sonqo 15.04.09, 07:11 Ktoś dostał w łapę i dęby ścięte. Mieli racje, że nikomu nie mówili, nikt by im nie pozwolił. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
run_man Stuletnie dęby poszły pod topór 15.04.09, 07:20 Eko terror! Mam mieszane uczucia, czy poprawiać bezpieczeństwo wycinając drzewa, ale argumenty ekologów są nie do przyjęcia, a powołując się na jakieś żuczki, to kompletna paranoja. Naprawdę nie będzie ich nikomu brakować, tak jak nie brakuje nam znacznie większych i ciekawszych dinozaurów. Trochę przeraża mnie, że grupa ludzi nie ma lepszego pomysłu na życie jak pod pretekstem ochrony robaków utrudniać je innym. Dla mnie sprawa jest jasna, ekosystem się zmienia i mieszkańcy ziemi, w tym robaki mają wybór, albo się przystosować, albo zniknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Stuletnie dęby poszły pod topór IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.04.09, 09:13 "powołując się na jakieś żuczki, to kompletna paranoja. Naprawdę nie będzie ich nikomu brakować" ############ dziecko, a pojęcie "łańcuch pokarmowy" już w gimnazjum przerabiałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TT Re: Stuletnie dęby poszły pod topór IP: *.pools.arcor-ip.net 15.04.09, 16:32 Dlaczego analfabeto ekologiczny zabierasz glos na temat, o ktorym masz zerowe pojecie? Czy tylko dlatego, aby zrobic z siebie idiote? Dla mnie sprawa tez jest jasna, jestes prymitywem ze swiadomoscia czlowieka z przed 2000 lat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LuriTuri Re: Stuletnie dęby poszły pod topór IP: *.ap.siedlce.pl 15.04.09, 20:00 He, he! Myślący tak, jak Ty przyspieszają moment, kiedy dylemat: "albo się przystosować, albo zniknąć" będzie dotyczył nas samych. Po prostu nie rozumiesz, że jesteśmy częścią przyrody, a zniknięcie "jakichś żuczków" może mieć całkiem zaskakujące i przykre skutki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat Re: Stuletnie dęby poszły pod topór IP: 156.17.100.* 16.04.09, 12:24 "Trochę przeraża mnie, że grupa ludzi nie ma lepszego pomysłu na życie jak pod pretekstem ochrony robaków utrudniać je innym" A ty mnie bardzo przerażasz, nie tylko trochę. Odpowiedzi, na twój post są mało tolerancyjne, ale naprawdę trudno się zdobyć na tolerancję dla głupoty. Przemówię do ciebie językiem pieniędzy, może zrozumiesz: (prawdopodobnie drzewa wycięto na czyjeś "koleżeńskie" zamówienie i "rekompensata" pójdzie do prywatnej /nie twojej, pewnie/ kieszeni, ale nawet jeśli nie, to) pieniądze ze sprzedaży tego drewna pokryją tylko niewielką część kary, którą będzie trzeba zapłacić za naruszenie tak chronionego obszaru. Swego czasu nie zdecydowano się na budowę obwodnicy Augustowa, mimo, że bardzo chciał tego premier i ministrowie - koszty uznano za zbyt wielkie. A teraz podobną decyzję podjął na własną rękę po cichu pan leśniczy - a zapłacisz między innymi ty, na przykład pieniędzmi na remont i poprawę bezpieczeństwa na drogach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclawjacek Re: Stuletnie dęby poszły pod topór IP: *.e-wro.net.pl 11.06.09, 17:15 > Eko terror! Auto terror > Mam mieszane uczucia, czy poprawiać bezpieczeństwo wycinając > drzewa, A co drzewa stoja na drodze ? Tylko piraci jeżdża po rowach. Jak takiego drzewko wyeliminuje to z korzyścia dla społeczeństwa bo taki nie doprowadzi do czołówki. >ale argumenty ekologów są nie do przyjęcia, a powołując się na jakieś > żuczki, Sam jestes zuczkiem bez wyobraxni > to kompletna paranoja. TAk auto wązniejsze od chronionych gatunków. >Naprawdę nie będzie ich nikomu brakować, Nikomu ? A znasz wiecej takich "nikt" jak ty ? > tak > jak nie brakuje nam znacznie większych i ciekawszych dinozaurów. Żeby wigineli po dinozaurach tacy jak ty to też nie bedzie szkody. Przeciez ty masz mniejszy mozdżek niz dinozaur. Ty zaprzeczasz teorii ewolucji. >Trochę > przeraża mnie, że grupa ludzi nie ma lepszego pomysłu na życie jak pod > pretekstem ochrony robaków utrudniać je innym. Ochrona robali jest równie wazna jak ochrona tego co żresz. Ty penie jestes cinkcarzem i nie rozumiesz jak mozna byc z zawodu przyrodnikiem i dbac o zachowanie przyrody. Dla ciebie przyroda to cos co dawno ogło zniknąc tylko jakies oszołomy opóxniają ten proces. > Dla mnie sprawa jest jasna, > ekosystem się zmienia i mieszkańcy ziemi, Nie ekosystem się zmienia tylko ludzie zaczynają nadmiernie w niego ingerować. > w tym robaki mają wybór, albo się > przystosować, albo zniknąć. Zniknij robaku bo jestes nieprzystosowany. Odpowiedz Link Zgłoś
tora_tora leśnicy i złodzieje 15.04.09, 07:33 leśnicy to jedna z bardziej skorumpowanych grup zawodowych. w prawie każdym tartaku można kupić dowolną ilość drewna bez faktury. zniknęło ponad 260 dębów przyznają się do 177, bo tyle drewna trafiło pewnie do ewidencji, resztę sprzedali na lewo. I ta korupcyjna sprzedaz na lewo to główna siła napędowa ich parcia na wycinanie wszystkiego, co jest w wieku rębnym, może CBA zainteresuje się tym towarzystwem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MonX Re:ekolodzy i złodzieje IP: *.wroclaw.mm.pl 15.04.09, 08:11 Całkowita zgoda, ale niech CBA weźmie się też za ekologów, bo wielu z nich to po prostu szantażyści, którzy blokują każdą budowę tak długo, jak długo nie dostaną kasy do kieszeni(na ochronę żuczków oczywiście) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Atomek Re:ekolodzy i złodzieje IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.04.09, 14:25 No nie generalizuj. Mój ojciec zablokował budowę śmietniska odpadów przemysłowych, a właściwie dowolnych (ktoś dostał w łapę i wpisał parę odpowiednich cyferek więcej). Po długiej i nierównej walce (bo otarło się nawet o wojewodę, który podpisał decyzje niezgodne z prawem oraz procedurą (taka decyzja wcale nie jest nieważna!) inwestor w końcu zrezygnował, ale wcześniej chciał ojcu tak jak piszesz zapłacić...Tylko problem taki, że ojciec po prostu nie chciał mieć śmietniska niecały kilometr od domu i na myśl mu nie przyszło, żeby za łapówkę odpuścić... A najlepsze w tym wszystkim, że żaden urzędniczek nie dostał po łapkach za ustawianie tego. Jedynie "inwestor" się przejechał zdrowo. Ale prawda, ojciec gdy przestudiował prawo mi powiedział, że w tym kraju każdą inwestycję można zablokować "chroniąc środowisko". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclawjacek Re:ekolodzy i złodzieje IP: *.e-wro.net.pl 11.06.09, 17:17 > Całkowita zgoda, ale niech CBA weźmie się też za ekologów, bo wielu z nich to p > o > prostu szantażyści, którzy blokują każdą budowę tak długo, jak długo nie dostan > ą > kasy do kieszeni(na ochronę żuczków oczywiście) gdyby nie ta kasa ty tez bys palcem nie kiwnął. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: leśnicy i złodzieje IP: 212.244.241.* 15.04.09, 14:26 A co ma CBA do drewna ??? Oczywistym jest ze skoro drzewa rosly na terenie Lasow Państwowych to tez profit z nich zasili kasy LP , tylko z tej kasy ktora zarobi musi jeszcze zwiekszyc powierzchnie lesne do ponad 30 % a jest obecnie 28,9 %, wiec patrzac na wielkosc naszego kraju to jest sporo a takie sa standardy w EU. A kto za to za placi - podatnicy? , ciekawy jeste czy byla by ta dyskusja gdyby kazdy z nas musial zaplacic z wlasnej kieszeni za zalesnianie lasow, ochorne przed szkodnikami czy ochrone przeciwpozarowa , mysle ze gdyby musial dawac z 100 zl miesiecznie na to by zmienil zdanie. Lasy Państwowe sa instytucja samofinasujaca sie a nie budzetowa czyli nic nie dostaja z kasy panstwa wrecz doplacaja do niej. Za tem skad maja miec pieniadze na to wszystko jak nie ze sprzedazy drewna . pozdro dla pseudointelektualistow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: intligent gdybys jeszcze mial IP: *.dyn.optonline.net 15.04.09, 16:48 skonczone osiem lat to wszystko byloby juz super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: leśnicy i złodzieje IP: *.gprs.plus.pl 16.04.09, 17:16 A jak mogą wpływać leśnicy na sprzedaż w tartakach? Żyjemy w wolnym kraju i tartaki mogą sprzedawać co i ile zechcą!!! Jeżeli autor tego wątku nie zna się, to niech nie pisze bzdur i nie oczernia innych. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy_lasowy Re: leśnicy i złodzieje 22.04.09, 23:06 wroclaw.lasy.gov.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=938&Itemid=891&tpe=zmigrod Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: leśnicy i złodzieje IP: 212.244.241.* 23.04.09, 09:29 Co ma tartak wspólnego z lesnikiem, pewnie tyle samo co ty z ochroną przyrody. Byłem dziś rano po bułki i kupiłem bez faktury, cza by im tam CBA wysłać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yeti Nie rozumiem: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 07:48 "Nie dostaliśmy zezwolenia na całkowite wyłączenie tego odcinka z ruchu, co wykluczyło bardziej skomplikowane prace z wysięgnikiem"- czyli jak? Gmina prosi, mieszkańcy proszą, leśnicy proszą... Ale rozumiem, że drzewa, przy cięciu, waliły się na drogę i to nikomu nie przeszkadzało? Mnie szaleństwo ogarnia, gdy jadę drogą w pełnym oślepiającym słońcu- cień dawały ś.p. drzewa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclawjacek Re: Nie rozumiem: IP: *.e-wro.net.pl 11.06.09, 17:19 > Mnie szaleństwo ogarnia, gdy > jadę drogą w pełnym oślepiającym słońcu- cień dawały ś.p. drzewa. A jak droge śnieg zasypie to mozesz sie znaleźc w rowie. Drzewa przy drodze wyznaczały jej przebieg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati Re: Stuletnie dęby poszły pod topór IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.04.09, 07:56 czemu parkiem krajobrazowym rządzi nadleśnictwo? jak można traktować Naturę 2000 jako miejsce do zarabiania na wycince drzew i jak chce nam las urządzić Biuro Urządzania Lasu? to jakaś paranoja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzia Stuletnie dęby poszły pod topór IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.09, 09:03 Ze służbą zdrowia nie wychodzi, prywatyzacja nie daje wymiernych efektów to niech chociaż tutaj ludzie Platformy coś skroją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Stuletnie dęby poszły pod topór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 12:23 to jakaś paranoja z nazywaniem ochrony przyrody ekoteroryzmem , czy to znaczy że można zniszczyć wszystko jeżeli ma się pieniądze czy układy , człowiek jest tylko ogniwem w łańcuchu , niektórzy o tym nie wiedzą ... Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Stuletnie dęby poszły pod topór 15.04.09, 08:00 sonqo napisał: > Ktoś dostał w łapę i dęby ścięte. Mieli racje, że nikomu nie mówili, nikt by > im nie pozwolił. Leśnictwo wycięło drzewa, żeby nie płacić odszkodowań tym biednym kierowcom na które one się rzucały z nienacka i atakowały ich kiedy spokojnie sobie jechali, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
domifed2 Stuletnie dęby poszły pod topór 15.04.09, 08:13 jasne niech się lepiej ludzie o te dęby zabijają. To będzie w pełni eko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sajetan_tempe Re: Stuletnie dęby poszły pod topór IP: *.umwd.pl 15.04.09, 08:44 Jeżdżę od wielu lat, mieszkałem też w górskiej okolicy, gdzie po bokach krętych, wyłożonych kostką dróg rosła masa potężnych drzew. Wyobraź sobie, że nigdy na żadne nie wpadłem... To, że ktoś wpada na drzewo nie jest argumentem. Jeśli ktoś przekracza bezpieczną prędkość i wypada z drogi to całkowicie jego wina. Poboczami dróg chodzą też piesi... Rozumiem, że kiedy auto wpadnie na takiego pieszego, to zgodnie z Twoim tokiem rozumowania, jest to całkowicie wina tego pierwszego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ket Re: Stuletnie dęby poszły pod topór IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.04.09, 17:00 właśnie! i trzeba tego pieszego wyciąć :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yeti W takiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 08:57 sytuacji, czego Ci nie życzą, trąb i mrugaj światłami. Może ustąpi Ci drogi i wróci na pobocze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Stuletnie dęby poszły pod topór IP: *.gprs.plus.pl 15.04.09, 09:51 niedługo będziemy wyburzać domy , które stoją przy drodze , bo jakiś pędzący idiota może się na nim rozbić , zlikwidujmy latarnie i słupy uliczne , bo dla wariata który przepisy ma za nic to zagrożenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ket Re: Stuletnie dęby poszły pod topór IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.04.09, 16:54 Trza Ci zrozumieć człowieczku, że weszliśmy do UE nie tylko po to, ,zeby brać kaskę ale też żeby dostosować się do pewnych wymogów prawnych. A jeśli chodzi o przydrożne dęby - problem polega na tym, że jak ktoś jest debilem na drodze to zawsze znajdzie coś o co zabije siebie lub pasażerów. Jak nie dąb to słup, albo inne auto. Więc może przestaniemy wycinkę drzew dla kasy "ubierać" w troskę o biednych kierowców. Pracuję jeżdżąc samochodem osobowym, przejeżdżam miesięcznie 10 000 km, spędzam urlopy na mazurskich zadrzewionych drogach i jakoś żadne drzewo się na mnie nie rzuciło. Może dlatego że po wąskich drogach jeżdżę 80 km/h, a nie 160 jak każdy wiejski rajdowiec swoim wypolerowanym Audi 80 lub Golfem III Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. To zetnijmy od razu wszystkie, żeby nic nie było. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 00:44 Jak nie będzie drzew, to nikt na nie nie będzie wpadał, nie? Nadajesz się pan na doradcę Kononowicza. Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph Kretyn! 16.04.09, 12:19 Drzewa na nikogo nie wpadają, co najwyżej na drzewa wpadają ci, którzy jadą po pijaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jozo Re: Stuletnie dęby poszły pod topór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.09, 22:56 ale debil z ciebie, co frajerze winny jest dąb czy debil kierowca który w niego uderzył!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tepisarek Stuletnie dęby poszły pod topór 15.04.09, 09:13 Zgadzam się z opinią pani red. Saraczyńskiej, ale brak mi jeszcze jednej wiadomości: KTO I ILE ZAROBI NA CENNEJ DĘBINIE? Dokąd poszło to drewno? Bo chyba o to chodziło przy wycinaniu hurtem: ktoś miał zamówienie na stary dąb, bardzo wartościowy i w meblarstwie i w wielu innych businessach. Odpowiedz Link Zgłoś
tvtv Re: Stuletnie dęby poszły pod topór 15.04.09, 09:40 proponuje zapoznać się z zasadami sprzedaży drewna w RP. www.zilp.pl/drewno wiem wiem za dużo czytania... ale może przestaniesz urpawiać politekę z archiwum X ;) Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: Stuletnie dęby poszły pod topór 15.04.09, 12:25 no i co z tego jaka jest teoria, wiesz ile takie drzewo jest warte?? Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Stuletnie dęby poszły pod topór 15.04.09, 15:08 No wlasnie. 200 zdrowych debow to kilkadziesiat albo i kilkaset ton drewna. Bardzo cennego drewna. To nie jest jakas tam topola czy sosna, ktorej pelno i ktora szybko rosnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zgrozazgroza Stuletnie dęby poszły pod topór 15.04.09, 09:19 Nie ma to jak powierzyć wspólne dobro w opiekę idiotom. Teraz to sobie można pisać - drzew nie ma i już. Podobna sytuacja była we Wrocławiu, gdzie RZGW wycięła ponad 100 dębów na wale Odry bo transport z wrotami do śluzy Bartoszowickiej nie mógł się zmieścić. Skutek prawny żaden: dyrektor już z powrotem piastuje stanowisko, prokuratura nawet nie odpowiedziała że wszczęła postępowanie. A ekolodzy - cóż zazwyczaj zamiast pomagać w dobrym gospodarowaniu dużo hałasują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Józek Re: Stuletnie dęby poszły pod topór IP: *.dialog.net.pl 15.04.09, 15:30 > Nie ma to jak powierzyć wspólne dobro w opiekę idiotom. Tylko nie idiotom! Tylko nie idiotom! To są normalni bandyci... Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska-z-jajami Stuletnie dęby poszły pod topór 15.04.09, 09:22 Proponuje caly ten las wyciac na miekki papier toaletowy a miejsce zabetonowac na parkingi dla aut ! STOP EKOOSZOUOMOM ! STOP EKOTERORRYSTOM! CZLOWIEK WARZNIEJSZY INO OD ZWIEŻECIA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bil Stuletnie dęby poszły pod topór IP: *.lanet.net.pl 15.04.09, 09:33 Ciekawe dlaczego nasi ekolodzy nie bronią tak zaciekle żab które przechodzą przen jezdni giną w tysiącach ,stanowiąc zagrożenie przez wpadnięcie samochodu w poślizg . W niemczech ekolodzy stawiaja płotki dla bezpieczenstwa płazów i samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati Re: Stuletnie dęby poszły pod topór IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.04.09, 09:40 ale o co ci chodzi? o stawianie płotków, poślizgi samochodów, mało aktywnych ekologów, czy żaby? a może o ochronę naszego dobra wspólnego, czyli przyrody? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fasia Stuletnie dęby poszły pod topór IP: 62.87.130.* 15.04.09, 09:35 Natura 2000 to mit... najlepszy przykład- otwarcie na jej terenie kopalni piasku i żwiru oraz budowa betoniarni... gratuleje pomysłu władzom. Napewno ptaki i inne gatunki nie zauważą nowgo obiektu na swoim terenie. ten kraj jest chory. Jak człowiek wytnie jedno drzewo na swojej działce to płaci majatek... a tu wycieli prawie 200 drzew i nic... najlpeije niech wybudują kolejny stadion albo jeszcze lepiej nowe centrum handlowe ; ludzie weekendy spedzaja w sklepach a nie w lasach Odpowiedz Link Zgłoś
tvtv EkO TERROR ?? Odp dla ,,wykształconych'' :D 15.04.09, 09:36 jak to czytam to z jednej strony chce mi się śmiać a z drugiej płakać. Kolejna ,,afera’’ gazetowa która mija się z prawdą. Pani redaktor subtelnie wzmacnia niektóre sformułowania. W przeciwieństwie do was jestem ekologiem z zamiłowania i wykształcenia. Uważam się za człowieka znającego temat lasów i przyrody w przeciwieństwie do ,,eko-krzykaczy’’ bojących się zmierzchu w lecie i komarów (swoją droga chyba dlatego jest ich tak wielu wiosna ;) ) dlatego postaram się sprostować kilka rzeczy z tego 1 stronnego artykułu. (dla większości komentujących ten artykuł to i tak bez znaczenia bo dla was las to taki w którym za drzewami widać bloki. 1. Porośnięte starodrzewem tereny podlegają jednak Lasom Państwowym – a komu mają podlegać ? Można je oddać w prywatne ręce tak jak w czechach :/ To ustanawia zapis Ustawy o Lasach i przyrodzie. Słowo rezerwat to nie synonim słowa zakaz wstępu. 2. Ekolodzy twierdzą, że było to 266 drzew – Andrzej L. twierdził że w Chlewkach wylądowali Talikowie… 3. O wycince nie wiedzieli ani konserwator przyrody, ani przedstawiciele Dolnośląskiego Zespołu Parków Krajobrazowych. – bo o takich wycinkach nie informuję się tych instytucji. Cięcia w parkach krajobrazowych są dozwolone i normalne… przynajmniej dla kogoś kto choć trochę orientuje się w temacie. 4. przygotowanym przez Biuro Urządzania Lasu do roku 2015 – w skrócie dok podpisany przez Ministra Środowiska który zgodnie z ustawą pozwala na wycinkę drzew i SADZENIE 5. Bezpośrednią przyczyną wycinki był ubiegłoroczny wypadek – a gdyby ktoś wtedy zginął ?? odpukać… Wtedy nie przyjechała by gazeta tylko TV. 6. Ostatnie badania wykazały, że te rzadkie chrząszcze żyły w dziuplach przynajmniej trzech ściętych dębów. – ostatnie badania wykazały że Talikowie jednak byli w Tworkach :D a gdzie byli ,,ekolodzy’’ w trakcie szczegółowych inwentaryzacji dot. Natury 2000?? 7. przyrodnik, który wykonał ekspertyzę przydrożnych dębów – jak widać w tym kraju nie potrzeba mieć żadnego wykształcenia żeby wykonywać ekspertyzy… Las był jest i będzie… od zawsze wycinało się stare drzewa by dać światło i życie nowym pokoleniom. Nie żyjemy na szczęście w dżungli i możemy być spokojni o to że nasze dzieci będą mogły chodzić po lesie ( Ew. parku Szczytnickim). A fala niewykształconych eko- krzykaczy odleci do swoich miast wraz z nastaniem komarów i meszek – i tak to przyroda radzi sobie z intruzami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zgrozazgroza Re: EkO TERROR ?? Odp dla ,,wykształconych'' :D 15.04.09, 10:09 A dawno był Pan w tych lasach o których jest ten artykuł? Ja całkiem niedawno i zapewniam że z gospodarką leśną to ma niewiele wspólnego. A co do planowego prześwietlania lasów - pamiętam ten teren z lat 70-tych, eh! Cięcia sanitarne były najpilniejsze wzdłuż drogi? Nie uwierzę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KATON Re: EkO TERROR ?? Odp dla ,,wykształconych'' :D IP: *.nat.tvk.wroc.pl 15.04.09, 10:09 Jest podstawowe pytanie na które żądam odpowiedzi ! Co się stało z tymi drzewami i kto na ty zarobił?! Bo zarobił! We wsi Kliszkowice koło Żmigrodu trzy lata temu wycieęto kilkadziesiąt starych drzew i zamaskowano pnie! Okoliczni powiadają,że zrobił to pewien właściciel kilku stacji benzynowych i fabryki mebli w Rawiczu. Wogóle bardzo żle się dzieje tamtych okolicach. CBA powinno natychmiast zjąć się tą sprawą.I tą wcześniejszą też! Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Oczywiście, że o to chodzi.................... 15.04.09, 10:30 Leśnicy nie chronią niczego. Leśnicy produkują drewno....... to jest ich główne zadanie. Oto mała historia z niedaleko od Złotego Stoku. Stała sobie grupa pięknych Buków, mających 200 lat. I pojawił sie tzw. leśnik w towarzystwie pilarzy. 5 drzew zerżnięto i zwalono na kupę. Od pięciu miesięcy leżą trupy bukowej wielkości i czekają sobie na chwilkę........odpowiednią. A wycinanie alei wzdłuż dróg? Otwiera się pasy startowe dla wolnych ludzi w wolnym kraju. Niech sobie pędzą po 200 kaemów na godzinkę, po co w koncu kupowali fullwypaski za taką kasę....... A, że ilość trupów wzrasta tak czy tak, cóż????? No, ale drzewka są niebezpieczne, nawet gdy ich nie ma!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc lesnik i ochrona :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 14:21 chyba ochrona towaru na plantacji bo z pewnoscia nie ochrona przyrody jako calosci, skomplikowanych zaleznosci. Ci ludzie uprawiaja na plantacjach (lasach) towar ktory sprzedaja i takie podejscie wynosza ze studiow Odpowiedz Link Zgłoś
indywidualismus Re: EkO TERROR ?? Odp dla ,,wykształconych'' :D 15.04.09, 13:11 Gość portalu: KATON napisał(a): CBA powinno natychmiast zjąć się > tą sprawą.I tą wcześniejszą też! A kto się biedaku zajmie twoim mózgiem? Jak ci ręce w amoku latają, to trzymaj je z daleka od spacji (to taki długi klawisz na dole...) Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: EkO TERROR ?? Idiotyzmy tvtv 15.04.09, 10:22 tvtv napisał: W > przeciwieństwie do was jestem ekologiem z zamiłowania i > wykształcenia. Uważam się za człowieka znającego temat lasów i > przyrody w przeciwieństwie do ,,eko-krzykaczy’’ Ładnie się przedstawiłeś. My natomiast jesteśmy żądnymi pieniędzy i skorumpowanymi pseudoekologami, bez wykształcenia i zamiłowania. Ekolodzy twierdzą, że było to 266 drzew – Andrzej L. > twierdził że w Chlewkach wylądowali Talikowie… Argument jest tak mocny, że można tylko przyznac Ci rację. > O wycince nie wiedzieli ani konserwator przyrody, ani > przedstawiciele Dolnośląskiego Zespołu Parków Krajobrazowych. – bo o takich wycinkach nie informuję się tych instytucji. Cięcia w parkach > > krajobrazowych są dozwolone i normalne… przynajmniej dla kogoś kto > choć trochę orientuje się w temacie. W związku z tym można niszczyć stanowiska zwierząt "naturowych" bez żadnych ograniczeń, najlepiej robić to na obszarach chronionych programem Natura 2000. >Bezpośrednią przyczyną wycinki był ubiegłoroczny wypadek – a > gdyby ktoś wtedy zginął ?? odpukać… Wtedy nie przyjechała by gazeta > tylko TV. Proponuję kontynuowac wycinkę wszystkich drzew, których gałęzie mogą spaść komuś na głowę. Ostatnie badania wykazały, że te rzadkie chrząszcze żyły w > dziuplach przynajmniej trzech ściętych dębów. – ostatnie badania > wykazały że Talikowie jednak byli w Tworkach :D Dalszy ciąg jakże mądrej argumentacji. a gdzie > byli ,,ekolodzy’’ w trakcie szczegółowych inwentaryzacji dot. Natur > y > 2000?? Na inwentaryzacjach, właśnie tam. To Lasy Państwowe miały zadbać, aby zatrudnić specjalistów do inwentaryzacji, to Lasy Państwowe miały lata 2006 i 2007 na zrobienie tego, a zaczęły to robić na cito, często w połowie roku 2007 (decyzja Dyrektora LP nr 61 z 25 lipca 2006). To cud, że w ogóle jakaś inwentaryzacja została w 2 miesiące, w tych warunkach przeprowadzona. Jeśli nie została zrobiona na tym terenie to wina tylko i jedynie Lasów Państwowych. Jeśli już wspominasz Czechy to może wiesz, że tam inwentaryzacje robiono kilka lat, a nie 2 miesiące i że obszary Natura 2000 Czechy miały wyznaczone 5 lat temu, a nie jak w Polsce teraz ustala się ostateczną listę, kiedy miliardowe kary wiszą nad Polską. >przyrodnik, który wykonał ekspertyzę przydrożnych dębów – > jak widać w tym kraju nie potrzeba mieć żadnego wykształcenia żeby > wykonywać ekspertyzy… Dla takich jak Ty, doktorat Piotra Tyszko-Chmielowca nie wystarczy. Może do inwetaryzacji zatrudnić profesorów z Harvardu ? > Las był jest i będzie… od zawsze wycinało się stare drzewa by dać > światło i życie nowym pokoleniom. Ta głęboka myśl zapeni Ci pozycję w historii poezji polskiej. > A fala niewykształconych eko- krzykaczy odleci do swoich miast wraz z nastaniem komarów i meszek – > i tak to przyroda radzi sobie z intruzami ;) Obawiam się, że mocno się rozczarujesz. Właśnie zaczął się sezon badawczy i tacy jak dr Tyszko-Chmielowiec czy dr Świerkosz tudzież inni "niewykształceni" siedzą wśród komarów. Natomiast takie mózgi jak tvtv, "prawdziwi ekolodzy" mogą siedziec przed komputerem i pisać kompletne bzdety. Co prawda, w przypadku tego postu idealne do zastosowania byłoby motto jakie mam na końcu, ale trudno pozostawić ten stek bzdur bez kometarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lola Re: EkO TERROR ?? Idiotyzmy tvtv IP: 195.182.9.* 15.04.09, 12:40 tzw dr Świerkosz na którego wiedzę i kompetencje sie tutaj powołujesz to akurta pazerna beznadzieja ;) wiec jego opinia nie jest wyznacznikiem niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: EkO TERROR ?? Idiotyzmy tvtv 15.04.09, 18:36 Akurat wysokie kompetencje dr Świerkosza znam, w przeciwieństwie do niejkiej Loli, której opinia jest wyznacznikiem wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: EkO TERROR ?? Idiotyzmy tvtv IP: 212.244.241.* 15.04.09, 14:09 Drogi Panie a co maja Lasy Państwowe do Natury 2000, gdybys dobrze wiedzial ale nie wiesz inwentaryzacja obszarów Naturowych zajmuje sie ministerstwo srodowiska a nie LP, a to ze lasy z laski sowjej wydaly kase na inwentaryzacje to chwala im za to, bo ministerstwo nie dalo ani grosza, dlatego pewnie naukowcy zapomnieli o tych drzewach bo nie starczylo na nie pieniedzy :) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: EkO TERROR ?? Idiotyzmy tvtv 15.04.09, 18:41 Gość portalu: XXX napisał(a): > Drogi Panie a co maja Lasy Państwowe do Natury 2000, gdybys dobrze wiedzial ale > nie wiesz inwentaryzacja obszarów Naturowych zajmuje sie ministerstwo srodowisk > a > a nie LP, a to ze lasy z laski sowjej wydaly kase na inwentaryzacje to chwala i > m > za to, bo ministerstwo nie dalo ani grosza, dlatego pewnie naukowcy zapomnieli > o > tych drzewach bo nie starczylo na nie pieniedzy :) pozdro Z pieniędzmi to Lasy Państwowe nie wiedzą już co robić. Złote klamki niedługo będą standardem. Łaski żadnej nikomu nie zrobiły. Kasę próbowały mimo tego zaoszczędzić i nie zatrudniać specjalistów zewnętrznych, a jak robiły własnymi siłami to widać właśnie jak na dłoni. Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: EkO TERROR ?? Odp dla ,,wykształconych'' :D 15.04.09, 12:30 Znam tych ekoidiotów z konferencji. W większości to są ludzie bez żadnego przyrodniczego wykształcenia. Po prostu zwykłe ciecie. Infrastruktura drogowa w Polsce jest fatalna. Drzewa wrastają wręcz w asfalt. Jest to skutkiem ich niewycinania w przeszłości, kiedy poszerzano drogi. Było to straszliwe w skutkach zaniedbanie, gdyż na drzewach przydrożnych ginie u nas rocznie około 900-1000 osób. Całkiem pokaźna miejscowość samych trupów. Pas drogowy to nie jest miejsce dla uprawy drzew. Tam ma być zieleń prawidłowo urządzona i niestwarzająca istotnych zagrożeń dla ruchu. Jeśli jednak coś z tych drzew chcemy chronić, to powinno się tworzyć klasę dróg o znaczeniu turystyczno-krajobrazowym. Na nich powinien byc wyłączony ruch pojazdów ciężkich, a prędkość powinna być ograniczona do 50 km/h. Część z takich dróg powinna być dopuszczona tylko dla ruchu rowerów i pojazdów rolniczych. Jeśli ekolodzy chcą chronić drzewa przydrożne, to niech się opodatkują na budowę nowych dróg w innych miejscach. Ale przy tych nowych drogach kolejni idioci znowu posadzą drzewa - i tak w kółko Macieju. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: EkO TERROR ?? Odp dla ,,wykształconych'' :D 15.04.09, 14:26 Mam Ci pokazać drogi krajowe w Niemczech prowadzące pięknymi alejami? Tylko tam dba się także o krajobraz, a nie tylko o szybką kasę. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: EkO TERROR ?? Odp dla ,,wykształconych'' :D 15.04.09, 15:58 W ogóle się w sprawie nie orientujesz. U nixch ten problem jest taki sam. Byłem w Poznaniu na konferencji dendrologów. I tam był Niemiec, który przedstawił program ochrony alei przydrożnych. Ja bardzo go popieram. Uważam, że on ma rację. Obecni wtedy dendrolodzy też popierali ten pomysł. Ale na razie to nie jest niestety nic formalnego. To są po prostu eksperymenty. Ja osobiście uważam, że stare drzewa przydrożne należy chronić. Ale jednocześnie uważam, że powinien zostać wypracowany nowy model zieleni przydrożnej urządzonej. W tym powinni pracować przede wszystkim dendrolodzy i spece od krajobrazu. Szkopuł w tym, że dendrologów mamy wielu, ale spece od krajobrazu przypominają wróżenie z fusów. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: EkO TERROR ?? Odp dla ,,wykształconych'' :D 15.04.09, 16:11 j-50 napisał: > W ogóle się w sprawie nie orientujesz. Oczywiście, miałem jakieś omamy, gdy tymi drogami jechałem. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: EkO TERROR ?? Odp dla ,,wykształconych'' :D 15.04.09, 16:25 No tak właśnie sądzę. Omamy są rzeczą ludzką. Należy się ich jednak wystrzegać. Co tobie polecam. Bo i ja sam kiedyś dawałem się zrobić w jajo. Problem jednak nie był wielki, bo badawczy. A wtedy są zupełnie inne szmoncesy! Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: EkO TERROR ?? Odp dla ,,wykształconych'' :D 15.04.09, 17:28 j-50 napisał: > No tak właśnie sądzę. Omamy są rzeczą ludzką. Należy się ich jednak > wystrzegać. Co tobie polecam. Bo i ja sam kiedyś dawałem się zrobić > w jajo. Problem jednak nie był wielki, bo badawczy. A wtedy są > zupełnie inne szmoncesy! Przejedź się np. drogą Lübben - Frankfurt (nad Odrą) lub Frankfurt - Cottbus, a gwarantuję Ci, że też zobaczysz całe aleje z przydrożnymi drzewami. A jak Ci się nie chce jechać, albo za bardzo boisz się agresywnych przydrożnych drzew, to polecam stronę: www.deutsche-alleenstrasse.com/ Tam też zobaczysz te "omamy". Jura Odpowiedz Link Zgłoś
indywidualismus Oklaski dla tvtv ! 15.04.09, 13:06 Znakomita, celna wywazona riposta! Dodam tylko, pogrążając nieco "autorkę" tekściku, że nie jest to wcale droga do Radziądza, niewielkiej przydrożnej wsi, tylko do Milicza, miasta powiatowego, ponadto jest ważnym połączeniem dróg krajowych nr 5 (w Żmigrodzie) i nr 15 (w Miliczu). Ale gdzieżby wyborczo-gazetowy "redachtór" znał się na mapie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Oklaski dla tvtv ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 14:24 oklaski to by sie nalezaly gdyby jakies argumenty padly... a tak to tylko zenada... Odpowiedz Link Zgłoś
indywidualismus Re: Oklaski dla tvtv ! 16.04.09, 12:27 Padło wiele argumentów. Ale najpierw trzeba się nauczyć czytać. Ze zrozumieniem !!! Pisać też nie umiesz. Do podstawówki marsz ! Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Oklaski dla tvtv ! 15.04.09, 14:29 No i co z tego? To jest droga wojewódzka, na której nie muszą obowiązywać prędkości autostradowe, jak to by nasi miszczowie prostej chcieli. W Niemczech drogi krajowe też są obsadzone drzewami, a tylu się tam nie zabija. Trzeba po prostu umieć jeździć, a nie tylko gaz do dechy. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Oklaski dla tvtv ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 14:31 no co Ty ... tacy medrcy ktorzy boja sie ze drzewo w nich uderzy tego nie zrozumieja... musza zapi.... po 150 po szosie zeby zdazyc na grila Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Posadziłbym na swojej ziemii kilka drzew, ale IP: *.as.kn.pl 15.04.09, 10:35 później nie będę mógł ich ściąć i to jest jakieś kretyństwo. Podobno mogę posadzić drzewa owocowe, ale takich nie chcę, bo później pod takimi robi się straszny syf. Czy jest jakieś drzewo nieowocowe, które mogę posadzić i później za parę lat ściąć bez żadnych konsekwencji? Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: Posadziłbym na swojej ziemii kilka drzew, ale 15.04.09, 12:18 Możesz posadzić wierzbę energetyczną. Ale to badziewie wcale ci terenu nie upiększy. Pozostaja ci zatem tylko krzewy ozdobne. Nasadź sobie tujów i innych ch.w - bedziesz miał syf na oku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Posadziłbym na swojej ziemii kilka drzew, ale IP: *.chello.pl 15.04.09, 13:24 osoby fizyczne mogą nieodpłatnie wycinać drzewa po uzyskaniu zgody z gminy. zwykle udzielana jest od ręki, no chyba, że masz drzewo pomnikowe na działce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Re: Posadziłbym na swojej ziemii kilka drzew, ale IP: *.as.kn.pl 15.04.09, 23:41 A o tym nie wiedziałem? To jest jakiś lokalny zwyczaj we Wrocławiu, czy tak w całej Polsce jest? Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 No to posadzić nowe - i kwita 15.04.09, 12:15 Drzewa przydrożne powinny być usuwane z pasów drogowych. Alternatywą może być tylko ograniczanie ruchu na takich drogach lub przekładanie drogi. Z tą pachnicą to są zwykłe jaja. Sami dendrolodzy mówią, że gdyby dobrze zinwentaryzować, to pachnica okazałaby się gatunkiem wcale niezagrożonym. Odpowiedz Link Zgłoś
wroflora Re: No to posadzić nowe - i kwita 15.04.09, 14:56 chyba nie doczytałeś tekstu - te drzewa nie rosły w pasie drogowym! podlegały nadleđnictwu Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: No to posadzić nowe - i kwita 15.04.09, 15:48 Chwiej jesteś - to powiem. Przepisy są takie, mże wyrąb podlega nadleśnictwu. I kwita! Coż więcej chcesz wiedzieć? Aaaa - to się sam naucz zzieleniały idioto! Ja ciebie nie będę uczył, bo działałbym przeciwko polskiemu narodowi. Ty jesteś szympansem gnojącym nasz naród. Jesteś zwykłym tasiemcem na ciele naszego narodu. Po prostu JESTEŚ NIEUKIEM! Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Parę słów o krajobrazie 15.04.09, 12:46 Wbrew pozorom drzewa przydrożne silnie kancerują krajobraz, a nie poprawiają jego estetykę. Jest to zwykle szpaler jednogatunkowych drzew. Tworzy on element liniowy w krajobrazie, psując jego estetykę. W rzeczywistości drzewa przydrożne nie pełnią żadnych istotnych funkcji ekologicznych, ani tym bardziej nie poprawiają warunków funkcjonowania ruchu drogowego. Zzieleniali tworzą tylko mity. Najlepszą formą zieleni przydrożnej są zakrzewienia. Ale i one powinny być odpowiednio formowane. W pasie drogowym nie powinno być pnia o średnicy większej niż max kilkanaście cm. W statystyce wypadków drogowych widać wyraźnie, że najcięższe wypadki są związane właśnie z drzewami przydrożnymi. Występuje wtedy najwyższe prawdopodobieństwo śmierci i ciężkich uszkodzeń ciała. Wypadki te przewyższają skutkami nawet te z udziałem pieszych i rowerzystów (mniejsze prawdopodobieństwo śmierci w takich wypadkach). Nawet czołowe zderzenia pojazdów nie maja tak wysokiego prawdopodobieństwa śmierci, jak uderzenie w drzewo. W zasadzie na każdej drodze obsadzonej drzewami prędkość maksymalna w ruchu pojazdów nie powinna przekraczać 60 km/h. Tymczasem drogi te są z dużym nakładem kosztów projektowane i budowane dla prędkości znacznie większych. Dopuszcza się na nich 90 km/h, a rzeczywista prędkość bezpieczna stosowana w projekcie sięga 120 km/h. A potem jakiś dureń sadzi przy takiej drodze drzewa i prędkość bezpieczna spada do 60 km/h. Wielka szkoda, że w takim razie zzieleniali idioci nie walczą o sadzenie drzew przy autostradach - skoro te drzewa nikomu nie zagrażają i nie ograniczają prędkości bezpiecznej. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Parę słów o krajobrazie 15.04.09, 14:34 j-50 napisał: > są z dużym nakładem kosztów projektowane i budowane dla prędkości > znacznie większych. Dopuszcza się na nich 90 km/h, a rzeczywista > prędkość bezpieczna stosowana w projekcie sięga 120 km/h. A potem > jakiś dureń sadzi przy takiej drodze drzewa i prędkość bezpieczna > spada do 60 km/h. Gdy TE drzewa były sadzone przy TEJ drodze, to maksymalne prędkości podróżne nie przekraczały 30 kmh. Nikt nie sadzi drzew przy nowo budowanych obwodnicach, drogach ekspresowych i autostradach. Tak więc głupoty opowiadacie, kolego. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: Parę słów o krajobrazie 15.04.09, 14:54 Powiadasz ciuliku? No to przejedź się krajową piątką lub ósemką. A wtedy zobaczysz, że na odcinkach kapitalnie remontowanych nasadzono nowe drzewa. I TO BEZ WYZNACZENIA STREFY BEZPIECZEŃSTWA! Co jest normalnym działaniem w całej Europie. Przypominam też, że nasza mistrzyni w pływaniu miała tego pecha, że zabiła brata na JEDYNYM DRZEWIE PRZYDROŻNYM W OKOLICY. Jakie funkcje to jedno drzewo przydrożne pełniło? Ja tobie odpowiadam: czekało na śmierć człowieka. To była jego jedyna funkcja wyznaczona przez zzieleniałych idiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Parę słów o krajobrazie 15.04.09, 17:33 j-50 napisał: > Powiadasz ciuliku? No to przejedź się krajową piątką lub ósemką. A > wtedy zobaczysz, że na odcinkach kapitalnie remontowanych nasadzono > nowe drzewa. Pisałem o obwodnicach, drogach ekspresowych i autostradach, a nie o zwykłych krajówkach. Poproszę o konkretne przykłady odcinków piątki lub ósemki, gdzie przed remontem nie było drzew, a po remoncie je nasadzono. > Przypominam też, że nasza mistrzyni w pływaniu miała tego pecha, że > zabiła brata na JEDYNYM DRZEWIE PRZYDROŻNYM W OKOLICY. Jak się tak wyprzedza, jak ona wyprzedzała, to trudno mówić o pechu. > Jakie funkcje > to jedno drzewo przydrożne pełniło? Ja tobie odpowiadam: czekało na > śmierć człowieka. To była jego jedyna funkcja wyznaczona przez > zzieleniałych idiotów. Tak, tak, a w Klewkach byli Talibowie. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnago Re: Parę słów o krajobrazie IP: *.cust.tele2.pl 15.04.09, 18:49 Chłopie merda ci się droga z lotniskiem. Droga ma być osadzona DRZEWAMI I KWITA.A w dzisiejszych czasach brak czynników eliminujących osobników głupszych czy nawet tylko pechowych. Jednym z gł. są w tej chwili drzewa. Osobiście proponowałbym funkcję funkcjonariusza drogówki selekcjonera. Z prawem odstrzału ew. debili w ruchu drogowym. I kondolencje panie jureek. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Parę słów o krajobrazie 15.04.09, 19:22 Gość portalu: gnago napisał(a): > Chłopie merda ci się droga z lotniskiem. Droga ma być osadzona DRZEWAMI I KWITA > .A w dzisiejszych czasach brak czynników eliminujących osobników głupszych czy > nawet tylko pechowych. Jednym z gł. są w tej chwili drzewa. Osobiście proponowa > łbym funkcję funkcjonariusza drogówki selekcjonera. Z prawem odstrzału ew. debi > li w ruchu drogowym. > I kondolencje panie jureek. Przeczytałeś Ty w ogóle to, co w tym wątku napisałem? Mam poważne wątpliwości. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok j-50 opanuj sie! 16.04.09, 10:50 może i znasz sie na rzeczy, ale Boże chron nas od takich fachowców. Pas drogowy, to wedle przepisów w tym kraju 30 m. w prawo i w lewo od osi jezdni. Słodkie, co? Ja jestem za usuwaniem kierowców z pasa drogowego, zwłaszcza tych idiotów, którzy nie rozumieją, że sposób jazdy należy dostosować do warunków (to prosta zasada zachowania gatunku). I na koniec - raz piszesz, że jestes za ochroną aleji (wypowiedz o konferencji w Poznaniu), a tu z kolei piszesz jakies bzdety o kancerowaniu krajobrazu. Pisanie o kancerowaniu krajobrazu jest szczególnym dowodem tego, że nie wiesz, o czym mówisz. Aleje drogowe istnieją tu o conajmniej 500 lat, jak pokazuje nam to bogata ikonografia, że wspomnę takiego Wernera (troche młodsze - w. XVIII). Skoro istnieją one od tak długiego czasu, to są one częścią naszego krajobrazu kulturowego i nie wolno ich niszczyć. ZWŁASZCZA! Zwłaszcza, że jedynym argumentem jest to, że paru idiotów ginie ocierając sie o nie. Jak już powyżej ktoś zauważył, po skansowaniu alej, będziecie kasować domy, a następnie wytniecie pieszych w pień - w końcu wszystko to stanowi zagrożenia dla swobodnej jazdy wolnych ludzi w wolnym kraju. Pomyśl j-50 czasem nad tym, co piszesz!!!! A pani Otylia była idiotką, która za swój czyn winna siedziec w pierdlu, ponieważ sama zachowała sie w trakcie jazdy jak kretynka: a. jechała z predkością niedostosowaną do warunków jazdy (160 km/h) b. wyprzedzała w miejscu bezsensownym Nie wsadzono jej do pierdla, ponieważ w owym czasie produkowała towar rzadki w tym kraju - medale olimpijskie w pływaniu...... Ale będzie żyła do konca swoich dni z bagażem przemyśleń i to jest dobra kara. Argument z mistrzynią jest wiec wysoce niestosowny. Czy z racji zamordowania przez zientarę swojego kolegi, należy wyburzuć wszystkie wiadukty i słupy? W koncu zientara dokonał tego czynu za pomocą ferrari i betonowego wiaduktu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LuriTuri Re: Parę słów o krajobrazie IP: *.ap.siedlce.pl 15.04.09, 20:10 Zakrzewienia są bez sensu. Także tworzą jednogatunkowy "element liniowy", tylko przez gęste krzaki z drogi nic nie widać. Jadąc taką drogą można zasnąć z nudów i zabić się. Takie zakrzewienia widziałam na Ukrainie - owszem - chronią przed zawiewaniem drogi śniegiem, ale nie dają cienia i ma się wrażenie jazdy tunelem. Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: Stuletnie dęby poszły pod topór 15.04.09, 12:52 Nie znasz przepisów, songo. Ale nie będę zzieleniałego terrorystę uświadamiał, bo działałbym wtedy przeciwko interesowi naszego państwa i narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok nie wiem czy wiesz j-50 16.04.09, 11:08 ale jest to wypowiedz godna homo sovieticusa, czyli takiego postcarskiego urzednika, wobec którego należy przyjmować pozycje pokorną i głupkowatą, ponieważ może sie on, np. na petenta wkurzyc. Ty j-50 jestes przejawem takiego urzednika, które należy natychmiast wywalić z urzedu. Tacy ludzie, jak ty i tobie pdobni, powodują, że ten kraj jest nadal bardziej socjalistycznym debilstwem niż demokracją typu zachodniego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Stuletnie dęby poszły pod topór IP: *.gprs.plus.pl 16.04.09, 12:37 A z kim się identyfikujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luis Stuletnie dęby poszły pod topór IP: *.riz.pl 15.04.09, 13:21 Najlepiej zniszczyć wszystko...Naprawdę człowiek jest największą zgubą tej planety... Niedługo nie będzie dużej ilości gatunków, a dlaczego?? Bo człowiek je tępi świadomie lub nieświadomie tłumacząc swoje postępowanie wielkością ziemi i mnogością gatunków...Które coraz szybciej znikają. Rospuda jest przykładem, zdesperowani mieszkańcy wyżywali się na ekologach którzy bronili przyrody, a winni byli urzędnicy którzy nie potrafili stosować przepisów i postanowień Natura 2000 i oni powinni za to beknąć. To nie jest problem żeby wytyczyć właściwie trasę tylko im się albo nie chciało, albo byli tak niekompetentni że w ogóle nie wiedzieli ze dolina Rospudy jest chroniona... Jeśli to ostatnie to ręce opadają... W przypadku dębów to wygląda na totalną samowolkę i to jeszcze nadleśnictwa...które ma chronić lasy i opiekować sie nimi. Zatrważająca jest ilość wyciętych drzew. Naprawdę szkoda tylu drzew i na dodatek stuletnich ścietych tylko dlatego że jest tam droga...Paranoja Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: Stuletnie dęby poszły pod topór IP: 212.244.241.* 15.04.09, 14:15 Obwodnice Augustowa zaprojektowano zanim polacy wiedzieli co to jest NATURA 2000 pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
wilk_mazurski w Ketrzynie stuletnie lipy poszly pod topor 15.04.09, 13:31 tez nikt nie zareagowal.Dziekujemy ci Krzysiu CHecmanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: w Ketrzynie stuletnie lipy poszly pod topor IP: 212.244.241.* 15.04.09, 14:18 A kto mial zareagowac ??? Podawazyl by decyzje ministra , Nadleśnictwo nie zrobilo zadnej samowoli tylko wykonalo wczesniej o rok ciecia ktore i tak byly by wykonane. Minister zatwierdza plan urzadzania lasu i wydaje decyzje o mozliwosci wyciecia. Najlepiej jest dyskutowac na tematy o ktorych nie ma sie zelonego pojecia.A jesli chodzi o Parki Krajobrazowe to najpierw powsataly 85 lat temu Lasy Państwowe a dopiero pozniej parki krajobrazowe i to one sa na terenach zarzadzanych przez Lasy Państwowe a nie Lasy Państwowe na terenach Parków Krajobrazowych wiec kto komu powinnien sie tlumaczyc ??? pozdro dla nieukow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: w Ketrzynie stuletnie lipy poszly pod topor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 14:55 argumenty wrecz powalajace... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: w Ketrzynie stuletnie lipy poszly pod topor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 16:31 Drzewa którymi zarządzają Lasy Państwowe i te które wycięto "powstały" nieco wcześniej niż 85 lat temu, więc może Lasy Państwowe "będą się tłumaczyć" wyciętym drzewom, że ich śmierć była wyższą koniecznością. Ty XXX możesz się znać na administracyjnych procedurach, tylko tutaj nie chodzi wcale o biurwokrację, a o rozsądek przy podejmowaniu nieodwracalnych decyzji i wielopokoleniowym cyklu odbudowy drzewostanu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Stuletnie dęby poszły pod topór IP: *.e-wro.net.pl 15.04.09, 13:45 Jak słyszę słowo "ekolog" to mnie w ch..u strzyka. Pier...a zorganizowana mafia wyłudzająca gdzie się da i od kogo się da pieniądze i profity. Odpowiedz Link Zgłoś
xiv Re: Stuletnie dęby poszły pod topór 15.04.09, 14:04 pociesze Cie - niektórzy reaguja tak na slowo "Polak" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: Stuletnie dęby poszły pod topór IP: 212.244.241.* 15.04.09, 14:20 Zgadzam sie w pelni, najbardziej to sie oblowili na inwentaryzacji przyrodzniczej za ktora placily LP a powinno ministerstwo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_18 po co komu stare drzewa, lepiej posadzic nowe IP: *.wroclaw.mm.pl 15.04.09, 14:39 lepiej je pościnać, i posadzić noowe ! starymi samochodami też nie jest fajnie jeźdić, lepiej kupic nowe a stare na złom !!!111 Odpowiedz Link Zgłoś
bolo22 Re: po co komu stare drzewa, lepiej posadzic nowe 15.04.09, 15:46 Stara to ty jesteś krowa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ddicky Stuletnie dęby poszły pod topór 15.04.09, 14:56 W gminie Sulików, tez Urząd Gminy wydaje decyzje na wycinkę bez zastanowienia.Ostatnio też pod piłę poszły ponad 100 letnie dęby.Czy ktoś tym wogóle interesuje się.Co robią organy za to odpowiedzialne.Panie Wojewodo, czas wysłać swoich ludzi w teren. Odpowiedz Link Zgłoś
koronailitwa Stuletnie dęby poszły pod topór 15.04.09, 15:07 Z tego artykułu widać jak instrumentalnie traktuje się Naturę 2000. Jest to środek szantażu, robienia nagonek oraz powód do denuncjowania własnego kraju do instytucji europejskich. Tak właśnie uczyniono w sprawie Rozpudy, aby zaatakować rząd Kaczyńskiego. Przcież wyraźnie powiedziano, że drzewa rosły przy drodze i mogły stanowić zagrożenie dla ruchu. Więc wycinka była uzasadniona. To że obszar jest chroniony nie oznacza, że mają zniknąć wszelkie przejawy cywilizacji. Chyba nikt nie będzie zrywał asfaltu z ulicy? A może wścibscy i bezczelni ekolodzy i tego zażądają? Nie bójcie się, środowiskiem życia chrząszczy są nie tylko te wycięte drzewa! Już naprawdę interes ludzi zaczyna przegrywać z interesem drzew i żab, reprezentowanym przez tę rozwydrzoną bandę, nazywajacą siebie ekologami! A dlaczego nie zajmiecie się swoją porąbaną energią odnawialną? Wasza Unia Europejska ciągle promuje spalanie biomasy. Tylko nikt ludziom nie tłumaczy czym jest owa "biomasa". Otóż chodzi tu po prostu o drewno z naszych lasów, i to o setki tysięcy metrów sześciennych spalanych w elektrowniach zamiast węgla!!!! To jest druga strona tego waszego głupiego krzyku o ochronę środowiska. W 2005 roku elektrownia Połaniec spaliła czterysta tysięcy metrów sześciennych drewna. Już ta ilość zagroziła produkcji w innych dziedzinach przemysłu bazującego na drewnie, a musi być ona jeszcze zwiększana, aby dojść do limitu wyznaczonego przez Komisję Europejską. Takie zniszczenie i dewastacja jest nazywana "ochroną środowiska" przez oszalałą biurokrację europejską. Ale robić afery to wy umiecie! Utrudniać ludziom życie do niemożliwości też! Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: Stuletnie dęby poszły pod topór 15.04.09, 15:15 Zupoełnie się z tobą zgadzam. Nawet specjaliści powiadają na konferencjach, że tego chronionego robaczka to mogą znaleźć na wyścigi. Ten robaczek jest dlatego chroniony, bo w Polsce nie ma ewidencji tego robaczka. Jeśli zatem zobaczymy, że w Polsce wesz lub pluskwa jest nieudokumentowana - TO PRZECIEŻ TO BĘDZIE GATUNEK GINĄCY! Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Winnymi wypadków drogowych są zawsze ludzie 15.04.09, 15:08 Podmiotem prawa nie jest bowiem drzewo lub jakiś krecik, czy choćby pluskwa. Problem polega na tym, że w ruchu drogowym szczególnie trudno jest ocenić prędkość bezpieczną, będącą poniżej prędkości dopuszczalnej. To dlatego w wypadkach drogowych giną także policjanci, którzy szczególnie są przecież na to uczuleni. A przynajmniej powinni być. Przypomnę tu potopionych policjantów, potopionych wskutek szczególnych warunków jazdy. Oni nie potrafili ich prawidłowo ocenić. Nawet policjanci! Większość jeżdżących po naszych drogach to ludzie młodzi. I to oni właśnie giną. Oni jednocześnie są najbardziej wartościową częścią naszego narodu. SĄ NASZĄ PRZYSZŁOŚCIĄ! Dlaczego zatem mamy ich olewać i uprawiać drzewa w pasie drogowym?!!! Oni doświadczenia jako kierowcy nie mają. Doświadzenie zdobywa się starzejąc się za kółkiem. Ten stan osiągają zatem tylko starsi, a nie młodzi. Czy zatem zzieleniali chcą chronić staruchów za kółkiem? Ja jestem już staruchem i pewnie nie przydaży mi się wpadnięcie na drzewo. Bom na to za stary i za cwany. Ale wpadnie młodziak. I on mi już nie bedzie bulił na moją emerkę. Tyle wam powiem. Przez moje długie i niebezpieczne życie napatrzyłem się wiele. I powiadam: zzieleniali są mordercami wielu tysięcy Polaków! Odpowiedz Link Zgłoś
czterdziestyiczwarty Re: Winnymi wypadków drogowych są zawsze ludzie 16.04.09, 00:44 No tak stary,wapienko juz ci sie odlozylo i mieszasz skutki z przyczynami. Zgodnie z tokiem twojego "zwapnialego" rozumowania dla dobra mlodych nalezaloby usunac wszystko co im moze przeszkadzac w jezdzie z nadmierna szybkoscia w tym takze takich staruchow jak ty bo pewnie jestes cwany i nie jezdzisz tak szybko jak oni. Osobiscie uwazam ,ze te przydrozne starodrzewy pelnia istotna funkcje w usuwaniu z drog szkodliwego elementu tj. ludzi ktorzy nigdy nie powinni otrzymac przywileju prowadzenia samochodu.Po prostu jest to dla nich za trudne ,i znacznie przekracza ich mozliwosci percepcji. I moze dobrze ,ze ich w przyszlosci nie bedzie chocby przez to ,ze przez wlasna glupote rozwala sie o przydrozne drzewo zamiast uderzyc w inny samochod lub przejechac idacego poboczem pieszego. Odpowiedz Link Zgłoś
sandino Skoro nie można zapobiec, to trzeba karać, karać, 15.04.09, 15:08 karać! Dotkliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: Skoro nie można zapobiec, to trzeba karać, ka 15.04.09, 15:11 A jak ukarzesz trupa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandino mam na myśli tych barbarzyńców, którzy IP: 80.48.2.* 15.04.09, 18:21 ścięli te drzewa. Wydawało mi się, że nie trzeba tego dopowiadać, że to wynika wprost. Cóż... Odpowiedz Link Zgłoś