Dodaj do ulubionych

Wrocław: Mahnhattan nie chce wystrzelić w górę

• Gość: Kudelin Wrocław: Mahnhattan nie chce wystrzelić w górę IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.05.08, 22:19

Jedynie słuszna koncepcja to odtworzenie tam kwartałów
      przedwojennych z zabudowa maksymalnie 6 - 7 kondygnacji. Stawianie
      wieżowców w miescie w którym wiekszosc terenow to łąki i pola nie ma
      sensu. Na to ze miasto uniewaznie przetarg i odda pieniadze nie ma
      co liczyc. Ktos z urzednikow juz wział za to w łape. Pieprzyc urzad
      miejski i imbecyli w nim pracujacych!!!
    • Gość: Pawel.Bruksela Re: Wrocław: Mahnhattan nie chce wystrzelić w gór IP: *.178-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 04.05.08, 22:44
      Sam jestes burak, ktos ci cos ukradl? kupili, to ich, niech zyje
      liberalizm i wolna gospodarka
    • Gość: wojtek naglosnijmy bojkot tej inwestycji IP: *.ptldor.fios.verizon.net 04.05.08, 23:11
      prezydent powinien cos zrobic ale my tez naglosnijmy w mediach bojkot tej
      inwestycji zeby doszlo do pustych glow inwestorow ze ktos musi to kupic

• Gość: Zniesmaczony Re: naglosnijmy bojkot tej inwestycji IP: 89.100.19.* 04.05.08, 23:21
        Dla mnie to jest obled jak mozna przystac na taka zmiane. To nie
        jest tylko kwestia zysku ze sprzedazy dzialki. Tutaj chodzi o obraz
        miasta na dziesiatki, moze i setki lat wiec nie mozna dopuszczac do
        tak drastycznej zmiany koncepcji. Zamydlili oczy jak chcieli kupic
        dzialke a teraz to najzwyklejszy cwaniacki wybryk inwestora.
        BOJKOT !!!!!!!!!
        • Gość: desperados <a href="http://img54.imageshack.us/img54/4992/hiszpanka2ah" targe IP: *.aster.pl 05.05.08, 00:47
          przeprowadzilem sie ponad rok temu do stolicy
          ucieszylo mnie to co zaczelo sie dziac we Wrocku, szczerze mowiac projekt
          Czarneckiego jest the best, moze mozna do niego wrocic panie prezydencie???
          img54.imageshack.us/img54/4992/hiszpanka2ah5.jpg
          BOJKOT!!!!!!!!
      • Gość: Cojonero Re: naglosnijmy bojkot tej inwestycji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 21:03
        I co my tu znów mamy? Ano...

1. To nie inwestor dał doopy! To jak zwykle zawaliło miasto. Takiego terenu
        nigdzie i nigdy nie sprzedano w całości. Bo nie ma takiego inwestora na świecie
        (no, może w Dubaju), który byłby to w stanie zabudować. Manhattan wziął się
        stąd, że każdy miał do zabudowania małą działeczkę i musiał budować w górę.
        Wysokie budynki zaczęto tam wznosić pod koniec XIX w. i zajęło im to STO,
        koorwa, lat!!! Kiepy i niedouczone durnie z ratusza, od kilkunastu lat, ze
        Zdrojewskim na czele, próbowały odwrócić do góry doopą prawidła rozwoju
        organizmu miejskiego. I mamy efekty. Inna sprawa, że Zdrojewski ogłosił lat temu
        kilka miedzynarodowy konkurs architektoniczny na projekt zabudowy tego terenu.
        Wtedy zastrzegł, że może tam powstać tylko niska zabudowa i jeden jedyny
        wieżowiec nawiązujący do Poltegoru. Później, zapomniawszy o własnych dekretach,
        biadolił, że projekty były "mało wizjonerskie"!!! Ludzie, czego wymagać od
        gościa z wąsami???

2. Korekta projektu nastąpiła z prostego powodu- nadciąga MEGAKRYZYS na rynku
        nieruchomości. We Wrocławiu juz nie ma frajerów zdolnych płacić po 20 000 zł. za
        m2!!! Pijarowska bańka cenowa już pękła, czego media nie chcą jeszcze ujawnić.
        Nikt nie będzie tam przecież budował pustostanów.

3. I tak, wracając do punktu 1-go, można było podzielić teren na mniejsze
        parcele i sprzedać go wielu inwestorom w wiekszych odstępach czasowych. O
        cyklach koniunkturalnych w gospodarce uczą już w zawodówkach ekonomicznych....
        Ups... zapomniałem, że na kulturoznawstwie nie uczą o niczym!

Howgh, ratuszowe cymbały! Czekamy na kolejne sukcesy!
    • Gość: Ezabila Wrocław: Mahnhattan nie chce wystrzelić w górę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.08, 08:28
      I co? To ma być ładne?? Jeszcze gorsze paskudztwo niż ten gleriowiec
      naprzeciwko!
      Szkoda ... poprostu szkoda, żal i troche złości, że jednak gorsze
      jest silniejsze od dobrego.
    • Gość: Y Wrocław: Mahnhattan nie chce wystrzelić w górę IP: 80.249.5.* 05.05.08, 08:37
      To jest poprostu skandal i granda Polak chciał wybudować przegral
      (zła koncepcja) a tacy szmaciarze robią co im sia podoba -TAKIE MAMY
      WLADZE zal patrzeć na tych Pajaców
    • Gość: ANTY Wrocław: Mahnhattan nie chce wystrzelić w górę IP: 80.249.5.* 05.05.08, 08:42
      Ten nowy projekt pasuje do tego miejsca jak woł do karety
    • Gość: mentor2 Wrocław: Mahnhattan nie chce wystrzelić w górę IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.05.08, 09:48
      Wszystkiemu winni na pewno pisiory...
    • Gość: ktoś Wrocław: Mahnhattan nie chce wystrzelić w górę IP: *.cnd.ar.wroc.pl 05.05.08, 10:05
      Gdyby miasto choć raz coś z tym zrobiło, to nastepni by się na coś
      takiego nie odważyli...
    • andzelo50 Wrocław: Mahnhattan nie chce wystrzelić w górę 05.05.08, 10:44
      Myślę że władze miasta już się całkowicie pogubiły .Nie mają zadnej
      wizji miasta.Poszczególne akcje ze sprzedażą gruntów nie są
      skoerlowane z wizją architektoniczną miasta za kilkanaście lat. Jak
      można zmienić koncepcję arhitektoniczną wybranego obszaru ,dzięki
      której wygrywa się w zasadzie przetarg.Nigdziena świecie nikt by
      sobie nie pozwolił na zmianę koncepcji architektonicznej.Architekt
      miejski nie ma odrębnego swojego zdania,ważne aby był
      dalej "architektem miejskim. Zaczynamy być prowincjonalnym miastem
      mimo naszej wydumanej wielkości.Podobnie z e zmianą linii tramwaj
      plus .Są to pozbawione wszelkiego rozsądku zmiany nie poparte
      zadnymi obliczeniami tylko jakimś widzimisiem urzędników wielce
      panującego imć p.Dudkiewicza.
    • Gość: Moje aspiracje Moje aspiracje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.08, 11:36
      Mam wysokie aspiracje.
      Mieszkam we Wrocławiu - moim mieście.
      Centrum Południowe miało być odzwierciedleniem moich aspiracji jako
      wrocławianina.
      Nie chcę niskich, kiczowatych budynków w tym miejscu.
      Kto za to odpowiada ?
      Kto kogo oszukał ?
      Kto kogo zweryfikuje w wyborach?
      Nie chcę niskich, kiczowatych budynków w tym miejscu.
      Hiszpanie są nie fair.
      Przetarg trzeba unieważnić.
      Nie chcę niskich, kiczowatych budynków w tym miejscu!
      NIE CHCĘ !
      • map4 Re: Moje aspiracje 05.05.08, 12:13
        Gość portalu: Moje aspiracje napisał(a):

> Kto za to odpowiada ?

Prezydent Rafał Dutkiewicz.

> Kto kogo oszukał ?

Prezydent Rafał Dutkiewicz oszukał mieszkańców, nie po raz pierwszy zresztą.

> Kto kogo zweryfikuje w wyborach?

Nikt nikogo nie zamierza weryfikować.

Wybory wygra ten, kto najwięcej zainwestuje w billboardy. Nie łudź się, że we
        Wrocławiu panuje demokracja. Wybory wygrywa ten, kto nie przeszkadza biznesowi,
        ściągając od niego jak najwięcej pieniędzy i rabatów na powierzchnię reklamową.
        A komitet wyborczy Rafała Dutkiewicza jest w obu dziedzinach bezkonkurencyjny.

> Nie chcę niskich, kiczowatych budynków w tym miejscu.

Twoja chęć lub jej brak nie ma w starciu z prawdziwymi interesami prawdziwych
        biznesmenów najmniejszego znaczenia. Ty się w tym mieście po prostu nie liczysz.
        Dziwię się, że po dwóch kadencjach Dutkiewicza oraz wcześniejszych kadencjach
        Zdrojewskiego zachowałeś jeszcze jakieś mrzonki.

> Hiszpanie są nie fair.

No i co z tego ?

> Przetarg trzeba unieważnić.

Proponujesz lekarstwo z rodzaju pudru na syfa. Powodem w.y.r.u.c.h.a.n.i.a
        Wrocławia przez Hiszpanów jest obsada wrocławskiego magistratu. To Dutkiewicz
        zdecydował, że najkorzystniejszą ofertą jest oferta najwyższa finansowo. To
        Dutkiewicz przystał na niezgodne z wizją miasta pierwotne plany inwestora
        (miasto wymagało w tym miejscu powierzchni biurowej, stanęło na mieszkaniach).
        Podczas przetargu wszystko to było bez znaczenia, liczyła się tylko kasa.
        Magistrat dostał to, na czym mu zależało, więc teraz niech siedzi cicho.

> Nie chcę niskich, kiczowatych budynków w tym miejscu!

Już Ci pisałem wcześniej - Twoje zdanie nie ma w tym przypadku żadnego
        znaczenia. Dla takich jak Ty będzie fontanna. I nie wtrącaj się proszę z łaski
        swojej do polityki.

> NIE CHCĘ !

... a jak Ci się we Wrocławiu nie podoba, to zabieraj łopatki i paszoł won do
        innej piaskownicy. Ja zrobiłem już tak lata temu i była to jedna z najlepszych
        decyzji w moim życiu.
        • Gość: na zimno Ten, kto zainwestuje w billboardy...no tak IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.05.08, 12:57

No to smialo kandydaci, inwestujcie!

Tu jest przyklad jak to robic:

deser.gazeta.pl/deser/1,83453,5178779,Nagi_biust_sparalizowal_ruch.html

Zamiast obiecanek-cacanek konkrety! Tylko naga prawda sie liczy!
          Wyborcy to popra. Nie mowiac juz o obecnych czlonkach ...partii
          politycznych oczywiscie.

• Gość: agata Wrocław: Mahnhattan nie chce wystrzelić w górę IP: *.telsat.wroc.pl 05.05.08, 11:51
      hmmm...a może trochę zieleni dorzucić, i może chociaż nam Central Park wyjdzie
      (jeśli Manhattan nie chce:)
    • Gość: byrcyn Sprawa jest jasna. Jak działka została IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.05.08, 13:16
      sprzedana, bo projekt był najlepszy-najciekawszy dla miasta, to gdy inwestor coś
      zmienia automatycznie umowa traci ważność. Chyba, że jak zwykle (tak jak przy
      przetargach na remonty dróg) urzędnicy z naczelnym wodzem dali dupy, nie
      potrafiąc prawidłowo spisać jakby nie było prostej umowy !!!
    • Gość: hehe koszmarek IP: *.e-wro.net.pl 05.05.08, 14:30
      Jak zwykle powstanie betonowy koszmarek ,rodem z klockow dzieciecych
      bez zadnych charakterystycznych i nowoczesnych rozwiazan -
      takie "niby cos" jak "niby centrum poludniowe".
      • Gość: na zimno Jeden betonowy koszmarek na P. Grunwaldzkim IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.05.08, 14:48
        juz zbudowano w latach siedemdziesiatych. Nic wiec nowego.
        Jak to nazwano, "sedesowce"?

Nierowne, popekane betonowe tarasy, liszajowaty beton, koszmarne
        wykonczenie. W tamtych latach moze to bylo "cos", dzisiaj juz
        strasza.

• Gość: nono Re: Jeden betonowy koszmarek na P. Grunwaldzkim IP: *.chello.pl 06.05.08, 19:19
          skandal!
    • projektmanager Projektmanagement po polsku 05.05.08, 16:51
      1-szy błąd: pierwszy nie budujący "architekt Wrocławia" uzurpuje sobie prawo do oceny koncepcji urbanistycznej, która staje się podstawą dla MPZP. O zgrozo!
      2-gi błąd: Grupo Prassa zawierza obliczeniom PUM (tabelki exel)i koncepcji pana Lacha.
      3-ci błąd: odpowiedzialni, byli "dyrektorzy" inwestora mylą powierzchnię brutto z pow. netto tzw. PUM.
      4-ty błąd: inwestorowi pozostaje ratować projekt poprzez nad przeciętną i oderwaną od wszelkich realiów "produkcję" PUM.
      5-ty błąd: miasto zakłada, że "koncepcja" inwestora jest dobra i sprzedaje działkę.
      Wniosek: brak fachowców, brak profesionalizmu w działaniu, brak rozeznania w realiach polskiego rynku, brak wyobrażni etc. zmusza inwestora do rozstania się z "dyrektorem" odpowiedzialnym za obliczenia i architektem projektu.
      Pozostaje budować tak, jak rynek pozwala.
      BRAWO GRUPO PRASSA! PIERWSZA POPRAWNA DECYZJA!
      Czy SKY Tower czeka podobna korekta? Wg mnie tak!
    • grma Wrocław: Mahnhattan nie chce wystrzelić w górę 05.05.08, 19:44
      a ja się cieszyłem, że bryły będą obłe, a tu chcą postawić budynki niewiele
      lepsze od otaczających to miejsce. Myślałem, że skoro Sky Tower będzie okrągłe,
      centrum południowe też i pierwsze plotki o przebudowie hotelu Wrocław też takie
      coś zapowiadały to będzie jakaś ciągłość. Mógł jednak wygrać Czarnecki ten
      konkurs...może co ciekawszego zaprezentowałby...
    • Gość: pamiętliwy Prezes Dariusz D. już oczyszczony z zarzutów ? IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.05.08, 20:18
      bo jeżeli nie, to w dobrym tonie
      byłoby nie pojawiać się w mediach
      jak gdyby nigdy nic ....
      • Gość: bob Re: Prezes Dariusz D. już oczyszczony z zarzutów IP: *.adsl.alicedsl.de 05.05.08, 20:58

Jezeli nie da sie wystrzelic w gore Manchatanu to trzeba wystrzelic
        Hiszpanow.
    • Gość: buc Wrocław: Mahnhattan nie chce wystrzelić w górę IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.05.08, 21:48
      www.dziennik.pl/swiat/article167122/Trzymal_w_zamrazarce_300_martwych_kotow.html
      nic z tej budowy chyba nie będzie ...
    • Gość: realista Założę się, że SkyTower nie powstanie. IP: *.chello.pl 05.05.08, 21:49
      Nikt nie chce kupić mieszkań.
      • Gość: jez Re: Założę się, że SkyTower nie powstanie. IP: *.sky-haven.net 05.05.08, 22:06
        a kto by chciał mieszkać w takim syfie?
    • Gość: olo Wrocław: Mahnhattan nie chce wystrzelić w górę IP: 80.249.5.* 06.05.08, 09:36
      Precz z Dutkiewiczem i tymi hiszpanami
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka