Dodaj do ulubionych

Wrocław "cudym"!

17.09.07, 22:14
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=69168901
Zagłosujecie na Wrocek?
Obserwuj wątek
    • capo_di_tutti_capi Re: Wrocław "cudym"! 18.09.07, 17:38
      Ba!:) Ofkozz że yes:)

P.S. Witaj bronku - cosik dawno Cię u nas nie było...
      • broneknotgeld Re: Wrocław "cudym"! 19.09.07, 18:58
        Witom, witom.
        Ech - broja łostatnio na inkszych forach.
        Starom sie tyż 50-lecie Rudy Ślonski uczcić 100 000 postym na forum.
        • capo_di_tutti_capi Re: Wrocław "cudym"! 20.09.07, 18:24
          Starajcie się również, żeby Wam dworca w Katowicach nie zniszczyli i zamienili w
          kolejną galerię...
          • broneknotgeld Re: Wrocław "cudym"! 22.09.07, 00:05
            Hmm - tam jeszcze jest co niszczyć?
            • capo_di_tutti_capi Re: Wrocław "cudym"! 22.09.07, 09:25
              Przytoczę tylko tekst z GW:

Konstruktor dworca PKP: nie burzcie go!

Budynek dworca jest zdrowy. Wystarczy go posprzątać - przekonuje prof. Wacław
              Zalewski, konstruktor gmachu katowickiej stacji kolejowej

Tomasz Malkowski: Jest Pan konstruktorem dwóch najbardziej rozpoznawalnych
              obiektów w Katowicach - Spodka i dworca kolejowego.

Prof. Wacław Zalewski: Najbardziej jestem dumny ze Spodka, bo jestem autorem
              całej koncepcji budynku. Przy dworcu byłem raczej doradcą architektów. Pod
              koniec lat 50., kiedy byłem już uznanym w Polsce konstruktorem, zadzwoniły do
              mnie z Warszawy „Tygrysy” [tak nazywano zespół architektów Mokrzyńskiego,
              Wierzbickiego i Kryszewskiego - przyp. red.]. Pytali, jaką bym zaproponował
              konstrukcję na dworzec w Katowicach. Postawiłem na coś, czego jeszcze w Polsce
              nie było. Tak powstały parasole wykonane z cienkościennych łupin żelbetowych o
              ciekawej geometrii, które bardzo dobrze się spisują na terenach ze szkodami
              górniczymi.

Uczestniczył Pan w budowie dworca?

- Nie. W Katowicach mieszkałem przez rok, tutaj się nawet ożeniłem, ale w 1962
              roku zostałem zaproszony do Wenezueli jako visiting professor w Universidad de
              los Andes w Meridzie. Polskie władze odmówiły mi przedłużenia ważności
              paszportu, więc krótki pobyt za granicą przemienił się w trwającą do dziś
              emigrację. Ominęła mnie budowa dworca, ale powstał wspaniały budynek. "Tygrysy"
              to był bardzo zdolny zespół, potrafili z mojej konstrukcji wycisnąć wszystkie
              zalety.

Widział Pan potem dworzec?

- Od 1989 roku przyjeżdżałem do Polski co roku. Chciałem nawet wrócić do kraju,
              jednak żona nie chce na stare lata zmieniać środowiska. Byłem na dworcu dwa
              razy. Bardzo mnie zmartwił jego fatalny stan. Wszędzie brud, psie kupy,
              kompletne zaniedbanie. Dlaczego PKP nic nie robią? Nie wierzę, że nie ma
              pieniędzy na posprzątanie, na zwykły remont. Dochodzą do mnie głosy z Polski, że
              dworzec ma być wyburzony i powstanie nowy, wybudowany za prywatne pieniądze. Nie
              rozumiem tego, bo sam budynek jest zdrowy, ma bardzo mocną konstrukcję. Nie
              upieram się, że musi w nim być dalej dworzec. Parasole dają wielką przestrzeń,
              którą można wykorzystać na inne funkcje, a jeśli koniecznie potrzeba nowego
              dworca, to niech powstanie gdzie indziej. Niszczenie tego gmachu będzie błędem.
              Może nie znam już dobrze Polski, ale, czy macie za dużo budynków, że musicie je
              burzyć? Może i Spodek będą chcieli wysadzić w powietrze, bo - jak go widziałem
              ostatni raz - też był zaniedbany. Ze Spodkiem nie poszłoby im tak łatwo, bo to
              byłby skandal międzynarodowy!

Kilka miesięcy temu rozebrano inne Pana dzieło - warszawski Supersam o
              unikatowej konstrukcji.

- Były protesty, podpisywałem listy, ale budynek stał na cennej działce.
              Zwyciężyła ekonomia. Zamiast Supersamu będzie tam biurowiec. Teraz moi koledzy,
              architekci z Massachusetts Institute of Technology, stają w obronie dworca. W
              Muzeum MIT dowiedzieli się, że stacji grozi wyburzenie i postanowili napisać
              list otwarty do władz Katowic. Nigdy samego budynku nie widzieli, znają go ze
              zdjęć, publikacji. Zaufali mojej pracy.

Będzie Pan walczył o zachowanie dworca?

- Mam 90 lat, coraz większe kłopoty ze wzrokiem. Ostatni raz byłem w Polsce
              cztery lata temu i nie wiem, czy się jeszcze kiedyś wybiorę. Podpisałem list
              protestacyjny. Wystawa poświęcona moim konstrukcjom wędruje po uczelniach całej
              Ameryki, będzie też zaprezentowana w Łodzi i Warszawie. Byłoby wspaniale, gdyby
              mogli ją zobaczyć również katowiczanie, bo w tym mieście tak dużo mi się udało.
              Nie tracę nadziei, że dworzec przetrwa, że nie zniszczy go ekonomia.

Rozmawiał Tomasz Malkowski
              2007-06-01, ostatnia aktualizacja 2007-06-01 20:29

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice

Moim zdaniem nie wszystko wybudowane za komuny, musi pójść na przemiał. Zgodzisz
              się chyba ze mną?
              • broneknotgeld Re: Wrocław "cudym"! 22.09.07, 15:29
                Ech, dworzec jest dzisiaj taki sam jak Katowice widziane oczami
                pasażera pociągu - brzydota odrzuca.
                • capo_di_tutti_capi Re: Wrocław "cudym"! 22.09.07, 15:50
                  Ale to nie jest wina samego dworca, tylko polskiej wizji przestrzeni publicznej
                  plus braku pieniędzy na infrastrukturę towarzyszącą naszego jedynie słusznego
                  przewoźnika czyli PKP...

Dobrze wiesz, że odrestaurowane pomniki przeszłości mogą cieszyć oko swym
                  pięknem, patrz: Elektrociepłownia Szombierki - przecież to jest monumentalnie
                  piękne! Na Śląsku jest jeszcze kilka takich obiektów, unikalnych w skali kraju.
                  • broneknotgeld Re: Wrocław "cudym"! 22.09.07, 22:53
                    Ech, jakoś do katowickiego dworca nie czuje sentymentu, chyba że w
                    grę wchodziłby ten stary.
                    Wspomniałeś jednak o elektrowni, może więc napisłbyś kilka zdań w
                    tym wątku
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=69076418

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka