Dodaj do ulubionych

38. Festiwal Wratislavia Cantans. Po piątkowym ...

IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 08.09.03, 10:06
Koncert był słaby, publiczności mało, to prawda, ale idee
utworów wyrastały z czegoś zupełnie innego. Gloria nie była
debiutem Szymańskiego, Anglicy tak piszą i to jest ich typowy
styl a Kanczeli to przede wszystkim religijna muzyka gruzińska a
nie jaie s tam trele morele panie Domagała!
Obserwuj wątek
    • Gość: fela Re: 38. Festiwal Wratislavia Cantans. Po piątkowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.09.03, 12:50
      Gość portalu: ania napisał(a):

> Koncert był słaby, publiczności mało, to prawda, ale idee
      > utworów wyrastały z czegoś zupełnie innego. Gloria nie była
      > debiutem Szymańskiego, Anglicy tak piszą i to jest ich typowy
      > styl a Kanczeli to przede wszystkim religijna muzyka gruzińska a
      > nie jaie s tam trele morele panie Domagała!

A ja uważam, że koncert był niezły. Byłam mile zaskoczona Borejką i orkiestrą. Vaughan Williams do przewidzenia - flaki z olejem (ale na oko 90 letnia pani siedząca koło mnie wykrzyknęła "przecudne!"). Szymański i Kanczeli świetni.
      A brak publiczności, myslę, że spowodowany raczej złą polityką dyrekcji (Słuchaliście wywiadu w 2PR ze Smolijem? Kompromitacja.)

Do Pana Domagały - Jest to NIESTETY jeden z dwu koncertów na których zabrzmi muzyka współczesna. Na inne nie mam zamiaru iść. Odstrasza mnie, parafrazując Pana słowa, zbyt dobrze znany, ograny repertuar. 
      • Gość: fela Re: 38. Festiwal Wratislavia Cantans. Po piątkowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.09.03, 13:04
        a przepraszam. Oprócz 1.Szymańskiego/Kanczelego i 2.Pendereckiego/Góreckiego są jeszcze kantaty Gąsieńca i będzie Panufnik w ramach październikowej edycji Wratislavii - piątkowych koncertów w Filharmonii Wrocławskij.

A propos, czy wszystkie koncerty piątkowe w Filharmonii stopniowo wejdą do programu Wratislavii Cantans? Ciekawe czy płacą Smolijowi w obydwu miejscach za ten sam koncert?
        • Gość: ania Re: 38. Festiwal Wratislavia Cantans. Po piątkowy IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 08.09.03, 20:39
          Niestety płacą !!!
    • Gość: Taspol Re: 38. Festiwal Wratislavia Cantans. Po piątkowy IP: *.dial.pl 08.09.03, 12:54
      Koncert był moim skromnym zdaniem przejmująco piękny, z prowadzącym głosem
      lirycznym, który rozpoczął się w Szymańskim, rozwinął w Williamsie i zakończył
      w Kanczelim. Czy znajdzie się w końcu ktoś w Wyborczej, kto umie NA PRAWDĘ
      słuchać muzyki i FACHOWO o niej pisać? Warto popierać tak piękne pomysły jak
      program tego koncertu. Dziękuję panu Borejce i panu Boprejce i panu Smolijowi
      za ten przepiękny wieczór.
      Melomanka
    • Gość: klos22 Re: 38. Festiwal Wratislavia Cantans. Po piątkowy IP: *.dial.pl 08.09.03, 13:07
      Pani Felu,

Zamiast czepiać się moim zdaniem ciekawego wywiadu udzielonego
      przez dyrektora Smolija, powinna pani podziękować mu, że pomimo
      finansowych trudności nie boi się muzyki współczesnej, odświeża
      repertuar festiwalu, dzięki czemu ma pani te dwa swoje wybrane
      koncerty!
      klos22
      • Gość: fela Re: 38. Festiwal Wratislavia Cantans. Po piątkowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.09.03, 14:14
        Wywiad owszem, owszem, powiedziałabym nawet, że arcyciekawy. Nieźle się usmiałam słuchając, za przeproszeniem, dukania pana Smolija. Jak dyrektor artystyczny festiwalu może nie wiedzieć jakie gwiazdy wystąpią i kiedy odbywają się poszczególne koncerty?

> że pomimo
        > finansowych trudności nie boi się muzyki współczesnej,

Trochę tego nie rozumiem. Czy ktoś się boi muzyki współczesnej?
        Brrr... Ogarnia mnie strach na samą myśl...
        Proszę o wybaczenie niektórych melomanów, ale ile mozna słuchać Haydna czy Mozarta?
        • Gość: Melo Re: 38. Festiwal Wratislavia Cantans. Po piątkowy IP: W3CACHE3.verizone.com.pl:* / 10.5.1.* / *.grab.verizone.com.pl 09.09.03, 00:06
          Zastanawia mnie fakt jak taki Pan jak Smolij ma w ogóle rację bytu w tym
          mieście. Po swoim ostatnim popisie w piątek powinien być spalony w kręgu
          kultury. Przecież twórcy Wratislavii nie pracowali na imię tego festiwalu po
          to, żeby w jeden wieczór zrobić z niego pogadankę dla przedszkolaków. Jak
          słusznie zauważa w recenzji Artur Bielecki - to nie ta tonacja "maestro"!Na
          festiwalu o randze międzynarodowej nie można sobie na to pozwolić, to nie
          audycja w małej, zapadłej mieścinie! Ten człowiek zbłaźnił festiwal i jego
          wieloletnie założenia. Nie wiem jak po takim występie p.Smolij może być w
          dalszym ciągu jego szefem artystycznym i szefem artystycznym Filharmonii! A co
          do króla Fryderyka, przyczynił się on bardzo do I rozbioru Polski. W jakim celu
          więc nobilitować go w tak dużym stopniu - czy nie ma odpowiedniejszych
          kompozycji na inaugurację? Z ciekawością będę śledzić dalsze poczynania
          wybitnego dyrektora z USA. Tylko tam chyba jednak nie idzie tak dobrze...
          • border Choroba Smolija 30.09.03, 17:44
            www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=188&w=7975955
            Poczytajcie sobie, na co tak naprawde cierpi Pan Smolij- wyrazny dowod na
            rozdwojenie jazni: pisuje pod kilkoma nickami i to peany na wlasna czesc,
            ponizajac innych.
            Chore i chamskie...
            Ale pewnie ten styl sie komus (komu?) podoba...
      • Gość: henryk Re: 38. Festiwal Wratislavia Cantans. Po piątkowy IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 08.09.03, 20:40
        Lepiej żeby Smolij w ogóle przestał się zajmować muzyką.
    • Gość: klos22 Re: 38. Festiwal Wratislavia Cantans. Po piątkowy IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 08.09.03, 16:03
      Dziwne, że słuchałem tego samego i miałem zupełnie inne wrażenie.
      Chyba "bezinteresowna nienawiść" bierze u pani Feli górę nad
      zrównoważonym sposobem oceny jej "wrogów". Radzę posłuchać
      muzyki (z włączeniem zarówno muzyki współczesnej jak i Mozarta),
      może to być skuteczny sposób na kojenie negatywnych uczuć.

klos22
      • Gość: daniela Re: 38. Festiwal Wratislavia Cantans. Po piątkowy IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 08.09.03, 20:50
        Pani Fela ma rację. Zna się na stylach muzycznych,na mechanizmach rządzących
        koncertami i po prostu rozsądnie myśli. Każdy ma prawo myśleć inaczej. Nie
        czuję w jej slowach nienawiśvci tylko logikę.
      • Gość: Waldek Re: 38. Festiwal Wratislavia Cantans. Po piątkowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.10.03, 01:41
        Panie Smolij, co Pan porabiasz w Wa?brzychu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka