olinka.6 21.08.09, 22:28 Witam Być może będę miała cc, ponieważ dziecko mam ułożone miednicowo, a to już koniec 39 tc. Chciałabym się dowiedzieć jak to wszystko wygląda w trakcie i po w tym szpitalu, bo tam będę leżała. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kinder0610 Re: Jak "wygląda" CC na Brochowie? 24.08.09, 23:02 Miałam CC z tego samego powodu co ty. Miałam robione pod narkozą ale to z innych powodów, zazwyczaj dają znieczulenie. Nie leżałam na sali z dzieckiem ponieważ poród byl trochę wcześniej niż mialam wyznaczony termin. Nie wiem jak w innych przypadkach. Tatuś widział dzidzię zaraz po zabiegu, ja dopiero na drugi dzień. Po cc byłam w szpitalu 5 lub 6 dni. Miałam tam swojego lekarza i on robił CC. Opieka świetna. Jak masz jeszcze pytania to odpowiem Odpowiedz Link Zgłoś
yoka1 do Kinder0610 25.08.09, 08:04 mnie też czeka CC pod całkowitą narkozą na Brochowie. Możesz napisać, jak wygląda takie CC? Bo narkoza mnie przeraża, do tej pory nigdy nie byłam znieczulana ani nie miałam żadnej operacji. Odpowiedz Link Zgłoś
kinder0610 Re: do Kinder0610 25.08.09, 14:33 Więc narkozy się nie obawiaj. Podają napradę niewielką ilość tak, zeby nie zaszkodzić dzidziusiowi. Wszystko trwa bardzo szybko, wg mnie jakieś 20 min. Nic nie czujesz nic nie widzisz budzisz się i po wszystkim, nie wiesz co się dzieje ale tylko pierwszy moment. To było tak szybko że mąż czekający na korytarzu nie mógł uwierzyć że to jego dzidziusia Pani mu pokazuje :). Po narkozie zazwyczaj się wymiotuje, albo występują tylko mdłości. Potem nie można wstawać i tu właśnie nie pamiętam ale chyba 24h. Nic też nie wolno jeść. Dzidziusia widziałam na drugi dzień niestety dopiero, ale przynajmniej nabrałam już więcej sił. Bo narkoza jakoś tak mnie osłabiła. Z pokarmem nie mialam potem problemu. A sama rana nie boli - trochę ciągnie. Ale to zależy od osoby, ja akurat jestem wytrzymała na ból. Nic się nie bój, Pozdrawiam i wszytskiego dobrego. Jak masz jesczce jakieś pytania to odpowiem chętnie Odpowiedz Link Zgłoś
yoka1 Re: do Kinder0610 25.08.09, 16:29 już rodziłam naturalnie i przeżyłam, ale tym razem muszę mieć CC w całkowitej narkozie, więc myślę, że też jestem dość wytrzymała na ból;) A intubowali Cię? Część osób nie umie mi odpowiedzieć na to pytanie, ale zasadniczo intubują i potem podobno boli gardło, przełyk. Mnie ten ból gardła nie przeraża, ale raczej to wpychanie rurki w gardło. A jeśli można, to kto robił CC? Który lekarz? Odpowiedz Link Zgłoś
kinder0610 Re: do Kinder0610 26.08.09, 15:48 Intubują jak już śpisz więc nic nie czujesz. A potem faktycznie gardło troszkę boli (jest takie podrażnione) ale skoro już wcześniej rodziłaś więc z tym "bólem" chyba nie będzie problemu:) CC robił mi dr Jagielski Odpowiedz Link Zgłoś
olinka.6 Re: Jak "wygląda" CC na Brochowie? 26.08.09, 10:28 U mnie sprawa wygląda tak... Jestem już w 40 tc i lekarz u którego prowadzę ciążę (z Brochowa) powiedział mi, że dziecko już się nie obróci. Do szpitala mam przyjechać jak zacznie się akcja. W związku z tym, że jest to moja druga ciąża nie może dać mi skierowania na cesarkę, bo przy drugiej rodzi się naturalnie dziecko ułożone miednicowo, ale koledzy jego ze szpitala raczej w takiej sytuacji robią cc, żeby zaoszczędzić matkę i uniknąć uszkodzeń u dziecka. I tak od ostatniej wizyty u niego (21.08) chodzę roztrzęsiona. Bo a nuż zacznie się akcja, i poród postąpi tak szybko, że nie zdążą mi zrobić cc, albo trafię na takiego "kolegę" lekarza, że nie zezwoli na cc. Jestem przerażona, budzę się w nocy i ryczę, za dnia chodzę nerwowa i myślę co mogłabym wykombinować. Chyba zadzwonię do ordynatora i zapytam go czy jest jeszcze jakieś inne wyjście z tej sytuacji, może odpłatnie. Sama nie wiem co robić ;-(. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
yoka1 Re: Jak "wygląda" CC na Brochowie? 26.08.09, 16:04 nie rycz, w tej sytuacji od razu CC, jak będzie już akcja, to z narkozą, a jak będzie czas, to zewnątrzoponowe(w kręgosłup). Nie każą Ci rodzić naturalnie, bo nie da rady. Ja muszę mieć CC zanim akcja się zacznie, tylko ciekawe skąd będą wiedzieć, że to już? Chyba każą mi leżeć na patologii i zasugerują się KTG. A z tą intubacją, to chodzi mi o zęby, bo mam koronki i można je wybić niechcący podczas intubacji. Odpowiedz Link Zgłoś