obiektywnyx Bezczelne lewicowe kłamstwa 19.03.09, 03:00 1. takich jak w artykule uczciwych cyganow jest 1 % lub mniej. osobiscie nie spotkalem takich nigdy. to jakby na wojnie spotkac zolnierza we wrogim mundurze i liczyc, ze akurat ten jeden jest dobry. totalnie naiwne. 2. ci ludzie nie pracuja, matki tych dzieci same je posylaja na ulice. Powiedzmy uczciwie, codziennie widzimy szwendajace sie, zebrzace, bezpanskie dzieci cyganow, ktorymi sie nikt nie przejmuje i to one zaczepiaja, bija i kradna. 3. bilo ich 15 bialych (jakos nigdy, przenigdy nie slyszalem, ani nie widzialem atakow bialych na cyganow, za to na odwrot dziesiatki razy), ponadto kilku mialo kije bejsbolowe - no tak, w koncu bejsbol to u nas popularny sport i kazdy taki kij ma ... 4. nigdy nie widzialem, zeby ktos cos wolal za cyganami - ludzie sie ich boja. totalne klamstwa bazujace jedynie na opinii cyganki. 5."u nas kultura bogata, cyganowi nie wolno bic" - kłamstwo absolutne. Ich kodeks moralny jest jednym z najbardziej rasistowskich na swiecie. m.in. pozwala na bicie, okradanie i ponizanie ludzi, pod warunkiem, ze sa innej rasy, w zeszlym roku dobrym tego przykladem bylo trzymanie polskich niewolnikow u cyganow w Anglii, pozwalali nawet swoim dzieciom pastwic sie nad Polakami, ktorych trzymali jako niewolnikow, z pozabieranymi paszportami. ponadto ich kodeks moralny nie pozwala im wykonywac zawodow jak lekarz, prawnik, strazak, lub inna osoba pozytku publicznego. 6. nie posylaja swoich dzieci do szkoly, zamiast tego posylaja je na żebry, w cieplejszych porach roku sa w kazdym zaludnionym miejscu. Konkluzje: czy autor w ogole mieszka we Wroclawiu ? czy ma swiadomosc, ze wypisuje klamstwa jedno za drugim ? Jesli mieszka, sugeruje mu isc na Dominikanski i postac z 2 minuty, zaraz podejdzie cygan na żel i natarczywie bedzie "perfumy ? perfumy ? tanio !" Niech idzie pod Arkady, tam na skrzyzowaniu zawsze stoja male cyganskie dzieci same i zebraja, ewentualnie z matka, ktora robi to samo. Na Bema, tam w takiej knajpie bardzo czesto sie schodza i zalatwiaja "swoje sprawy", ostatnio ich dzieci na zewnatrz tuz przy ulicy sie bawily, na oko 5-10 lat, szarpaly slup na boki i walnely w zaparkowany obok samochod, nawet moj kolega, ktory zawsze twierdzil, ze nie ma nic do nich powiedzial ze smiechem "patrz, cygani niszcza Polske", mialem to nagrac na telefon, ale nie zdazylem. Ostatecznie niech idzie na Brochów i nie wyjdzie okradziony przez cyganow. Prawda o nich jest taka, ze 99 % z nich jest bezrobotnych, trudnia sie zebractwem i kradzieza. Nie jestem rasista, mowie, to co widze. Jesli ten 1 % uczciwych czuje sie pokrzywdzony, niech obwiniaja swoich towarzysyz, romow. Dodajmy, co dzieje sie np we wloszech, gdzie urzadzaja sobie osady i wszyscy ich nienawidza, bo zachowuja sie jak u nas. Jest to efektem nadmairu tolerancji dla ich bandytyzmu. dodam jeszcze wlasna sytuacje sprzed paru tygodni. urzad pracy: czekam na rejestracje, dluga kolejka, obok drzwi stanela cyganka z dzieckiem na rekach a obok jej maz, cygan na żel z duzym zlotym lancuchem na szyi. przy kazdej osobie wchodzacej cyganka mowila, cytuje "przepusc mnie", po czym potrzasala spiace dziecko, zeby plakalo. Jej maz tylko sie patrzyl i do co ktores osoby cos gadal, zazwyczaj obelgi. gdy byla moja kolej, to samo, a facet, mimo, ze nic nie odpowiedzialem, zaczal mi grozic. oto kwintesencja cyganstwa. w sumie smieszy mnie hipokryzja autora, bo wiem, ze predzej czy pozniej cygani i jego pobija/okradna. ciekaw jestem co wtedy pomysli. ciekaw jestem czy kiedykolwiek ta radziecka gazeta napisze napisze o tych 99 % cyganow. czekam na jakas odpowiedz z argumentami. bez pustych hasel i sloganow. ps. co to za dziwny limit duzych liter w temacie, nawet gdy daje tylko na poczatkach zdan jest ich za duzo ... Odpowiedz Link Zgłoś
kai-max Re: Bezczelne lewicowe kłamstwa 19.03.09, 07:28 TO NIE SA PERFUMY KRADZIONE W CENTRACH HANDLOWYCH. TO SA PODROBKI PERFUM PRZYWOZONYCH DO NAS MASOWO Z TURCJI I WEGIER!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cacy Re: Bezczelne lewicowe kłamstwa IP: *.microchip.3s.pl 19.03.09, 11:48 to co handel podrobkami juz jest legalny wciskanie takiego szitu cacy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dog Fielder Re: Bezczelne lewicowe kłamstwa IP: *.as.kn.pl 20.03.09, 00:40 Ochrona z R. i D. twierdzi inaczej. Zobacz, co się dzieje, jak Cygan wejdzie do anamssoR albo anrutaS - ochrona staje na baczność i zaczyna się nerwówka, bo na 50% coś juma, a na 100% się przywali, że się go posądza o kradzież za bycie tzw. Romem. Jasne, podróbami perfum też handlują, ale podróby nie mają na butelce napisu "tester". Kiedyś pracowałem w sieciówce sportowej i tam trafiłem na drugi przykład porządnych Cyganów. Z kobietą dało się dogadać po polsku, dzieci były grzeczne i słuchały się rodziców, a mąż, chociaż jego fizjonomia początkowo wskazywała na stereotypowego buraka, okazał się normalnym facetem, który i zażartuje i z szacunkiem się odezwie. Przede wszystkim byli uśmiechnięci i życzliwi. Życzę im zdrowia i abyśmy tylko na takich Cyganów trafiali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IDEOLO Wołają na nas: Cygani, brudasy, czarnuchy IP: *.devs.futuro.pl 19.03.09, 05:59 OJ NAIWNA , NAIWNA. GŁUPOT CI NAOPOWIADALI PRZEBIERAŃCY W CZARNYCH KIECKACH , A TY IM UWIERZYŁAŚ. Odpowiedz Link Zgłoś
gnago A co jutro? 19.03.09, 06:14 Jutro pewnie sprawozdanie ze Schroniska dla zwierząt o bestialstwie ludzi wobec zwierząt. Szczególnie psów, ofiarny dziennikarz dla świeżości wrażeń stworzenia dopuści się sodomii (jakaś fotka musi być). miejmy nadzieję że pracownicy schroniska zapobiegną zwykłym dla G. przekłamaniom i przemilczeniom. Zwierzęta znają się na prasie i na pewno nie powiedzą ani słowa takiej gadzinówce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kali Re: A co jutro? IP: 78.8.254.* 19.03.09, 07:37 Redaktorki z wyborczej, jak tak lubicie cyganów to zamieszkajcie w ich sasiedztwie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poirytowany Re: A co jutro? IP: *.web.vodafone.de 19.03.09, 09:39 Jutro bedzie o odpowiedzialnosci wroclawian za brak wody w sudanie:) Wstretni rasisci zamiast pic wode x pija y i dlatego w sudanie murzyni usychaja w oczach areszte swiata porasta dziki busz przez nich sponsorowany.To grubsza afera!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzekomy rasita pochodzę z rodziny polskiej mój ojciec IP: 195.182.9.* 19.03.09, 08:11 jest rolnikiem i nie mam mieszkania socjalnego...Jak to jest żeby we własnej ojczyźnie nie mieć możliwości rozwoju na starcie kiedy jest najgorzej??? Przyjeżdżają obcokrajowcy i od razu im dają. Romowie mają to do siebie że nie szanują tego co dostają. W Głubczycach Romowie mają darmowe stołówki. Nie pracują nie płacą miastu, tylko tłumem się zbierają pod urząd pracy po zasiłek i dalej idą w tany...Zero pożytku. Mieszkania: co niektóre bez okien, kamienice zapuszczone, a co im wyremontowano to jedna libacja i np po ładnych nowych drzwiach wejściowych. Po co nam takich? A ja wynajmuję mieszkanie siedzę w 6 m2 bo nie łapię się na chore kryteria wymyślone przez miasto. Jakbym miał żonę z 5 dziećmi na utrzymaniu i mało zarabiał to bym dostał. Ale co z tego? Będę mieszkać ale mnie na czynsz nie będzie stać. I jaką korzyść ma miasto? Żadną. Mając do wyboru dzieci a zapłacenie czynszu wybrałbym dzieci. TO CO SIĘ DZIEJE JEST CHORE Oczywiście są wyjątki. Odpowiedz Link Zgłoś
moher75 Znajoma zamknęła sklep na Jedności Narodowej - 19.03.09, 08:14 - przychody nie pokrywały tego co wynosili cyganie !!! Kilka razy złapała złodziei za rękę - nie wzywała policji bo ma dobre serce - podejrzewam że nic by to nie zmieniło... Cyganie awanturują się na ulicach, siadają na maskach samochodów, leją pod oknami... Jeżeli ktoś czuje do tej społeczności niechęć to jest to z całą pewnością UZASADNIONE. P.S. Czy cały ten cykl artykułów Polak=rasista to przygotowywanie gruntu pod ustawę reprywatyzacyjną ? Chyba tak skoro Schetyna tak ochoczo zabrał się za przywracanie obywatelstwa emigrantom 1968. Proponuję pójść dalej - przywrócić obywatelstwa "z urzędu" i wystąpić o ekstradycję co bardziej "zasłużonych obywateli" - Morela, Wolińską, Michnika... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka jedna Re: Wołają na nas: Cygani, brudasy, czarnuchy IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.03.09, 08:27 Każdy kij ma dwa końce i to prawda.Do dziś pamiętam siebie z malutkim dzieckiem w wózku i grubego,pijanego cygana,który na ulicy wyzwał mnie od Polek pier... i z łapami do mnie szedł. Dobrze,ze go dwie Cyganki trzymały,bo pobiłby mnie!!! Zaznaczam,że nie było żadnego powodu,żeby mnie zaatakował. Nie spojrzałam na niego krzywo,prawdę powiedziawszy wcale nie zwróciłam na niego uwagi do momentu kiedy nie zorientowałam się,że jego krzyki są skierowane do mnie. Nie jestem koslawa,okropna, czy jakaś tam ,żeby wywoływac nieuzasadnioną agresję u ludzi,a tu proszę, prawy cygan chciał mnie bić bo Polka jestem i to w Polsce!!! Mój syn miał wtedy 2 m-ce,cóż...powiem szczerze od tamtej pory jestem rasistką to znaczy nie wyzywam cyganów na ulicy, generalnie mijam ich jak powietrze,ale na mój szacunek musieliby baaardzo mocno popracować....Pani z artykułu współczuję,ale prawda jest taka,że jako nacja nie jesteście doo nas przyjaźnie nastawienie a agresja rodzi agresję... Odpowiedz Link Zgłoś
oserwatoreromano Do wszystkich rasistów 19.03.09, 08:58 Wypisują tu różne mądrości: "że Romowie są niedouczeni, brudni, hałaśliwi, uchylają się od pracy itd..." Otóż nikt nie spojrzy na nasze społeczeństwo, nikt nie zastanowi się ilu jest wśród polaków mętów społecznych. Aby Romowie mogli się zintegrować potrzebna jest do tego solidna polityka państwa, zmiana nastawienia do cyganów w szkołach i urzędach. Do tej pory Polska nie zrobiła nic w tym kierunku. Jeszcze w latach 60-tych w USA bito murzynów ( sławetny Ku Klux Klan ), a dzisiaj prezydentem USA jest Murzyn. Tą drogą trzeba iść, a nie gnębić zupełnie niewinny naród. Zycie pokazało, że rasy traktowane kiedyś przez białych jako gorsze, okazały się równie zdolne i twórcze, że dużo wniosły do kultury ludzkości: czarni wspaniałą muzykę, hindusi należą dzisiaj do najzdolniejszych informatyków i lekarzy, japończycy zelektronizowali świat... Do tej pory Romom nie dano takiej szansy….Trzeba to sobie jasno powiedzieć, a nie wypisywać pierdoły. Ci, wypisujący te pierdoły, to dopiero niedouczeni rasiści !!! W dzieciństwie chodziłem do jednej szkoły z Romem, pochodził on z biednej rodziny, ale był bardzo sympatyczny, zdolny i lubiany przez otoczenie i nauczycieli. Różnica miedzy dniem dzisiejszym a latami, o których mówię polega na tym, że był to przełom lat 60/70 i wśród kadry pedagogicznej było wielu przedstawicieli z przedwojennym wykształceniem, nie zdemoralizowanych przez PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka jedna Re: Do wszystkich rasistów IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.03.09, 09:06 oserwatoreromano być może masz rację, odpowiedz tylko sobie szczerze na pytanie, czy Ci ludzie chcą coś zmienić? Jedna jaskółka wiosny nie czyni, jeden miły Cygan do 99% wrogo nastawionych to trochę za duża dysproporcja. Jestem za "ucywilizowaniem" Cyganów,ale na siłę tego nie zrobisz.Musieliby przyjąć zasady panujące w naszym społeczeństwie,bo trudno oczekiwać,ze my przyjmiemy ich prawda? Powiedz kto zabrania im posyłać dzieci do szkół??? Kto nie pozwala znaleźć pracy??? Kto każe żyć z zasiłków na które my ciężko pracujemy??? No kto??? Oni tak żyją bo im wygodnie i to oni musieliby chcieć coś zmienić....... Odpowiedz Link Zgłoś
oserwatoreromano Re: Do wszystkich rasistów 19.03.09, 09:15 Gość portalu: taka jedna napisał(a): > oserwatoreromano być może masz rację, odpowiedz tylko sobie szczerze na pytanie > , > czy Ci ludzie chcą coś zmienić? Jedna jaskółka wiosny nie czyni, jeden miły > Cygan do 99% wrogo nastawionych to trochę za duża dysproporcja. Jestem za > "ucywilizowaniem" Cyganów,ale na siłę tego nie zrobisz.Musieliby przyjąć zasady > panujące w naszym społeczeństwie,bo trudno oczekiwać,ze my przyjmiemy ich > prawda? Powiedz kto zabrania im posyłać dzieci do szkół??? Kto nie pozwala > znaleźć pracy??? Kto każe żyć z zasiłków na które my ciężko pracujemy??? No > kto??? Oni tak żyją bo im wygodnie i to oni musieliby chcieć coś zmienić....... Mają wyjątkowo trudne życie, bo nikt ich nie chce przyjąc dopracy, nikt ich nie szanuje. To my jesteśmy winni ich odizolowywania się od społeczeństwa i trudno się temu dziwić. Każdy Rom na stacie jest "cyganem",a to wystarczy aby zwatpić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka jedna Re: Do wszystkich rasistów IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.03.09, 09:23 > Mają wyjątkowo trudne życie, bo nikt ich nie chce przyjąc dopracy, > nikt ich nie szanuje. To my jesteśmy winni ich odizolowywania się od > społeczeństwa i trudno się temu dziwić. Każdy Rom na stacie > jest "cyganem",a to wystarczy aby zwatpić... Każdy gruby jest gruby, za wysoki drągal, za chudy anorektyk...daj spokój gdybyśmy mieli mieć taką postawę wobec problemów 99 % społeczeństwa położyłaby sie z ciężką depresją do łóżka i nie widziała sensu aby wstawać. Uważam,ze gdyby pokazali,że jednak chcą dzieci posłać do szkół, że chcą uczciwie zarabiać na życie to szybko zmienilibyśmy o nich zdanie zapewniam Cię. Odpowiedz Link Zgłoś
vazz Re: Do wszystkich rasistów 19.03.09, 11:43 Problem w edukacji Romów leży w ich zwyczajach. Zauważcie, że mało który Rom kończy podstawówkę. Chodzi o to, że wg.cyganów dziecko ma prawo robić co chce i szkoła gdzie trzeba przestrzegać jakichś zasad jest niezrozumiała. Więc w szkole zachowują się jak dzieci z ADHD. Zna ktoś Romów po studiach? Kiedyś na studiach było spotkanie z Panią ekspert od Romów, znała tylko 2 Romów po studiach. Teraz powiedzcie ile znacie osób biednych (nie Romów), które pokończyły studia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cacy Re: Do wszystkich rasistów IP: *.microchip.3s.pl 19.03.09, 12:15 oserwatoreromano jak bardzo bys sie nie staral to sie nie da tez chodzilem z Romami do szkoly dobrneli do 6 klasy i byli tacy sobie glownie ganiali za dziewczynami nie bylo to w XXl w nie maja ludzi po studiach, moze 10 na europe srodkowa by sie uzbieralo nie posiadaja swojej literatury pisanej jaks jedną poetke z lat 30 nie da sie ukryc ze kodeks jaki mają z prawem niewiele ma wspolnego lemkowie czy ormianie tatarzy tez sa i sie da maja tych swoich krolow czy wojtow nie moga zrobic swojej szkoly? jak do pracy nie chce ich ktos przyjąc to co nie moze straganu czy kebabu sprzedawac spotkalem 1 jednego uczciwego a te inne przypadki to..... przypadki nie pamietam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crt Re: Do wszystkich rasistów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.09, 15:39 Też byłem z 5 lat temu na spotkaniu z tą panią od Romów i twierdziła, że w całej Polsce jest tylko jeden Rom - magister. 95% Romów ma wykształcenie podstawowe lub niepełne podstawowe, reszta próbuje kończyć jakieś zawodówki, a nie więcej niż 1% ma maturę. Ona podawała jakieś oficjalne dane, nie wiem z czego wynikały, nie podam źródła, bo nie pamiętam, ale zapadły mi bardzo mocno w pamięć. Warto też napisać o kastach romskich, które można rozróżniać m.in. po nazwiskach i ich miejscach pobytu - Cyganie się dzielą bardzo wyraźnie na lepszych i gorszych, królów i żebraków, to wynika wprost z tego w jakiej rodzinie się ktoś urodził. Także taki artykulik jakiejś biadolącej Romki to o kant d.. można potłuc, bo nic nie mówi o tym, jacy Cyganie są i nikogo rozsądnie myślącego do nich nie przekona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cacycacy Re: Do wszystkich rasistów IP: *.microchip.3s.pl 19.03.09, 15:58 moze GW zaprosi Romów do redakcji udostepni im komputery opowiedza cos o tych kastach o sobie my se tu piszemy redaktory sobie a Romowie sobie piosenki śpiewają moze maja jakis pomysl jak im ulatwic zycie a zeby nie bylo wątpliwości jak spotkamy unikalnego na skale wszechświatową chamskiego marsjanina to mu kopne w dupe za chamstwo i moze być w prążki i gwiazdki i moze być obojniakiem Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Do wszystkich rasistów 19.03.09, 13:08 > szybko zmienilibyśmy o nich zdanie zapewniam Cię. nie chcę twierdzić że w polsce nie ma problemu rasizmu ale... wsród nas żyje przecież wiele różnych społeczności... nie twierdze że zawsze jest bezproblemowo ale większośc problemów odnosi się tylko do jednej grupy przestępczość też dotyka różne społeczności ale tylko jednej jest tak nagminna... skoro większośc z nas może zaakceptowac bułgarów, ukraińców, koreańczyków, ... a widzi problemy z cyganami to chyba nie można tego określić jako rasizm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka jedna Re: Do wszystkich rasistów IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.03.09, 13:22 truten.zenobi napisał: > > szybko zmienilibyśmy o nich zdanie zapewniam Cię. > > nie chcę twierdzić że w polsce nie ma problemu rasizmu ale... > wsród nas żyje przecież wiele różnych społeczności... > nie twierdze że zawsze jest bezproblemowo ale większośc problemów > odnosi się tylko do jednej grupy > przestępczość też dotyka różne społeczności ale tylko jednej jest > tak nagminna... > > skoro większośc z nas może zaakceptowac bułgarów, ukraińców, > koreańczyków, ... a widzi problemy z cyganami to chyba nie można > tego określić jako rasizm Jasne!!! Właśnie dokładnie to miałam na myśli... Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Do wszystkich rasistów 19.03.09, 12:50 > Mają wyjątkowo trudne życie, bo nikt ich nie chce przyjąc dopracy, > nikt ich nie szanuje. a dlaczego nikt ich nie chce przyjąć do pracy? a w zasadzie to nie nie tak! ze znalezieniem dobrej pracy jest w tym kraju problem i ma go pewnie 90% populacji! pewnie nie ma problemu ze znalezieniem "jakiejś" pracy jeśli ktoś cos umie i chce pracować - znam pracujących w polskich firmach murzynów, cyganów(!), czechów, niemców, słowaków, ukraińców... tylko ta jedna grupa nie może znaleźć bo nie... to dlaczego własnie oni nie mogą znaleźć pracy jeśli inni (też cyganie) znajdują? nie możesz znaleźć pracy to załóż firmę! znam parę takich firm które sa prowadzone przez cyganów dlaczego akurat jedni moga inni nie? wten sposób wyeliminują swój podstawowy problem szefa rasistę! tyle że lepiej zamiast pracować spłodzić 10 dzieci i narzekać jak to źle mają w tym kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Do wszystkich rasistów 19.03.09, 12:37 > Otóż nikt nie spojrzy na nasze społeczeństwo, nikt nie zastanowi się > ilu jest wśród polaków mętów społecznych. widzisz tylko ja się nie dziwię że Polacy są tak postrzegani. i staram się by moje zachowanie nie było dla ludzi z którymi mam kontakt potwierdzeniem stereotypu. no cóż następny problem to także artykuł został dość jednostronnie napisany... biedni i ciemiężeni romowie napadnięci przez złych i okrutnych polaków... ale jaka była wersja drugiej strony? autor ma to w dupie on ma swoją wersję politycznie poprawną i prawda może do niej nie pasować.. stąd pewnie reakcja ludzi którzy mają trochę inne doświadczenia i negują tę wersje wydarzeń. > Tą drogą trzeba iść, a nie gnębić zupełnie niewinny naród. masz rację nie należy nikogo gnębić ale z tą niewinnością to się wygłupiłeś! > Zycie pokazało, że rasy traktowane kiedyś przez białych jako gorsze, nikt im takiej drogi życiowej nie wybierał 10 dzieci, unikanie pracy, edukacji, żebractwo i przestępczość... by obama coś osiągnął musiał bardzo ciężko pracować (nie wystarczyło tylko to że jest bardzo zdolnym człowiekiem) a oczekiwania części społeczności cygańskiej jest takie że wszystko mają dostawać "na tacy" nie twierdze że nie ma wśród nas rasistów ale z tego co widze to część cyganów sama sobie jest winna i nie ma co obarczać kogokolwiek winą za ich poziom życia! > Do tej pory Romom nie dano takiej szansy a co jeszcze trzeba im dać by chcieli uczyć się pracować, szanować prawa innych ludzi? > W dzieciństwie chodziłem do jednej szkoły z Romem, wiesz ja też znam parę osób... hmmm nazwijmy to tak "pochodzenia romskiego", które mają własne firmy/pracują, zachowują się normalnie, i jakoś nie mam oporów by z nimi współpracować, czy nawiązywać normalne kontakty... problemem natomiast jest pewna grupa tworząca zamkniętą społeczność, której „kultura” opiera się na braku poszanowania dla norm i ludzi spoza tej grupy i jeśli chodzi o tych ludzi to nie ma co się z nimi cackać iść na ustępstwa czy cokolwiek im dawać (a zwłaszcza mieszkania) dopóki nie zmienią swojego nastawienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tho Re: Do wszystkich rasistów IP: 83.168.94.* 19.03.09, 19:21 jakis czas temu slyszalem o likwidacji klas dla romow, ze niby MEN chce w ten sposob zapobiec segregacji rasowej. wszystko byloby fajnie gdyby nie to, ze do takich klas uczeszczalo regularnie maksymalnie polowa z zapisanych do nich dzieci, bo rodzice w miedzyczasie wyjechali z pociechami za granice i kiedys moze wroca, a ponoc gdyby nie darmowe podreczniki, sniadania czy obiady fundowane przez gminy i OPS frekwencja bylaby jeszcze nizsza. sytuacja opisywana w ktorejs gazecie - wypowiadal sie romski ojciec, ze jego dzieci i tak by do takiej szkoly nie chodzily, bo on edukacje moze im zapewnic sam... szkoda tylko, ze dzieciaki te nie byly w stanie wydusic z siebie slowa po Polsku tak je wyedukowal i przygotowal do zycia wsrod polskich rowiesnikow... w szkolach tych pomagano wszystkim, kto tylko sie do nich zglosil. zarowno dzieciom organizujac dla nich wycieczki, swietlice, zajecia pozalekcyjne jak i doroslym, ktorzy przychodzili po pomoc materialna czy tez pomoc w pisaniu roznego rodzaju wnioskow i pism - gdy takie klasy zamknieto nauczycielki z tych szkol byly wyzywane i szydzono z nich, ze sie od nich odwracaja... tacy sa wlasnie Romowie. niewdzieczni, choc wiele robi sie dla nich bezinteresownie to nie potrafia tego docenic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnago Re: Do wszystkich rasistów IP: *.cust.tele2.pl 19.03.09, 19:25 obama nie jest murzynem jest niestety mieszańcem Odpowiedz Link Zgłoś
to Re: Wołają na nas: Cygani, brudasy, czarnuchy 19.03.09, 09:37 jutro bedzie kampania, ze wszyscy jestesmy homofobami, pojutrze, ze wszyscy jestesmy dewiantami. itd itp. nudne sie robi. tani reportaz zamiast rzeczowej relacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amaka Re: Wołają na nas: Cygani, brudasy, czarnuchy IP: *.ghnet.pl 19.03.09, 10:44 Rzeczową relację zdają uczestnicy forum. Amaka z wyglądu Nigeryjka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cacy Re: Wołają na nas: Cygani, brudasy, czarnuchy IP: *.microchip.3s.pl 19.03.09, 13:00 jutro to GW opisze pobitego menelika i zaapeluje o to bysmy pozwolili mu zyc po sojemu i zeby se chopeczek kulture picia rozwijal a tak wogole to sobie po prostu nie zycze takich tytulow czym to ja nie jestem w jednym worku z ludzmi ktorych na szczescie nieczesto spotykam zlamanego grosza na wasz papier nie wydam o! moze mi jako mniejszosci intelektualnej zafunduje redakcja fajne korytko moze byc ze styropianu w ramach rownouprawnienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: huop Wołają na nas: Cygani, brudasy, czarnuchy IP: *.uab.es 19.03.09, 10:48 Polska to kraj dla Polakow, kto chce mieszkac tutaj musi sie dostosowac do panujacych warunkow. Czemu to ja mam sie dostosowywac do obcych? Nie mam nic do obcokrajowcow ale do momentu,kiedy ich zachowanie narusza moja wolnosc osobista. Romowie sa taka nacja i wg mnie granice dla nich powinny byc juz dawno zamkniete... a nie jakies socjale dla nich wymyslaja za nasze pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Wołają na nas: Cygani, brudasy, czarnuchy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.09, 11:35 Koszerną Ci ona jest ? Odpowiedz Link Zgłoś
6grudnia chyba ktoś zapomniał o drugiej stronie medalu 19.03.09, 11:54 zróbcie artykuł o Polakach, którzy doświadczyli agresji od Romów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xD Re: chyba ktoś zapomniał o drugiej stronie medalu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 12:34 popieram, bardzo dobry pomysł, a polacy to nie mijają Romów na ulicy??!! tylko nie z uprzedzenia a ze strachu! Odpowiedz Link Zgłoś
pavlikmedvid Polacy, zapomniane plemie ze wschodniej hordy 19.03.09, 15:13 Trudno polemizowac z tym, co napisales. Stek glupot. Jednak zadanie ektradycji martwego Morela (zm. w 2007 r.)z Izraela i ciala Wolinskiej (zm. w 2008) z Anglii uwazam za szczyt prawicowego szalenstwa i nacjonalistycznej fiksacji! Swoja droga, Polacy sa nielubiani na swiecie za to, ze brak nam elementarnej kultury i brak szacunku wzgledem innych - inaczej za rasizm wlasnie. O zadnej innej nacji nie slyszalem tylu niepochlebnych opinii z ust Francuzow, jak o Polakach. Dla nich Polacy to prawdziwa dzicz, przybysze z innej cywilizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZS Re: Polacy, zapomniane plemie ze wschodniej hordy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 16:25 Widzę że teraz będzie licytacja kto nas lubi, kogo my nie lubimy :)) Nie ma sprawy - też będzie stereotypowo: Niepochlebne opinie z ust Francuzów (hipokryci i fałszywcy) to raczej komplement. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cacy cacy Re: Polacy, zapomniane plemie ze wschodniej hordy IP: *.microchip.3s.pl 19.03.09, 17:26 dobrze ze mowisz pavlikmedvid jutro jade do francji tylko musze wychaczyc redaktura z Le BŁąda se pogadamy o polonofobi i ten lawete biere na ten szmelc co w centrum sie za droge zwroci ile dajom ełuro dotacji za takie polnofobie? fotke tez robiom? szopena dzies skołujem po drodze zeby im przypomniec ile nam som winni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mak Re: zapraszam Panią Redaktor do mnie... IP: *.magma-net.pl 20.03.09, 08:43 w bramie obok mam romską rodzinę, od kilku lat uczę sie, co to za emocje: ostrożność i oczy dookoła głowy, np w taksówce, bo gdy wysiadam, romskie dzieciątko pakuje przez otwarte okno łapkę do auta i zgarnia monety z pojemniczka; obrzydzenie, kiedy np.widzę Romkę jedzącą rybę i wyrzucającą rybie szkielety przez okno; wściekłość, kiedy w ciepłe dni jedyne w okolicy horrendalne wrzaski,bicie szyb,itp, do których regularnie podjeżdża policja, słychać właśnie z romskiego mieszkania, w związku z czym trzeba mieć zawsze zamknięte okna w lecie - Państwo Sąsiedzi drą się nieustannie, wulgaryzmy o dziwo są wyraźnie i soczyście polskie; bezradność i gniew wobec naszego prawa i jego stróżów, bo kilkadziesiąt bram i ich mieszkańców musi tych wrzasków wysłuchiwać np od 6-tej - 7-mej rano, np w niedzielę i nie można Państwa Sąsiadów zgodnie z polskim prawem zmusić do tego, by szanowali dobrosąsiedzkie obyczaje. Poza tym czuję też lęk, bo nigdy nie wiadomo, czy ktoś, kto idzie nas odwiedzić, nie zostanie agresywnie zaczepiony (miejscowych owszem, Sąsiedzi nie zaczepiają, ale obcych...). współczucie czuję również, bo obserwuję, jak dzieci moich romskich Sąsiadów wychowują się na śmietniku, wysiadując po bramach i w mieszkaniach bez prądu, a broń Boże nie chodzą do szkoły, zwłaszcza dziewczynki. Żal mi tych dzieci, ale jednocześnie jaskrawo widzę, że gdyby to były "polskie" dzieci, już dawno wylądowałyby w jakimś pogotowiu opiekuńczym, bo rodzina zostałaby uznana za ewidentnie patologiczną. tak, droga Pani Redaktor, wygląda codzienność z naszymi Sąsiadami, a nie piszę tu nic o refleksjach i komentarzach sklepikarzy,choć na co dzień słyszę, jak reagują na romskie dzieci, raczej są to własnie reakcje, a nie rasistowkie stereotypy. Dodam, że nie czuję się rasistką, bo gdybym miała za ścianą równie uciążliwych polskich sąsiadów, moje emocje byłyby takie same. ale prawo pewnie byłoby skuteczniejsze, a o ludziach, którzy wychowują dzieci w brudzie i na granicy analfabetyzmu, nikt nie pisałby cukierkowych rzewnych opowieści. Reportaż o odczuciach wobec romskich Sąsiadów mógłby niestety podsycić "rasizm", więc raczej rozumiem, dlaczego nikt go nie będzie pisał (no i ci, co mogliby mieć tu coś do powiedzenia mają dzieci, samochody pod domem, i muszą do tego domu codziennie wracać, więc pewnie też niechętnie udzielaliby wywiadów...) ale można porozmawiać z dzielnicowymi o statystykach, a potem pisać o nieszczęsnych Romach. Odpowiedz Link Zgłoś
florian8 Wołają na nas: Cygani, brudasy, czarnuchy 19.03.09, 11:55 Dyskryminacja ze względu na kolor skory, czy pochodzenie etniczne to zazwyczaj przejaw prymitywizmu i chamstwa, z czym ta pani pewnie się spotykała. Ta postawa jest naganna, a wsrod chrzescijan powinna być nagana kategorycznie. Polacy czy inne narody ich dyskryminujące dają zle swiadectwo samych siebie, czy swojej wiary. Nie wierzylbym w te opowiescijednak do konca, bo cyganska kultura to kultira postaw przekłamanych. Ta nacja sie nie integruje, zyje na bakier z prawem i w konflikcie z dobrym obyczajem także. kłamanie lezy w naturze ich kultury, stad ta nacja nie budzi sympatii, wszedzie gdzie mieszka. Dlatego niechec do nich nie musi byc powodowana prymitywnym rasizmem a niechecia wobec ich nachalnosci i zwyklego oszukiwania z ktorego czesto zyją. Wypowiedz tej pani brzmi po za tym jak klasyczne zaklamane koloryzowanie, choc pewnie spotykla sie z dyskryminacja. Pojecie dyskryminacji kobiet w ich wlasnych srodowisku jednak nie istnieje, jest przyjete jako częsc tej niby bogatej kultury, a w rzeczywistosci kobieta tam jest traktowana bardziej szmatlawo niz islamie. Jedyne co integruje ich to ich kiczowaty folklor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnago Re: Wołają na nas: Cygani, brudasy, czarnuchy IP: *.cust.tele2.pl 19.03.09, 19:35 A dyskryminacja wg. stanu zdrowia? Czemu ociemniali nie mogą być pilotami liniowymi!! Jeden z nich ociemniały pilot, przeleciał samodzielnie nad Atlantykiem czy nad kanałem angielskim samodzielnie i bez autopilota. Oto temat dla GW,.... potworna dyskryminacja gorsza niż rasizm, odcinanie marzeń Odpowiedz Link Zgłoś
florian8 Re: Wołają na nas: Cygani, brudasy, czarnuchy 19.03.09, 12:11 przeczytaj sobie posty uczestników forum, wczesniej dowiedz sie czym jest rasizm, to w sposob dosc oczywisty powinno wygenerowac obraz nas i twoje rozumienie, Polacy to czesciowo rasiści- czesciowo w wiekszej skali niz te spoleczenstwa ktore na codzien funkcjonuja obok siebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przedstawiciel Wołają na nas: Cygani, brudasy, czarnuchy IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.03.09, 12:40 A ja jestem za laniem tych śmierdzących brudasów.Należy ich się pozbyć z kraju albo wytępić.I nie jest to tylko moje zdanie ale i moich znajomych.Żaden z nas nie jest narodowcem itp. ale jak patrzymy na tą cygańską swołocz to tylko takie mamy myśli.Dostają jako mniejszość narodowa sporą kasę na dzieci a że ich mają często dużo to i kasy jest więcej.A polskiej matce to zostają ochłapy.I jeżdżą brykami , które do tanich nie należą.Jak ich widzę to same bmw,mercedesy i to takie z wyższej półki.I nie gadajcie że normalną pracą na nie zarobili.Na ulicy to zawsze głowa do góry i brzuch do przodu.A won z tąd brudasy tam do rumunii do swoich.Jestem za tym żeby was lali na każdym kroku. Odpowiedz Link Zgłoś
florian8 Kultura romska pasozytuje spolecznie wszedzie! 19.03.09, 12:44 Dotyczy to wiekszości z nich. Niechęc do nich jest powodowana rzadko rasizmem, jest bardziej slusznym brakiem tolerancji wobec notorycznego, kłamania, oszukiwania, naciagania, wykorzystywania, nie szanowania. To nie ich kolor skory a kultura powinna napotykac niechec i nietolerancje bo godzi w dobre obyczje i w prawo. To nie krytyka Romow samych w sobie a ludzkich postaw, specyfika kultury tej nacji sa wlasnie postawy ku czesto godza w intersy spoleczenstw z ktorymi sie nie integruja, a na nich pasozytuja. Opisywanie tego problemu i jego krytyczna ocena nie ma nic wspolnego z rasizmem, a poprawnosc polityczna nie powinna falszowac ich rzeczywistego obrazu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zjadacz Lodów odwracanie uwagi od kręcenia LODÓW ............... IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.03.09, 13:05 wymyślają sztuczne tematy bez przerwy o domniemanym rasiźmie ``żeby odwrócić uwagę od kręcenia lodów u góry ... ale społeczeństwo nie jest takie głupie, zeby gdy jest okradane dało się dodatkowo wyzywać od rasistów Gazeto ! Na nic twoje marne socjotechniki Odpowiedz Link Zgłoś
quisti Wołają na nas: Cygani, brudasy, czarnuchy 19.03.09, 16:10 Co za głupota"A przecież, gdyby Bóg nie chciał, to nas, Cyganów, by nie stworzył, no nie? " A co np z pedofilami, mordercami, gwałcicielami? Wg niej Bóg też ich chce, bo przecież też istnieją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dotepych Re: Wołają na nas: Cygani, brudasy, czarnuchy IP: 85.128.102.* 19.03.09, 16:29 zaden czlowiek nie rodzi sie pedofilem, morderca, gwalcicielem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Wołają na nas: Cygani, brudasy, czarnuchy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 16:37 ...ani częścią rowerową. To że z wiekiem zaczyna kochać osobników tej samej płci to pewnie skutek tego że został adoptowany przez zestaw części rowerowych. Odpowiedz Link Zgłoś
aduerin Re: Wołają na nas: Cygani, brudasy, czarnuchy 19.03.09, 17:23 "A przecież, gdyby Bóg nie chciał, to nas, Cyganów, by nie stworzył, no nie?" idac tym smiesznym tokiem myslenia, Bog stworzyl rowniez szatana... Odpowiedz Link Zgłoś
stodola A przecież, gdyby Bóg nie chciał, to nas, Cyganówy 19.03.09, 17:37 by nie stworzyl Przeinaczajac slowa.... to.... gdyby zamiast slowa "cyganow" wstawic....A.H. - Odpowiedz Link Zgłoś
ihateschool kto moje dzieci wyżywi? 19.03.09, 19:44 durex A cygany to cygany. Biegają z nożami, nie potrafią rozmawiać w języku kraju w którym żyją, nie tylko u nas. U mnie wszyscy mają czystą kartę i szacunek, Żyd, Murzyn, biały, Azjata, Inuit, Bałkańczyk, Selenita, Marsjanin... ale cyganów nienawidzę. Za dużo krwi przelali u mnie na osiedlu. Odpowiedz Link Zgłoś
atyda08 Wołają na nas: Cygani, brudasy, czarnuchy 19.03.09, 22:54 Przez ponad tydzień miałam okazję przebywać w szpitalu z ronka na jednej sali.Poznałam jej cała rodzinę.Rozmawiałyśmy na temat traktowania Romów w Polsce.Powiedziała mi ,że nie wszyscy Polacy krzywo na nich patrzą jednak znajdują sie ludzie którzy najlepiej pozbyli sie ich z kraju.Mówiła mi o reakcjach ludzi którzy sie dowiadywali jakiego jest pochodzenia.Dużo mówiła o kulturze romskiej a ja słuchałam.Jakie to ma znaczenie,że ktoś ma inny kolor skóry,mówi innym językiem czy wyznaje inną religię od naszej?To nie ma znaczenia liczy się tylko to jaki ten człowiek jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Haunold Re: Wołają na nas: Cygani, brudasy, czarnuchy IP: *.router.finemedia.pl 20.03.09, 21:48 Romowie mniej lub bardziej starają się wtapiać w otoczenie tzn. - w krajach muzułmańskich wyznają islam, w katolickich są katolikami, a w Rosji przykładowo wyznają prawosławie. To dostosowanie ich widać najlepiej w Rumunii, Mołdawii - gdzie obok siebie mieszkają Romowie katolicy, prawosławni, muzułmanie. Odnośnie poruszanej na forum dyskryminacji - akta miasta Dubrownika i innych bałkańskich miast z czasów średniowiecza pokazują, że mieli oni status mieszczan trudniących się handlem bydłem, wołami - występowali w aktach jako pełnoprawni obywatele komun miejskich. Także ich wędrowny sposób życia w czasach wieków średnich nastrajał ludność pozytywnie do nich - byli zwykle odbierani i sami się tak przedstawiali jako pielgrzymi z i do miejsc świętych. Co w tym okresie historycznym było liczone każdemu człowiekowi na plus. Dopiero czasy Oświecenia zmieniły ten obraz - Romowie jako ludzie nie posiadający stałego miejsca zamieszkania i warsztatu pracy wydali się podejrzani ówczesnym władzom. Należny pamiętać, że był to czas kiedy istniały tzw. Domy Pracy Przymusowej, w których ludzie niedostosowani społecznie byli wdrażani w ramy społeczeństwa. Także we Wrocławiu istniał taki przybytek, w którym byli zatrudniani małoletni, żebracy, włóczędzy, Romowie. Odnośnie dyskryminacji i uprzedzeń w artykule nie przedstawiono romskich przesądów i uprzedzeń w obrębie tej samej grupy etnicznej. Ludzie z Bergitka Roma - katolicy i rolnicy z dużym cudzysłowem, prowadzący osiadły tryb życia i zajmujący się rolnictwem nie wchodzili w żadne kontakty z ludźmi z grupy znanej obecnie jako Polska Roma, którzy byli głównie koczownikami i drobnymi handlarzami. Związki małżeńskie, partnerskie nie były dopuszczane czy mile widziane pomiędzy nimi. Można się zapytać gdzie uprzedzenia i swoisty rasizm -skoro sami Romowie się tak traktowali - możliwe jest przypuszczenie, że przejęliśmy ich uprzedzenia i fobie względem siebie - obu wymienionych wyżej grup. Tak na marginesie jak Romowie mogą żądać równych praw i takiego samego traktowania, jeśli nie traktują po partnersku nas Polaków. Dla osobników o słowiańskiej proweniencji mają wielce znaczące określenie - GADŹ - nie jest ono bynajmniej pozytywne. Jesteśmy nieczystymi profanami, których można bezkarnie oszukać, wprowadzić w błąd - człowiekiem jest się dla swoich (nie jestem w tej chwili w stanie stwierdzić czy czy dobrze zapisałem to określenie). Na koniec mojego monologu można by rzec: Komunizmem w Polsce wiele rzeczy tłumaczono - to zakaz swobodnego wędrowania zniszczył tradycyjne formy życia taborowego i pracy zarobkowej Romów (lutowanie naczyń, drobny handel, sprzedaż i kupno koni). Jednakże tym nie można i nie należny wszystkiego tłumaczyć. Zachowania, które obserwujemy chociażby na wrocławskich ulicach ze strony Romów nie są niczym niezwykłym dla społeczności plemiennych, rodowych. Jest u nich widoczna cały czas opozycja Swój - Obcy. Należy pamiętać, że ROM = CZŁOWIEK, my jako będący poza swoistą strefą człowieczeństwa nie jesteśmy pełnoprawnymi partnerami. My = ludzie z poza swojego kręgu kulturowego. Odpowiedz Link Zgłoś
e-skin zasłużyli sobie na taką opinię! 19.03.09, 22:55 u mojego kumpla na zasikali i zasrali basen pobazgrali farbą szyby zdewastowali winde ukradli żarówki i inne rzeczy, jeżdżą szybko i niebezpiecznie brudzą hałasują w nocy..jedno wielkie utrapienie, ne móię juz o tym że zajmują się żebraniną i kradną co tylko popadnie Odpowiedz Link Zgłoś
bambambama Wołają na nas: Cygani, brudasy, czarnuchy 20.03.09, 00:01 co można powiedzieć o kobiecie która nie mogąc utrzymać rodziny ma dziesięcioro dzieci? lekkomyślna? bez wyobraźni? o co tu chodzi? ludzie zastanawiają się czy stać ich na jedno dziecko, bo nie chcą produkować obywateli drugiej klasy; bez odpowiedniej edukacji, nieobytych w świecie bo na podróże kasy nie ma... ech szkoda gadać. planowanie, panie! Odpowiedz Link Zgłoś
carol_p Jeżeli tak kochacie Cyganów, kochani tolerancyjni. 20.03.09, 07:50 To dlaczego Wy i ta wasza Wyborcza nie rozpisuje się na temat rodzinnych, klanowych mafii. Matka z gromadką dzieci idzie żebrać na ulicę, a na koniec dnia podjeżdża mąż i ojciec dobrym samochodem ze złotymi sygnetami na palcach i zabiera "pracujących" do domu. Sam byłem tego świadkiem. Te stereotypy o Cyganach nie wzięły się znikąd. A Ci co ich tak bronią, to ich po prosyu nie znają. Kierują się ich wyidealizowanym obrazem z literatury...... Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi równość wobec prawa... 20.03.09, 21:21 niedawno czytałem artykuł o gosciu który stracił dziecko bo ktoś z opieki społecznej stwierdził że nie ma warunków (no prosze przyszła do nas ameryka) a tu prosze dzyszka dzieciaków, życie z żebractwa, pewnie też nie spełniają obowiązkuszkolnego... i nic Odpowiedz Link Zgłoś