregach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czepka Re: Czy radny SLD atakuje kościół? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 07.07.03, 10:29 Jeden odważny! Kościół sam wyssie tyle co mu potrzeba, są ważniejsze wydatki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapit Re: Czy radny SLD atakuje kościół? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.03, 10:53 niech placa podatki gruntowe jak inni. ja tez chcialbym niec grunt prawie z adarmo i nie placic za niego podatku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STrup No właśnie - podatki! IP: *.chem.uni.wroc.pl 07.07.03, 13:17 Gość portalu: kapit napisał(a): > niech placa podatki gruntowe jak inni. ja tez chcialbym niec > grunt prawie z adarmo i nie placic za niego podatku. Prawdę mówiąc mało ważne jest, czy Kościół dostał grunt pod budowę za darmo czy za 100 zł. Taka opłata jest dla gminy wpłatą jednorazową. Z punktu widzenia interesów miasta jest ważne, żeby rzetenie i regularnie płacono podatki lokalne, zwłaszcza ten od nieruchomości. Kościół powinien taki podatek płacić. Jak nie może, to niech zmniejszy liczbę swoich lokali (nie chodzi mi wcale wyłącznie o świątynie!). Księża nie płacą też podatku dochodowego, przynajmniej nic o tym nie wiem. A przecież mają dochody, często niemałe, jeśli parafia bogata! Jeśli księdza stać na nowy samochód, to powinien płacić podatek dochodowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myriam STrup fiskalny IP: *.ii.uni.wroc.pl 08.07.03, 13:08 A co z rabinem, panie docencie? Gmina z Wlodkowica tez niemalo odzyskala (hue, hue - odzyskala, jak by powiedzial sw. pamieci Andrzej W.). Bialy bocian nie bialy kruk. Jak rowno walic, to po wszystkich. A moze ja jestem meszuge? Myriam s. Icka (Yurka) Odpowiedz Link Zgłoś
wine2 Re: Czy radny SLD atakuje kościół? 07.07.03, 11:43 Podstawowe pytanie czy dotacje dla Kościoła odbywają się zgodnie z uchwałami Rady Miejskiej i jeżeli tak, to czy owe uchwały są zgodne z prawem? Jeżeli oba warunki są spełnione to wszystko jest w porządku i radny może sobie jedynie ponarzekać, że to nie po jego mysli. Przypominam, że samorząd został wybrany w demokratycznych wyborach. Przy okazji przypomnę, że obecny rząd Rzeczypospolitej "cieszy się" nawet nie 20% poparciem, rządzi pasywnie a prawie codzień dowiadujemy się o ZŁODZIEJSTWIE z udziałem przedstawicieli rządzącej formacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pk tereny koscielne, sakralne itd IP: *.if.pwr.wroc.pl 07.07.03, 12:20 Wedlug mnie radny Zuk szuka sensacji i wlasnego rozglosu. Inaczej tego wyjasnic nie mozna. Od Kosciola jestesmy zalezni i jest On wpisany w nasze zycie nie tylko od niedzieli, dla jakiejs czesci ludzi, ale takze, gdy chcemy ochrzcic dziecko, pojsc do komunii, wziasc slub. Czy tylko wtedy, dla formalnosci jest nam potrzebny Kosciol? A po smierci gdzie ladujemy? Na cmentarzu! I to wszyscy, nie wazne czy wierzacy, czy nie. I Msze odprawia ksiadz. Radnemu Zukowi tez odprawi. taka jest zaleznosc. Odpowiedz Link Zgłoś
chenjera_imbwa Re: tereny koscielne, sakralne itd 07.07.03, 12:32 Wniosek płynie taki, że grunty warte 20 milionów złotych za symboliczną złotówkę można przekazywać tylko osobom prawnym związków wyznaniowych? O to Ci chodziło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myślący Re: IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.03, 21:58 A może by tak sprawdzic ile kasy dostają inne instytucje wyznmaniowe? Choć by kościół prawosławny albo gmina żydowska? Mecner na to nie wpadł bo sam jest żydem. Wiem to. Odpowiedz Link Zgłoś
a_o_s Re: 10.07.03, 08:36 tak naprawde to on nie jest zydem, a kosmita. i kreci swe zielone lody zeby wszyscy dostali sie pod panowanie marsjan. ja to wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron ZUK NA PREZYDENTA IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 13.07.03, 23:35 Gratuluje radnemu ! Ktos lapy czarnm musi ukrocic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myriam Sok z Zuka i aronii... IP: *.ii.uni.wroc.pl 14.07.03, 10:34 jest z pewnoscia czerwony. Cymes! Myriam c. Rebeki Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: ocenzurowano 15.07.03, 14:00 A czy gazeta mogłaby opublikować listę nieruchomości przekazanych kościołowi ? Wszyscy wiemy, jak w UM wyceniane są nieruchomości, więc ich szczegółowa lista byłaby pomocna. W końcu jako jeden z darczyńców chciałbym dowiedzieć się, jakie dokładnie budynki podarowałem instytucji, którą nie za bardzo lubię. Bardzo chętnie zobaczyłbym również podpisy urzędników miejskich pod aktami darowizny. Podstawa prawna też by się przydała - łącznie z listą radnych, którzy za przekazaniem tych nieruchomości głosowali ... Brakuje mi po prostu informacji o działalności władzy. Ponieważ wrocławskim magistratem trzęsie Platforma, której sztandarowym hasłem wyborczym jest przejrzystość władzy, więc chyba nie od rzeczy będzie o kwity upomnieć. Jaśnie wielmożni władcy : pokażcie, proszę, papiery. Najlepiej na nowych internetwych stronach urzędu miejskiego. To niewiele kosztuje, a na pewno zjedna wam nowe rzesze wyborców. Odpowiedz Link Zgłoś