patrice7 25.07.09, 15:32 Jesli tak to co? Ja robię ogorki kiszone, w tym roku zrobilam dzem agrestowy i chcę jeszcze sok z malin :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorota975 Re: Robicie przetwory na zimę? 26.07.09, 22:40 Tak, robimy i rodzinnie to uwielbiamy. Robimy konfitury wiśniowe, sok wiśniowy i wiśniówkę, galaretkę z czerwonej porzeczki, marynowana kabaczki, paprykę, dynię i małe patisonki (jak się uda dostać), grzybki (jak nazbieramy), powidła śliwkowe,przecier pomidorowy i różne różności z tego co się akurat nadarzy taniego na targu, a jesienią kisimy kapustę. Ogórki nastawiamy tylko na małosolne. Jakoś do tej pory nie odważyłam się zakisić ogórków na zimę, ale zawsze mam zamiar, bo je bardzo lubię. Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Robicie przetwory na zimę? 27.07.09, 02:02 wow, podziwiam :) ja to do kuchni się nie nadaję generalnie. u nas w domu kucharzy meżuś :) ale przetworów nie robi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
anita258 Re: Robicie przetwory na zimę? 27.07.09, 07:17 tak.W tym roku zrobiłam soki z jagód,truskawek,czereśni i malin.Zamierzam jeszcze zrobić ogórki kiszone i paprykę:) Odpowiedz Link Zgłoś
patrice7 Dorota 29.07.09, 17:29 >Jakoś do tej pory nie odważyłam się zakisić ogórków na zimę, ale > zawsze mam zamiar, bo je bardzo lubię. a czenmu? Akurat z tego wszystkiego co napisalas sa najlatwiejsze:) Odpowiedz Link Zgłoś
zefirekk Re: Robicie przetwory na zimę? 27.07.09, 10:44 dżemy - truskawkowy, jeżynowy i konfitura malinowa (moja mama nam daje powidła) mus jabłkowy (do szarlotki i jabłecznika) zaprawy - fasolka szparagowa, przecier pomidorowy, ogórki kiszone (teraz małosolne robię dopiero tak w sierpniu idą zaprawy na zimę), groszek (to od mamy),szparagi, grzybki w occie kompot z czereśni chyba tyle. Większość owoców i warzyw mam z działki,jeżyny dostaję od takiej pani - ona wiadrami z lasu przynosi, grzyby zbieramy sami, na ocet i suszone, szparagi kupuje od producenta tanio :) więc jakoś leci. Odpowiedz Link Zgłoś
patrice7 Re: Robicie przetwory na zimę? 29.07.09, 17:28 o matko:)0 Przy was blado wypadam:)) Odpowiedz Link Zgłoś
aneczka293 Re: Robicie przetwory na zimę? 08.08.09, 01:03 ja robie papryke, buraki i ogórki chili z czosnkiem na pikatnie:) Jakby co to służe przepisem:) Odpowiedz Link Zgłoś
pagaa Re: Robicie przetwory na zimę? 10.08.09, 11:36 ja zazwyczaj tez sporo robię, ale w tym roku Dziecko nie zabardzo mi pozwala;) ale na jesień już będzie starszy, więc liczę na to, że znajdę czas na zrobienie papryki i buraków;) a aneczka293, jakbys rzuciła przepisem na te ogórki pikantne z chili i czosnkiem..brzmi kusząco;) Odpowiedz Link Zgłoś
aneczka293 A prosze:) moj specjal:) 15.08.09, 21:15 > > OGÓRKI W PRZYPRAWIE CHILLI: > > 5KG ogórków pokroić w grubsze paski, nie obierać. Wsypać 8 łyżek soli i > > zostawić na 3 godz. Po 3 godz. wylać powstałą wodę. Przygotować zalewę: > > 3 szklanki octu > > 1kg cukru > > Razem zagotować i ostudzić. Po ostudzeniu zalewy wlać ją do ogórków, > > dodać 16 łyżek rozgrzanego oleju. Pokroić 2 główki czosnku oraz 4 > > łyżeczki chilli lubostrej papryki. Wszystkowymieszać i odstawić na 12 > > godz. Nałożyć w słoiki i zagotować krótko ok 2min.Po wyciągnieciu z wody > > słoiki stawiać na wieczku. Odpowiedz Link Zgłoś
ash_3 Re: Robicie przetwory na zimę? 16.08.09, 16:24 moja mama robi. ja zabieram do wro. jagody, maliny, jabłka, gruszki, wiśnie, winogrona, różne warzywa itp :D Odpowiedz Link Zgłoś