Dodaj do ulubionych

Estakady na pl Społecznym

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.07.01, 12:13
Codziennie przejeżdżam prze estakady na pl.Społecznym. I muszę przyznać, że
robie to z pewnym niepokojem. W niektórych miejscach betonowe barierki są
popękane, lub dziwnie zmieniły swoje położenie a w niektórych miejscach sa
podpierane drewnianymi podkładami. Czy nie grozi wrocławiowi kolejna katastrofa
budowlana?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kuba_Wr Re: Estakady na pl Społecznym IP: *.unitech.wroclaw.top.pl 07.07.01, 12:19
      Nie pamiętam, kiedy i gdzie, ale widziałem informację, że cały ten plac ma być
      przebudowany, a estakady zlikwidowane. Może zrobią tunele, jak na pl.
      Dominikańskim
    • Gość: Jarosz Re: Estakady na pl Społecznym IP: 195.116.104.* 07.07.01, 12:23
      Już dawno się mówiło (publicznie!), że trzeba to wyburzyć i wybudować na tym
      miejscu coś znacznie bardziej funkcjonalnego. Oczywiście nie ma kasy...

Mnie osobiście ta betonowa pustynia przygnębia. Jeśli już muszę tamtędy przejść
      (bom nie zmotoryzowany), to jestem chory. Tony betonu i ugór - coś potwornego.
      I to w samym centrum miasta! Może coś się zmieni, jak zagospodarowane zostaną
      te piaszczysto-betonowe "trawniki" - np. przez budowę tego nowego ratusza.
      Obawiam się jednak, że wtedy już na zawsze będziemy skazani na dotychczasowe
      rozwiązanie planistyczne :-(((

PS To się nadaje do "Postu dla pesymistów" :-)))
      • Gość: geniusz Re: Estakady na pl Społecznym IP: *.dip.t-dialin.net 07.07.01, 14:00
        calkowicie sie z toba zgadzam! Ja i tak juz dziesiec razy na tym forum mowilem,
        ze trzeba zlikwidowac te ochydne autostrady w centrum miasta ... ale zanim sie
        wybuduje cos nowego, to powinno sie zrobic konkurs urbanistyczny na ten caly
        rejon (tak jak sie n.p. zrobilo na potsdammer platz w berlinie, lub na
        kanzlerviertel). Mam nadzieje, ze nowy ratusz nie utrwali chorych rozwiazan
        drogowcow.

pozdrawiam
        • Gość: hrabia Re: Estakady na pl Społecznym IP: *.dtvk.tpnet.pl 07.07.01, 16:28
          W dobie wykonwywania planów x-letnich zbudowano tę estakadę zapominając o
          kurzwce. Tak więc, ta nowowczesna ruina może w każdej chwili osiąść głębiej, a
          to będzie już katastrofa budowlana.
    • Gość: STrup Re: Estakady na pl Społecznym IP: *.chem.uni.wroc.pl 09.07.01, 09:28
      Te estakady to kolejna kosztowna pamiatka po realnym socjalizmie.
      Ani to funkcjonalne, ani ladne, a zajmuje kupe miejsca w samym centrum miasta.
      Na dodatek rzeczywiscie nie wyglada na to, zeby dlugo wytrzymalo.
      Na pewno wladze miasta musza o tym pomyslec.
      Zeby nam tylko nie postawiono kolejnego potwora w rodzaju Galerii
      Dominikanskiej - wielkie, bezksztaltne i bez polotu.

• Gość: maaga Re: Estakady na pl Społecznym IP: *.office.mtl.pl 09.07.01, 10:21
      Zburzyć i wybudować coś bardziej funkcjonalnego. Tylko , że aż strach pomyśleć
      co się będzie działo w mieście, jak Plac Społeczny będzie zamknięty - będzie
      poprostu Sajgon. Ale nie sądzę, żeby miało to miejsce w najbliższych latach -
      zbyt wiele miejsc we Wrocławiu wymaga pilniejszych remontów - rzut beretem od
      PS jest przecież Most Pokoju.
    • Gość: cdx Re: Estakady na pl Społecznym IP: 216.104.228.* 09.07.01, 15:35
      Jest tylko jeden sposób na rozwiązanie problemu - nieco drastyczny - pozbyć się
      tego owocu niewczesnej mysli planistycznej i wysadzić go w powietrze.
      • Gość: umek Re: Estakady na pl Społecznym IP: *.igo.wroc.pl 09.07.01, 16:14
        Ja codziennie przejeżdżam pod estakadami i to co widzę naprawdę napawa mnie
        lękiem. Beton jest popękany, wszędzie widać zacieki wodne, a końcówki każdego
        zjazdu podparte drewnianymi klockami. Prowizorka totalna, stworzona pewnie po
        wypadku z estakadą na Psim Polu. Kolejny wytwór oszczędnościowego budownictwa
        lat osiemdziesiątych. Częsty jest także widok ogromnych, cięzkich tirów
        stojących na samym szczycie estakad, gdy wyjazd z nich jest zakorkowany :(
    • Gość: Jarosz Re: Estakady na pl Społecznym IP: 195.116.104.* 09.07.01, 16:20
      A wiecie, że według ekspertyz wszystko jest OK? I że estakady jeszcze długo
      mają stać i się nie zawalić?

Pewnie będzie tak samo jak z Mostem Pokoju, który pewnego pięknego,
      kwietniowego dnia zamknięto nagle dla tramwajów ze względu na potencjalne
      zagrożenie. Kto się okazał winny? ZIMA!!! Czy na zimę też zwalimy stan estakad?
      ;-(((
      • Gość: Roberto Re: Estakady na pl Społecznym IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.01, 18:43
        Mam nadzieję, że estakady na Pl Społecznym znikną jak najszybciej i że teren
        ten zostanie uwolniony dla innych inwestycji budowlanych. To jest przecież
        naturalne przedłużenie terenu wrocławskiego centrum i St miasta z Pl
        Grunwaldzkim i centrum uniwersyteckim Wrocławia. Pomyślcie, jak pięknie można
        by zagospodarowaać ten spory plac w centrum naszego miasta...
        • Gość: Berserk Re: Estakady na pl Społecznym IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.01, 07:42
          Dobra, wysadzamy te estakaty i co dalej? Patrzac po opiniach dochodze do
          wniosku, ze pewnie podniosl by sie krzyk, gdyby zbudowac tam znow wezel
          komunikacyjny. Dziwi mnie to. Co wy, oczu nie macie? Kieruje to pytanie do
          Roberto i geniusza, ktorzy chyba nigdy nie wyjechali na miasto chocby tramwajem
          w godzinach szczytu. Co by sie stalo, gdyby zlikwidowac "autostrady w centrum
          miasta", zrobic z Placu Spolecznego "przedluzenie centrum"? Wasze opinie
          przypominaja mi debili dzialkowiczow, blokujacych budowe obwodnicy
          srodmiejskiej. Reszta forumowiczow niech pomysli: najpierw trzeba wybudowac ja
          oraz obwodnice autostradowa, aby myslec realnie o przebudowie miejsca, o ktorym
          wlasne dyskutyujemy. Poniewaz nstapi to w dalekiej przyszlosci, lepiej niech
          drogowcy zajma sie remontem innych ulic, tak jak to zrobili na Piłsudskiego,
          ktore to zadanie jest realniejsze i potrzebniejsze.
          • Gość: Jarosz Re: Estakady na pl Społecznym IP: 195.116.104.* 10.07.01, 12:10
            Gość portalu: Berserk napisał(a):

> Wasze opinie przypominaja mi debili dzialkowiczow, blokujacych budowe obwodnicy
            > srodmiejskiej. Reszta forumowiczow niech pomysli: najpierw trzeba wybudowac ja
            > oraz obwodnice autostradowa, aby myslec realnie o przebudowie miejsca, o ktorym
            > wlasne dyskutyujemy.

Od "debili działkowiczów" różni nas, Berserku, to, że oni protestują, aby nie
            można było sprawnie wybudować dróg, a my - wprost przeciwnie. Zgadzam się
            natomiast, że póki nie będzie obwodnic, nierealne wydaje się wysadzanie tych
            estakad. No chyba że nastąpi wykrakana przez nas katastrofa budowlana - wtedy nie
            będzie wyjścia.
            • Gość: Berserk Re: Estakady na pl Społecznym IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.01, 17:15
              Male sprostowanie: nie zwracalem sie do Ciebie i Tobie podobnych, lecz do
              Roberta i geniusza, ktorych opinie, jak widzisz, mocno mnie zdenerwowaly.
          • Gość: Roberto Re: Estakady na pl Społecznym IP: 213.76.92.* 10.07.01, 23:58

> Dobra, wysadzamy te estakaty i co dalej? Patrzac po opiniach dochodze do
            > wniosku, ze pewnie podniosl by sie krzyk, gdyby zbudowac tam znow wezel
            > komunikacyjny. Dziwi mnie to. Co wy, oczu nie macie? Kieruje to pytanie do
            > Roberto i geniusza, ktorzy chyba nigdy nie wyjechali na miasto chocby tramwajem
            >
            > w godzinach szczytu. Co by sie stalo, gdyby zlikwidowac "autostrady w centrum
            > miasta", zrobic z Placu Spolecznego "przedluzenie centrum"? Wasze opinie
            > przypominaja mi debili dzialkowiczow, blokujacych budowe obwodnicy
            > srodmiejskiej. Reszta forumowiczow niech pomysli: najpierw trzeba wybudowac ja
            > oraz obwodnice autostradowa, aby myslec realnie o przebudowie miejsca, o ktorym
            >
            > wlasne dyskutyujemy. Poniewaz nstapi to w dalekiej przyszlosci, lepiej niech
            > drogowcy zajma sie remontem innych ulic, tak jak to zrobili na Piłsudskiego,
            > ktore to zadanie jest realniejsze i potrzebniejsze.

Prosta rzecz kolego. Wybudować trasę z okolic Krakowskiej, mostem przez Odrę ,
            Wielką Wyspę (innego niestety wyjścia nie ma), dalej koło St Olimpijskiego,
            Kowale do okolic Centrum Korona.
            Od str mostu Pokoju tunel przechodzący pod Placem Społecznym i wychodzący dopiero
            na Pl Wróblewskiego. Itd... Pomysłów i to dobrych jest bez liku i są na pewno
            lepsze niż te obecne, stojące, nieszczęsne estakady i wielkie przejścia
            podziemne, po których huka tylko wiatr i śmieci...
            Pzdr !
            • Gość: JaJaccek Re: Estakady na pl Społecznym IP: *.chicago-13-14rs.il.dial-access.att.net 22.07.01, 17:12
              Gość portalu: Roberto napisał(a):

> Gość portalu: Berserk napisał(a):
              >
              > > Dobra, wysadzamy te estakaty i co dalej? Patrzac po opiniach dochodze do
              > > wniosku, ze pewnie podniosl by sie krzyk, gdyby zbudowac tam znow wezel
              > > komunikacyjny. Dziwi mnie to. Co wy, oczu nie macie? Kieruje to pytanie do
              >
              > > Roberto i geniusza, ktorzy chyba nigdy nie wyjechali na miasto chocby tram
              > wajem
              > >
              > > w godzinach szczytu. Co by sie stalo, gdyby zlikwidowac "autostrady w cent
              > rum
              > > miasta", zrobic z Placu Spolecznego "przedluzenie centrum"? Wasze opinie
              > > przypominaja mi debili dzialkowiczow, blokujacych budowe obwodnicy
              > > srodmiejskiej. Reszta forumowiczow niech pomysli: najpierw trzeba wybudowa
              > c ja
              > > oraz obwodnice autostradowa, aby myslec realnie o przebudowie miejsca, o k
              > torym
              > >
              > > wlasne dyskutyujemy. Poniewaz nstapi to w dalekiej przyszlosci, lepiej nie
              > ch
              > > drogowcy zajma sie remontem innych ulic, tak jak to zrobili na Piłsudskieg
              > o,
              > > ktore to zadanie jest realniejsze i potrzebniejsze.
              >
              > Prosta rzecz kolego. Wybudować trasę z okolic Krakowskiej, mostem przez Odrę ,
              > Wielką Wyspę (innego niestety wyjścia nie ma), dalej koło St Olimpijskiego,
              > Kowale do okolic Centrum Korona.
              > Od str mostu Pokoju tunel przechodzący pod Placem Społecznym i wychodzący dopie
              > ro
              > na Pl Wróblewskiego. Itd... Pomysłów i to dobrych jest bez liku i są na pewno
              > lepsze niż te obecne, stojące, nieszczęsne estakady i wielkie przejścia
              > podziemne, po których huka tylko wiatr i śmieci...
              > Pzdr !

Bodajze zaraz po powodzi 97r. nasilila sie akcja budowy obwodnicy.Trasa, o
              ktorej mowisz (przedluzenie ul.Armii Krajowej)byla ujeta w planach
              niemieckich.Jednak protesty mieszkancow Biskupina, ktorym koszmary mieszk.
              ul.Pulawskiego i okolic (tiry), byly obce-zablokowali realizacje.Pozdro!
          • Gość: geniusz Re: Estakady na pl Społecznym IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.01, 02:40
            nawet mnie nie porownoj z jakimis daunami z dzailek. To o czym ty mowisz to
            jest dalszy rozwoj miasta ktory potczebuje obwodnic - to popieram. Ale jak sam
            mowisz - miasto jest zakorkowane. Dlaczego? Bo idioci zaplanowali centralny
            uklad komunikacyjny (Pl. 1maja, Trasa WZ, Pl.spoleczny). I jak bedziwe wiecej
            takich jak ty, ktorzy by najchetniej wybudowali wszedzie estakady, to bysmy
            mieli cale miasto zakorkowane - bo same zbudowanie autostrady nie rozladuje
            korkow. Gdybys sie troche poinformowal, bys zrozumial, ze jedyna mozliwosc
            odsuniencia tranzytu od centrum na obwodnice jest jego zamkniecie dla ruchu. I
            tak wogle, jak chcesz miec w centrum wielkie autostrady + parking, to przenies
            sie do ameryki - Tam to sie wszystkim podoba - mi nie
          • Gość: kaja Re: Estakady na pl Społecznym IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.07.01, 22:18
            Berserk- to chyba ty nigdy nie korzystałeś z Wrocławskich ulic. Przejedź się
            ul. Piłsudskiego to zobaczysz te nowe rozwiązania komunikacyjne "wielkiego
            wrocławia"
          • Gość: cdx Re: Estakady na pl Społecznym IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 24.07.01, 11:28
            Tu bez znaczenia jest drożnośc układu komunikacyjnego. Estakady są po prostu
            szpetne, dezorganizują przestrzeń miejską, co więcej, zabijają w mieszkańcach
            wrażliwość na piekno i jako takie psują nam młode pokolenie. Widzimy więc
            jasno, że te estakady to już nie tylko wyzwanie estetyczne, ale również
            moralne. Muszą zniknąć czym prędzej, a większe korki samochodowe stanowią
            skromną cenę za uwolnienie miasta od dwóch potworów, zalegających swymi
            odrażająco tłustymi betonowymi cielskami w jednej z najbardziej
            reprezentacyjnych części śródmieścia
      • Gość: Kuba_Wr Re: Estakady na pl Społecznym IP: *.t16.ds.pwr.wroc.pl 22.07.01, 16:06
        Gość portalu: Jarosz napisał(a):

> A wiecie, że według ekspertyz wszystko jest OK? I że estakady jeszcze długo
        > mają stać i się nie zawalić?
        >
        > Pewnie będzie tak samo jak z Mostem Pokoju, który pewnego pięknego,
        > kwietniowego dnia zamknięto nagle dla tramwajów ze względu na potencjalne
        > zagrożenie. Kto się okazał winny? ZIMA!!! Czy na zimę też zwalimy stan estakad?
        > ;-(((
        Nie zima, tylko powódź. Most jest w środku pusty, woda go wypełniła i zaczął
        korodować. Inna sprawa, że jest w durzej mierze drewniany.....
    • Gość: Redaktor Re: Estakady na pl Społecznym IP: *.wroc.gazeta.pl 22.07.01, 11:04
      Jeszcze po wojnie tam, gdzie są estakady, stały budynki przedwojenne. W jednym z nich zamieszkał mój Tato z
      rodziną. W tym domach mieszkali przed wojną bardzo bogaci mieszczanie i artyści. Sufity w najwyższych
      mieszkaniach przy ówczesnej ulicy Kujawskiej wykonane były z kryształowych tafli. Tam swoje pracownie mieli
      malarze - również po wojnie. Mieszkania były piękne, miały centralne ogrzewanie, własne duże łazienki i liczyły
      sobie od 130 mkw wzwyż. Niestety, dzisiaj nie ma tych pięknych domów z wysmakowanie
      urządzonymi wnętrzami. Wyburzono, bo trzeba było wybudować estakady ;-))))
      pozdrawiam
      • Gość: rwt Re: Estakady na pl Społecznym IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.07.01, 14:50
        I była "Złota Kaczka" taka knajpka w stylu również byłej "Cyganerii"
        I komu to przeszkadzało? :(
        • Gość: Kuba_Wr Re: Estakady na pl Społecznym IP: *.t16.ds.pwr.wroc.pl 22.07.01, 16:10
          Wszystko sprowadza sie do tego, by zamiast puszczac ruch górą, czyli estakadą,
          puścic go dolem, czyli tunelem. Myślicie, że to jest w tamtym miejscu do
          zrobienia i coś da?
        • Gość: JaJaccek Re: Estakady na pl Społecznym IP: *.chicago-13-14rs.il.dial-access.att.net 22.07.01, 16:58
          Gość portalu: rwt napisał(a):

> I była "Złota Kaczka" taka knajpka w stylu również byłej "Cyganerii"
          > I komu to przeszkadzało? :(

W "Zlotej Kaczce" lepiej karmili i bylo przyjemniej,mnie si wydaji.
          • Gość: Berserk Re: Estakady na pl Społecznym IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.01, 12:36
            Z przyjemnoscia obserwuje ciegi, jakie dostaje od moich kochanych Forumowiczow-
            dzialkowiczow. Roberto troche sie obruszyl tym przezwiskiem, przepraszam,
            jezeli cie to bardzo ubodlo. Teraz bowiem rzucam sie z pazurami na cdx''a,
            ktory to daje mi powody do bluzgow (pzrepraszam wrazliwych Forumowiczow, to
            sprawa osobista, wybaczcie mi chamskie wypowiedzi). Cos tam pieprzysz bez sensu
            o jakims zagrozeniu moralnym i inne trakie farmazony. Czys ty na glowe
            upadl?! "Korki to niska cena za zniszczenie tych bydlakow" - jestes durny jak
            fanatyk muzulmanski: co mi tam konsekwencje, zyjmy w brudzie i smrodzie, ale
            wolni od podszeptow szatana. Ty jestes gotow zaplacic te cene, ale ja i pewnie
            99% mieszkancow nie. Tobie widac nie potrzebna jest mozliwosc przedostania sie
            szybko z jednego konca miasta na drugi. Co ty wlasciwie robisz w kraju
            cywilizacji zachodniej? Nie byloby dla Ciebie prosciej wyniesc sie na Kamczatke
            lub do jakiejs republiki bananowej? Nie miel bys tam drazniacych dusze estakad,
            wogole nie bylo by samochodow, ktorych i tak nie potrzebujesz. Zastanow sie,
            jak zamkniecie Spolecznego wplynelo by na droznosc i nawet dalszy rozwoj grodu
            nad Odra. Sorry za ta zjebke, ale pomysl, to wolny kraj i kazdy (w teori) ma
            prawo sadzic, co sobie tam chce, lecz zeby nie krzywdzil innych, a twoje
            propozycje, gdyby weszly w zycie, zmaltretowaly by to miasto okropnie. Mam
            nadzieje, ze to ja jestem durniem, ze nie spostrzeglem, ze tylko zartujesz.
            Jezeli tak jest, przepraszam; jezeli zas nie, to wyobraz sobie, ze bluzgam Cie
            dalej.
            Geniusz jak zwykle zablysnal swym geniuszem, rowniez opowiadajac jakies
            bajeczki (tu znow beda bluzgi). Jak myslisz, dlaczego we Wroclawiu jest ruch w
            centrum? Bo tam trzeba bylo zrobic najmniej, bylo to najbardziej potrzebne, a
            widmo zakorkowania miasta w dobie przydzialowych maluchow bylo co najmniej
            nierealne. Z latwoscia odrzucam idiotyczny zarzut, ze chce wszedzie widziec
            estakady - przeczytaj moje listy. Jest tam wzmianka o czyms takim? Twierdzisz,
            ze budowanie estakad i autostrad nie powoduje rozladowania korkow. Hm, to po
            co, na boga chinskiego, je sie buduje? Zeby razily ludzi swym wygladem? Bo
            radni nie maja co zrobic z kasa? Bo to jest w modzie? Alez Ty jestes
            niedoinformowany. Gdyby ludzie tacy jak ty byli u steru wladzy, to mieli bysmy
            zamiast kwitnacego miasta pas ziemi niczyjej spod Verdun. Sadzisz wiec, ze kidy
            wybuduje sie obwodnice, to TIRy nie beda nia jezdzily, bo wola sie tloc po
            dziurawych drogach centrum i stac w korkach na zle zaplanowanych
            skrzyrzowaniach, zamiast jechac pol godziny komfortowo, meczyc sie godzin dwie?
            Kurde, skad u Ciebie ksywka geniusz? Chyba tylko z nadmiaru megalomanstwa, bo
            nie z nadmiaru kory mozgowej. Bowiem to jednak Tobie przydala by sie
            przeprowadzka, niekoniecznie do ameryki , to wystarczy jakies niemieckie miasto
            (proponuje Hannower, troche podobne do wroclawia, a po EXPO z pewnoscia z
            swietnymi rozwiazaniami komunikacyjnymi, ktore byly tam i tak juz wczesniej).
            Zobaczyl bys tam, co to znaczy dla mieszkancow i przejezdnych estakada nad
            karzdym glowniejszym skrzyrzowaniem. I z pewnoscie, jezeli posiadasz samochod,
            zapragnal bys, aby i tu dotarla cywilizacja. OK, rozumiem, takie jest Twoje
            zdanie, przepraszam za te zlosliwosci z mojej strony, ale jednak zasluzyles na
            to. Nie chce, abys sie obrazil i przestal pisac, bo przeciez forum polega na
            wymianie pogladow.
            PS
            Kuba_Wr popelnil blad. Napisal "duzo" przez "rz". Ja z gory przepraszam za moje
            ewentualne bledy.
            Hej!
            • Gość: cdx Do: Berserk IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 24.07.01, 14:47

">Cos tam pieprzysz bez sensu o jakims zagrozeniu moralnym i inne trakie
              farmazony."

• Gość: Berserk Re: Do: Berserk IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.01, 07:59
                Ej, no co ty! To jest caly twoj komentarz? Cdx - ustosunkuj sie jakos do mojej
                wypowiedzi, wytknij w niej luki logiczne i inne takie, a nie pozostawiaj tak
                tego, jakbys byl fanatykiem i nie przyjmowal zadnych argumentow do wiadomosci.
                Przepraszam, jezeli Cie obrazilem, ale wynika to z niezrozumienia Twoich
                pogladow. Mowie serio, postaraj sie mnie do nich przekonac.
            • Gość: Roberto Re: Estakady na pl Społecznym IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.01, 17:37

> Z przyjemnoscia obserwuje ciegi, jakie dostaje od moich kochanych Forumowiczow-
              > dzialkowiczow. Roberto troche sie obruszyl tym przezwiskiem, przepraszam,
              > jezeli cie to bardzo ubodlo. Teraz bowiem rzucam sie z pazurami na cdx''''a,
              > ktory to daje mi powody do bluzgow (pzrepraszam wrazliwych Forumowiczow, to
              > sprawa osobista, wybaczcie mi chamskie wypowiedzi). Cos tam pieprzysz bez sensu
              >
              > o jakims zagrozeniu moralnym i inne trakie farmazony. Czys ty na glowe
              > upadl?! "Korki to niska cena za zniszczenie tych bydlakow" - jestes durny jak
              > fanatyk muzulmanski: co mi tam konsekwencje, zyjmy w brudzie i smrodzie, ale
              > wolni od podszeptow szatana. Ty jestes gotow zaplacic te cene, ale ja i pewnie
              > 99% mieszkancow nie. Tobie widac nie potrzebna jest mozliwosc przedostania sie
              > szybko z jednego konca miasta na drugi. Co ty wlasciwie robisz w kraju
              > cywilizacji zachodniej? Nie byloby dla Ciebie prosciej wyniesc sie na Kamczatke
              >
              > lub do jakiejs republiki bananowej? Nie miel bys tam drazniacych dusze estakad,
              >
              > wogole nie bylo by samochodow, ktorych i tak nie potrzebujesz. Zastanow sie,
              > jak zamkniecie Spolecznego wplynelo by na droznosc i nawet dalszy rozwoj grodu
              > nad Odra. Sorry za ta zjebke, ale pomysl, to wolny kraj i kazdy (w teori) ma
              > prawo sadzic, co sobie tam chce, lecz zeby nie krzywdzil innych, a twoje
              > propozycje, gdyby weszly w zycie, zmaltretowaly by to miasto okropnie. Mam
              > nadzieje, ze to ja jestem durniem, ze nie spostrzeglem, ze tylko zartujesz.
              > Jezeli tak jest, przepraszam; jezeli zas nie, to wyobraz sobie, ze bluzgam Cie
              > dalej.
              > Geniusz jak zwykle zablysnal swym geniuszem, rowniez opowiadajac jakies
              > bajeczki (tu znow beda bluzgi). Jak myslisz, dlaczego we Wroclawiu jest ruch w
              > centrum? Bo tam trzeba bylo zrobic najmniej, bylo to najbardziej potrzebne, a
              > widmo zakorkowania miasta w dobie przydzialowych maluchow bylo co najmniej
              > nierealne. Z latwoscia odrzucam idiotyczny zarzut, ze chce wszedzie widziec
              > estakady - przeczytaj moje listy. Jest tam wzmianka o czyms takim? Twierdzisz,
              > ze budowanie estakad i autostrad nie powoduje rozladowania korkow. Hm, to po
              > co, na boga chinskiego, je sie buduje? Zeby razily ludzi swym wygladem? Bo
              > radni nie maja co zrobic z kasa? Bo to jest w modzie? Alez Ty jestes
              > niedoinformowany. Gdyby ludzie tacy jak ty byli u steru wladzy, to mieli bysmy
              > zamiast kwitnacego miasta pas ziemi niczyjej spod Verdun. Sadzisz wiec, ze kidy
              >
              > wybuduje sie obwodnice, to TIRy nie beda nia jezdzily, bo wola sie tloc po
              > dziurawych drogach centrum i stac w korkach na zle zaplanowanych
              > skrzyrzowaniach, zamiast jechac pol godziny komfortowo, meczyc sie godzin dwie?
              >
              > Kurde, skad u Ciebie ksywka geniusz? Chyba tylko z nadmiaru megalomanstwa, bo
              > nie z nadmiaru kory mozgowej. Bowiem to jednak Tobie przydala by sie
              > przeprowadzka, niekoniecznie do ameryki , to wystarczy jakies niemieckie miasto
              >
              > (proponuje Hannower, troche podobne do wroclawia, a po EXPO z pewnoscia z
              > swietnymi rozwiazaniami komunikacyjnymi, ktore byly tam i tak juz wczesniej).
              > Zobaczyl bys tam, co to znaczy dla mieszkancow i przejezdnych estakada nad
              > karzdym glowniejszym skrzyrzowaniem. I z pewnoscie, jezeli posiadasz samochod,
              > zapragnal bys, aby i tu dotarla cywilizacja. OK, rozumiem, takie jest Twoje
              > zdanie, przepraszam za te zlosliwosci z mojej strony, ale jednak zasluzyles na
              > to. Nie chce, abys sie obrazil i przestal pisac, bo przeciez forum polega na
              > wymianie pogladow.
              > PS
              > Kuba_Wr popelnil blad. Napisal "duzo" przez "rz". Ja z gory przepraszam za moje
              >
              > ewentualne bledy.
              > Hej!

Ej nie jestem żadnym działkowiczem !!!
              Nie posiadam ani działki, ani ogródka, ani nawet kawałka trawnika (nad czym mocno
              ubolewam).
              Pozdrowionka !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka