com.bi-nerki 03.10.07, 19:49 Nie zapomnijcie o fotoradarach! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lukijan Są pieniądze na drogę do Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.07, 19:55 No jasne. Już widzę jak PiSiory będą dumnie nadstawiać kuper z radości w trakcie kampanii, że S5 to ich zasługa.To był ich zasrany obowiązek, by ten rząd wreszcie znalazł pieniądze na tą drogę. Przecież teraz co się tam dzieje to koszmar! Codziennie rano jeżdżę S5 do pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemek733 Są pieniądze na drogę do Poznania IP: *.e-wro.net.pl 03.10.07, 19:58 plany są wielkie , czas działać, no chyba że Euro 2012 też zrobimy " na papierze" albo wirtualnie w cyber przestrzeni...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SNOL Wrocław Gądów Są pieniądze na drogę do Poznania IP: *.magma-net.pl 03.10.07, 19:58 WRESZCIE! Co roku jeżdżę tą trasą z przyczepą campingową i z roku na rok zamiast być lepsza, jest coraz gorsza. Zwłaszcza na odcinku za poznańskimi Komornikami, gdzie koleiny są jak krowy i wszystkim szoruje się po jezdni... Odpowiedz Link Zgłoś
garym Re: Są pieniądze na drogę do Poznania 03.10.07, 21:45 Akurat odcinek za Komornikami to już nie jest S5 która ominie Poznań od wschodu. Ale i ten odcinek jest przebudowywany (ul. Głogowska). Ponadto, jeżeli z tą przyczepą jeździsz w kierunku na Piłę to w przyszłości skorzystasz z zachodniej obwodnicy Poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KO Są pieniądze na drogę do Poznania IP: 167.3.6.* 03.10.07, 20:03 No to jak ludzie z GDDKiA są sceptyczni to nie ma sie co łudzić że droga powstanie. Co za paradoks! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prof.Bartoszewski Re: Są pieniądze na drogę do Poznania IP: *.e-wro.net.pl 03.10.07, 21:31 to nie paradoks, tylko KIELBASA WYBORCZA !!! PISu :((( nie uwierze dopoki nie przejade sie ta droga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Są pieniądze na drogę do Poznania IP: *.ar.wroc.pl 04.10.07, 07:37 BRAWO!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kz_karlovitz Sa wybory od razu to widac 03.10.07, 20:14 Sa wybory od razu to widac po czestotliwosci ukazywania sie mediach wszelkich informacji o mnazacych sie inwestycjach drogowych. Po natezeniu widac ze wybory blisko - i moze dobrze bo jeszce by obiecali ze zabetonuja cala Polske Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek 8,3 km/ miesiąc !! :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.10.07, 20:46 Odległość miedzy miastami to ponad 150 km, dla dwujezdniowej drogi 300km. 2008 r. to sam projekt drogi (jeśli dobrze pójdzie). Zostaje 3 lata na wykonanie drogi, czyli 300km/36 miesięcy=8,3 km/miesiąc. Przecież to NIEMOŻLIWE do wykonania!! Niech ktoś wskaże jakąś drogę w Polsce która jest budowana w takim tempie. Z tego płynie tylko jeden wniosek, że to jest KIEŁBASA WYBORCZA !! Droga może i powstanie, ale nie wieże do do 2012 r. Dla mnie 1km/miesiąc to realne tempo budowy w Polsce czyli wychodzi, że droga będzie, ale za 25 lat !! Nawet jeśli zwiększą jakimś cudem 2 x tempo budowy to będzie za 12-13 lat !! Wiec nie ma sie czym podniecać, może oprócz samego faktu, że mówi sie o tej drodze - i to jest jedyny pozytyw! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dro Re: 8,3 km/ miesiąc !! :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.10.07, 09:55 twoje rozumowanie jest bledne ale przy okazji zbiezne z rozumowaniem dotychczasowych decydentow i organizatorow tego typu inwestycji - opiera sie na prostym zalozeniu, ze droge zaczyna sie budowac w punkcie A i buduje tak dlugo az dojdzie do punktu B. W ten sposob to faktycznie mozna budowac cwierc wieku. Jak nie tak to jak ? Otoz dzielimy droge na odcinki po np. 20 km i osobno obiekty takie jak wiadukty i mosty otrzymujac 8 duzych frontow robot + budowle inzynierskie i w 2 lata mamy cala droge. Proste a jak trudno na to wpasc. Przy okazji rozprawiamy sie ze zjawiskiem nadmiernego oprotestowywania przetargow bo zamiast jednego przetargu, do ktorego stanie kilka firm i bedzie sie zabijac o to kto przetarg wygra, mamy kilkanascie mniejszych ktorymi oferenci moga sie w jakis sposob "podzielic" i kazdy szybciej zacznie robote i zacznie zarabiac zamiast sie ciagac po sadach latami. To samo w kwestii projektów. PS to ze to jest kielbasa wyborcza pisu oczywiscie nie podlega dyskusji ale ze im nie wierze jak psom (co im sie udalo rozpoczac budowac poza obwodnica augustowa ?), to ide glosowac na konkurencje ktora przynajmniej mowi o gospodarce (jak bedzie obysmy mogli zobaczyc) - grzebanie w archiwach chetnie pozostawie historykom zamiast zeby to bylo glowne zajecie rzadu, ktory poza tym tylko sie osmiesza (i nas wszystkich przy okazji). Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: 8,3 km/ miesiąc !! :) 04.10.07, 10:09 A czy u nas jest tyle firm i fachowców aby w ten sposób budować drogi? Patrząc na to co się dzieje przy remontach wrocławskich - śmiem wątpić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krychaj Re: 8,3 km/ miesiąc !! :) IP: 62.242.2.* 04.10.07, 13:43 to sie organizuje przetargi otwarte nie tylko dla wszytskich firm polskich ale rowniez zagranicznych. I napewno sie wykonawcy znajda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: 8,3 km/ miesiąc !! :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.10.07, 13:58 nie byłbym tego pewien, droga ta była w rezerwie, ze wzgledu na brak środków na jej realizacje. Środki już są, ale czy w takiej wielkości, aby skusiło to formy zagraniczne? Wiadomo, ze koszty na zachodzie europy sa jeszcze wyzsze niz w Polsce. No chyba, ze masz na mysli np. ukraińców lub chinczyków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gogo Re: 8,3 km/ miesiąc !! :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.10.07, 14:27 Jakby nie liczyć i tak nie wierzę w ukończenie całej trasy w 2012. Żeby chociaż powstał odcinek Wrocław - Trzebnica, wg mnie najgorszy na całej trasie. Tylko tyle i aż tyle. I może jeszcze obwodnica Rawicza. Eh, rozmarzyłem się... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: 8,3 km/ miesiąc !! :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.07, 15:04 Technicznie jest to możliwe aby budować 8,3 km/miesiąc. Ale sprawa rozbije sie o gospodarstwa położone w pobliżu drogi. chcąc poszerzyć ta trasę trzeba będzie zabrać trochę ziemi 'farmerom' i tu d...pa zbita. Kilka lat ciągania sie po sądach w tej kwestii, chyba że sie nareszcie zmieni prawo przetargowe i wywłaszczeniowe w co nie wierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MŁ Są pieniądze na drogę do Poznania IP: 213.25.176.* 03.10.07, 22:39 www.stopmonopolowi.pl/ - W Sejmie dopilnuję tej budowy..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocek Są pieniądze na drogę do Poznania IP: *.chello.pl 03.10.07, 22:42 To jest wyborczy pic Pisiorów,tym panom już dziekujemy, dosc Kaczolandu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Są pieniądze na drogę do Poznania IP: *.ar.wroc.pl 04.10.07, 07:40 Kaczory do gara!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Są pieniądze na drogę do Poznania IP: *.wroclaw.mm.pl 04.10.07, 00:06 Wspanilomysny rzad Jaroslawa Kaczynskiego przed wyborami robi dobry wizerunek zeby pozsykac elektorat a co robil przez ostatnie dwa lata jakie sa sukcesy rzadu PISu. Jesli droga S5 powstanie do 2012 to bedzie cud. Planowanie w Polsce i wywlaszczanie ziemi pod drogi to byl smiech. Ja oczywiscie jestem jak najbardziej za budowa drogi ktora ulatwi mieszkancom Dolnego Slaska szybki dojazd do stolicy Wielkopolski ale scenariusz czarno widze. Moze ustawa o euro cos pomoze. Jestesmy krajem bardzo zacofanym z zasciankowymi politykami ktorzy sa skorumpowani do szpiku kosci, bez zadnej infrastuktury stadionowej i drogowej. Nasza mentalnosc kieruje sie ku wielkim nowoczesnej Europyn ale sami nie umiemy pozalatwiac spraw na wlasnym podworku. Wiec wzywam was ludzie polityki dla dobra Polski odrzucie podzialy a zajmijcie sie dobrem Polski bo nikt nie wroci tu z emigracji tylko zosatanie w Uk czy Irlandii. Odpowiedz Link Zgłoś
stawo73 dlaczego warto budować S5 04.10.07, 00:21 Cieszę,że ta droga wkrótce powstanie. Przynajmniej mam taką nadzieję,choć zdaję sobie sprawę,że od planów,o które u nas zawsze łatwo ,do realizacji,z czym już znacznie gorzej, droga daleka. Jednak mój wrodzony optymizm każe mi wierzyć ,że tym razem wszystko wypali i S5 wkrótce powstanie. Zupełnie natomiast nie rozumię argumentacji dla której ta droga ma powstać. W artykule jest napisane,że podjęto decyzję o przyśpieszeniu jej budowy ze względu na organizację Euro 2012.Impreza ta będzie trwała około miesiąca, w tym we Wrocławiu i Poznaniu najprawdopodobniej 4 - 7 dni(po dwa grupowe mecze eliminacyjne).Nawet licząc ,że kibice przyjadą kilka dni przed i wyjadą kilka dni po rozgrywkach,to i tak okres ten nie jest ,według mnie, żadnym argumentem aby podejmować strategiczne dla kraju decyzje o budowie tej a nie innej drogi. Według mnie zasadniczym powodem, dla której droga ta powinna szybko powstać, jest to, że łączy ze sobą dwa duże,szybko rozwijające się i stosunkowo blisko połozone miasta Polski.Dla rozwoju Wrocławia i Poznania droga ta ma już dziś kluczowe znaczenie,a z każdym kolejnym rokiem ruch na niej będzie wzrastał nieporównywalnie bardziej niż na innych polskich drogach(może poza odcinkami A2 i A4,szczególnie łączącymi Łódź z W-wą ,czy Kraków ze Śląskiem). Dlatego uważam ,że decyzje o budowie dróg powinno się podejmować na podstawie długookresowych prognoz natężenia ruchu,generowanego przez rozwijające się ośrodki, a nie pod wpływem podniecenia jednomiesięczną imprezą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pirat drogowy !!! To już nikogo nie zabiję na S5 !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 08:21 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norek Są pieniądze na drogę do Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 06:48 A Huskowski, ten cienias... Co on zrobil dla Wroclawia jako prezydent? Slizgal sie na tej funkcji po Zdrojewskim. Niech siedzi cicho i pilnuje zeby jeszcze sie zalapac ...z 6 miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej.z.Zadupia I tak nie zagłosuję na PiS!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.10.07, 09:02 i już. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Są pieniądze na drogę do Poznania IP: *.magma-net.pl 04.10.07, 10:05 Zróbcie nam szybko tą drogę a firmy z Poznania i Wrocławia pociągna tą naszą gospodarkę jeszcze mocniej do przodu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kij w szprychy Są pieniądze na drogę do Poznania IP: *.whirlpool.com 04.10.07, 10:10 Panie Huśkowski, nie wypowiadaj się pan z ironią, nie ważne, czy to jest chwyt wyborczy, ważne, że jest dokument dający prawo rozpoczęcia inwestycji. Nawet jak nie zdążą na EURO 2012, to przynajmniej dobra droga pozostanie. A co platforma z Bodzio Zdrojewskim zrobiła we Wrocławiu, poza wybudowaniem dróg do swoich osiedli gdzie mieszkacie i skanalizowaniem tej części miasta, gdzie stoją wasze domy. Ciekawy jestem czy moderator GW zwolennik Platformy przepuści moją wypowiedź? Odpowiedz Link Zgłoś
degustimus Re: Są pieniądze na drogę do Poznania 04.10.07, 14:24 Gość portalu: Kij w szprychy napisał(a): > Panie Huśkowski, nie wypowiadaj się pan z ironią, nie ważne, czy to jest chwyt > wyborczy, ważne, że jest dokument dający prawo rozpoczęcia inwestycji. Nawet ja > k > nie zdążą na EURO 2012, to przynajmniej dobra droga pozostanie. A co platforma > z > Bodzio Zdrojewskim zrobiła we Wrocławiu, poza wybudowaniem dróg do swoich > osiedli gdzie mieszkacie i skanalizowaniem tej części miasta, gdzie stoją wasz > e > domy. Ciekawy jestem czy moderator GW zwolennik Platformy przepuści moją wypowi > edź? Malkontencie obsikany! Jaknie przestaniesz tak narzekać to dalej razem z sąsiadką w jednym będziesz kiblu potrzeby załatwiał!? Jak w Kiepskich, Się powiedziało A w postaci mostu Milenijnego trzeba powiedzieć P jak Poznań wszak w tamtym kierunku powstał ten most?;) P.P Huskowski wkurza mnie z tym otwarciem aqwaparku, ale to stary temat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iron To tylko kiełbasa przedwyborcza... IP: 156.17.78.* 04.10.07, 10:59 To oczywiste.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trzebniczanin Są pieniądze na drogę do Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 12:10 Program to dobra rzecz lecz bez wykonawców robót (zmarnowany potencjał GDDP-RDP)to sie nie może udać.Pozdrawiam p.Maciejewskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Są pieniądze na drogę do Poznania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.07, 13:35 Jakos nie wierze aby Euro 2012 jednak sie u nas odbylo ale faktem jest ze dotychczasowa droga laczaca Wroclaw i Poznan to kpina. Dwa duze miasta, jene z najwiekszych w naszym kraju, miedzy ktorymi jest bardzo duzy ruch polaczone sa droga jaka przysluguje malym miasteczkom. Kpina. Niezaleznie czy beda mistrzostwa czy nie to nalezy Wroclaw i Poznan polaczyc porzadna droga, jesli nie autostrada to przynajmniej dwupasmowka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldi Re: Są pieniądze na drogę do Poznania IP: *.e-wro.net.pl 04.10.07, 14:12 Nie wierze w ani jedno słowo i nie uwierze póki nie zobacze i nie przejadę się tą drogą w Polskich realiach jest to niemożliwe mówiąc oczywiście o odpowiednim standarcie.Opowiadanie że ma być 25 cm węższa od autostrady dobre sobie a gdzie w polsce mamy autostrade, czyżby autorowi chodziło o A2/4.Zafundujcie mu wycieczkę zagraniczną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Są pieniądze na drogę do Poznania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.07, 14:56 Ja także jestem ostrożny w łykaniu tej kiełbasy wyborczej ale mówię tylko, że taka droga między Wrocławiem a Poznaniem jest potrzebna. Dotychczasowa dróżka nawet pobocza nie ma a co dopiero dwa pasy w każdą stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielkopolanin Są pieniądze na drogę do Poznania IP: 145.225.60.* 04.10.07, 15:07 Wielkopolska da rade. Mam nadzieje, ze wy tez. Wielkopolska zawsze razem!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś