Dodaj do ulubionych

Tramwaje w całym Wrocławiu stały w korkach

02.06.08, 18:06
Spoko... to bedzie jedna z nielicznych "atrakcji" wliczonych w
podwyzke cen biletow :)
Ale nie ma sie co martwic - Tramwaj Plus bedzie mogl jezdzic bez
pradu i fruwac nad zakorkowanymi tramwajami lol
Aha... no i oczywiscie winy od strony MPK/ZDiUM nie ma. Winny jest
jak zawsze kto inny. Nic to ze nie zrobili dodatkowej stacji
transformatorowej przy okazji remontu Szewskiej. Swego czasu bylo o
tym glosno. No ale nikt sie nie martwil, do tej pory wszystko
dzialalo, wiec to na pewno wina energetyki...
Obserwuj wątek
    • ja_pier Tramwaje w całym Wrocławiu stały w korkach 02.06.08, 18:08
      ja pier..... ! 3-ci świat! Jak nie brak wody to komunikacja stoi!
      Żyć się w tym mieście odechciewa!!!!!!!!!!!
      • Gość: Pos Re: Tramwaje w całym Wrocławiu stały w korkach IP: *.icpnet.pl 02.06.08, 22:04
        To się wyprowadź, zamiast bluzgać, prostaku!
      • Gość: wrrr Re: Tramwaje w całym Wrocławiu stały w korkach IP: *.adsl.inetia.pl 03.06.08, 00:17
        bo waaadze całą swoją energię od kilku miesięcy wkładają w fuzję i
        konferują z kibolami. A o zwykłych mieszkańcach nie ma kto pomyśleć.

Ciekawe czy kibice co przyjadą na Euro też będą musiały
        przemieszcząć się na piechotę?
    • tora_tora Tramwaje w całym Wrocławiu stały w korkach 02.06.08, 18:11
      Czepiacie się i co z tego, że nie było prądu? Można się było
      poopalać. Poza tym Wrocław jest miastem spotkań, spotkań także w
      korkach:)
      Zamiast bić w nasz sprawny, modelowy i jednocześnie wzorcowy system
      komunikacji miejskiej porozmawiajmy lepiej o promocji Wrocławia!

Może warto wysunąć kandydaturę Wrocławia na organizatora letniej
      olimpiady? A może także zimowej? np. razem ze Szklarską Porębą, lub
      Stroniem Śląskim

• Gość: Timo Re: Tramwaje w całym Wrocławiu stały w korkach IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.06.08, 09:51
        Wystarczy do miejskiego toru F1 jak Monaco, Singapur czy Walencja. Wtedy zarząd
        miasta dostanie kopa moralnego. A trasę najlepiej wyznaczyć po aktualnie
        największych dziurach. Tak wiem, dzisiaj to może być tor dla offroad, nie dla
        F1, ale może taka decyzja spowoduje jakieś ruchy w kierunku polepszenia jakości
        komunikacji w tym mieście. I żadnej fontanny z laserami za 40 mln zl tylko
        sprawna komunikacja miejska.
    • allspice Tramwaje w całym Wrocławiu stały w korkach 02.06.08, 18:25
      Beznadzieja. Czy ktoś poniesie jakieś konsekwencje?
    • Gość: :) Tramwaje w całym Wrocławiu stały w korkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 18:39
      To tylko obchody Dnia Pieszego Pasażera.
    • Gość: ., Re: Tramwaje w całym Wrocławiu stały w korkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 18:44
      Takie akcje tylko mnie utwierdzają w tym, aby nie przesiadac się z auta do mpka,
      a jak już mam wsiąśc w trama, czy super-nowoczesnego busa w którym panuje taki
      zaduch jak w saunie to nie kasując biletu, bo i po co?

• Gość: szalek Re: Tramwaje w całym Wrocławiu stały w korkach IP: 78.8.137.* 02.06.08, 18:59
        Jest tylko małe ale.Co się czepiacie mpk jak to energetyka dała du...y.
        mieszkam w centrum i trafia mnie że kolejny raz jak wracam z roboty to muszę
        doginać na 9 piętro z buta.To nie pierwszy raz jak coś im się skopało, państwo
        tanich kabli?
        • Gość: paul Re: Tramwaje w całym Wrocławiu stały w korkach IP: 78.8.79.* 02.06.08, 19:22
          szalek napisał:
          "Co się czepiacie mpk jak to energetyka dała du...y"

Jaka energetyka. Co Ty czlowieku z Ksiezyca spadles? Pisalem ze
          owczesny ZDiK nie rozwiazal problemu budowy stacji transformatorowej
          na ulicy Szewskiej. Grozilo to po otwarciu Grunwaldu przeciazeniem
          sieci. Stacji nie zbudowano a tramwaje jezdzily... do czasu...
    • Gość: gosc Tramwaje w całym Wrocławiu stały w korkach IP: *.wroclaw.mm.pl 02.06.08, 19:36
      po prostu Dzież Pieszego Pasażera :)
    • Gość: wwoped Re: Tramwaje w całym Wrocławiu stały w korkach IP: *.lanet.net.pl 02.06.08, 20:23
      Tramwajowe przestoje to normalnosc w naszym pieknym miescie.
      Swoja droga dziwne jest to ze autobusem mozna dotrzec w wiele miejsc szybciej niz tramwajem. Chyba powinno byc jednak odwrotnie.
      Jezeli ktos byl kiedys w Poznaniu to wie jak powinny jezdzic tramwaje!
      Biletu nie warto odbijac - Prezydent zrobil promocje i jezdze od stycznia za darmo.
      • Gość: x przystanki co 300 metrów... IP: *.gprs.plus.pl 02.06.08, 22:03
        przystanki co 300 metrów - nic dziwnego, ze tramwaj jezdzi wolniej niz autobus.
        Tez mnie to wkurza... Przystanki powinny byc co conajmniej 1 km.
        • Gość: paul Re: przystanki co 300 metrów... IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.06.08, 22:29
          x napisał(a):
          "przystanki co 300 metrów - nic dziwnego, ze tramwaj jezdzi wolniej
          niz autobus. Tez mnie to wkurza... Przystanki powinny byc co
          conajmniej 1 km"

A co Ci to da jak co 300m a nawet co 100m sa skrzyzowania i na
          kazdym zawsze jest czerwone swiatlo. Wole przystanki co 300m ale
          linia tramwajowa powinna byc prowadzona bezkolizyjnie!!!
    • Gość: poszkodowany Tramwaje w całym Wrocławiu stały w korkach IP: *.finemedia.pl 02.06.08, 21:01
      dzisiaj pierwszy raz od paru miesięcy postanowiłem zostawić samochod
      (przez korki i problemy z miejsem do parkowania) i po południu
      pojechać tramwajem do centrum, miałem tam parę spraw do załatwienia
      i stwierdziłem że tak będzie mi wygodniej. I co? ponad półtorej
      godziny spędziłem na przystankach i na pieszym pokonywaniu drogi do
      centrum i w efekcie nie zdążylem wszystkiego załatwić, będę musial
      poświęcić jeszcze jedno popołudnie, ale tym razem pojadę samochodem,
      nie będę polegal już na naszym wspaniałym wrocławskim transporcie
      publicznym. Czy tak ma to wszystko wyglądać? Chętnie korzystałbym z
      tramwajów i autobusów miejskich, ale takie sytuacje jak dzisiaj
      skutecznie mnie do tego zniechęcają, a myślę że takich osób jak ja
      jest niestety więcej?
      A jeszcze dodam, że mieszkam w rejonie Wrocławia, który intensywnie
      się rozbudowuje, z miesiąca na miesiąc przybywa mieszkanców i ciągle
      budują się nowe osiedla, ale dla wrocławskiego mpk nie ma to
      znaczenia, bo odkąd tu mieszkam nic się nie zmienia, jest w zasadzie
      jedna linia autobusowa, która jedynie w szczycie jeździ dość często,
      a pozostalych godzinach to kursuje co ok.20 min. O spóźnieniach nie
      mówię bo często te autobusy stoją w korkach, a na to nie mają już
      wpływu. Samochodów jest tu już tak dużo, że nie da się normalnie
      przejechać. Mówię tu o autobusie 113
      • Gość: Muszqa Re: Tramwaje w całym Wrocławiu stały w korkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 21:11
        ee tam 113 ciesz sie ze 112 nie jezdzisz one jezdza 2na godzine i jakos ludzie
        sie przyzwyczaili ze w korkach gubia kółka albo się spóźniaja po20-30min wszyscy
        wiedza jakie korki sa na borowskiej od aquaparku wroclawskiego. MPK uruchomiloby
        dodatkowe autobusy ale 1.nie ma taboru,ostatnio widac ze z BVG Berlin sciagneli
        dodatkowe autobusy 2.Nie ma kierowcow, duzo wyjechalo do Anglii,place nie sa
        zle, wrecz dobre. 3.Zbierz podpis 3000osób a bedziesz miał co 15min jak przyjda
        mercedesy od sierpnia. Nic trudnego trzeba mieć tylko czas. A na 112 i 113 maja
        jezdzic tylko autobusy przegubowe wiec nie jest najgorzej wprawdzie czasem
        jezdza krotkie ale to ze wzgledu na awarie lub braki taborowe.
    • Gość: Muszqa Tramwaje w całym Wrocławiu stały w korkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 21:04
      Wina energetyków jest w 100% ponieważ oni rozkopywali kable i przecieli
      zasilanie MPKowskie i zanim sie zorientowali ze przecieli nie to co trzeba to
      miasto juz stalo, a potem ludzi sciagali. Tym razem nie było winy miasta. Potem
      było zasilanie 2razy włączane ale padło i za 3razem udalo sie. Dlatego jak
      wiekszosc pewnie widziala patyki(pantografy)byly posciagane zeby nie bylo znow
      awarii i po koleji kazdy mogl odjezdzac. Ceny biletow nie maja nic tu do tego
      jak chcecie skladajcie pozwy o odszkodowania do zakladu energetycznego energia pro.
    • Gość: gość Tramwaje w całym Wrocławiu stały w korkach IP: *.lanet.net.pl 02.06.08, 21:29
      Wsiadłam do "17-stki" pod Halą Targowa ok.15,25... Skasowałam bilet
      za 2 zł, tramwaj ruszył i - przejechał niecały przystanek. Pan
      motorniczy poinformował, że prościej będzie się przejść, chyba,że
      ktoś lubi spędzać czas w nagrzanym ...,itd.
      No dobrze, rozumiem, nie wina motorniczego,że wysiadło zasilanie.
      Ale dlaczego mam wyrzucić 2 zł,bo przecież musiałam biegusiem zdążyć
      na piechotę tam, gdzie szybko chciałam dojechać tramwajem? Jak MPK
      zamierza zwrócić mi wyrzucone pieniądze? Dlaczego nikt z tej firmy
      nie wypowie się na ten temat? Przecież zawarłam z przewoźnikiem
      umowę w momencie, gdy skasowałam bilet? A przewoźnik z tej umowy się
      nie wywiązał!
      • Gość: lazurowy Protest IP: *.lanet.net.pl 02.06.08, 21:51
        ech nie wiecie co to było ??? to był protest srodowiska tramwajarskiego z
        prezydentem rafałem za to ze nie przyznano nam EIT, tramawajarze chcieli pokazac
        nam jaka mamay supertechnologie i jak nalezy ja oszczedzac w dobie efektu
        cieplarnianego , lepiej jak na Karaibach przespacerowac sie na słoncu niz
        tłoczyc sie w tych wspaniałych tramwajach
        no a z tym zwrotem 2 zł to ciekawa sprawa
        skasowany bilet który kosztuje juz prawie dolara jest niby swiadectwem zawarcia
        umowy tylko jak to udowodnic przeciwnej stronie ??? moze ktos zna sposoby????
      • Gość: Korkowiec Re: Tramwaje w całym Wrocławiu stały w korkach IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.06.08, 09:59
        Bilet kasuj po dojechaniu do celu przed opuszczeniem pojazdu. Nie ma sensu
        kasować wcześniej - za niewykonaną lub źle wykonaną usługę się nie płaci, niech
        MPK sobie ściąga odszkodowania od tych którzy są winni opóźnień a nie od
        pasażerów. Przykro mi, ale UOKiK tak zaleca w stosunku do klientów firm
        prywatnych. To czemu te zalecenia nie mają działać w stosunku do komunikacji
        miejskiej?
    • Gość: nick Tramwaje w całym Wrocławiu stały w korkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 21:48
      Wsiadłem do "9" na Dominikańskim o 15.40 i dojechałem na Sępolno po
      zwyczajowych 25 minutach. Tramwaje jeździły normalnie w obie
      strony...
      Może to nie był Wrocław?
      • Gość: Wrocławianin Re: jutro jade i skladam pozew o zwrot 2 zl, mam IP: 78.8.140.* 02.06.08, 21:55
        nadzieje, ze inni pasażerowie zrobią podobnie? ja nie mam zamiaru na
        to przymykac oka, to tak jak z firmami typu banki czy hipermarkety
        oszukuja o 1-2 zl a w skali ogolnopolskiej czy kolalnej , kilkaset
        tys.mieszkańców razy 2zł to moze byc ok.2zl x 100 tys. mieszkancow =
        200 tys zł - na tyle mozna oszacowac minimalne straty ludzi, którzy
        dzis stracili swoje pieniądze, następnym razem ubezpiecza sie i
        wyegzekwują od Energii itp., pozdrawiam i biegnę jutro po zwrot cashu
      • real_mr_pope Re: Tramwaje w całym Wrocławiu stały w korkach 03.06.08, 18:04
        Jak wsiadałeś na Dominikańskim w stronę Sępolna to raczej wyjechałeś z centrum.
        A o 15:55 tramwaje stały przynajmniej od Świebodzkiego do Skargi.
    • Gość: x z okazji nieplanowanej awarii... IP: *.gprs.plus.pl 02.06.08, 22:01
      z okazji nieplanowanej awarii miasto powinno ustawic na trasie WZ pomnik
      krasnala w tramwaju podczas awarii...
      • Gość: elmumio Re: z okazji nieplanowanej awarii... IP: *.as.kn.pl 02.06.08, 22:21
        Ja chyba cos źle widziałem,z tego wynika?!Nie wiem jak w innych
        częściach miasta,ale na Legnickiej to nie brak pradu był tylko
        zepsuta 20 przed placem 1 maja.Stał stary rupiec ,a przy nim
        mechaniki cos grzebały.W kierunku Pilczyc tramwaje jechały.Było to
        około 16.10-16.25.
    • Gość: wtff Tramwaje w całym Wrocławiu stały w korkach IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.06.08, 22:24
      BRAK PRADU W SIECI TRAKCYJNEJ, A NIE W SIECI
    • Gość: arti Re: Tramwaje w całym Wrocławiu stały w korkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 22:28
      a kiedy expo i eit? co z wami wroclawiacy? mnie to przypomina kongo albo rpa.
      powodzenia zycze:-)
      • Gość: paul Re: Tramwaje w całym Wrocławiu stały w korkach IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.06.08, 22:40
        x napisał(a):
        "co z wami wroclawiacy? mnie to przypomina kongo albo rpa"

A wiesz jak wyglada RPA ciolku?
        pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:CentralPretoria.jpg
        gazeta.wakacje.pl/przewodnik/rpa/
      • Gość: marti Re: Tramwaje w całym Wrocławiu stały w korkach IP: *.adsl.inetia.pl 03.06.08, 00:19
        a kiedy Euro? :P
    • Gość: zdziwiony to jak te tramwaje bez pradu jechaly??? IP: *.ha.pwr.wroc.pl 03.06.08, 01:08
      Na zdjeciach widac, ze tramwaje stoja jeden za drugim. Jezeli pradu w sieci trakcyjnej zabraklo to chyba jednoczesnie wszedzie. To jak podjechaly te tramwaje jeden za drugim. Przeciez aby sie te 6 (czy ile tam) tramwajow zebralo w kupie to trzeba z dobre 15 minut. To co prad zabierali z poszczegolnych tramwajow az sie zjada (<lol>) Elektrykiem nie jestem, ale jak dla mnie to cos tu jest nie tak...
      • Gość: dgn Re: to jak te tramwaje bez pradu jechaly??? IP: *.chello.pl 03.06.08, 02:30
        Masz rację.To jakaś ściema.
    • alex-alexander Tramwaje w całym Wrocławiu stały w korkach 03.06.08, 05:06
      Nawe jak jest prad to tramwaje i auta stoja w korkach. Wroclaw nie
      ma obwodnic, ulice budowane przed 2 wiekami sa waskie i nie
      przystosowane do takiej ilosci pojazdow. Nie ma wydzielonych
      torowisk czy jezdni dla autobusow.
      • Gość: aron Re: Tramwaje w całym Wrocławiu stały w korkach IP: *.lublin.enterpol.pl 03.06.08, 07:05
        trzeba wprowadzić opłaty za wjazd do centrum samochodem osobowym w
        dni robocze w godz. 6-20. Tak na przykład 10 zł na początek.
    • mietek002 Tramwaje w całym Wrocławiu stały w korkach 03.06.08, 07:15
      Wrocław staje się miastem nie nadającym się do życia. Takich zatorów
      nie ma w N.Y., Paryżu czy Londynie. Czy obwodnica będzie zrobiona
      przed końcem kalendarza Majów (21.12.2012)?
    • Gość: książę reggae porada prawnicza IP: *.lanet.net.pl 03.06.08, 07:33
      jesli autobus sie spozni i np. przyjedzie 10 minut pozniej od planowego rozkładu
      jazdy i jest to nagminne tzn codzienne lub prawie codziennie to co to oznacza ??
      ze przewoznik sie nie wywiazuje z zawartej umowy???? dobrze kombinuje??? czy to
      mnie automotycznie zwalnia, takie spoznienie, z zawierania z nim umowy i nie
      kasowania biletu po wejsciu do jeszcze raz podkresle spozniajacego sie
      codziennie pojazdu???? prosze o wypowiedz fachowca prawnika....
      • dottka_wrocek Re: 03.06.08, 08:01
        To nie jest wina przewoźników że autobus się spóźnia. Weź pod uwagę korki i
        budowy. A ciebie nic nie zwalnia z obowiązku kasowania biletu. Skoro chcesz
        skorzystać z komunikacji miejskiej to płać za to.
        A jeśli masz przejechać 1-3przystanki to idź piechotą, i taniej i zdrowiej...

Ja zawsze w lato staram ograniczyć się korzystanie z komunikacji miejskiej do
        minimum. Jazda dusznym i wypełnionym spoconymi ludźmi tramwajem czy autobusem do
        dla mnie koszmar. Lepiej wyjść wcześniej i po porostu się przejść. Wiem, że mam
        ten luksus i mieszkam w centrum więc mogę sobie pozwolić na to. Gdybym musiała
        Jeździć z obrzeży miasta jak Psie Pole czy Leśnica to chyba bym zwariowała.
        • Gość: saxon Re: IP: *.iitd.pan.wroc.pl 03.06.08, 10:29
          to nie jest wina przewoznika??? a czyja ?? w takim razie niczyja jak zwykle
          wszystkow tym kraju nie ma winnych sa tylko zaskoczeni np nagłym nadejsciem zimy
          tłumaczenie na poziomie przedszkola , ostatio poruszałem sie komunikacja
          miejska w berlinie , tam sa o wiele wieksze korki i autobusy jakos jezdza
          sprawnie nie spozniaja sie
    • gosc_nty Tramwaje stały w korkach bo nie planow awaryjnych 03.06.08, 08:41
      Tramwaje staly w korkach bo:

1. trakcja nie ma zdublowanego zasilania, slabe podstacje trakcyjne

2. nie ma instrukcji dla motornicznych jak maja jechac jak ktorys z odcinkow
      jest zablokowany, np z pl dominkanskiego przes szewska i godzaka na ruska

3. bledne kolo projektowania sici, siec jest jednolita jesli chodzi o range
      trasy, a powninno byc, ze wszystkie skrzyzowania na lini 0 to trasy rezerwowe na
      wypadek awarii i sa tam szktyzowania uwmozliwjace zdjazd w kazdym kierunku

4. promowanie transportu szynowego tylko w mediach, w realu wrecz dzialanie
      blokujace np.
      a) likiwdacja pasa dla tramwajow na zjezdzie z estakady na ul kelcinskiej na
      grabiszynska
      b) linia na gaj miast borowksa na szpital idzie dookola osiedla
      c) planowanie ropzpoczecie budowy linii na kozanow w konflikcie z planoiwanym
      remontem kolektora sciekowego odra

• Gość: vratislavia Tramwaje w całym Wrocławiu stały w korkach IP: *.gprs.plus.pl 03.06.08, 09:12
      tak trzymac, drozsze bilety i coraz gorsza komunikacja!!! moze w ogole tramwaje i autobusy zlikwidowac a my bedziemy placic za to ze chodzimy chodnikiem. MPK nie potrafi nic innego jak tylko sie wykrecac! Wrocław ma fatalną komunikację, jedną z najgorszych w kraju. WSTYD!!!!!!!
    • Gość: Maciek Tramwaje w całym Wrocławiu stały w korkach IP: 212.160.240.* 03.06.08, 10:10
      Dlatego kupta se apartament w najwyższym wieżowcu w Polsce. Bedzieta
      mogli patrzeć na niego i prowadzić nawigację dla znajomych gdzie
      tramwaje stoją i gdzie sa korki. Będzie to Wasz wkład we wspaniałą
      promocję i dynamiczny rozwój Miasta Spotkań. Wielki Sternik opowie
      Wam kolejna bajkę i bedzie dobrze.
    • Gość: Korkowiec Re: Tramwaje w całym Wrocławiu stały w korkach IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.06.08, 10:13
      Już widzę radość kibiców jadących za 4 lata na stadion Maślicki ... jak im prądu
      zabraknie, autobus się spier**** po drodze, przeładowany zresztą, korki
      zablokują dojazd do stadionu - bo Skanska co dopiero skończy protesty na drogi
      dojazdowe, AOW zakładam że będzie pytanie kto zbuduje stadion. Skanska I czy
      znów ktoś pozwoli aby Skanska oprotestowywała kolejne przetargi. MPK znów weźmie
      rozsypujący się z Berlina złom zastępujący dorżnięte już MANy, Volvo i Merole.
      Ale będzie zajefajna fontanna za 20 mln czy więcej i puste trybuny bo ludzie nie
      zdążą dojechać na stadion. Taka jest przyszłość Euro w Polsce. I po co nam Expo,
      EIT skoro miasto ma problem z tak banalnymi rozwiązaniami jak obwodnica,
      komunikacja miejska, zbyt dynamiczny rozwój miasta. Miasto ma problem z
      wykonawcami - ze Skanską, Pol-Aqua remontującą połowę Wrocławia, problem z
      zarządem nienawidzącym mieszkańców. 5 radnych w mieście wystarczy. Prezydent i
      tak już nic nie robi a marzy o 3 kadencji (niedoczekanie). Panie Dutkiewicz nie
      jest rozwiązaniem zaproszenie Rabczewskiej czy nawet Watersa & Gilmoura (ech
      pomarzyć można) na rynek, proszę się zająć pilnie komunikacją miejską, inaczej
      każda z superincjatyw jak Euro i EiT będzie dla miasta blamażem. Nie pamiętam
      kto wykonał Klecińską z wiaduktem ale to wzorcowy projekt w porównaniu z tym co
      się dzieje.
      • Gość: saxon Re: Tramwaje w całym Wrocławiu stały w korkach IP: *.iitd.pan.wroc.pl 03.06.08, 10:27
        nie zapominaj o tym ze robotnicy moga przeciac magistrale z woda
        do tego jeszce spoceni brudni ludzie w autobusach suuuperwizja!!!!!
      • Gość: paul Re: Tramwaje w całym Wrocławiu stały w korkach IP: 78.8.79.* 03.06.08, 11:26
        Korkowiec napisał:
        "I czy znów ktoś pozwoli aby Skanska oprotestowywała kolejne
        przetarg"

Glupi bucu jakbys przejrzal na oczy to wiedz ze oprotestowanie
        przetargu umozliwia polskie prawo, a SkanSka jako jedyna firma
        kulturalnie sie wycowala z protestu o most na AOW. Zrobila tak
        kiedys jaka inna firma ciolku? A zobacz jak wygladaja inwestycje
        prowadzone teraz lub ukonczone przez SkanSka - most milenijny, plac
        JPII, przebudowa Lotniczej. Tylko nie chrzan ze most szczytnicki to
        ich wina, tylko wpierw idz sie dowiedz kto zawalil projekt. A teraz
        jeszcze przyjrzyj sie wykonanym pracom "superfimr" - pl Grunwaldzki,
        Aquapark itp. Aha.. i nie zapomnij o centrum poludniowym poczytac co
        sie stalo.
        • Gość: ?? Re: Tramwaje w całym Wrocławiu stały w korkach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.06.08, 13:07
          Przejscie na 1 maja to akurat słaby przykład...
          Syf jak przed remontem, jak popada to studzienki wylewają i śmierdzi jak cholera.
        • Gość: Korkowiec Re: Tramwaje w całym Wrocławiu stały w korkach IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.06.08, 13:15
          W wyrażaniu opinii nie zgadzających się z twoim widzeniem nie musisz używać
          inwektyw, świetna sprawa rozkręcić cenę przetargu po czym się z niego wycofać.
          To nie jest wina tej firmy że protestuje ale można mieć jej za złe że robi to
          specjalnie aby utrzymać swoje interesy. Ale pretensje jak najbardziej mam do
          tych co dopuszczają do takich sytuacji. Miasto pozwala sobie na to a my jak
          zwykle cierpimy. A wracając do inwektyw "bucu głupi" - pozwolisz że zniżę się do
          twojego poziomu abyś zrozumiał - przeczytaj headline'y ostatnich informacji o AOW.
          • real_mr_pope Re: Tramwaje w całym Wrocławiu stały w korkach 03.06.08, 18:33
            > Ale pretensje jak najbardziej mam do tych co dopuszczają do takich
            > sytuacji. Miasto pozwala sobie na to a my jak zwykle cierpimy.

Nie tylko miasto sobie na to pozwala, ale kazdy inny podmiot działający na
            podstawie pzp. Z jednej strony jest to wina urzędników, bo ta ustawa naprawdę
            reguluje zamówienia publiczne w wystarczającym stopniu, żeby przetargi odbywały
            się w miarę bezboleśnie. Z drugiej strony winą jest jednak niejednolite
            (jeszcze) orzecznictwo i kontrola. Trzeba poczekać jeszcze ładnych parę lat, aż
            obie strony postępowania nauczą sie korzystać z przepisów.
          • Gość: paul Re: Tramwaje w całym Wrocławiu stały w korkach IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.06.08, 20:38
            Powiem Ci tak: SkanSka moze w trakcie wykonywania robot tak
            namieszac i opoznic inwestycje ze ludzie dostaja juz na ich widok
            slinotoku. Ale spojrz na to z tej strony. Zaczyna sie przebudowa
            mostu Szczytnickiego. Wchodzi tam SkanSka, ktora wg projektu z UM
            Wroclaw ma ow most tylko "odswiezyc". Firma wprowadza jednak wlasne
            badania i twierdzi: "projekt do dupy". Bo stan tego mostu byl tak
            beznadziejny ze rozebranie go prawie w calosci moglo tylko pomoc. No
            ale spece z UM nie potrafili przeprowadzic wlasnych fachowych
            ekspertyz. Jednak dobrze ze SkanSka to zrobila i mam nadzieje ze ow
            most bedzie teraz dlugo sluzyl.
            A teraz druga sytuacja. Skonczyla sie przebudowa pl Grunwaldzkiego.
            Juz zapadaja sie kostki brukowe. Wykonawca teraz dopiero oznajmil ze
            projekt byl bledny. W takcie budowy pewnie byli swiadomi tego ze tu
            kostki raczej byc nie powinno. Ale co tam, fachowe wykonie sprawy
            mieli w dupie. Teraz firma nie przyznaje sie do bledu zwalajac wine
            na projekt, a miasto wykreca kota ogonem bo firma w takim razie
            mogla zrezygnowac z przetargu. Winnego nie ma, odszkodowania nie
            bedzie a jak bedzie to pewnie groszowe sprawy jak w przypadku
            Szewskiej. Ucierpia oczywiscie Wroclawianie, a pl Grunwaldzki nadaje
            sie juz do remontu albo chociaz powaznych poprawek. I takie jest
            moje zdanie...
        • real_mr_pope Re: Tramwaje w całym Wrocławiu stały w korkach 03.06.08, 18:27
          > a SkanSka jako jedyna firma kulturalnie sie wycowala z protestu o
          > most na AOW.

Poza tym, że zaczynasz wypowiedź w sposób typowy dla pewnego pojmowania sprawy,
          to mylisz pojęcia i nie znasz faktów. Po pierwsze, Skanska nie wycofała się z
          protestu, bo protest złożyła. Po drugie, nie tylko złożyła protest do GDDKiA,
          ale nawet odwołanie do KIO z powodu oddalenia jej protestu. Po trzecie, nawet
          kiedy KIO oddaliła ich odwołanie, Skanska była gotowa na złożenie skargi do sądu
          administracyjnego. W całym postępowaniu Skanska podnosiła, że Mostostal
          zaproponował 'rażąco niską cenę', ale pomimo aż dwóch instancji, nie
          przedstawiła żadnego dowodu na swoje zarzuty.

> Zrobila tak kiedys jaka inna firma ciolku?

Setki firm rezygnuje ze składania skarg na decyzje obecnie KIO, a wcześniej ZA.
          To akurat nie jest żaden wyczyn. A są firmy, które potrafią zrezygnować także z
          odwołania czy nawet protestu. Jeżeli masz czas na zapoznanie się z tym trudnym
          tematem, przejrzyj sobie orzecznictwo KIO i ZA na stronach UZP.

• Gość: wnuczek ach te EIT ekspresy motorniczego Dutkiewicza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.08, 12:58
      przez to,ze nie mamy EIT nie ma mozliwosci rozwiazania tajemnicy znikajacego
      pradu w tramwajach, wiecznych remontow drog, brudu, korkow, fatalnej
      komunikacji. Czy ta Europa nie wie co traci, ze nie chce tu expo i eit?!?
      • Gość: Binka Re: ach te EIT ekspresy motorniczego Dutkiewicza IP: 90.156.110.* 03.06.08, 21:48
        Tu by i Harry Potter i Profesor Gąbka nie pomogli. a Energia Pro pewnie powie że
        było za ciepło i ludzie zużywali za dużo prądu bo centra obliczeniowe wymagają
        większego chłodzenia, biura mają wentylatory i klimatyzacje ...pod stadionem
        może tak zrobić elektrownię atomową? :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka