Dodaj do ulubionych

Ręce precz od Kalogródka!

IP: 156.17.85.* 23.05.01, 10:41
Wczoraj w TeDe obwieszczono rychły koniec Kalogródka, przeznaczając tą narożną
dziurę dla historyków. Tak oto dokonuje się zamach na ośrodek uniwersytecki (i
nie tylko). Tam przecież często chodziło się grupą w ramach zajęć, lub tylko w
czasie zajęć. Nie zapominajmy, że obok w brzydkim wczesnym gierku jest
zlokalizowany Miś. Czy i jego spotka przykry koniec? Wrocław stanie się
ładniejszy, lecz straci kulturotwórcze centum uniwersytekie. Likwidujac
Kalogródek wyrywane jest miastu serce!
Obserwuj wątek
    • Gość: Jarosz Re: Ręce precz od Kalogródka! IP: 195.116.104.* 23.05.01, 11:05
      A ja tam się cieszę, że ta szkarada zniknie wreszcie z centrum. Bywało się tam,
      a jakże, niemniej w tym konkretnym przypadku nie mam jakichkolwiek sentymentów.
      • Gość: Rung Re: Ręce precz od Kalogródka! IP: *.i.tania.siec.osiedlowa.z.firmy.provider.pl 23.05.01, 11:15
        Przepraszam za słowa, ale won z tym syfem! W takim miejscu powinna stać jakaś
        ładna komienica, a nie jakaś zbutwiała knajpa. Won z Kalo i z innymi szkaradami
        z centrum miasta!
    • Gość: cruella Re: Ręce precz od Kalogródka! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.01, 15:16
      Jak mają zniszczyć Kalogródek, to niech od razu wysadzą ratusz, katedrę i
      wszystkie pomniki. Po cholerę to komu, prawda?
      • Gość: Jarosz Re: Ręce precz od Kalogródka! IP: 195.116.104.* 23.05.01, 15:24
        Tak, tylko że ratusz i katedra to zabytki, knajpa kalogródkowa zaś nie. Więcej:
        już jak stawiali na początku lat 90. tę paskudę, z góry wiadomo było, że to tylko
        czasowo, bo docelowo miały tam być (i będą) sale uniwersyteckie. Żadnej
        niespodzianki czy skandalu tu więc nie ma.
        • Gość: Rung Re: Ręce precz od Kalogródka! IP: *.i.tania.siec.osiedlowa.z.firmy.provider.pl 23.05.01, 16:23
          cruella, nie wiesz co piszesz.
          W cetrum miasta nie ma miejsca dla takiego badziewia, po prostu. Kalo wygląda
          jak kupa na dywanie... Ja wolę, żeby w centrum miasta stały cieszące oko
          budynki a nie kupa cegieł i dech...
          • Gość: hen Re: Ręce precz od Kalogródka! IP: *.pan.wroc.pl 23.05.01, 16:46
            Wiem, że niektórzy nie są związani uczuciowo z tym jakże klimatycznym miejscem. Ratusz jest spoko,
            ale i Kalo jest w porzo. Poza tym, w pięknym ratuszu nie byłem ni razu, a w Kalo razy sto. Moim
            zdaniem to miejsce zasługuje na pozostawienie, na jego miejscu powstanie kolejny ładniejszy lub
            brzydszy budynek, który nie będzie reprezentował już takiego - wrocławskiego klimatu. Dla mnie Kalo
            jest symbolem tego miasta, tak jak park szczytnicki lub most grunwaldzki. A brzydkie toto jest, przeczyć
            nie będę.
            • Gość: choco Re: Ręce precz od Kalogródka! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.01, 21:01
              Nie przecze ze Kalo do najpiekniejszych miejsc nie nalezy, ale za to jest to
              przystań no 1 dla kazdego strudzonego studenta prawa, zawsze mozna wyskoczyc
              miedzy zajeciami na piwko wiekszą grupą, a gdy sie robi cieplo i mozna
              przysiasc na zewnatrz to po prostu bajka..
              • Gość: Rung Re: Ręce precz od Kalogródka! IP: *.i.tania.siec.osiedlowa.z.firmy.provider.pl 23.05.01, 22:49
                W centrum nie ma miejsca dla dziadostwa. Niektóre wydziały uniwersytetu kiszą
                się w jakichś ciasnych komórkach, ale nic się nie da zrobić, bo studenci prawa
                muszą mieć knajpę pod oknami instytutu, tak? Dajcie spokój, precz z
                badziewiem...
                • Gość: choco Re: Ręce precz od Kalogródka! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.05.01, 10:09
                  Jeżeli miejsce to ma być przeznaczone na szczytne cele- to popieram wyburzenie,
                  bo rzeczywiście knajp wokoło wiele i jest w czym wybierać.. ale kto chadza tam
                  między zajęciami( i to nie tylko dlatego ze jest najbliżej) to wie, że miejsce
                  ma swój klimat, choć przyznaje że dla 'niebywalców' może wydawać sie odrażające
                • Gość: hen Re: Ręce precz od Kalogródka! IP: 156.17.85.* 24.05.01, 15:34
                  Gość portalu: Rung napisał(a):

> Niektóre wydziały uniwersytetu kiszą
                  > się w jakichś ciasnych komórkach,

Niech się już tam nie kiszą, niech idą do kalogródka! Tam zresztą też bywa
                  ciasno.

> ale nic się nie da zrobić, bo studenci prawa
                  > muszą mieć knajpę pod oknami instytutu, tak?

Nie tylko prawo, ale i geografia, chyba wszystkie studiowane we Wrocławiu języki,
                  fizyka i część astronomii, geologia, i tak pewnie kogoś pominąłem, są położone w
                  bliskim sąsiedztwie. W miejscu Kalo nie powstanie nic bardziej pasującego do
                  takiego otoczenia.
                  • Gość: Jarosz Re: Ręce precz od Kalogródka! IP: 195.116.104.* 24.05.01, 15:49
                    Gość portalu: hen napisał(a):

> Niech się już tam nie kiszą, niech idą do kalogródka! Tam zresztą też bywa
                    > ciasno.

Jakoś nie wyobrażam sobie profesorów kiszonych.

> W miejscu Kalo nie powstanie nic bardziej pasującego do takiego otoczenia.

No pewnie, że nie. Nic bardziej chaotycznego "architektonicznie" i mniej
                    funkcjonalnego od Kalogródka nie ma prawa powstać, bo byłby to rekord. Ale w tej
                    mniej satysfakcjonującej części Księgi Rekordów. Masz rację, że Kalogródek PASUJE
                    do socrealistycznego klocka naprzeciwko, choć raczej pasuje przez swoje
                    bezguście. Na szczęście właśnie uchwalono plan zagospodarowania przestrzennego
                    tejże okolicy i może jakoś i ten blok przysposobią nasze władze do reszty.
    • Gość: efka Re: Ręce precz od Kalogródka! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.05.01, 00:11
      Gość portalu: hen napisał(a):

> Wczoraj w TeDe obwieszczono rychły koniec Kalogródka, przeznaczając tą narożną
      > dziurę dla historyków. Tak oto dokonuje się zamach na ośrodek uniwersytecki (i
      > nie tylko). Tam przecież często chodziło się grupą w ramach zajęć, lub tylko w
      > czasie zajęć. Nie zapominajmy, że obok w brzydkim wczesnym gierku jest
      > zlokalizowany Miś. Czy i jego spotka przykry koniec? Wrocław stanie się
      > ładniejszy, lecz straci kulturotwórcze centum uniwersytekie. Likwidujac
      > Kalogródek wyrywane jest miastu serce!

Dziwny ten Kalogródek i etymologia jego nazwy. Kalos - z greki piękny, gródek z
      ogródkiem chyba - w sumie dawało to budkę jak jej nazwa BEZ SENSU i w dodatku
      zupełnie niepiękną. Równie niepiękna jest zabudowa blokowa z lat 60-tych - ta z
      księgarnią uniwersytecką - dostawiona bez sensu do barokowego Kolegium. Moim
      zdaniem jedno warte drugiego i gdy tylko nadarzy się okazja, to zburzyć i
      zapomnieć. Inna kwestia - co zbudują, lub jak zaplombują...
      • Gość: hen Re: Ręce precz od Kalogródka! IP: 156.17.85.* 24.05.01, 10:58
        Jest tyle miejsc na plomby, np: przy Grunwaldzkim, na przeciwko Dwudziestki za
        Piastowską możnaby chyba nawet wybudować Kibicowi stadion, to samo na przeciwko
        Słowianki i Parawanowca. Nie wspominając o dziurawej, jak uzębienie Mika Tysona
        Ul Marszałka Piłsudzkiego. A i jeszcze więcej dziur znalazłoby się. Wymienione
        miejsca są połozone jak najbardziej w centrum miasta, i chyba nikogo to nie
        intresuje.
        • Gość: Jarosz Re: Ręce precz od Kalogródka! IP: 195.116.104.* 24.05.01, 11:12
          Ale nie tyle przy Instytucie Historii Uniwersytetu Wrocławskiego.
      • Gość: Jarosz Re: Ręce precz od Kalogródka! IP: 195.116.104.* 24.05.01, 15:41
        Z tego, co pamiętam, nazwa jest swoistą hybrydą wyrazów 'Kalambur' (to przecież
        Bogusław Litwiniec, założyciel i były szef Kalambura, zbudował prowizoryczny
        Kalogródek) oraz 'ogródek'. Innymi słowy: Kalogródek = ogródek Kalambura.

To tak samo jak z bajorem, które powstało z połączenia bagna z jeziorem.
        • Gość: marsha Re: Ręce precz od Kalogródka! IP: 192.168.0.* / *.kask.net.pl 24.05.01, 17:18
          może Kalogródek nie jest szczególnie piekny,ale coś w sobie ma...i różni się od
          innych wrocławskich knajpek.jestem za tym,aby pozostał na swoim miejscu!!!
          • Gość: efka Re: Ręce precz od Kalogródka! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.05.01, 00:45
            Gość portalu: marsha napisał(a):

> może Kalogródek nie jest szczególnie piekny,ale coś w sobie ma...i różni się od
            >
            > innych wrocławskich knajpek.jestem za tym,aby pozostał na swoim miejscu!!!

A co na to nasz nowy Senator Litwiniec? W końcu to jego - Kalamburowe gniazdo.
            • wrocadi Re: Ręce precz od Kalogródka! 27.05.01, 16:01
              Slyszalem kiedys takie powiedzenie na temat studiowania we Wroclawiu. Czym sie
              roznia studia na Polibudzie, Uniwerku i AE. Tym ze jedni spedzaja je w
              tawernie, drudzy w Kalogrodku a trzeci w Enigmie...i na tym koncza sie roznice
              a zarazem podobienstwa. Skoro panuje juz powszechne prezkonanie ze Kalogrodek
              jest to knajpa dla studentow UW to niech tak zostanie. Domyslam sie ze
              wspaniali architekci miejscy juz zaprojektowali kolejna szklana budowle ktora
              nie bedzie apsowala do niczego ale beda sie ja szczycic....Niech od razu
              zastanowia sie czy warto...
              • Gość: wędzonka Re: Ręce precz od Kalogródka! IP: 156.24.231.* 27.05.01, 17:10
                wrocadi napisał(a):

> Slyszalem kiedys takie powiedzenie na temat studiowania we Wroclawiu. Czym sie
                > roznia studia na Polibudzie, Uniwerku i AE. Tym ze jedni spedzaja je w
                > tawernie, drudzy w Kalogrodku a trzeci w Enigmie...i na tym koncza sie roznice
                > a zarazem podobienstwa. Skoro panuje juz powszechne prezkonanie ze Kalogrodek
                > jest to knajpa dla studentow UW to niech tak zostanie. Domyslam sie ze
                > wspaniali architekci miejscy juz zaprojektowali kolejna szklana budowle ktora
                > nie bedzie apsowala do niczego ale beda sie ja szczycic....Niech od razu
                > zastanowia sie czy warto...

Choc Kalogrodek mi sie podoba to jednak uwazam ze warto! Ma tam stanac budynek z
                prawdziwego zdarzenia, a nie kupa dech. To jest srodek miasta a nie wies. Jest on
                potrzebny, tam jest dla niego miejsce, wiec nie ma tu zadnej dyskusji.

Natomiast koniecznie trzeba sobie zrobic z Kalogrodkiem pamiatkowe zdjecie! :)
              • Gość: Pafik Re: Ręce precz od Kalogródka! IP: *.kom-net.pl 27.05.01, 17:19
                wrocadi napisał(a):

> Slyszalem kiedys takie powiedzenie na temat studiowania we Wroclawiu. Czym sie
                > roznia studia na Polibudzie, Uniwerku i AE. Tym ze jedni spedzaja je w
                > tawernie, drudzy w Kalogrodku a trzeci w Enigmie...

Prawdziwi studenci AE spedzaja studia w Blaszaku. TO jest dopiero kultowa
                knajpa!!! :)))
                • Gość: hrabia Re: Ręce precz od Kalogródka! IP: *.dtvk.tpnet.pl 27.05.01, 21:01
                  Nie dziwię się więc, że mamy taką gospodarkę w Polsce. Od blaszaka do kurnika i
                  lepianki niedaleko
                  • Gość: Pafik Re: Ręce precz od Kalogródka! IP: *.kom-net.pl 27.05.01, 21:12
                    Gość portalu: hrabia napisał(a):

> Nie dziwię się więc, że mamy taką gospodarkę w Polsce. Od blaszaka do kurnika i
                    > lepianki niedaleko

Panie Hrabio! Prosze kontrolnie mrugnac ;) I nie chodzi o mruganie nad
                    gospodarka :]
                    • Gość: hrabia Re: Ręce precz od Kalogródka! IP: *.dtvk.tpnet.pl 27.05.01, 22:31
                      Nie pomoże Pafik mruganie. Trza się ostro wziąć za naukę. Na Was, ekonomistach
                      ciąży obowiązek naszego dostatniego życia. A Wy tymczasem, zamykacie się jak
                      konserwa w Blaszance.
                      • wrocadi Re: Ręce precz od Kalogródka! 27.05.01, 22:38
                        Widze wędzonko ze sam nie wiesz co piszesz...skoro z kalogrodka chcesz robic
                        badziewie z prawdziwego zdarzenia to moze bys zamiast ukochanych ogrodkow w
                        rynku postawil kilka lub kilkanascie budynkow wspaniale oszklonych...przeciez
                        to centrum miasta i nie moga stac w nim jakies badziewne parasole z jeszcze
                        paskudniejszymi podestami...co ty na to? ja jestem za....zabudujmy wszystkie
                        ogrodki...dzialkowe rowniez...
                        • Gość: wędzonka Re: Ręce precz od Kalogródka! IP: 156.24.231.* 27.05.01, 23:22
                          wrocadi napisał(a):

> Widze wędzonko ze sam nie wiesz co piszesz...skoro z kalogrodka chcesz robic
                          > badziewie z prawdziwego zdarzenia to moze bys zamiast ukochanych ogrodkow w
                          > rynku postawil kilka lub kilkanascie budynkow wspaniale oszklonych...przeciez
                          > to centrum miasta i nie moga stac w nim jakies badziewne parasole z jeszcze
                          > paskudniejszymi podestami...co ty na to? ja jestem za....zabudujmy wszystkie
                          > ogrodki...dzialkowe rowniez...

Wrocadi, jesli Twoje utozsamianie zwyklej dziury w zabudowie z placem na Rynku
                          winikaloby z przekonan a nie z przekory, to pozostawaloby tylko miec nadzieje ze
                          nie zamierzasz zostac przyszlym kwiatem wroclawskiej architektury.

Na szczescie wierze jednak w niedoskonalosc naszego charakteru :)
                      • Gość: Pafik Re: Ręce precz od Kalogródka! IP: *.kom-net.pl 27.05.01, 22:48
                        Gość portalu: hrabia napisał(a):

> Nie pomoże Pafik mruganie. Trza się ostro wziąć za naukę. Na Was, ekonomistach
                        > ciąży obowiązek naszego dostatniego życia. A Wy tymczasem, zamykacie się jak
                        > konserwa w Blaszance.

Nie zamykamy, tylko spotykamy. Zycie towarzyskie uwazam za bardzo wazny skladnik
                        zycia w ogole.
                        Prawda jest taka, ze mozna przejsc przez te studia nie wiedzac co to ekonomia i
                        to niezaleznie od proporcji czasu spedzonego na zajeciach i "zajeciach". A do
                        pelnej wiedzy i sumienne studiowanie nie wystarczy, potrzeba duuuuuzo wlasnej
                        inicjatywy. Moze to zabrzmi nieskromnie, ale mam poczucie, ze ja i moi/moje
                        koledzy/kolezanki wyszlismy na ludzi.
                        I jeszcze jedno - (jak na razie;)) nie zamierzam szczerzyc zebow z plakatu
                        wyborczego :)))
                        • wrocadi Re: Ręce precz od Kalogródka! 27.05.01, 23:26
                          Jezeli uwazasz ze okolice Kalamburu i uniwerku sa zapadla dziura to co poiwesz
                          o budce z piwem na maslicach?
                          • Gość: wędzonka Re: Ręce precz od Kalogródka! IP: 156.24.231.* 27.05.01, 23:38
                            wrocadi napisał(a):

> Jezeli uwazasz ze okolice Kalamburu i uniwerku sa zapadla dziura to co poiwesz
                            > o budce z piwem na maslicach?

Albo znow mylisz pojecia albo czegos nie wiem...

Pewne jest ze Kalogrodek wypelnia chwilowo zwykla dziure w zabudowie (taka miedzy
                            budynkami Wrocadi; chodzi mi o pusta przestrzen, cos jak np. u niektorych miedzy
                            uszami :), ale dopiero od Ciebie sie dowiaduje ze sie zapada. Tym bardziej nie
                            bedzie zal go rozebrac.
                            • wrocadi Re: Ręce precz od Kalogródka! 27.05.01, 23:43
                              Tobie nie zal...widze ze niczego nie zalujesz...
                              • Gość: wędzonka Re: Ręce precz od Kalogródka! IP: 156.24.231.* 28.05.01, 00:30
                                wrocadi napisał(a):

> Tobie nie zal...widze ze niczego nie zalujesz...

Zal mi Kalogrodka ale byl zbudowany tymczasowo wiec trzeba sie z nim umiec
                                rozstac. Zamiast rozpaczac wolalbym sie hucznie pozegnac :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka