Dodaj do ulubionych

Władca Pierścieni

IP: *.wroc.gazeta.pl 01.02.02, 12:59
Czy ktoś już widział Władcę Pierścieni? Ja widziałem, na komputerku, wersję
zgraną gdzieś w USA na kamerę cyfrową. Ale i tak powala. A może ktoś już to
wiodział w kinie - np. w Czechach?
Na marginesie - ile jest tłumaczeń LOTRa na polski? Znam dwa, ale podobno
pojawiło się jeszcze jedno
Na drugim marginesie - czy ktoś zna kogoś, kto jest na punkcie LOTRa bardziej
odjechany niż Marcin Kydryński na punkcie Stinga?
Obserwuj wątek
    • Gość: rychu Re: Władca Pierścieni IP: *.wroc.gazeta.pl 01.02.02, 13:01
      sam sobie odpiszę - wklepałem ten wątek drugi raz, by wydawało mi się że za
      pierwszym razem nie udąło mi sięwysłać, sorry. Piszcie na ten drugi, żebyuśmy się
      nie pogubili
    • dlugopis Re: Władca Pierścieni 01.02.02, 13:04
      Widzialem w Niemczech w wersji niemieckiej. Zaluje, ze nie poczekalem do
      nastepnego tygodnia, bo bylo w wersji oryginalnej. Wg mnie sa tylko dwie
      malutkie dluzyzny. Poza tym film jest ZAJEBISTY.
      Szczerze polecam. Na koncu najbardziej irytujace jest to, ze trzeba teraz
      poczekac na nastepne czesci.
      Pozdrowionka
      • Gość: TMZ Re: Władca Pierścieni IP: *.chem.uni.wroc.pl 01.02.02, 13:36
        Koleś miał mi też przynieść zaavikowane video z kina, drań nie przyniósł,
        kontakt urywa się na 2 tygodnie... W sumie się nawet cieszę, ale miał mi też
        prZynieść Matrixa (dacie wiarę? Nie oglądałem go jeswzcze, za to przeczytałem
        scenariusz), i z tego powodu się deneruję....................
        • grabiezca Re: Władca Pierścieni 01.02.02, 15:20
          ogladalem na kompie,jezeli ktos czytal ksiazke to niepolecam-troche zaklamany,a
          jesli ktos nieczytal to POLECAM!!!
    • Gość: Dari Re: Władca Pierścieni IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 18:24
      rychu napisał:
      > Czy ktoś już widział Władcę Pierścieni? Ja widziałem, na komputerku, wersję
      > zgraną gdzieś w USA na kamerę cyfrową. Ale i tak powala. A może ktoś [..]

Zgodzę się z Tobą, że powola - niestety z powodu NUDY, ten film jest NUDNY.

pozdrawiam
      Dari

Wiedźman
      • Gość: Fan Re: Władca Pierścieni IP: 213.25.66.* 15.02.02, 23:40
        Gość portalu: Dari nabełkotał:

> Wiedźman

Arnoldo! Kiedy zaczynasz krecenie filmu "Posiadający Sygnety" - no i oczywiscie
        czy bedzie on tak samo denny jak twoje dotychczasowe produkcje i zamierzenia?

Fan :-) [ty juz wiesz kto!]

Cala prawda o Darim

• Gość: Pafik Re: Władca Pierścieni IP: 10.101.1.* 02.02.02, 01:51
      Gość portalu: rychu napisał(a):

> zgraną gdzieś w USA na kamerę cyfrową. Ale i tak powala. A może ktoś już to
      > wiodział w kinie - np. w Czechach?

Przed chwila skonczylem ogladac sciagniety ubieglej nocy dobrej jakosci rip z
      DVD. Sprawa ekranizacji Wladcy Pierscieni jest dla mnie zbyt wazna, bym mogl
      pisac na goraco; uczynie to wkrotce :) Jedno wiem - do kina na pewno pojde!

> Na marginesie - ile jest tłumaczeń LOTRa na polski? Znam dwa, ale podobno
      > pojawiło się jeszcze jedno

Jesli nie znasz tlumaczenia niejakiego Jerzego Lozinskiego, to mozesz poznac
      jako dobry przyklad na to, jak mozna cos dokumentnie, za przeproszeniem,
      spieprzyc.

Przyklad:

w oryginale:
      One Ring to rule them all, One Ring to find them
      One Ring to bring them all and in the Darkness bind them
      In the Land of Mordor, where the Shadows lie.

w tlumaczeniu Marii Skibniewskiej:
      Jeden, by wszystkimi rządzić, Jeden, by wszystkie odnaleźć,
      Jeden, by wszystkie zgromadzić i w ciemności związać
      W Krainie Mordor, gdzie zaległy cienie.

i w tlumoczeniu Jerzego Lozinskiego:
      Ten Jedyny, by rządzić wszystkimi, ten Jedyny, by wszystkie odnaleźć,
      Ten Jedyny, by zebrać je wszystkie i w ciemności zespolić więzami
      W Mordorze, moc którego zwycięży, nie chciana.

:>>>

wiecej na ten temat tu: republika.pl/tlumok/ramki/lozins1.htm

> Na drugim marginesie - czy ktoś zna kogoś, kto jest na punkcie LOTRa bardziej
      > odjechany niż Marcin Kydryński na punkcie Stinga?

Znam siebie ;)

Pozdrawiam!
      • Gość: Królik Re: Władca Pierścieni IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.02.02, 23:18
        Ja też oglądałem. Nawet chyba z tego samego krążka co rychu :)))))
        Uważam, że to film powalający. Nie znudził mnie, o nie...
        A co do tłumaczenia książki to wolę to pierwsze, czyli pani Marii. A do kina i
        tak pójdę... pewnie kinowe widowisko to będę przeżywać tygodniami.
        Aha. Ja mam odlot na punkcie LOTR. Poważny i nieuleczalny :)))) Od ponad 12
        lat...
      • Gość: Pafik Re: Władca Pierścieni IP: *.kom-net.pl 05.02.02, 22:52
        Gość portalu: Pafik napisał(a):

> Sprawa ekranizacji Wladcy Pierscieni jest dla mnie zbyt wazna, bym mogl
        > pisac na goraco; uczynie to wkrotce :)

Slowko sie rzeklo, post u plota :)

Minelo pare dni, pierwsze gorace emocje opadly. Jako fanatyk Tolkiena, ktory
        Trylogie i inne ksiazki przeczytal po pare razy, moge powiedziec, ze jestem duzo
        wiecej niz zadowolony. Bardzo sie obawialem tego filmu po
        katastrofie "Wiedzmina". Ale to jednak zupelnie inna para kaloszy. Owszem,
        ksiazka jest o niebo lepsza, bogatsza, pelna dodatkowych watkow, ktore skladaja
        sie na niedoscigniona calosc. Gdyby jednak Jackson chcial to wszystko sfilmowac,
        to mielibysmy czesc pierwsza nie trzygodzinna, a trzydniowa i chyba nieco nuzaca
        (co innego papier, co innego celuloid). Sa przez to pewne uproszczenia,
        pominiete zostaly spore "polacie" ksiazki, jednak nie zmienia to w sposob razacy
        zamyslu Tolkiena. Zdjecia (krecony byl przede wszystkim w Nowej Zelandii) i
        efekty powalaja na kolana. Czasami mialem watpliwosci jak bardzo komputer wkradl
        sie w modyfikacje naturalnych krajobrazow, bo chociaz nie bylem, to wiem, ze
        Nowa Zelandia to bajkowy kraj. Moje wyczulone oko dostrzeglo kilka niedociagniec
        (np. swiatlo "znikad" w Morii), ale to margines. Jesli chodzi o konfrontacje
        moich wyobrazen z tym, co zobaczylem na ekranie, to jest duzo podobienstw,
        aczkolwiek czasami obraz wydaje mi sie zbyt przeslodzony (Rivendell), czasem
        zbyt naiwny (wyglad doliny Isengardu przed i po zmianie frontu przez Sarumana,
        czy Boromir, przed smiercia, z dwoma strzalami w korpusie (jedna w sercu), wciaz
        walczacy z Uruk-Hai). Ale powtarzam - to sa szczegoly, ktore nie licza sie w
        swietle calego filmu. Zaluje, ze polska premiera jest tak pozno (np. grubo ponad
        miesiac po czeskiej), co "zmusilo" mnie do premierowego obejrzenia filmu w
        divxie. Tym niemniej do kina pojde ochoczo i niecierpliwie wygladal bede
        nastepnych czesci, bo wiem juz, ze naprawde warto!

Pozdrawiam!
    • Gość: nell Re: Władca Pierścieni IP: 10.197.112.* 04.02.02, 07:55
      A ja kupiłam wczoraj książkę, tł. Skibniewskiej. Stare wydanie zagineło, a
      młodzież (moja córka) już też garnie się do czytania.
      Teraz sama też zrobię powtórkę, a potem pójdę na film.
      • klinta Re: Władca Pierścieni 04.02.02, 08:00
        Widzialm na duzym ekranie w wersji amerykanskiej i kocham kazda scene tego
        filmu :)
        Powala mnie jak mozna zrobic film z ksiazki,zmienic nawet niektore sceny (jest
        moment,w ktroym Arwena na koniu ucieka z Frodem przed dziewiecioma
        Nazgulami !!!!!!) i dalej stworzyc film IDEALNY!!!!
        Sceny w Morii sa fenomenalne,aktorzy dobrani geniualnie i wszystko ziszcza moj
        sen o tym jak ta ksiazka powinna byc zrealizowana.

no i to jest oczywiscie trzygodzinan lekcja pogladowa dla poslich realizatorow
        jak sie powinno adaptowac ksiazki zeby nawet ktos kto jej nie czytal wiedzial o
        co chodiz w kolejnych scenach...pozdrawiam serdecznie ekipe Wiedzmina...

a film polecam i NIE MAM POJECIA jak ktos moz epwoiedziec o nim,ze jest
        nudny????????????????????????? Bluznierstwo!!!!
        • Gość: johny Re: Władca Pierścieni IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.02, 21:34
          Nie ma bata tak zachęcacie że ide.
          Kiedy premiera?
          • klinta Re: Władca Pierścieni 04.02.02, 22:15
            dopiero w przyszly piatek
    • Gość: mabr Re: Władca Pierścieni IP: 134.25.85.* 05.02.02, 13:24
      Widzialem, w Szwecji.
      Prawie 3 godziny przelatuja jak chwilka. Az bylismy zdziwieni, ze to juz koniec.
      Suuuper film! Czekam z niecierpliwoscia na kolejne.
    • Gość: mabr OT: polskie premiery IP: 134.25.85.* 05.02.02, 13:27
      Troszke off-topic.
      Dziwie sie, ze ostatnio w Polse filmu sa tak spóznione.
      Np. "Harry Potter" byl ma Zachodzie przed swietami...
      "Wladcy Pierscieni" tez jeszcze nie bylo?!

• Gość: axe Ludzie jestescie umyslowi??? IP: *.*.*.* 05.02.02, 17:58
      Mam 3 dychy na karku a film ogladalem z rozdziawiona gemba. Nawet jak ktos nie
      lubi fantasy ani Tolkiena to bedzie zachwycony. Nudny moze sie ten film wydac
      tylko osobom bardzo prymitywnym, badz zwyczajnie nie nadazajacym, bo akcja jest
      swietna.
      Gdy mija polowa filmu to sie normalnie trzesiesz - takie dobre, a czeka cie
      jeszcze drugi kawal - lepszy. Scene gdy Nazgule gonia Arwene oglada sie na
      krawedzi krzesla, Morie tak samo.
      Nie ogladajcie go na komputerze - to bluznierstwo - idzcie do kina!!!
    • Gość: Gn0m Re: Władca Pierścieni IP: *.dtvk.tpnet.pl 08.02.02, 00:05
      A ja sie wylamie z ogolnego tonu pochwalnego i powiem ze film mi sie nie
      podobal. Jestem w stanie zrozumiec wycinanie fragmentow (wszak trzeba jakos te
      500 stron upchnac w tych 3 godzinach) choc zabolalo mnie pominiecie Toma B.
      i watku kurchanu. Prywatnie zreszta uwazam ze dobra ekranizacja ksiazki powinna
      trwac tyle ile ja sam czytam ksiazke (wiem ze malo kto by to wytrzymal ale
      jedna osoba (ja) napewno).
      Zrazily mnie zas liczne nie uproszczenia lecz przeklamania ksiazki ze wspomne
      tu o Arwenie (zamiast Glorfindela) czy motywu burzy snieznej na przeleczy
      (rzekomo wywolanej przez Sarumana). Scena walki tego ostatniego z Gandalfem
      byla niesamowita ale do ksiazki ma sie tak jak ja do baletu.

Podsumowujac film jest bardzo dobry _pod warunkiem_ ze nieczytalo sie przedtem
      ksiazki. A jesli ktos jest juz po lekturze... no coz... wowczas najlepiej
      zapomniec tresc ksiazki i ogladac jako w miare niezly film fantasy.
      • ##wera## Re: Władca Pierścieni ...na dużym ekranie 15.02.02, 19:44
        Nocna premiera w Koronie. Warto było..

Nie czytałam książki. W „temacie fantasy” jestem kompletnym lajkonikiem ...
        Niewiedza czasem procentuje. Słodka nieświadomośc, co do tego, jak dalej
        rozwinie się akcja spotęgowała wrażenia. Film mnie zauroczył. Niesamowity. Nie
        będę pisać,że : doskonała muzyka, rewelacyjne zdjęcia i efekty specjalne,
        obsada....

Po seansie miałam tylko pytanko do „znawców” Tolkiena. Odnośnie Gandalfa.
        Potwierdzili moje domysły. Resztę doczytam sama... księgarnię odwiedziłam już
        dziś, a do kina wybiorę się jeszcze raz.

Ps.
        Jedyny zgrzyt, to postać Elroda. Ech...Agencie Smith !!!
        Bacznie mu się przyglądałam, wypatrując kabelka od słuchaweczki w uchu......
        nie zauważyłam. Podobno nowa fryzurka czyni cuda.. ;-))

• Gość: tyrysek Re: Władca Pierścieni IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.02.02, 00:48
      bardzo ladny film podrozniczy ;-)
      tylko nie rozumiem, czemu jakies ohydne potwory zaklocaly piekno przyrody
      dla rownowagi?
      • Gość: Homar Bylem dzisaij!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.02, 00:09
        Pod powiekami mam ciagle obrazy z tego filmu, juz nie moge sie doczekac, kiedy
        sie poloze, aby wreszcie przeniesc sie do Srodziemia... :)

Co do filmu. Nie bede sie rozpisywal zbytnio, duzo juz tu powiedziano. Zgadzam
        sie, ze film dobrze oddaje realia ksiazki, zdecydowanie rezyser podolal
        ekranizacji. Brak Toma Bombadila jest mi szczegolnie doskwierajacy, ale nie
        zamierzam rozdzierac szat z powodu opuszczania pewnych watkow. Nie bylo mowy,
        zeby wszystko zawrzec.

Tylek mnie troche bolal, bo film dlugi, a w "Warszawie" fotele wygodne sa tylko
        przez godzine. Pod koniec troche ziewalem - przyznaje sie bez bicia. Rivendell
        jest nuzace... Moria - znakomita, Shire i reszta - podobnie. Szczegolnie
        podobaly mi sie Nazgule - mroczni jak trzeba.

Moja ocena: 5/5.
        Pozdrawiam
        • Gość: tyrysek Re: Bylem dzisaij!!! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.02.02, 00:16
          hehe
          a ja sobie wygodnie przysnelam na lozeczku ;-))
          • Gość: Homar Re: Bylem dzisaij!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.02, 00:26
            Gość portalu: tyrysek napisał(a):
            > hehe
            > a ja sobie wygodnie przysnelam na lozeczku ;-))

Tyrysku, koniecznie do kina na DRABa...

• Gość: tyrysek Re: Bylem dzisaij!!! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.02.02, 00:31
              tak tak ;-))
    • Gość: czara72 Re: Władca Pierścieni IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 18.02.02, 12:15
      Do tej pory jestem w szoku - a minęło już prawie 40 godzin - rewelacja, tak jak
      sobie wyobrazałam czytająć książkę - pokłony przed wszystkimi którzy
      przyczynili się do powstania tego cuda
    • Gość: TIMMY OGŁOSZENIE IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.02.02, 13:35
      Ogłaszam film Władca pierścieni najlepszym filmem jaki sie ukazał do tej pory
      w historii kina. Poprostu wgniata w fotel.
      • Gość: Homar Re: OGŁOSZENIE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.02, 13:53
        Gość portalu: TIMMY napisał(a):
        > Ogłaszam film Władca pierścieni najlepszym filmem jaki sie ukazał do tej pory
        > w historii kina. Poprostu wgniata w fotel.

Moim zdaniem lepszy jest film wojenny pt.: "Czterej pancerni i pies"
        • Gość: TIMMY Re: OGŁOSZENIE IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.02.02, 14:58
          Gość portalu: Homar napisał(a):

> Moim zdaniem lepszy jest film wojenny pt.: "Czterej pancerni i pies"

Widocznie jesteś starszej daty ;)
          • Gość: Homar Re: OGŁOSZENIE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.02, 15:11
            Gość portalu: TIMMY napisał(a):
            > Widocznie jesteś starszej daty ;)

Jest wielce prawdopodobne, ze jestem starszy od Ciebie, Timmy.

Napisalem to dlatego, bo nie rozumiem, na jakiej podstawie oglaszasz, ze LOTR
            jest najwspanialszym filmem w historii. Ile obejrzales do tej pory filmow? I ile
            odbiegalo od schematu hollywodzkiego kina akcji? Wydaje mi sie, ze niewiele. Tak
            sie sklada, ze mozesz co najwyzej powiedziec, ze to byl najlepszy film, ktory TY
            obejrzales. Jesli jednak obejrzales ich wiecej i mozna uwazac Cie za eksperta, to
            moglbys to bardziej uargumentowac. Tak pozostaje to tylko rzuconym haslem na
            wiatr, pustoslowiem...

A to, ze Ci wgniotlo w fotel, niewiele znaczy. Byc moze po obejrzeniu drugego
            Epizodu SW tez to poczujesz i co? Zmienisz swoj werdykt?
            Pozdrawiam
            • Gość: TIMMY Re: OGŁOSZENIE IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.02.02, 19:02
              Troche luzu Homar:) Trzeba sie czasem troche oderwac od rzeczywistosci i po to
              są robione te wszystkie filmy typu s-f, fantasy a według mnie Władca
              Pierścieni jest najlepiej zrobiony z nich wszystkich, fajne zdjęcia, fajne
              efekty i fajne postacie. A to moje ogłoszenie to nie bierz sobie tak na
              poważnie bo wiadomo że nie mogę ogłaszać tego filmu najlepszym w imieniu
              milionów widzów bo każdy ma inny gust (np. moja babcia to nierozumie takich
              filmów:) Poprostu wróciłem z kina gdzie obejrzałem film który zrobił na mnie
              duze wrażenie. A tak na marginesie to widziałeś ten film? Pozdrawiam.

PS. Czterej Pancerni też dobry film:)
              • Gość: TIMMY Re: OGŁOSZENIE IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.02.02, 19:05
                Dobra mała korekta, z poprzednich wątków widze ze oglądałeś ten film (nawet
                dałeś 5/5:) wiec pytanie nieaktualne:)
    • Gość: nell Re: Władca Pierścieni - widziałam wreszcie IP: *.alstom.pl / 10.197.112.* 18.02.02, 16:39
      to jest wczoraj, i bardzo mi się podobał. Nie chce tu używać kategorii
      najlepszy, naj... itd czy doszukiwać się nieścisłości co do książki. Po prostu
      fajne fantazy, świetnie zrobione, malarskie, krajobrazy takie, że chciało by
      się tam być.
      Córka moja zachwycona, i zakochana w elfie, cóż ona jest młoda, ale za to na
      pewno przeczyta książkę, a jeszcze rok temu, nie mogłam jej namówić do czytania.
      • Gość: nell Re: Dodatkowo IP: *.alstom.pl / 10.197.112.* 18.02.02, 16:41
        niesie jakieś dobre przesłanie, walka dobrego ze złem, temat oklepany, ale i
        tak ciągle trzeba edukować nowe pokolenia.
    • Gość: tyrysek Re: Władca Pierścieni IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.02.02, 19:27
      Nell! mialam podobne odczucia
      ogladajac myslalam sobie, ze to film idealny na rodzinne wyjscie do kina
      no, ale nie mam dzieci, wiec ogladalam z troche starszymi znajomymi ;-)
    • walpurga.jarzabek Re: Władca Pierścieni 20.06.02, 15:41
      Gość portalu: rychu napisał(a):

> zgraną gdzieś w USA na kamerę cyfrową. Ale i tak powala. A może ktoś już to
      > wiodział w kinie - np. w Czechach?
      > Na marginesie - ile jest tłumaczeń LOTRa na polski? Znam dwa, ale podobno
      > pojawiło się jeszcze jedno
      > Na drugim marginesie - czy ktoś zna kogoś, kto jest na punkcie LOTRa bardziej
      > odjechany niż Marcin Kydryński na punkcie Stinga?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka