lolo81 11.12.03, 13:18 Ogłoszono przetarg na remont . Remont ma być zrealizowany do końca 2004 . Ciekawe co się zmieni no i jak będzie zorganizowany ruch ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
svarte_sjel Re: remont placu 1 Maja 11.12.03, 13:44 lolo81 napisał: > Ogłoszono przetarg na remont . Remont ma być zrealizowany do końca 2004 . Szybko się uwiną... jestem pod wrażeniem. > Ciekawe co się zmieni no i jak będzie zorganizowany ruch ? a. raczej niewiele Odpowiedz Link Zgłoś
meh_ow Re: remont placu 1 Maja 11.12.03, 14:19 svarte_sjel napisał: > > Ogłoszono przetarg na remont . Remont ma być zrealizowany do końca 2004 . > > Szybko się uwiną... jestem pod wrażeniem. jak nie bedzie zabawy z protestami na wynik przetargu :| > b. wesoło :^) Przed nami takie atrakcje jak: > - odcięcie zachodu (są pogłoski, że będą wahadła na wzór 74) z częstotliwością co minutę? :) ... tylko się zastanawiam jakby przesiadka koło Dolmedu wyglądała Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: remont placu 1 Maja 12.12.03, 11:32 meh_ow napisał: > > Szybko się uwiną... jestem pod wrażeniem. > jak nie bedzie zabawy z protestami na wynik przetargu :| Tak czy siak Odpowiedz Link Zgłoś
meh_ow Re: remont placu 1 Maja 12.12.03, 11:50 svarte_sjel napisał: > A wahadłą faktycznie mogą być potrzebne, bo autobusy mogą mieć problem z > wjechaniem na plac... taa a najpierw musiałby jeszcze do niego dojechać a raczej dostać > > ... tylko się zastanawiam jakby przesiadka koło Dolmedu wyglądała > > To się da zrobić. najłatwiej gdyby wahadła jechały do Robotniczej ale wtedy trzeba ich więcej ... a gdyby były tylko na Legnickiej to ludzie by latatali po całej ulicy przy Dolmedzie jak nie wiem co :) Odpowiedz Link Zgłoś
breslauer1 Re: remont placu 1 Maja - Komunikacja 15.12.03, 13:03 svarte_sjel napisał: > - odcięcie zachodu (są pogłoski, że będą wahadła na wzór 74) I bardzo dobrze, Już przy remoncie Placu Legionów wspominałem o tym rozwiązaniu i o ulepszeniu jego wydajności ( forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=481&w=7158933 ). Chodziło o to, że często jedne 74 czekało aż poprzedzający je wóz zjedzie z przystanku i zwolni ten dwukierunkowy kawałek toru. Przypomnę temat (przepraszam że tak łopatologicznie, ale natchnęło mnie dzisiaj na poezje): Na Placu 1-go Maja miejsca jest dużo (od krzyzówki przy kładce do samego placu) więc tam nie będzie problemów. Tak jak na Legionów, robimy na torze w kierunku Leśnicy przystanek dla WSIADAJĄCYCH. Za nim jest zwrotnica mijankowa, a za nią dopiero przystanek dla WYSIADAJĄCYH. W ten sposob świeżo prezybyła 70 (z Leśnicy) lub 72 (z Pilczyc) nie czeka aż się zwolni mijanka, tylko wypuszcza pasażerów na przystanku dla wysiadających. Zanim to zrobi, zajmujący mijankę skład zdąży przyjąć pasażerów i odjechać zwalniając w ten sposób tor. Odpowiedz Link Zgłoś
meh_ow Re: remont placu 1 Maja - Komunikacja 15.12.03, 14:35 breslauer1 napisał: > W ten sposob świeżo prezybyła 70 (z Leśnicy) lub 72 (z Pilczyc) nie czeka aż > się zwolni mijanka ... no na takie wahadła to nie licz ... jak już będzie jakieś 73 to tylko do Złotoryjskiej lub Robotniczej Odpowiedz Link Zgłoś
breslauer1 Re: remont placu 1 Maja - Komunikacja 19.12.03, 13:15 meh_ow napisał: > no na takie wahadła to nie licz ... jak już będzie jakieś 73 to tylko do > Złotoryjskiej lub Robotniczej To bez sensu. Po co twożyć takie krótke wahadło jak i tak do Leśnicy jeździłby autobus? Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: remont placu 1 Maja - Komunikacja 19.12.03, 15:34 breslauer1 napisał: > To bez sensu. Po co twożyć takie krótke wahadło jak i tak do Leśnicy jeździłby > autobus? A temu, żeby się dało tam dalej dostać z pl. Pierwszego Maja. Bo jeśli będzie nieźle rozryty, to autobus tam nie wjedzie. Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: remont placu 1 Maja - Komunikacja 15.12.03, 14:48 breslauer1 napisał: > dopiero przystanek dla WYSIADAJĄCYH. W ten sposob świeżo prezybyła 70 (z > Leśnicy) lub 72 (z Pilczyc) nie czeka aż się zwolni mijanka, tylko wypuszcza Wahadło na Leśnicę to 73. Ale takich długich linii wahadłowych to nie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: remont placu 1 Maja 22.12.03, 19:11 svarte_sjel napisał: > - odcięcie zachodu (są pogłoski, że będą wahadła na wzór 74) Uszu moich doszła nowa wersja. Podobno poważnie się myśli o zorganizowaniu wahadeł bez spinania stopiątek "dupami". Powiedzmy, że mam mieszane uczucia... Odpowiedz Link Zgłoś
marcinhladyszowski Re: remont placu 1 Maja 29.12.03, 12:20 Podobno maja sciagnac pociagi metra Duesseldorf'owskiego (takie GT8). ZAJEBISCIE BY BYLO!! Tyle, ze MPK sie waha :/ Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof_kiniorski Re: remont placu 1 Maja 12.12.03, 13:16 lolo81 napisał: > Ogłoszono przetarg na remont . Remont ma być zrealizowany do końca 2004 . > Ciekawe co się zmieni no i jak będzie zorganizowany ruch ? Jak tylko będę miał pewne i sprawdzone dane na temat organizacji ruchu i zakresu prac, to dam znać. Pozdrawiam KK Odpowiedz Link Zgłoś
gosc_nty Re: remont placu 1 Maja 12.12.03, 14:09 mam nadzieje, ze bedzie wykonana pelna koniczynka rozjazdow dla tramow, a jak z tramami na Legnickiej ? naprosciej: zastosowac takie samo rozwiazanie przy pl 1 maja jak na ul Grabiszynskiej, zas kursy z Lesnicy i Pilczyc na Robotnicza, zajezdnia na Legnickiej jest, albo machnac linie via Ziemowita do pl Orlat, jako drzewiej bywalo pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: remont placu 1 Maja 12.12.03, 16:20 gosc_nty napisał: > mam nadzieje, ze bedzie wykonana pelna koniczynka rozjazdow dla tramow, Wątpliwe. A w sumie taki stan, jaki jest teraz (po dorobieniu kilku łuków w 1996? roku) jest chyba wystarczający. > naprosciej: zastosowac takie samo rozwiazanie przy pl 1 maja jak na ul > Grabiszynskiej, Czy ja wiem czy to jest najprostsze? Ale może być konieczne w jednym z etapów. > zas kursy z Lesnicy i Pilczyc na Robotnicza, zajezdnia na Legnickiej jest, Zajezdnię zajmują Protram i muzeum. MPK w zasadzie nie ma tam wstępu. > albo machnac linie via Ziemowita do pl Orlat, jako drzewiej bywalo Tego typu pomysł (ale przez Długą i Poznańską) to już był. Ale pieniędzy nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
gosc_nty Re: remont placu 1 Maja 23.12.03, 09:48 svarte_sjel napisał: > gosc_nty napisał: > > mam nadzieje, ze bedzie wykonana pelna koniczynka rozjazdow dla tramow, > > Wątpliwe. A w sumie taki stan, jaki jest teraz (po dorobieniu kilku łuków w > 1996? roku) jest chyba wystarczający. > > > naprosciej: zastosowac takie samo rozwiazanie przy pl 1 maja jak na ul > > Grabiszynskiej, > > Czy ja wiem czy to jest najprostsze? > Ale może być konieczne w jednym z etapów. > > > zas kursy z Lesnicy i Pilczyc na Robotnicza, zajezdnia na Legnickiej jest, > > Zajezdnię zajmują Protram i muzeum. MPK w zasadzie nie ma tam wstępu. kwestia dogadania > > albo machnac linie via Ziemowita do pl Orlat, jako drzewiej bywalo > > Tego typu pomysł (ale przez Długą i Poznańską) to już był. Ale pieniędzy nie ma > ... dyc znam, ino te piniodze.... Odpowiedz Link Zgłoś
wroclawczyk Re: remont placu 1 Maja 13.12.03, 00:25 ciekawe, że nikt nie dopuszcza do mysli rozwiązania bez zamykania placu :) to będzie chyba remont przejścia podziemnego a nie góry? Odpowiedz Link Zgłoś
meh_ow Re: remont placu 1 Maja 13.12.03, 09:15 wroclawczyk napisał: > ciekawe, że nikt nie dopuszcza do mysli rozwiązania bez zamykania placu :) > to będzie chyba remont przejścia podziemnego a nie góry? wszystkiego - mam taką nadzieję :) Odpowiedz Link Zgłoś
lolo81 Re: remont placu 1 Maja 13.12.03, 12:08 W tym remoncie chodzi właśnie o to aby sciągnąć nawierzchnię i zastąpić skorodowany od góry beton niskiej jakości wylany za komuny nowym i zapewnić odwodnienie. Jak byś to chciał zrobić "od środka"? Podobno nie ma rzeczy niemożliwych... Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: remont placu 1 Maja 15.12.03, 12:18 wroclawczyk napisał: > ciekawe, że nikt nie dopuszcza do mysli rozwiązania bez zamykania placu :) Wiesz, już raz to robiono bez zamykania placu. Budując to przejście. Właśnie między innymi dlatego trzeba je teraz remontować. A zresztą to, że będzie wszystko rozp**** to akurat już wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
darek_w1 Re: remont placu 1 Maja 29.12.03, 11:11 svarte_sjel napisał: > wroclawczyk napisał: > > ciekawe, że nikt nie dopuszcza do mysli rozwiązania bez zamykania placu :) > > Wiesz, już raz to robiono bez zamykania placu. Budując to przejście. Właśnie > między innymi dlatego trzeba je teraz remontować. > Myślę, że dałoby się tak zorganizować prace, żeby zachować częściowy przejazd w osi Legnicka-Ruska/Mikołaja - po jednej stronie placu. Z objazdem kierunku północ-południe jest mniej kłopotu, można go skierować przez pl.Orląt Lwowskich częściowo na Nabycińską i Sikorskiego, a częściowo na Poznańską i Długą. Ponadto o ile potwierdzi się pogłoska o przesunięciu remontu na 2005 rok będzie możliwość przeprawy przez Odrę Mostem Millenijnym i ominięcie centrum. Gdyby jeszcze była do tego czasu oddana przebudowana Klecińska to w ogóle byłby luksus. Ale do tego to trzeba by było przesunąć remont pl.1 Maja chyba na 2006 rok. Natomiast z wyznaczeniem objazdu dla kierunku wschód-zachód (Legnicka- Ruska/Mikołaja) jest znacznie gorzej. Nie można go skierować przez Krupniczą i Podwale, bo na pl.Orląt Lwowskich nałoży się z trasą objazdu drugiego kierunku. Skierowanie wszystkiego na most Pomorski jest mało realne, trzeba by upchnąć ruch z 3 pasów ruchu na jeden. Trzeba by próbować kierować ruch już wcześniej na inne ulice niż Kazimierza Wlk. Tylko jakie? Wszystkie objazdy przez ulice na południe od Kazimierza musiałyby prowadzić w okolice pl.Legionów i Orląt Lwowskich, a tam by się nałożyły z kierunkiem północ-południe. Można by próbować kierować ruch wielkim objazdem przez Klecińską... gdyby była przebudowana. W chwili obecnej w godzinach szczytu nie przyjmie ona ani jednego samochodu więcej. Na północ od Kazimierza Wlk. jest Sienkiewicza i Drobnera, ale ona już się nie wyrabia, zwłaszcza w kierunku na zachód. Więcej pomysłów nie mam, chyba że przez Środę Śląską ;-). Z powyższych powodów IMHO jedyną szansą na przeżycie tego remontu byłoby podzielenie go na dwa etapy i zamykanie placu po połowie tak aby zachować przejazd w osi wschód-zachód. Można by zachować przejazd na połówce placu w obie strony po jednym pasie w każdą stronę, a w miejscu gdzie ul.Ruska i Św.Mikołaja się rozdzielają skierować strumienie pojazdów na normalne trasy zabudowując tymczasową jezdnią mikroskwerek przed przystankami tramwajowymi dla złagodzenia łuków skrętu. Przepustowość tych pojedynczych pasów byłaby znaczna ponieważ wyłączona byłaby sygnalizacja świetlna i samochody jechałyby bez przerwy, a piesi korzystaliby z częściowo dostępnego przejścia podziemnego. Pzdr Darek Odpowiedz Link Zgłoś
wroclawczyk Re: remont placu 1 Maja 19.12.03, 12:40 a we wrocławskiej piszą, że przejście poczeka z remontem jeszcze rok :) Ale kłade to na karb roztrzepania dziennikarza chyba, ż erzeczywiscie uniewaznia przetarg... Odpowiedz Link Zgłoś