Gość: ewa IP: *.lanet.wroc.pl 28.11.03, 20:19 Widać dłużej nie potrzebują bo w tych godzinach wystarczająco zarabiają , też potrzebowałam skorzystać z usług nieźle za 15 min pracy 800 zł., Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lekarz Re: Dlaczego notariusze pracują tak krótko? IP: *.kom / *.kom-net.pl 29.11.03, 19:14 To dobre uzupełnienie do mojej wypowiedzi sprzed kilku dni dotyczącej lekarki , którą obsmarowano w GW i wyrzucono z pracy za to , że wziela 20 zł za zawiezienie zwolnienia lekarskiego do ZUS. Notariusz by się obśmiał gdyby mu zaproponowac cos takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Dlaczego notariusze pracują tak krótko? IP: *.kom / *.kom-net.pl 29.11.03, 21:14 Cztery lata temu próbowałam poprosić do domu notariusza,aby chory mógł spisać testament. Obeszłam kilku i żaden się nie zgodził-z różnych powodów,np.:"mam grypę i nie mogę", "mam dużo pracy i dopiero za kilka tygodni" albo zwyczajnie "notariusze nie jeżdżą do klienta"...Banda żerująca na społeczeństwie. Takie taksy to sami sobie ustalili w sejmie, podobnie radcy prawni ustawili sobie tzw."koszty sądowe" /jakieś 30% wartości sporu,np,długu czynszowego od bezrobotnych i biednych ludzi.../.Dlaczego na to pozwalamy!!! Jak z tym walczyć??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zolw Re: Dlaczego notariusze pracują tak krótko? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.03, 15:38 popatrzcie jak dziennikarze nas napuszczja na różne grupy zawodowe / zazwyczaj wtedy gdy prywatnie się z nimi zetkną/ zazwyczaj są to urzędnicy teraz notariusze,lekarze - a sami to świętoszki bo nikt ich fuszerek nie opisze w prasie Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: Dlaczego notariusze pracują tak krótko? 18.12.03, 12:29 NO to ja mialam szczescie, do mnie notariuszka przyszla do domu, poznym popoludniem i to tuz przed sylwestrem. Ale moze dlatego , ze to byla sasiadka mojej babci, ktora robila testamtent. A moze po prostu byla uczynna? A przyszla tak pozno, bo przed nami byla u innych klientow/petentow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justicje Re: Dlaczego notariusze pracują tak krótko? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.03, 16:37 Droga Ewo, pracują krótko, ale za to zarabiają dużo. Coś za coś ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: droga Justicje IP: *.lanet.wroc.pl 30.11.03, 19:32 Właśnie o tym pisałam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Były Hokeista A dlaczego notariusze sa dziecmi notariuszy? IP: *.tvk.wroc.pl / 213.17.158.* 30.11.03, 18:07 I rodzicami przyszlych notariuszy. I dlaczego w 50% NIE MAJA ZIELONEGO POJECIA o tym co robia, tylko, bedac miernotami, zatrudniaja prawnikow nie majacych szans na aplikacje zeby odwalali za nich te i tak nietrudna robote? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Re: Dlaczego notariusze pracują tak krótko? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 30.11.03, 18:41 Notariusze to grupa zawodowa działająca w strukturze zbliżonej do mafijnej, czyli w rodzinno - koleżeńskiej koterii. Mając faktyczny, ustawowy monopol na wykonywanie wielu istotnych operacji prawno - gospodarczych (np. obrót nieruchomościami, tworzenie spółek kapitałowych itp.) sami ustalają warunki i ceny za te usługi (vide np. kodeks etyki notariuszy, w którym za nieetyczne uznano konkurowanie ceną!!! - info dla nie wtajemniczonych: obowiązująca taksa notarialna ustala ceny maksymalne za usługi notariusza. Jednak ze względu na wspomniany kodeks w zasadzie żaden notariusz nie obniży swoich cen, bo złamie wtedy kodeks - taka sztuczka...) Ponadto jak w każdej mafii, na czele klanu motariuszy stoi starszyzna - rada samorządu notariuszy. Istnienie tego zawodowego samorządu wynika z ustawy i przynależność do niego jest obowiązkowa. Oznacza to, że jeśli chcesz być notariuszem, to musisz do należeć do mafii, a nie możesz prowadzić samodzielnej, niezależnej działalności. To taka kolejna sztuczka. Legendy krążą już o naborze młodego narybku do klanu. Przykładem niech będzie wywiad z jakimś ważnym gosciem z rady. Dziennikarz pyta: jak to jest, że na kilkanaście osób przyjętych do klanu większość stanowią członkowie rodzin notariuszy (dzieci, wnuki i inne pociotki)? Czy uzdolnienia notarialne są dziedziczne? A gość na to wali wprost: No co pan opowiada, przecież pięć osób nie ma żadnych koligacji rodzinnych... Podsumowując, popatrzcie sami: Ustawowo narzucona struktura mafijna mająca ustawowo zagwarantowaną wyłączność na nieźle płatne usługi. Regulacja dotycząca cen unieszkodliwiona została przepisami wewnętrznymi. Nabór nowych członków jest ściśle nadzorowany przez mafię, tak by nie wpuścić do srodka jakiegoś reformatorskiego fermentu. Czyli układ, że żyć nie umierać, kasa sama płynie. To teraz pytanie: po co się przemęczać i pracować jak każdy normalny człowiek po 40 godzin tygodniowo? 30 to i tak łaska... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Redakcjo! Prosimy o adres tej kancelarii! IP: *.wrzos.wroc.pl 30.11.03, 18:42 "Od Redakcji: Sprawdziliśmy - większość kancelarii rzeczywiście jest czynna do godz. 15. Gdy pytamy, czy nie można się umówić na później, każdy notariusz pyta o to, z czym chcemy przyjść. - O, nie. Nie będę czekała pół godziny, żeby panu zrobić zwykły odpis - usłyszeliśmy w jednej z kancelarii." Co tak ogólnikowo?! Proszę podać adres tej konkretnej kancelarii. Czytelnicy mają prawo wiedzieć, gdzie mogą zostać potraktowani jak intruzi! I kogo trzeba omijać szerokim łukiem - nawet przed godziną 15. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alka Re: Redakcjo! Prosimy o adres tej kancelarii! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.11.03, 20:15 przyłączam sie do opini Obserwatora, dlaczego nie konkretniej? jakie sa przeciwskazania? Ale problem dotyczy nie tylko notariatów, w naszym mieście wygląda to tak, jakby notariaty i nie tylko one, były nastawione na obsługe rencistów, emerytów i bezrobotnych. Wkurza mnie, że trzeba wychodzić z pracy, żeby coś zalatwić. bo ci, co są - teoretycznie - dla nas, a przy tym z nas żyją, olewają nas zygzakiem. Który pracodawca patrzy łaskawym okiem na pracowników, którzy muszą "wyskoczyc" z pracy, żeby cos zalatwić? no wlaśnie.. pozdr. wszystkich Alka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Dlaczego notariusze pracują tak krótko? IP: *.kom / *.kom-net.pl 01.12.03, 15:28 Miałam wtedy ochotę napisać gdzieś skargę,np.do Prezesa Sądu ale chory zmarł... nie miałm "głowy" do walki z tym chamstwem.Dzisiaj nie pamiętam nazwisk "uprzejmych" notariuszy.Pozostał żal,że traktują ludzi jak śmieci. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Darmozjady ci notariusze, też bym chciał sprzedawa IP: 213.77.10.* 01.12.03, 19:33 Wiele czynności które w Polsce wymagają notariusza, w USA robi się w banku czy towarzystwie ubezpieczeniowym. Przykład - umowy dotyczące nieruchomości pomiedzy osobami fizycznymi - transakcja jest ubezpieczona przez bank- towarzysto ubezpieczeniowe, do żadnego notariusza nikt nie chodzi. W Polsce synek zostaje notariuszem, bo na to go ustawi tatuś notariusz, a sam synuś dobrej roboty by nie znalazł. Notariusze są na tyle chytrzy na kasę, że w tym roku kłócili się między sobą o to które dzieci mają zostać przyjęte. za pracę sekretarki kasują kilkanascie tysięcy... Też bym chciał sprzedawać po super cenach, które by mi Państwo gwarantowało. Odpowiedz Link Zgłoś
umarlypoeta Byłem w USA 18.12.03, 00:01 Byłem i żyłem w USA. Tam kupuje się na parę lat koncesję notariusza i stawia się na dokumentach swoją pieczęść. Ale to tak, jakby małpa ją postawiła. Bo ci notariusze (tzw. publiczni) nie mająpojęcia o prawie. A skoro mowa o kupnie nieruchomości bez notariusza to powiem, że tylu procesów wynikajacych z nabycia tychże nigdzie na świecie nie ma. DEziękujcie Panu Bogu za to, że mamy wykształconych notariuszy. I jeszcze, szkodowość w sprawach powyższych w Polsce jest bliska zeru. Odpowiedz Link Zgłoś
sapere Re: Dlaczego notariusze pracują tak krótko? 02.12.03, 14:09 pracują tak krótko bo muszą mieć dużo czasu na wydawanie ogromnej kasiory, którą trzepią w tym krótkim czasie pracy Odpowiedz Link Zgłoś