dfgfdg 11.01.08, 18:03 Kolejna papka dla ludu... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: retsezc Zmieni się Dworzec Główny we Wrocławiu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.01.08, 18:05 W koncu sie ktos bierze za ten SYF! ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Zmieni się Dworzec Główny we Wrocławiu IP: *.wroclaw.mm.pl 11.01.08, 22:00 Sam jestes syf. To jest zabytek tyle ze zapuszczony. Potrzewbuje porzadnego remontu i sprzatania na biezaco. Przydaloby sie tez wykorzystanie powierzchni tak, zeby przynosil zystki i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kruk Re: Zmieni się Dworzec Główny we Wrocławiu IP: *.wroclaw.mm.pl 11.01.08, 22:48 Ciekawi mnie tylko gdzie z Dworca na czas EURO - jeśli w ogóle ono będzie, i nie tylko z Dworca wyprowadzą bezdomnych. Znowu na Brochów? Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: Zmieni się Dworzec Główny we Wrocławiu 12.01.08, 12:16 To będzie coś. Już nie mogę się doczekać nowego Dworca Głównego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inwer Najlepiej ujal to fotoblogowicz. IP: 212.127.91.* 13.01.08, 01:37 oto nasz dworzec w fotomontazu :) wroclaw.fotolog.pl/1350268,komentarze.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: retsezc Re: Zmieni się Dworzec Główny we Wrocławiu IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.01.08, 00:28 Wlasnie mi o to chodzilo. Ze ladnie wyglada z zewnatrz ale niestety w srodku to ciagle syf... smrod i zapyziale kafelki i smierdzacy bezdeomni.. dla kogos przyjezdnego to nie najlepszy widok na dzien dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mx a propos ochrony konserwatorskiej IP: *.lanet.net.pl 12.01.08, 09:33 obok obecnego dworca znajduje się budynek najstarszego dworca kolejowego w Polsce, miejsce z którego odchodziły pierwsze pociągi; odrobinę dalej znajdują się pierwsze i wyjątkowe na skalę europejską budynki i infrastruktura towarzysząca po fabryce wagonów, to zabytki techniki z których najstarsze mają po 160 i więcej lat - jak konserwator miejski dba o te obiekty? i jak zamierza je chronić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: a propos ochrony konserwatorskiej IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.01.08, 12:26 mx napisał: "...i jak zamierza je chronić?" Nie zamierza, bo dla niej to nie zabytki. Zabytkami dla niej sa sedesowce na Grunwaldzie i "blockhousy" wokol Pl Nowy Targ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ethidium Tylko nie jak B-Lichtenberg! IP: *.mpimp-golm.mpg.de 11.01.08, 18:09 Jest wiele lepszych wzorow do nasladowania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Konserwator zabytkow IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.01.08, 18:20 Niech ktos ta kretynke z PRLu Katarzyne Hawrylak-Brzezowska zwolni, albo zasloni oczy na caly czas remontu dworca. Przeciez ona bedzie "blokowac" kazde innowacyjne pomysly. Zabytkowa architekture dworca glownego mozna smialo i madrze polaczyc z nowoczesna architektora, ale ta wiesniara na to nie pozwoli. Jak juz czytam jej wypowiedz na temat dworcow w Berlinie, gdzie twierdzi ze to dla niej zbyt wysokie progi to juz widze co to bedzie sie dzialo. Przez nia bardzo ambitny plan moze lec w gruzach. Poza tym wierze ze do konkursu moze sie zglosic wiele firm z bardzo ciekawymi pracami, ale miasto i tak wybierze ta najtansza i najgorsza zarazem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaq Re: Konserwator zabytkow IP: *.generacja.pl 11.01.08, 21:30 Na ulicy Terenowej, jeszcze rok temu stała piękna kamienica z 1905 roku wpisana w rejestr zabytków. Obecnie w tym miejscu szwedzka firma buduje blok mieszkalny. Jak widać zabytki czasem przestają nimi być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Konserwator zabytkow IP: *.wroclaw.mm.pl 11.01.08, 22:07 Jakis marny z ciebie 'konserwator zabytkow'. Zdanie dr. Janusza Dobesza jest conajmniej zatrwazajace. Zabytkow nie mozena niszczyc. Owszem nalezy zabrac sie za okloliczne tereny, zrobic skwery podobne do skwerow, postawic lawki itd. Ale samej bryly budynku nie wolno niszczyc. Mozna przeciez pogodzic te rzeczy i uzyskac swietnie prosperujacy zabytkowy dworzec zamiast wspolczesnego potworka. Nie robmy drugiej warszawy z wroclawia, za piekny jest. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: Konserwator zabytkow IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.01.08, 22:20 Jak Ci sie cos nie podoba, to zrob sobie wycieczke do Hamburga badz Drezna. Tam zobaczysz jak to wyglada. I co ma do tego Warszawa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mx Re: IP: *.lanet.net.pl 12.01.08, 09:24 czy przypadkiem to nie te miasta amerykanie zrównali z ziemią podczas nalotów dywanowych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manwe Re: Zmieni się Dworzec Główny we Wrocławiu IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.08, 18:23 trzymam kciuki, ale jakoś czarno to widzę. tyle już razy dworzec miał byc remontowany... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Zmieni się Dworzec Główny we Wrocławiu IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.01.08, 18:43 Ciekaw jestem, czy obejmować to ma przebudowę komunikacji zbiorowej wokół dworca? Marzy mi się, aby wszystkie linie tramwajowe i autobusowe przejeżdżały z eleganckiego przystanku tuż przy wejściu głównym - tak, jak to ma miejsce np. w Holandii... Dodatkowo parking dla rowerów i KZ może by zaczęła odżywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: Zmieni się Dworzec Główny we Wrocławiu IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.01.08, 18:53 Wybudowanie jednego przystanku kolo dworca calej kominikacji we Wrocku nie ozywi. Poza tym, popatrz jak jezdza tramwaje... zjezdzaja sie z 3 stron: Browska, Powstancow Slaskich i Pulaskiego. Nie da rady im sensownie zrobic przystanku chyba ze... skierowac tory tramwajowe pod dworzec. Nie trzeba sie patrzec na Holadnie. Bo niedaleko Wrocka tez maja takie pomysly np Krakow - konczy wlasnie budowe tunelu pod centrum: www.arm.krakow.pl/inwestycje_wtoku_wiecej.php?id=31# Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wu Super! Wysłać Dudkiewicza do Krakowa zamiast IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.08, 18:59 dookoła świata ws. Expo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: Zmieni się Dworzec Główny we Wrocławiu IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.01.08, 21:12 Oczywiście zgadzam się, że zrobienie tunelu byłoby dobrym rozwiązaniem, ale patrząc na wrocławskie inwestycje jego budowa przeciągnęłaby się pewnie do 2040 roku (bo cały czas by go zalewało)... Przed dworcem jest mnóstwo miejsca zajmowanego przez parking - można by tu spokojnie wykonać dowolny układ torów, który praktycznie pozwoliłby na przejazd tramwajów z Piłsudskiego, Kołłątaja, Borowskiej, a nawet Pułaskiego. A parking przenieść gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: Zmieni się Dworzec Główny we Wrocławiu IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.01.08, 21:33 Zamiast sie martwic gdzie co przeniesc, mozna przeciez wszystko umiescic w jednym miejscu a na wielu poziomach. We wspomnianym Krakowie, oprocz tego ze jest juz prawie gotowy podziemny tunel, to nad stacja jest jeszce parking. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gawor Re: Zmieni się Dworzec Główny we Wrocławiu IP: *.cable.ubr09.haye.blueyonder.co.uk 12.01.08, 13:35 Tak , tych parkingow nie powinno tam byc. Wroclaw ma jednk niemieckie korzenie i warto by sie przyjrzec jak rozwiazano podobne problemy w Hamburgu i Dreznie skoro nie mamy na to wlsnego pomyslu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Józef Nowe linie trmwajowe będą na Suchej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.08, 05:20 Było juz o liniach szybkiego tramwaju na Suchej z Tarnogaju i Gaju na Pilczyce i Stadion i Sucha bez aut ruch aut przez Pułaskiego Dyrekcyjną Odpowiedz Link Zgłoś
bengt33 Re: Zmieni się Dworzec Główny we Wrocławiu 12.01.08, 10:58 Moze przy okazji cos da sie zrobic z dworcem PKS.Polowe roku przemieszkuje w Goethenborgu i marzy mi sie dworzec autobusowy taki jakie buduja Szwedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peron Zmieni się Dworzec Główny we Wrocławiu IP: *.wro.vectranet.pl 11.01.08, 18:48 Od siebie jeszcze moge dodać, że ożebrowanie dachu peronów wrocławskiego Dworca Głównego projektował niejaki Gustaw Eiffel, ten sam co zaprojektował bodaj najsłynniejszy i najwyższy obiekt Paryża. A remont faktycznie jest potrzebny, powinni wysiedlić całe to szemrane, naćpane towarzystwo z dworca i porządnie wziąć się za jego remont, w koncu dla wielu ludzi jest to pierwsze miejsce jakie widzą we Wrocławiu. Za przykład można podać Dworzec Główny w Krakowie. Bardzo ładnie wyremontowany główny gmach dworca. Myślę ze jak porządnie odrestaurują Nasz dworzec, to bedzie on jednym z najładniejszych, jeśli nie najładniejszym dworcem w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
niezapowiedziany Wroclaw Glowny - Eiffel Hall !!! 11.01.08, 18:54 Zaskoczyla mnie informacja o projektancie - to jest swietny sposob na promocje dworca i Wroclawia. Widziales juz wieze Eiffla? A perony we Wroclawiu? Spend your time and money in Wroclaw, please... :)) Nadac wroclawskiemu dworcowi druga nazwe marketingowa zwiazana z tym nazwiskiem i wszyscy turysci beda walic na dworzec. Dlaczego do tej pory tego nie wykorzystujemy??! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brtk Re: Zmieni się Dworzec Główny we Wrocławiu IP: *.lanet.net.pl 11.01.08, 18:55 Gustaw Eiffel nie zaprojektował wieży Eiffela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gustaw Re: Zmieni się Dworzec Główny we Wrocławiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.08, 19:10 Alexandre Gustave Eiffel (ur. 15 grudnia 1832 w Dijon - zm. 27 grudnia 1923 w Paryżu) - francuski inżynier, konstruktor mostów, wiaduktów, śluz i innych konstrukcji stalowych oraz żeliwnych. pl.wikipedia.org/wiki/Gustave_Eiffel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gatta Re: Zmieni się Dworzec Główny we Wrocławiu IP: *.connecta.pl 11.01.08, 20:44 Wrocławski dworzec jest przepiękny, nie ma takiego drugiego w Polsce. I choc mocno sfatygowany, jak sie wysiada z pociagu czlowiek czuje się jak w wielkim świecie...porównajcie sobie z badziewiastym poznanskim lub krakowskim. Ludzi jeśli tego nie zauważacie naprawdę jesteście niewrżliwi na piękno. Cieszę się, ze go odremontują i mam nadzieję, ze konserwatorka dopilnuje, by nic nie spaprali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Zmieni się Dworzec Główny we Wrocławiu - oby IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.01.08, 20:53 gatta napisał: "Ludzi jeśli tego nie zauważacie naprawdę jesteście niewrżliwi na piękno." Widzimy, widzimy... ale chyba chory jestes jesli sadzisz ze ta konserwatorka dopilnuje jego renowacji w porzadny sposob. Z niej taki konserwator jak z koziej du-py trabka... Ona zna sie tylko na "antykach" PRLu i niczym wiecej... Nie mam nic przeciwko, by pracom przygladal sie konserwator zabytkow, a nawet musi sie przygladac, ale to ma byc konserwator z PRAWDZIWEGO ZDARZENIA a nie komuch... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brtk Re: Zmieni się Dworzec Główny we Wrocławiu IP: *.lanet.net.pl 11.01.08, 21:03 pl.wikipedia.org/wiki/Maurice_Koechlin Gustave Eiffel pomysł i projekt kupił (przejął) od swojego pracownika. PS: pl.wikipedia.org/wiki/Henryk_Batuta Gość portalu: gustaw napisał(a): > Alexandre Gustave Eiffel (ur. 15 grudnia 1832 w Dijon - zm. 27 grudnia 1923 w > Paryżu) - francuski inżynier, konstruktor mostów, wiaduktów, śluz i innych > konstrukcji stalowych oraz żeliwnych. > > pl.wikipedia.org/wiki/Gustave_Eiffel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Zmieni się Dworzec Główny we Wrocławiu IP: *.ig.pwr.wroc.pl 12.01.08, 11:59 Przez wiele lat był to najładniejszy i najporządniejszy dworzec w Polsce. Zawsze, gdy wyjeżdżałem do Poznania, Krakowa (nie wspominając już o Łodzi) to się dziwiłem, że tam takie biedne kurniki. Ale w końcu przyszły lata dynamicznego rozwoju naszego miasta i wrocławski Dworzec Głowny wraz z otoczeniem (Piłsudskiego) zaczął gwałtownie marnieć podczas gdy Kraków i Łódź dorobiły się nowych, efektownych dworców i nowej infrastruktury wokół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brtk Re: Zmieni się Dworzec Główny we Wrocławiu IP: *.lanet.net.pl 13.01.08, 00:19 Bez przesady z tą Łodzią ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Karl, na opał to nadają się twoi łysi koledzy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.08, 18:56 A co do dworca, to rzeczywiście trzeba by trzymać z dala wszelkich konserwatorów. Jedyną szansą, żeby dworzec nie był okupowany przez bezdomnych i dresiarzy pijących piwo w grill barach od strony poczty to sprywatyzować go i zamienić w galerię handlową z dodatkową funkcją dworca. Na stacji Warszawa Wileńska coś takiego w małej skali się udało. A panią konserwator należałoby wysłać na dłuższą wycieczkę po Europie. A najtaniej - zwolnić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karl Re: Karl, na opał to nadają się twoi łysi koledzy IP: *.wroclaw.mm.pl 11.01.08, 21:05 Nie jestem łysy ;P , Moi koledzy też nie. natomiast brzydzi mnie widok i smród tych "żyjących zwłok", śmierdzących gorzej od trupa. Czy to coś złego ? bezdomni mają noclegownie - pod warunkiem że nie zmiękczają swojej tkanki denaturatem. Reszta... no po co komu oni ? No nie mów, że zawsze im zeta wrzucasz na podołek ? W sumie to było by i lepiej, dać im po 10 buteli denaturatu, niech sie wykończą i będą się efektywniej palić. Chyba zacznę to stosować :) Raz na tydzień odpalę menelowi ze 3 butele "jagodzianki na kościach". Wyniesie mnie to taniej niz podatki, a w ciągu roku liczba "zombich" zredukuje się o 50 sztuk. Za 5 lat będziesz mi dziekował. I nie. Nie jestem faszystą ani nic takiego, ale to jest m.in. MÓJ dworzec, na który chciałbym móc pójść z dziećmi, wyjeżdżając na wczasy, a nie kupować miejscówkę, aby wsiąść na Mikołajowie albo Wroc. Zach., żeby maluchy nie widziały, czuły i słyszały tego...szamba. Jak jestes taki miłosierny, to weź ich do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm OK, może nie jesteś łysy ale poglądy masz jak dr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.08, 14:27 Mengele (i to nie ten pisowski). Serio, mnie też się chce rzygać, jak widzę nasz dworzec i właśnie dlatego, żeby moja córka tego nie musiała oglądać, od 9 lat poruszam się wyłącznie samochodem. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iIrek Re: Karl, na opał to nadają się twoi łysi koledzy IP: *.lanet.net.pl 13.01.08, 19:14 Proponuje Lipsk i pkazac jak wspaniale wyremontowano dworzec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GREG Zmieni się Dworzec Główny we Wrocławiu IP: *.wroclaw.mm.pl 11.01.08, 22:45 Wspaniala wiadomość. Wizytówka miasta w koncu bedzie wizytówką. Jednak obawiam sie ze nawet jesli remont odbedize sie to ni ebedzie pieniedzy na utrzymanie go w czystosci i po gora 2 latach bedzie tak jak teraz. Sprzatanie posadzek tymi samojezdnymi pojazdami ogranicza sie chyba tylko d ozwilzenia posadzki i sciagnieciu nadmiaru wody gumą. Na zachodzie widzialem jak dworce doslownie pucuje i floteruje sie miejsce w miejsce - codziennie. I z podlogi mozna niemal jesc - tak sie błyszczy. A u nas... Najlepszym przykladem jest "nowy " dworzec PKS. Ale trzymamy kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Zmieni się Dworzec Główny we Wrocławiu IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.01.08, 14:35 Jeżeli ma być dobrze utrzymany, to przede wszystkim powinien być odebrany od spółki PKP. Takiej bandy k.retynów rodem z PRL to dawno nie widziałem i nie chcę oglądać. To powinno zostać załatwione tak jak w przypadku Hali Ludowej (wykupione przez miasto) i wyremontowane. Później można wydzierżawić prywatnemu inwestorowi, który prowadziłby coś na wzór galerii handlowej. Jeżeli miasto zostawi wyremontowany dworzec tej samej bandzie to za 5-10 lat będziemy mieli ten sam problem. PKP nie zależy na tym czy tam jest czysto i schludnie, bo i tak nie ma to większego znaczenia dla funkcjonowania spółki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WROsłab Zmieni się Dworzec Główny we Wrocławiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.08, 02:48 Dobrze,że KTOŚ będzie pilnował tego remontu,ktoś wrażliwy,jakiś artysta!Bo PUSTAKI zastąpią elementy zabytkowe kitrzowatym plastikiem od rzemieśLnika co 3 klasy ma!!!I wywalo NAM GARGAMELA=MISIA,na miarę swoich możliwości ?!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damian Zmieni się Dworzec Główny we Wrocławiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.08, 08:53 Tylko proszę nie zniszcie go zachowajcie jego piękny wyglad. Jak go zniszczycie Wrocław nie będzie już takim miastem jak był. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WD Zmieni się Dworzec Główny we Wrocławiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.08, 14:30 OKOK.... powiedzcie mi tylko jak bedzie wyglądać i czy będzie wyglądać remont Dworca pod... wiadomo że poziom niżej znajdują się aktualnie magazyny.. a co z poziomem zalanym....przeciez jesli nikt pod nie zajzy to kiedys sie zawali sam pod sobą i pięna góra dworca nic nie pomoze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka PAJACE IP: *.as.kn.pl 12.01.08, 15:07 Ludzie..co tak tego wygladu dworca zescie sie uczepili?Ja tam ide tylko po to zeby kupic bilet i wsiasc na peronie do pociagu.Dla mnie najwazniejsza rzecza jest punktualnosc pociagow.Jesli mam ochote cos poogladac do ide do muzeum..a jesli mam ochote cos zjesc to udaje sie dobrej restauracji.Uwazam ze te pieniadze ktore maja byc zainwestowane w dworzec powinno sie przekazac biednym dzieciom lub jakims organizacja charytatywnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: PAJACE IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.01.08, 15:16 Jak wygląda restauracja też Ciebie nie obchodzi bo tam tylko idziesz zjeść, więc najważniejsze, żeby było co zjeść, kawałek krzesła i stołu. Nie ma znaczenia czy śmierdzi czy nie, czy stół jest czysty czy nie i czy do tyłka Ci się coś nie przyklei. Generalnie remontowanie czegś co się nie wali nie ma sensu. Tak?? I kto tu jest pajacem?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vratislavia Zmieni się Dworzec Główny we Wrocławiu IP: 217.153.54.* 12.01.08, 15:06 nareszcie. trzymam kciuki i mam nadzieje ze w koncu bedzie ten dworzec miejscem przyjemnym a nie smredem i brudem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocławianka Zmieni się Dworzec Główny we Wrocławiu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.08, 22:20 Czas najwyższy! W końcu dworzec to wizytówka miasta, pierwsze wrażenie dla przyjezdnego. Czasem ktoś tylko pozna dworzec, bo czeka we Wrocławiu na przesiadkę i nie będzie zwiedzał miasta i jakie odniesie wrażenie? Syf, kiła i mogiła! Brud, smród, bezdomni itp. Nic nie mam do bezdomnych, ale tylu ilu jest na wrocławskim dworcu to ze świeczką szukać gdzie indziej. A dworzec to nie noclegownia tylko poczekalnia dla podróżnych, śmierdzi i strach usiąść koło takiego, bo można złapać wszy itp. W Warszawie na centralnym wyprowadzają ich z dworca i dobrze, dworzec jest dla podróżnych. Wrocławski dworzec musi być gruntownie zmieniony i wyremontowany, koniecznie! To samo jego okolice, nie może być takiego syfu dookoła! Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdamska.palarnia śmierdzi 13.01.08, 11:24 Śmierdzi od samego wejścia nie dlatego, że odłażą kafelki, wata szklana z kiosków a na ziemi porozklejane są reklamy sex shopu, ale dlatego, że nocują tam ludzie, dlatego, że załatwiają swoje potrzeby pod ścianami, dlatego, że jedzenie rzucane jest na ziemię i nikt tego nie sprząta, dlatego, że policja tylko się tamtędy przechasza nie reagując w żaden sposób. Problem bezdomnych na dworcu jest osobnym tematem i trzeba go rozwiązać w jakikolwiek sposób, to zupełnie inna sprawa, ale jakość samego dworca i wrażenie jakie odnoszą przyjeżdżający do miasta podróżni naprawdę nie zależy (przynajmniej w głównej mierze) od zabudowy okolic głównego, od tego czy jest wyremontowany czy nie, ale od mentalności zarzadzających nim ludzi i obecnych w nim ludzi. Co z tego, że po renowacji będzie lśnił i pachniał, skoro będzie tak przez dwa dni, potem zrobi się to samo, co jest teraz. Granica jest w głowie, nie poza nią. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Na dworcu brakuje pijaru. Ja bym go więcej dodał. IP: *.dialog.net.pl 13.01.08, 12:41 Na dworcu brakuje pijaru. Ja bym go więcej dodał, w całym mieście jest go sporo, a tam brak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Żadnych parkingów przed dworcem od ul Piłsudskiego IP: *.lanet.net.pl 13.01.08, 14:02 Zbudować piętrowy parking przy ul. Suchej koło dworca PKS. Zlikwidować budki przed dworcem, niech cały plac będzie odsłonięty tak aby cały dworzec był elegancko widoczny. I zrobić jakąs super iluminacje świetlną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Dlaczego we Wrocławiu nie ścigają za włóczęgostwo IP: *.lanet.net.pl 13.01.08, 14:07 Bezdomni, którzy nie mają meldunku i ważnego biletu na pociąg powinni być natychmiast usuwani z pomieszczeń i okolić dworca i umieszczani w noclegowniach, izbie wytrzeżwien jesli są pijani lub w areszcie jesli nie chcą przebywać w noclegowni !!! Najwyszy czas zrobić z tym porządek !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: Dlaczego we Wrocławiu nie ścigają za włóczęgo IP: *.as.kn.pl 13.01.08, 14:52 A,ja mysle ze trzeba isc wzorem np. Kopenhagi gdzie na dworcu utoworzono specjalne pokoje dla narkomanow i ludzi bezdomnych.Nie mozna byc takim bezdusznym i radykalnym jak proponujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: Dlaczego we Wrocławiu nie ścigają za włóczęgo IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.01.08, 15:46 majka nie przesadzaj. Od kiedy to PKP ma sie zajmowac bezdomnymi?? To ze w Kopenhadze sa pomieszczenia dla bezdomnych zelezy glownie od miasta czy opieki spolecznej. Oni organizuja im schronienie czy nocleg. Wszystko jedno czy to bedzie na dworcu czy innym miejscu. Wazne by mieli sie gdzie podziac. W interesie remontu dworca nie ma lezec kwestia bezdomnych. A nawet jesli mialoby byc takie pomieszczenie na naszym dworcu, to z dala od glownego wejscia i holu, tylko gdzies kompletnie na uboczu. Bo innaczej to nic nie zmieni i bezdomni nadal beda "walac" sie po poczekalniach lub w trakcie przejscia do tego ich pomieszczenia, po drodze beda zerbac od podroznych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwed w GW W Kopenhadze IP: *.tbcn.telia.com 16.04.08, 19:34 Dworzec jest zamykany od 24.00 do 5.00 rano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irek Zmieni się Dworzec Główny we Wrocławiu IP: *.lanet.net.pl 13.01.08, 19:22 Moze u pani w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
el_che Lichtenberg???? 14.01.08, 08:55 O mamo jak mozna wpasc na pomysl zeby dworzec wygladal jak Lichtenberg. Przeciez to jeden z najbrzydszych dworcow w Berlinie. Mi sie marzy zeby hala peronow wygladala np. tak jak np. Friedrichstrasse. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margarette Re: Lichtenberg???? IP: *.hsi2.kabelbw.de 12.03.08, 14:12 Jak ci sie marzy to wyprowadz do.................... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrc średnia prędkość pociągów to około 40 km/h IP: *.ikatel.pl 14.01.08, 10:12 pkp wymaga restrukturyzacji, zacznijmy od tego co najważniejsze,co z tego, że będzie super nowoczesna elewacja jak normalni ludzie nie bedą z tego korzystać,podstawa to jakość transportu i infrastruktura w postaci dróg dojazdowych i parkingów ale my jak zwykle wszystko od dupy strony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Zmieni się Dworzec Główny we Wrocławiu IP: 212.9.29.* 14.01.08, 12:48 Oby nie skonczylo sie jak z Dworcem Glownym w Gdansku Zabytkowa, piekna skorupa a w niej napchane na maxa sklepy z gaciami i papierosami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Knebel Zmieni się Dworzec Główny we Wrocławiu IP: *.wroclaw.mm.pl 18.01.08, 18:31 I ciekawe dlaczego niektóre prace będzie prowadzić firma powiązana niemieckim kapitałem... niektóre to znaczy te najciekawsze (TT) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pinezka Dworcowych żuli wymienią na młodsze roczniki? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.02.08, 11:14 Panie w kasach będą po liftingu i będą władać jednym językiem obcym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margarette Zmieni się Dworzec Główny we Wrocławiu IP: *.hsi2.kabelbw.de 12.03.08, 14:04 We Wroclawiu na dworcu nie musi buc eksluzywnie tam przedewszystkim potrzeba pare solidnych osob do sprzatania mieszkam w Niemczech w dyzym miescie tez jest tej samej klasy dworzec ma 400 lat i jest czysty ale tam sie sprzata caly czas oczywiscie maszynami a nie tylko w nocy rozmazujac brudy mopami albo wcale i tam nie smierdzi.To jest wizytowka miasta tam musi pachniec i byc czysto a zeby bylo czysto trzeba ludziom odpowiednio zaplacic wowczas nire ukradna plynu zeby sprzedac z zyskiem i bedzie pachniec inaczej niczego nie zwojujemy.Pani Hawryluk ma racje co do koncepcji zagospodarowania i porzadku pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiwan Re: Zmieni się Dworzec Główny we Wrocławiu IP: *.magma-net.pl 12.03.08, 15:20 Na pewno nie ma lat 400, albo to nie był dworzec. Odpowiedz Link Zgłoś