Dodaj do ulubionych

Freistaat Silesia

IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.07.03, 23:18
Czy juz ktos nad tym pomyslal?
Oczywiscie barwy Slaska to nie bialo-niebieskie, tylko zolto-niebieskie czy
bialo-zolte i to od Opavy do Hoyerswerdy.

Pyrsk
ballest

Obserwuj wątek
    • Gość: m jestem za IP: *.studnetz.uni-leipzig.de 20.07.03, 09:44
      Popieram. Chetnie widzialbym model federacyjny w PL, z dolnoslaskim "landem".
      Tyle ze ci z Bialorusi (czytaj: Warszawy) pewnie widzieliby w tym od razu chec
      secesji.
      • Gość: ballest Re: jestem za IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.07.03, 09:53
        Gość portalu: m napisał(a):

> Popieram. Chetnie widzialbym model federacyjny w PL, z dolnoslaskim "landem".
        > Tyle ze ci z Bialorusi (czytaj: Warszawy) pewnie widzieliby w tym od razu
        chec
        > secesji.
        MYSLEl, ze w UE nie bedzie mozliwosci secesji, bo jak sie panstwa narodowe
        zgubia to pozostana tylko regiony!

pyrsk
        ballest
        • Gość: Alen Re: jestem za IP: *.i-one.at 20.07.03, 11:17
          Ty ballest musisz mieć rzeczywiście poważne powody do dowartościowania się .
          Musisz w Niemczech czuć się nie doceniany , a może nawet wyizolowany .
          Ciągle starasz się grać muzykę do której mało kto chce tańczyć , a jeśli to
          najczęściej User z końcówką IP adresu „ .de „ .

Alen.
          • Gość: ballest Re: jestem za IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.07.03, 20:49
            Gość portalu: Alen napisał(a):

> Ty ballest musisz mieć rzeczywiście poważne powody do dowartościowania się .
            > Musisz w Niemczech czuć się nie doceniany , a może nawet wyizolowany .
            > Ciągle starasz się grać muzykę do której mało kto chce tańczyć , a jeśli to
            > najczęściej User z końcówką IP adresu „ .de „ .
            >
            > Alen.
            Allen, wiem, ze nie masz pojecia, jestes intelektualnym biedakiem, wprawdzie
            mamy podobne poglady jesli o USA chodzi ale jak Ty nie wiesz , ze Austriacy to
            Niemcy , to zaraz wiedzialem,ze jestes historycznym zerem!

pyrsk
            ballest
      • Gość: dolnoślązak Re: Silesia IP: *.lanet.wroc.pl 20.07.03, 14:48
        Gość portalu: m napisał(a):

> Popieram. Chetnie widzialbym model federacyjny w PL, z dolnoslaskim "landem".
        > Tyle ze ci z Bialorusi (czytaj: Warszawy) pewnie widzieliby w tym od razu
        chec
        > secesji.
        Ja również jestem za daleko posuniętą samorządnością, czy jak wolisz -
        autonomią. Dzisiaj tak myśli większość Polaków. Jednak jest "ale". Ballest
        nazywa to kompleksami, ja tysiącletnim doświadczeniem wypływającym z sąsiedztwa
        z Niemcami. Nie ma i nie może być federacji śląskiej skierowanej przeciw naszej
        Macierzy - Polsce. Tym bardziej niemożliwe jest to pod auspicjami śmiertelnego
        wroga Polski - Niemiec.
        To stąd także wynika postrzeganie Górnoślązaków przez Polaków. Stosowanie
        niemieckich nazw dla miast w Polsce (nic mi do tego, gdy robią to Niemcy), czy
        używanie w mowie potocznej niemieckich zwrotów jest przez Polaków odbierane
        jako niemiecka prowokacja. Dlatego nie liczcie na poparcie na Dolnym Śląsku
        idei "Landu", czy "Freistaadt". Jedyne ustępstwo na jakie mnie stać w stosunku
        do ludności niemieckiej zamieszkującej Górny Ślask w dziedzinie nazewnictwa
        to "Silesia".
        Póki tego chłopaki nie zrozumiecie i nie zaakceptujecie wasze posty na forum
        dolnośląskim to strata czasu. Piszcie lepiej na forum katowickim, gdzie 173
        tys. ślaskich Niemców usiłuje narzucić swój sposób myślenia - a potem może
        nawet władzę - milionom Ślązaków o polskich korzeniach. Tam w atmosferze
        szowinizmu i histerii niemieckiej (skąd my to znamy) będziecie się czuli jak u
        siebie - bo przecież zarówno Ty, jak i ballest piszecie z Niemiec.
        • Gość: m Re: Silesia IP: *.studnetz.uni-leipzig.de 20.07.03, 15:28
          Spokojnie. Ja tez jestem Dolnoslazakiem z Wroclawia (a nie Gornoslazakiem z
          Katowic). Mam nawet odpowiednie naklejki na aucie i etui na dokumenty :).
          Chodzi mi o to, ze w calej Polsce przydalaby sie znaczna decentralizacja, by
          jak najwiecej decyzji bylo podejmowane na poziomie wojewodztw i powiatow. Dzis
          mamy mocne gimny i centrale w Warszawe, ktora o reszcie kraju mowi "teren", co
          wcale mi sie nie podoba. Powiaty jeszcze ciagna, choc robia dosc niewiele.
          Najgorzej jest w wojewodztwami. Sa, ale nie wiadomo po co. Powinny byc centrami
          prowadzenia polityki regionalnej, a nie kupbem dyskusyjnym z marszalkiem od
          niczego i przyslanym w teczce z Warszawy wojewoda. Dlatego podoba mi sie
          koncepca "landowa", o ktorej pisalem wczesniej. Wazna jest idea, przeciez
          wiadomo, ze nie bedzie na granicy nigdy stal znak "Freistaat Dolny Slask", jak
          w przypadku Bawarii czy Saksonii.

Pozdrawiam z Lipska
          m
    • Gość: dolnoślązak Re: Silesia IP: *.lanet.wroc.pl 20.07.03, 14:25
      Gość portalu: ballest napisał(a):

> Czy juz ktos nad tym pomyslal?
      > Oczywiscie barwy Slaska to nie bialo-niebieskie, tylko zolto-niebieskie czy
      > bialo-zolte i to od Opavy do Hoyerswerdy.
      >
      > Pyrsk
      > ballest
      >
      Odpowiem Ci ballescie, ale tylko raz:
      - po pierwsze: nie istnieją barwy Śląska jako całośći. Jeśli już chciałbyś
      takich używać, to mogłyby to być barwy pierwszych Piastów Śląskich - Bolesława
      Wysokiego i jego syna Henryka Brodatego - czarno-złote. Od czasu podziału
      Śląska na Dolny i Górny (zgadnij skąd te nazwy), każda z jego części używa
      własnych barw - Piastowie na Dolnym Śląsku pozostali przy dotychczasowym godle:
      czarny orzeł w polu złotym - stąd barwy czarno - złote (w heraldyce oznaczają
      starożytność rodu), zaś Mieszko raciborski zaczął używać nowego herbu: złotego
      orła w polu błękitnym, a po nim jego potomkowie - pozostali Piastowicze
      Górnośląscy. Stąd na flagach Górnego Śląska górny pas przedstawia się w barwie
      złotej, a dolny błękitnej. Heraldyka dopuszca zamienność barw; złota - żółta,
      srebrna - biała, zwłaszcza wówczas, gdy chodzi o przedstawianie ich w postaci
      flag lub chorągwi.
      - po drugie: księstwo Opawskie i karniowskie nie są ziemiami rdzennie śląskimi.
      Zostały przyłączone do Śląska przez Habsburgów w XVI w. i dlatego mówi się o
      nich jako o tzw. Śląsku austriackim. Co do Hoyerswerdy (Wojercy) zgodzić się
      nie mogę zupełnie - zachodnią granicę Śląska wyznaczają Bóbr i Kwisa. Ziemie o
      których piszesz to Górne Łużyce, które do Śląska przyłączyli Prusacy dopiero w
      1825 r. Chodziło o komasację w jednym organizmie administracyjnym ludności
      słowiańskiej. Na Łużycach do dziś żyje kilkadziesiąt tysięcy Łużyczan, którzy
      zachowali odrębną kulturę i język. Niestety, napór germanizacyjny jest tk
      silny, iż naukowcy uważają, że w ciągu najbliższych lat może się to zmienić w
      sposób radykalny.
      Poza tym mam pytanie: dlaczego dla Opawy stosujesz nazwę słowiańską, a dla
      Wojercy niemiecką?
      No cóż, wiem że uważasz mnie za głupszego od siebie, dlatego nie spodziewam się
      komentarza, ani kulturalnej dyskusji.
      • Gość: ballest Re: Silesia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.07.03, 21:03
        Gość portalu: dolnoślązak napisał(a):

> Gość portalu: ballest napisał(a):
        >
        > > Czy juz ktos nad tym pomyslal?
        > > Oczywiscie barwy Slaska to nie bialo-niebieskie, tylko zolto-niebieskie cz
        > y
        > > bialo-zolte i to od Opavy do Hoyerswerdy.
        > >
        > > Pyrsk
        > > ballest
        > >
        > Odpowiem Ci ballescie, ale tylko raz:
        > - po pierwsze: nie istnieją barwy Śląska jako całośći. Jeśli już chciałbyś
        > takich używać, to mogłyby to być barwy pierwszych Piastów Śląskich -
        Bolesława
        > Wysokiego i jego syna Henryka Brodatego - czarno-złote. Od czasu podziału
        > Śląska na Dolny i Górny (zgadnij skąd te nazwy), każda z jego części używa
        > własnych barw - Piastowie na Dolnym Śląsku pozostali przy dotychczasowym
        godle:
        >
        > czarny orzeł w polu złotym - stąd barwy czarno - złote (w heraldyce oznaczają
        > starożytność rodu), zaś Mieszko raciborski zaczął używać nowego herbu:
        złotego
        > orła w polu błękitnym, a po nim jego potomkowie - pozostali Piastowicze
        > Górnośląscy. Stąd na flagach Górnego Śląska górny pas przedstawia się w
        barwie
        > złotej, a dolny błękitnej. Heraldyka dopuszca zamienność barw; złota - żółta,
        > srebrna - biała, zwłaszcza wówczas, gdy chodzi o przedstawianie ich w postaci
        > flag lub chorągwi.
        > - po drugie: księstwo Opawskie i karniowskie nie są ziemiami rdzennie
        śląskimi.
        >
        > Zostały przyłączone do Śląska przez Habsburgów w XVI w. i dlatego mówi się o
        > nich jako o tzw. Śląsku austriackim. Co do Hoyerswerdy (Wojercy) zgodzić się
        > nie mogę zupełnie - zachodnią granicę Śląska wyznaczają Bóbr i Kwisa. Ziemie
        o
        > których piszesz to Górne Łużyce, które do Śląska przyłączyli Prusacy dopiero
        w
        > 1825 r. Chodziło o komasację w jednym organizmie administracyjnym ludności
        > słowiańskiej. Na Łużycach do dziś żyje kilkadziesiąt tysięcy Łużyczan, którzy
        > zachowali odrębną kulturę i język. Niestety, napór germanizacyjny jest tk
        > silny, iż naukowcy uważają, że w ciągu najbliższych lat może się to zmienić w
        > sposób radykalny.
        > Poza tym mam pytanie: dlaczego dla Opawy stosujesz nazwę słowiańską, a dla
        > Wojercy niemiecką?
        > No cóż, wiem że uważasz mnie za głupszego od siebie, dlatego nie spodziewam
        się
        >
        > komentarza, ani kulturalnej dyskusji.
        To sie mylisz, ja nie naleza do osob, ktore nie odpowiadaj, to raczej Ty mi nie
        odpowiedziales dlaczego Brema slowianska BYLA! ????
        Ja tez Opave moge Troppau nazwac , cieszy mnie , ze o tym wspomniales, byles
        kiedys w Opavie, rozmawiales z mieszkancami Opawy? jak nie to prosze nie
        zabieraj glosu BO SIE ZNOWU KOMPROMITUJESZ!!!
        www.deutsche-schutzgebiete.de/kuk_schlesien.htm
        Nie UWAZAM Cie za glupszego, ale czlowieka co cos pisze , czego nie sprawdzil,
        ale to jest Polakopodobne!
        Tak jak teraz w IRAKU !

pyrsk
        ballest
        • Gość: dolnoślązak Re: Silesia IP: *.lanet.wroc.pl 21.07.03, 06:47
          Gość portalu: ballest napisał(a):

> > To sie mylisz, ja nie naleza do osob, ktore nie odpowiadaj, to raczej Ty mi
          nie
          >
          > odpowiedziales dlaczego Brema slowianska BYLA! ????
          > Ja tez Opave moge Troppau nazwac , cieszy mnie , ze o tym wspomniales, byles
          > kiedys w Opavie, rozmawiales z mieszkancami Opawy? jak nie to prosze nie
          > zabieraj glosu BO SIE ZNOWU KOMPROMITUJESZ!!!
          > Nie UWAZAM Cie za glupszego, ale czlowieka co cos pisze, czego nie sprawdzil,
          > ale to jest Polakopodobne!
          Sprawdziłem: www.leksykony.pl/sredniowiecze/mapy/a478.jpg
          Jeśli Ci to nie wystarcza, to możesz zrobić to sam, wystarczy zajrzeć do
          pierwszego lepszego atlasu historycznego. Miłej lektury!

> Tak jak teraz w IRAKU !

No tak, według ciebie piszę przeważnie nie na temat i prawdopodobnie jestem
          osiołkiem. Oświeć mnie, o co chodzi z tym Irakiem i jak to się ma do głównego
          wątku dyskusji?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka