Dodaj do ulubionych

Co sądzicie o nowym biurowcu EGG Intakus na Nowym Dworze ?

IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.01, 21:28
Niedługo ma rozpocząć się budowa biurowca EGG INTAKUS na skrzyżowaniu
Strzegomskiej i Estońskiej. Projekt (wizualizację) tego obiektu możecie
zobaczyć pod adresem: www.intakus.pl/index.htm (kliknijcie na "elewacje").
Moim zdaniem tym obiektem Wrocław znów może zaistnieć w światowych
podręcznikach architektury (tak jak kiedyś min: Halą Ludową/Stulecia/ i
Kameleonem). Chciałbym poznać Waszą opinię o tym projekcie. Co o nim sądzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: friko Re: Co sądzicie o nowym biurowcu EGG Intakus na Nowym Dworze ? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.01, 18:39
      Fajny projekt.
    • Gość: hen Re: Co sądzicie o nowym biurowcu EGG Intakus na Nowym Dworze ? IP: 156.17.85.* 22.05.01, 19:37
      Jestem mocno poruszony, tylko nie wiem czy na plus. Projekt jest ciekawy, acz
      nieco ekstrawagancki. Wyrażam nieśmiałą opinię, że nie bardzo pasuje do miasta
      Wrocławia. Napewno taki kierunek w architekturze powinien być wytyczony w
      nieciekawej i mdłej Warszawie, ale Wrocław...(?).

Moja sugestia jest taka, że jeśli już, to taki obiekt nie powinien stać
      samotnie. Jeśli już coś takiego budować, to z rozmachem, kilka naraz
      kilkunastopiętrowców. Sam jak palec - będzie smutno. Zdaje się, toczyła się już
      na forum dyskusja o tym jaką zabudowę należałoby preferować. Moim zdaniem
      Wrocław powinien trzymać się kilkupiętrowej zabudowy miejskiej. Na wieżowce w
      stylu warszawskim Wrocław nie ma ani kasy, ani predyspozycji - jest za mały.

Z drugiej strony jestem bardzo ciekaw efektu końcowego.
      • Gość: Ralf Re: Co sądzicie o nowym biurowcu EGG Intakus na Nowym Dworze ? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.01, 21:13
        Gość portalu: hen napisał(a):

> Jestem mocno poruszony, tylko nie wiem czy na plus. Projekt jest ciekawy, acz
        > nieco ekstrawagancki. Wyrażam nieśmiałą opinię, że nie bardzo pasuje do miasta
        > Wrocławia. Napewno taki kierunek w architekturze powinien być wytyczony w
        > nieciekawej i mdłej Warszawie, ale Wrocław...(?).
        >
        > Moja sugestia jest taka, że jeśli już, to taki obiekt nie powinien stać
        > samotnie. Jeśli już coś takiego budować, to z rozmachem, kilka naraz
        > kilkunastopiętrowców. Sam jak palec - będzie smutno. Zdaje się, toczyła się już
        >
        > na forum dyskusja o tym jaką zabudowę należałoby preferować. Moim zdaniem
        > Wrocław powinien trzymać się kilkupiętrowej zabudowy miejskiej. Na wieżowce w
        > stylu warszawskim Wrocław nie ma ani kasy, ani predyspozycji - jest za mały.
        >
        > Z drugiej strony jestem bardzo ciekaw efektu końcowego.

Ale przyznasz, że projekt, choć może nieco ekstrawagancki, jest jednak bardzo
        orginalny. A obiekt ten nie będzie przecież stał samotnie. Obok niego stoi
        przecież osiedle Nowy Dwór, czyli głownie 11 piętrowe szare bloki, a EGG INTAKUS
        ma szansę nieco "ubarwnić" to szare "blokowisko".

• Gość: wroclawi zaj**** na maxa IP: 213.195.155.* 22.05.01, 23:22
          projekt jest naprawde niezly
          pasuje na nowym dworze - z tym, ze ja bym mu dorzucil z 3 pieterka jeszcze !
          ale ogolnie niezly przekret (mam na mysli elewacje) !
    • Gość: Speedy Re: Co sądzicie o nowym biurowcu EGG Intakus na Nowym Dworze ? IP: 10.100.2.* / 64.210.248.* 23.05.01, 14:04
      Mieszkam niedaleko placu budowy na przepięknym osiedlu Nowy Dwór.Myślę że to do-
      skonały pomysł.Codziennie przejeżdżam po skrzyżowaniu Strzegomska/Gubińska
      wreszcie będzie na czym "oko zahaczyć".Więcej takich budynków i Wrocław
      nabierze wygladu również poza Rynkiem.
    • Gość: kes Re: Co sądzicie o nowym biurowcu EGG Intakus na Nowym Dworze ? IP: *.legnica.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.01, 14:50
      Myśle, że to kolejna obraza aritektoniczna naszego miasta. Dla mnie to
      żenujące, że we Wrocławiu powstaje tyle budynków, które są po prostu wymysłami
      zadufanych w sobie projektantów, niech w końcu wymyślą coś co będzie
      komponowało się z otoczeniem!
      • Gość: cruella Re: Co sądzicie o nowym biurowcu EGG Intakus na Nowym Dworze ? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.01, 15:12
        Cieszę się, że wreszcie zainteresowali się rejonem mojego osiedla - może będzie
        czyściej...? A sam budynek w porządku - w końcu czego jeszcze chcieć,
        ostrołuków albo arkad?
      • Gość: mabr Boze, kes!!! IP: 212.75.78.* 23.05.01, 15:19
        Gość portalu: kes napisał(a):

> Myśle, że to kolejna obraza aritektoniczna naszego miasta. [...]
        > niech w końcu wymyślą coś co będzie komponowało się z otoczeniem!

kes, Ty tak poważnie?! :-))
        Skoro komuści wymyślali takie prostokątne bloki to już zawsze trzeba tak
        budować, "żeby pasowało"?
        Zastanów się chwilkę, nim coś napiszesz...
    • Gość: Kola Re: Co sądzicie o nowym biurowcu EGG Intakus na Nowym Dworze ? IP: *.oulu.fi 23.05.01, 15:23
      LUDZIE !!!!
      zmilujcie sie !!!
      toz to kolejny HAFT!!!
      ani to zgrabne , ani eleganckie , bez wyczucia umiaru i proporcji .
      czy tym architektom juz kompletnie odjebalo??? Czy oni musza sie musza do plus
      nieskonczonosci odreagowywac za lata wielkiej plyty?. I robic takiego
      bezsensownego gniota gdzie wszystko jest naraz nadzgane na huraaa?
      To jest architektura z lat osiemdziesiatych, taka , pozal sie boze postmoderna
      poniewczasie o odpustowej proweniencji.
      Ijeszcze jedno : trzeba sobie wziac poprawke ze ten wiesniacki render i tak
      wyglada lepiej niz realizacja. Na pewno wrzuca tam szklo refleksyjne zamiast
      przezroczystego , na pewno ten jajkowaty Vader nie bedzie taki lsniacy i ten
      klocek zrobi sie totalnie mega ciezki.

bleeeee.....
      • Gość: wrati Re: Co sądzicie o nowym biurowcu EGG Intakus na Nowym Dworze ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.01, 19:41
        zgadzam sie z Kola , po pierwsze nie ma szans , moim zdaniem , na to by projekt
        zostal zrealizowany w formie przedstawionej na projekcie , a po drugie nawet
        jesliby tak sie stalo to i tak mi sie nie podoba... , chociaz z drugiej strony
        to dobrze ze cos tam buduja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka