Dodaj do ulubionych

Wrocławianie! Dlaczego jesteśmy rasistami?

• tomek854 Wrocławianie! Czemu robimy taką kiepską gazetę? 16.03.09, 00:58
      Co to za kretyństwa, ja juz nie mogę z tej wrocławskiej wyborczej.

"Co Ty o tym sądzisz? Czy wrocławianie są rasistami w większym stopniu niż
      mieszkańcy innych miast?"

Nie, nie są ani większymi rasistami, ani większymi idiotami, ani się nie myją
      mniej, i srają też w większości na brązowo. A nawet jeśli nie, to dyskusja na
      łamach lokalnego dodatku wyborczej ani trochę nie przybliży nas do odpowiedzi na
      to pytanie. Jeżeli, to trzeba by było zamówić jakieś miarodajne badania opinii
      publicznej. Tylko po co, ja się mogę założyć że wrocławskie wyniki nie będą się
      znacząco odchylać od średniej krajowej tudzież europejskiej. Żadnych rewolucji
      tu nie będzie.

Szanowny panie redaktorze Sawko: Ja zaglądam tutaj jako wrocławianin na
      emigracji który chciałby przeczytać co się dzieje w jego rodzinnym mieście. A tu
      same kampanie - jak nie rasizm to psie kupy, jak nie psie kupy, to nazwa dla
      lotniska, jak nie nazwa dla lotniska to cośtam jeszcze.

Tak się nie robi gazety! Przecież gazeta jest od tego, żeby informować i to jest
      jej PIERWSZA funkcja! Kampanie są OK, ale jak one idą OBOK informowania.
      Tymczasem dziennikarstwo schodzi na psy, często te listy, których tyle ostatnio
      publikujecie są na wyższym poziomie niż płatna praca Pańskich podwładnych. Poza
      tym ja wiem, że wygodnie jest wygrzewać się na słoneczku na tarasie na pl.
      solnym z laptopem na kolankach i prowadzić kampanie, ale fajnie byłoby żeby
      dziennikarze ruszyli d... i porozglądali się po mieście. Ja już na strony gazety
      w ogóle nie zaglądam bo z rzadka coś jest ciekawego, więcej o życiu miasta
      dowiaduję się stąd, z tego co ludzie piszą.

Naprawdę: ja wiem, że to już nie te czasy dla papierowej gazety, że nie ma kasy
      na płacenie dziennikarzom kokosów ale naprawdę, jak w tej wyborczej będą tylko
      kampanie społeczne i listy od czytelników wzburzonych że ich autobus ochlapał to
      już chyba nikt tego nie będzie czytał.

A poza tym: co to jest "wrocławianie, czy jesteśmy rasistami?". Dajcie sobie
      spokój z tym kreowaniem wrocławskiego dodatku wyborczej jako "głosu zbiorowego
      wrocławianina". Za mali jesteście na to. I widać to było świetnie po Waszej
      kampanii o nazwę dla lotniska którą się specjalnie nikt nie przejął. Pogódźcie
      się z tym, kiedyś Dolnośląska więcej znaczyła, ale i była lepsza. Skupcie się na
      informowaniu, czyli na tym, do czego gazeta powinna służyć a może znowu
      będziecie dobrzy.

A jeżeli wolicie tak zbiorowo, to ja zawołam:
      "Wrocławianie! Czemu robimy taki gó...any dodatek do wyborczej? Czemu jesteśmy
      takimi kiepskimi dziennikarzami, którzy robimy karygodne błędy a często i
      sklecić zdania nie potrafimy tak żeby było wiadomo o co chodzi?"
      • Gość: gg Re: Wrocławianie! Czemu robimy taką kiepską gazet IP: *.e-wro.net.pl 16.03.09, 02:11
        Nie czytaj wyborczej i przestań zamęczac innych swoimi uwagami na
        temat jej poziomu. Poziom ci nie odpowiada, przesiąź się na "Galę"
        albo Gazetę Dolnośląską. Spadaj.
        • tomek854 Re: Wrocławianie! Czemu robimy taką kiepską gazet 16.03.09, 14:44
          Jeśli Cię moje uwagi nie interesują to też nie musisz ich czytać.
    • kolejar Przeczytałem tylko 5 pierwszych postów i... 16.03.09, 03:00
      ...rzygać mi się chce. Przegrywam na starcie 1:4 z forumowiczami. To reszty
      awantury nie czytam. Ja wiem swoje. To jest takie, że się POCHWALĘ, iż raz
      nabluzgałem pewnemu bardzo starszemu Panu z laską w tramwaju, bo czepił się
      mojej córki w wieku wówczas lat 3. Za co? Bo BRUDASKA i śmie siedzieć na
      siedzeniu (On siedział obok - nie stał, nie musiała mu ustępować miejsca, nie
      było tłoku). Adusia śmiała siedzieć na siedzeniu dla Białasów!!! A ja jestem
      Polak-Ukrainiec-Żyd - może ostatnie zwłaszcza - totalnie BIAŁY. Adusia-Brudaska
      jest brudna, bo ma ciemną skórę. Na szczęście chyba nie mieszka tu, tylko w HH i
      dobrze może, chociaż chodzi do niemmieckiej szkoły, ma niemieckich przyjaciół i
      niezbyt dobrze może być z jej polskim językiem mimo starań...
      "I had a dream!" - powoiedział w chyba ostatnim wieszczeniu śp. Martin Luther
      King. A Wy teraz nawet Prezydenta uszanować nie potraficie??? On jest przecież z
      Afryki!!!
    • pati7912 Niestety, jesteśmy rasistami 16.03.09, 04:13
      Człowiek przyjechał się uczyć, a tępią go za kolor
      skóry. Widziałam tu też wpis ojca, którego córeczka ma ciemną
      karnację i z tego powodu została zaatakowana. Pretekst zawsze się
      znajdzie. Przykre, że takie reakcje wykazują zarówno małolaty w
      dresach jak i starsi ludzie.
      Niestety trzeba spojrzeć prawdzie w oczy: my, Polacy uczciwie
      pracujemy na miano rasistów! Część aktywnie - atakując takie osoby
      jak ten student czy ta dziewczynka; a reszta pasywnie - nie
      reagując kiedy widzi lub słyszy na ulicy takie zaczepki i agresję
      wobec osób różniących się od ogółu.
      Jestem Polką i jest mi wstyd, że w XXI wieku w moim kraju mają
      miejsce takie sytuacje.
      • kolejar Re: Niestety, jesteśmy rasistami 16.03.09, 06:05
        pati7912 napisała:
        Widziałam tu też wpis ojca, którego córeczka ma ciemną karnację i z tego powodu
        została zaatakowana.

PROTEST! Adusia nie ma żadnej ciemnej karnacji! Ona ma JASNĄ karnację prawie jak
        Barack Obama, no, może troszkę ciemniejszą. Po prostu ona JEST rasy
        afrykańskiej! Nie ściemniam - tak jest. No i już stare babsko jakoś się z niej
        porobiło - teraz ma 13 lat...
        • pati7912 Re: Niestety, jesteśmy rasistami 16.03.09, 20:32
          kolejar napisał:
          > PROTEST! Adusia nie ma żadnej ciemnej karnacji! Ona ma JASNĄ
          karnację prawie ja
          > k
          > Barack Obama, no, może troszkę ciemniejszą.

Ja Pana w pełni popieram. Chyba źle to ujęłam, ale chodziło ni o to,
          że dziewczynka ma ciemniejszą skórę niż większość Wrocławian. A czy
          ma lat 5 czy 17 nie ma znaczenia. Nikt nie powinien jej tak
          potraktować. Pozdrawiam
      • Gość: poirytowany Re: Niestety, jesteśmy rasistami IP: *.web.vodafone.de 16.03.09, 08:09
        To te wszystkie kolorowe masy przyjechaly do nas(Europy) sie uczyc?Fantastyczna
        teza!Dlaczego Wroclawianie sa rasistami:
        bo mysla i potrafia wyciagac wnioski z bledow popelnionych w innych
        "postepowych" krajach.Innymi slowy to ewolucja!!
        • pati7912 Re: Niestety, jesteśmy rasistami 16.03.09, 20:38
          Nie teza, proszę Pana, ale fakt. Proszę przeczytać artykuł. Nie
          każdy przyjeżdża tu żeby zostać. Ale Pan najwyraźniej ma złe
          doświadczenia z Niemiec i stąd takie podejście...
          • Gość: taktaktak Re: Niestety, jesteśmy rasistami IP: *.microchip.3s.pl 16.03.09, 22:08
            doswiadczenia doswiadczeniami
            czemu taki redaktor po napadzie w banku nie napisze "wroclawianie! dlaczego jestesmy bandytami ?"
            komuna na szczescie upadla! a tu zaraz pojawic sie nastepny prorok ktory wie lepiej bo co mownica pusta ludzie zglupieli?
            ja jestem przeciwko łamaniu prawa wobec bialych, zielonych czy jakichkolwiek
            byleby od tego gadania co wlasciwe ta tolerancja nam bokiem nie wyszla jak w holandi
            moze nalezy zachowac jakis umiar w redaktorskim ględzeniu, znalezc złoty srodek w stosunku do gości
            ja tam jako tzw gadz czuje sie średnio okreslenie mi nie pasi
            moze jakis tytuł "Drodzy Romowie! co zrobić zebyscie trafili na studia?
            moja tolerancja juz mi bokiem wyszła wole omijac szerokim lukiem
            mniejszosci i prorokow z prawa czy z lewa
            • tomek854 Re: Niestety, jesteśmy rasistami 17.03.09, 03:28
              Gość portalu: taktaktak napisał(a):

> doswiadczenia doswiadczeniami
              > czemu taki redaktor po napadzie w banku nie napisze "wroclawianie! dlaczego jes
              > tesmy bandytami ?"

Też o tym pomyślałem...
              > moze jakis tytuł "Drodzy Romowie! co zrobić zebyscie trafili na studia?

E tam. Wedle panującego tu stylu to najwyżej "Wrocławianie! Dlaczego jesteśmy
              Romami-nieukami?" =D
              • pati7912 Re: Niestety, jesteśmy rasistami 17.03.09, 04:13
                I tu zgadzam się z Wami, moi poprzednicy ;-)
                GWWro rzeczywiście już nawet nie schodzi na psy, ale leci na
                złamanie karku. Ktoś trafnie zauważył, że zapanowały tygodniowe
                cykle tematyczne. Tylko skąd akurat takie tematy?

I nie prowokujcie, bo rzeczywiście doczekamy sugerowanych przez Was
                tytułów ;-D
                Pozdrawiam
    • Gość: konti Wrocławianie! Dlaczego jesteśmy rasistami? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.09, 06:18
      Jeżdżę trochę po świecie, także, z pomocą humanitarną, do tej Czarnej Afryki
      której niektórzy Polacy tak się boją !To sporo mnie nauczyło,ale nie chcę się na
      ten temat rozpisywać.Wychowałem się w rodzinie ewangelickiej gdzie kładziono
      olbrzymi nacisk na nieudawaną miłość bliźniego.Nasza polska ,przepraszam za
      określenie,jasełkowa religijność akurat w tych sprawach bardziej nam przeszkadza
      niż pomaga ,bo jest pusta i bez głębszej treści.Kochamy ludzi interesownie, za
      coś ,na określonych warunkach.A co do obcych i kolorowych? Uważam że więcej niż
      rasizmu jest w tym zwykłej , akceptowanej niestety przez większość, głupoty,
      chamstwa ,wulgarności jaka w naszym kraju jest powszechna.Problem tkwi w
      rodzinie w której wyrasta taki mały Jasiu i od dzieciństwa słyszy że- sąsiad
      jest głupi, pan w TV to dureń, ciotka to idiotka ,później dowiaduje się że Czesi
      to głupki,Ruscy też,Ukraińcy to gorsza rasa ,Niemiec to wróg.A potem tato mówi
      że własna matka to k....! Czy po takim wychowaniu można się dziwić że ktoś na
      tym forum broni poglądu że student z Afryki to małpa? Mnie nie dziwi,tylko
      trochę mi przykro i wstyd!
      • kolejar Re: Wrocławianie! Dlaczego jesteśmy rasistami? 16.03.09, 06:57
        Gość portalu: konti napisał(a):
        Wychowałem się w rodzinie ewangelickiej gdzie kładziono olbrzymi nacisk na
        nieudawaną miłość bliźniego.Nasza polska ,przepraszam za określenie,jasełkowa
        religijność akurat w tych sprawach bardziej nam przeszkadza niż pomaga...
        itd...

Ja się akurat wychowałem w rodzinie wręcz rom-kat, ale pewnie na moje szczęście
        jedna jej gałąź była ukr-biz-kat - po prostu misto Lviv. Jako dziecko byłem
        ostro strofowany przez rodziców, jak w tramwaju gapiłem się z czystej dziecięcej
        ciekawości na czarnoskórych studentów: "Nie patrz się tak! To nieładne, może im
        być przykro!" Uczono mnie zawsze, że wszyscy ludzie są LUDŹMI. To, co tu się
        wyprawia, autentycznie mnie przeraża! I to się dzieje w kraju, gdzie gdzie był
        Auschwitz (mojego dziadka akurat tam zagazowano), Treblinka, Bełżec, Sobibór,
        Majdanek... NIE!!!
        Może inaczej. Ktoś, kto ma "przekonania" rasistowskie, jest... Nie wiem, jakiś
        chory, może to po prostu potencjalny zbrodniarz? Tak, zbrodniarz. Qu... - WIEM,
        co powiedzieć - SREBRENICA!
        Ludzie! Dajmy sobie spokój z dyskusjami z tymi Ratkami Mladićami, Radovanami
        Karadzićami... Nie wiem, nie wiem, co powiedzieć... To aż zatyka, jak ktoś w
        Polsce takie koszmarne bzdury wygłasza.
        Konti chyba dobrze diagnozuje - brak elementarnej kultury, więcej, skrajna
        głupota. Dziwię się, że ci "rasiści" nie wstydzą się przyznać do tak koszmarnego
        ograniczenia umysłowego. Piszę "rasiści" w cudzysłowie, bo to pojęcie jakoś
        mentalnie niewyobrażalne dla cokolwiek myślącego człowieka. Przerażenie,
        przerażenie, wstyd, obciach... Strach z domu wyjść na ulicę - zaraz napadną
        jacyś "łysi" za ubiór, za sposób chodzenia, za kolor oczu, za spojrzenie...
        • Gość: piokuk Re: Wrocławianie! Dlaczego jesteśmy rasistami? IP: 82.160.57.* 16.03.09, 21:44
          Co za jełop pisze Lviv
          • kolejar Re: Wrocławianie! Dlaczego jesteśmy rasistami? 16.03.09, 23:06
            Gość portalu: piokuk napisał(a):

> Co za jełop pisze Lviv

Dlaczego niekulturalny człowieku używasz obraźliwych epitetów? Mam się Tobie
            tłumaczyć, jeśli i tak niczego nie zrozumiesz?
    • patrzyciel Nie razizmowi-to buractwo! 16.03.09, 06:55
      Zdecydowane NIE - razizmowi, to śmieszne, bez wyobrażni (czy jak
      pojedziemy do Nigeri lub innego zakątka mają nas bić i wyśmiewać?)
      To buractwo i dziecinada, w mieście które jest od ponad tysiaca lat
      wielo narodowe... i tolerancja - powinna być jego wizytówka.
      • kolejar Re: Nie razizmowi-to buractwo! 16.03.09, 07:00
        Tak! Tak! Tak! Precz z rasizmem!
        A ja jeszcze dorzucę - jak jacyś pseudo-uczeni ludzie publicznie węszą "spisek
        żydowski" po holocauście i Marcu 68... To gorzej niż buractwo, to już brzydko
        pachnie Srebrenicą!
    • Gość: z Wrocka Wrocławianie! Dlaczego jesteśmy rasistami? IP: *.magma-net.pl 16.03.09, 07:24
      Niestety, jak zwykle wiekszosc glosow pod artykulem to trolle, ktore nie rozumieja tresci, ktora komentuja, obrazaja sie wzajemnie a co wiecej, czesto pragna zrozumienia dla wlasnej nietolerancji i chlubia sie nia, jak gdyby bylo czym.
      Niestety po raz drugi, w kazdym srodowisku, w tym w moim miescie znajduje sie pula takich osobnikow, to chyba kwestia statystyczna, z ktora nie mozna nic zrobic, poza edukowaniem i praca na tym ugorze. Pragne jednak zapewnic, ze istnieje tez druga strona medalu: osoby, dla ktorych innosc nie jest problemem. Moi znajomi i ja nie bedziemy nikogo nazywac "czarnuchem" i "opona", Zydowi nie kazemy zdejmowac jarmułki i nosic opasek. Jesli ktos akceptuje tzw. normy wspolzycia spolecznego a przy tym wnosi do naszego miasta czesc swojej kultury i swiata, zostanie przyjety jak gosciowi przystalo.
      • Gość: konti Re: Wrocławianie! Dlaczego jesteśmy rasistami? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.09, 07:29
        Ok.Tylko jaki jest procentowy rozkład tych postaw? Która postawa dominuje do
        tego stopnia że myślący inaczej są w wyraźnej opozycji?
        • Gość: z Wrocka Re: Wrocławianie! Dlaczego jesteśmy rasistami? IP: *.magma-net.pl 16.03.09, 07:39
          O procentach trudno mówic, bez konkretnych badan. Robiac jednak w pamieci krotki
          przeglad osob, ktore w calym zyciu spotkalem a mieszkaly w naszym miescie jest
          to 80:20 dla tolerancji. Nienajgorzej, skoro - moim zdaniem - wciaz mamay do
          czynienia z "zespolem Czarnej Owcy". Oczywiscie, wiele zalezy od srodowiska, w
          ktorym sie przebywa, ono tez narzuca pewne normy i pewnie nie kazdy ujawnia sie
          ze swoimi pogladami do konca.
    • Gość: tomek Dlaczego GWno prawda IP: *.chello.pl 16.03.09, 07:38
      jest polonofobiczna?
    • Gość: astra Re: Wrocławianie! Dlaczego jesteśmy rasistami? IP: *.171.18.98.static.crowley.pl 16.03.09, 08:02
      perico napisał:

> Po pierwsze: skąd założenie, że bycie rasistą to coś złego?
      A czy to jest cos dobrego? Od kiedy to kolor skory, rysy twarzy maja cos
      wspolnego z tym jakim ktos jest czlowiekiem, lepszym czy gorszym?
      Wlasnie dlatego rasizm jest czyms zlym a jesli nie rozumiesz to bardzo mi
      przykro. Nie swiadczy to o Tobie za dobrze.

> Po drugie: czy biały człowiek czuje się bezpieczniej od wymienionych
      > ludzi w Surinamie, Iraku czy Indiach? Autor był w tych krajach czy
      > boi się tam jechać?
      A kto powiedzial ze tam nie ma rasitow?
      • tomek854 Re: Wrocławianie! Dlaczego jesteśmy rasistami? 16.03.09, 14:47
        Gość portalu: astra napisał(a):

> > Po drugie: czy biały człowiek czuje się bezpieczniej od wymienionych
        > > ludzi w Surinamie, Iraku czy Indiach? Autor był w tych krajach czy
        > > boi się tam jechać?
        > A kto powiedzial ze tam nie ma rasitow?

Na pewno są. Ale mimo to ja się o wiele bezpieczniej czułem w Turcji niż znajomy
        Turek we Wrocławiu. A nie mówię o turystycznych regionach.
    • bellonka ja nie jestem rasistką 16.03.09, 08:32
      Ja nie jestem rasistka ale to prawda wiele Polaków nie akceptuje ,że ktoś
      czymś się różni. Czy to kolorem skóry, czy orientacją seksualna czy poglądami
      i tak można wymieniać w nieskończoność.Ja chcę to zmienić w ten sposób ,ze od
      małego edukuję moje dzieci i uczę tolerancji.
    • sparker Wrocławianie! Dlaczego jesteśmy rasistami? 16.03.09, 08:47
      A żydowskie "Biedronki" wciąż powstają...

Lista kryptożydów:
      cybuch.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=173&Itemid=34
      • Gość: Maciej Trzeba mieć gó... w głowie, żeby być rasistą IP: *.lanet.net.pl 16.03.09, 09:06
        We Wrocławiu rasistami są drechy i skiny, czyli społeczności, które i tak mają
        gó... w głowie. Debilem jesteś debilem zostaniesz. Takich ludzi się nie da
        wyedukować
        • Gość: Kulka Trzeba nie mieć innych problemów... IP: *.chello.pl 16.03.09, 09:26
          Normalny człowiek jest tak zaganiany, zajęty pracą i codziennymi
          obowiązkami, że nie ma czasu na głupoty - nie słucha radia Maryja i
          syfu serwowanego przez oszołomów, którzy chętnie zrobiliby loda w
          pięciu smakach ojcu Rydzykowi i spółce przywracając palenie na
          stosie i procesy czarownic w tym kraju, ziejąc nienawiścią jak smok
          Wawelski ogniem, normalny człowiek nie patrzy na ludzi, jak sroka w
          gnat i nie celebruje ich wyglądu, koloru oczu, włosu, skóry, nie
          posiada przemyśleń na temat napletka lub jego braku wśród
          współobywateli, nie ogląda gó...anych seriali ani innych
          odmóżdżających programów w TV, nie musi być przy tym profesorem
          uniwersytetu, wystarczy, że uczciwie zarabia na życie, zamiast
          opie...ć się na murku z browarem w ręku albo czerpiąc prawdy
          objawione z butelki taniej pryty za 2 zeta zakupionej z pieniędzy
          przyznanych przez MOPS. Wszelki syf i skażenie środowiska funduje
          nam element znudzony, cierpiący na nadmiar wolnego czasu, wtedy
          można łatwo dorobić dupie uszy.
    • Gość: Milcz Re: Wrocławianie! Dlaczego jesteśmy rasistami? IP: *.t-mobile.co.uk 16.03.09, 09:05
      Rasizm zaklada, ze odmienny kolor skory jest wystarczajacy,by wydac
      ocene o czlowieku. Perico, nie wiem,czy jestes gruby , chudy ,
      niski , wysoki, rudy, lysy, z dlugimi wlosami ,czy masz oczy
      niebieskie,czy zielone. Wyobraz sobie,ze ktos nienawidzi cie za
      ktoras z tych cech. Ciezko wyobrazic sobie wiekszy prymitywizm niz
      bycie rasista. Czniam zakompleksionych, prostackich, rasistowskich
      kmiotkow.

Ad 2 Jakbys sie czul/czula drogi/droga Perico , bedac nienawidzona
      za bycie Polakiem?
    • Gość: Maciej Re: Bądź dumny z bycia aryjczykiem IP: *.lanet.net.pl 16.03.09, 09:08
      Ale przecież "rasa aryjska" to Niemcy, a Polacy Niemców nie lubią. Więc o co
      chodzi? Nie możemy być "aryjscy", bo mało kto z nas ma blond włosy i błękitne
      oczy :D
    • Gość: P.M. Re: Wrocławianie! Dlaczego jesteśmy rasistami? IP: *.comarch.com 16.03.09, 09:09
      Popieram!
    • Gość: Gabaryt Polacy lubią uniformizację IP: *.chello.pl 16.03.09, 09:18
      Jednakowe poglądy ("Jude Raus"), masowe pochody niedzielnym
      porankiem na mszę, te same programy w TV do usranej śmierci
      (oglądalność "TzG" itp.), te same łachy i jak modne są dżinsy-rurki,
      to nawet baby-hipopotamy je noszą, te same auta na ulicy i nawet w
      tym samym kolorze (swego czasu co drugi fiat Panda błękitny
      metalik). Każdy, kto choć trochę się różni jest wrogiem polskiego
      obywatela, wystarczy, że ma "jedną nóżkę bardziej". A wszystko to
      przez polską zawiść i jad toczony w stronę każdego, kto choć trochę
      jest inny. Statystyczny polski obywatel to nawet sąsiadowi pryszcza
      na tyłku zazdrości, bo to zawsze o jeden pryszcz więcej...
      • Gość: metrolog Doprawdy niewielkie gabaryty IP: 63.84.202.* 17.03.09, 01:33
        Gość portalu: Gabaryt napisał(a): "Jednakowe poglądy ("Jude Raus"),'

Zarabiasz na zycie, szerzac tutaj propagande nienawisci?
        Od kiedy to "Jude Raus" jest po polsku?

Ale niemiaszki placa wiecej, nowoczesne okrety podwodne ciepla
        raczka za friko daja i bronic obiecali? Miliardzikami sie oplacili
        to jestes gotow im do tylka wlazic i Polakow opluwac?

"masowe pochody niedzielnym porankiem na mszę,"

Wypad tam, gdzie robia to w piatek czy w sobote, jak ci sie w Polsce
        nie podoba. Byli juz tacy funkcjonariusze milicji, ktorzy chcieli
        mnie legitymowac w drodze do kosciola. Ale wiesz co sie stalo,
        komuna razem z Armia Czerwona wyleciala na smietnik historii. I nikt
        sie nie bedzie bal twojego ujadania.

" te same programy w TV do usranej śmierci"

Nie wiesz, glupku, jak dziala wylacznik? Zapytaj sie madrego rebe.

"(oglądalność "TzG" itp.), te same łachy i jak modne są dżinsy-
        rurki,"

Ladniejsze anizeli mycki, brody, kapelusze i chalaty.

"to nawet baby-hipopotamy je noszą, te same auta na ulicy i nawet w
        tym samym kolorze (swego czasu co drugi fiat Panda błękitny
        metalik)."

Zupelnie jak w kibucu, co sie czepiasz?

"Każdy, kto choć trochę się różni jest wrogiem polskiego obywatela,
        wystarczy, że ma "jedną nóżkę bardziej". A wszystko to przez polską
        zawiść i jad toczony w stronę każdego, kto choć trochę jest inny."

Przemowil przedstawiciel najbardziej tolerancyjnego plemienia.

"Statystyczny polski obywatel to nawet sąsiadowi pryszcza na tyłku
        zazdrości, bo to zawsze o jeden pryszcz więcej..."

Liczysz pryszcze na czyims tylku zawodowo?

• unhappy Re: Doprawdy niewielkie gabaryty 17.03.09, 07:58
          "Wypad tam, gdzie robia to w piatek czy w sobote", "Zapytaj sie madrego rebe.",
          "Ladniejsze anizeli mycki, brody, kapelusze i chalaty.", "Zupelnie jak w
          kibucu", "Przemowil przedstawiciel najbardziej tolerancyjnego plemienia"....

Nie ma to jak lekka obsesja :D
    • Gość: Slezak s Polska Kiedyś dostałbym po twarzy, od łysego IP: *.tygodnik.com.pl 16.03.09, 09:19
      rodowitego Wrocławianina w glanach za mój śląski, twardy akcent,
      widocznie był za mało polski...Rasizm Wrocławian wynika z ich braku
      tożsamości. Ludzie bez korzeni, swoje odniesienie mogą znaleźć
      jedynie w ideii Wielkiej Polski (tej "od morza do morza") nic
      więcej ich nie łączy...
      • tbernard Re: Kiedyś dostałbym po twarzy, od łysego 16.03.09, 09:29
        Nawet gdybyś wysławiał się przepiękną polszczyzną jak profesor Miodek, to
        podpadł byś, że się wywyższasz. Jak steryd chce komuś dołożyć, to każdy powód dobry.
        • Gość: Slezak s Polska Re: Kiedyś dostałbym po twarzy, od łysego IP: *.tygodnik.com.pl 16.03.09, 09:58
          To nie był steryd. Mówił o sobie "pawdziwy Polak".
          • tbernard Re: Kiedyś dostałbym po twarzy, od łysego 16.03.09, 10:06
            Nawet jeśli on tak o sobie mówił i nawet jeśli faktycznie jest prawdziwym
            Polakiem, to nie zmienia faktu, że znacznie więcej prawdziwych Polaków zupełnie
            nie podziela jego poglądów. Jest on marginesem i mając tego świadomość chce
            jakoś zaistnieć i los akurat na Ciebie go zesłał.
      • Gość: willi breslauer Re: Kiedyś dostałbym po twarzy, od łysego IP: *.chello.pl 16.03.09, 11:04
        Niy fanzol hopie.Teros tyś richtig rasista, ciepiesz wszyskich
        Wrocławian i Dolnośloonzokow do jednego worka.
        • Gość: Slezak s Polska Re: Kiedyś dostałbym po twarzy, od łysego IP: *.tygodnik.com.pl 16.03.09, 12:03
          Niy ciepia. Szrajbuja jak było.
          Mam wrażenie, że we Wrocławiu i Opolu jest wiecej narodowców niż w
          innych częsciach Polski. Pamiętacie "rzymski salut" na Annabergu?
    • bashah Wrocławianie! Dlaczego jesteśmy rasistami? 16.03.09, 09:21
      To nie Wrocławianie, to wieśniaki, które przyjechały do nas
      studiować z jakiejś koziej wólki. Słoma zawsze wyjdzie z butów.
      • klient.ministerstwa.oswiaty Re: Wrocławianie! Dlaczego jesteśmy rasistami? 16.03.09, 18:20
        Popieram!! W dużych miastach duża część (szczególnie młodych) przyjechała z
        miasteczka >10 tys. Nie, żebym coś miał do nich miał, ale często ich mentalność
        jest okropna :(

PS Policzcie sobie o ile ludzi przyrósł Wrocław np. od 2005. Wrocławianki by
        musiały rodzić dużo dzieciaków :P
      • Gość: pola Re: Wrocławianie! Dlaczego jesteśmy rasistami? IP: *.chello.pl 17.03.09, 12:06
        moja rodzina od wielu pokoleń mieszka w mieście i nie jestem z
        koziej wólki, nie jestem też rasistą - poporstu nie lubię np
        murzynów tak samo jak nie lubię szpinaku czy koloru czerwonego i
        mam do tego PEŁNE PRAWO bo jak wiadomo żyjemy w wolnym kraju i mam
        PRAWO ich nie lubieć i nie mieć ochoty oglądać i o tym mówić i jak
        ktos to potęia to jest nietolerancyjny i nie toleruje moich
        poglądów :)
    • nsc23 Re: Wrocławianie! Dlaczego jesteśmy rasistami? 16.03.09, 10:03
      To ironiczne, ze GW publikuje taki cykl artykulow i chce walczyc z rasizmem,
      uprzedzeniami i stereotypami, skoro sama posluguje sie okresleniem 'bialy
      murzyn' na kelnerki pracujace w Rynku.
      Pisalam w tej sprawie do redaktora Sawki, ale wtedy chyba jeszcze byl
      'nieoswiecony' - nie raczyl odpisac.
      No nic, grunt to miec twarde zasady moralne i nie byc hipokryta.
    • Gość: Dud Wrocławianie! Dlaczego nie jesteśmy rasistami? IP: *.devs.futuro.pl 16.03.09, 10:06
      A ja powiem tak
      "przyjaciół nikt nie będzie mi wybierał wrogów poszukam sobie sam
      dlaczego kor... mac bez przerwy poucza ktoś w co wierzyć mam"

ot i wszystko o waszej poprawności politycznej
      • Gość: taktaktak Re: Wrocławianie! Dlaczego nie jesteśmy rasistami IP: *.microchip.3s.pl 16.03.09, 17:04
        no bo wiesz Dud pewnie gupi jestes czytac nie umiesz i droge prawdy i swiatlości wskaze jakis wodz dyzurny w typie niewyrosniety gomułka albo inny politruk czyli jak na dzis to politycznie poprawny redaktor
        wyborcza chce byc bardziej trybuną ludu czy g- faktem?
        z dawną obiektywną gazetą macie niestety coraz mniej wspolnego :(
    • anna-76 Re: Wrocławianie! Dlaczego jesteśmy rasistami? 16.03.09, 10:20
      Rasizm jest genetycznie wpisany w człowieka i nie jest to naiwne
      tłumaczenie .Rasizm to reakcja na inność . Reakcja na inność objawia
      się w szykanowaniu grubych , za chudych , łysych , homosesualnych ,
      jehowych , kalekich . To lęk przed innością warunkują zachowanie
      rasistowskie . To nie Polacy , to całe człowieczeństwo z różnym
      natężeniem w różnych miejscach globu . Przykładowo : USA , Francja ,
      Szwecja , Izrael .
      W Szwecji za bycie Żydem można zginąć na ulicy .
      Walka z rasizmem jest niezwykle trudna gdyż łatwo przekroczyć
      granicę równowagi pozornie osiągając pozytywny efekt , a jednak
      doprowadzając do kolejnego wybuchu nienawiści .
      Uważam też , że w dobrej sprawie można zbydować elegancko tę
      nienawiść . No bo dlaczego ja mam kochać kogoś czarnego czy też
      skośnookiego , albo kogoś w jarmułce ? Nie rozumiem dlaczego w celu
      jakiejś poprawności chcemy zmuszać ludzi do zachowań wbrew sobie?
      Myślę tez , że zacząć trzeba w innym miejscu , np. dlaczego polskie
      urzędy wolą płacić kary (w gruncie rzeczy same sobie...) za odmowę
      zatrudniania osób niepełnosprawnych ?
      Dlaczego akceptujemy rasizm w szkołach Francji zakazujący noszenia
      np. hustki na głowie muzułmankom ? Dlaczego UE zamierza zakazać
      wieszania krzyża ?, znikną te wszystkie widoczne krzyże łącznie z
      stoczniowym w Gdańsku . Zakaz będzie tez obowiązywał osoby noszące
      krzyzyki i te... jarmułki ... To się nazywa dopiero perfekcyjny
      rasizm .
    • daga_1 Wrocławianie! Dlaczego jesteśmy rasistami? 16.03.09, 10:50
      Tak nie zachowują się zwykli Polacy, to gó...arzeria. Ja też się boję chodzić po
      20 po ulicach, boję się mijać grupę ogolonych chłopaków itp.Takie zachowania
      mają ci, co wypisują różne wulgaryzmy na murach a nie wszyscy Polacy.
    • Gość: taktaktak Redaktorzy! Dlaczego jestesmy mundrolkami? IP: *.microchip.3s.pl 16.03.09, 11:05
      Redaktorzy! Dlaczego jestesmy mundrolkami?
      czyli jak przerobić gazete wyborczą na trybune ludu- moze taki temat narady w szanownej redakcji
      czytelnik gw od 20 lat wyborca po
      • Gość: Katon Gazeta uczy! Gazeta bawi! GW- głos prawdy! IP: *.e-wro.net.pl 16.03.09, 11:30
        czy wiecie jakie jest zdanie Maleszki w tej sprawie?
        co na to wszystko Stefan Michnik?
        co na to Klaus Bachmann z Wyborczej - Europejczyk, który naucza
        Polaków co dobre a co złe i jak mamy się zachowywać, aby Klaus i
        jemu podobni zaliczyli nas do nowoczesnych Europejczyków, a nie do
        zwykłych Polaków.
    • Gość: ad Na WP polemika IP: *.chello.pl 16.03.09, 11:30

Co do tego mają maszyny...

Rozwój ludzkości ma ścisły związek z powstawaniem i
      wykorzystywaniem narzędzi. Wraz z ich udoskonalaniem i
      rozpowszechnianiem człowiek wspinał się po szczeblach
      cywilizacyjnych krok po kroku coraz szybciej dochodząc w swoim
      rozwoju do poziomu, który dziś mamy. Widać też, że ingerencja
      człowieka przy użyciu tych narzędzi w przyrodę jest tak silna, że
      zaczyna zagrażać otoczeniu i jemu samemu. Historii powstawania i
      rozwoju narzędzi zawsze towarzyszyły zmiany formacji społecznych:
      począwszy od gromady ,szczepu, plemienia, narodu, po współczesne
      państwo. Wraz z tymi zmianami powstawały zasady podziału
      wytworzonych zasobów materialnych i narzędzi.
      Dziś ludzkość liczy ponad 6 mld. osobników i jest jej stanowczo za
      dużo, by można było zaspokoić przy ograniczonych zasobach jej
      potrzeby ( kłania się Darwin, a nie ci co mówią, że "ptaszki nie
      sieją i orzą...")
      Zaczyna toczyć się bezpardonowa walka ( dobór naturalny) o byt.
      Trzeba ludzkość zmniejszyć co najmniej o połowę, a najlepiej
      sprowadzić ją do poziomu jednego miliarda istnień.
      Proszę czytać Raporty Rzymskie, m.in. "Granice wzrostu". W ich
      opracowaniach przewidywano, ze około 2015 roku nastąpi kryzys
      rozwoju świata o nieobliczalnych skutkach.
      Przy ograniczonych:
      -zasobach surowcowych i dostępności do nich,
      - uprawach z uwagi na będące w dyspozycji zasoby ziemi rolnej ,
      -możliwościach odnowy przyrody rozłożonych w małym czasie,
      -możliwościach nauki w rozwiązywaniu problemów w krótkim czasie
      oraz wielkiemu przyrostowi ludności świata- tylko przyrost zerowy,
      przy zachowaniu poziomu w zaspokojeniu potrzeb z 1980 roku, mógłby
      przesunąć kataklizm na czas późniejszy, może na tyle wystarczający,
      że postęp nauki byłby już w stanie uporać się z powstałymi
      problemami.
      Afryka ze swoją przeludnioną i niecywilizowaną ludnością już jest
      przedmiotem selektywnego przesiewania. Tym sitem są głód i choroby.
      W Europie niektóre kraje poddaje się kastracji społecznej- ogranicza
      się przyrost naturalny przez szerzenie demoralizacji (pornografii),
      rozbijanie rodziny, zezwolenie na aborcję, gloryfikowanie gejostwa,
      wypędzanie na saksy w celach zarobkowych do prac niewolniczych.
      Trzeba zmniejszyć ludność Polski do polowy i zrobić miejsca dla
      osadników spod „znanej" góry, i to już realizuje się. Połowę tej
      ludności trzeba jeszcze wymieszać z kolorowym (arabeski i simonki
      już pracują na dorobek powiększania kolorowych za granicą i w
      kraju). Niech się gryzą-taka mieszanka ludzka jest znacznie
      podatniejsza na sterowanie.
      Ludzi należy jeszcze zadłużyć, najlepiej do końca życia przez
      pobudzanie u nich pędu do konsumcjonizmu i udzielanie im na te cele
      lichwiarskich kredytów. Te kredyty ( hipoteczne ) nigdy nie zostaną
      spłacone, bo ludzie za pobrane dobra zapłacili niekiedy wielokrotnie
      więcej, niż były one w rzeczywistości warte . A odsetkami tez można
      przecież nieżle manipulować... Człowiek zadłużony, z poczuciem
      wiecznej niemożności spłacalności, już mentalnie jest
      niewolnikiem ...i o to przecież chodziło. Kryzys finansowy był
      planowany. Teraz skutecznie jest realizowany.
      Polacy go najdotkliwiej odczują, bo z premedytacją również w nich
      został wymierzony.
      A wszystko przez maszyny jako środki produkcji, które wytwarzają
      dobra i przynoszą krocie ich właścicielom, kosztem wyzysku zasobów
      ludzkich zapędzanych (zagospodarowywanych) do prac przy obsłudze
      tych maszyn. Istotną rolę odgrywa w tym "dziele" uprawiana
      inżynieria finansowa, wspierana dzielnie przez obowiązującą doktrynę
      relatywizmu moralnego w finansach.
      Dziś współczesny człowiek bez maszyn żyć nie może!
      Bo maszyna przecież jest też narzędziem.
      To mój głos polemiczny zamieszczony na WP wobec wypowiedzi
      internatów w związku z treścią felietonów p. Staniszkis na temat
      kryzysu.

• Gość: Stefan Re: Na WP polemika IP: *.wroclaw.mm.pl 16.03.09, 11:46
        zgadzam sie z tym co piszesz , ale to nie ten temat , choć ...
        polecam Naomi Klein ...
    • Gość: Ola Wrocławianie! Dlaczego jesteśmy rasistami? IP: *.as.kn.pl 16.03.09, 12:05
      Jestem przeciwna takim zachowaniom ale dobrze pamietam opowieści
      mojej matki, która kiedyś pracowała w krajach arabskich. Przejawy
      dyskryminacji spotykała na każdym kroku łącznie z rzucaniem
      kamieniami, nawet w kierunku wózka z dzieckiem. O wyjściu do miasta
      bez "obstawy" nie było mowy. W czasie ramadanu też nie jadła kiedy w
      pobliżu byli arabowie...musiała się dostosować. To działa w dwie
      strony ale nie powinno tak być.
    • Gość: kinia5555 Wrocławianie! Dlaczego jesteśmy rasistami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.09, 13:04
      Moj kolega z pracy jest rasista gdy spytalam dlaczego nie lubi murzynow
      powiedzial ze :" "oni" nie chca dawac swoich ciemnoskorych "dupeczek" a sami
      biora nasze dziewczyny." Co wy na to?
      • Gość: bn Re: Wrocławianie! Dlaczego jesteśmy rasistami? IP: *.wroclaw.mm.pl 07.05.09, 15:47
        weź sobie lepiej powąchaj taką czarną "dupeczkę" to mu jeszcze podziękujesz...
    • Gość: taktaktak eksperyment propozycja IP: *.microchip.3s.pl 16.03.09, 13:20
      eksperyment propozycja
      dla wszystkich obroncow anty rasistow itp proponuje zgolic sie na łyso
      troche szkoda dredów itp ale doświadczenie przednie
      przejsc sie w rejony wystepowania tzw "tolerancyjnych" ludzików
      moze mleczarnia czy inne podobne miejsce z dyktafonem
      zabawa gwarantowana
      mozna usłyszeć bardzo fajne inwektywy
      potem mozna to opisać w wybiórczej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka