Dodaj do ulubionych

Zamiast kart chorych będą karty chipowe

10.01.08, 08:50
Czy te Chipy będą w Dowodach Osobistych?
Taki DO wydany przez Pana Dukiewicza nie zawierający nawet informacji o grupie
krwi komu jest potrzebny? W sytuacji zagrożenia życia można co najwyżej
podciąć nim sobie żyły by wykrwawić się szybciej.

Czy nie można raz stworzyć spójnego systemu ogólnokrajowego, a tylko wyłudzać
dutki od mieszkańców Wrocławia.
Obserwuj wątek
    • Gość: Krzysztof Zamiast kart chorych będą karty chipowe IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.01.08, 10:10
      Skoro piszą że takie centra już działają m.in. w Czechach, to skąd
      dalej "pomysłodawca projektu"?
      • hummer Re: Zamiast kart chorych będą karty chipowe 10.01.08, 11:01
        Gość portalu: Krzysztof napisał(a):

> Skoro piszą że takie centra już działają m.in. w Czechach, to skąd
        > dalej "pomysłodawca projektu"?

Właśnie to jest ciekawe. U nas nas na początek będzie to lokalny wrocławski
        eksperyment. Czesi mają już system krajowy. Nikomu nie przyszło do głowy, że
        Polacy mieszkają również poza granicami miasta Wrocławia, np. w Jeleniej Górze.
    • Gość: GOSC z T-cy Zamiast kart chorych będą karty chipowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.08, 10:19
      To fajny pomysl , ale np moja karta medyczna w panstwowym osr.
      zdrowia jest prawie pusta, bo pan Doktor bardzo rzadko cos tam
      wpisuje jak jestem na wizycie.A u specjalisy jeszcze w OSR ZDR nie
      bylem , bo sa do niego miesieczne kolejki:-( . A dane od prywatnych
      lekarzy? Tam mam prawdziwy przebieg choroby .
    • Gość: ogon Zamiast kart chorych będą karty chipowe IP: 212.160.172.* 10.01.08, 11:09
      taa a miesiac po tym jak to ruszy bedzie mozna sciagnac kopie danych z torrenta
      lub innego emule. dziekuje bardzo za takie "systemy".
    • Gość: Marcin Zamiast kart chorych będą karty chipowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.08, 11:30
      HAhaha nie okłamujmy się ale dostęp do Internetu tak powszechny jak we Wrocławiu
      nie jest na całym województwie dolnośląskim a co dopiero w reszcie Polski.
      Przez to że będziemy mieli karty chipów (na śląsku już dawno je mają) nie
      oznacza uszczelnienia systemu bo oprócz informacji o tym ile razy Kowalski był u
      lekarza i co mu przepisał nie ma informacji czy ktoś jest wciąż ubezpieczony czy
      też nie.

Jasne trzeba informatyzować kraj ale czemu o tym piszemy że mamy rewolucyjne,
      innowacyjne pomysły skoro inne kraje już mają je na skalę ogólnonarodową?

Powinniśmy się jak najwięcej uczyć od Estonii, oni potrafią korzystać z techniki.
    • Gość: pacjent To jest niezgodne z prawem IP: 156.17.92.* 10.01.08, 16:44
      Ta notka prasowa to nic innego jak humbuk pracowników centrum będący skokiem na
      kasę samorządową. Pomijając inne aspekty to żeby to miało sens to każdy lekarz w
      każdej przychodni powinien miec dostęp do sieci i możliwość korzystania z
      bezpiecznego łącza. Musi być program, musi być możliwość digitalizacji danych
      (zdjęcia, usg, MRI itp, muszą być serwery pojemne i dostępne 24 h na dobę. I
      muszą być chętni do korzystania z systemu. Już widzę dane setek tysięcy
      pacjentów sprzedawane przez lekarzy czy obsługę tej bazy na lewo firmom i
      udostępnianym powszechnie w sieci.
      Przedsięwzięcie na skalę komputeryzacji ZUS lub nawet poważniejsze.
      Poza tym jeszcze drobiazg:
      Kto i jak to zrobi i kto zmieni ustawę o gromadzeniu danych osobowych.
      Ja i pewnie tysiące innych pacjentów nie wyrażą zgody na umieszczenie
      jakichkolwiek danych o sobie w jakiejkolwiek bazie danych.
      Mogę i chcę i chodzę do specjalistów z własną bazą danych od której wara
      komukolwiek.
      Tym bardziej że to ja za te wyniki osobiście zazwyczaj płacę.
      Znając jakość i bałagan naszego systemu lecznictwa jestem na szczęście spokojny
      że w najbliższym czasie kilkunastu nikt tego nie wprowadzi u nas. A tak na
      marginesie system norweski i czeski polegają na czym innym niż dziennikarz
      napisał jest to system elektronicznej informacji ewidencji i rejestracji
      przeprowadzanych usług medycznych na pacjencie głównie do rozliczeń a nie dane o
      pacjentach jako takich i chorobach.
      • beretelwi Re: To jest niezgodne z prawem 10.01.08, 16:48
        humbuk? naprawdę?
    • Gość: luki Zamiast kart chorych będą karty chipowe IP: *.chello.pl 10.01.08, 23:24
      pomysł nie jest nowy. Na Śląsku takie karty obowiązują od 1998 roku. Czyli bez mała 10 lat. I trzeba przyznać że sprawdza się bardzo dobrze. W systemie jest zapisane kiedy kto był u lekarza i co mu przpisał.

Wieć GW nie piszcie że to nowość. Co najwyżej jakieś ulepszenie.

Pozdrawiam
    • makabi Zamiast kart chorych będą karty chipowe 11.01.08, 13:01
      Pomysł jest OK. Ale raz taki pomysł wdrażano już na Słąsku, i co? dziala tylko
      na śłąsku, a jak pacjent ze śłąska jesdzie np do Krakowa to pani w dowolnej
      rejestracji ma cholerny kłopot bo z jego karty chipowej niewiele da sie odczytać
      jak sie ne ma oprzyrządowania elektronicznego.
      Tu nie ma co próbowac i testować. To trzeba zrobić i to zrobić w całym kraju.
    • Gość: OSOZ Zamiast kart chorych będą karty chipowe IP: 82.160.155.* 12.01.08, 14:13
      Taki system to żadna rewolucja od kilku, a właściwie kilkunastu lat działa system OSOZ (Ogólnopolski System Ochrony Zdrowia), DZIAŁA - nie w fazie projektowania.
      Dlaczego nie wykorzystać na Dolnym Śląsku systemu gotowego, ogólnopolskiego, na pewno będą niższe koszty i ryzyko przedsięwzięcia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka