kardynal.gulbinowicz 01.03.09, 02:39 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
3cik <-------------=--- 01.03.09, 10:47 Krasnale do Krasnych-Lasocic (małopolskie)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam społeczeństwo kiczu IP: *.acn.waw.pl 01.03.09, 10:57 Krasnale, jaskrawe przybudówki, żurek, brrr... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dardos Re: społeczeństwo kiczu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.09, 11:18 kicz informacji! czemu nikt nie pyta dlaczego ta inwestycja jeszcze nie została zakończona po wielu buńczucznych zapowiedziach o wykorzystaniu dotacji eu i tempie prac ich terminie zakończenia? A skwarki jak to skawrki można tak o nich pisać to rana i nic nikomu z tego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LS Myślisz że to polacy te krasnale kupują? n/t IP: 129.35.231.* 13.03.09, 13:38 Odpowiedz Link Zgłoś
framberg Czy przydrożne krasnale zabije autostrada? 01.03.09, 11:16 G***o prawda. Wszędzie na zachodzi nastąpił rozwój cywilizacyjny terenów wzdłuż autostrad pasami 50 km szerokości. Może nie krasnale, może nie betonowe nimfy ale na pewno i usługi i produkcja we wszystkich miejscowościach wzdłuż autostrad rozwinie się. Wszędzie tak było a u nas będzie inaczej? Za to jak amerykanie u siebie zamykali autostradę to natychmiast podupadały wszystkie miejscowości wzdłuż tej drogi. Mimo, że dalej istniała. powodem było przejęcie ruchu przez inną nową autostradę. Tam wszystko się rozwijało. Na zachodzie Europy raczej nic się nie zamyka. U nas, nic się nie otwiera a już dziennikarze marudzą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tichy Re: Czy przydrożne krasnale zabije autostrada? IP: *.ols.vectranet.pl 01.03.09, 15:08 Jeśli knajpa będzie naprawdę dobra, opłaci się zjechać do niej. Autostrada jest dla tych co się śpieszą. Tak samo z krasnalami. Jak komuś będzie to potrzebne, to przyjedzie. Trzeba tylko postawić dobre reklamy i zadbać o informację. Na pewno nie obejdzie się bez dodatkowego wysiłku, ale czas zmian, jest zawsze czasem wyzwań. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muuuuuu Re: Czy przydrożne krasnale zabije autostrada? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.09, 03:06 Z tą knajpą to masz rację. Jak dobre jedzenie to potrafię i z 50 km nadrobić. Z drugiej strony na Swiecko jest takich parę, a na Zgorzele na dobre nie trafiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrowie Re: Czy przydrożne krasnale zabije autostrada? IP: *.adsl.inetia.pl 03.03.09, 00:42 Gdzie Ty kolego masz to "wszędzie", co??? Ciekaw jestem skąd masz te informacje? Badania naukowe wskazują, że autostrada prowadzi do rozwoju jedynie krańcowe punkty autostrady (np. Berlin - Warszawa), ew. węzły, natomiast tereny wzdłuż niej zapadają w totalny marazm, zwłaszcza tam gdzie zjazdy z niej są dosyć rzadko. Zresztą jakbyś pomyślał to byś sam do tego doszedł: odizolowane gminy, w dodatku przecięte drogą na pół są totalnie nieatrakcyjne. Jakie niby chciałbyś tam usługi świadczyć, co? Może sieć restauracji, gdzie pies z kulawą nogą nie zajrzy? Ludzie wybierają autostradę bo zależy im na czasie przemieszczania się - nie będą zjeżdżać z drogi ani żeby obejrzeć kościółek czy lokalny skansen, ani żeby zjeść. Po to są przy autostradzie motele i knajpy, żeby z niej nie zjeżdżać - te drogi są tak projektowane żeby były samowystarczalne. Zastanów się zanim napiszesz takie głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zygmunt Czy przydrożne krasnale zabije autostrada? IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.03.09, 15:22 Czy nie można by przy autostradzie dać stoisk ze skarpetami, paluszkami ,tanią, modną odzieżą wietnamską i krasnalami ? Kto za tym stoi , ludziska by mieli robotę a tak ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Czy przydrożne krasnale zabije autostrada? IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.03.09, 17:06 ceramika z Bolesława ??? buuu ha ha brawo Wybiórcza :)) z Bolesławca znawcy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnal raz Czy przydrożne krasnale zabije autostrada? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.09, 18:04 Szuflandia,szuflandia Odpowiedz Link Zgłoś
whitenabuchodonozor Czy przydrożne krasnale zabije autostrada? 01.03.09, 23:54 oj, to straszne, nie budujcie więcej autostrad, bo nam stragany z krasnalami i wspaniałe budki z żarciem przydrożnym, no i oczywiście niezrównane stacje paliw "U Henia" znikną!!! normalnie tragedia! ja się zastrzelę! Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Czy przydrożne krasnale zabije autostrada? 02.03.09, 00:17 Słusznie jeden z panów cytowanych w artykule się nie boi. Na stragany z krasnalami to może miejsca się nei znajdzie, ale na dobry parking z restauracją dla podróżnych jak najbardziej. Na zachodzie wciąż takie miejsca się dobrze mają. Z kolei kierowcy TIRów też wolą odjechać trochę od autostrady, bo w takim łomocie to nie ma spania. Ja jeździłem po UK i na autostradowych parkingach to stawałem jak musiałem za potrzebą albo nie miałem innego wyjścia. Drożyzna, hałas, tłok, żarcie kiepskie - dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Re: Czy przydrożne krasnale zabije autostrada? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.09, 14:04 Oczywiście 32 km A4 jest gotowe i stoi PUSTE; widocznie GDDiA ma układ z krasnalami i Heniami z budami obskurnymi z żarciem, bo o jedzeniu trudno tu mówić.A wszystko tylko dlatego, że nie chce dogadać się z wykonawcą... Odpowiedz Link Zgłoś
fckin brak słów 02.03.09, 19:06 jak nie buroki ziemi nie oddadza to kurna handlowcy bo im zle bedzie. Ludzie!!! Niebawem XXI wiek będziemy miec w polsce , a wy co? Średniowiecze!!! Jakos na zachodzie pobudowali autostrady, ludzie się ogarnęli i zmienili "zawody", wziasc sie za siebie a nie protesty. Tylko od polski na wschod zadupie ze az piszczy, nawet Chorwaci 10 lat po wojnie maja juz caly kraj w autostradach, 300km w 3 lata zbudowali, qrwa polacy zabejnai!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Flowersky Re: brak słów IP: *.tktelekom.pl 02.03.09, 21:44 Zgadzam się z tą opinią w 120%! Niedawno, po kilku tygodniach nieobecności, wracałem autem z Włoch i po przejechaniu w nocy granicy w Zgorzelcu, dopadła mnie od razu depresja...Jadąc nie tylko autostradami ale i niższej klasy drogami Italii,Austrii,Niemiec miałem ciągle wokoło przyjemne widoki regionu,czysta przyroda, mijałem malownicze wsie i miasteczka..,jadąc autostradą mogłem zatrzymać się przy bezpłatnej toalecie,przy gustownej restauracji, pełnowartościowej stacji benzynowej,jednym słowem czysta normalność i przyjemna estetyka krajobrazu oraz architektury na dobrym jak i dość dobrym poziomie!A po przejechaniu granicy [naprawde chyba nie można tego opisac słowami],obraz nędzy i rozpaczy!- wkoło nic tylko cygański "barok" i ukraiński folklor, rumuńska bieda i zwyczajnie ruski brud- inaczej "przedpole wschodu"- jak na "tacy podane"... drogi okropne, od 10 lat nie można "dorobić!" zaledwie 50 km brakuącego odcinka autostrady.. to zresztą , co ewidentnie różni naszą Mini-autostradę od np. niemieckich [chociaż A4 jest autostradą poniemiecką], wyremontowana ale nie zmodernizowana,a więc odpowiadającą słabszym normą przedwojennym],tak więc poza brakiem ciągłego pasa awaryjnego brakuje na niej podstawowej infrastruktury: toalet,stacji benzynowych,restauracji itp. to co na zachodzie jest uporządkowaną normą u nas urasta do rangi luxusu! my zamiast cywilizacji cieszymy się, że mamy kawalek prostej drogi po której można normalnie przejechać bez obawy ze urwie się zawieszenie na byle wiekszej dziurze w jezdni! to że nie można się wysr... jak kogoś przyciśnie to już nie jest problemem [chyba tylko tego kogo przyciśnie],to że na odcinku 100 km pomiędzy Wrocławiem a zjazdem na Bolesławiec jest tylko jeden "śmierdzący" i obrzydliwy pod każdym względem BAR-bar przypominający brazylijskie slamsy to tez mozna przeboleć,to że można na naszej autostradze zobaczyć znak, "uwaga przebiegające dzikie zwierzęta", to mały szczegół ,ale za to po drodze zamiast krajobrazu polskiej pięknej przyrody widzi się przy drogach w rowach ,na drzewach i płotach ,ścianach zaniedbanych budynków wielkie jak ciężarówki bilbordy i reklamy to jest już prawdziwe barbażyństwo przybliżające nas do białorusi niż do krajów Unii Europejskiej!Wszendobylska prywata drobnych ciułaczy,cwaniaków bez wykształcenia i brudasów któzy myślą ze skoro zrobili złoty interes w latach 90-tych, to już nic nie musza robić tylko im do konca zycia manna z nieba lecieć będzie ... zamiast zainwestować zarobione pieniądze w uporządkowanie przestrzeni wokół, zamiast rozwinąc jedną dziedzinę ,tworzą polskie przydrożne wieśniaki , przybudówkowy jarmark w któym sprzedają mydło ,powidło ,opony i kiełbasę prosto spod pobliskiej obory...tymczasem ,ludzie oczekują już czegoś więcej ,... normalności takiej jak po zachodniej stronie granicy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zofia filo bla bla bla bla IP: 94.254.186.* 03.03.09, 01:11 nieźle się koleś rozpisałeś, ale jak fajnie jest za zachodnią granicą to każdy wie. Napisz co zrobić żeby tak było u nas, jesli masz jakiś sensowny pomysł. Narzekać każdy potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: brak słów 03.03.09, 12:49 Nowa A4 ma GORSZY standard niz przed wojna. Za hitlera byly utwardzone pobocza! Odpowiedz Link Zgłoś
map4 postawi się ograniczenie do 40, wybuduje ronda ... 03.03.09, 10:28 nie będzie żle ! ponadto ja bym tam na tej nowej autostradzie wybudował progi zwalniające, ustawił parę skrzyżowań ze światłami i czerwoną falą a na poboczu wydzielił koperty dla sprzedawców grzybów. No nie może być przecież tak, żeby se naród śmigał furami aż furczy. Odpowiedz Link Zgłoś