Dodaj do ulubionych

Auchan : Czy to legalne?

IP: *.ssk.com.pl 11.12.03, 10:16
W Auchan zauwazyłem dziwną praktykę. Wiele towarów z ich gazetki reklamowej
(jak napisali - ważnej do 13.12.2003) jest już sporo (nawet 20 kilka %!)
droższych niż jest to reklamowane w nadmienionym wydawnicwie. Co prawda, na
ostatniej stronie jest napisane małym (co ja mówię małym - mikroskopijnym!)
druczkiem że oferta jest ważna do wyczerpania zapasów. Ale co to
znaczy "wyczerpanie zapasów"?. Skoro towar jest na półce to znaczy że zapas
nie jest wyczerpany - czyż nie?! Moim zdanie jest to nie tylko robienie
klientów w bambuko, ale również niezgodne z prawem. W innym hipermarkecie we
Wrocławiu (nie podam nazwy bo nie jestem pewien w którym) podawane jest
np. "banany po 0.99 - tylko 1000 kg". Co prawda też nie mozna udowodnić że
akurat te banany, które są już po 2.99 (powiedzmy) są już z innego tysiąca
kilogramów, ale taka formę "wabienia" klientów uważam za bardziej uczciwą.

pozdrawiam
niezadowolony klient
Obserwuj wątek
    • Gość: UK Re: Auchan : Czy to legalne? IP: *.spm.man.ac.uk 11.12.03, 15:18
      Uczciwe z pewnoscia to nie jest. Mowiac dosadniej kurewstwo. Ale sprawdz w tej
      gazetce reklamowej czy przypadkiem nie jest gdzies napisane, ze kierownictwo
      sklepu zastrzega sobie prawo zmian w ofercie. Jesli nie, to jet to nielegalne.
      Z drugiej strony nalezy sie zastanowic sie co sklep rozumie pod
      pojeciem 'zapas'. Sadze jednak, ze sprawa w sadzie bylaby dla nich przegrana. A
      kto zada sobie tru aby donosic na ich nieuczciwosc. I czy prokuratura sie tym
      zajmie? Nieeee.... haslo 'mala szkodliwosc czynu'. That is all.
    • jotesz Re: Auchan : Czy to legalne? 11.12.03, 15:26
      a w najświeższej Polityce podają ranking hipermarketów i tesco jest przed
      auchanem, przynajmniej w skali kraju, bo we wrocku trzeba poczekać, aż przeminą
      im wszystkie "szałowe" promocje... choć tą benzyną zaskarbili sobie wdzięczność
      kierowców równo strzyżonych przez mafię stacji benzynowych!
    • Gość: szarak1 Re: Auchan : Czy to legalne? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.12.03, 15:29
      Nie wiem czy to legalne ,ale hasło reklamowe " nie daj sie oszołomić " uważam
      za świetne:) Poza tym pomyśl sam ,jak ciężkim frajerem trzeba być aby jechac
      przez całe miasto do Ałchana ,aby zaoszczędzić kilka złotych .To jest tak
      śmieszne ,ze aż żałosne.Lub odwrotnie.Jak wolisz:(
      • Gość: at Re: Auchan : Czy to legalne? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.12.03, 18:10
        fakt, aby tam jechać przez całe miasto - podziwiam, ale niektórzy mieszkają na
        południu :) Ja np. jadę do marketu (tego czy innego), bo wolę kupować tam niż w
        tzw. małych osiedlowych.
        Oszołomić mnie Auchanowi się nie udało, nie dość że jest tam brudno (wiem,
        wiem, tłumy), towar zamiast leżeć na półkach zastawia przejścia między
        regałami, a te pozostają przetrzebione (jasne, tłumy) i całe obwieszone
        kompletnie nieczytelnymi (dla mnie) afiszami z ceną, to jeszcze czas poświęcony
        na przejrzenie ich gazetki okazuje się straconym, bo ... "skończył się
        asortyment" . Nawet jeśli jest to legalne - dzięki dopiskom drobnym
        druczkiem ;), to z całą pewnością nie fair. Niech Szanowne Kierownictwo, które
        nie odpowiada za zmiany (czy jak oni to tam ujęli) napisze po prostu, że np.
        kremu superkwiatek za 2,99 pln mają tylko 5000 słoiczków, i sprawa będzie
        jasna. ne se pa? :)
      • Gość: sprawiedliwy Re: Auchan : Czy to legalne? IP: *.ssk.com.pl 12.12.03, 13:33
        Zapewniam Cię że wszystko dokładnie skalkulowałem i naprawdę opłaciło mi się
        pojechać do Auchan mimo wszystko. Pomijając fakt, o kórym pisałem rozpoczynając
        wątek to naprawdę wiele rzeczy jest dużo tańszych, a jak zdrożeją przestanę
        jeździć. Per saldo zaoszczędziłem nie kilka a co najmniej kilkadziesiąt złotych
        (na samej benzynie równo 10 zł) więc nie wiem kto tu jest frajerem, a na pewno
        nie jest to ani żałosne ani śmieszne, chyba że rozśmiesza Cię jak wyrzucasz
        pieniądze w błoto płacąc więcej za coś za co możesz (i wiesz otym) zapłacić
        mniej. W takim wypadku masz naprawdę dziwaczne poczucie chumoru. Oczywiście są
        to twoje pieniądze i nic mi do tego.

pozdrawiam mimo wszystko
    • Gość: mr_pope Re: Auchan : Czy to legalne? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.12.03, 21:30
      Jeśli napiszą cokolwiek w rodzaju 'oferta ważna do(...)' jest to całkowicie
      legalne.
      • Gość: sprawiedliwy Re: Auchan : Czy to legalne? IP: *.ssk.com.pl 12.12.03, 08:26
        Bardzo mi przykro, że nie czytasz dokładnie tego co piszę. Zaznaczyłem, że na
        gazetce jest umieszczona informacja, że oferta jest ważna do 13.12.2003 i do
        tej daty spodziewam się stałych cen a 14.12.2003 moga sobie podwyzszyć je nawet
        100% najwyżej u nich nie kupię.

pozdrawiam
    • kecajkilwap Re: Auchan : Czy to legalne? 12.12.03, 22:12
      Kupujcie w sklepach gdzie nie ma gazetek reklamowych i wtedy wszystko jest
      jasne. Pani za ladą podaje towar i mówi np. 5,60 to takie proste.Sprawiedliwy
      jeżeli nie jesteś pracownikiem innego hipera to dzięki za info może wreszcie
      ludzią otworzą się oczy.
      • Gość: Orzels Sprawiedliwy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.03, 23:01
        ... nawet chyba widac kawalek jego IP.. Surflandem pachnie. A nie jestem pewien
        czy Surfland nie ma jakiegos hipermarketu, czy czegos w tym rodzaju.. Moze
        Kaufland? Nazwy takie podobne... :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka