Dodaj do ulubionych

Żagań od podstaw

22.04.10, 00:05
Witam.
Od pewnego czasu trafiam dość regularnie do Żagania z innej części Polski.
Nie mam tu żadnych znajomych, miasta i okolic kompletnie nie znam - więc
wszelkie atrakcje turystyczne, miejsca ciekawe do zwiedzenia czy lokalne
ciekawostki docierają do mnie wyłącznie z własnej inicjatywy poszukiwawczej.
Ta niestety aktualnie ograniczona jest wyłącznie ulotkami, promowanymi w necie
stronami www, natomiast brak mi opinii lokalnych mieszkańców (jeśli gdzieś są
takie opnie - gdzie ich szukać?). Takie są bowiem dla mnie najcenniejsze.
Co tu warto zwiedzić, co omijać szerokim łukiem, gdzie można coś przyzwoitego
zjeść, czy jest tu ciekawe miejsce na wypicie dobrej kawy/herbaty/piwa/drinka,
da się gdzieś potańczyć? Wachlarz pytań/odpowiedzi nie jest niczym ograniczony ;)
Z góry dziękuje za jakiekolwiek zainteresowanie tematem
Obserwuj wątek
    • voicer Re: Żagań od podstaw 23.04.10, 10:19
      napisze Ci z pozycji bylego mieszkanca, obecnie goscia.

Jak przyjezdzam do Zagania, to lubie odwiedzić takie miejsca jak park przy
      pałacu i obejście wysepki dookoła - chociaż w pojedynkę to raczej nie polecam,
      różne osobistości tam się mogą kręcić. Druga miejscówka to stara papiernia za
      osiedlem XXX-lecia - warta obejrzenia, ale tak samo raczej nie w pojedynkę z
      racji że to miejsca odludne :)

W samym mieście przy pałacu jest kawiarenka, byłem dwa razy przy otwarciu i
      pomimo małego lokalu jest w miare przyjemnie, ale z tego co pamiętam niezbyt tanio.

Wypicie piwa - niestety tylko w domu, ew. grill na działce - ale tu musiałabyś
      się jednak do kogoś przykolegować. Nie ma wg mnie porządnego pubu, odkąd
      zamknęli Jamę.

Potanczyc - nie chodze, niby jedyne miejsce to Vega, ew. pociąg/gotycka, z dużą
      przewagą Vegi.

Ogólnie jak siedzę w Żaganiu to mam opcje - dom rodziców, działka
      rodziców/brata, ew. POZA MIASTEM w parkach i lasach :P
    • mightyone Re: Żagań od podstaw 23.04.10, 17:14
      Turystycznie to nie liczac wiadomych zabytkow, jezeli lubisz spacerowac to
      polecam sie przejsc na zrodlo Dohny, albo nawet na rowerem:) po drodze jest
      stary cmentarz zarosniety drzewami i czesciowo niestety zdewastowany, ale to
      ciekawe miejsce. W druga strone to stawy na gryzycach po kopalni zwiru, w
      cieplych miesiacach oblegane przez kapielowiczow i plazowiczow, w chlodniejsze
      mozna polowic rybki. Osobiscie lubie spacery po drugiej stronie parku, od
      szpitala w strone pkp, nie jest tak zasmiecony jak wyspa parkowa. Za wspomniana
      wyzej papiernia mozna isc dalej nad wiadukt nad czerna i idac w gore rzeki dojsc
      do kolonii laski, calkiem malownicza trasa, ale niestety czesto lasy sa
      strasznie zasmiecone;/.
      Co do tanczenia to vega-masa gowniarzy i ogolnie syf, warka w butelce-2,50, nie
      wiem skad maja tak tanio... pociag/gotycka nie bylem dawno, kilka lat temu
      zawitalem i zwyczajna dyskoteka, bylo kilka poziomow z rozna muzyka i syf chyba
      mniejszy niz w wedze i wachlarz wiekowy tez. jezeli rock/alternatywa to klub/pub
      elektrownia pomiedzy bema, a konopnicka, kiedys mordownia, teraz sie uspokoilo
      tam i jest w miare czysto. Co jakis czas sa organizowane tez dansingi disco polo
      itp w carskim ogrodzie (?) na x-lecia pomiedzy sklepem meblowym, a dawnym kinem
      meteor, lokal nowy i raczej dla dojrzalej klienteli. wiecej miejsc do tanczenia
      nie ma. Lokali bez tancow jest duzo i roznej jakosci, napisz co Cie dokladniej
      interesuje, ma byc tanio, kuturalnie, klimatycznie, smacznie itp?

btw. da sie gdzies w zaganiu napic piwa ciekawego? bylem w wiekszosci jak nie
      wszystkich lokalach i nigdzie nie widzialem, a jedyne miejsce gdzie jest wybor w
      piwie to tesco(!)
      • drugi_klapek Re: Żagań od podstaw 24.04.10, 15:14
        Ja polecam spacery po Karlikach i terenie obozowym. Spacer po Stalagu to z
        przeczytaniem wszystkich tablic informacyjnych najlepiej rozłożyć na kilka etapów
    • tor-tilla Re: Żagań od podstaw 25.04.10, 22:17
      Przeogromnie dziękuje wszystkim za wypowiedzi w tym temacie. Na pewno zwiedzę
      część miejsc przez Was polecanych, może i sama znajdę coś godnego uwagi.
      Oczywiście podzielę się wrażeniami ;)
    • tor-tilla Re: Żagań od podstaw 22.05.10, 01:33
      Na razie udało mi się zwiedzić Stalag i schrony w Tomaszowie - fajna sprawa.
      Zamierzam zwiedzić więcej :)
      • mightyone Re: Żagań od podstaw 24.05.10, 14:30
        co do schronow to w wiechlicach kolo szprotawy byla baza atomowa, co prawda same
        silosy sa na terenie prywatnym, ale ogolnie lotnisko mimo, ze tez w ruinie to
        jednak lepiej zachowane niz w tomaszowie. Jesli lubisz takie klimaty, to kolo
        Nowogrodu bobrz. jest w lesie opuszczony poniemiecki kompleks dag, m.in fabryka
        amunicji.
        • tor-tilla Re: Żagań od podstaw 17.11.10, 21:36
          Długo się nie odzywałam, niemniej jednak uważam temat nadal jako aktualny :)
          Na razie byłam naocznym świadkiem "prawie powodzi" w Żaganiu (Bóbr, afera z bulwarem itd. :)
          Z moich natomiast poważnych spostrzeżeń - uważam, że lasy wokół Żagania (generalnie - w woj. lubuskim) są genialne. Całe województwo ma swój niepowtarzalny urok. Zieleń i lasy są tu niesamowite (TAAAKICH grzybów, jak w okolicach, o ile się nie mylę - Małomic czy Wilkowisk - proszę poprawić, jeśli strzelam byki - dawno nie widziałam).
          Teraz, jesienią, w mojej ocenie zaczyna się etap potężnych, niespoykanych w innych regionach z tak wielkim nasileniem mgieł. Te od razu zwróciły moją uwagę w okolicach choćby trasy ZG-Żagań. Aż człowiek (jadąc samochodem) miałby ochotę się zatrzymać i robić zdjęcia. Szkoda tylko, że drogi są równie niebezpieczne, jak w pozostałej części Polski, więc nie ryzykuję!
          Są jakieś miejsca, które właśnie w tym niesprzyjającym okresie jesienno-zimowym warto zobaczyć?
          pzdr
          • eweczka83 Re: Żagań od podstaw 16.01.11, 20:43
            Hey tor-tilla !!! Ja pół roku temu przeprowadziłam się ze Śląska do Żagania i tak samo twierdzę że to piękne miasto, nie mówiąc o lasach bo są przecudne:) Jakbyś się nudziła lub jeśli zechciałabyś się zaznajomić to jestem otwarta na nowe znajomości :) Na razie jestem w trakcie poszukiwania jakiekolwiek pracy nawet wolontariatu bo nie mogę na miejscu usiedzieć :)Pozdrawiam:)
            • cancro Re: Żagań od podstaw 17.01.11, 07:18
              eweczka83 napisała:

> Ja pół roku temu przeprowadziłam się ze Śląska do Żagania i t
              > ak samo twierdzę że to piękne miasto, nie mówiąc o lasach bo są przecudne:)

Kiedyś we wrocławskiej telewizji prof. Miodek (pochodzi z Tarnowskich Gór) opowiedział następującą anegdotkę:
              Po powrocie z urlopu w rodzinnym mieście jego koledzy z UWr spytali:
              - O! Wróciłeś ze Ślaska?!
              Na to profesor:
              Nie, ja na Śląsk przyjechałem!

Podobnie jest i z Tobą droga Eweczko: przyjechałaś na Śląsk, lub jeśli wolisz: pozostałaś na Śląsku. A że mówią ci o jakichś "lubuszanach" nie przejmuj się - to taka mantra lokalnych polityków, którzy za wszelką cenę próbują udowodnić odrębność tych ziem. W przeciwnym bowiem razie stracą kilka fajnych posadek.
              A za zachwyty nad naszym miastem wielkie dzięki. Niestety, musiałem zeń emigrować ;-( Za chlebem :-)
              Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka