Gość: WK PO proponuje: Do Warszawy jednak autostradą IP: *.ig.pwr.wroc.pl 02.11.07, 12:05 "[..]Joanna Wąsiel, rzeczniczka wrocławskiego oddziału, krytykuje pomysł: - To nie najlepszy moment, by zmieniać S8 na A8. Mamy już ostateczną decyzję lokalizacyjną wojewody. [..] by w 2009 roku zaczęły się już prace. Decyzja o budowie autostrady oznaczałaby prawie pięcioletnie opóźnienie w realizacji inwestycji.". Co tam głupie 5 lat opóźnienia! We Wrocławiu tempo realizacji inwestycji drogowych liczy się w dziesięcioleciach - koronny przykład: wrocławska obwodnica śródmiejska - pomnik 17 lat nieudolności "wspaniałych" rządów miejskich władz. Skoro zatem wrocławska ekipa idzie do rządu to i wrocławskie standardy budowy infrastruktury (ciągle mówić o tym co zrobimy i ciągle też zmieniać plany na lepsze) zyskują zasięg ogólnopolski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart z korka w korek IP: *.lei3.cable.ntl.com 02.11.07, 12:13 Wpierw A4 nastepnie w A1 a nastepnie w A2. No to juz widze te korki przy Lodzi na jedynce brawo. O korkach mowia a sami sie w korki pchaja. Odpowiedz Link Zgłoś
makabi PO proponuje: Do Warszawy jednak autostradą 02.11.07, 12:18 Jak to sie dzieje, ze wyznacznikami cen za przejazd autostradami mają być tez kurioza jakie spotykamy na kawłku drogi A2 i na kawłku trasy A4? Standard kolejnych autostrad tez bezie taki jaki jest szcegolnie na A4? Dotychczasowe ceny sa wzięte z sufitu. PO co dywagacje na temnat ile to bezie kosztowało, skoro na razie nawet nie mam konkretnego planu jak ta autiostrda ma wygldać. Chodi o niusa czy dolanie oliwy do ognia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwc PO prostu idioci IP: *.chello.pl 02.11.07, 12:56 boże, czy w tym kraju będą rządzić kiedyś normalni ludzie?? Standard drogi ekspresowej do wawy miał być o wiele wyższy, niż np. autostrady do legnicy. Wystarczy popatrzyć na jej pierwszy fragment, czyli obwodnicę Oleśnicy. W zasadzie, gdyby nie oznaczenie, to wszyscy byliby święcie przekonani, że to autostrada. Ci "intelentni inaczej" politycy PO chcą zmieniać coś, co juz jest zlokalizowane w znacznej części zaprojektowane. To spowoduje kolejne opóźnienia. Droga powstanie z rok- półtora później. Na dodatek zafundują nam kolejną okazje do wydawania pieniędzy. Myślałem, że wybieram ludzi w miarę rozsądnych, a wybrałem deletantów- pajaców, tak jak niejaki Huskowski, który nawet nie wie, o czym mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rygar Re: PO prostu idioci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.07, 14:40 oni nie sa dyletantami tylko cwaniakami policz sobie dla zaokraglenia: 50 zl za przejazd * 30 000 pojazdow dziennie + 360 dni = 540 000 000. przy dzisiejszym obciazeniu ruchu, oraz przy zanizonej dla rachunku cenie. tak naprawde wychodzi jakis miliard przychodu rocznie. standard budowy wysoki - przez kilka lat nie musisz nic naprawiac, jedynie posypac chemia nawierzchnie koncesja na 20 - 30 lat... by zylo sie lepiej. trzeba byc frajerem zeby uwierzyc takim zlotoustym cwaniakom ja bylem frajerem 2 lata temu, zaglosowalem na nich, ale przy rozmowach koalicyjnych wyszlo szydlo z worka, co z nich za ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Autem, pociagiem i samolotem do Wawy IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.11.07, 12:58 Jak samochodem to tylko autostrada A8 za cene paliwa plus 75zl za przejazd. Jak pociagiem to tylko IC za 100zl, ale przez POznan i 5 godzin jazdy. Przez Lodz by bylo taniej i szybciej, ale po co tam tory modernizowac, skoro i tak wszytkie drogi prowadza do... POznania. Jak samolotem to za 600zl ale za to niespelna godzinka i po podrozy. Trza tylko doliczyc wczesniejszy przyjazd na lotnisko do odprawy, przejazd centrum wroclawia-lotnisko i lotnisko-centrum warszawy. Jak miesiac albo nawet pol roku wczesniej zarezerwujecie sobie bilet to moze bedziecie mieli go w cenie promocyjnej. A jak wyjdzie z dnia na dzien ze trzeba np jutro jechac do stolicy to tylko zyczyc powodzenia. LOT nie obnizy cen biletow do Wawy o polowe (tak jak w POznaniu) bo twierdzi ze nie ma sensu. Z POznania maja dobre polaczenia drogowe i kolejowe, wiec jest konkurencja, a na Wrocku mozna "zdzierac" kase. I szczerze, dlugo jeszcze tak zostanie... Odpowiedz Link Zgłoś
tora_tora pytanie do jarmuziewicza 02.11.07, 13:01 w jaki sposób Panie Specjalista S8 ma być bardziej zatłoczona od A8? oba typy dróg są do siebie bardzo zbliżone, mają po dwa pasy, mają pobocze, autostrada jest kilkanaście cm szersza i byłaby ogrodzona, no i jeszcze trochę inaczej wyglądałyby węzły. No i najważniejsza różnica. BYŁABY PŁATNA. ale pan tego nie wie, co? pytanie, które można zadać temu cwaniaczkowi: która z firm poprosiła Pana o zmianę kwalifikacji S8 na A8? pan Kulczyk? Stalexport? co obiecano panu w zamian panie jarmuziewicz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wic dlaczego Jarmuziewicz kłamie w wywiadzie? IP: *.chello.pl 02.11.07, 13:23 Może dziennikarz na drugi raz lepiej przygotuje się do rozmowy z takim krętaczem i zada mu pytanie, dlaczego kłamie? Jaki ma w tym interes, żeby mieszkańcy za przejazd autostradą, która dla laika ma takie sama parametry jak ekspresówka, mieli płacić ciężką kasę. przewidziane parametry drogi S8: 2 jezdnie x 2 pasy ruchu po 3,5m każdy + 2,5 m pobocza na każdej jezdni, docelowo 2 jezdnie po 3 pasy ruchu (przewidziana rezerwa). Droga ma być całkowicie bezkolizyjna. planowane węzły na odcinku W-w Pawłowice - Syców: 1. Łozina 2. Dąbrowa (obwodnica Oleśnicy już istnieje) 3. Gęsia Górka (obwodnica Oleśnicy już istnieje) 4. Cieśle 5. Szczodrów 6. Syców zachodni 7. Syców wschodni jak będzie autostrada, to węzłów będzie tyle samo. aha, jeszcze jedno, gdyby Jarmuziewicz się upierał i chciał nam zafundować dodatkowych kilka lat czekania na drogę, kilka zdań z kodeksu karnego, sam na niego doniosę jak będzie trzeba: Art. 231. § 1. Funkcjonariusz publiczny, który, przekraczając swoje uprawnienia lub nie dopełniając obowiązków, działa na szkodę interesu publicznego lub prywatnego, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3. § 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 w celu osiągnięcia korzyści majątkowej lub osobistej, podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Re: nieodPOwiedzialny sondaż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.07, 13:41 wnioskuje o natychmiastowe usunięcie nieodPOwiedzialnego sondażu przy artykule, w którym 70% ciemnogrodzian nie POpiera europejskiego POmysłu. Cała europa z was się śmieje, że chcecie płacic za Platformostrade:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans cwaniaczki IP: *.chello.pl 02.11.07, 14:25 Cwaniaczki juz kombinują jak zarobić na państwowych inwestycjach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacper_33 Jakaś paranoja !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.07, 14:57 Jedym z argumentów platformistów jest czas, podobno szybciej będzie na A8 to może ktoś z nich policzy ilość bramek potrzebnych x stracony czas na jednej z nich przy tym ruchu jaki jest. I dziwnym trafem może się okazać że faktycznie S8 będzie bardziej przepływowe od tego CUDA posła Schetyny. Ciekawi mnie tylko kto na tym chce zrobić kase, i faktycznie ma racje osoba że jak te wszystkie Cuda platformistów zejdą się w okolicach Łodzi to do Warszawy powinno być 5 pasów inaczej czeka nas istny korek z Tirami na lewym pasie jadącymi 90km/h. Nie jestem i nigdy nie byłem zwolennikiem Pisu ale to co zaczyna robić PO to istny wał patrząc na ich drogową mapę naszego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buba PO proponuje: Do Warszawy jednak autostradą IP: *.e-wro.net.pl 02.11.07, 14:49 Podatek ma być liniowy,to i opłata powinna być liniowa od dochodu wykazanego w rocznym PIT-e. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: PO proponuje: Do Warszawy jednak autostradą IP: *.vast.net.pl 02.11.07, 15:12 autostrady maja byc budowane przez koncesjonariuszy. budzetu nie stac na takie inwestycje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon Re: PO proponuje: Do Warszawy jednak autostradą IP: *.icm.edu.pl 02.11.07, 15:43 > autostrady maja byc budowane przez koncesjonariuszy. budzetu nie > stac na takie inwestycje Co Ty, za przeproszeniem, pie...lisz? Z VATu, akcyzy, oplaty paliwowej budzet ma rocznie kilkanascie miliardow PLN a dodatkowo duza kasa na drogi jest z UE. A najlepszy odcinek A4 Wroclaw <> Gliwice to kto wybudowal i za czyje pieniadze, he? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toto Hahahahahaha!!! IP: *.proxy.aol.com 02.11.07, 16:16 Serce rosnie jak sie czyta wypowiedzi mlodziezy ktora jeszcze niedawno zapluwala swoje sliniaczki bluzgami na Kaczory a teraz zaczyna robic to samo na innego kaczorka:)))) Tak jest!!! Zycie jest najlepszym nauczycielem , a nie idiotyczne artykulki w POstkomunistycznej prasie czy audycje w rozglosniach i stacjach telewizyjnych zalozonych za pieniadze SB. Ciekawe jak POstkomunisci wytlumacza swoim mlodocianym wyborcom ze aby wybudowac i uzywac trzeba placic??? Przeciez to nie tak mialo byc , placza ledwo letni bohaterowie spod urn wyborczych!!! Zapowiada sie lepiej niz myslalem.Kklement , na barykady!!!:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon Re: Hahahahahaha!!! IP: *.icm.edu.pl 02.11.07, 16:54 Dokladnie, zmanipulowane szczyle musza na wlasnych plerach poczuc razy od Aferalow. Kij im w oko. Za glupote sie placi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A n g l i k Re: PO proponuje: Do Warszawy jednak autostradą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.07, 16:23 Wiekszosc odpowiedzi jest od ludzi z jakiegos innego swiata/epoki... Przeciez jak najbardziej musi byc autostrada. To jest najbezpieczne, szybkie i ekologiczne. 75 zloty to jest nic - specjalnie ze (w porownaniu u nas) macie benzyne tania. Ludzie powwinni jechac pociagiem bo to jest najlogiczne - ja nie wierze jak absurdalnie tanie pociagi w Polsce sa!! Samolotem LOT mozna leciec do WAW juz za 68 zloty! Albo jechac mniejszymi drogami jak jestesce juz tak uparci. Wiec przestancie marudzic, ze bedziecie dzieki PO mieli w koncy Europejski standard autostrad (nie mowie Brytyjski, bo oczywiscie u nas sa najlesze autostrady - miniumum 3 pasy plus awaryjny, cat's eyes, etc. etc.). Ale i tak Was serdecznie pozdrawiam! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M chyba nie zrozumiałeś treści większości postów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.11.07, 17:39 Planowana droga ekspresowa S8 jest lepsza niż autostrady w wielu krajach, lepsza niż większość starszych autostrad angielskich i są tez na nią pieniądze, a przy okazji ile płaci się za korzystanie z angielskich autostrad? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxx Re: PO proponuje: Do Warszawy jednak autostradą IP: *.sbc.man.ac.uk 02.11.07, 20:22 Anglik, nie filozofuj, bo w Manchesterze, gdzie mieszkam, place za benzyne 0.94 Funta za litr, tj. 4.9 zlotych, podczas gdy we Wroclawiu niewiele mniej- ok. 4.3 zlotego (poprawcie mnie jesli sie myle). Teraz angliku porownaj poziom zarobkow. I to tyle dziekuje. Dodam, ze jak slucham takich bredni, to slabo mi sie robi i potwierdza sie kiepski poziom brytyjskiego systemu edukacji, o czym ostatnio mozna poczytac- i w Polsce i tu na wyspach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drogowiec PO proponuje: Do Warszawy jednak autostradą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.07, 18:28 Drodzy Państwo, Myślę, że niezaleznie od opcji politycznej dobrze byłoby dożyć czasów kiedy na tematy fachowe nie będą wypowiadać się politycy lecz fachowcy lub jeśli tacy jakimś cudem się trafią politycy-fachowcy. Pisanie o tym, że ktoś zrobił sobie przed wyborami pomiary ruchu i na ich podstawie stwierdził, że koniecznie trzeba budować autostradę jest kompletną bzdurą. Otóż chciałem potwierdzić, że takie pomiary i prognozy ruchu od dawna są zrobione przez fachowców i na tej podstawie (a nie z sufitu) stwierdzono, że projektowana i częściowo wybudowana droga S-8 do Warszawy bez problemu przejmie ten ruch. Dla przykładu informuję, że na A 4 , która również jak projektowana S 8 posiada po 2 pasy ruchu w każdym kierunku, już obecnie występuje ok. 25 000 pojazdów na dobę. Pisanie , że 30 000 pojazdów na dobę jest jakimś niesamowicie dużym natężeniem ruchu jest dużym nadużyciem, bo przy bezkolizyjnych węzłąch i pasie awaryjnym 2 pasy ruchu bez problemu przeniosą min. 50 000 pojazdów na dobę. Mają rację wszyscy internauci, którzy piszą, że różnica pomiędzy S-8 a A-8 nie będzie duża - pasy ruchu węższe o 25 cm, pas awaryjny węższy o 50 cm , mniejsze promienie łuków i przez to dopuszczalna prędkość 110 km/h zamiast 130 km/h na autostradzie. Oczywiście można było stosunkowo niedużym nakładem dodatkowych środków projektować i budować A 8 zamiast S 8 , lecz takie decyzje należało podejmować kilka lat temu. Obecnie, gdy wybudowano już obwodnicę Oleśnicy , wykupiono prawie wszystkie grunty pod drogę ekspresową i prawie zakończono prace projektowe dla odcinka Wrocław- Syców , pomysły aby wycofać się z budowy drogi S8 uważam za czysty sabotaż. Opóźnienie budowy z tego tytułu wyniesie minimum 2 lata gdyż trzeba będzie zrobić nową koncepcję (większe promienie łuków poziomych wymagają innego niż obecnie korytarza drogi), uzyskać nową decyzję lokalizacyjną , wykupić dodatkowe grunty i rozpocząć opracowanie nowego projektu budowlanego. Pozostaje jeszcze pytanie co z obwodnicą Oleśnicy - czy będziemy tą nowo wybudowaną drogę przebudowywać? Mam nadzieję, że przedstawiane pomysły to tylko myśli nieuczesane, z których po zasięgnięciu opinii specjalistów nasze nowe władze się wycofają , a z całej sytuacji wyciągną wnioski i w przyszłości zanim się na jakiś temat wypowiedzą zasięgną opinii fachowców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demo PO proponuje: Do Warszawy jednak autostradą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.07, 18:38 Warto przypomnieć stare pwoedzonko, że lepsze jest wrogiem dobrego. Jeśli zamiast drogi ekspresowej mamy mieć autostradę, ale o 5 lat próżniej, to ja chrzanię taką zabawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc i znowu jakis koles PO zarobi na autostradzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.07, 18:44 głupi sie rodza a naiwni wierza w ...cuda. Ja chce ekspresowej drogi tez szybko i przyjemnie bedzie. Nie dam zarobic nastepnemu cwaniakowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agde Re: i znowu jakis koles PO zarobi na autostradzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.07, 18:46 PO paprańce jedne. Uszczęśliwiają na siłę Odpowiedz Link Zgłoś
impact007 jeszcze nie zaczeli rządzić, a już kręcą lody 02.11.07, 19:17 Jarmuziewicz chce kręcić lody na zlecaniu budowy i eksploatacji autostrad. Tak mówią niektórzy związani z przyszłym kręgiem władzy. Oczywiście mówią to nieoficjalnie. Droga S-8 została zaprojektowana w parametrach autostrady. Jeśli ktoś kłamie w tak oczywistej kwestii np. poprzez powoływanie się na rzekomo zbyt małą przepustowość, ma w tym interes i tyle. Jeśli ten facio zostanie ministrem, to będzie gwódź do trumny rządu i to wbity na starcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x PO proponuje: Do Warszawy jednak autostradą IP: *.aster.pl 02.11.07, 20:07 no coz, Pan posel i tak na trasie WRO-WAW lata... wiec niech nie opowiada BZDUR... pomysl FATALNY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxx Re: PO proponuje: Do Warszawy jednak autostradą IP: *.sbc.man.ac.uk 02.11.07, 20:11 Oto pierwsze efekty rzadow PO. Znam ludzi, ktorzy sa bardzo blisko 'najwazniejszych' w Platformie. Co Wy myslicie, ze pomysl zmiany szlaku drogowego do Warszawy na A8 to nowosc? Nieee... ta zmiana byla juz dawno dyskutowana i jest zamierzona nie na obywatela, ale na przyjaciol partii, ktorzy zamierzaja walczyc o prawa koncesyjne na budowe i zarzadzanie. To, ze koncesje dostana swoi, to wogole nie ulega watpliwosci:) Pan Kulczyk juz zaciera rece. Zwlaszcza, ze drugie posuniecie, tj. zmiana lokalizacji i fakt, ze A8 bedzie wpadac na A2, dodatkowo napedzac bedzie koniunkture na tej drugiej. Polacy, glosowaliscie na PO skazujac nas wszystkich na ten los: Polacy juz zawsze beda tylko podmiotem-platnikiem nabijajacym kieszenie oligarchicznych panow rodem z nowej IIRP "riaktywejszyn". Po prostu przyjdzie nam niedlugo placic za prawo do zycia i korzystania z dobr prywatnego panstwa Donalda i liberalow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxx Re: PO proponuje: Do Warszawy jednak autostradą IP: *.sbc.man.ac.uk 02.11.07, 20:14 Dodam jeszcze, ze roznica dla pasazera pomiedzy S8 a A8 bedzie prawie zadna (poza dlugosciami lukow jezdni i ich nachylenia), gdyz S8 miala byc budowana w parametrach autostradowych, tj. z pasami awaryjnymi. Jedyna roznica to Kulczyk czy Krauze- przyjaciele rozowego PO, ktorzy beda inkasowac za przejazd. "Idz do wyborow-zmien Polske":):):) Dziekuje, juz zmieniliscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wic Re: PO proponuje: Do Warszawy jednak autostradą IP: *.chello.pl 02.11.07, 20:24 też o tym wiem, dlatego w swoim poście przekleiłem fragment kodeksu karnego. Dla mnie jest to oczywiste działanie na szkodę interesu publicznego. W wypowiedzi dla "Gazety" dwóch prominentów z PO wprowadziło opinię publiczną w błąd. Nie zrobili tego przypadkowo. Zrobili to, z powodów, które Ty wymieniłeś. Gdy jeden z nich zostanie ministrem moim zdaniem to wystarczy, żeby przedstawić mu zarzuty z tego artykułu KK. Tego typu czyny są w Polsce ścigane z urzędu. Nie sądziłem, że tak szybko odechce mi się PO... Najpierw "popis" Hani ze stadionem w wawie, a teraz te miejscowe ułomki.. Odpowiedz Link Zgłoś
rangheros Tylko 75? 02.11.07, 20:35 Dlaczego tylko 75 zl? To zaden prestiz, dla takiego co bedzie jechal ta droga. 150 zl to powinno byc niezbedne minimum. No i dlaczego w Parlamencie tylko 460 poslow + 100 senatorow, dlaczego???? Przecie to jak w USA, nas stac na wiecej, powiekszyc, tak zeby z 1200 conajmniej bylo. Nie martwa sie, wpadnijcie do mnie do Californii, dolar tani, Autostrady i po 5 pasow sie zdarzaja, za darmo...Sorry, prestizu jazdy nie bedzie, ale za to jak sie fajnie na wakacje taka droga tu wyjezdza, bez stresu.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Re: zniżka dla POjazdów..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.07, 20:35 > Nie sądziłem, że tak szybko odechce mi się PO... POjazdy, których kierowcy posiadają zdjęcie Donaldu Tusku lub lokalnych POsłów dostaną zniżke za przejazd:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gołść Taniej samolotem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.07, 20:56 Jak mam płacić kilkaset zł na wielogodzinne szarpanie się i męczarnie w samochodzie to wolę za 250 zł w 45 minut polecieć samolotem w tą i z powrotem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rangheros Re: Taniej samolotem IP: 65.197.200.* 02.11.07, 21:21 Jak mam płacić kilkaset zł na wielogodzinne szarpanie się i męczarnie w > samochodzie to wolę za 250 zł w 45 minut polecieć samolotem w tą i z powrotem. O patrzta ludziska jakie panisko., ooooo. A tak powaznie to plakac sie chce nad ta Polska. Dobrze, ze nie poszedlem glosowac, pierwszy raz od 20 lat. Moim zdaniem nie ma na kogo. Polska chyba nie powinna byc rzadzona przez Polakow. Wybraliscie parlament, ktory sobie za Wasza kase niezle pozyje...coz to dla pana posla 75 zl...Gdyby mi ktos tu (California) kazal zaplacic ok 30 $ za taki odcinek jazdy, to chybabym zemdlal, a w stanie doszloby du buntu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: driver Tylko nie Jarmuziewicz! IP: *.chello.pl 02.11.07, 23:19 Jest rzeczą tragiczną, że PO chce zrobić ministrem transportu Tadeusza Jarmuziewicza. To on w chórze z ówczesnym ministrem Bogusławem Liberadzkim oraz posłami koalicji SLD-PSL gorąco orędował w 1994 r. za ustawą o płatnych autostradach, która okazała się spektakularną klapą. Niestety, fachowców przewidujących i przestrzegających, że pomysł budowy autostrad przez kapitał prywatny jest niewykonalny ani pan Liberadzki ani pan Jarmuziewicz nie chcieli słuchać. Dziś znów pan TJ zdaje się nie słuchać tych, którzy (choćby na tym forum) kwestionują - moim zdaniem słusznie - realność budowania autostrad w systemie PPP. Potem pan TJ wsławił się zarzutami pod adresem administracji drogowej o to, że zwleka z wprowadzeniem płatności na A4 z Wrocławia do Katowic. Mówił to, mimo że jest posłem z Opola, miasta które odetchnęło właśnie dzięki bezpłatnej A4. Teraz pan TJ kompromituje się kolejny raz opowiadając androny na temat pomiarów ruchu i różnic przepustowości między S8 a A8. Jerzy Polaczek był kiepskim ministrem transportu (podobnie jak niemal wszyscy jego poprzednicy), ale Tadeusz Jarmuziewicz moze być jeszcze gorszym. I jeszcze jedno - już w latach 1995 - 1996 przewidywano połączenie Warszawy z Wrocławiem autostradą. Niestety, niedługo potem zdegradowano "ósemkę" do kategorii ekspresowej, gdyż podobno nie było dla autostrady uzasadnienia ruchowego. Ten argument był o tyle dziwny, że natężenie ruchu w stanie istniejącym na drogach leżących w korytarzu Łódź - Wrocław (dk 8 i dk 14) było wyższe niż na ciągu Warszawa - Poznań, a na dodatek to przez Wrocław a nie przez Poznań wiedzie najkorzystniejsze połączenie Warszawy z zachodem Europy. Za A2 miał kto lobbować, za A8 niestety nie. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: PO proponuje: Do Warszawy jednak autostradą 03.11.07, 07:06 lepiej inwestować w linie kolejowe( na przykład wyremontować linie do Zielonej Góry i Jeleniej Góry gdzie pociąg jedzie w tempie traktora) niż tylko w autostrady i w autostrady. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: PO proponuje: Do Warszawy jednak autostradą 03.11.07, 11:32 I wysłać busiarzy do sprzątania ulic. Ulice oraz powietrze będą czystsze od śmieci i smrodu zdezelowanych busów. Przedstaw tą propozycję na forum lubelskim, ja poprę. Szczególnie byłoby to dobre rozwiązanie w woj. lubelskim gdzie rejon ten ma szansę się stania zielonymi płucami Polski, a więc - likwidacja busów - busiarze do zamiatania ulic - inwestycje w ekologiczne pkp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyczliwy Re: PO proponuje: Do Warszawy jednak autostradą IP: 82.177.46.* 04.11.07, 04:26 Z programu budowy A8 mam nadzieje że nic nie będzie i powstanie trasa S8 przez Bełchatów i Piotrków do Warszawy. Dla zainteresowanych: proszę zajzeć na forum komunikacyjne łodzi, oni aż pieją z zachwytu że będzie A8 a może i prom kosmiczny do Wrocka, a to że dalej, przez Sieradz Pabianice Piotrków do Warszawy, to uwazają że i tak to jest w "linii prostej"! Mają nadzieje że poseł Grabarczyk im S8/A8 napewno załatwi. Będziemy mieli drugą Włoszczową? Kielce=Gosiewo, a jak nazwiemy wtedy łódź? Grabina, Grabowo? Ostatnio głośno jest też o pokładach wegla brunatnego koło Złoczewa,(Kopalnia Bełchatów) czyli nici z trasy przez łódź.Serdecznie zapraszam, ubaw po pachy z łodzkich troglodytów i półmuzgów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Git Re: PO proponuje: Do Warszawy jednak autostradą IP: *.chello.pl 04.11.07, 10:32 Daj spokój, Stasiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tbernard PO proponuje: Do Warszawy jednak autostradą IP: *.telsat.wroc.pl 05.11.07, 01:12 "Stanisław Huskowski, poseł PO, przekonuje jednak: - Wolę płatną autostradę niż zatłoczoną drogę, na której wciąż będą korki." Znaczy, że woli bardziej zatłoczone drogi alternatywne o jeszcze gorszym standardzie niż ekspresowa i pustą autostradę po której czasem pan hrabia się przejedzie. Zupełnie nie rozumiem po co opłaty skoro w paliwie jest na to akcyza. Na kilometr czuć tu nieczystymi intencjami (brudnym interesem) niż troską o komunikację. Całe te analizy ruchu to pic na wodę, oni chcą kasę wykosić. Ponadto chyba większość ludzi uważa, że lepsza ekspresówka za 3 lata niż autostrada płatna za lat znacznie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wic Re: PO proponuje: Do Warszawy jednak autostradą IP: *.chello.pl 05.11.07, 17:49 przykro to mówić, ale wydaje się, że pan Huskowski jest zwyczajnie dość głupim i nie douczonym posłem. Chyba, że jest spryciarzem i uprawia jakąś grę... Ma za swoich wyborców za idiotów, którym da się wmówić, że powinni być szczęśliwi jak zafunduje im się płatną drogę. A Kulczyk siedzi i zaciera ręce patrząc na poczynania swoich wysłanników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dec można trochę odetchnąć IP: *.chello.pl 09.11.07, 22:18 poplecznik kulczyków i innych stalexportów niejaki Jarmuziewicz nie jest juz kandydatem na ministra od dróg. Miał "mocne" wejście i szybko zszedł ze sceny albo z niej zleciał. I chwała Bogu. Kandydatem jest Grabarczyk, który walczy o darmowe autostrady w pobliżu Łodzi. MOże teraz Stasiu Huskosiu, jak przystało na zdolną papugę, zacznie inaczej gdakać. Odpowiedz Link Zgłoś
ww_lodz Re: można trochę odetchnąć 21.11.07, 11:46 Gość portalu: Zyczliwy napisał(a): > Serdecznie zapraszam, ubaw po pachy z łodzkich > półmuzgów. Ubaw po pachy ;) Pozdrawiam, półmózg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Fajnie to teraz wygląda w stosunku do ostatnich IP: *.wroclaw.mm.pl 06.02.08, 05:35 Fajnie to teraz wygląda w stosunku do ostatnich doniesień o tym że jednak droga ekspresowa. Poza tym jak się jedzie autostradą 70 km to powinna być inna stawka za kilometr niż jak się jedzie 340 bo się wykupuje inny pakiet. Odpowiedz Link Zgłoś