Dodaj do ulubionych

Wrocławianie co wam odbiło?

IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 27.01.02, 23:04
Znów wojna Wawa vs. reszta świata? Lubiłem czasem czytać to forum, nawet w
czasie działalności fałszywego roberto, ola i innych takich ale ostatnio coraz
mniej zaczyna mi się tu podobać. Po tym wyścigu postów W-wa : W-w coś wam
odbiło i znów zaczęliście psioczyć na Warszawę. Czy ktoś z warszawiaków was
obraził (pomijam warworlda czy jak mu tam bo to jakiś pojeb)?
Jaki jest tego powód (nie mówcie, że rząd bo ja się pytam o miasto i
mieszkańców)? Kiedyś wasze forum trzymało poziom a teraz co? Tylko Warszawo to,
my tamto , Warszawa dużo pisze, to my też ...

Pozdrawiam z Warszawy
Obserwuj wątek
    • Gość: Jajaccek Re: Wrocławianie co wam odbiło? IP: *.chicago-06-07rs.il.dial-access.att.net 27.01.02, 23:12
      Gdziezby tam obrazac.Dalecy jestesmy od tego-generalnie.A rywalizacja zdrowa-
      nadaje Forum kolorytu.No i to ze jestesmy najlepsi, tez nam nie psuje
      nastrojow.Pozdrawiam Warszawe.
      • Gość: tyrysek Re: Wrocławianie co wam odbiło? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 27.01.02, 23:21
        ale chyba nie zaprzeczysz, ze w tym nadmiarze kolorow ostatnio bardzo latwo sie
        zgubic?
        • Gość: wędzonka Re: Wrocławianie co wam odbiło? IP: 156.24.231.* 27.01.02, 23:32
          Gość portalu: tyrysek napisał(a):

> ale chyba nie zaprzeczysz, ze w tym nadmiarze kolorow ostatnio bardzo latwo sie
          > zgubic?

Spokojnie Tyrysek, gubilismy sie tu juz "strasznie" przy tysiacu postach! :)
          Co jak widac nie przeszkodzilo nam przekroczyc 60-tki! :)
      • Gość: Mateo Re: Wrocławianie co wam odbiło? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 27.01.02, 23:42
        A ja Was nie lubię! Jesteście zarozumiałe buce, które żyją na koszt całego
        kraju. W dodatku słyszę, że to Wy nas utrzymujecie. Jaja sobie robicie?
        Problem z Warszawą jest taki, że wszystko próbujecie scentralizować. Jedną z
        najważniejszych reform w kraju po 1989 roku miała być właśnie decentralizacja.
        I co? Gówno! Kupuję coca colę w Ustrzykach Górnych- VAT do stolicy, benzynę w
        Świnoujściu- VAT do stolicy, buty....można tak w kółko. Jesteście jak czarna
        dziura.
        Wszystkie centrale firm pchają się do Warszawy, wiadomo trzeba być blisko
        koryta, żeby nie wozić łapówek przez pół Polski. Ssacie wszystko: pieniądze,
        kadrę, inwestycje.
        Np. w USA nie ma federalnego podatku w ogóle, TAX zostaje na miejscu.
        Waszyngton jest tylko centrum administracyjnym a nie centrum wszystkiego.
        Scentralizowaliście wszystko! A durny Piskorski jeszcze chciał, żebyśmy Wam
        wybudowali metro i obwodnicę! Jak mu ciasno na drodze niech lata śmigłowcem
        (nakradł tyle, że go stać). Wara od mojej kasy, wara od mojego miasta. Siedzcie
        tam sobie, w tej Waszej Azji i odpieprzcie się od nas. I oddajcie nasze
        zabytki!!! Nienapchane dzikusy!!!!
        • Gość: Mruk Re: Wrocławianie co wam odbiło? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.01.02, 00:07
          Gość portalu: Mateo napisał(a):

> A ja Was nie lubię!
          Ja Ciebie nie znam, więc jak możesz mnie nie lubić?
          >Jesteście zarozumiałe buce, które żyją na koszt całego
          > kraju.
          Polemizowałbym ...
          >W dodatku słyszę, że to Wy nas utrzymujecie. Jaja sobie robicie?
          Ja coś takiego napisałem?
          > Problem z Warszawą jest taki, że wszystko próbujecie scentralizować.
          Jacy "my"? A przepraszam, zapomniałem, że byłem w piątek w Sejmie i powiedziałem
          Millerowi, że chcę vat z waszych stacji benzynowych bo domek stawiam.. sorry
          >Jedną z najważniejszych reform w kraju po 1989 roku miała być właśnie
          >decentralizacja. I co? Gówno!
          Ano gówno, też nad tym ubolewam.
          > Kupuję coca colę w Ustrzykach Górnych- VAT do stolicy, benzynę w
          > Świnoujściu- VAT do stolicy, buty....można tak w kółko. Jesteście jak czarna
          > dziura.
          > Wszystkie centrale firm pchają się do Warszawy, wiadomo trzeba być blisko
          > koryta, żeby nie wozić łapówek przez pół Polski. Ssacie wszystko: pieniądze,
          > kadrę, inwestycje.
          Pisałem, żeby nie zwalać winy rządu na mieszkańców Warszawy.
          > Np. w USA nie ma federalnego podatku w ogóle, TAX zostaje na miejscu.
          > Waszyngton jest tylko centrum administracyjnym a nie centrum wszystkiego.
          No i bardzo dobrze, tak powinno być.
          > Scentralizowaliście wszystko! A durny Piskorski jeszcze chciał, żebyśmy Wam
          > wybudowali metro i obwodnicę! Jak mu ciasno na drodze niech lata śmigłowcem
          > (nakradł tyle, że go stać). Wara od mojej kasy, wara od mojego miasta.
          Znowu piszesz o urzędnikach.
          > Siedzcie tam sobie, w tej Waszej Azji i odpieprzcie się od nas.
          Przecież nigdzie się nie ruszam
          > I oddajcie nasze zabytki!!!
          ?????????????
          >Nienapchane dzikusy!!!!
          To przemilczę. Ale jeśli chodzi o (p)osłow to się zgadzam.

Powiem Ci tak - jeśli to odemnie miałoby zależeć to przeniósłbym stolicę gdzieś
          indziej, bo ze stołeczności wynika więcej złego niż dobrego.

Mimo wszystko pozdrawiam, z Warszawy
        • Gość: wędzonka Re: Wrocławianie co wam odbiło? IP: 156.24.231.* 28.01.02, 00:15
          Gość portalu: Mateo napisał(a):

> A ja Was nie lubię! Jesteście zarozumiałe buce, które żyją na koszt całego
          > kraju. W dodatku słyszę, że to Wy nas utrzymujecie. Jaja sobie robicie?
          > Problem z Warszawą jest taki, że wszystko próbujecie scentralizować. Jedną z
          > najważniejszych reform w kraju po 1989 roku miała być właśnie decentralizacja.
          > I co? Gówno! Kupuję coca colę w Ustrzykach Górnych- VAT do stolicy, benzynę w
          > Świnoujściu- VAT do stolicy, buty....można tak w kółko. Jesteście jak czarna
          > dziura.
          > Wszystkie centrale firm pchają się do Warszawy, wiadomo trzeba być blisko
          > koryta, żeby nie wozić łapówek przez pół Polski. Ssacie wszystko: pieniądze,
          > kadrę, inwestycje.
          > Np. w USA nie ma federalnego podatku w ogóle, TAX zostaje na miejscu.

Czy na pewno w Stanach nie ma federalnego podatku? Nie orientuje sie za dobrze,
          ale zdaje sie ze maja kilka poziomow, i nie dal bym glowy czy jeden z nich to
          wlasnie nie taki centralny. Zreszta Jajaccek czy Feran wiecej by nam tu pomogli...

Ale co do centralizacji to zgadzam sie w stu procentach! Zreszta byl tu dawno
          temu watek gdzie Jureek opowiadal jak diametralnie inaczej jest juz w Niemczech -
          instytucje "centralne" rozmieszczone sa czesto po pipidowach, tak ze i one na tym
          korzystaja, wiec panstwo rozwija sie rownomiernie, i o korupcje trudniej, bo o
          zazyle znajomosci we wszystkich urzedach nie tak latwo, no i dupci nie da sie
          kolegom tak zywiolowo na przypadkowy stolek przenosic gdy na obecnym robi sie
          zbyt goraco...

> Waszyngton jest tylko centrum administracyjnym a nie centrum wszystkiego.
          > Scentralizowaliście wszystko! A durny Piskorski jeszcze chciał, żebyśmy Wam
          > wybudowali metro i obwodnicę! Jak mu ciasno na drodze niech lata śmigłowcem
          > (nakradł tyle, że go stać). Wara od mojej kasy, wara od mojego miasta. Siedzcie
          >
          > tam sobie, w tej Waszej Azji i odpieprzcie się od nas. I oddajcie nasze
          > zabytki!!! Nienapchane dzikusy!!!!

• Gość: Jajaccek Re: Wrocławianie co wam odbiło? IP: *.chicago-18-19rs.il.dial-access.att.net 28.01.02, 03:47
            Podatkow jest tu sporo.Jestem zbyt krotko, zeby sie na tym znac.W roznych
            stanach sa zroznicowane.Np. do Indiany jezdzi sie po papierosy i komputery.Z
            wyplat potracaja :stanowy-3%, federalny-nawet do 25%(progress),ubezpieczenie
            social security.Poza tym placisz w benzynie, zywnosci-2%, auta 9%, uslugi, i
            sprzet elektr.7%.Dochody z oprocentowania kont, podlegaja ogolnemu podatkowi od
            dochodu.
            • Gość: wędzonka Re: Wrocławianie co wam odbiło? IP: 156.24.231.* 28.01.02, 03:53
              Gość portalu: Jajaccek napisał(a):

> Podatkow jest tu sporo.Jestem zbyt krotko, zeby sie na tym znac.W roznych
              > stanach sa zroznicowane.Np. do Indiany jezdzi sie po papierosy i komputery.Z
              > wyplat potracaja :stanowy-3%, federalny-nawet do 25%(progress),ubezpieczenie
              > social security.Poza tym placisz w benzynie, zywnosci-2%, auta 9%, uslugi, i
              > sprzet elektr.7%.Dochody z oprocentowania kont, podlegaja ogolnemu podatkowi od
              >
              > dochodu.

Jajaccek, a jakie sa tam w Stanach te progi podatkowe?
              • Gość: Jajaccek Re: Wrocławianie co wam odbiło? IP: *.chicago-18-19rs.il.dial-access.att.net 28.01.02, 04:20
                Nie wiem ale moge sie postarac o tabele.Rozlicza mnie spec od podatkow,jako, ze
                sie samozatrudniam .I gosc sie stara, zebym zadnego progu nie przeskoczyl, co
                zaowocowalo zwrotem 400$ nadplaconego podatku.
                • Gość: feran Re: Wrocławianie co wam odbiło? IP: *.txucom.net 28.01.02, 04:40
                  Podatki w USA.

Tubylcy mowia: tylko dwie rzeczy sa pewne w zyciu czlowieka - podatki i smierc.
                • Gość: feran Re: Wrocławianie co wam odbiło? IP: *.txucom.net 28.01.02, 05:15
                  Podatki.
                  Sa skomplikowane jak cholera.Im wiecej zarabiasz tym wiecej skomplikowane i
                  wieksze.Jak zarabiasz powyzej 150 000$ na dwie osoby pracujace to stawka jest
                  najwyzsza -39%.Im mniejszy zarobek tym mniejszy podatek.

Kazdemu pracujacemu potraca sie podatek na Social Security,Medicare,Federal
                  Witholding Tax no i podatek stanowy zwykle 4-8%;w niektorych stanach podatku
                  stanowego nie ma np moj Texas i Floryda_dlatego tam lubia sie osiedlac emeryci.

Medicare to ubezpieczenie medyczne ale od 65 roku zycia,wczesniej nie
                  przysluguje(sa duze wyjatki), i wazne tylko w USA(sa wyjatki dla Mexico i
                  canada).czyli jak wezwiesz pogotowie na wizycie w Lodzi w wieku 53 lat i Dr
                  Potasik podpisze bumage to placiles nadarmo.Alisci srednia zycia to cos 80 lat
                  wiec szanse sa ,ze skorzystasz(zwlaszcza ze Dr Potasik juz na panstwowym
                  wikcie).

Social Security: to emerytura panstwowa a wlasciwie zabezpieczenie
                  socjalne,bardzo mala,taka zebys nie zdechl z glodu i na aspiryne mial( bo leki
                  emeryci musza kupic nie ma znizek).Wynosi tak 600 - 3000$ miesiecznie.Zalezy od
                  ilosci przepracowanych kwartalow,minimum trzeba miec 40 kwartalow ale nie musi
                  byc praca ciagla,mozna sobie poprcowac kwartal a potem rok odpoczywac.Im wyzsze
                  zarobki tym wyzsze potracenie tym wieksze SS na starosc.Pilnuje tego aby rzad
                  nie polozyl lapy; najsilniejszy ,nallepiej zorganizowany zwiazek na swiecie to
                  jest AARP czyli zwiazek emerytow amerykanskich(do ktorego niestety juz naleze).
                  Oczywiscie kazdy ma mozliwsci do odkladania na roznych prywatnych czy
                  zakladowych kontach emerytalnych obowiazkowych i/albo dobrowolnych;to powinno
                  byc podstawa czyjes emerytury;ale to ogromny przedmiot wiec jakby kogo
                  interesowal to nich pisze,opowiem.

Podatek Federalny to idzie na utrzymanie rzadu federalnego i jego instytucji
                  (czyli tak co trzecia bomba w Afganistanie to z mojego podatku ale co tam jak
                  sie pracuje to sie nie zaluje).Ten lacznik FBI co ma biuro w Warszawie to tez
                  federalny.Na szczescie poczta utrzymuje sie ze znaczkow wiec jakos to idzie.
                  Oczywiscie ,zaden rzad nie obejdzie sie bez prawnikow wiec zeby nie bylo
                  bezrobocia wsrod absolwentow Rzad Imperialny ,tfu federalny, w swej
                  szczodrobliwosci, tylko Waszyngtonie ztrudnia ich 60 000(tak- szecdziesiat
                  tysiecy w jdnym miescie).
                  • Gość: feran Re: Wrocławianie co wam odbiło? IP: *.txucom.net 28.01.02, 05:42
                    Te podatki opisane powyzej to tylko tak na poczatek.
                    Oczywiscie sa i inne,zeby wiesniacy (peons jest uzywana tutaj forma)nie
                    pomysleli,juz sa w raju.
                    Stanowe:jak powyzej.
                    Powiatowe:moga byc/nie musza: od zarobkow ,od nieruchomsci,od artykulow
                    spozywczych ,przemyslowych.Moga byc w roznej kombinacji procentowej zwykle od
                    zera do 8.25%.Jak nie kijem to palka powiatowcy forse musza miec.Mozna
                    wprowadzic zerowy podatek od zywnosci(gdzie duzo biednych pegeerowcow,niestety
                    od alkoholu zawsze jest max) no to jest olbrzymi np 10% od wartosci
                    nieruchomosci (no bo jak niemiec wykupil to niech placi).Np w Texas sa powiaty
                    gdzie podatek placi tylko firma co zatrudnia wiecej niz 10 000 ludzi(to tam
                    gdzie ropa);ja np widze powiat Polkowicki robiacy to samo.
                    Czlonkowie Powiatowej Komisji Ocenijacej Nieruchomsci sa mianowani przez Rade
                    powiatowa.Od ich oceny mozna sie odwolac ale w od roku 1850 nikomu sie nie
                    udalo.Moja zona raz sie odwolala i byla na takim posiedzeniu- najlepsze
                    przedstawienie teatralne to male piwo w porownaniu( Ty George juz 30 lat sie
                    odwolujesz co roku a twoja chalupa wzrosla na wartosci o 5% przez ostatni rok
                    bedziesz placil i mozesz nas pocalowac)
          • Gość: wędzonka A propos decentralizacji - ciekawostka... IP: 156.24.231.* 01.02.02, 04:57
            Przeczytalem dzis w GD taka notatke:

"W sobotę w restauracji Tulipan w Środzie Śląskiej Konsulat Królestwa Niderlandów
            i Centrum Niderlandzkie wydaje uroczystość z okazji zaślubin następcy tronu
            holenderskiego."

Mysle ze przeslanie ktore niniejszym daje nam Konsulat obcego kraju jest naprawde
            warte podkreslenia: miejscowosc Sroda Slaska w jakiejs tam Polsce to rownie godne
            miejsce do zorganizowania uroczystosci na czesc rodziny krolewskiej, jak chocby
            stolica.
            Fakt godny uwagi tym bardziej, ze jeszcze pare lat temu wlasnie nasza stolyca w
            wielkim bolu i zgryzocie lykala gorzka wiadomosc, ze mieszkancy Srody uznali sie
            za godnych przechowywania we wlasnym muzeum znalezionego u nich skarbu, i nie
            tylko nie przekazali go "w darze" jedynie slusznej "dumie wszystkich Polakow",
            ale wrecz nie pozwolili jej go sobie odebrac! :)

P.S.
            Z Wroclawiem zdaje sie mieli podobne klopoty, co do dzis napawa mnie wstydem!
            Polak niepredko jednak sie od tego siana w butach uwolni, czego dowodem poczatek
            kazdej alfabetycznej listy miast na portalu najpoczytniejszej gazety w kraju...
            • Gość: feran Re: A propos decentralizacji - ciekawostka... IP: *.txucom.net 01.02.02, 06:12
              A to faktycznie piekne.
              Sroda-nastepca tronu-niderlandy:pachnie wielkim swiatem.
        • Gość: mobilny Re: Wrocławianie co wam odbiło? IP: *.chello.pl 28.01.02, 18:40
          Coś ci się pokiełbasiło dobry człowieku, to nie Warszawa wysysa z ciebie vat!
          Jak nie wiesz kto lub co to może spytaj kogoś starszego!
          Mam nadzieję, że wiesz jak rozdzielane są pieniądze i kto je rozdaje!
          Ja mieszkam w Warszawie i jakoś nie czuję tych wyssanych z ciebie procentów,
          raczej wyssanych z siebie bo płacę taki sam vat ale czasem od innej kwoty
          (niestety)- trochę tu drogo. A jeśli chodzi o tą Azję to już nie wiem co
          powiedzieć panie europejczyku.
    • Gość: Janek Re: Wrocławianie co wam odbiło? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.01.02, 17:48
      Nam nic nie odbiło tylko wg Was fajanse popękały. :)))
    • Gość: MMW Re: Wrocławianie co wam odbiło? IP: 62.233.144.* 01.02.02, 07:26
      Ludzie, oni w Warszawie mają za karę te wszystkie demonstracje. Wiecie już
      dlaczego są tak zdesperowani z obwodnicą - chcą własne miasto z daleka
      objeżdżać. Poza tym też nie cierpię warszawiaków - sami mnie do tego namówili
      jak jeździłem często do Warszawy jakiś czas temu. A co do (p)osłów to swój do
      swego ciągnie, dlatego mają spęd w Warszawie.
    • Gość: Ati wwa IP: 194.204.171.* 01.02.02, 22:23
      Szemarańcu do domu. Czym nas obrażacie ? Może spuście trochę główki w dół,
      chociaż nie - jak to ? Wy z wielkiej stolycy ? Przecież dla was reszta to
      prowincja.
    • Gość: sgfdhfhg Re: Wrocławianie co wam odbiło? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.02.02, 15:17
      Warszawa śmierdzi...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka