Dodaj do ulubionych

pl. Orląt Lwowskich

IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.02, 18:28
Po tym jak wyburzyli ten budynek na rogu chyba jest ładniej.
Obserwuj wątek
    • Gość: geniusz Re: pl. Orląt Lwowskich IP: *.dip.t-dialin.net 29.01.02, 18:37
      wiec to nowe gow... ktore spadlo z nieba jest tak ochydne, ze nie wiem, gdzie
      mam zwymiotowac. Mi sie bardziej podobal stary budynek z przodu
      • cdx Re: pl. Orląt Lwowskich 29.01.02, 21:33
        Rzeczywiście, koszmarne, pozbawione wdzięku pudło. Te stare budynki, które z
        takim zapałem wyburzają, i tak są niedoścignionym wzorem dla naszych
        architektów. Szkoda tylko, że na skutek kolejnych rozbiórek stary, piękny
        Wrocław coraz bardziej się kurczy...
    • Gość: Toto Re: pl. Orląt Lwowskich IP: *.proxy.aol.com 30.01.02, 02:35
      Ktory budynek wyburzyli?
      • Gość: duzY Nowy cudem nie jest, ale IP: *.dtvk.tpnet.pl 30.01.02, 12:06
        ten stary stał jak wyrzut sumienia.
        • cdx Re: Nowy cudem nie jest, ale 30.01.02, 18:39
          Gość portalu: duzY napisał(a):

> ten stary stał jak wyrzut sumienia.

No, ale czy nie lepiej było zamiast tego nowego obudować ten stary czymś, co
          odpowiadałoby mu skalą i architekturą?
        • Gość: geniusz Re: Nowy cudem nie jest, ale IP: *.dip.t-dialin.net 30.01.02, 20:25
          Gość portalu: duzY napisał(a):

> ten stary stał jak wyrzut sumienia.

Dokladnie o to mi chodzilo !!! Tylko nie wiedzialem jak mam to napisac. Ten
          budynake musial byc wyburzony, bo inaczej udowadniaj jaki ochydny moloch stoi za
          nim. A tak, to niedlugo wszyscy bedziemy przechodzili obojetnie kolo tego
          pudla ...
          • Gość: hen Re: Nowy cudem nie jest, ale IP: 156.17.85.* 31.01.02, 12:14
            Stary był nudny, za nic polotu, taki lata 20-te. Nie wiedziałem, że już go
            wyburzyli, to ci nowina, myślałem, że dłuzej to wszystko będzie trwać
            (mieszkańcy itp).
            • Gość: duzY Czy zmienił sie architekt miejski? IP: *.dtvk.tpnet.pl 31.01.02, 12:22
              Kiedys chwaliłem się, że we Wrocławiu nie buduje się plomb z aluminium i szkła.
              Że architekt dba by nowe budynki komponowały sie z sąsiadującą zabudową.
              Przykładów można by dac wiele. Od kamieniczki Pod Złotym Psem w Rynku po kiedys
              nagrodzona plombę na Wybrzeżu Wyspiańskiego (vis a vis przystani
              Zwierzynieckiej). A teraz? Mamy to co w Warszawie. Dobitny przykład kompleksów
              i nowobogactwa! Secesyjna zabudowa przeplatana jest nowoczesną architekturą.
              Nowoczesną to słowo na wyrost. całkiem jak w warszawie. Przykłady to Intakus na
              Szewskiej (kto na to pozwolił ?!?!?!?!?!?!?!?!? po własnie pl. Kirowa).
              • Gość: hen Re: Czy zmienił sie architekt miejski? IP: 156.17.85.* 31.01.02, 12:26
                Zapomniałeś o noym multipleksie przy Antoniego, hie, hie.
                • Gość: duzY Re: Czy zmienił sie architekt miejski? IP: *.dtvk.tpnet.pl 31.01.02, 13:03
                  A jeszcze kilka lat temu to było niemożliwe.
            • cdx Biurowiec z polotem? 31.01.02, 12:31
              > Stary był nudny, za nic polotu
              Za to ten nowy prezentuje chyba nadmiar polotu. Osobiście uważam, że lepszy
              budynek nudny niż kiczowaty i pretensjonalny.
              > taki lata 20-te.
              Mi wyglądął na połowę XIX w. Do tego był częścią zwartego ciągu kamienic, które
              otaczały niegdyś fosę i Podwale. I ten właśnie wieniec kamienic wyglądał
              elegancko, dostojnie i z polotem - a przede wszystkim bardzo mieszczańsko i
              prawdziwie "europejsko".

Natomiast tym, co dezorganizuje krajobraz miasta, są poutykane chaotycznie tu i
              ówdzie wieżowce, o agresywnej architekturze, która lekceważy otoczenie i tradycję
              miejsca.

Pozdrawiam.
              • Gość: hen Re: Biurowiec z polotem? IP: 156.17.85.* 31.01.02, 12:44
                Masz oczywiście 100% racji, głębszy problem z Podwalem jest taki, że słuzy za
                obwodnicę w każdym miejscu. Jest to jedyna ulica we Wrocławiu nie odwrócona
                tyłkiem do wody, aleć niestety nie można nią się normalnie przejść. Nowy
                biurowiec jest kiepski, ale tamta kamienica również była zupełnie bez wyrazu.
                Z tymi kamienicami trochę jest tak, że większość jest oburzona, że burzy się
                np. tą przy placu Orląt, lub przy Pułaskiego, kiedy nie zauważony zostaje
                problem, gdy niemal cała dzielnica śródmieście (to ta na północ od rzeki)(nie
                jedna ulica, ale 100), która jest jest zabudaowana fantastycznymi kamienicami,
                w większości gnije i zalicza padakę. :-(
    • Gość: geniusz RATUJMY!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.02, 13:01
      Nastepny sessesyjna kamienica, ktora stoi jak wyrzut sumienia przed obrzydliwa
      nowa zabudowa, i ktora napewno tez bedzie wyburzana, zeby poszerzyc jakies
      chore rozwiazania drogowcow jest przy skrzyzowaniu SIENKIEWICZA i WYSZYNSKIEGO.

Przekwartujmy ludzie z tej ochydnej nowej budy w tle do prawdziwie europejskiej
      kamienicy, i wyburzmy te obrzydliwe nowe pudla.
      Zglaszam Protest przeciwku wyburzaniu pieknych budynkow w zentrum miasta na
      rzecz skrzyzowan autstrad i jakis przybadkowo porozzucanych bryl, ktore powinny
      byc poza miastem
      • cdx Re: RATUJMY!!!!!!!! 31.01.02, 18:04
        Gość portalu: geniusz napisał(a):

> Nastepny sessesyjna kamienica, ktora stoi jak wyrzut sumienia przed obrzydliwa
        > nowa zabudowa, i ktora napewno tez bedzie wyburzana, zeby poszerzyc jakies
        > chore rozwiazania drogowcow jest przy skrzyzowaniu SIENKIEWICZA i WYSZYNSKIEGO.

Nie tylko ta: jak widzę, przymierzają się równiez do wyburzenia wyjatkowo
        eleganckiej kamienicy przy Drobnera (tej samotnie zasłaniającej widok na
        przyprawiający o mdłości Hotel "Plaza"). Przykro mi również, że zostaną
        zniwelowane kamienice przy Pułaskiego, zwłaszcza te okazalsze, w pobliżu
        skrzyżowania z Małachowskiego. A niestety, to, co proponuje nam się w zamian,
        jest zwyczajnie ohydne (np. te brylaste bloczyska, które stawiają teraz w
        okolicach Pułaskiego, albo ta przaśna pstrokacizna na rogu Sienkiewicza i
        Wyszyńskiego). Dawne budynki miały coś naprawdę europejskiego w wygladzie, bo
        dorównywały klasą temu, co wznoszono kiedyś w zachodniej Europie. Jeżeli
        porównamy XIX w. kamienicę z Wrocławia z XIX w. kamienicami np. Francji, Niemiec,
        Wielkiej Brytanii, okaże się, że nie mamy czego się wstydzić. Jeżeli jednak
        porównamy współczesne wrocławskie budynki mieszkalne z tymi, które stawia się w
        krajach Europy dzisiaj, natychmiast widzimy całą nędzę naszej architektury
        mieszkaniowej: prowincjonalizm, naiwność i kicz. Dlatego uważam, że wyburzanie
        wytwornych, starych budynków w sytacji, gdy samemu nie potrafi się zaprojektować
        niczego równie pięknego, jest ZBRODNIĄ.

Pozdrawiam.
        • Gość: geniusz Re: RATUJMY!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.02, 18:37
          Z BRONIA PRZECIWKO TEJ TANDECIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • #roberto65 Re: RATUJMY!!!!!!!! 31.01.02, 23:11
            Ta kamienica o którą tyle krzyku była sami przyznacie bardzo szpetna, stała
            poza tym samotnie i akurat w tamtym miejscu ciężko byłoby odbudować to co stało
            tam przed 1945. A przed wojną w tamtym miejscu (w kierunku Pl 1 Maja i Dw
            Świebodzkiego i Tęczowej stały bardzo podonbne budynki to tej pojedynczej
            kamienicy. Naprawdę wspaniałe , secesyjne kamienice stały na obecnym Pl
            Legionów (przed 1945 - Pl Słonecznym - tamte kamienice to było naprawdę "coś" i
            to ich szkoda...
            • Gość: geniusz Re: RATUJMY!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.02, 10:17
              Obojetnie jaka biedna i brudna ta kamienica byla. Prawie wszystko jest lepsze
              niz te ochydne pudla z reflektujacym szklem, i pomalowanym tynkiem!!!!
            • cdx Re: RATUJMY!!!!!!!! 02.02.02, 19:07
              #roberto65 napisał(a):

> Ta kamienica o którą tyle krzyku była sami przyznacie bardzo szpetna, stała
              > poza tym samotnie i akurat w tamtym miejscu ciężko byłoby odbudować to co stało
              >
              > tam przed 1945.

Doskaonale widać, co stało tam przed 1945 r. Wystarczy przejść się z pl.
              Orląt Lw. w kierunku Pl. 1 Maja, a zobaczymy z lewej malowniczą grupę
              zachowanych sprzed wojny kamienic. No chyba, że też uważasz je za "wyjątkowo
              szpetne"? Moim zdaniem stanowią świadectwo tego, jak można było w sposób
              cywilizowany i ludzki zagospodarować przestrzeń miejską wokół fosy.
              Tu nawet nie chodzi o to, czy ta pojedyncza kamienica, którą zburzono,
              przedstawiała jakieś szczególne wartości estetyczne: sądzę, iż była po prostu
              symbolem kultury i wrażliwości estetycznej dawnych architektów.
              Zamiast nawiązać do tych tradycji i zwyczajnie uzupełnić luki w zabudowie Pl.
              Orląt Lw., zblizajac nowe budynki skalą i chrakterem do tego, co niegdyś stało w
              tym miejscu, wzniesiono dziwaczny termos, dekomponujący pierzeję ulicy od strony
              fosy. A zauważyliście, jak nowy biurowiec wyśmienicie i bezkonfliktowo (ironia
              zamierzona) połączono ze starym budynkiem, stojącym naprzeciw dworca (tym z
              czerwonej cegły)? Nie nawiązano do starego budynku nawet wysokością! Podobny,
              równie rażący błąd popełniono podczas projektowania biurowca przy ul. Kazimierza
              Wlk. Chodzi o budynek, który stoi tuż obok kośioła ewangelickiego i jest o dwie
              kondygnacje za wysoki.

Pozdrawiam.
              • Gość: geniusz Re: RATUJMY!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 03.02.02, 11:52
                zgadzam sie z toba. Lecz uwarzam, ze ten budynek fundacji krzyzowa kolo
                kosciolka jest razem wziety relatywnie udany ( w porownaniu do reszty nowej
                wroclawskiej architektury)
              • Gość: ken Widze, ze wpadliscie w zbiorowa histerie. IP: *.dtvk.tpnet.pl 03.02.02, 12:38
                GENIUSZU!!! oHydne piszemy przez samo "h". A biurowiec jest niczego sobie.
                Pozdrawiam i popieram wyburzanie ohydy, chociaz ohydne dla mnie sa te stare
                zaniedbane kamienice, gdzie mozna tylko krecic horrory. Zdecydowanie wole
                pogodne szklane domy, w ktorycz odbija sie jak w lustrze wszystko co
                dookola. :-)
                • Gość: genisuz Re: Widze, ze wpadliscie w zbiorowa histerie. IP: *.dip.t-dialin.net 03.02.02, 17:57
                  dzieki za poprawe...
                  Tylko co ma sie odbijac w tych swietnych szklach (scusa, zle slowo, powinno byc
                  w tych lustrach) Inne lustra, czy ohydne stare kamieniece?
    • Gość: trewor Re: pl. Orląt Lwowskich IP: *.chello.pl 02.02.02, 19:11
      • Gość: ken dobrze, ze wyburzaja ohydne budynki!!! IP: *.dtvk.tpnet.pl 03.02.02, 12:29
        Podoba mi sie ten pomysl na laczenie starych zabytkow z nowoczesnymi budowlami
        ze szkla. Rewelacyjnie wyglada jak nasloneczniony kosciol odbija sie w ogrownej
        tafli szkla (hotel przy galerii). POPIERAM. Takze nowy biurowiec jest dosc
        okazaly. Znalazl sie nawet na 24 fotografiach Wroclawia promujacych miesto. I
        slusznie. Doskonale wyglada zwlaszcza noca. Zdecydujcie sie czy chcecie
        mieszkac w nowoczesnym miescie z zabytkami, czy na ulicy Pulaskiego!
        • Gość: genisuz Re: dobrze, ze wyburzaja ohydne budynki!!! IP: *.dip.t-dialin.net 03.02.02, 17:55
          ja wole na pulaskiehgo - tam chociaz stropy sa wysokie
        • cdx Do tych, którzy zachwycają się szklanymi fasadami. 04.02.02, 10:26
          Gość portalu: ken napisał(a):
          Rewelacyjnie wyglada jak nasloneczniony kosciol odbija sie w ogrownej
          >
          > tafli szkla (hotel przy galerii). POPIERAM.
          Pewnie, przecież szkło tak ładnie się błyszczy... ;) Przypuszczam, że chyba nawet
          nigdy nie przyglądąłeś się szklanej fasadzie hotelu "Panorama", bo gdybyś się
          przyglądał, wiedziałbyś, że to, co się w niej odbija, nie jest kościołem, ale
          koślawo powyginaną karykaturą. Ja tam wolę oglądać budynki w ich naturalnej
          postaci, a nie odbite w szkle... Wszelkie gabinety krzywych luster zawsze
          uważałem za tandetne. :))

>Takze nowy biurowiec jest dosc
          >Doskonale wyglada zwlaszcza noca.

No tak, bo jest ciemno... ale w dzień też wygląda doskonale, jesli tylko zamknąć
          oczy :)

>Zdecydujcie sie czy chcecie
          > mieszkac w nowoczesnym miescie z zabytkami, czy na ulicy Pulaskiego!

Twój błąd polega na tym, że patrzysz na stare kamienice tak, jak by już w chwili
          budowy były zatęchłymi, brudnymi ruinami. Prawdziwą swobodę wyboru i możliwość
          porównania mielibyśmy dopiero wówczas, gdyby je odnowiono. Wtedy dopiero wyszłaby
          na jaw prawdziwa nędza wszystkich tych "współczesnych" wytworów
          architektonicznych (piszę, "wytworów", bo słowo "dzieło" byłoby tutaj
          świętokradztwem). Śmiem sądzić, że wtedy też wielu naszych architektów, spaliłoby
          się zwyczajnie ze wstydu.

Zdecydowanie wolałbym mieszkać na ulicy, zabudowanej kamienicami w dawnym stylu,
          gdyby tylko zostały należycie wyremontowane. Widziałem takie ulice np. w Lipsku,
          którego dziwiętnastowieczna architektura bardzo przypomina wrocławską i byłem
          zachwycony. Zresztą, także nowoczesne lipskie budynki (powstałe w ciągu ostnich
          lat), usytuowane w starych dzielnicach, zwykle doskonale wpisują się w otoczenie -
          widać, że są godną kontynuacją historycznej spuścizny, a przede wszystkim, że w
          ogóle SĄ KONTYNUACJĄ: odpowiadają dawnej zabudowie wysokością, mają płaskie (ale
          wcale nie nudne) elewacje pozbawione wszystkich tych gargamelowatych daszków,
          balkonów i wieżyczek, nie epatują agresywną kolorystyką. Wyglądają skromnie,
          elegancko i bardzo mieszczańsko.

Pozdrawiam.
          • Gość: geniusz Re: Do tych, którzy zachwycają się szklanymi fasadami. IP: *.dip.t-dialin.net 04.02.02, 14:11
            JESTES GENIUSZEM, CDX - moge sie pod twoim postem tylko podpisac !!!
            • Gość: ken Re: Do tych, którzy zachwycają się szklanymi fasadami. IP: *.dtvk.tpnet.pl 06.02.02, 22:03
              No i widzicie! Wy wolicie jedno, to nie znaczy, ze wszyscy to samo co wy lubia.
              Ja na przyklad mam zupelnie odmienny poglad na nasze miasto. A chodzi o to ,
              zeby nie bawic sie w radio maryja a okazac troche tolerancji dla wszystkich. Sa
              we Wroclawiu (coraz wiecej) starych, wyremontowanych kamienic. I bardzo mi sie
              to podoba. Ale za nic nie chcialbym mieszkac w wyremontowanym skansanie! Miasto
              musi sie rozwijac! I moim zdaniem robi to w kierunku najlepszym w Polsce.
              Pozdrawiam.
      • melancho Re: pl. Orląt Lwowskich 03.02.02, 12:32
        Hmmm...problem trudny...fajnie by było odnowić kamienice Śródmiescia (niektóre
        trzeba wyburzyć bo grożą zawaleniem)...tylko za co ?? W ich wnętrzu zwykle
        mieszczą sie mieszkania komunalne- miasto nie ma na to pieniędzy, jeśli nawet
        są tam własciciele to nie są w stanie tego sfinansowac...szansą byłaby sprzedaż
        domów....no ale co z ludźmi?? na bruk ?? ciezka sprawa...przydaloby sie zeby
        sie ktos z Miasta wypowiedzial...ja tez kocham stare kamienice...
        pozdrawiam
        • Gość: hen Re: pl. Orląt Lwowskich IP: 156.17.85.* 05.02.02, 19:47
          Właśnie zobaczyłem toto bez "wyrzutu sumienia". Wygląda bardzo po warszawsku, z
          tym, że o ile tam takie momenty są ratunkiem dla miasta, u nas szkodzą. Nie
          jest to fajne, bo zupełnie pozbawione jest elementów charakterystycznych dla
          architektury Wrocławia. Już od biedy Vratislavia Center może służyć za przykład.
          • Gość: gangster Czy wyburza tez ten sklepik na Teczowej IP: *.enh.org 27.02.02, 03:24
            taki jednopietrowy tam gdzie miesci sie "Zabka". Powinni zrownac go z ziemia i
            wybudowac tam cos wyzszego i normalnie wygladajacego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka