brzeczyszczyk 05.05.08, 11:04 Pinior ma jaja. A Frasyniuk powinien się sam zabrać za autokreację, jeżeli mu żal że go za mało pamiętają. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: p. Szkoda komentować- zarówno Piniora jak i Frasyniuk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.08, 11:25 i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander Pinior wspiera wspomnienia ludzi Jaruzelskiego 05.05.08, 12:05 General byl mezem stanu, jakich dzis w Polsce nie ma. Kraj oslabiony strajkiem generalnym jest latwym lupem dla wrogow. Nie zapominajmy, ze NRD chcialo odebrac Szczecin. Chrapke na Worek Turoszowski i Kotline Klodzka mieli Czesi. Ale to juz inna historia. A Frasyniuk (zasluzony zreszta dla Polski czlowiek) niepotrzebnie sie oburza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Pinior wspiera wspomnienia ludzi Jaruzelskieg IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.05.08, 12:18 Zapomnioał Pan, że Niemcy chcieli odebrać Śląsk z Breslau, Oppeln i Katowitz,, Wielkopolskę z Posen i Bromberg, Pomorze z Schtetin i Danzig i Prusy wschodnie a Ukraińcy Małoposkę z Rzeszowem i Krakowem.Taka była prawda! Niech żyją i głoszą ją propagandyści z PZPR dla naiwnych, których na szczęście jest coraz mniej. A Pinior widocznie za krótko siedział. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pilar k Pinior wspiera wspomnienia ludzi Jaruzelskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 12:11 Tak już wkrótce dowiemy się , że generał zorganizował stan wojenny na prośbę Narodu , a internowanie było formą relaksu dla zwiazkowców w ich ciężkiej pracy . Tak panie Pinior Lewactwo i Socjalizm ma się w genach . Mam tylko nadzieję ,że młodzi ludzie się na to nie nabiorą. I pan był autorytetem tamtych lat , na pana zbierano pieniądze , czczono i kochano ( Frasyniuka też ) . Kogo ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cater Re: Pinior wspiera wspomnienia ludzi Jaruzelskieg IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.05.08, 12:15 A ty byś pewnie wolał żeby za historię robiła tylko propaganda kaczystów i giertychistów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jWz Re: Pinior wspiera wspomnienia ludzi Jaruzelskieg IP: *.magma-net.pl 05.05.08, 13:22 ja wolę, by historia należała do historyków - nie do propagandzistów. A Pinior? zrobił, co chciał. Widać jak na dłoni - co chciał. Obrzydliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cater Re: Pinior wspiera wspomnienia ludzi Jaruzelskieg IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.05.08, 14:57 Taaaaa... Historia dla historyków, rozważenie wszystkich racji, pełny obraz wydarzeń. Byle nie z nieprawomyślnej strony, bo to obrzydliwość. Pełny obraz wydarzeń może być tylko od jedynie słusznej strony, zgodnej z założonym wnioskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Pinior wspiera wspomnienia ludzi Jaruzelskieg IP: *.korbank.pl 05.05.08, 16:51 Co tu dużo mówić, totalitaryści nie mieli słuszności w tym co robili, więc wizja kreowana przez byłą opozycję rzeczywiście jest jedynie słuszna. Widocznie komuszki nie mogą się pogodzić, że ich miejscem jest śmietnik historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tieea Pinior wspiera wspomnienia ludzi Jaruzelskiego IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.05.08, 12:59 Ciekawe czy Pinior wsparł by też wspomnienia rodzin ofiar stanu wojennego ? Smutna prawda o kolejnym przywódcy (he he ) z tamtych czasów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brzoza Pinior wspiera wspomnienia ludzi Jaruzelskiego IP: 156.17.58.* 05.05.08, 13:02 Nie dziwię się postępowaniem towarzysza Piniora Piotra. Dziwi mnie natomiast zdziwienie Urbanka redaktora. Przecież już oberredaktor Szechter dał przykład całując się z Kiszczakiem Czesławem i Urbachem Jerzym! A co do prawa innej wizji historii, to czemu dotąd nie zapraszają pod pomnik getta w warszawce kombatantów drugiej strony konfliktu? Niech żyje kolorowa tolerancja!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na zimno W usta calowal? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.05.08, 13:18 O moj Boze, powiedzialaby moja babcia, gdyby jeszcze zyla. Wtedy jeszcze nie bylo parad wolnosci - skad taka smialosc? Inni nie mieli w tych czasach tyle odwagi. Teraz to co innego. Juz mozna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc-2008 Pinior wspiera wspomnienia ludzi Jaruzelskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 16:06 Niestety moj post zostal przypisany innemu. Na to ja nie mam wplywu. Ja nie odpowiadam na post, ja dodaję. Co do meritum. Uwazam, ze Pan Pinior uniosl sie ponad podzialy (chyba, ze mlodziez w IPN doniesie, ze byl TW albo jeszcze gorzej) i sam, oparciu o wlasne doswiadczenia, mogl ocenic innych ludzi. Dziwi mnie w wielu wypowiedziach zanik zasady biblijnej - jesli jestes bez winy to pierwszy uderz kamieniem. Czytajac posty na roznych forach mam wrazenie, ze zasady biblijne, w tym "maryjnej tolerancji" w realizacji sa moze cecha 20% polskiego spoleczenstwa. Reszta trzezwo myslacych albo siedzi cicho albo wyemigrowala. Mnie osobiscie to nie dotyczy, ja tylko z nudow czytam i obserwuje. Wszyscy sluchacze i "sluchacze" (Wielki Brat czuwa, tylko nie wiadomo, ktory) mozecie mi .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Pinior wspiera wspomnienia ludzi Jaruzelskieg IP: *.magma-net.pl 05.05.08, 16:40 w swoim czasie toczył sie proces z powodu wydania książki Mein Kampf. Nic więcej nie dodam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ^ Re: Pinior wspiera wspomnienia ludzi Jaruzelskieg IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.05.08, 17:04 I bardzo dobrze, bo zapowiadało się kretyńsko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Pinior wspiera wspomnienia ludzi Jaruzelskieg IP: *.korbank.pl 05.05.08, 16:50 Jestem ciekaw, czy tak samo byście gadali, gdyby Pinior sfinansował ksiązkę Leszka Bubla... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc-2008 Frasyniuk a polska demokracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 16:21 Sz.P.Frasyniuk, a kim byl Pan w okresie komuny i tuz po - prywaciarzem. Jak to sie stalo, ze zostal Pan biznesmenem nowej polski i politykiem. Z kierowcy do "milonera" i wiodacego(?) polityka - jak to sie stalo. Czy nie z pieniedzy Piniora? Moze Pinior przejrzal na oczy jak Walentynowicz i inni. Na ich plecach wdarli sie do szczytow wladzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starycynik Re: Pinior wspiera wspomnienia ludzi Jaruzelskieg IP: *.dhcp.uno.edu 05.05.08, 16:24 "ale swojej decyzji broni: - Pomogłem wydać tę książkę, bo patrzę na jej publikację z perspektywy przedstawiciela europejskiego społeczeństwa obywatelskiego, w którym każdy ma prawo wyrażać swoje poglądy." Sa nastepne ksiazki do dofinansowania w ramach tej samej idei: "Jak strzelalismy w potylice w Katyniu" "Wspomnienia operatorow komor gazowych" "Nasza walka z kulactwem" "Murzyni na Madagaskar" "Szpiedzy imperializmu - wspomnienia UB" ... ... ... aha jeszcze jedna: "Czemu europosel musi byc idiota - analiza psychologiczna" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: napewno nie pinior Re: Pinior wspiera wspomnienia ludzi Jaruzelskieg IP: *.blt.pl 05.05.08, 16:32 Przepraszam, ale z tamtych czasów [nauk] nasuwa mi się obraźliwa myśl: "Każdy h.. ciągnie na swój strój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na zimno Ten ostatni tytul proponuje jako temat habilitacji IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.05.08, 17:04 Praca jest prosta i mozna ja napisac bezstresowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuss Pinior wspiera wspomnienia ludzi Jaruzelskiego IP: *.ifd.uni.wroc.pl 05.05.08, 16:29 Leczenie dlugie i juz nie rokuje dobrze. Mozna zglupiec, ale wtedy lepiej nie pokazywac tego publicznie. Mam nadzieje, ze byly to jego prywatne pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bez logowania Re: Pinior wspiera wspomnienia ludzi Jaruzelskieg IP: *.blt.pl 05.05.08, 16:40 Czyżby to był ten % ? Odpowiedz Link Zgłoś
joghurt1 Pinior wspiera wspomnienia ludzi Jaruzelskiego 05.05.08, 18:31 Witajcie, Tak się składa, że miałem okazje osobiście poznać Pana Piniora, gdyż kiedyś był moim wykładowcą na studiach. Moje osobiste spostrzeżenia są takie, że potrafił naprawdę z pasją i zaangażowaniem oraz obiektywnie przekazać trudne fakty historyczne. Na jego wykładach mimo, że w grafiku układały się zwykle dość późno zawsze było sporo osób w przeciwieństwie do innych wykładów, gdyż Pan Pinior potrafił prosto i zrozumiale przekazać wiedzę bez zbytniego moralizowania i traktowania studentów z góry. Sam osobiście miałem wiele złych wspomnień z czasów stanu wojennego (dla wtajemniczonych - mieszkałem przy Grabiszyńskiej), ale daleki jestem od odbierania prawa do głosu dawnym komunistom. Jak to w życiu bywa trafiały się w miarę przyzwoite osoby jak na tamte czasy jak i prawdziwe świnie. Zresztą "gwiazdy" prawicy czy Solidarności też bywały różne. Proszę spytać osoby znające Pana Frasyniuka osobiście, czy jego dawnych sąsiadów, a gwarantuję, że jest też postrzegany bardzo niejednoznacznie. Podobnie sprawa się ma z innymi autorytetami Solidarności. Pozdrowienia dla wszystkich, a szczególnie dla Pana Piniora i więcej obiektywizmu Panowie i Panie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starycynik Re: Pinior wspiera wspomnienia ludzi Jaruzelskieg IP: *.dhcp.uno.edu 05.05.08, 23:08 "Proszę spytać osoby znające Pana Frasyniuka osobiście, czy jego dawnych sąsiadów, a gwarantuję, że jest też postrzegany bardzo niejednoznacznie." Prosze spytac sasiadow Frasyniuka czy Uran jest blizej Slonca czy Neptun a gwarantuje ze odpowiedzi beda niejednoznaczne. W tej sprawie nalezy po prostu spytac astronoma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ges Pinior wspiera wspomnienia ludzi Jaruzelskiego IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.05.08, 19:29 Pinior powinien też wznieść się ponad podziały i zasponsorować książkę wydawaną np. przez zomowców z Wujka czy też morderców ks.Popiełuszki. Dlaczego nie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak Pinior wspiera wspomnienia ludzi Jaruzelskiego IP: *.chello.pl 05.05.08, 19:58 A Frasyniuk to kto?ja myślę że to facet farbowany .UW wiadomo kogo reprezętuje. ludzie już dawno się na nim i Wałęsie poznali w wyborach 1% głosów chachachachacha,ton coś mówi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 0227 Re: Pinior wspiera wspomnienia ludzi Jaruzelskieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 01:14 A ty człowieku kogo "reprezętujesz"? Baranów bez matury? Możesz coś powiedzieć o Lechu Wałęsie z własnego doświadczenia, czy z opowiadań rodziców-komuchów? Żebyś chociaż w 1/1000000 był taki odważny i z charakterem jak oni, to mógłbyś się wypowiadać. A tak, lepiej morda w kubeł, popłuczyno WRON i PRON. Szkoda, że w ogóle zabrałeś głos. Odpowiedz Link Zgłoś
gnago Pinior wspiera wspomnienia ludzi Jaruzelskiego 05.05.08, 21:20 Właściwą rzeczą jest pokazać motywacje obu stron . Dla pełnego obrazu Historii. Oburzający się reprezentują postawę identyczną jak Lenin - kto nie z nami jest przeciwko nam, Wspaniałego wodza Mao z czasów Rew. Kulturalnej - tylko MY towarzysze mamy rację a reszta skazana na wymazanie. Wasze działania zostały zdemaskowane mentalne komuchy, wypierdki Trockiego, żywe potwierdzenie tezy Mołotowa o wrodzonym debiliźmie Polaków. ........ Widzicie ja też tak potrafię , ale z obrzydzeniem to ...... sorry, ale trochę myślcie bez emocji Zdziwienie p F budzi moje zdziwienie. Środowisko p. F skutecznie zmarginelizowało tych ludzi aby nie dorwali się do koryta (bez względu czy chcieli się doń dorwać czy nie)To tak zwane krokodyle łzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAJKA A jak Michnik mówił "Odpieprz się od generała" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 22:42 to nie był w szoku pan Frasyniuk? Odpowiedz Link Zgłoś
cyklista Pinior ma jaja - żadna władza takich nie lubi 05.05.08, 23:54 Może warto przypomnieć, że stan wojenny się skończył, nowe objęło władzę - a prawomocny wyrok na Piniorze wisiał długie lata. Żadna władza nie lubi niepokornych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Pinior ma jaja - żadna władza takich nie lubi IP: *.ig.pwr.wroc.pl 06.05.08, 15:48 "Nowe" objęło władzę W SĄDACH? Kiedy to nastąpiło Twoim zdaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
cyklista Źródła zawsze są cenne 05.05.08, 23:58 Pewnie nie przeczytam tej książki, ale podejrzewam że będzie raczej dowodem na to jak oderwani od rzeczywistości i zmanipulowani byli oficerowie LWP, niż wybielaniem Jaruzelskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trener Re: Co jeszcze musi zrobić Syska IP: *.as.kn.pl 06.05.08, 23:35 żeby bardziej się skompromitować?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mentor2 Pinior wspiera wspomnienia ludzi Jaruzelskiego IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.05.08, 09:39 Do czubków z nim! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiniopas Re: Pinior wspiera wspomnienia ludzi Jaruzelskieg IP: *.asfd.broadband.ntl.com 06.05.08, 10:43 Czy jest tam wspomnienie plk dypl Czeslawa Piotrowskiego? Czule go wspominam. To on osobiscie jako zastepca komendanta WAM d.s. politycznych wylewal mnie z tej uczelni w 1968r. W 1981 gdy plk Czesio jako czlonek WRON rozstrzeliwal kopalnie Wujek to ja bylem juz bezpieczny,daleko. Dzis jestem lekarzem w Wlk Brytanii, zamoznym czlowiekiem. Gdzie ja bym byl dzisiaj gdyby nie ow Ojciec frasobliwy co dobrze wiedzial ze rozdzka Bog kaze chlostac swe dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cocos Schizofrenia demokratyczna IP: *.wro.vectranet.pl 06.05.08, 12:14 Co się dzieje ? Obrońca niedoszłych samobójców z PZPR w komisji śledczej ustawia na świadka sbeka z znanego z sadystycznych skłonności mówiąc o jego zasługach. Pinior wydaje książkę czerwonym bladzią.Ma wrócić festiwal piosenki radzieckiej. Tylko patrzeć jak wrócą do TV filmy frontowe. A starcy oglądający kanał Wojna i Pokój(w abonamencie kablówek)będą wspominali jak z frontowym towarzyszem Griszą fajnie się gwałciło Niemki pod Berlinem. Chyba naród zachorował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na zimno Narod jest calkiem zdrowy, nie narzekaj. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.05.08, 16:51 To, ze niektorym zmienia sie perspektywa swiadczy o cieniu demonow, ktory siega tak daleko w przyszlosc jak tylko sie da. Wnioski wyciagnij sobie sam. Na szczescie tylko niektorym. Nie jest to zjawisko masowe. Tym lepiej dla reszty, ktora temu nie podlega. Narod jest calkiem zdrowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: golmark Pinior wspiera wspomnienia ludzi Jaruzelskiego IP: *.lanet.net.pl 06.05.08, 13:25 Mieć własne zdanie wówczas i teraz to wspaniałe doświadczenie. Szacuneczek dla Piniora . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szok Re: Pinior wspiera wspomnienia ludzi Jaruzelskieg IP: *.chello.pl 06.05.08, 14:00 A mnie najbardziej szokuje szok pana Frasyniuka, jeszcze bardziej niż wówczas, gdy pan Frasyniuk wszedł w koalicję Lewica i Demokraci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiniopas Re: Pinior wspiera wspomnienia ludzi Jaruzelskieg IP: *.asfd.broadband.ntl.com 06.05.08, 14:48 A mnie szokuje ze p.Frasyniuk, cudowne dziecko Walesy kiedys, tak nisko upadl. Jeszcze u zarania III RP bronilem tego faceta jak lew gdy jakas ropucha na grillu pod Londynem go za-atakowala, skarzac sie ze to taksowka pana F. a nie jej czlowieka, dostala prawo postoju pod wroclawskim dworcem. A komu mieli dac koncesje radni jak nie swojemu, zwyciezcy?-mowilem. Wszak przed wojna bylo wiadomo, ze jesli jest do wziecia licencja na sklep tabaczny pod mostem, zglosi sie legionista bez nogi, Zyd i burzua, to na pewno legionista licencje tabaczana otrzyma. Czyli i ze w tym wypadku oczywiste pierwszenstwo musialo przyslugiwac panu F. a nie tej obrzydliwej samicy Swinskiego Ryja. No ale jak sie bierze to trzeba tez dac innym pole do wypasu. W Polszcze zawsze wolno bylo psom szczekac, byle nie gryzly. Dajcie i dzis tym emerytom komuny nieco luzu na smyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halorobert Re: Pinior wspiera wspomnienia ludzi Jaruzelskieg IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.05.08, 16:40 "W Polszcze zawsze wolno bylo psom szczekać, byle nie gryzly." To ciekawe.Chyba nigdy pana nie spałowali. Teraz juz tego nie robią, teraz pozbawiają środków do życia straszą i dyskredytują, no jeszcze moga okraść. Ale kto chciałby o tym słuchać jak jest taka dobra atmosfera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiniopas Re: Pinior wspiera wspomnienia ludzi Jaruzelskieg IP: *.asfd.broadband.ntl.com 06.05.08, 19:23 halobert>patrz wyzej. Siedzialem za PRL w wiezieniu. I nawet niczego nie ukradlem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 0227 Re: Pinior wspiera wspomnienia ludzi Jaruzelskieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 01:28 Tym bardziej twoja wypowiedź jest co najmniej dziwna. Jak się jeszcze nie nauczyłeś o "zasługach" stanu wojennego, tym gorzej świadczy o tobie. Moja młodość w tych czasach mogła doświadczyć tylko kolejek w sklepach, strachu przed przechodzącym milicjantem i kompletnego zgnuśnienia i degrengolady narodu polskiego. I żaden Pinior nie przekona mnie do tzw. "szerszego spojrzenia" na stan wojenny, bo naoglądałem się go do obrzydzenia. I starczy. Na koniec mam pytanie: ciekawe dlaczego pan Pinior nie wspierał pieniężnie autorów stanu wojennego w tamtych czasach? A może teraz wydaje nie swoje pieniążki, to przecież takie łatwe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiniopas Re: Pinior wspiera wspomnienia ludzi Jaruzelskieg IP: *.asfd.broadband.ntl.com 07.05.08, 04:50 do pana 0227>> konceptu demokracji nie mozna latwo przekazac ludziom co dopiero co wyhyneli spod jarzma dyktatury. Trzeba byc naprawde wielkim czlowiekiem- a p. Pinior takim na pewno jest i bedzie mial kiedys ulice swego nazwiska we Wroclawiu- zeby to zrozumiec. To wlasnie takie glebokie zrozumienie demokracji kazalo kiedys wyjsc ludziom na ulice w USA, bronic prawa do publicznej demonstracji jakiejs malej partyjki faszystowsko-antysemickiej. Ludziom tym idee gloszone przez owych zwyrodnialcow byly wstretne ale juz ich prawo do swobodnego wyrazania pogladow juz nie. Blizej domu, radze przypomniec sobie slowa Wieszcza S-ki, Jacka Kaczmarskiego, z jego pamietnej piosenki pt Mury runa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halorobert Re: Pinior wspiera wspomnienia ludzi Jaruzelskieg IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.05.08, 05:46 korupca, szantaż i likwidacja krąbrnych monopolizacja rynku Budowanie wirtualnego świata "przemiany demokratyczne" Już 20 lat temu śmierdziało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haman Pinior wspiera wspomnienia ludzi Jaruzelskiego IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.05.08, 09:31 www.dziennik.pl/polityka/article167926/Platforma_nie_ma_czasu_na_lustracje.html a koledzy z "innej" partii załatwią inne sprawy Odpowiedz Link Zgłoś