Dodaj do ulubionych

Ulica Malarska będzie jak malowana

19.01.08, 09:49
Jak pamietam gazety pare lat temu, zgodnie ze wspaniala polska metoda,
sprywatyzowano owe kamieniczki. Dano jest ARTYSTOM. Zamierzenie bylo takie aby
tam owi artysci byli, malowali i tworzyli. Artysci okazali sie "artystami" i
zrobili na tych kamienicach niezle pieniadze. Zostaly wpaniale sprzedane. Tez
jest mozliwe, ze zostali przez stosownych ludzi wmanilupowani. Teraz miasto
funduje im remont. Komu? Artystom czy "artystom"? Gazeto! Temat znamy dzieki
Tobie! No to prosze to wyjasnic: Remont jest dla miasta, dla nas czy kolejnych
kombinatorow, fachowcow od zrodel geotermicznych.
Obserwuj wątek
    • Gość: prokurator Złodziejstwo w Ratuszu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.08, 10:30
      Po raz kolejny nasze podatki są w przedziwny sposób inwestowane w
      PRYWATNĄ WŁAŚNOŚĆ !!! (Wspólnoty Mieszkaniowe) kupując mieszkanie
      trzeba sie liczyć z ponoszeniem kosztów w określony sposób ...
      Biedni ludzie nie posuiadają własnych mieszkań w okolicach rynku a
      jeśli takowi są powinny w identyczny sposób pokrywac koszty a( bądż
      sprzedać nieruchomość ) i zamieszkac w rejonach dalszych od centrum.
      Cała sprawa nadaje sie do prokuratury opróbę wyprowadzania kasy
      miejskiej.
      • Gość: pepe Re: Złodziejstwo w Ratuszu IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.01.08, 13:44
        Stare Miasto jest faktycznie stare, te tereny nie są zamieszkane przez młodych
        ludzi ani zamożnych, są oczywiście wyjątki ale te można spotkać w kaminiczkach
        na Rynku i pl. Solnym, reszta zamieszkana jest przez osoby, które mają co
        najmniej 40 lat. Mieszkałem kiedyś na Starym Mieście, do dnia dzisiejszego mam
        tam mieszkanie i widze kto tam mieszka po swoich sąsiadach a nie patrzę na
        średnią wieku ludzi poruszających się po Rynku czy okolicy.
        A swoją drogą większość mieszkań własnosciowych na Starym mieście to mieszkania
        komunalne wykupione za jakiś procent własności, zresztą podobnie sprawa wygląda
        z mieszkaniami spółdzielczymi w innych częściach Wrocławia.
        • Gość: Bodek Nie władze sfinansują, tylko podatnicy sfinansują! IP: 80.68.236.* 21.01.08, 09:19
          No właśnie - ja proponuję, aby np. ul. Złotnicką wyposażyć w złote klamki dachy
          lub cokolwiek (również na koszt podatnika).

Kto za?
          • Gość: pepe Re: Nie władze sfinansują, tylko podatnicy sfinan IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.01.08, 23:50
            Rozumię robienie remontów z udziałem pieniędzy lokatorów i gminy, to jest
            sprawiedliwe, robienie remontów tylko na koszt gminy gdy mieszkania są prywatne
            to marnotrawienie pieniędzy, ale mówienie, że na Starym Mieście mieszkają
            bogacze to nadużycie, albo ślepota.
    • Gość: no name Ulica Malarska będzie jak malowana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.08, 10:40
      prokurator, przestań pisać takie głupoty i zajmij się czymś pożyteczniejszym
      • Gość: prokurator Kasa do wziecia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.08, 10:45
        A jak nazwiesz Rondo Regana vel Durkiewicza - Aqua Park ,fontanny i
        inne wodotryski kasa utopiona a efektów ZADNYCH
        • Gość: hotei Re: Kasa do wziecia IP: *.bb.sky.com 19.01.08, 11:26
          prokurator,
          moze efektow nie widzisz bo na codzien mieszkasz we wroclawiu. ludzie ktorzy
          odwiedzaja miasto (tzw. TURYSCI) odwiedzaja je miedzy innymi dlatego ze,
          przynajmniej w centrum, jest atrakcyjnie, sa fontanienki, wodotryski, kolorowe
          fasady kamieniczek itd... i jesli taka polityka miasta potrwa dluzej (daj Boze)
          to te wodotryski i kolorowe fasadki rozprzestrzenia sie po calym miescie. wiec
          bedziesz mogl tez skorzystac :) poki co, wyluzuj, wpadnij na piwko do rynku.
          • Gość: Paul Re: Kasa do wziecia IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.01.08, 14:20
            Jeszcze jest taka kwestia, ze remont innaczej rozumieja wladza
            miasta a innaczej mieszkancy. Dla mieszkancow remont oznaczalby
            wymiane systemu ogrzewania, kanalizacji, ocieplenia scian, ladnej
            klatki schodowej itp. Dla miasta remont kamienicy to zazwyczaj
            pomalowac ja od zewnatrz, wymienic stare drzwi na nowe i uszczelnic
            tak by smrod ze srodka sie nie wydostawal na ulice pelna turystow.
            Dlatego w artykule, co sie oczywiscie nie dziwie, konserwator
            zabytkow zastanawia sie czemu ludzie "wesza" podstep w takiej
            propozycji miejskiej... Gdyby to byl Wasz dom, to na czym by Wam
            zalezalo w PIERWSZEJ kolejnosci - jego funkcjonalnosci/wyposazeniu
            czy wygladadzie zewnetrznym?
            • Gość: Bodek Re: Kasa do wziecia IP: 80.68.236.* 21.01.08, 09:34
              No sorry, Paul. Ja też mam dom i zarówno o remont w rozumieniu miasta, jak i
              remont w rozumieniu mieszkańca muszę martwić się sam. Nikt mi nie zorganizuje,
              nikt mi nie sfinansuje.

Gorzej jeśli to jest zabytek - bo nie dość, że trzeba finansować samemu, to
              jeszcze zabytkowość mocno ogranicza możliwości (i podnosi koszty). No i jeszcze
              trochę kosztownej papierkologii.

Okazuje się, że oprócz finansowania swojej elewacji, finansuję jeszcze inne
              prywatne elewacje. Nie podoba mi się to. Wolałbym np. córce kupić zimowisko za
              te pieniądze.
      • Gość: blecharz Re: Ulica Malarska będzie jak malowana IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.01.08, 11:22
        Prokurator dobrze gada, jak kogos stac na mieszkanie w wokolicach rynku to
        powinno go byc tez stac na remont.

Jak tak dalej pojdzie to nie zaglosuje na osobe wskazana przez dutkiewicza w
        nastepnych wyborach, o ile w ogole zaglosuje. Mialo isc na lepsze a co sie
        dzieje to wszyscy widza. szewska, rondo, aquapark...

Przycisnac za ryj a nie sie cackac
        • Gość: Alicja Re: Ulica Malarska będzie jak malowana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 12:54
          To skandal. I już. Artyści mają tam galerie i robią tam pieniądze sprzedając
          swoje "dzieła", dlaczego więc ich prywatna własność ma być remontowana za
          pieniądze podatników? Są lepsi od innych wspólnot mieszkaniowych, bo znajdują
          się w centrum historycznym? Skoro zdecydowali się na nieruchomość w centrum
          powinni ponosić koszty jej utrzymania, a jeśli nie chcą, bo za drogo, niech
          sprzedadzą i wyniosą się dalej od ratusza. Też należę do wspólnoty mieszkaniowej
          i do remontów: wymiany okien, malowania klatki miasto jakoś nam się nie dokłada.
          Wszystko pokrywamy z własnej kieszeni! Wręcz przedstawicielka gminy na zebraniu
          wspólnoty była niezadowolona, że założyliśmy fundusz remontowy. Argumentowała,
          że gmina nie jest zainteresowana łożeniem na remonty naszego budynku. Na
          szczęście babsztyl był w mniejszości!
          To taki sam skandal, jak remontowanie fasady kamienicy przy Prusa! Dlaczego
          miasto łoży na coś, co jest prywatne? Jeśli już tak robi niech będzie to
          niskooprocentowany kredyt, który po remoncie właściciele nieruchomości będą
          spłacać miastu.
          • Gość: Krytyk Re: Ulica Malarska będzie jak malowana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 14:10
            Koleżanko Alicjo. Skoro nie podoba Ci się polityka władz miasta, przeprowadź się
            do Białegostoku albo Lublina. Tam miasto realizuje Twoją wizje finansową.
            Zapewne będziesz zadowolona. Same plusy - mieszkanie tańsze, ceny w sklepach
            niższe. Po co dusisz się w tym okropnym Wrocławiu. W ramach terapii nie
            odwiedzaj Starego Miasta, tylko pooglądaj sobie jak wyglądają ulice i domy na
            Trójkącie. Tam znajdziesz swój obraz wspaniałej starówki. Pozdrawiam.
            • pawel_zet Re: Ulica Malarska będzie jak malowana 20.01.08, 00:58
              To może sam się przeprowadź - tylko nie zapomnij wziąć ze sobą prezesa
              Dutkiewicza i jego łubu dubu kompanię.
            • lambrusia Re: Ulica Malarska będzie jak malowana 20.01.08, 13:47
              Zgadzam sie z Alicja! Dokladnie taka sama sytuacje mialam! Pani z urzedu starala
              sie blokowac wiekszosc inwestycji na zebraniach wspolnoty!!! Teraz juz chyba
              rozumiem dlaczego! Zeby miec kase na remont na "artystow"!!! Mieszkam 20 min
              spacerkiem od centrum wiec moze miasto nam zasponosurej remont??? dlaczego nie?
              Blisko centrum, jedna z glownych arterii wroclawia! Prezydent Dutkiewicz chyba
              strzela sobie samoboja bo przy takich pomyslach jak ten i z fontanna za 20 mln
              to juz raczej nie ma szans na kolejna kadencje!!! Wroclaw jest coraz drozszy!
              Nawet Pani Prezydentowa sie o tym przekonala zamawiajac catering z Krakowa na
              bal dobroczynny!
    • Gość: ania Ulica Malarska będzie jak malowana IP: *.elektrosat.pl 19.01.08, 14:22
      Jeżeli rzeczywiśie ta kamieniczka jest prywatne własnością tzw "artystów" i
      miasto w całosci pokrywa remont to prokuratura powinna dobrać sie im za tylki -
      to jest nie sprawiedliwe w stosunku do ludzi którzy dokładają sie procentowo od
      udziału do remontu sowich kamieniczek patrz - ul. Norwida, ul. Polaka
      a druga sprawa dotyuczy zabytków architektonicznych. które naprawde musimy
      ratowac bo są piekne(architekci dzisiaj to dno! w porównaniu do tamtych dzieł
      sztuki)nawet jesli ludzie którzy tam mieszkaja nie chca płacic bo nie maja az
      tyle pieniedzy ale te perełki są wpisane do rejestru i tam trzeba wydawac nasze
      pieniądze.
      A "artystom" jesli to jw. prawda życze "prawdziwych" dzieł sztuki bo dostali
      ogromny od nas prezent więc niech sie wezma do roboty żeby było o nich głosno na
      całym Świecie a nie tylko Wilhelm coś tworzy dla Polski.
    • Gość: mk Ulica Malarska będzie jak malowana IP: *.e-wro.net.pl 19.01.08, 17:15
      i bardzo dobrze, mierzi mnie już to narzekanie malkontentów i twierdzenie że
      miasto powinno rozdać kasę najuboższym i że jest tyle pilniejszych projektów...
      co zaś się tyczy remontów, nie wiem ile pieniędzy mają ludzie tam mieszkający
      ale skoro miasto nie jest właścicielem a daje kasę to niech będzie ona
      przeznaczona na ogólną konstrukcję budynku jak również to, co dla miasta
      istotne, czyli fasady; łazienki właściciele niech remontują sobie sami
    • Gość: mieszkaniec Wr. Moja kamienica zostala wpisana do "zabytkowych" IP: *.pool.mediaWays.net 19.01.08, 22:17
      Niedawno.Ja wykupilem w niej mieszkanie i wyremontowalem(8 lat temu).Jednak na pytanie co z kaucja,ktora kiedys wplacilem,urzedniczka rozesmiala mi sie w twarz i zapytala......chce pan 2 zlote, a moze zlotowke ?????
      Ciekawe,czy dostane dotacje ? Rejon nieciekawy, a MIASTO ma zamiar robic remont elewacji.Czy za remont zaplaci rowniez Wr.Konserwator Zabytkow ?
      PS: Ciekawi mnie co stalo sie z NASZYMI kaucjami za mieszkania komunalne !!!???? Moze KTOS ma odpowiedz na to pytanie ???
    • Gość: jaja Ulica Malarska będzie jak malowana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.08, 00:56
      Ja też chcę od miasta dotację na mój zabytek. Jutro składam wniosek.
    • Gość: Kolendra Ulica Malarska będzie jak malowana IP: *.os2.kn.pl 20.01.08, 01:11
      Ludzie, dajcie spokój! Przeciez z tego, że Jatki zostaną wyremontowane skorzystają wszyscy- i turyści i mieszkańcy miasta i mieszkańcy kamieniczek. ZROZUMCIE! Jatki to zabytkowa, piękna część miasta, licznie odwiedzana przez turystów- w najlepszym interesie nas wszystkich jest, by turystów rpzyciagać, ale też, by samemu móc popatrzeć na ładne miejce. Jeśli własciciele nie mają pieniędzy na KONSERWACJE zabytku, to tylko przyklasnąć, że zrobi to miasto (podkreślam- konserwację- czyli bardzo kosztowny zazwyczaj zabieg ratowania zabytku) Poza tym, praktycznie maisto łoży na dobro wspólne- na widok, na elewację, zabezpiecznie budynku- podkreślam, na tym skorzystamy wszyscy. Przecież nikt nie ma zamiaru remontować prywatnych mieszkań!Na teren Jatek wstęp ma każdy- to nie jest prywatna uliczka. Nadto- odnowione zostaną nie tylko kamieniczki, ale cała ulica, która ma szansę nabrać niepowtarzalnego uroku! Ja popieram to w 100%!
      • Gość: Piterus Typowo polskie narzekania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.08, 12:42
        Ech nie dość, że poprowiają wam stan przestrzeni publicznej to
        jeszcze wielkie narzekanie, przecież nie są remontowane wnętrza czy
        prywatne mieszkania, ale elewacje, dachy.
        Wiadomo, że podnosi to oczywiście wartość takiej nieruchomości, ale
        jeżeli chcielibyście "liczyć" na "prywatnych bogaczy" to
        ogladalibyście przez długi jeszcze czas syf a nie porządną
        rewitalizację.
        Nie znam dokładnie całej sprawy z tymi "artystami", może można było
        sprzedać te kamienice na wolnym rynku z zyskiem, ale mniejsza z
        tym...
        Zresztą jeśli was to w oczy kole to przeprowadźcie się do Katowic,
        tu miasto NIC nie dokłada do remontów i dlatego 85 % prywatnych
        kamienic to rudery.
      • lambrusia Re: Ulica Malarska będzie jak malowana 20.01.08, 13:52
        wszystko sie zgadza tylko ze "artysci" dostali kamieniczki za symboliczne kwoty
        od miasta! i nawet remotowac im sie nie chce! a co maja powiedziec mieszkancy,
        ktorzy juz wylozyli kase na remont??? mogli poczekac na sponsoing miejski! Teraz
        to moga czuc sie oszukani!
    • Gość: Ooku Ulica Malarska będzie jak malowana IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.01.08, 13:19
      Z jednej strony fajnie, że miasto łoży na ładny wygląd budynków w okolicach rynku, te przyciągać będą turystów a oni z kolei napędzać koniunkturę. To, że remontowane będą dachy i elewacje wydaje mi się absolutnie oczywiste, czyjaś łazienka to już tej osoby zmartwienie. Nie mniej jednak wkurza mnie ładowanie naprawdę dużych pieniędzy w różne upiększanie miasta tu i ówdzie kiedy nie mogę się doczekać np. remontu Instytutu Nauk Historycznych i Pedagogicznych przy ulicy Szewskiej. Cudownie, że wyremontowano ulicę, ale fajnie by było żeby miasto i Uniwerkowi dołożyło się (skoro daje artystom) do remontów, bądź co bądź, budynków zabytkowych żeby choćby z zewnątrz nie straszyły.
      Chciałbym też móc wreszcie normalnie dojechać do centrum porządną drogą a nie tym czymś zaniedbywanym od czasu gdy komuniści zalali kostkę asfaltem. Niby w tym roku mają wreszcie coś zrobić, ale ponieważ nikt nie wpadł zawczasu zrobić porządne połączenia drogowe to teraz będą remontować JEDYNĄ drogę dojazdową - będzie super <_<
      Miasto powinno łożyć na upiększanie newralgicznych swych części, w tym tych, które naprawdę dramatycznie tego potrzebują, ale też pamiętać o funkcjonalności, turyści tż potrzebują dróg by dojechać do zabytków...
    • Gość: kleik ...a WuWA? IP: 62.233.177.* 20.01.08, 17:28
      www.nasz.wroclaw.pl/wuwa/ uporządkować teren,wyznaczyć trasę zwiedzania i
      będzie następna atrakcja turystyczna.Remont Malarskiej oczywiście też cieszy.
    • timoszyk Re: Ulica Malarska będzie jak malowana 20.01.08, 18:40
      Nie mam pojecia jak by to moglo wygladac od strony prawnej, ale moim zdaniem
      jedynym rozsadnym rozwiazaniem jest wejscie na hipoteke wlascicieli tych
      kamieniczek. Po remoncie beda one duzo wiecej warte i beda mogly byc w
      przyszlosci sprzedane za calkiem spora sumke, byc moze nawet w niedalekiej
      przyszlosci. W tym wlasnie momencie sprzedazy miasto obieraloby sobie koszt
      remontu od wlasciciela kamienicy. Pozostaje oczywiscie sprawa inflacji, odsetek
      itp. Jednakze takie podejscie, po dopracowaniu, stworzyloby pewien system
      umozliwiajacy remonty zabytkowych prywatnych obiektow z udzialem funduszy
      miasta, a jednoczesnie te fundusze bylyby z czasem odzyskiwane.
      Podejrzewam, ze jakies tego typu systemy finansowania istnieja w krajach Europy
      Zachodniej i nalezaloby tylko skorzystac z ich doswiadczen. Obecne "rozwiazania"
      sa nie do przyjecia, bo oznaczaja przelewanie funduszy publicznych do prywatnych
      kieszeni.

Waclaw Timoszyk
      • Gość: doom Re: Ulica Malarska będzie jak malowana IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.01.08, 21:46
        "Artyści"!Nie podoba się?To wyp***dalać!!!
        • pan50 Re: Ulica Malarska będzie jak malowana 21.01.08, 23:02
          Problem polega na tym ,ż kamienice na Jatkach nie są własnością żadnych artystów
          tylko Związku Artystów Plastyków, który skupia niewielką garstkę emerytów i jest
          jednym z najbogatszych związków w Polsce. Do tego prezes i dyrektor to ta sama
          osoba i to od bardzo wielu lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka