cclement 09.07.08, 21:29 Aż 5!!! A rozarabiało w całym Wrocławiu kilkuset. Czyli kilkaset osób łamało prawo i nie ukarano ich za to. Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arecki1982 Politechnika - kto rozrabiał na juwenaliach 09.07.08, 21:31 Proponuje wyrzucić tych studentów dla przykładu. Odpowiedz Link Zgłoś
lecoqsportif Ciekawe, jak to się skończy. 09.07.08, 21:36 W równym stopniu ciekawi mnie, jak będą wyglądały juwenalia za rok i czy studenci równie tłumnie przyjdą na Wittiga. wroclaw.fotolog.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woj Re: Politechnika - kto rozrabiał na juwenaliach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.07.08, 21:46 Wywalić z uczelni bez zastanowienia. Ludzie którzy siętak zachowują nie powinni byćokreślani studentami. Oni są uczniami szkółki - nie dorośli do studiowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masakra Re: Politechnika - kto rozrabiał na juwenaliach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.08, 16:51 Jak oni sa studentami czyli to ja jestem chyba w niebie co za poziom studiow powinni wprowadzic przedmioot nauke wychowania wpierw.Gorzej niz podstawowka wywalic plus 10000zl kary za straty!!!Czlowiek normalny ma problem by sie dostac na studiow bo mial ciezszy poziom we Wrocku a takie nygusy z zadupia ze srednimi do przodu chanba!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś Re: Politechnika - kto rozrabiał na juwenaliach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.07.08, 22:16 Niestety studenci to w dużym procencie bydło, zwłaszcza politechniki. To widać na codzień po ich zachowaniu, nie tylko na juwenaliach. Oczywiście są wyjątki, ale to tylko wyjątki. Jest to skutek niżu demograficznego i naboru ludzi którzy nigdy nie powinni dostać się na żadną uczelnie. Dodatkowo brak chętnych na kierunki ścisłe. Do tego dochodzi wcześniejsze wychowanie czyli po prostu brak kultury, co powinno być wymagane od przyszłych absolwentów. Niestety jest to smutna to prawda naszych czasów, która szybko się nie zmieni i ukaranie jakiś 5 idiotów nie będzie miało żadnego przełożenia na zachowanie pozostałych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Politechnika - kto rozrabiał na juwenaliach IP: *.prokom.pl 10.07.08, 08:21 niestety w pełni się z tym zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Politechnika - kto rozrabiał na juwenaliach 10.07.08, 11:24 > kultury, co powinno być wymagane od przyszłych absolwentów. Niestety jest to > smutna to prawda naszych czasów, która szybko się nie zmieni i ukaranie jakiś 5 > idiotów nie będzie miało żadnego przełożenia na zachowanie pozostałych. Nie wiadomo, czy będzie miało przełożenie ale pewne jest, że brak kary zachęci tylko do większego chuligaństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H.R. Politechnika - kto rozrabiał na juwenaliach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 23:56 Jest lipiec. Zostali tylko pechowcy. Reszta wiochy pojechała cugami albo dryndami do siebie. Od razu lepiej się żyje w mieście. Jedyna rada: RAUS! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IceMan Re: Politechnika - kto rozrabiał na juwenaliach IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.07.08, 01:17 Widzę, że część osób wypowiadających się tutaj reprezentuję totalne DNO (wiocha to określenie wypowiadane jedynie przez osoby o skrajnie zaniżonej kulturze osobistej i wątpliwym stopniu inteligencji, a RAUS przypomina mi pewnego Pana, który w mało przyjemny sposób wyprosił dziennikarzy telewizyjnych ze spotkania pewnego radia - odsyłam do youtube). Jako student Politechniki muszę zaprzeczyć zarówno przekoloryzowanej historii chowającej się pod mianem artykułu jak i opiniom na forum. "Studenci zablokowali ulicę Wróblewskiego" - w okolicach północy sporo osób zaczęło zbierać się w kierunku przystanku, niefortunnie pomiędzy nim a akademikami jest ulica, przez co spore tłumy przechodziły w kierunku przystanku i (niedoczekawszy się na tramwaj) spowrotem. Tylko 5 idiotów wymienionych w artykule, do których się nie przyznaję (osobiście ich nie znam i nie wiem, czy są nawet studentami naszej uczelni - na grillowaniu byli zarówno studenci innych uczelni jak i absolwenci lub nawet osoby nie mające nic wspólnego ze studiami) zrobiło sobie zabawę z zagradzania drogi przejeżdżającym samochodom. "wyrywali znaki drogowe" - na terenie "zajścia", na którym przebywałem czekając ze złudną nadzieją na wspomniany tramwaj lub znalezienie miejsca w już stojącym, zauważyłem 1 (słownie: jeden) wyrwany znak. Na drugi dzień przechodziłem tamtędy i żadnych innych uszkodzeń nie widziałem. "zaczepiali przechodniów" - nie zauważyłem, a poza tym proponuję sięgnąć po logikę - jacy przechodnie mogli się znaleźć w tym miejscu o takiej porze? Nonsens. "Niektórzy próbowali wymuszać od kierowców pieniądze za przejazd" - tego nie potwierdzam ani nie jestem w stanie zaprzeczyć, więc się nie wypowiadam. "wchodzili na dachy aut, kładli się na maskach albo trzęśli samochodami" - nie zauważyłem żadnego studenta na dachu żadnego auta, chociaż zwyczajna ludzka ciekawość non stop skłaniała mnie do bacznego obserwowania całej sytuacji. Na masce widziałem trójkę studentów, jednak była to maska tuningowanej Vectry, a kierowca i pasażerowie mieli niekłamaną uciechę z całej sytuacji (starzy znajomi? nie wiem i się nie dowiem). Inna sytuacja - po drugiej stronie ulicy jeden z regualarnie zaczepiających auta studentów (prawdopodobnie wspomnianej piątki?) po ostrym starcie i hamowaniu kierowcy wyfrunął z maski (nie było mi osobiście go szkoda, za głupotę się płaci). Co do trzęsienia autami - stała ekipa paroma potrząsła - nie zazdroszczę kierowcom. I to by było na tyle. A po co się tyle napisałem? Żeby sprostować nieco sytuację, która urosła w artykule do niesamowitych zamieszek i zbiorowych aktów wandalizmu, a jednak do końca tak nie było. Wszystko wynikło z "inicjatywy" niewielkiej ilości osób, celowo nie używam tu słowa "studentów" z wiadomego powodu. Artykuł oczernia wszystkich studentów, ponieważ mimo wzmianek całość jest utrzymana w konwencji "studenci to, studenci tamto". Dla mnie osobiście jest to bulwersujące, ponieważ sam czuję się jako student również oczerniony. Co do wypowiedzi o większości i wyjątkach - owszem: >większość< studentów reprezentuję wystarczający poziom, są jednak >przypadki<, do których się osobiście nie przyznaję... Tyle mam na ten temat do powiedzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IceMan Re: Politechnika - kto rozrabiał na juwenaliach IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.07.08, 01:32 Szkoda, że nie ma możliwości edycji własnego postu, w nerwach można pewne kwestie pominąć. Osobiście uważam, że osoby odpowiedzialne za chuligańskie wybryki powinny być jak najbardziej surowo ukarane, a jedynie piszę w obronie studentów, których "dobre imię" ucierpiało wskutek takiego a nie innego obrotu spraw oraz nieco niefortunnego potraktowania sprawy w mediach (wyolbrzymione fakty negatywnie nastrajające opinię publiczną). Nie mam prawa winić za to twórców obecnego na tej stronieartykułu, jednak odzwierciedla to widocznie postawę osób, które do gazety takie a nie inne informacje przekazały - oby tylko zrobić z tego konkretną sensację. Niestety, przykro się robi na coś takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Politechnika - kto rozrabiał na juwenaliach IP: *.prokom.pl 10.07.08, 08:37 czyli reasumując: - szalało 5 chuliganów, którzy nawet nie są studentami - nikt nikogo nie zaczepiał, a jeśli zaczepiał, to zaczepiani mieli z tego wielki ubaw, a jeśli nie mieli, to byli zwykłymi zgredami (a może i złodziejami - no bo kto o tej porze się kręci po ulicach?) - wszystkiemmu winne jest mpk, które na czas nie podstawiło tramwajów. oraz zdik, który tak niefortunnie zaprojektoował przystanek, że znajduje się on przy ulicy - na youtube są filmiki z jakiejś innej "imprezy", na pewno nie studenckiej, bo studenci nie używają brzydkich wyrazów i nie piją alkoholu - cała ta akcja to nagonka zawistnich Wrocławian, którym nie podobają się przyjezdni studenci, bo są młodzi, wkrótce będą elitą intelektualną i finansową i po prostu są tacy za fajni... pozdrawiam a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: Politechnika - kto rozrabiał na juwenaliach IP: *.lanet.net.pl 10.07.08, 14:01 Nie dobrze :/ Tą politechnikę trzeba utemperować, bo coraz większe buractwo tam się dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: Politechnika - kto rozrabiał na juwenaliach 12.07.08, 15:58 > których "dobre imię" ucierpiało wskutek takiego a nie innego obrotu > spraw "Dobre imię" studentów obecnie nie istnieje. I czas aby studenci, którym to "dobre imię" leży na sercu to zrozumieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YaBol Skoro było tak qlturalnie... IP: *.as.kn.pl 10.07.08, 13:58 ...to ja zapytam: co zrobiłeś ty i przytłaczająca [jak twierdzisz] większość spokojnych, kulturalnych studentów z tą garstką 5ciu rozrabiających wyrostków? Odpowiem sam: nic. Przyglądałeś się biernie, a może nawet bawiło cię takie zachowanie. Mnie tam nie było, ale z doniesień wiem, że jednak incydentów było więcej. Bagatelizujesz sprawę. Bandytów i buractwa było wiele, tylko ty ich nie widziałeś, albo spłycasz problem. Nie twierdzę, że wszyscy tak się zachowywali. Zwróć jednak uwagę, że brak reakcji na zło jest tak naprawdę jego akceptacją. Obejrzyj ten film, komentarz jest zbędny: youtube.com/watch? v=CvvpnA_-D4c Pytanie brzmi: dlaczego nie było koło Teków policji? Co roku jest tam pełno pijanych dupków z którymi należałoby zrobić porządek. Zapłaciłby jeden z drugim kolegium to może następnym razem zachowywali by się spokojniej. Poczucie bezkarności i akceptacji pozostałych "kulturalnych" studentów będzie prowadziła tylko do eskalacji problemu. Wywalić w/w winnych 5-ciu wyrostków na zbity pysk, bezwzględnie, dla przykładu. Niech inni wiedzą co ich może spotkać za podobne wybryki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H.R. Re: Politechnika - kto rozrabiał na juwenaliach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.08, 00:22 A po jakiemu mamy się do was zwracać? Z polszczyzną macie najwyraźniej problemy. A niemczyzna na was trocha lepiej podziała! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex Politechnika - kto rozrabiał na juwenaliach IP: *.as.kn.pl 10.07.08, 08:23 Najpierw piszą: "Władze politechniki przekonują, że mają pomysł, by podobne sytuacje nie powtórzyły się" oki, czekam jaki to genialny pomysł mają i: "Nie postawimy tam płotu, ale wyraźnie ogłosimy, że nie chcemy obcych i że będą traktowani jak intruzi. Wierzę, że zniechęci to wielu potencjalnych przybyszy." Po przeczytaniu tego genialnego pomysłu padłem ze śmiechu. Widać tęgie głowy na tej Politechnice :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
qwert_y Re: Politechnika - kto rozrabiał na juwenaliach 10.07.08, 09:24 Gość portalu: Alex napisał(a): "Nie postawimy tam płotu, ale > wyraźnie ogłosimy, że nie chcemy obcych i że będą traktowani jak intruzi. > Wierzę, że zniechęci to wielu potencjalnych przybyszy." > > Po przeczytaniu tego genialnego pomysłu padłem ze śmiechu. Widać tęgie głowy na > tej Politechnice :-)))) Hehe no faktycznie, na bank to pomoże ;) może by tak rozpropagować w kraju (a może i na świecie ;) taki pomysł na zabezpieczanie imprez masowych :) po co policja na meczach na przykład? wystarczy ogłosić, że nie życzymy sobie chuliganów i chuligani skulą uszy po sobie i ze strachu przed tym, że "będą traktowani jak intruzi" nie przyjdą na zadymę ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szulc Samorząd nie organizował ?? A KTO ?? IP: *.gprs.plus.pl 10.07.08, 09:35 w ofercie sponsorskiej samorzadu studenckiego PWR ta impreza wymieniana była jako główna! Co za absurd ze teraz umywają ręce. Kto niby zrobił koncert na Wittiga - sam sie zrobił. Cwaniaki wzieli kase ale od odpowiedzialności Cegłowski i Trochimczuk to uciekają. zal ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Samorząd nie organizował ?? A KTO ?? IP: *.wroclaw.mm.pl 11.07.08, 00:34 Skąd wiesz, że samorząd organizował grilowanie? Widziałeś tą ofertę sponsorską? Można to jakoś sprawdzić? Osobiście zależy mi na pociągnięciu do odpowiedzialności osób, które dopuściły do tego co się działo tamtej nocy i osób, które brały w tym bezpośredni udział. Mi chcieli zniszczyś samochód i wogóle strasznie się ze mną obeszli. Szukam danych i dowodów. byłabym wdzięczna za pomoc. Mam film z nagraniem, gdzie widać jak studenci PWr potraktowali też innych kierowców. Jeśli, więc ktoś jechał przed 24:00 samochodem tamtędy i został zatrzmany/zaczepiany/napadnięty przez "bawiących się studentów PWr", to chętnie Mu udostępnie ten film- może być dowodem w sprawie przeciwko tym chulichanom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szulc Re: Samorząd nie organizował ?? A KTO ?? IP: *.gprs.plus.pl 13.07.08, 08:05 jak najbardziej mam tą ofertę - dostarczoną zresztą do mnie do firmy proszę skorzystać z maila avangard31@o2.pl prześlę mail i ofertę myślę, że sa jeszcze inne proste sposoby - gral tam zespół Video - ktoś z nimi umowe podpisał. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Samorząd nie organizował ?? A KTO ?? IP: *.awf.wroc.pl 15.07.08, 13:24 napisałam maila, czekam na odpowiedź dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nov Re: Politechnika - kto rozrabiał na juwenaliach IP: *.pools.arcor-ip.net 10.07.08, 10:20 dobrze ze chociaz zaczeli od 5 niz gadac o setkach chuliganow i stwierdzac ze ta sprawa przerasta policje, ktora nie ma pieniedzy na takie akcje... Kto wie moze tych pieciu to tylko poczatek. Odpowiedz Link Zgłoś
zeziufive Politechnika - kto rozrabiał na juwenaliach 10.07.08, 11:08 Sprawcy już swoje "zrobili", teraz wypada poczekać na rzetelną reakcję Uczelni. A w tym i pełne wyświetlenie przebiegu zdarzeń. Nie jestem zwolennikiem "ukrzyżowania na pokaz", ale czekam na adekwatne i zgodne z dobrym imieniem Szkoły rozliczenie sprawców. Poprzedni post kolegi studenta jak to on nic i co naprawdę widział może nawet oburzać w konfrontacji ze skalą powszechnego wstydu za uliczne chamstwo przyszłej elity intelektualnej narodu. Swoją wiedzę przebiegu zdarzeń powinien (już nie pod przykrywką internauty) wykorzystać pomagając Uczelni odtworzyć ciąg zdarzeń ulicznego chamstwa. Czy się odważy? Kultura studencka (w tym jej ciemna strona zaprezentowana na juwenaliach) jest odbiciem degrengolady rozrywki co raz szerszych grup społeczeństwa. Najprymitywniejszą jej wersją jest masowe udostępnienie biesiadnikom alkoholu, a zabawę sobie sami wymyślą. Reklamowe spoty pompowane medialnie do mas, pokazują najczęściej najwcześnią fazę przyjmowania piwska, jako zajawkę późniejszej znakomitej "zabawy". Wymuskani, z atrakcyjnym wizerunkiem aktorzy absolutnie nie pokazują do czegóż później prowadzi przyćmienie zdrowego rozsądku które jest NIEODŁĄCZNĄ cechą wprowadzania alkoholu do ustroju, wiedzą natomiast wszyscy Ci którym z zapijaczonym (chwilowo czy też stale) osobnikiem przychodzi egzystować. I ktoś na tym trzepie niezłą kasiorę: cyt. F. Kiepskiego. Sama postawa nietrzeźwych studentów na juwenaliach, wskazuje na rozpaczliwą próbę znalezienia sobie rozrywki, zaistnienia w oczach innych, w sytuacji kiedy (zgodnie prawami fizjologii) nie potrafili wykrzesać z siebie nic poza wulgarne i prymitywne reakcje nakręcane poczuciem buty i bezkarności zapijaczonego stada. Szkoda też, że propozycje przyszłorocznego "grillowania" (czemu nie nazwać tego po imieniu - zbiorowego alkoholizowania się) wskazują, że "przyszła elita intelektualna" nie wiele zrozumiała, z tego za co wstydzi się całe miasto. Kolejną bowiem (ledwie)libację planują w miejscu i czasie w którym "nikt już nie powinien przeszkadzać!". A pomyśleć, że był czas kiedy Juwenalia były Wielkim Świętem Kultury Wrocławia, bez zbiorowego dojenia piwska (tylko dlatego że, alkohol był reglamentowany?) ale ze zbiorową prezentacją kultury z najwyższej półki: koncerty, wernisarze, występy kabaretów, wybory najpiękniejszej i barwne korowody. Można było? Pewnie - trzeba było przede wszystkim chcieć, i to w czasach zupełnie dziś zochydzonych wspomnieniem poprzedniego ustroju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpak szesciopak Politechnika - kto rozrabiał na juwenaliach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.07.08, 12:55 Ja akurat tam byłem dużą grupą ze znajomymi z Biskupina i Sępolna i jakoś nic nie rozje*aliśmy tylko siedzieliśmy i pilismy browary. Nikt mi nie wmówi że to obcy robili tam trzodę. Obcy by nie wykrzykiwali tego wieśniackiego hasła LITERKA P ......... Dobrze widziałem tych chłopców :D z teków napierdo**nych jak malucha rozwalali, wyrywali znaki... www.wroclaw.fotolog.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studen Politechnika - kto rozrabiał na juwenaliach IP: *.magma-net.pl 10.07.08, 13:25 dzisiaj studenci to żENADA, żelik, chamstwo i dyskoteki ...bleee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: Politechnika - kto rozrabiał na juwenaliach IP: *.lanet.net.pl 10.07.08, 14:33 nie uogólniaj :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Politechnika - kto rozrabiał na juwenaliach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.08, 14:38 Ja bym powiedział, że największą żenadą są te zarośnięte małpoludy w czarnych koszulkach ze 100% męskich kierunków na polibudzie. Zadając się z żadnymi innymi osobami nie mam do czynienia z taką pasywną agresją i zadzieraniem nosa będącym leczeniem jakiś deficytów. Żel na włosach, kluby? Człowieku, to jest standard wszędzie na świecie, że ludzie bawią się w dobrych miejscach i dbają o wygląd. No ale pewnie wyjątkowy i niepowtarzalny Wrocław potrzebuje jeszcze dekady albo dwóch aby to zajarzyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: selekta Bydło z Wittiga IP: 212.120.157.* 10.07.08, 13:26 Mieszkałem przez prawie rok w bliskich okolicach akademików na Wittiga. To, co wtam zobaczyłem wystawiało fatalne świadectwo studentom Politechniki. To jest dzicz, która chleje bez umiaru i oddaje się radosnej demolce. Tradycją po sesji jest np. wyrzucanie z okien wszystkiego, co wejdzie pod rękę, począwszy od notatek po telewizory i lodówki. Sam swego czasu widziałem dwa telewizory lecące z wyższych pięter teków. Następnego dnia rano okolice są usłane różnego rodzaju śmieciami, głównie papierami, wyglądało to jak po wojnie. Pamiętam jednak, że Wielkie Grillowanie wyglądało kiedyś nader spokojnie.. może widziałem wczesną fazę imprezy?.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: Bydło z Wittiga IP: *.lanet.net.pl 10.07.08, 14:04 po prostu co pokolenie to bardziej odmóżdżone. Z tego co zauważyłem to najkulturalniej na tych studenckich imprezach bawią się rodowici Wrocławianie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: selekta Re: Bydło z Wittiga IP: 217.173.110.* 10.07.08, 16:26 Tu ciekawostka.. większość przyjezdnych studentów Politechniki, których znałem, przez pięć lat studiów nie czuła się związana z Wrocławiem. Nie poznawali miasta, trzymali się w grupach ze swoich miejscowości. Miasto składało się dla większości z uczelni, stancji i drogi pomiędzy nimi. Najciekawsze nastąpiło, gdy skończyli studia i poszli do pracy: nagle stali się wrocławianami :) Kupili mieszkania na kredyt, założyli rodziny.. nagle poczuli się u siebie. Bardzo ciekawie było ich obserwować na przestrzeni kilku lat. Odpowiedz Link Zgłoś
zeziufive Re: Bydło z Wittiga 10.07.08, 16:50 I bardzo dobrze. Jako rodowity wrocławianin nie mam absolutnie nic do tych co z urodzenia gdzie indziej ale z wyboru tutejsi. Jeśli zaklimatyzowali się i czują tu swoje miejsce (a Wrocek wymaga by wiele mu wybaczać), to witam w klubie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: selekta Re: Bydło z Wittiga IP: 212.120.157.* 11.07.08, 10:47 Jak najbardziej.. Po prostu zaskakująca była tymczasowość i dystans, z jakimi traktowali Wrocław podczas studiów. Praktycznie nie mieli znajomych spoza akademików (a imprezowali sporo). Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: tutaj jest cała prawda o zamieszkach 10.07.08, 16:28 O matko, kto pisał tę relację? "Kilku co prawda próbowało się wykompać w fontannie bez wody ale..." Przecież są programy do sprawdzania pisowni. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Jeśli ktoś również został zatrzymany/napadnięty IP: *.wroclaw.mm.pl 11.07.08, 00:45 Jeśli ktoś jechał przed 24:00 samochodem tamtędy i został zatrzmany/zaczepiany/napadnięty przez "bawiących się studentów PWr", to chętnie Mu udostępnie film z nagraniem tamtych wydarzeń. Jest na nim parę dość dramatycznych scen pokazujących jak studenci obchodzli się z kierowcami tamtej nocy. Może Wasz przpadek też tam jest, a jeśli tak, to może ten film mógłby być dowodem w sprawie przeciwko tym chuliganom. Odpowiedz Link Zgłoś