szulgan 23.10.08, 19:55 chcieliście kapitalizmu? to macie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: fefe Re: Wrocławianie muszą więcej płacić za śmieci IP: *.dialog.net.pl 23.10.08, 20:41 Idiotów nie chcielismy a mamy - szulgan Odpowiedz Link Zgłoś
mlodywroclaw.pl Wrocławianie muszą więcej płacić za śmieci 23.10.08, 20:51 Pretensje należy miec nie do WPO Alby, nie do pani Mazur z magistratu, tylko do pana Stysia i jego kolegów radnych. System za którym ponosili ręce jest po prostu zły i nie zachęca do segregowania odpadów. Nawiasem mówiąc w uchwale, o której mowa był zapisany obowiązek posiadania przynajmniej dwóch pojemników i nic z tego nie wyszło. Zamiast wymyślac przyjmijmy sytem niemiecki, bo jest najbardziej rozsądny. Każdy płaci za tyle śmieci, ile wyrzuca. Ale ma możliwośc wyrzucania w osobnych torbach produktów oznaczonych Gruene Punkt (plastik, szkło i papier - czyli ogólnie opakowania), za co nie płaci. Dlaczego u nas się nie da? Nawiasem mówiąc, u mnie od zawsze śmieci odbierane są cotygodniowo, choc bardzo często nie wykorzytuję nawet połowy pojemnika. Odpowiedz Link Zgłoś
kakens Re: Wrocławianie muszą więcej płacić za śmieci 23.10.08, 20:55 Z własnym kompostownikiem, segregując odpady, można sobie spokojnie pozwolić na wywózkę raz w miesiącu. Ale jak widać nie opłaca się, bo tak czy siak trzeba bulić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka prawda Re: Wrocławianie muszą więcej płacić za śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 21:03 Nie gadaj bzdur. Ludzie poprostu wywozili śmieci do innych, albo za miasto, a teraz będą musieli za to zapłacić więc szczekają. Odpowiedz Link Zgłoś
kakens Re: Wrocławianie muszą więcej płacić za śmieci 23.10.08, 21:06 To nie są bzdury, tak naprawdę się da. To, że inni łamali przepisy to "insza inszość". Znowu odpowiedzialność zbiorowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blecharz Re: Wrocławianie muszą więcej płacić za śmieci IP: 78.8.142.* 23.10.08, 21:54 A jakby tak pochowali kubly na czas przyjazdu ? Albo zamkneli je zeby smieciarze nie mogli ich wyjac ? No chyba ze tak jak ktos wspomnial, wywozili do lasu a teraz i tak trza za to zaplacic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drom Re: Wrocławianie muszą więcej płacić za śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 20:04 troche w tym racji a troche nie. sa tacy co nie maja kublow wogole i nie ma na nich przepisu ani przymusu, a sa tacy co mieszkaja w domku w 2 osoby i im zapelnienie przecietnego kubla 80 l zajmuje 2 tygodnie. czemu tych pierwszych nie da sie zmusic do posiadania kubla, a tych drugich zmusza sie do polacenia za wywoz smieci co tydzien jesli wystarczy im co 2 tygodnie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Wrocławianie muszą więcej płacić za śmieci IP: *.ar.wroc.pl 24.10.08, 08:40 kiedyś segregowałem śmieci a terz to mi się poprostu nie chce- bo po co? Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: Wrocławianie muszą więcej płacić za śmieci 23.10.08, 22:15 Ceny są kształtowane przez decyzje władz. To jest kapitalizm? Chyba w Twoim śnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek durni mieszkancy domkow... IP: 89.174.230.* 23.10.08, 23:35 durni mieszkancy domkow przyjezdzaja na osiedla i tam wywalaja smieci. mieszkam na jerdnym takim i prawie codziennie widze jak podjezdzaja swoimi merolami lub land rowerami i zostaiaja pakunek pod moim smietnikiem. wiec sorry bogate gnoje trzeba placic za smieci a nie cwaniakowac!!!!!! ...ps. od pewnego czasu nasz smietnik jest zamkniety na klucz co troszke pomoglo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na zimno To bardzo proste: IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.10.08, 14:25 Albo komorka albo aparatem (kazdy go ma) robisz zdjecie z data i godzina, przekazujesz do administracji osiedla i spoko. Mozesz zrobic ujecie pana w samochodzie, pana ze smieciami, pana wsiadajacego do samochodu. Jezeli NIE MIESZKA on na tym osiedlu, to administracja powinna przekazac sprawe do przedsiebiorstwa obslugujacego osiedle, a oni wystawia temu panu rachunek. Juz wiecej nie przyjedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co za debil Re: Wrocławianie muszą więcej płacić za śmieci IP: *.adsl.inetia.pl 24.10.08, 00:22 przeciez to jest własnie socjalizm jak rada miejska decyduje o tym jak często mam wywozić śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Wrocławianie muszą więcej płacić za śmieci IP: *.generacja.pl 24.10.08, 08:40 cos mi się wydaje, że nasza "klasa średnia" zwiekszy częstotliwośc wycieczek do lasu, głownie w celu wywalania śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bue Re: Wrocławianie muszą więcej płacić za śmieci IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.10.08, 09:33 To nie jest socjalizm, nieuku. To są uregulowania istniejące w społeczeństwie od samego początku istnienia społeczeństwa właśnie. Nawet w starożytności były tego rodzaju przepisy, żeby jeden syfiarz, taki jak ty, nie zatruwał życia całej osadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
membrum_virile Re: Wrocławianie muszą więcej płacić za śmieci 24.10.08, 09:12 Odpady komunalne już po jednym dniu zaczynają cuchnąć. Resztki ryby z obiadu czy też fragmenty kurczaka wydzielają obrzydliwy smród w procesie rozkładu. Dlatego dziwi mnie niebywale silna więź łącząca niektórych ludzi z tym gnijącym mięsem. Więź tak silna, że tygodniami nie chcą się z nim rozstawać. Powinni ci wszyscy śmierdziele jechać do Neapolu, by tam, pośród stert odpadów, napawać się ich obrzydliwym fetorem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bue Fleje z Heblarskiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.10.08, 09:32 Ludzie, jak można miesiąc kisić zgniliznę w kuble pod własnymi oknami? Skąd się tacy ludzie biorą? Rozumiem, kompostowanie, rozumiem że ktoś mało śmieci produkuje, ale pełny kontener stojący miesiąc????? Całe szczęście że się miasto za to wzięło, bo mnie to przynajmniej zabezpieczy przed sąsiadem - śmierdzielem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raciborzanka Da się taniej!!Jest rozwiązanie! IP: *.wroclaw.mm.pl 24.10.08, 10:11 W naszym Raciborzu śmieci też są wywożone co tydzien, ale nie oznacza to ze kazdy mieszkaniec musi wystawic swoj kubel przed bramę. Jesli nie mamy pelnego kosza, to nie wystawiamy go i czekamy do nastepnego wywozu. Przy czym nie płacimy za miesiąc z góry, tylko za wywieziony kubeł smieci. Problemów nie ma i wszyscy są zadowoleni :) Życzę i Wam takiego rozwiazania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: semafor "śmieciarze" wymuszają częstotliwość wywozu!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.10.08, 10:35 Chciałem, aby mi wywozili raz na 10 dni, bo częściej nie widziałem potrzeby (nie będę na siłę produkował smieci!) - nie dało się, najrzadziej 1 x w tygodniu, bo takie niby są przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bue Re: "śmieciarze" wymuszają częstotliwość wywozu! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.10.08, 13:17 Ale miałeś bezmyślny pomysł. Cała ulica ma wywożone co tydzień, a specjalnie do ciebie miałaby jeździć dodatkowa śmieciarka za każdym razem kiedy indziej? Pewnie jeszcze chciałbyś za mniejsze pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclawjacek Wrocławianie muszą więcej płacić za śmieci IP: 82.143.166.* 24.10.08, 15:03 Urzędnicy to każdą rzecz potrafią skomplikować. Skoro są pojemniki o różnych rozmiarach to chyba można ustalić ile średnio produkuje śmieci jedna osoba .Wydawać je według rozmiarów na podstawie meldunku. Przecież za wodę płacimy również ryczałtem na podstawie ilości osób zameldowanych.Oczywiście śmieciarka może być przystosowana do dwóch pojemników 60 l i 120 l i nie da się wprowadzić innych ale uważam ze nie ma potrzeby bo te pojemniki są wystarczające. Nie znam uchwały RM ani powodów zmiany stanu rzeczy ale jest to oczywista podwyżka cen. JEsli dotąd smieci mieściły się w pojemnikach to znaczy ze dotychczasowe normy były własciwe. Oczywiście wzrasta ilość opakowań jednorazowych ale to wina miasta ze nie potrafi przeprowadzić skutecznej segregacji. Ludzie nie jedza więcej i odpbadów biologicznych wyrzucają tyle samo co zawsze. Ile produkuje smieci osoba. U mnie 2 osoby zapełniają kubełek 10-12 litrowy (ktory jest spłaszczony przez drzwiczki szafi więc zapewne ma mniej niż 10 litrów) zapełniają go w średnio 7 dni. Czasem w 5 ale czasem w 10. Znaczy że osoba produkuje miesięcznie 20 litrów. Zatem dwuosobowa rodzina w miesiacu zapełni ponad połowę najmniejszego pojemnika. Dlaczego osoba samotna ma płacić za wywózkę 240 litrów skoro produkuje 20 ? Jeśli są ludzie co produkują 2-3 razy więcej śmieci niż ja to dlaczego maja płacić 12 razy więcej niż wedle mojego wyliczenia? Znaczy że kubeł 60 litrów powinien być zapełniony przez tydzień przez 12 osobową rodzinę a 120 litrowy przez 24 osobową. Widąc wyraźnie ze nawet jak zaniżyłem wyliczenia 2 krotnie to próbuje się ludzi oszukać. Skoro średnia rodzina to 4 osoby to kubeł 60 litrowy wystarczy im na 3 tygodnie. Nie bez powodu zatem przyjęto do niedawna że śmieci wywożone będą co 2 tygodnie a tam gdzie rodzina jest większa lub bardzo śmieci daje się kubeł 120 litrów. Jeśli komuś zdarzy się wyprodukować sporadycznie więcej śmieci to postawi worek koło kubła.Jeśli robi to częściej można z nim zweryfikować umowę. Ponieważ dotąd bardzo rzadko widzę aby obok kubłów stały worki znaczy że wywożenie co 2 tygodnie jest wystarczające.Śmiem twierdzić że dziś wielu nie wykorzystuje połowy kubłów bo przecież nieraz wyrzucałem śmieci u rodziny i zawsze pojemnik był zapełniony mniej niż w 50 %. Zatem ktos nas robi w wała. Oczywiście Minister Środowiska od początku roku podniósł o 500% opłatę za składowanie śmieci.Ale łatwo można policzyć z m3 jaki procent kosztów wywożenia śmieci stanowi opłata za składowanie i o tyle podnieść opłate za wywożenie śmieci zamiast. Podnosić ją o 200%. Z tych dodatkowych przychodów Alba i tak nie zarobi dwukrotnie bo koszty opróżniania kubłów tez wzrosną dwukrotnie. Zatem będzie dwa razy więcej hałasu o 4-5 tej na osiedlach. Dwa razy więcej km zrobią śmieciarki więc się szybciej żużyją .Kubły się dwa razy szybciej rozlecą itd więc w efekcie koszty mogą zjeść większość zysków. Obecnie proponowany system jeśli jest potrzebny tzn wynika ze wzrostu kosztów przedsiębiostwa zniechęca do segregacji. Teraz zamiast tym co produkują więcej śmieci podstawić więcej kubłów , będzie wywoziło się kubły do połowy napełnione przez wszystkich dzięki czemu tym którzy nie segregują śmieci zaczną się mieścić. Znaczy wszyscy zapłacimy za tych co produkują więcej śmieci. Po co zatem te umowy skoro pracownicy nnie potrafią ustalić kto produkuje więcej śmieci ? Po co armia ludzi pobierających opłaty. Wprowadźmy podatek pogłówny i pobierajmy przy wypłacie pensji.Będzie to dużo taniej. Jak ktoś żyje w Polsce to gdzieś te śmieci musi wyrzucić. Czy będzie na wycieczce czy w domu to w dwóch miejscach śmieci nie bedzie produkował. Nie trzeba będzie wtedy sprzątać lasów i rzek nie trzeba będzie płacić za przekazy i zawierać umów. System prawidłowy powinien wychwytywać osoby firmy produkujące więcej śmieci niż średnia i poprzez podstawienie większej ilości kubłów nie dopuszczać do tego aby w pewnych okresach ta osoba nadmiar śmieci wyrzucała do lasu. Normalnie nadmiar śmieci gromadzi się u siebie i dopełnia się nim kubły więc łatwo wyłapać kto tak naprawę ile śmieci produkuje. Jeśli ktoś ma zbyt często pełne kubły to jest to podejrzane i umowa powinna być zmieniona tak aby w większości wypadków kubeł był napełniony na ok 80%. To jest samograj. Wystarczy raz na jakis czas człowiek z ankietą robiący parafki.Nie wierzę aby ludzie mający wolne miejsce w kuble wozili śmieci do lasu. To jest proste jak budowa cepa a tymczasem proponują na komunę że wszyscy pąłcimy rowno. Ci co będa mieli zapełnione 25% kubłów zapłacą tyle samo co ci co wypełnia w 100%. Ta parodia spowoduje ze nikomu nie będzie się chciało segregować . Właśnie obecny system zachęca do segregacji tych którzy bez zachęty ekonomicznej tego by nie robili. Zatem ta inicjatywa jest szkodliwa społecznie i jest to zwykłe naciągactwo bo podwyżki za wywóz śmieci już były, a wzrost ilości śmieci już nie jest taki duży jak na początku lat 90-tych gdy wchodziły opakowania jednorazowe. Bezczelne odpowiedzi ALBY że proszę zerwać umowę są niestosowne bo nikt z innej firmy nie będzie jechał po jeden kubełek na konkretną ulicę. Właśnie przez takie traktowanie klientów część z nich zrywa umowy i wyrzuca śmieci do lasu. Za takie traktowanie klientów ktoś powinien odpowiedzieć personalnie bo ALBA jest chyba spółka miejską. To nie wina klientów ze Alba nie chce podpisywać umów na mniejsze ilości śmieci bo nie ma sprzętu. Wystarczy że jak jest osoba samotna to na kuble 60 litrów naklei się w połowie kolorowa nalepkę do której dana osoba może kubeł napełniać. Jak ALBA chce do polowy lub w ćwierci napełnione kubły często wywozić , proszę bardzo ale klient powinien płacić za ilość śmieci a nie za ilość kursów. Ludzie placa średnio 30 zł za prąd i 15-20 za gaz a mimo to chodzi inkasent i sprawdza liczniki. Dlaczego ALBA nie mozę wyposarzyc ludzi w liczydla ktore zapisywac będą od kogo odebrano kubeł ? Takie czytniki sa bardzo powszechne np listonosz ma taki czytnik kodów paskowych który czyta kod pod skrzynka przy każdym opróżnianiu jej przez kuriera. Wtedy wiadomo czy codziennie skrzynka jest opróżnienia i o której godzinie.Jeśli właściciel domku by wyjechał lub miał puste kubły to by je zamknął na klucz. Mało kto by oszukiwał bo jak pisałem każdy by dopełniał przy okazji. Podwojenie opłat za wywóz śmieci musi skutkowac wywożeniem ich cichaczem do lasu. Ten wzrost wywózek będzie 10-krotny a nie dwukrotny. Miasto i tak za to sprzątanie lasów i rzek zapłaci i to dużo drożej. To idiotyczna uchwała RM która zakłada ze jak kubły będą prawie puste to nikt nie będzie wywoził do lasu śmieci. A może tak segregacja i odbiór za darmo PET-w i kartonów oraz szkła? Tymczasem ALBA podpowiada ze można zerwać umowę czyli albo szukać firmy która przyjedzie po jeden kubeł albo wywozić śmieci do lasu. A urzędnicy czekają na propozycję rozwiązań od mieszkańców. Może by tak ktoś ruszył mózgownicą jeśli mu za to płacą. Tu prokurator powinien zacząć działać. Odpowiedz Link Zgłoś
membrum_virile Re: Wrocławianie muszą więcej płacić za śmieci 24.10.08, 20:30 Piękny elaborat, ale kto przy zdrowych zmysłąch się w to wczyta, by sens wypowiedzi odgadnąć? Notka na forum powinna być zwięzła, nie zaś zawiła. Multum in parvo - dużo treści w kilku słowach. Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: Wrocławianie muszą więcej płacić za śmieci 25.10.08, 00:13 > Urzędnicy to każdą rzecz potrafią skomplikować. Przecież to nie urzędniczy pomysł a WPO Alba. Odpowiedz Link Zgłoś
supermarian1 Wrocławianie muszą więcej płacić za śmieci 10.07.09, 02:01 A ja mam pytanie...jakim prawem WPO Alba wywozi śmieci spod mojego bloku o 2 w nocy???? Odpowiedz Link Zgłoś