Gość: kat IP: *.chello.pl 18.09.07, 20:19 Jeśli ta firma rzeczywiście "wszczykuje", a nie "wstrzykuje", to się nie może dobrze skończyć. Całkowity upadek w "Wyborczej" dobrych obyczajów ortograficznych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: antek Nieszczelny tunel pod rondem Reagana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.07, 20:19 Ręce opadają. Mam już dość słuchania tych żenujących wymówek partaczy. Czy choć raz we Wrocławiu można coś zrobić solidnie i w terminie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woj Re: Nieszczelny tunel pod rondem Reagana IP: 216.76.63.* 18.09.07, 22:34 "Zaskoczyło nas ze wody gruntowe są wysoko"??? Co to jest kopanie łopatką w przedszkolu czy firma budowlana. Chyba powinni sobie zdawać sprawę że we Wrocławiu wody gruntowe są wysoko, i co - wybudowali tunel bez wcześniejszego sprawdzenia i teraz głupiego udają??? Na dodatek to oni zmienili technologię która jak widać nie bardzo się sprawdziła. Paranoja jakaś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lazy49 z tego uszczelniania nic nie będzie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.07, 07:40 Smutne ten temat był przerabiany na placu Dominikańskim ileś lat temu!!! W tym nowym, na pl. Grunwaldzkim, trzeba ( w obecnej sytuacji) przewidzieć stałe odwodnienie, od środka nic się JUŻ nie uszczelni, izolacja musi być od zewnątrz i tego już się skutecznie nie poprawi. Na placu Dominikańskim stale pracują pompy. I dlatego jeżeli w tym rejonie wyłączy się prąd to zamykane są tunele, gdyż pojawia sie tam woda. Tunel wykonywany na Wyspie to nie dziwota, że jest zalewany wodą. Przed nami jesień i zima i to dopiero wtedy się zacznie zalewanie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łysy Re: z tego uszczelniania nic nie będzie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.07, 07:53 No nie przesadzaj, skąd miałaby być woda gruntowa na Grunwaldzie, jest między korytami Odry, więc woda tam to abstrakcja :) Pozdro dla czadowych projektantów :) Wystarczyłoby chyba zapytać tych co budowali Galerię obok, albo budynek polibudy, one mają podziemia i to zdaje się głębsze niż przejście. A co da uszczelnienie jak napierająca woda gruntowa rozepchnie ściany tunelu ?:) Projektant chyba nie kończył naszej polibudy, Warszawka ? :) P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: z tego uszczelniania nic nie będzie!!! IP: *.ir.ae.wroc.pl 19.09.07, 14:08 Woda na grunwaldzkim to nie abstrakcja, tylko fakt - w latach 80- tych miałem próby w piwnicy pobliskiego akademika "Dwudziestolatka" i w zimie korytarz piwnicy był zalewany wodą gruntową. Trzeba było chodzić po cegłach i uważać by nie zamoczyć butów. Chwała projektantom i budowniczym Galerii, że rozwiązali ten problem, ale ich koledzy z Ronda Reagana to jakieś niedouki, głupio się tłumaczący "zaskoczył nas wysoki poziom wód gruntowych". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łysy Re: z tego uszczelniania nic nie będzie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.07, 15:43 Czytać moje posty ze zrozumieniem :) Pozdrawiam P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Nieszczelny tunel pod rondem Reagana IP: 209.245.22.* 19.09.07, 18:15 Co za idiotyczne tlumaczenie. Maja pod nosem wydzial Melioracji a w nim fachowcow od hydrogeologi. Starczylo tylko zasiegnac ich opini. Teraz to juz przyslowiowa musztarda po obiedzie. Od wewnatrz tego sie nie uszczelni. A swoja droga czy zostanie wywalona osoba ktora podpisala zgode na zmiane dokumentacji? Przeciez widac jakie sa jej (jego) kompetencje do podejmowania decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
stawo73 Re: Nieszczelny tunel pod rondem Reagana 19.09.07, 13:01 Większość inwestycji we Wrocławiu robi się solidnie i w terminie, tylko że o tym się nie pisze bo nie jest to medialne.Cały czas za to pisze się, lub pisało,o wymienionym w artykule pl.Grunwaldzkim, torowisku na Szewskiej czy aquaparku.Przyznasz chyba ,że przy takiej skali inwestycji jaka jest dokonywana we Wrocku,te kilka przykładów to niewielki procent.Zatem pisanie "Czy choć raz we Wrocławiu można coś zrobić solidnie i w terminie ?" jest według mnie zupełnie nieuzasadnione. Inną sprawą jest ,gdy piszesz "Mam już dość słuchania tych żenujących wymówek partaczy".Ja też mam dość,tylko co z tego.Od "mania dość" do znalezienia właściwego rozwiązania droga daleka.Trzeba pamiętać,że od wejścia do Unii,nie tylko Wrocław ,ale wszysystkie polskie miasta,mają dużo więcej pieniędzy na inwestycje,co skutkuje tym ,że firmy budowlane mogą przebierać w kontraktach jak w ulęgałkach.Czasami trzeba się więc zdecydować na firmę bez doświadczenia ,aby w ogóle inwestycja mogła ruszyć i pieniądze z Unii nie przepadły. Jeszcze tak na marginesie.Mnie nie denerwuje to ,że pl.Grunwaldzki będzie oddany kilka miesięcy później niż pierwotnie zakładano. Bardziej się zdenerwuję ,gdy się okaże ,że w kilka miesięcy po jego oddaniu, przecieki wody lub jeszcze coś innego,spowodują że trzeba będzie przystapić do jego remontu.Dlatego, w tym kontekście,choć nie jestem budowlańcem i właściwie się na tym nie znam,to uważam ,że decyzja o zmianie technologii nie była chyba do końca przemyślana. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek a wczesniej mówiono ze fantazjuję.. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.09.07, 22:37 a jak pisałem jakiś czas temu to mi nie wierzono.... od marca wiadomo, że tunel cieknie... tyle że to była "tajemnica" - wcześniej tłumaczono się "nieprzewidzianymi planem instalacjami gazowymi itp" forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=538&w=66676291&a=66684022 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Nieszczelny tunel pod rondem Reagana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.07, 20:20 Co robią z tym żelem??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibuc Re: Nieszczelny tunel pod rondem Reagana IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.09.07, 21:57 wszczykują go w niestrzelności Odpowiedz Link Zgłoś
2w Re: Nieszczelny tunel pod rondem Reagana 19.09.07, 08:55 Gość portalu: gość napisał(a): > Co robią z tym żelem??? Czytać nie umisz??? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renia Grabowska Pani Magda pisze, że go wszczykują. Wyraźnie pisze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.09.07, 11:43 A biorom go z ulicy Puławskiego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Nieszczelny tunel pod rondem Reagana IP: *.wroclaw.mm.pl 18.09.07, 20:22 Hmmm redakcjo a fee!! Wszczykując? A co to za słowo...Nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kali Re: Nieszczelny tunel pod rondem Reagana IP: 195.116.249.* 18.09.07, 20:34 Nogaj to analfabetka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UPR Nieszczelny tunel pod rondem Reagana IP: *.osk.pl 18.09.07, 20:40 Co to jest "tunnel"? Co to znaczy "wszczykują"? Takie błędy ortograficzne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: Nieszczelny tunel pod rondem Reagana IP: *.unreg.tvk.wroc.pl 18.09.07, 21:01 Wszczyknijcie se oleju do łba :) Ukochany ZDIK-uś Jaśnie Nam Panującego Prezydenta - I wszystko jasne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: statom Re: Nieszczelny tunel pod rondem Reagana IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.09.07, 22:47 Tak trudno zrobic ctrl+a ctrl+c Ctrl+v do worda czy czegos innego ze slownikiem ? A ja sie dziwie malolatom ze popelniaja bledy. WSTYD przeciez to dziennikarz. Ile razy pisali o naszym jezyku, jaki tragiczny jest poziom. Ale od dluzszego czasu gw to tragedia, nie tylko orty. A wracajac na ziemie czy tez kilka metrow pod. Nie mozna winic wyknawcy ze pojawily sie instalacje w ziemie ktorych nie bylo na mapie. Co do ciekniecia w niestrzelnym tunnelu. Nikt nie sprawdzil poziomu wod gruntowych ?Przeciez obok sie buduje jeden kolos i galeria jest wybudowana a to sa dwa calkiem glebokie budynki, glebsze niz ten tunnel i tam nie bylo problemow z woda ? Coraz odwazniej zaczynam myslec ze ktos smaruje i to niezle przy kontraktach. I na kogo tu glosowac (a moze dac sobie spokoj) bo pan dutkiewicz nie raczy nic z tym zrobic a miejscowi politycy o tym milcza. chyba se szczele pifko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukrecja Hehe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.07, 21:02 "- Tunel będzie gotowy najwcześniej w listopadzie - mówi Ewa Mazur, rzeczniczka Zarządu Dróg i Komunikacji". Po raz kolejny widać chyba rzeczniczka z wypowiedzią wyszła prosto z kasyna. Cóż, możemy się dalej licytować. Dla mnie to już tak czysta farsa, że już mogę się zabawić. Stawiam: 12 listopada - Po raz pierwszy! Pobawmy się, policytujmy, pożelujmy się:] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Nieszczelny tunel pod rondem Reagana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.07, 21:02 czy na pewno się pisze wszczykuje? Czy autor zdał maturę z polskiego? Ja bym spróbował wstrzyknąć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Nieszczelny tunel pod rondem Reagana IP: *.atol.com.pl 18.09.07, 21:20 a dno tunelu nie jest depresją Odry, fachowcy". A nie lepiej Juranda lub Zawiszy Czarnego , anie Regana wątroba mi od razu choruje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXx Re: Nieszczelny tunel pod rondem Reagana IP: *.magma-net.pl 18.09.07, 21:40 Buachachachachacha. Remonty we Wrocławiu to kabaret. Kolejny "profeszynalny wykonafca" robi w pręta ZDiK, zmienia technologię wykonania przejścia tłumacząc się, że tak będzie szybciej (i faktycznie może jest, ale konstrukcja monolityczna wydaje mi się szczelniejsza niż składana z klocków), przesuwa w nieokreślony horyzont czasowy termin oddania prac. A pani rzecznik ZDiKu klaska uszami z radości i mówi, że wykonawca nie ma doświadczenia w budowie takich obiektów. W związku z tym mam pytania: 1. Co za d.pek żołędny układał specyfikację przetargową i nie ujął stosownego zapisu wykluczającego z przetargu firmy bądź konsorcja firm nie mających doświadczenia w budowie przejść podziemnych w technologii monolitycznej?? 2. Kto z imienia i nazwiska ze strony ZDiKu zezwala na ciągłe aneksowanie terminu zakończenia prac?? 3. Dlaczego nie nalicza się kar za przekraczanie pierwotnych terminów umownych?? Nie mogę się doczekać kiedy ruszy budowa odcinka obwodnicy śródmiejskiej Armii Krajowej - Wielka Wyspa. Tam dopiero będą jaja jak berety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibuc Re: Nieszczelny tunel pod rondem Reagana IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.09.07, 22:00 > 1. Co za d.pek żołędny układał specyfikację przetargową i nie ujął > stosownego zapisu wykluczającego z przetargu firmy bądź konsorcja > firm nie mających doświadczenia w budowie przejść podziemnych w > technologii monolitycznej?? Ustawa o zamówieniach publicznych zabrania stawiania wymagań dotyczących wykonawcy, mogą być jedynie wymagania dot. produktu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXx Re: Nieszczelny tunel pod rondem Reagana IP: *.magma-net.pl 18.09.07, 22:12 Hmm, czyli podążając takim tokiem rozumowania mając firmę, która wyspecjalizowała się załóżmy w układaniu polbruku mogę wystartować i oferując najniższą cenę wygrać przetarg na przebudowę całego pl. Grunwaldzkiego?? Wydaje mi się, że chyba się mylisz, aczkolwiek nie upieram się, bo nasze prawodawstwo jest jedyne w swoim rodzaju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rutek teoretycznie jest tak jak mowi kibuc. IP: *.e-wro.net.pl 19.09.07, 06:27 mozna jednak zawsze oglosic przetarg ogranicznony lub ustalic wadium tak wysokie ze podmioty niedoswiadczone a co za tym idzie majace niewielkie pieniadze nie beda w stanie wystartowac. niestety dziala to rowniez w druga strone. czasami takie male ale dynamiczne potrafia cos lepiej zrobic, ale ich nie stac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rola Budimex Dromex IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.09.07, 15:44 po pierwsze primo : nie można sobie wymyślać wadium z księżyca, musi się mieścić między 0,5 a 3 % wartości zamówienia. Poza tym akurat w tym przypadku przetarg wygrała firma która mogłaby sobie pozwolić na dowolnie wysokie wadium (byle wygrać przetarg). po drugie primo : szczegółowe wymogi dotyczące doświadczenia czy kwalifikacji obchodzi się poprzez zatrudnianie/deklarowanie zatrudniania podwykonawców z kwalifikacjami. To że potem np. taki podwykonawca zmienia zdanie i żąda od wykonawcy kwoty dużo większej niż wcześniej powoduje, że wykonawca na gwałt szuka albo innego tańszego podwykonawcy (a to często oznacza partacza), albo wymusza na zamawiającym zmianę technologii (co zazwyczaj należy zakwalifikować jako niedopuszczalne w myśl prawa zamówień publicznych) no i po trzecie primo : Budimex Dromex i wszystko jasne. Mistrzowie polski w wygrywaniu przetargów na które nie mają mocy przerobowych i ratują się podwykonawcami albo wymuszaniem na zamawiających zmian terminów/wynagrodzeń/technologii itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lazy49 nie prawda można postawić warunki Wykonawcy!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.07, 07:24 Nie prawda!!! można postawić warunki Wykonawcy. Oto przykład z pierwszego lepszego przetargu, tutaj na boisko z trawą sztuczną. " 2.warunek :posiada doświadczenie w zakresie budowy boisk lub innych obiektów o nawierzchni syntetycznej, wykazanie min. 1 roboty wykonanej w okresie ostatnich pięciu lat przed dniem wszczęcia niniejszego postępowania a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy- w tym okresie, o wartości nie mniejszej niż 300 000,00 zł brutto. 3.warunek: Wykonawca dysponuje osobami posiadającymi uprawnienia do kierowania robotami w branży konstrukcyjno-budowlanej lub innej umożliwiającej wykonanie przedmiotu zamówienia." Odpowiedz Link Zgłoś
com.bi-nerki Nieszczelny tunel pod rondem Reagana 18.09.07, 21:42 Jak znam życie, ten tunel zawsze już będzie przeciekał. Na nasze nieszczęście. A co to na to projektant i ci którzy kupili to rozwiązanie? (Za nasze pieniądze, te dopiero przeciekają urzędnikom przez palce) Nie są oni (urzędnicy, projektanci, wykonawcy) aby absolwentami tej słynnej, stojącej nieopodal uczelni? Poza tym, nie może być tak, że winien wyłącznie wykonawca. On ma pracować zgodnie z dokumentacją. Chyba, że do niej nie zaglądał. No ale inwestor jakichś inspektorów nadzoru angażował, nieprawdaż? To gdzie oni byli? Jakieś protokoły odbiorów zostały? A poza tym wszystkim nie dałoby się odkręcić tej "swojsko" brzmiącej nazwy jaką jest "Rondo Reagana" Kiedy to nadano? Za rządów Bogdana Z? Jakiś plebiscyt we Wrocławiu był w tej sprawie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Nieszczelny tunel pod rondem Reagana IP: *.chello.pl 19.09.07, 01:00 wykonawca sam se zrobił dokumentację wykonawczą... Odpowiedz Link Zgłoś
sevrin Re: Nieszczelny tunel pod rondem Reagana 19.09.07, 01:19 Ja też nigdy nie zrozumiem "co poeta miał na myśli" nadając nazwę dla tego obiektu drogowego. Jak można było Plac Grunwaldzki zapaprać Reaganem ?? Skąd oni go wzięli w tym miejscu ?? Jeśli koniecznie chcieli nadać imię osoby, to mogli wybrać chociażby spośród nazwisk naukowców akademickich - przynajmniej miałoby to jakiś sens, ale pewnie ze względu na obecność aż czterech uczelni nie dałoby się uzyskać kompromisu w tej sprawie. Tak czy siak - moim zdaniem jedyną właściwą nazwą dla tego miejsca jest Rondo Grunwaldzkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwyklyczytelnik Nieszczelny tunel pod rondem Reagana IP: *.dip.t-dialin.net 18.09.07, 21:45 To już przechodzi ludzkie pojecie. Poziom ortograficzny DZIENNIKARZY Gazety jest tragiczny. Oprócz coraz częściej zdarzających się literówek pojawiła się pisownia: WSZCZYKUJĄC zamiast >wstrzykując< oraz TUNNEL zamiast >tunel<. Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 "tunnel" to nie ortograf tylko literówka 18.09.07, 21:48 z tego nie rób sensacji, bo się osmieszasz przytrzymanie zbyt długo klawisza z N nie swiadczy o debilizmie ale.... "wszczykiwanie" to nie jest literówka facet po prostu nie zna swojego języka pewnie ma dysdupię, dysgrafię, dysmóżdże, dys... dys i jest całkiem usprawiedliwiony:) hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: avi Re: "tunnel" to nie ortograf tylko literówka IP: *.ster-net.pl 18.09.07, 22:00 jaki facet ? toż to kobieta pisała, chyba że źle widzę. ale faktycznie żenujący błąd. już nie mówiąc o treści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogon Re: "tunnel" to nie ortograf tylko literówka IP: *.171.19.130.crowley.pl 19.09.07, 07:22 to nie kobieta tylko dyskobieta... czyli facet ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o! dziennikarz możę sie mylić, a inżynier nie? ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.07, 08:36 total zwis i luzactwo. nierzetelna dokumentacja, "nie wiemy to nie piszemy", niedoświadczony (w tej dziedzinie) wykonawca i brak doświadczonych robotników na budowach. razem = cud gospodarczy IV RP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łysy Re: "tunnel" to nie ortograf tylko literówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.07, 08:36 > z tego nie rób sensacji, bo się osmieszasz > > przytrzymanie zbyt długo klawisza z N nie swiadczy o debilizmie Przytrzymaj kolego "n" trochę dłużej :) Trzeba z sekundę przytrzymać, ale uzyskać "nn" nie sposób. Nie dociekam genezy tego, bo polonistą nie jestem, pewnie zapożyczenie z angielskiego, tam jest przez "nn". Ale pozwolę sobie znaleźć genezę "wszczykiwania" :) Myślę, że autorka zasugerowała się słowem "szcz..", i wykonawca "wsikuje" uszczelniacz (może ustrzelniacz:D) w nieszczelności (ewentualnie niestrzelności :D), heheh kabaret :D P. Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 W obronie red. Nogaj 18.09.07, 23:18 To nie są słowa pani redaktor! To kier. bud. powiedział, ze "wszczykują" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NOBO Nieszczelny tunel pod rondem Reagana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.07, 21:51 Wszczykując.....;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dardos Re: Nieszczelny tunel IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.09.07, 22:01 Usmialem sie strasznie, super historia, do lez. Ile juz napisano, to krotkie opowiadanie mozna wydac, szkoda cokolwiek komentowac, wszystko juz napisano. A co do terminu konca to jak dobrze pamietam ten 1 to byl grudzien zeszlego roku : ) Aaaa i jeszcze jedno, przeciez to ta zacana firma ma budowac autostrade nad Rozpuda (pomijam rzeczywistosc i wyrok trybunalu) to jak oni tam beda wygladac, skoro prostego przejscia podziemnego szczelnie nie potrafia zbudowac ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majster Nieszczelny tunel pod rondem Reagana IP: *.users.zlotniki.pl 18.09.07, 22:05 Szewska, pl.Grunwaldzki ale prawdziwe numery będą na Krakowskiej która zacyna się w tym roku. Nowy dyrektor ZDiK ( wyłoniony w konkursie oczywiście) się wykaże . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łysy Re: Nieszczelny tunel pod rondem Reagana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.07, 08:39 No nie pier..., że chcą jeszcze Krakowską zamknąć... czy oni nie wiedzą jakie tam są korki ostatnimi czasy ?????? Gdzie oni wszyscy mają pojechać ????? Na Borowską ??? Rozpie...lona jest od roku... Zdrówko... P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Nieszczelny tunel pod rondem Reagana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.07, 22:13 Cieszę sie bardzo, ze nie tylko ja zwracam jeszcze na takie sprawy uwagę- właśnie cos w tym stylu chciałam napisac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menel buehehe, 200 m dalej plynie Odra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.07, 22:20 Jakby Panowie Bydownicznowie nie wiedzieli, a plac przed wiekami byc zwyklym bagnem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOM Nieszczelny tunel pod rondem Reagana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.07, 22:26 To juz nawet nie jest smieszne.Jak to mozliwe,zeby przebudowa PLACU trwala prawie DWA lata.W tym czasie daloby sie wybudowac nowe miasto.Zenada!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pierdzionga Nieszczelny tunel pod rondem Reagana IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 18.09.07, 22:35 O Bosze, w pierwszym zdaniu taki babol - wszczyknijcie sobie lepszych polonistów do działu korekty, a autorowi notatki pogratulować ukończonej dziennikarki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Nieszczelny tunel pod rondem Reagana IP: 212.127.91.* 18.09.07, 22:35 Żelada. wroclaw.fotolog.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: Nieszczelny tunel pod rondem Reagana IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.09.07, 23:00 Ale ta Gazeta "szczela" bledami ortograficznymi :D Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierzp Re: Nieszczelny tunel pod rondem Reagana 18.09.07, 23:36 Kiedy budowano tunele komunikacyjne na dzisiejszym placu Dominikańskim (wtedy Dzierżyńskiego) to wykonano wokół placu budowy sieć studni z pompami które zasysały nadmiar wód. Po zakończeniu wszelkich prac betonowych poprzedzonych położeniem ciężkich izolacji wyłączono pompy - bo miały już być niepotrzebne. Niestety woda sikała ze ścian pod dużym ciśnieniem. Okazało się, ze izolacja była do d... Postanowiono więc, ze pompy będę pracowały już "na zawsze" (nie wiem czy dalej pracują!?! jako że od lat mieszkam w innym mieście) Wtedy, za komuny przynajmniej wiedziano, że pomiędzy mostami, poniżej poziomu Odry musi być wysoko poziom wody gruntowej, sprawę jednak zawaliła wtedy jakość materiałow i robót. Teraz kiedy materiały o najwyższej światowej jakości są powszechnie dostępne okazało się, że zawalił materiał ludzki. Niedouczeni projektanci, kierownicy i inspektorzy robót - lub zupełnie bez wyobraźni!!! Przykro! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Nieszczelny tunel pod rondem Reagana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.07, 23:27 "wszczykując" - hmmm? Odpowiedz Link Zgłoś
else Re: Nieszczelny tunel pod rondem Reagana 18.09.07, 23:28 tjaaa, widać oszczędzają na korektorach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Nieszczelny tunel pod rondem Reagana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.07, 23:34 To też jest niezłe: "Przecieków nie powinno być, ale to się zdarza przy tak dużych obiektach. Takie są właściwości betonu." Taaaa! A świstak siedzi, bo w sreberka była zawinięta wziątka na beton z magicznymi właściwościami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary_tramwaj Re: Nieszczelny tunel pod rondem Reagana IP: *.wuschelpuschel.org 19.09.07, 00:58 Pomijając już zupełnie, że rodzajów betonu jest pięć tysięcy i każdy ma troche inne właściwości, tia.. czyli jakież to są te uniwersalne właściwości zastosowane w bitwie pod grunwaldem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Nieszczelny tunel pod rondem Reagana IP: *.lutn.cable.ntl.com 19.09.07, 00:16 O ile wiem to mozna szczac ale nie szczykac. Korektor poszedl spac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dw112 Nieszczelny tunel pod rondem Reagana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.07, 01:02 To musiala pisac Agata Saraczynska on sie zna... na rozach,pokrzywach,ogrodkach,SZTUCE-najlepiej na szkle artystycznym Odpowiedz Link Zgłoś