Gość: cruella IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.01, 16:10 Znacie? Lubicie? Napiszcie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Miętówka Re: schubert, schumann i inni IP: *.provider.pl 21.05.01, 17:49 Wszyscy wysiadają przy Vivaldim. No, może troszeczkę przesadzam, ale on jest naprawdę fantastyczny. Niesamowicie odpręża, czasami pozwala ci pomarzyć, z drugiej strony potrafi zaaplikować naprawdę porządny zastrzyk energii. Tak czy siak, masz więcej sły i ochoty do życia. A przecież o to właśnie chodzi :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feran Re: schubert, schumann i inni IP: *.txucom.net 21.05.01, 20:51 Vivaldi jest wielki.Nigdy nie mam dosc Czterech por roku. Czy znacie Sarah Brightman - jej stare i nowe cd.Ja trzeba bylo zaprosic zamiast P.Domingo.Co myslicie o Carmina Burana Orffa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STrup Re: schubert, schumann i inni IP: *.chem.uni.wroc.pl 23.05.01, 10:39 Vivaldi jest wielki. Ale jesli go lubisz, to posluchaj tez np. Pergolesiego (zwlaszcza Stabat Mater!). A takze sprobuj gdzies znalezc Haendla 'Dixit Dominus'. Szalenstwo! Ponad 20 lat temu wykonywal to wroclawski zespol (chor z orkiestra) w Muzeum Architektury. Nazwy zespolu nie pamietam, dyrygowal Kosendiak. Gdyby to nagrali na plyte, zaraz bym kupil sobie i wszystkim znajomym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p@wi Re: schubert, schumann i inni IP: 156.17.52.* 21.05.01, 21:34 Uwielbiam "Cztery pory roku" Vivaldiego szczegolnie w wykonaniu Niggela Kennedy'ego a takze Cecyli Bartoli, uwielbiam Koncert skrzypcowy Meendelsohna szczegolnie w wykonaniu Izaaka Perlmana, uwielbiam "Carmine Burana" Orfa, uwielbiam "Weltawe" Smetany, uwielbiam "Peer Gynta" Griega, uwielbiam koncerty fortepianowe Chopina w wykonaniu Zimermana z Orkiestra Festiwalowa, uwielbiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MKK Re: schubert, schumann i inni IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.01, 23:50 Przyznaję się do pewnej schizofrenii: raz to będzie Beethoven, a za chwilę Gerschwin. Poprawiam to Schubertem, a na koniec Kaczmarski! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: schubert, schumann i inni IP: 192.168.19.* / *.biskupin.wroc.pl 22.05.01, 00:02 Wszystko wysiada przy koncertach fortepianowych Rachmaninowa - rozmach, gest, rosyjska szczera dusza, ogólnie:"duszoszczypatielnoje".... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pafik Re: schubert, schumann i inni IP: *.kom-net.pl 22.05.01, 00:39 Dorzucam jeszcze Rimskiego-Korsakowa (choćby "Szeherezada" - jest też wersja rockowa słowackiej grupy "Collegium Musicum" z GENIALNYMI organami Hammonda; szukałem tej płyty długo, aż natrafiłem przypadkiem w Bemolice), nieśmiertelne "Obrazki z wystawy" Mussorgskiego, Griega (nie tylko suitę Peer Gynt), Canon Pachelbela, coś Gabriela Faure, na zadumę Adagio Albinoniego (kto zna wersję z tekstem i śpiewem Annie Haslam?), a z "lżejszych" np. "Concierto De Aranjuez" Rodrigo (zwłaszcza wykonanie Paco De Lucia) i "Friday night in San Francisco" tria Di Meola, De Lucia i Mc Laughlin. Do tego oczywiście cały Mozart oraz większość Bacha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarosz Re: schubert, schumann i inni IP: 195.116.104.* 23.05.01, 11:41 Ja odfruwam przy "Different Trains" Steve'a Reicha w wykonaniu Kronos Quartet, "Agnus Dei" Bacha i przy rockowych transkrypcjach klasyki, także tych wplatanych fragmentach w poszczególne utwory - by wspomnieć choćby Bacha na pierwszej płycie Emerson, Lake and Palmer, "Bolero" Ravela na "As your mind flies by" Rare Bird czy sporo wtrętów na różnych płytach Procol Harum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cruella Re: schubert, schumann i inni IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.01, 15:14 Gość portalu: Ewa napisał(a): > Wszystko wysiada przy koncertach fortepianowych Rachmaninowa - rozmach, gest, > rosyjska szczera dusza, ogólnie:"duszoszczypatielnoje".... Ewo,doceniam Twój gust, ale czyżbyś była germanofobem?:)) Odpowiedz Link Zgłoś