nroht 15.04.09, 21:08 Pani Magdo, a może by tak pokrzyczeć w prasie za tym by wzdłuż siedziby GW w ogóle był zakaz parkowania, co? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kurkawodnista Europa poradziła sobie z samochodami - reklamami 15.04.09, 21:12 Ograniczenie czasu parkowania w centrum do dwóch czy nawet pięciu godzin we Wrocławiu nie ma prawa bytu. Zwróćcie uwagę, że wszystkie wymienione europejskie miasta mają parkingi podziemne. Gdzie mają podziać swoje samochody pracujący w centrum wrocławianie? Nie każdy może poruszać się komunikacją miejską, o której można powiedzieć tylko - pożal się Boże... Bez kilkupoziomowych parkingów podziemnych dla pracowników centrum nie ma co marzyć o jakimkolwiek sensownym rozwiązaniu problemu samochodów-reklam, czy po prostu odkorkowaniu centrum i zlikwidowaniu masy samochodów z pięknych uliczek w okolicach Rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
nroht Re: Europa poradziła sobie z samochodami - reklam 15.04.09, 21:33 100% racji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szmatan Re: Europa poradziła sobie z samochodami - reklam IP: 91.198.246.* 16.04.09, 08:23 ale zakaz w nocy już spokojnie da rady wprowadzić Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Europa poradziła sobie z samochodami - reklam 15.04.09, 21:37 Czasami parkuję w parkingu wielopoziomowym na skrzyżowaniu Szewskiej i Ofiar Oświęcimskich i zawsze jest tam sporo wolnych miejsc. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack Re: Europa poradziła sobie z samochodami - reklam IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.04.09, 22:10 A mają na tym parkingu jakieś abonamenty? Jeśli tak to jeszcze ze trzy takie postawić wkoło starówki i sprawa rozwiązana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Europa poradziła sobie z samochodami - reklam IP: *.devs.futuro.pl 15.04.09, 22:48 Bo u nas mentalność jest taka: 1. wjechać swoim blachosmrodem gdzie ma się potrzebę 2. nie płacić za parkowanie Widać to nie tylko w mieście, również w miejscach wyjazdów turystycznych - odstawione są pobocza i drogi leśne, bo za (w połowie wypełniony) parking trzeba zapłacic równowartość jednego piwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś Re: Europa poradziła sobie z samochodami - reklam IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.04.09, 18:15 > Bo u nas mentalność jest taka: > 1. wjechać swoim blachosmrodem gdzie ma się potrzebę Dokładnie! Niedawno na Sienkiewicza facet wjechał swoim trupem pod same drzwi apteki skutecznie blokując chodnik. Mógł zaparkować na sąsiedniej ulicy, ale wtedy musiałby przejść z 50 m, a przecież nie po to ma samochód skoro może podjechać pod same schody! Zwróciłem mu uwagę to uśmiechnął się pod nosem i poszedł do apteki. Wzywanie SM czy policji nie miało sensu, bo oczywiście przyjadą po 4-5 godzinach kiedy już burak stąd odjedzie. Niestety pozostaje się przyzwyczaić do tego :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzia Parkingi wielopoziomowe powstaną na Maślicach IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.09, 23:02 Parkingi wielopoziomowe powstaną na Maślicach, koło nowego stadionu. A stamtąd do placu Solnego to rzut beretem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pio Re: Parkingi wielopoziomowe powstaną na Maślicach IP: 87.105.187.* 16.04.09, 09:47 To nieźle rzucasz. Z Maslic to masz bliżej do Lesnicy niż Rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
indywidualismus Re: Parkingi wielopoziomowe powstaną na Maślicach 16.04.09, 12:11 Zuzia, kocham twoje poczucie humoru ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Europa poradziła sobie z samochodami - reklam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.09, 09:49 któż to i z jakich powodów nie może korzystać z komunikacji zbiorowej? akurat do centrum dojazd jest optymalny, a w promieniu 5-6 przestanków od Rynku znajdą się też miejsca parkingowe. wyrzucając całodniowych parkingowiczów z ulic Starego Miasta, przywrócimy je wszystkim mieszkańcom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anja Re: Europa poradziła sobie z samochodami - reklam IP: *.scbank.pl 16.04.09, 15:57 jak często korzystasz z komunikacji miejskiej i skąd dojeżdżasz? Pracuję w samym centrum, w okolicach Rynku. Tam, gdzie mieszkam samo dojście na przystanek autobusowy to już wyzwanie (przekopanie się przez setki remontowanych ulic). Do tego autobusy się spóźniają, jak pada deszcz to stoję na przystanku, gdzie nie ma wiaty i sobie czekam...Czysta przyjemność :-)i uwierz mi, te 4,5,6 przystanków od Rynku wcale nie jest lepiej. Mam samochód, nie dojeżdżam nim do pracy bo po prostu nie mam gdzie zaparkować, a abonament w podziemnym parkingu w centrum jest dla mnie po prostu za drogi. Alternatywą dla miejsc parkingowych na uliczkach w centrum byłyby parkingi podziemne, ale z przystępną ceną dla przeciętnego mieszkańca i przede wszystkim sprawnie działająca komunikacja miejska. Ani jednego, ani drugiego nie ma. I ostatnie pytanie - gdzie mają parkować ci, co mieszkają w ścisłym centrum?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZaDużoAut Re: Europa poradziła sobie z samochodami - reklam IP: *.e-wro.net.pl 22.04.09, 21:25 > Ograniczenie czasu parkowania w centrum do dwóch czy nawet pięciu godzin we > Wrocławiu nie ma prawa bytu. Ty to prawo ustanawiasz ? > Zwróćcie uwagę, że wszystkie wymienione > europejskie miasta mają parkingi podziemne.<br /> Po pierwsze ty zauważ że nie jesteśmy miastem europejskim bo jesteśmy cofnięci w rozwoju motoryzacji o 30 lat. Poczekaj 30 lat to i u nas parkingi się pojawia bo dziś jakby takie pobudować to niewielu by tam chciało parkować ze względu na koszty. Wiele osób używa auta głownie dlatego że to dość opłacalne (zazwyczaj tańsze niż KM). >Gdzie mają podziać swoje samochody > pracujący w centrum wrocławianie? Schowaj sobie do kieszeni. A gdzie mają parkowac nie wroclawianie ? Chyba mają większe prawo do parkowania w centrum niż wrocławiak jadący do pracy 1-2 km autem ? Ja mam motolotnię , ktora jest szybszym srodkiem komunikacji niz auto. Gdzie mam ja parkowac skoro miasto nie zapewnilo mi miejsca ? Auto to wynalazek mający ponad sto lat. Wrocław ma lat więcej i przez stulecia rozne pojazdy wjeżdzały do centrum. Zawsze to było regulowane i mało kogo obchodziło głupie pytanie "gdzie mam parkować". Jak aut będzie dwa razy więcej to zrozumiesz idiotyzm swego pytania. Jakoś też pracuję w centrum i sobie radzę z legalnym parkowaniem. No ale moze ty jesteś kaleką i musisz parkować przed firmą. przez takie idiotyczne korzystanie z aut niedługo nie tylko parkowac w centrum nie będzie mozna ale i wjeżdżać. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalma Europa poradziła sobie z samochodami - reklamami 15.04.09, 21:25 "W Dreźnie, inaczej niż w Kolonii, można kupić abonament na cały dzień. - Kosztuje on jednak dość dużo, bo pięć euro, dlatego nikomu nie opłacałoby się umieszczać na samochodzie reklamy na cały miesiąc. I nie mamy z tym problemów - mówi Heiko Ziesch z urzędu miejskiego w Dreźnie." 5 euro? Tanizna. Amsterdam za 5 euro to sobie mozna z 1.5h postac ;) Odpowiedz Link Zgłoś
krem23 Re: Europa poradziła sobie z samochodami - reklam 15.04.09, 22:39 Parkingi wielopoziomowe są, tylko teraz władze Wrocka muszą na coś się zdecydować. Czekamy na normalne parkowanie w krótkim czasie i odpowiednio drogie ale i oddech pieszych i rowerzystów oraz turystów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: br Re: Europa poradziła sobie z samochodami - reklam IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.04.09, 00:34 Parkingów wielopoziomowych nie ma - trudno nazwać nim takie miejsce gdzie za pierwszą godzinę chcą np 8zł i nie ma możliwości wykupienia abonamentu na miesiąc. Dodatkowo gdyby wszyscy pracujący i mieszkający w okolicach rynku chcieli z nich skorzystać to po prostu zabrakłoby miejsc dla choćby połowy nie pisząc już o wszystkich. Najlepszym rozwiązaniem byłoby wybudowanie jeszcze kilku parkingów podziemnych (najlepiej automatycznych - bardziej pojemnych) o NORMALNYCH cenach i drastyczne skrócenie parkowania na powierzchni, a najlepiej całkowity zakaz parkowania na Placu Solnym i w okolicach - choć tu oczywiście pojawiłyby się inne krytyczne artykuły w gazecie - przecież redaktorzy nie mogą przejść na własnych nogach tych kilkudziesięciu metrów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jed Re: Europa poradziła sobie z samochodami - reklam IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 16.04.09, 00:40 zamknąć ścisłe centrum przed samochodami. po prostu. 2 kilometrowy spacer jeszcze nikomu nie zaszkodził. a jak się nie chce to przesiąść się na rower czy ew. skuter. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pio Re: Europa poradziła sobie z samochodami - reklam IP: 87.105.187.* 16.04.09, 09:50 No to spaceruj z dwójką małych dzieci. Nie przejdziesz 500m. Nie każdy jest młodym wysportowanym człowiekiem bez rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
g625 Re: Europa poradziła sobie z samochodami - reklam 16.04.09, 10:00 > No to spaceruj z dwójką małych dzieci. Nie przejdziesz 500m. Nie każdy jest bo chodniki zastawione autami. proste! Odpowiedz Link Zgłoś
indywidualismus Re: Europa poradziła sobie z samochodami - reklam 16.04.09, 12:14 Zwolenniku komunizmu ! Sam wykup w centrum teren za bajońską sumę, postaw tam wielopoziomowy parking, ustal "normalną" opłatę i dopłacaj do interesu, dopłacaj milionami, powodzenia życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kowalma Re: Europa poradziła sobie z samochodami - reklam IP: *.chello.com 16.04.09, 11:57 Ceny za godzine parkowania: Londyn €6,- Amsterdam €4,60 Paryż €3,- Berlin €2,- Madryd €2,- Luksemburg €1,50 Rzym €1,- Bruksela €1,- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jogi Re: Europa poradziła sobie z samochodami - reklam IP: *.171.244.23.static.crowley.pl 15.04.09, 22:53 Czemu u nas nie da się tego rozwiązać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzys Europa poradziła sobie z samochodami - reklamami IP: 193.239.59.* 16.04.09, 01:47 również w Pradze w centrum można parkować najwyżej 2 h. Jakie to byłoby cudowne gdyby panie siedzące w Soul Cafe na Solnym musiałyby korzystać z komunikacji Zbiorowej a nie swojego jaguara ( który tam parkuje na co najmniej kilka godzin). czekam tych czasów oj czekam. A moze spcjalnie dla nich powstanie wtedy knajpka na parkingu carrefour; to nic ze widok nie taki, ale mozliwosc długiego parkowania istniałaby Odpowiedz Link Zgłoś
pracownikxyz Reklama pod samym urzędem 16.04.09, 06:21 Na Zapolskiej pod samym urzędem stoi maluch z reklamą jakiegoś tłumacza. Jak wiadomo tam od 9 do 19 miejsce jest na wagę złota. Urzędnikom to nie przeszkadza, bo parkują za nasypem (poza strefą płatną) lub za garażami od ul. Suchej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazy Europa poradziła sobie z samochodami - reklamami IP: *.as.kn.pl 16.04.09, 06:30 Bo chodzi o to, zeby sie reklamaowac na lamach Wyborczej, a nie na dachach samochodow. Ot, i wytlumaczenie calej akcji Wyborczej. A wplywy z reklam spadly i to znacznie - tak sama Wyborcza tlumaczyla nie dawno podwyzke ceny gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
twardokesek A ci, ktorzy mieszkaja, albo pracuja w centrum? 16.04.09, 07:59 W centrum Pragi na ulicy moga parkowac tylko pracujacy, albo mieszkancy centrum. Dla odwiedzajacych sa liczne platne parkingi, albo wielkie bezplatne parkingi na poczatkowych stacjach metra. U nas nie ma ani jednego, ani drugiego, ani tym bardziej trzeciego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EDI Re: A ci, ktorzy mieszkaja, albo pracuja w centru IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.04.09, 08:44 Ostatnio widziałem dwa Garbusy z reklamą przy Kościółku na Dominikańskim pech pechem postawili je w miejscu gdzie jest zakaz postoju i duże brawa z mojej strony dla Straży Miejskiej blokady na kołach.Od Hali Targowej do PL Dominikańskiego mimo zakazu postoju notorycznie tam parkują auta szczególne oblężenie jest w Niedzielę i wtedy powinna tam dyżurować Straż Miejska w sobotę czy niedzielę można parkować za darmo na parkingach miejskich lub odpłatnie powyżej 1h w Galerii Dominikańskiej ale niektórzy jakby mogli to by wjechali autem do kościoła...zatem karać karać i karać bo u nas inaczej chyba się nie da bo jak jeden z drugim nie dostanie po kieszeni to się nie nauczy.Bo Polski Naród już taki jest że jak nie czuje bata nad garbem to kombinuje co by tu ....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: A ci, ktorzy mieszkaja, albo pracuja w centru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.09, 08:56 W tych miastach, o których piszą marne dziennikarzyki coraz marniejszej gazety są po pierwsze parkingi wielopoziomowe (dostępne cenowo dla normalnych ludzi, nie tylko tych, którym abonamenty wykupują firmy), po drugie często metrem można dojechać wygodnie do samego centrum, wysiąść dosłownie na środku głównej ulicy handlowej, centralnego placu, ratusza... Te3go już szanowne redaktorki nie zauważyły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kennedy Re: A ci, ktorzy mieszkaja, albo pracuja w centru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.09, 09:27 Jest wiele europejskich miast bez metra i z równie restrykcyjnymi opłatami. Po to są te opłaty, żeby ludziom nie opłacało się jeździć samochodem, tylko żeby skorzystali z tramwaju (np. w Amsterdamie). Budowa parkingów wielopoziomowych to dobry pomysł, ale nie na starówce tylko w oddali, w miejscach gdzie da się dojechać szybko samochodem, w takich miejscach które nie będą się korkowały gdy przyjedzie o 8 rano 500 samochodów. Czyli raczej wzdłuż Legnickiej, a nie na pl Jana Pawła, raczej w okolicy Ślężnej czy Drobnera, a nie na Nowym Targu. Żeby to miało sens za kilka lat to już dziś komunikacja zbiorowa musi dostać poważny zastrzyk pieniędzy. Bo bez tego ani rusz. Choć powiem szczerze, że zwykle raz w tygodniu mam okazję korzystać z tramwajów zamiast mojego supersamochodu i ostantio jestem zaskoczony jak szybko tramwaje się przemieszczają po centrum i okolicach. Te same trasy co samochodem przejeżdżam o 5-10 minut dłużej, a nie mam problemu z parkowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: A ci, ktorzy mieszkaja, albo pracuja w centru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.09, 09:52 W Amsterdamie nie ma metra??? to jakiś żart??? Dworzec kolejowy i metro jet tuż obok zabytkowego centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
g625 Re: A ci, ktorzy mieszkaja, albo pracuja w centru 16.04.09, 10:01 www.aaccessmaps.com/images/maps/nl/amstermetro/amstermetro.gif tuż? to tramwaj we Wro jest bliżej Rynku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: A ci, ktorzy mieszkaja, albo pracuja w centru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.09, 10:35 Gratulacje, jeśli wlokący się tramwaj to to samo co metro (kolej) to brak mi słów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kennedy Re: A ci, ktorzy mieszkaja, albo pracuja w centru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.09, 11:19 Nawet wlokący się tramwaj jest porównywalnie szybki do samochodu na trasie Dominikański-Popowice w ciągu dnia (nie w godzinach szczytu). Mimo tego znam kilka osób które z Gądowa czy właśnie Popowic uparcie dojeżdżają do pracy na Ruskiej mimo że rano i popołudniu korki na Legnickiej są jednak dość spore, już nie mówiąc o problemach parkingowych. Taka mentalność ludzi - ludzie nie chcą podróżować starym klekoczącym, dusznym tramwajem razem z bezdomnymi i lumpami. Ja to rozumiem, ale oczekuję od miasta, że właśnie w tym kierunku będą naciski - żeby ludzie nie wchodzili do tramwajów i autobusów z obrzydzeniem. Ja nie chcę kolejnych estakad, szerokich autostrad w mieście, bo widzę że to na niewiele się zdaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: A ci, ktorzy mieszkaja, albo pracuja w centru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.09, 12:35 Podałeś akurat przykład najszybszej, choć nie idealnej linii tramwajowej we Wrocławiu. Tramwaj w miarę szybko jedzie po prostej, głównej ulicy, gdzie ma wydzielone torowisko, problem zaczyna się gdy dojeżdża do centrum, zaczyna skręcać,stać na światłach, tworzą się tramwajowe korki itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kennedy Re: A ci, ktorzy mieszkaja, albo pracuja w centru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.09, 10:57 Byłem dłuższą chwilę w Amsterdamie i nie korzystałem ani razu z metra. Yo nie jest metro tego typu co w Paryżu - że zastępuję komunikacje miejską. W Amsterdamie uzupełnia ją i chyba bliżej mu do kolejki podmiejskiej - takiej jaką można uruchomić we Wrocławiu wykorzystując infrastrukturę, którą już mamy. Potrzeba tylko troszkę pieniędzy przerzucić z inwestycji drogowych na kolejowe i tramwajowe - a wtedy wszystkim będzie się żyło lepiej. UM wie swoje i na razie nie kwapi się do tego. A mieszkańcy są zmuszani do kupowania sobie kolejnych samochodów i do stania w coraz dłuższych korkach. Każda kolejna inwestycja, która miała zlikwidować korki nie przyniosła skutku jaki obiecywało miasto (most milenijny, Klecińska, rondo regana itd.). Obwodnica Autostradowa też nie pomoże na korki w mieście. Więc pora zmienić strategię i ulżyć ludziom dając im sensowną komunikację zbiorową. Nie każdy będzie mógł z niej skorzystać - to oczywiste - ale niech 40% tych co dzisiaj kupują trzecie auto w rodzinie skorzysta na codzień z tramwaju - to już będzie lepiej. Dużo lepiej niż stawianie kolejnych estakad za setki milionów. Odpowiedz Link Zgłoś
zgrozazgroza Europa poradziła sobie z samochodami - reklamami 16.04.09, 10:59 Szanowny zespole redakcyjny. Nie róbcie z ludzi idiotów. Przytoczone rozwiązania systemu parkowania nie mają nic wspólnego z reklamami na samochodach. Nie ma żadnej różnicy pomiędzy zaparkowanym samochodem z reklamą a zaparkowanym samochodem redaktora z GW czy moim samochodem. No może jedyna to taka, że samochód z reklamą i mój to auta 20-to letnie a samochód redaktora to ostatni model, ale to akurat mnie nie boli. Nie podszywajcie się pod "protest społeczny" bo w ten sposób próbujecie manipulować opinią publiczną, a tego nie wolno Wam robić. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Europa poradziła sobie z samochodami - reklam 16.04.09, 11:16 Przecież jeśli pracownicy redakcji lobbują za krótkim parkowaniem wymuszającym rotację, to jak niby ma na tym skorzystać parkujący redaktor o ile nie zamierza tylko na chwilę wpaść coś załatwić? Przecież i jemu nie wolno by było zaparkować na wiele godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
zgrozazgroza Korzyść redaktora 16.04.09, 11:22 Sam nie zje - drugiemu nie da. To żart. Nie oto chodzi: jak chcą propagować likwidację długoterminowych biletów parkingowych to proszę bardzo. Niech tylko nie bredzą, że to kłopoty z parkowaniem wina reklam na samochodach. Od tego tylko krok do stwierdzenia, że to wina tych co ....do Syjamu. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Korzyść redaktora 16.04.09, 11:30 A możesz logiczniej i bardziej wprost wyjaśnić co masz na myśli? Co mnie obchodzi o co im chodzi? Choćby kierowali się nie wiadomo jakimi pobudkami to nie zmienia faktu, że abonament parkingowy pozwalający na długoterminowe parkowanie na ulicy czy to aut reklam, czy to aut redaktorów, czy innych równiejszych to patologia z którą w cywilizowanych krajach się walczy (i chyba skutecznie). Odpowiedz Link Zgłoś
zgrozazgroza Re: Korzyść redaktora 16.04.09, 12:18 Każdy może wykupić abonament parkingowy, więc nie ma pod tym względem równiejszych. Bez znaczenia jest to czy jakiś samochód ma reklamę czy nie. Poważny redaktor nie powinien tworzyć fałszywego obrazu bo w ten sposób oszukuje czytelnika. W tej konkretnej sytuacji nieprawdą jest że w Paryżu i innych miastach ograniczając czas parkowania walczono z reklamami na zaparkowanych samochodach natomiast prawdą jest że przyjęto inny, z ich punktu widzenia lepszy system parkowania w centrum. Sugerowanie w cyklu artykułów, że za trudności z parkowaniem w centrum są odpowiedzialni właściciele samochodów- reklam, robienie anonimowych happeningów pod płaszczykiem protestu społecznego jest nieuczciwe i nosi znamiona "szczucia" jednych obywateli na drugich, a tego osobom kształtującym opinię społeczną robić nie wolno. Prościej się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Korzyść redaktora 16.04.09, 14:38 > Każdy może wykupić abonament parkingowy, więc nie ma pod tym względem > równiejszych. A jednak redaktorzy których starasz się postawić w świetle negatywnym wolą zrezygnować z tego prawa i wolą aby była tam większa rotacja z pożytkiem dla wielu. Dziwne, że nie widzisz patologii w abonamentach długoterminowych na takich miejscach, za to doskonale odczytujesz intencje pracowników redakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
zgrozazgroza Re: Korzyść redaktora 16.04.09, 15:20 Nikt nie chce od redaktorów żeby z jakichkolwiek praw rezygnowali. Nikt nie twierdzi, że częsta rotacja na miejscach jest lepsza lub gorsza od długoterminowych abonamentów. Nikt nie ocenia redaktorów za intencje jakie by one nie były. Natomiast krytykuję ich że piszą ewidentną nieprawdę a do tego kreują sytuację konfliktową. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Korzyść redaktora 17.04.09, 08:28 > Nikt nie chce od redaktorów żeby z jakichkolwiek praw rezygnowali. Może mów za siebie. Być może ci co chcą wpaść w okolice Rynku na chwilę coś załatwić są im wdzięczni. Nikt nie > twierdzi, że częsta rotacja na miejscach jest lepsza lub gorsza od > długoterminowych abonamentów. Mów za siebie i nie nadużywaj kwantyfikatorów. Zdrowy rozsądek podpowiada, że rotacja jest lepsza niż okupowanie miejsc tam gdzie jest to zasób mocno ograniczony. > Natomiast krytykuję ich że piszą ewidentną nieprawdę a do tego kreują sytuację > konfliktową. A konkretnie to co jest nieprawdziwe w tym wątku? Tylko nie gadaj o intencjach, bo sam stwierdziłeś, że nikt ich za to nie ocenia. Nie jest prawdą, że pojazdy z abonamentem i reklamami stojące na okrągło blokują miejsca parkingowe dla tych którzy potrzebują na chwilę z takiego miejsca skorzystać? Nie jest prawdą, że to system który pozwala na długoterminowe abonamenty na takie miejsca wygenerował cały ten konflikt? Nie jest prawdą, że inne miasta w krajach zachodnich celowo wprowadzają zasady sprzyjające większej rotacji? Mam wrażenie, że nie bezinteresownie bronisz tych reklam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gulasz Re: Europa poradziła sobie z samochodami - reklam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 19:37 Witam, Wydaje mi się, że jednak jest w tym trochę racji - fakt. Nie zazdrośćmy aut. Ma pan rację. To nie jest protest społeczny. Fakt taktem, że we Wrocławiu, jak i innych miastach pPolski jest to wciąż nie uregulowane. Ciekawe tylko, czy wszystko będziemy załatwiać kopiując istniejące pomysły. Wrocław jest za mały na postoje, to fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d. Re: Europa poradziła sobie z samochodami - reklam IP: *.static.qsc.de 16.04.09, 17:58 > W Dreźnie, inaczej niż w Kolonii, można kupić abonament na cały dzień. - Kosztuje on jednak dość dużo, bo pięć euro. Czyli mniej więcej tyle co dwa jednorazowe bilety komunikacji miejskiej. Od kiedy to jest drogo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aku Europa poradziła sobie z samochodami - reklamami IP: *.as.kn.pl 16.04.09, 22:00 dwie godziny to stanowczo za krótko - nawet na obiad i spacer krótki się nie da pójść, ale czy nie prościej po prostu zlikwidować abonamenty? może się okazać, że już to rozwiąże problem Odpowiedz Link Zgłoś
marek.zimnak Europa poradziła sobie z samochodami - reklamami 17.04.09, 09:28 Szanowna redakcja poruszyła ten temat, bo jest bezpośrednio zainteresowana - nie macie gdzie parkować. Tymczasem skala problemu jest żadna wobec tego, którym już kilkanaście tygodni temu usiłowałem was zainteresować. Nie tylko Was zresztą, także drogówkę, straż miejską a ostatnio też ZDIUM. Kompletny brak zainteresowania. Od dwóch lat ścieżką rowerową przy Gądowiance korek omijają samochody osobowe, wjeżdżając na ścieżkę rowerową, - stwarzając zagrożenie zycia rowerzystów - niszcząc nawierzchnię nie przeznaczoną dla szybkiego ruchu samochodów, co spowoduje w relatywnie krótkim czasie konieczność jej remontowania. Ale marnowanie publicznego grosza mało kogo obchodzi, GW - jak widać - również. Łatwiej się zająć tym, co widać przez okno na Placu Solnym. Braffko, panie Sawka. Oby tak dalej. Marek Zimnak Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Europa poradziła sobie z samochodami - reklam 17.04.09, 09:43 > Szanowna redakcja poruszyła ten temat, bo jest bezpośrednio zainteresowana - > nie macie gdzie parkować. Przecież jeśli krytykują długoterminowe abonamenty promując ograniczony czas jak w krajach zachodnich, to niby jakim sposobem mieli by na tym skorzystać odnośnie parkowania? Chyba tylko wtedy gdy chcą na chwilę zaparkować aby coś załatwić. Ale na tym zyskują nie tylko redaktorzy lecz także spora grupa innych osób. Jest to problem ważny tak samo jak ten z drogami dla rowerów. Prawdę mówiąc jednak nigdy na Gądowiance nie zaobserwowałem zjawiska o którym piszesz. Na pewno masz na myśli Estakadę Gądowiankę? Bo mi się zdaje, że droga dla rowerów jest tam za barierką. Odpowiedz Link Zgłoś