Gość: Nemo IP: 10.40.65.* 17.05.01, 12:38 ...nadchodzi!!! 8 dni zostało! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jarosz Re: Nick Cave... IP: 195.116.104.* 17.05.01, 13:12 Może nadleci albo nadjedzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo Re: Nick Cave... IP: *.wroc.gazeta.pl 17.05.01, 14:04 Gość portalu: Jarosz napisał(a): > Może nadleci albo nadjedzie? Wszystko jedno - ważne, że się zbliża Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magician Re: Nick Cave... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 19.05.01, 08:23 chyba w czwartek nie zasnę...hehe :) tylko 6 dni!!!! :) Idziecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marsha Re: Nick Cave... IP: 213.25.48.* 19.05.01, 08:55 Gość portalu: magician napisał(a): > > tylko 6 dni!!!! :) Idziecie? nie :( nie wygrałam biletu u konkursie Gazety :),a ostatnie zasoby finansowe poszły na obiektyw... miałam jednak przyjemność dwukrotnego obejrzenia koncertu Cave'a na PPA!!! tylko 6 dni powiadasz...baw się dobrze,ja będę cierpieć :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo Re: Nick Cave... IP: *.wroc.gazeta.pl 21.05.01, 14:22 Slowly goes the night... Na pewno tego nie zaśpiewa, może już nawet takiego kawałka nie pamięta. Ale za to zaśpiewa Into My Arms, Henry`s Dream, Mercy Seat, Foi Na Cruz, Do You Love Me? I może coś z Kicking Against the Pricks, byle nie za dużo z ostatniej płyty, bo przyjdzie usnąć w Hali. Jeszcze 4 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magician Re: Nick Cave... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.05.01, 19:13 może zaśpiewa coś z ballad morderców.."O'Maley's Bar" albo "Where the wild roses grow" albo "henry Leee" albo "Poor Marrry" hmmm....albo np. "Your funeral my trial..." och. byłoby cool, ale jak nie zaśpiewa to trudno. tylko 4 dni :))) woooooooow ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadek Re: Nick Cave... IP: 213.76.40.* 23.05.01, 03:52 Po pierwsze, sprawdzenie, co zaspiewa nie jest zadna sztuka - np. stronie Angel in Devil's Boots albo Nick Cave Collector's Hell sa spisy wszystkich piosenek, ktore zaspiewal w trakcie tej trasy. Z "Murder Ballads" nie gra akurat za duzo (choc powinno byc np. "Curse of Millhaven" na drugi bis), zreszta nie dziwie sie wcale, bo to nie jest jego najlepsza plyta. Na "Kcking Against the Pricks" tez liczyc nie nalezy (choc tu rzeczywisice szkoda). Dziwi mnie ocena najnowszej plyty w liscie nemo - po co sie w takim razie wybierasz na koncert promujacy "No More Shall We Part"? Nie boj sie, przy "15 Feet of Pure White Snow" (od ktorych zacznie, bo to nowy singiel) albo "Oh My Lord" na pewno nie usniesz. Co do Twoich zyczen ze starszych piosenek - "Mercy Seat" tez bedzie, a jakze. Ba, na niektorych koncertach gra nawet "Saint Hucka"! Ale nie o tym chcialem. Pytalem juz o to w katalogu krakowskim, moze tu bede mial wiecej szczescia - czy ktos z Krakowa wybiera sie nat ten koncert wlasnym samojazdem, wraca jeszcze w nocy i w drodze powrotnej bedzie mial 2 wolne miejsca? Oczywiscie dorzucimy sie do benzyny. I'll be beholdin' to ya all for a little information, just some kinda indication... My little boat is empty, it ain't row, row, row... moj mail: ltk@kki.net.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo Re: Nick Cave... IP: 10.40.65.* 23.05.01, 11:00 Gość portalu: Tadek napisał(a): > Po pierwsze, sprawdzenie, co zaspiewa nie jest zadna sztuka - np. stronie Angel > in Devil's Boots albo Nick Cave > Collector's Hell sa spisy wszystkich piosenek, ktore zaspiewal w trakcie tej tr > asy. Z "Murder Ballads" nie gra > akurat za duzo (choc powinno byc np. "Curse of Millhaven" na drugi bis), zreszt > a nie dziwie sie wcale, bo to nie > jest jego najlepsza plyta. Na "Kcking Against the Pricks" tez liczyc nie nalezy > (choc tu rzeczywisice szkoda). > Dziwi mnie ocena najnowszej plyty w liscie nemo - po co sie w takim razie wybie > rasz na koncert promujacy "No > More Shall We Part"? Nie boj sie, przy "15 Feet of Pure White Snow" (od ktorych > zacznie, bo to nowy singiel) albo > "Oh My Lord" na pewno nie usniesz. Co do Twoich zyczen ze starszych piosenek - > "Mercy Seat" tez bedzie, a > jakze. Ba, na niektorych koncertach gra nawet "Saint Hucka"! > Ale nie o tym chcialem. Pytalem juz o to w katalogu krakowskim, moze tu bede mi > al wiecej szczescia - czy ktos z > Krakowa wybiera sie nat ten koncert wlasnym samojazdem, wraca jeszcze w nocy i > w drodze powrotnej bedzie > mial 2 wolne miejsca? Oczywiscie dorzucimy sie do benzyny. I'll be beholdin' to > ya all for a little information, just > some kinda indication... My little boat is empty, it ain't row, row, row... > moj mail: ltk@kki.net.pl dzięki za uświadomienie, że będzie promował swoją najnowszą płytę, której nie lubię specjalnie ( z 3-4 wyjątkami). Będę na koncercie choćby z tego powodu, że nie udało mi się dotrzec 4 lata temu do Warszawy, a zobaczyć na PPA we Wrocławiu Cave`a bez Bed Seeds to przyjemność połowiczna. Nie prosiłam również o zapoznanie z programem koncertu - więc dzięki łaskawco i nawet �Mercy Seat� będzie, a jakże! Wolę mimo wszystko wierzyć w pewną nieprzewidywalność artysty, choć �No More Shall We Part� trochę moją wiara zachwiało. Powodzenia w znalezieniu transportu życzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadek Re: Nick Cave... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.01, 15:05 Gość portalu: nemo napisał(a): > dzięki za uświadomienie, że będzie promował swoją najnowszą płytę, której nie > lubię specjalnie ( z 3-4 > wyjątkami). Będę na koncercie choćby z tego powodu, że nie udało mi się dotrzec > 4 lata temu do > Warszawy, a zobaczyć na PPA we Wrocławiu Cave`a bez Bed Seeds to przyjemność po > łowiczna. Nie > prosiłam również o zapoznanie z programem koncertu - więc dzięki łaskawco i naw > et �Mercy Seat� > będzie, a jakże! Wolę mimo wszystko wierzyć w pewną nieprzewidywalność artysty, > choć �No More Shall > We Part� trochę moją wiara zachwiało. Powodzenia w znalezieniu transportu życzę O co Ci chodzi, dziewczyno? "Pewna nieprzywidywalność artysty" ma oznaczać, że facet wychodząc na scenę nie wie, co zagra? A może ma się bawic w klezmera i śpiewać to, czego zażyczy sobie publiczność? Wtedy dopiero straciłbym do niego cały szacunek. Nawiasem mówiąc, tak właśnie wyglądał rozpad i upadek Birthday Party - na scenie kłócili się, jaki kawałek ma być następny. Parę miesięcy później powstało Bad Seeds, bo i Cave, i Harvey i cała reszta mieli już dość. Cave i tak unika "przetrenowania" utworów przed trasą - ot, zeierają się dzień czy dwa dni wczeniej i grają je sobie parę razy. Ma to zresztą zabawne i dziwne konsekwencje - na początku tej trasy niektóre piosenki musiał śpiewać z tekstem przed oczami. Największa wpadka miała miejsce w Madrycie - tam dopiero"nieprzewidywalności" było pod dostatkiem. Cave chciał zagrać "Curse of Millhaven", reszta zespołu wyraźnie nie i po drugim refrenie Cave przerwał ze słowami: "OK, that was shit". W tym momencie Harvey stwierdził, że chce zejść ze sceny. Program nie jest zresztą aż tak stały - niektóre piosenki się pojawiają, inne znikają, czasem gra 16, a czasem 18. Np. najpierw zaczynał od As I Sat Sadly, a teraz na początku gra już nowy singiel. Nie bój się, nie gra WSZYSTKICH piosenek z "NSWP" Ostatnia płyta jest bardzo dobra, lepsza i od "Murder Ballads" i od "Boatman's Call" - ostatnie jego albumy na tym poziomie to "Let Love In" i "Henry's Dream". Myślę, że zdążysz się jeszcze do niej przekonać. Życzę Ci, żebyś nie usnęła w hali i dobrze się bawiła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marsha Re: Nick Cave... IP: 192.168.0.* / *.kask.net.pl 26.05.01, 10:11 i jak było...?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mucha Re: Nick Cave... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.01, 12:07 Super!!! Tylko slabe naglosnienie (ale czego mozna bylo sie spodziewac po hali ludowej!) Nick byl rewelacyjny, atmosfera byla super, a rozkrecila sie na dobre po pierwszym bisie (w sumie bylo ich dwa - koncert trwal 2 godziny) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadek Re: Nick Cave... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.01, 17:38 Cave byl fantastyczny, publicznosc troche mniej. Kretyni gwizdali podczas "God Is In the House" i wrzeszczeli, zeby im zagral "Mercy Seat" albo "Tupelo". Kiedy juz im jednak zagral "Mercy Seat" - w wersji, ktora po prostu mnie znokautowala, zaczyna sie spokojnie (Harvey gra na gitarze akustycznej!), a konczy prawdziwa sciana dzwieku - stali i sie gapili w oszolomieniu, widac bylo, ze wiekszosc widowni w ogole nie zna tekstu i nie wie o czym jest ta piosenka. Spiewali za to na caly glos "No More Shall We Part" albo "Into My Arms", czyli utwory przy ktorych mozna akurat byc cicho. Kiedy znow Cave zachecal publicznosc do spiewania przy "Saint Hucku", widac bylo, ze wiekszosc fanow "starego, czadowego" Nickja Cave wcale nie zna tej piosenki albo slyszeli ja z gora raz. Na szczescie Cave mial to w dupie i robil sobie caly czas ze wszystkich kpiny. Kiedy "romantycy" zaczeli mu wymachiwac przed nosem zapalniczkami, podszedl i odpalil sobie papierosa. Za kazdym razem, kiedy spiewal slowa "little children" (nnp. "Weeping Song"), wskazywal na publicznosc. Poza tym bawil sie znakomicie - podobnie jak ja na widowni. Nie wiem, jak on potrafi wytrzymac w marynarce i czarnej koszuli - ja bylem w krotkiej koszulce, a wychodzac czulem sie, jak gdybym trafil pod armatke wodna. Glos tak sobie zdarlem, ze jeszcze teraz ledwie mowie. Doskonala wersja "Papa won't leave ya, Henry", wspomniane "Mercy Seat", zapierajace dech w piersiach ballady (choc ich lepiej sluchac na bardziej kameralnym koncercie z ciekawsza publicznoscia), szalenstwo przy "Curse of Millhaven" (z prezentacja zespolu - Cave tanczyl z gosciem, ktory mu trzymal tekst)... chcialbym wybrac na jakis koncert na tej trasie jeszcze raz! Pozdrawiam Cie serdecznie, Marsha! Na prewno go jeszcze nieraz uslyszysz! W Internecie mozesz znalezc Real Audio z koncertu dla wiedenskiej radiostacji FM4 - wiem, ze to nie to samo, ale coz... Licze tez, ze wyda z tej trasy koncertowke - ostaecznie do tej pory Bad Sedds wydali tylko jedna; troche malo na 17 lat istnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nefil Re: Nick Cave... IP: 217.99.16.* 27.05.01, 18:50 Jak tam koncert? strasznie żałuję, że mnie tam nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadek Re: Nick Cave... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.01, 20:05 Gość portalu: nefil napisał(a): > Jak tam koncert? strasznie żałuję, że mnie tam nie było. Przeczytaj maile muchy, moj poprzedni i jeszcze magiciana w zalozonym przez niego watku ("Nick Cave jest niepokonany" czy jakos tak). Oto lista utworow, ktora odtworzylem - jesli byliscie, djacie mi znac, czy czegos nie pokrecilem! 1. 15 Feet of Pure White Snow 2. Oh My Lord 3. Lime Tree Arbour 4. Red Right Hand 5. As I Sat Sadly by Her Side 6. Do You Love Me? 7. The Weeping Song 8. God is in the House 9. We Came Along this Road 10. Papa Won't Leave You Henry 11. Hallelujah 12. The Mercy Seat 13. And No More Shall We Part *****pierwszy bis 14. Into My Arms 15. Ship Song 16. Saint Huck ******drugi bis 17. Little Janey's Gone 18. The Curse of Millhaven Odpowiedz Link Zgłoś