je_leszcz 19.01.02, 21:52 Wymyslcie jakies fajne imie dla syna, bo sam nie mam koncepcji a zony propozycje odpadaja z mety, a ona sie przy nich upiera. Nazwisko mam dlugie, 4 sylaby, konczy sie na -ski. PS. Mamy jeszcze 6 tygodni na wymyslenie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marsha Re: Imie dla syna 19.01.02, 22:12 je_leszcz napisał(a): > Antoni podoba mi sie a mnie nie. Antek ładniej...-szkoda,że zdrobnienia nie można zapisać w papierach. nie można?... Odpowiedz Link Zgłoś
je_leszcz Re: Imie dla syna 19.01.02, 22:17 Niestety nie. Z drugiej strony byla taka nowela: Antek. Ze skrzypeczkami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyrysek jak to jakie? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 19.01.02, 21:58 teraz to tylko Harry! Odpowiedz Link Zgłoś
postmodern Re: jak to jakie? 19.01.02, 22:00 A może będzie dziewczynka.. To np. Florentynka, Bogusia, Gabrysia.... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
je_leszcz Re: jak to jakie? 19.01.02, 22:00 Musi dobrze brzmiec zarowno w oficjalnej postaci jak i w zdrobnieniu. Najlepiej tez zeby bylo "miedzynarodowe" - zeby istnial np angielski odpowiednik tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
je_leszcz Re: jak to jakie? 19.01.02, 22:08 no co ty, w koncu ile razy syn ci sie rodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
marsha Re: jak to jakie? 19.01.02, 22:02 je_leszcz napisał(a): > Musi dobrze brzmiec zarowno w oficjalnej postaci jak i w zdrobnieniu. Najlepiej > > tez zeby bylo "miedzynarodowe" - zeby istnial np angielski odpowiednik tego > imienia. coś jeszcze...? :) Michał-Michael,Misza... Edgar Odpowiedz Link Zgłoś
je_leszcz Re: jak to jakie? 19.01.02, 22:08 Michal za bardzo oklepane, Edgar - hm... to brzmi juz lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
marsha Re: Imie dla syna 19.01.02, 21:59 a skąd wiesz,że to na pewno będzie syn...? może jednak córka: Amelia Odpowiedz Link Zgłoś
postmodern Re: Imie dla syna 19.01.02, 22:00 marsha napisał(a): > a skąd wiesz,że to na pewno będzie syn...? może jednak córka: Amelia Ale zgranie.. co? Amelia - piękne imię - piękny Film! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Freeman Re: Imie dla syna IP: *.chello.pl 19.01.02, 22:04 To jest jednak poważna sprawa. Redaktor Marek Król ("Wprost") dał swojemu synowi na imię Jerzy, a teraz musiał mu zmieniać na Leszek. Miał z tym mnóstwo zachodu ! Odpowiedz Link Zgłoś
je_leszcz OK, moze byc dla corki 19.01.02, 22:03 Nie wiem czy bedzie syn (nie chcemy wiedziec), ale CHCIALBYM syna. Poza tym dla corki mamy juz kilka propozycji. Jesli ktos ma cos fajnego i oryginalnego dla corki to napiszcie tez, zobaczymy. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka Re: OK, moze byc dla corki IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 19.01.02, 22:09 ostatno modnejest Osama Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: OK, moze byc dla corki IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 19.01.02, 22:09 i dla córki i dla syna :) Odpowiedz Link Zgłoś
je_leszcz Re: OK, moze byc dla corki 19.01.02, 22:11 na tak ale bin Laden to znaczy syn Ladena, a ja nie jestem zaden laden Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyrysek Re: imie IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 19.01.02, 22:14 upieram sie przy Henryku- Harry - Enrique - same gwiazdy ;-)) inne opcje: Rafal- spokojne dziecko, troche zamkniete w sobie, zwykle inteligentne Marcin- chlopiec rozrabiaka, pelen energii Krzysztof- hmm... odkrywca! Norwid- poeta Newton- scisly umysl Hugo- moze lepiej nie..... Kamil- artysta, melancholik chyba lepiej, zeby nie bylo to zbyt wydumane imie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama Re: imie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.01.02, 01:38 Błażej, Patryk, Cyprian, Olivier co Ty na to? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marsha Re: OK, moze byc dla corki 19.01.02, 22:15 dla córki...hmmm,może Marsha ? (międzynarodowe i do tego międzywirtualne!!!) :) Arianna,Lara,Uta,Maja,Amira,Matylda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tatuś Re: OK, moze byc dla corki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.01.02, 22:28 stary ja to mam problem spodziewamy się bliźniaków na szczęście mamy 5 miechów do namysłu . życzę wytrwalości w poszukiwaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Francisz Re: OK, moze byc dla corki IP: 10.40.66.* 21.01.02, 20:07 Franciszek Odpowiedz Link Zgłoś
crack66 Leopold lub Leopoldyna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.01.02, 22:38 W międzynarodowym towarzystwie mogą używać formy Leo lub Lea. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyrysek Re: Alex... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.01.02, 01:00 to moze Leszek??? Wlodzimierz, Karol, Jozef.... albo Andrzej (niby ladne imie, ale gdy dodam, ze na czesc Leppera...hmm) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gadzio Re: Alex... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.02, 01:04 Mnie się podoba: AZOR! Brzmi dostojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
je_leszcz Re: Alex... 20.01.02, 01:48 Nie na czesc kwacha, ale naprawde dobrze pasuje do mojego nazwiska. Zdrobnienie Alex... To jeden z moich liderow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acid Re: Alex... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.01.02, 20:22 na cześć Kwacha to ja wolę wypić kwacha :) Odpowiedz Link Zgłoś
je_leszcz Re: Leopold lub Leopoldyna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 20.01.02, 01:46 Leopold moze byc, Leopoldyna to lekka przesada. Znowu przydaloby sie w ogole nie zdrabniac. Lea? Jak ksiezniczka Lea z Gwiezdnych Wojen? Czy ona tez byla Leopoldyna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyrysek Re: Leopold lub Leopoldyna!!!!!! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.01.02, 01:53 mowie powaznie, ze nie warto przesadzac z wymyslnymi imionami, bo potem dziecko moze miec problemy z rowiesnikami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martuś Re: Imie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.01.02, 22:32 Izrael bądź Marta :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Homar Re: Imie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.01.02, 22:48 Nazwij go Wratyslaw lub Bratyslaw. Zdrobnienia, hm... Wrocek? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaza Re: Imie dla syna IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.01.02, 09:28 a może Staś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guilty kilka propozycji IP: 212.160.147.* 21.01.02, 09:42 Jedi, Kenobi, Obi, międzynarodowe: Carrefour, Geant, dla dziewczynki :Ikea - to mój faworyt, Tesca (Teska), ew. Tesla aktualne: Jay, Bob, albo: Telefon (dla dziewczynki: Komórka) pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiek Re: kilka propozycji IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.01.02, 09:47 Zdrój! Odpowiedz Link Zgłoś
je_leszcz Re: Imie dla syna 21.01.02, 17:51 Filip, niezle, niezle, mozna zdrobnic na Fil/Phil. Podoba mi sie Odpowiedz Link Zgłoś
samozycie Re: Imie dla syna 21.01.02, 18:23 Filip pasuje.Ale mi sie zawsze Kajetan podobal. ZNalam kiedys jednego i tak mi sie jakos dobrze wspomina :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Imie dla syna IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.01.02, 20:14 PATRYK. Odpowiedz Link Zgłoś
yetta Re: Imie dla syna 21.01.02, 20:44 ALEKSANDER ale bez skrótów AL lub OLO :))) MAKSYMILIAN ? KONRAD ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marsha Re: Imie dla syna IP: *.kask.net.pl 21.01.02, 21:21 Mikołaj ! (Leszczyński-ski ? ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isis! Re: Imie dla syna IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.02, 00:21 Gość portalu: marsha napisał(a): > Mikołaj ! (Leszczyński-ski ? ) je_leszcz napisł, że 4 sylaby, więc raczej Leszczynowski... Odpowiedz Link Zgłoś
je_leszcz Re: Imie dla syna 22.01.02, 00:35 yetta bardzo mi sie podobaja twoje propozycje, podrzuc cos jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiedzmin Re: Imie dla syna IP: *.lo3.wroc.pl 22.01.02, 09:04 Michalina można zdrabniać Miśka, Misia, Michaśka itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yetta Re: Imie dla syna IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.01.02, 20:50 je_leszcz napisał(a): > yetta bardzo mi sie podobaja twoje propozycje, podrzuc cos jeszcze. Proszę bardzo :) ADRIAN ( łacińskie Adianus - mieszkaniec miasta Adrii, imię męskie głośne od czasów cesarza rzymskiego Publiusza Eliusza Hadriana ( 117-138 n.e.) ALEKSANDER ( greckie Aleksandros - obrońca mężów lub odpierający mężów) imieniem tym Grecy nazywali równiez Parysa, który przy pomocy Afrodyty porwał piękną Helenę. ARTUR ( imię męskie pochodzenia celtyckiego ) BERNARD ( niemieckie bern-niedzwiedź, hart - silny) BRUNO ( staro-wysoko-niemickie brun - brunatny; niedźwiedź) KONRAD ( niemieckie imię męskie oznaczające tego, który udziela śmiałych rad i daja rękojmię ich realizacji ) MAKSYMILIAN ( łacińskie- maximus - największy - (z rodu Emiliuszów) MAREK ( łacińskie Marcus - należący do Marsa , imię rzymskie używane w wielu krajach) PIOTR ( greckie petros - oznaczające czlowieka twardego i stałego jak skała ) ROBERT ( imię pochodzenia niemieckiego oznaczające tego, ktory żyje w blasku sławy) ROMAN ( łacińskie - uosobienie cnót cechujących prawdziwego Rzymianina ) SEBASTIAN ( greckie sebastos - czcigodny, dostojny, powazany ) TOMASZ ( aramejskie - imię męskie oznaczające bliźniaka ) Pozdrawiam . I daj znac gdybyś chciał wiedziec jakie jest znaczenie innych imion. Mam taką starą książkę , która już dawno się rozpadła, ale czasami się przydaje :) Yetta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaha Józef Klemens IP: *.lo12.wroc.pl 22.01.02, 10:13 Józef Klemens ofcoz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: Imie dla syna IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.01.02, 11:16 Tomasz :o) uwielbiam to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macio Re: Imie dla syna IP: *.eck-sa.krakow.pl 22.01.02, 20:51 A może prężyk? Odpowiedz Link Zgłoś