gyh 14.10.03, 01:46 We Wrocławiu jest kilka zegarów słonecznych, jednak ciekawi mnie czy wiecie gdzie można je spotkać??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Soti Re: zegary słoneczne IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.03, 11:01 A widziałem coś takiego na ścianie VII Liceum Ogólnokształcącego, róg ul. Kruczej i Jemiołowej... chyba jeszcze jest, przynajmniej mam taka nadzieje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] Re: zegary słoneczne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.10.03, 11:18 Gość portalu: Soti napisał(a): > A widziałem coś takiego na ścianie VII Liceum Ogólnokształcącego, róg ul. > Kruczej i Jemiołowej... chyba jeszcze jest, przynajmniej mam taka nadzieje :-) Jest jest, na tej samej ścianie jest też przedwojenny (podobny do obecnego) herb Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Soti Re: zegary słoneczne IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.03, 04:05 Jest jeszcze chyba na budynku parafialnym parafii św. Bonifacego na pl. Staszica, a fotke z VII LO udalo mi sie znalezc i choc jest fatalna to faktycznie widac na niej herb miasta :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: zegary słoneczne IP: 195.116.249.* 15.10.03, 08:14 Jeden nieduży jest w Ogrodzie Botanicznym, przy alejce łączącej oba wejścia. Niestety obawiam się że będzie trzeba poczekać do wiosny żeby go zobaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pozieduwac Re: zegary słoneczne IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 15.10.03, 09:43 Na Rynku jest jeden (kolo pregierza). Odpowiedz Link Zgłoś
gyh Re: zegary słoneczne 15.10.03, 10:50 Na rynku? Czy przypadkiem nie chodzi Ci o "zegar astronomiczny"? na ścianie ratusza ze słońcem jako głównym elementem zdobniczym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pozieduwac Re: zegary słoneczne IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 15.10.03, 11:01 Hmm tak raczej ten. Jednak aby odczytac godzine potrzebne jest słonce (bardzo sie myle?) - a dokladniej jego polozenie ;). Swoja droga umiecie odczytywac wlasciwa godzine z tych cudeniek?! PozdrOOfki Odpowiedz Link Zgłoś
gyh Re: zegary słoneczne 15.10.03, 14:10 > Jednak aby odczytac godzine potrzebne jest słonce (bardzo > sie myle?) - a dokladniej jego polozenie ;). Raczej sie nie mylisz... bo w zasadzie kazdy zegar z tradycyjnym cyferblatem moze w duzym uproszczeniu pokazywac polozenie slonca, a juz na pewno zegary historyczne tzw. cale lub pelne, na ktorych tarczy byly przedstawione wszystkie 24 godziny. 12 godzin nocnych i 12 godzin dziennych, tak to przynajmniej wyglada w duzym uproszczeniu. A jesli chodzi o zegary sloneczne... to juz zupelnie inna sprawa :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala-gim35 Re: zegary słoneczne IP: *.kom / 10.103.2.* 15.10.03, 14:21 najstarszy zegar słoneczny jest na terenie I LO na poniatowskiego zdaje się że z roku 1907 dokładniej jest na szkolnej bibliotece ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Psota Re: zegary słoneczne IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.03, 14:39 Widziałem też zegar na: przedszkolu nr 109, przy ul. Nowowiejskiej na płd. ścianie budynku Odpowiedz Link Zgłoś
gyh Re: zegary słoneczne 15.10.03, 14:42 Przybywa nam zegarów, oj przybywa :-) a jesli chodzi o zegar > najstarszy zegar słoneczny jest na terenie I LO na poniatowskiego zdaje się że > z roku 1907 dokładniej jest na szkolnej bibliotece ;) to czy cos jeszcze moze o nim wiadomo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ip Zwykły nieżywy zegar na budynku sądu. IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 16.10.03, 00:10 Ciekawe kiedy w końcu ktoś się weźmie za jego remont. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tajkonałta Re: Zwykły nieżywy zegar na budynku sądu. IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.03, 08:41 Tak samo ciekawe czy we Wrocławiu powstanie jakis nowy zegar? W tamtym roku bylo nawet jakies poruszenie zwiazane z iglica, ktora miano wykorzystac jako zegar sloneczny... ale nic sie nie urodzilo :-( Od siebie dorzuce, ze jeszcze jeden zegar sloneczny mozna na budynku XXIII L. O. Odpowiedz Link Zgłoś
gyh Re: Zwykły nieżywy zegar na budynku sądu. 16.10.03, 11:29 > Tak samo ciekawe czy we Wrocławiu powstanie jakis nowy zegar? Ciekawy temat podjales, ale niestety trzeba bedzie na jakis nowy zegar sloneczny jeszcze poczekac, moze sponsorzy by sie znalezli, tak jak w Poznaniu na Malcie, ale czy jest ktos kto sie na tym zna? Mowie tu o jakiejs bardziej skomplikowanej konstrukcji innej od tradycyjnych zegarow slonecznych, takich jak np. te na scianach o ktorych piszecie, czy tez w parkach i ogrodach na roznegorodzaju postumentach: jak w Wa-wie w Lazienkach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pozieduwac Re: Zwykły nieżywy zegar na budynku sądu. IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 16.10.03, 14:08 Szkoda ze nic z tego nie wyszlo. Pomysl byl bardzo ciekawy. Pamietam ze sporo osob bylo za tym pomyslem. Gdyby przeszedl to byla by spora atrakcja turystyczna. Realizacja niestety wymagala by sporych nakladow pienieznych ze wzglegu na spora ilosc budynkow przy iglicy... Moze latwiej bylo by zrobic tak DUZY zegar sloneczny na pergoli? Tam jest sporo miejsca i chyba nie gryzlo by sie to z fontanna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Soti Re: Zwykły nieżywy zegar na budynku sądu. IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.03, 19:24 > Szkoda ze nic z tego nie wyszlo. Pomysl byl bardzo ciekawy. > Pamietam ze sporo > osob bylo za tym pomyslem. Zgadza sie, nawet sporo osob spoza miasta chcialo w tym wszystkim uczestniczyc. Pewnie tez powstaly jakies projekty, no ale ja przynajmniej o nich nic nie slyszalem, a moze gdzies byly pokazywane? > wzglegu na spora ilosc budynkow przy iglicy... Moze latwiej > bylo by zrobic tak > DUZY zegar sloneczny na pergoli? Tam jest sporo miejsca > i chyba nie gryzlo by sie to z fontanna. Fakt, odpowiednia konstrukcja wskazowki czy tez gnomonu, moglaby nawet uzupelnic calosc, kto wie moze udaloby sie cos takiego w miescie, ktore tak duzo inwestuje... :-) Odpowiedz Link Zgłoś