Dodaj do ulubionych

okulary zdrowotne

22.02.09, 12:46
Witam
Czy jest jakas zniżka na okulary zdrowotne?mam recepte niezrealizowaną 3 rok a teraz jestem zmuszona już kupic i byłam zszokowana koszt to cała moja renta ( jedno szkło 95zł)pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • helaa1 Re: okulary zdrowotne 22.02.09, 12:47
      sory miałam wpisac ten post do (sluzby zdrowia)
      • yoka1 Re: okulary zdrowotne 23.02.09, 10:04
        jesli receptę podbijesz w NFZ - ale zapewne będziesz musiała mieć nową, bo 3-letnia już nieważna - to masz ulgę na szkła zwykłe, ale ta ulga to ok. 10zł na jednym, więc nie jakaś rewelacja. Na plastiki nie ma ulgi, na oprawki też nie.

Niestety okulary to spory wydatek.
    • membrum_virile Re: okulary zdrowotne 23.02.09, 13:24
      Kiedyś, przed tysiącami lat, gatunek ludzki nie miał problemów ze
      wzrokiem.
      Oto osobniki obdarzone wadą tego organu nie były w stanie dostrzec
      pokarmu, który kiedyś trzeba było wypatrywać pośród zielni lasu, czy
      bezkresnych przestrzeni stepu.
      Nie mogąc znaleźć pożywienia osobnik taki zdychał z głodu, z czego
      pożytek był wielki, bo nie przekazywał w drodze rozrodu swych
      gorszych genów potomstwu.
      Dzisiaj selekcja naturalna nie jest nam już straszna, bo jedzonko na
      półce w markecie dostrzec jest w stanie nawet krótkowidz z potężną
      wadą.
      • wielki_czarownik A co powiesz o dalekowidzach? 23.02.09, 13:30
        Ci dostrzegali pokarm z większej niż inni odległości.
        • membrum_virile Re: A co powiesz o dalekowidzach? 23.02.09, 13:35
          ...i nim dobiegli do niego byli tak zdyszani, że padali sapiąc i
          dysząc, obchodząc się smakiem, siły witalne jedynie szybciej
          tracąc...
          • wielki_czarownik Bzdura 23.02.09, 16:34
            Ci tylko wskazywali cel swoim pobratymcom. Następnie "normalnowidze" polowali na wskazany obiekt oddając wskazującemu lwią część pożywienia. Stąd wzięly się początki rozwarstwienia społecznego. Część pracowała fizycznie a mała grupa korzystała ze swych specjalnych zdolności i komenderowała resztą.
            • helaa1 Optyk 23.02.09, 17:02
              Ponieważ MOPS mi odmówił dotacji bo córci stypendium przekroczyło minimum dochodów,a szkła z moją wadą są dosc ciezkie dlatego powinnam miec plastiki.Nie znam optyków we Wrocławiu ,wiec będe wdzięczna gdzie moge sie udac .Dziękuje
              Wielki-czarownik ???? jak Twój post ma sie do tematu?? czegos nie rozumiem...Pozdrawiam
    • Gość: Mrałeczka Re: okulary zdrowotne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.09, 14:33
      Robiłam okulary pod koniec stycznia. Jeśli masz receptę państwową idziesz do
      funduszu zdrowia i w zależności jak duże są szkła masz na nie refundację.
      Oczywiście im większa moc szkieł tym wyższa refundacja ale szału nie ma. Ja mam
      dość dużą wadę i miałam refundację na szkła ok 50zł. No ale to zawsze coś jeśli
      się chce cieńsze i lepsze szkła.
      Jeśli masz grupę inw. na oczy to przy II gr możliwa jest refundacja z mopsu albo
      pfronu.
      • helaa1 Re: okulary zdrowotne 23.02.09, 15:47
        Dziękuje za podpowiedz mieszkam za Wrocławiem. Myśle ,że będac teraz we Wrocławiu na konsultacji to sie popytam ..pozdrawiam
        • helaa1 Re: okulary zdrowotne 23.02.09, 15:49
          membrum_virile hahahah ja nie tylko pokarmu przez tą wade nie widze ale i pieniędzy...
          • membrum_virile Re: okulary zdrowotne 23.02.09, 16:01
            Też mam wadę wzroku...
            Wprawdzie niewiele dioptrii na minusie, ale połowica moja znacznie
            większą.
            Kupuje ona szkła z indeksem 19 (skala oznaczająca zagęszczenie
            szkła, czyniące je cieńszym i lżejszym). Jedno kosztuje około
            tysiąca złotych, więc niekiedy syczy mi wąż w kieszeni...
            • Gość: Mrałeczka Re: okulary zdrowotne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.09, 13:13
              i ostatnie bo zapomniałam dopisać. Robiłam szkła w optyku w Rynku we Wrocławiu
              (koło Highlandera). Bardzo miła i fachowa obsługa. Przy mojej wadzie polecono mi
              szkła szklane nie plastikowe. Są one tak samo cienkie jak o wiele droższe
              plastikowe a prawie identyczne. W innych optykach próbowano mi wmusić szkła
              plastikowe właśnie coś ok. 1000zł przy parze! a tak zapłaciłam przynajmniej
              połowę mniej i jest ok. Moja siostra, która ma jeszcze większą wadę też robiła u
              nich okulary i w jej wypadku również polecono szkła szklane a nie wciskali
              plastikowe. Także trzeba trafić też na uczciwego optyka i takiego, który tylko
              sprzedawałby najdroższe szkła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka