Dodaj do ulubionych

Tak się bawią studenci, siła tego miasta

• Gość: Ja Tak się bawią studenci, młoda siła tego miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 21:33
      Kto pisał ten artykuł ? Powinien już stracić pracę za obrazę studentów. TP byli
      i będą złodziejami. Ludzie czekający w tym budynku na obsługę wychodzą z siebie.
      Kpina!!! I na to się pozwala. Chamstwo pokazują na co dzień. I nikt tym się nie
      interesuje a kiedy studenci raz do roku przypomną o tym jacy potrafią być
      chamscy ludzie na co dzień, to wielki szum jest wokół tego. Artykuł napisał
      zapewne zadufany i zamknięty na cały świat człowiek. Tacy są najgorsi to z nich
      rodzą się potwory.
      • Gość: Leszek tak się bawią... IP: *.blutmagie.de 16.05.08, 22:52

Polecam obejrzeć jak się "bawią" ci inteligentni studenci wieczorem...
        ww6.tvp.pl/6239,20080516716589.strona
        BTW. kto mi zwróci za 2 dętki rozcharatane na stosach szkła w okolicach teków???
    • Gość: wrx Tak się bawią studenci, siła tego miasta IP: *.chello.pl 16.05.08, 23:18
      Czy pani Redaktor zostala wyrzucona z Radia Maryja, czy z pracy na kasie w
      Tesco? Poziom merytoryczny tego artykulu jest lepszy wylacznie od slownictwa w
      nim uzytego. Mysle, ze Gazeta powinna lepiej selekcjonowac swoich "redaktorow",
      zeby takie pozalowania godne teksty nie pokazywaly sie zbyt czesto...
    • Gość: Wojtek No i co z tego? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.08, 01:06
      Studiowanie polega właśnie na bawieniu się. To czy jeden z drugim jeszcze się
      czegoś przy tym nauczą to już od ich rozsądku zależy. Osobiście znam kilku
      doktorów z PWr, którzy za młodu skandowaliby tak jak studenci wczoraj " Tak PWr
      studiuje, reszta to ch....".
      Osobiście w takiej, może i wulgarnej zabawie nie widzę nic złego. Student musi
      się wyszaleć....
      • cancro Re: No i co z tego? 17.05.08, 09:19
        Gość portalu: Wojtek napisał(a):

> Studiowanie polega właśnie na bawieniu się. To czy jeden z drugim
        jeszcze się
        > czegoś przy tym nauczą to już od ich rozsądku zależy.

A to ciekawe! Ja myślałem, że jest dokładnie odwrotnie! Ale się
        porobiło...!
      • vivajuvenalia Re: No i co z tego? 17.05.08, 14:07
        > Osobiście w takiej, może i wulgarnej zabawie nie widzę nic złego. Student musi
        > się wyszaleć....

A w niszczeniu cudzego mienia i w napadaniu na postronne osoby też nie widzisz
        nic złego?
    • Gość: pwr Tak się bawią studenci, siła tego miasta IP: *.wro.vectranet.pl 17.05.08, 12:44
      tekst co najmniej tendencyjny.
      • Gość: fryy Re: Tak się bawią studenci, siła tego miasta IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.05.08, 14:01
        juz dzis sie na tekach nie pobawia... :]
    • Gość: bu Tak się bawią studenci, siła tego miasta IP: *.as.kn.pl 17.05.08, 14:11
      Teksty lokalnego wydania Gazety z roku na rok stają się coraz bardziej nie przemawiające do mnie. Od czasu gdy studenci przestali skandować zgodnie z linią ideową redakcji juwenalia stały się nagle wcieleniem zła. Jak widać w artykule już dodano odnośnik do tekstu opisującego zeszłoroczny pochód pomijając nie poprawy już koncepcyjnie z obecną linią opis wcześniejszych lat wyśmiewania IV RP.
      Akcje gazety są coraz mniej zrozumiałe. Dziwna seria artykułów przeciwko kierowcą MPK toczyła się w ostatnich tygodniach. Wcześniej przy jednoczesnym pragnieniu wyrzucenia samochodów z pod swojej siedzimy na placu Solnym potem uznano pomysł wyrzucenia ich z wyspy Słodowej za potencjalny paraliż całego Wrocławia.
      Wracają do samego pochodu taki to już urok imprezy masowej w której jest alkohol, buczenie, wrzeszczenie i skandowanie. Z artykułu wydaje się tak jakby policja nieustannie musiała studentów upominać, a ludzie z przerażeniem uciekali na widok tłumu. Idąc koło „telekomunikacji” nasuwa mi się ubiegłoroczna reakcja pracowników na hasło złodzieje w TP’sie którzy gestem poparcia wywołali euforie tłumu. Niestety TPsie nie tak szybko zostaną zapomniane te impulsy które naliczała za dostęp do internetu.
      Kłamstwem też jest że w ramach wspomnień strażnicy wyciągali studentów z fontanny. W zeszłym roku strażnicy stali bezczynnie z boku, prosząc co chwile o wyjście – fakt bezskutecznie, bo zaraz się inna jednostka znalazła. Po przyjściu policji i otoczeniu fontanny nikt nie wskoczył. Organizatorzy ku uciesze tłumu mogli zorganizować pod sceną własną pianę nie kuszą nikogo do fontanny. Nie było żadnych awantur i bijatyk, a autor sugeruje ironicznie że „przecież przyjaźnie byli nastawieni do świata”. Takie to niestety slogany które większość pamięta, oklepane, ciut wulgarne. Zdjęcia też zostały wybrane jakby co parę kroków studenci padali i policja odwoziła ich na wytrzeźwiałke. Celowo się kładli na ulicy do zdjęcia, a nie dlatego że zaniemogli!
      Zamiast wykorzystać pochód do promocji EIT artykuł pokazuje dwulicowość redakcji gazety w akcji poparcia starań miasta.
      Artykuł kończy się tak jakby juwenalia były rzeczą straszną i chociaż formalnie dopiero się zaczynały już z trwogą ktoś odlicza do następnego roku. Dzień wcześniej w ich ramach i w ramach grillowania które niszczy całą okolicę T’ków odbył sie tak chwalony projekt PIWO. Kolejnej masówki która jeszcze doszczętniej niszczy miejsce jej odbywania, gdzie z rana okolica wygląda jak jedno wielkie pobojowisko. Koncerty w hali stulecia, imprezy sportowe... ale najwyraźniej nie, trzeba ubliżyć i zmieszać co nieco z błotem.
      Ktoś doniósł ze wzburzeniem że złamali danej osobie lusterko w okolicach rynku. Tu po części na przyszłość dla organizatorów proponował bym wprowadzić w dzień pochodu zakaz parkowania na wąskich uliczkach na trasie pochodu, tak jak organizowane jest to na Sylwestra. Wyraźnie nie wszyscy właściciele samochodów wiedzą że zmierzać na nich będzie pochód i że przez 2 metry drogi między zaparkowanymi autami ma się przecisnąć tysiące studentów. Inna osoba upomina się o dętki do roweru... a ja proponuje albo patrzeć po czym się jeździ, albo po prostu wybierać lepsze trasy.
      • vivajuvenalia Re: Tak się bawią studenci, siła tego miasta 17.05.08, 14:16
        Co za debilny tekst...

Czyli to wina MZK, że studenci dewastowali wnętrza pojazdów? Można było na czas
        pochodu wstrzymać ruch komunikacji miejskiej? Co jeszcze można by było zrobić,
        żeby studentom było lepiej się wyszaleć? Ewakuować ludzi z miasta?

• Gość: bu Re: Tak się bawią studenci, siła tego miasta IP: *.as.kn.pl 17.05.08, 20:01
          Za dewastacje jest oczywiście winny dewastujący, tylko jaka to jest skala tej dewastacji? Na Wrocławskim Forum Komunikacyjnym ani słowa o jakimkolwiek uszkodzeniu.
          Na czas pochodu ruch komunikacji miejskiej był wstrzymany na trasach przecinających pochód.

Dodając jeszcze. Zabrzmi to może brutalnie względem tej biednej rozpłaczonej prowadzącej to feralne auto, ale przejście na Wittiga wydawało się nie przejezdne przez nieustający potok przechodzących ludzi. Jednak ogromna większość potrafiła przejechać przez pasy. Jedna tylko pani postanowiła z gasić samochód i zadzwonić po policje.
          Co ciekawe oglądając ten materiał widać jak jeden pijany student próbuje przepchnąć samochód z tyłu do przodu, potem próbują go przenieść. Samochód na tym materiale wydaje się w żadnym miejscu nie uszkodzony.
          Zatrzymano osoby które urwały i ukradły znak drogowy. Po prostu ogromna zbrodnia.

Nie chcę też nikogo straszyć, ale może już teraz oddajmy w takim razie organizację Euro, bo ta masówka to dopiero będzie dla niektórych zupełnie nie zrozumiały horror!
    • Gość: astra Tak się bawią studenci, siła tego miasta IP: 62.148.81.* 17.05.08, 18:32
      to są studenci WANDALE pozamykać ich do klatek ładną wyrobili sobie opinię NO
      JAK TAK MA WYGLĄDAĆ STUDENT TO DZIĘKI to są ludzie co sobą reprezentują z czego
      są dumni bo nie rozumiem dziwi mnie zachowanie Policji
    • Gość: yeti Tak się bawią studenci, siła tego miasta IP: *.wroclaw.mm.pl 17.05.08, 20:09
      Nie bede tu ubolewac ze dzisiejsza mlodziez to juz nie ta co kiedys ale faktem
      jest ze mam teraz o wiele, wiele wiecej studentow niz kiedys, np. takie szkoly
      bankowe czy handlowe, tez studenci. Tatus daje 200zl na miecha zeby bylo ze ma
      synek-dres jakis papier :/ Potem tacy dewastuja co popadnie bo ich energia rozpiera
      • Gość: glicer Re: Tak się bawią studenci, siła tego miasta IP: *.centertel.pl 17.05.08, 22:44
        bu, ciebie chyba powaliło!!! nie ma znaczenia czy urwano 1, czy 1000
        lusterek, chamstwo jest chamstwem, agresja agresją, wandalizm
        wandalizmem; to co sie wyprawia podczas tegorocznych bandytaliów, to
        skandal, za który winni, mam nadzieje, zostaną ukarani; nazywanie
        tego zabawą jest dla mnie szokujące, świadczy o tym, jak bardzo
        zaawansowany jest juz proces ogłupienia i zdziczenia; nie odróżniasz
        zabawy od burdy? współczuje ci! nie chce nikogo urazić, nie mysle
        zle o studentach, ale ta banda idiotów opisana przez gw niestety
        rzutuje na całe środowisko; tolerujac i na dodatek usprawiedliwiając
        takie zachowania przerażasz mnie, bu, mam nadzieje ze nigdy nie
        bedziesz nikim ważnym w tym miescie i kraju, bo strach mnie ogarnia
        jak pomysle, ze tacy ludzie są przyszłą elitą; nie znacie granic,
        nie szanujecie nikogo i niczego, wam nalezy sie wszystko, reszta won
        z drogi, tak??? nie potraficie sie bawic, nie wiecie czym jest
        zabawa, żenujące dupki!!!
        • Gość: bu Re: Tak się bawią studenci, siła tego miasta IP: *.as.kn.pl 18.05.08, 10:29
          Podkreślę jedno. Nie toleruje pewnych incydentów, które zaszły i pewne zmiany są konieczne. Jednak na litość to nie była jakaś wielka zbiorowa akcja celowego wandalizmu przeciwko komukolwiek. Nie wiem czy pewne przypadkowe urwanie lusterka i odłożenie go na bok można nazwać chamstwem, czy agresją. Wandalizmem może, ale na pewno nie celowym. Wydaje mi się że bardziej szkodliwe jest obrabowanie samochodu niż przypadkowe złamanie lusterka, czy kradzież znaku drogowego...
          Od lat nie ma nowych haseł na pochodzie, a te które są w przerażającej części są wulgarne. Owszem trzeba to zmienić.
          Mi się w całej tej sytuacji nie podoba jedno. Bardzo drobne incydenty, które Gazeta (pisząc marnej jakości stroniczy artykuł) i pani z samochodu (która jako jedyne z wielu nie potrafiła przejechać przez tłum ludzi*) spowodowały że uznano całą zabawę za bandytyzm. Tak samo było dwa lata temu, tak było rok temu. W tym roku postanowiono jednak obsmarować wszystko.
          Wyzywasz od braku granic... tak jakby wszystkich bo drodze obcych dosłownie zabijano i obijano, wierząc chyba relacji gazety że pałano w każdą stronę agresją i studencie nieprzytomni padali na drogę nie mogąc wstać.
          Natomiast to że ktoś jest studentem nie oznacza od razu bycia przyszłą elitą. Pierwsze primo, przynajmniej na PWr z połowa odpadnie, drugie nie papierek, a słowa i czyny robią z ciebie daną osobę i można byłoby tak dalej wymieniać, ale pewnie wiesz o co chodzi... i sam mógłbyś wymieniać tu dalej argumenty!

* - co do przejeżdżania przez tłum ludzi, chciałbym widzieć tę panią jak przykładowo przez deptak na Oławskiej by przejeżdżała, czy też by stała 10 minut...
          • Gość: glicer Re: Tak się bawią studenci, siła tego miasta IP: *.centertel.pl 18.05.08, 16:17
            bu, dzięki za odpowiedź, spodziewalem sie ataku za moje słowa i
            obrony juwenaliów za wszelką cene, a odpowiedziales całkiem
            rozsądnie, co pozwala mi stwierdzić, ze moze nie jest tak zle i ze
            nie grozi nam (oby!!!) eskalacja tego typu zachowan, mam nadzieje,
            ze takze sami studenci wyciagna wnioski z tegorocznych zdarzen; co
            do elity, to owszem ,regul nie ma, ale jednak wiekszosc osob
            pelniących wazne stanowiska jest po jakiś studiach ;
    • Gość: Fajnie jest! Tak się bawią studenci, siła tego miasta IP: *.client.stsn.net 18.05.08, 02:08
      A co mieli robi? Kalambur pochowany. Palacyk nie jest klubem
      studenckim. Dobrze ze chca studiowac i mieszkac w tym miescie. A
      chamstwa odrobina? A jacy my jestesmy: dorosli, biznesmeni, itd.?
    • Gość: wieśmen Tak się bawią studenci, siła tego miasta IP: *.md4.pl 18.05.08, 10:23
      Przecież oni tak się bawią cały czas. Tylko w czasie "Żakinady" skoncentrowali
      się. Wystarczy "pospać"w akademiku. Kiedyś za takie zachowanie delikwet dostawał
      kopa w d..ę i już go nie było na liście lokatorów. Teraz mamy niż demograficzny
      i z każdym , chamem , wandalem czy wieśniakiem ( wieśniak -to nie jest
      mieszkaniec wsi , to zespół zachowań) cackają się. Kasa!!! A zebrać tych
      wszystkich chamów i utworzyć nową uczelnię we Wrocku. Na pewno nie będzie
      problemów z naborem. Jednen z wydziałów powinien się nazywać - Obróbka Kamienia
      Łupanego.
    • Gość: ice Tak się bawią studenci, siła tego miasta IP: *.lanet.net.pl 19.05.08, 08:56
      jestem ciekawa kto napisał ten artykuł...
    • Gość: stvader Tak się bawią studenci, siła tego miasta IP: *.magma-net.pl 20.05.08, 21:24
      Widać autor artykułu to kwiat polskiej inteligencji i pewnie do Mensy należy.
      Przygotowanie do artykułu też wielkie prezentuje jak i wielka jest inteligencja
      jego: "EiT, cokolwiek to znaczy?". Pewnie z Politechniki wyleciał po pół roku!
    • ooku Tak się bawią studenci, siła tego miasta 21.05.08, 00:05
      Co do młodzieży chowania to jest w tym prawda, ale w następującej sentencji również: "Kto nie był buntownikiem za młodu, ten będzie świnią na starość" ;) Zawsze w społeczeństwie istniał taki okres, zwykle kilka dnii w roku, zazwyczaj na raz, w sensie kilka dni pod rząd, w których ludzi popuszczali nieco hamulców. Bawili się używali, rozrabiali a władza trzymająca na co dzień porządek przymykała na to oko. Służyło to rozładowaniu napięć wśród ludzi i z braku lucku było najlepszym sposobem. Studenci też trochę narozrabiali, popili, pokrzyczeli i pewnie sporo różnych innych głupich rzeczy, ale takie prawo studenta. Zasadniczo jako ogół cały rok jesteśmy spokojni, to raz na jakiś czas, nasz symboliczny czas, musimy się nieco "pokazać" ;)
      • Gość: wieśniak Wieśniakalia IP: *.171.19.131.crowley.pl 21.05.08, 14:44
        uwolnieni od swoich wiosek, często od swoich kobietek na wsiach odreagowują na
        całego, wiem, sam byłem studentem i takiego alkoholizmu, kombinatorstwa,
        "puszczania się" panienek i po prostu zwykłego chamstwa nie znajdzie się chyba
        nigdzie więcej jak na wittiga, po prostu burdel
    • Gość: magda Tak się bawią studenci, siła tego miasta IP: *.connecta.pl 21.05.08, 18:35
      Odizolować ich ... do campusów ... tak jak w stanach ... to jest po
      prostu bydło ... a to co się dzieje na wittigowie, to po prostu
      koszmar ... co dzień oglądam tony śmieci po ichniejszym
      grillowaniu ... ciekawe czy u siebie na wsiach też w ogródkach tak
      syfią ... banda debili ... ot co
    • zeziufive Tak się bawią studenci, siła tego miasta 21.05.08, 20:34
      Najprostszą medotą zabawy jest szukanie inspiracji w używkach.
      Poalkoholowy stan sztucznej euforii, zaniżenie progu samokrytyki
      nakręcane poczuciem siły stada podobnych kretynów - oto kwintesencja
      opisywanych "występów" przyszłych przedstawicieli inteligencji.
      Onegdaj kultura studencka stanowiła swoisty krąg nobilitujący ich
      uczestników, niekoniecznie powszechnie dostępna dla niestudentów.
      Szkoda, przykład ten wskazuje, że koloryt kultury żaków uzależniony
      jest obecnie od barw puszek z piwem...
    • Gość: wampir tez bylem studentem-wtedy akademi ekonomicznej;i IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 22.05.08, 03:24
      mysle ,ze niektorzy troszke przesadzili-moze za nadto;ale pozatem to jest swieto
      dla studentow i nie nalezy sie dziwic,ze studenci sie bawia,ja tez sie
      bawilem.Jezeli chodzi o wyrzucanie ze studiow to mysle ze to zbyt pochopna
      decyzja,mozna zastosowac wariant rocznej /lub 2/ przerwy dla nie wyrzytych ,ale
      zeby wyrzucac to mysle ze to za ostro!
    • Gość: wujek Tak się bawią studenci, siła tego miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.08, 15:17
      Poziom tego arykułu bije mnie po twarzy, hasła wymyślone pod publike. Chcialbym przypomnieć niektórym zdziwionym, że co roku studenci krzyczą złodzieje pod telekomunikacją i to nie studentami się należy zająć tylko tym monopolistycznym molochem. Następnym razem nie proście gimnazjalistów o pisanie artykułów.
    • Gość: PorkKiller Re: Tak się bawią studenci, siła tego miasta IP: *.pwr.wroc.pl 23.05.08, 10:53
      Witam
      To moim zdaniem nie studenci tylko "dzicz"... Tyle się mówi o ekologii, promuje się miasto Wrocław jako idealne miejsce do przeprowadzania różnych imprez, żeby zaistniało na arenie międzynarodowej, żeby to właśnie tu miały miejsce znaczące wydarzenia (EiT, Expo...) żeby dać szansę młodym, prężnym itp. Tylko że że oni mają to "gdzieś" wystarczy zobaczyć Stary Rynek po juwenaliach, okolice akademików na Wittiga a chyba szczytem chamstwa są tereny "grillowe" przy odrze (za DS "Zodiak"). Przecież nikt Wam nie zabrania się bawić i spędzać miło czas! Tylko czy trzeba niszczyć to co będzie Wam służyło w przyszłości? Gdzie pójdziecie z dziewczyną/chłopakiem na spacer, gdzie spędzicie niedzielne popołudnie na grillu jak już zasyficie wszystkie miejsca jakie są w tym mieście? Czy wybierając się z "ekipą" na imprezkę przy piwku nie wykazalibyście się mądrością i dorosłością sprzątając za sobą?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka